A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megölték az orosz tengeri flotta helyettes parancsnokát

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Harkov, tüzérségi támadás, nemzeti közigazgatási akadémia, romok, romos épület, mentőalakulat
Harkiv, 2022. március 19. Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a tüzérségi támadásban megrongálódott nemzeti közigazgatási akadémia romjai között Harkivban 2022. március 18-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Andrew Marienko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 25. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül62 bejegyzés
05:35
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius katasztrófa van Csernyihivben

Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere. Vladiszlav Atrasenko, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, azt mondta, hogy az orosz csapatok válogatás nélkül mérnek lakónegyedekre tüzérségi támadásokat, amelyek civil áldozatokat követelnek. Hangsúlyozta, hogy a városban humanitárius katasztrófa alakult ki.

- mondta.

Félig lerombolt lakóház Csenyihivben Forrás: AFP

A 300 ezer lakosú város kórházát ismételten lőtték,

ami miatt az egészségügyi ellátás is összeomlott. Ezenfelül nincs humanitárius folyosó a civilek kimenekítésére.

05:42
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij felesége egyházi segítséget kért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka az Egyházak Világtanácsához (WCC) fordult segítségért a humanitárius folyosók létrehozása végett.

- olvasható az ukrán elnöki hivatal honlapján közzétett levélben. "Arra kérem különösen önöket, hogy segítsenek a közvetítésben valódi humanitárius folyosók kialakítása érdekében" - tette hozzá.

Olena Zelenska Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal
05:43
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyják Ukrajnát Fehéroroszország diplomatái

Fehéroroszország bejelentette, hogy utolsó diplomatái is elhagyták Ukrajnát. Ihar Szokol, Fehéroroszország eddigi kijevi nagykövete az állami televíziónak nyilatkozva a fehérorosz állampolgárokra nézve "elviselhetetlen körülményekre" panaszkodott. Egyebek mellett felidézte, hogy az ukrán hatóságok befagyasztották a bankszámlákat.

05:51
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Megszakadt a vasúti összeköttetés Fehéroroszországgal

Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatója arról számolt be, hogy fehérorosz dolgozók megszakították a vasúti összeköttetést a két ország között. "Kijelenthetem, hogy a mai nappal

- mondta.
Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kamisin

megköszönte a fehérorosz kollégáknak a közelebbről meg nem határozott akciójukat, amellyel feltehetően megszakították az orosz csapatok ellátását

ezeken a vonalakon keresztül.

Szvjatlana Cihanouszkaja, külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezető egyik tanácsadója a Twitter-oldalán számolt be a történtekről. "Hősök! Fehérorosz vasutasok megszakították a vasúti összeköttetést Ukrajnával, hogy az orosz felszerelést szállító vonatok ne mehessenek Ukrajnába" - írta Franak Viacsorka. Hangsúlyozta,

ez a vasutak eddigi legnagyobb háború elleni tiltakozó akciója.

A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy sem az áldozatok számát, sem pedig a vasutasok akcióját nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Orosz haditechnikát szállító vasúti szerelvény egy február 18-i felvételen Forrás: AFP/EyePress

Minszk szoros szövetségese Oroszországnak, amely február 24-én hadműveletet indított Ukrajnában. Bár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nem harcolnak fehérorosz katonák, az állam területét rendelkezésre bocsátotta az orosz csapatok felvonulásához.

06:00
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Sok halottja van a mikolajivi kaszárnya elleni rakétacsapásnak

Legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyájának romjai alól, az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak. Csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba. Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem maradt idő riadót fújni.

Ukrán katonák a szétlőtt mikolajivi katonai iskolánál Forrás: AFP/Bulent Kilic
06:15
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztettek több ellenzéki pártot

Ukrajnában a hadiállapot idejére felfüggesztették több olyan ellenzéki párt tevékenységét, amelyek állítólag kapcsolatban állnak Oroszországgal.

"Az ukrán nemzetbiztonsági tanács, tekintettel a teljes körű háborús helyzetre és az országgal kapcsolatban álló bizonyos politikai szervezetekre, úgy határozott, hogy felfüggeszti a hadiállapot idejére egy sor politikai párt tevékenységét" - jelentette be vasárnapra virradóra közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az érintett pártok és politikai erők: az Ellenzéki Platform - Az Életért, a Sarija Pártja, a Mieink, az Ellenzéki Blokk, a Baloldali Ellenzék, a Baloldali Erők Szövetsége, a Hatalom, az Ukrajna Progresszív Szocialista Pártja, az Ukrajna Szocialista Pártja, a Szocialisták és a Volodimir Szaldo Pártja.

Az ukrán államfő közölte azt is: utasítást adott az igazságügyi minisztériumnak, hogy haladéktalanul függessze fel az említett politikai erők tevékenységét.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy az Ellenzéki Platform - Az Életért és az Ellenzéki Blokk

az ukrán parlamentben is képviselettel rendelkeznek.

Hozzátette, hogy euroszkeptikus, antiliberális, illetve oroszbarát politikai erőkről van szó.

06:27
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Hatodszor verték vissza a támadást Csernobajevka védői

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap hajnali videójában kijelentette: az ukránok bebizonyították, hogy professzionálisabban tudnak harcolni, mint egy évtizedek óta különböző csatatereken edződött hadsereg, bölcsen és bátorsággal válaszolnak az ellenség technikai és létszámbeli fölényére.

Szerinte Csernobajevka bevonul a háborús történelembe.

Ez az a hely, ahol az orosz katonaság és parancsnokaik teljesen megmutatták magukat olyannak, amilyenek: alkalmatlanok. Képesek egyszerűen mészárlásba kergetni az embereiket.

A katonaságunk hatszor pusztította el a megszállókat Csernobajevka közelében. Hatszor! És még mindig odajönnek.

07:02
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az elhagyott Tesla magányossága

A leírás szerint Mariupolban készült az a videó, amelyiken egy elhagyott Tesla látható. A mellé írt szöveg szerint valahol mindig lehet találni egy kis benzint, de ha lemerülnek az akkumulátorok és nincs áram, akkor nincs tovább.

07:30
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

1500 oroszbarát médiát blokkoltak Ukrajnában

Mintegy 1500 orosz propagandát terjesztő médiát blokkoltak Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta – közölte az Interfax-Ukraine hírügynökség. A blokkolt csatornák közönsége becslések szerint 15 millió ember volt.

Az ukrán kiberrendőrség saját hatáskörben és az internetezők bejelentése alapján is indít vizsgálatokat.

07:41
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Újra szólnak a szirénák

Kora reggel ismét megszólaltak a légiriadóra figyelmeztető szirénák a nyugat-ukrajnai Lviv városában.

Valamivel később megszólaltak a szirénák a főváros Kijev, valamint Szumi, Mikolajiv, Poltava, Harkov, Cserkaszi, Odessza és Zaporizzsija területén is. 

Konkrét légitámadásokról egyelőre nem érkezett információ.

07:54
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Hónapokig tartó patthelyzet alakulhat ki

Az amerikai székhelyű háborús helyzeteket kutató központ, az Institute for the Study of War elemezte az orosz-ukrán háború 25. napjára kialakult helyzetet. A következő megállapításokat tették:

- Hetekig, vagy akár hónapokig tartó patthelyzet alakulhat ki a harcoló felek között

- Az elhúzódó háború egyre több halálos áldozattal jár

- Az orosz csapatok kis csoportjai a helyi harcra összpontosítanak, nem pedig nagyszabású hadműveletre

- Az orosz erők a következő hetekben valószínűleg elfoglalják Mariupolt, vagy kapitulációra kényszerítik a várost

- Ha Mariupol az oroszok kezére kerül, az ukrán védők által okozott károk miatt nem valószínű, hogy csapatokat szabadít fel a szélesebb körű hadjáratra.

- Az oroszok valószínűleg felhagytak azzal a tervvel, hogy a közeljövőben bekerítsék Kijevet nyugatról

- Létfontosságú lesz Ukrajna nyugati nemzetek általi folyamatos és kiterjesztett támogatása

08:08
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Füst lepi el Kijev légterét - fotó

Légi felvétel a füsttel borított Kijevről Forrás: AFP/Fadel Senna
08:35
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán hadsereg: Oroszország szándékosan teremt humanitárius válságot

Napi reggeli jelentésében az ukrán hadsereg azt írta, hogy Oroszország "szándékosan megteremtette a humanitárius válság feltételeit" a megszállt területeken, megakadályozva, hogy a segélykonvojok eljuthassanak a városokba, ahogy történt szombat este Herszonnál is.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők nagyrészt veszteségeik pótlására és a sérült felszerelések javítására összpontosítottak szombaton.

08:51
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Segélyt osztó orosz katonákat videóztak Herszonban

Miközben az ukrán hadsereg azt állítja, hogy az orosz katonák megakadályozzák a humanitárius konvojok bejutását az ostromlott városokba, felkerült a Twitterre egy videó, amin az látszik, hogy orosz katonák osztanak segélycsomagokat Herszonban.

A videós poszt feltöltője azt írja, hogy 75 tonnányi orosz segély érkezett a városba, és miközben a Nyugat fegyverekkel támogatja Ukrajnát, Oroszország élelmiszerrel segíti a lakosságot.

09:11
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer menekült érkezett szombaton

Az ORFK közlése szerint Magyarország területére 2022. március 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6245 fő, a román-magyar határszakaszon 7701 fő lépett be.

A háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak.

09:25
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Árva csecsemőket evakuáltak Szumiból

Az ukrán hatóságok szerint sikerült 71 gyermeket biztonságosabb területre költöztetniük egy szumi árvaházból. A csecsemők az elmúlt hetekben egy bunkerben húzódtak meg, miközben az orosz csapatok bekerítették a várost.

"A humanitárius folyosón való kiürítés első lehetőségével kivittük a gyerekeket a harci övezetben lévő árvaházból" - mondta Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója.

A gyerekek többsége állandó orvosi ellátásra szorul.

09:27
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

400 embernek menedéket adó iskolát bombáztak Mariupolban

A mariupoli városi tanács szerint az orosz erők szombaton lebombáztak egy iskolát, ahol 400 ember keresett menedéket. A Telegram egyik frissítése azt írja, hogy az épület megsemmisült, és az emberek a romok alatt vannak. A hatóságok elmondása szerint nők, gyerekek és idősek tartózkodtak az iskolában. Az áldozatok számáról egyelőre nincs információ.

09:48
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Szabadidejében a pályaudvarokon tolmácsol a kárpátaljai születésű magyar rendőr

Fedák András rendőr törzsőrmester a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányságán szolgálatirányító parancsnok. Folyékonyan beszél ukránul, ezért a menekültek segítése érdekében most rendszeresen lát el szolgálati feladatokat a fővárosi pályaudvarokon – ahova szabadidejében is ki szokott menni tolmácsolni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 31 ukrán tolmáccsal áll megbízási jogviszonyban, emellett saját állományából szükség esetén angol nyelvű tolmácsokat biztosít.

10:04
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Miért is fontos Mariupol az oroszoknak?

Ha Mariupol elesik, orosz kézbe kerülne Ukrajna egyik legnagyobb kikötője, és szárazföldi folyosó jönne létre a Krím és az oroszok által támogatott Luhanszk és Donyeck régiók között.

A Krím és a szárazföldi Oroszország összekapcsolása a lázadók által uralt területeken keresztül jelentősen megkönnyítené Oroszország számára az áruk és személyek Krímbe és onnan történő szállítását. Oroszország ezt akarta 2014 óta, amikor a keleti konfliktus elkezdődött.

Jelenleg a félsziget egyetlen hídon keresztül kapcsolódik Oroszországhoz, amelyet az orosz annektálás után építettek hatalmas költséggel.

10:22
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Erőszakkal viszik a mariupoli civileket Oroszországba

A mariupoli városvezetés azzal vádolja Oroszországot, hogy a lakosságot erőszakkal hurcolják át a határon Ukrajnából - írja a BBC. Az egyik képviselő szerint 4000 és 4500 közé tehető azoknak a mariupoli lakosoknak a száma, akiket a határ közelében fekvő Tangarogba hurcoltak az akaratuk ellenére, az útlevelük nélkül. A The New York Timesnak egy helyi lakos is ezt nyilatkozta, hozzátéve, hogy kapcsolatban tudott maradni az egyik ilyen elhurcolt családdal.

Eduard Zarubin, egy mariupoli orvos szerint az oroszok átkutatják a pincéket, és Tangarogba visznek mindenkit, akit találnak.

Oroszország még nem reagált ezekre a vádakra. Korábban az orosz védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy több ezer ukrán szeretne "Oroszországba menekülni", a kormány pedig segít nekik.

10:48
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétákat lőtt ki a Fekete- és a Kaszpi-tengerről

Oroszország a Fekete- és a Kaszpi-tengeren állomásozó hajóiról indított rakétákat ezen a hétvégén - írja a Sky News. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint hiperszonikus rakétákról van szó, amikkel ukrán katonai központokat, fegyverraktárakat vettek célba. Az egyik a nyizsini állomás volt, ahol a harcokban megrongálódott katonai járműveket javították. Az egyik olyan katonai előkészítő központ támadását is elismerték, ahol külföldről érkezett katonák állomásoztak Ukrajnában.

11:07
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Egy platformba tömörítik az ukrán csatornákat

A Reuters tájékoztatása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a rendeletet, amely az összes országos tévécsatornát egy platformba tömöríti, az "egységes információs politika" fontosságára hivatkozva a hadiállapot alatt.

Az elnöki honlapon tett bejelentés nem részletezte, hogy az új intézkedés milyen gyorsan lép hatályba.

11:23
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Lerombolták a mariupoli acélüzemet

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg lerombolta az Azovstalt, Európa egyik legnagyobb acélüzemét Mariupolban.

A teljes cikket itt olvashatja.

11:47
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

BRFK: 1770 menekültet fogadtak fővárosi pályaudvarokon szombaton

Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

11:57
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

115 gyerek halt meg Ukrajnában a háború kezdete óta

Az ukrán parlament szerint 115 ukrán gyerek halt meg az orosz invázió kezdete óta.

12:12
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

A török külügyminiszter szerint közelednek az orosz és ukrán álláspontok

A török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu szerint közelednek az ukrán és az orosz álláspontok a "kritikus kérdésekben" a két ország tárgyalásain - írja a Sky News. A miniszter - aki részt vett az egyik béketárgyaláson is Antalyában - abban bízik, hogy hamarosan megállapodás születhet a tűzszünetről, ha egyik fél sem fordítja meg ezeket a folyamatokat.

12:24
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Egymillió menekült érkezésére számít a berlini vezetés

Egymillió ember menekülhet Németországba Ukrajnából az orosz invázió miatt a szövetségi kormány frissített előrejelzése szerint - írta a Bild am Sonntag (BamS) című német vasárnapi lap.

A BamS az Ukrajna elleni háborút elindító orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra utalva azt írta, hogy a "Putyin-invázió" miatt Németországba menekülő emberek száma a szövetségi kormány új helyzetértékelése alapján nagyságrendekkel meghaladhatja a első becslésékben jelzett 340 ezret, és elérheti az egymilliót.

Hozzátették, hogy a kormány szerdai - a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) beszámolójával egybekötött - válságtanácskozásán Annalena Baerbock külügyminiszter az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a terület más nemzetközi szervezeteinek adataival kapcsolatban kiemelte: egyelőre mintegy tízmillió ukrajnai menekült fogadására kell felkészülnie a nemzetközi közösségnek, de ha még tovább tart az orosz inváziós erők egyre inkább lakóövezeteket is sújtó "bombazápora", akkor jóval több ukrán állampolgár kényszerülhet a hazája elhagyására, és Németországban is sokkal több embernek kellene menedéket biztosítani.

12:36
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a háború jelenlegi állása

Az orosz erők továbbra is korlátozott mértékben haladnak előre a hadszíntér egyes részein. Az invázió továbbra is több helyen megtorpant a legfrissebb értesülések szerint.

A teljes cikket itt olvashatja. 

13:09
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát vetettek be az oroszok

Kinzsal típusú hiperszonikus rakéták bevetéséről és külföldi zsoldosok likvidálásáról számolt be vasárnapi hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az orosz haderő a Kaszpi-tengerről indított Kalibr cirkálórakétákkal és a Krím légteréből kilőtt Kinzsal hiperszonikus légi ballisztikus rakétákkal semmisített meg egy nagy üzemanyag- és kenőanyag-tároló bázist az ukrajnai Mikolajiv megyében, Konsztantinivka település közelében. Mint mondta, az ukrán hadsereg járművei főként innen kapták az üzemanyagot az ország déli részén.

A szóvivő szombaton tett első ízben bejelentést a Kinzsalok harci bevetéséről. Azt mondta, hogy március 18-án az Ivano-Frankivszk megyében található Deljatinban nagy föld alatti rakéta- és légilőszerraktárt semmisítettek meg.

Konasenkov vasárnapi beszámolója szerint több mint száz ukrán katona és külföldi zsoldos halt meg az ukrán különleges műveleti erők egyik kiképzőközpontját ért orosz nagy pontosságú légi rakétacsapásban Zsitomír megyében, Ovrucs falu közelében. Mint mondta, az orosz légierő az éjszaka folyamán 62 ukrán katonai létesítményt semmisített meg, a légvédelem pedig lelőtt egy Mi-8-as helikoptert, hat drónt és egy Tocska-U harcászati ballisztikus rakétát. Bejelentette még hat Bukovel mobil elektronikus hadviselési komplexum üzemképtelenné tételét is.

Konasenkov közölte, hogy az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 207 drónt, 1467 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 148 rakéta-sorozatvetőt, 573 darab tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1262 darab különleges katonai járművet semmisítettek meg.

13:13
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 12 nemzet 8813 állampolgárának segített Magyarország

Harmadik hete dúl a háború a szomszédban, de még mindig több száz Ukrajnát elhagyó külföldi diák és munkavállaló kér segítséget tőlünk a hazajutásban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett vissza hazájába magyar segítséggel, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 12 nemzet 8813 polgárának segítettünk hazatérni, összesen 51 mentesítő járattal.

Közben zajlik hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója. Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten újabb kamionokat indítottunk útnak Ukrajnába, amelyekkel sikerült kézbesítenünk az Országos Mentőszolgálat adományát a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattunk összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára.

13:22
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg szerint eddig 14 700 orosz katona halt meg

Az ukrán hadsereg közölte a legfrissebb adatokat az orosz katonai veszteségekről. E szerint eddig 14700 orosz katona halt meg - írja a The Guardian.

13:38
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Idősotthont támadtak meg Kreminnában, 56 ember meghalt

Az orosz csapatok egy idősotthont támadtak meg a luhanszki Kreminna településen az ukrán kormány szerint. 56 ember meghalt - írja a Sky News.

Azt is közölték, hogy 15 ember élte túl a támadást, akiket elhurcoltak egy bentlakásos iskolába Szvatovo településre, ami már orosz fennhatóság alatt áll.

14:38
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a háború befejezését sürgette

Ferenc pápa értelmetlen mészárlásnak nevezte az ukrajnai háborút a Vatikánban vasárnap - írja a Sky News. A pápa elítélte az orosz inváziót, a világ vezetőitől pedig azt kérte, hogy minél előbb állítsák le a "visszataszító" háborút. 

15:01
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb magas rangú orosz tiszt halhatott meg

Ukrajna azt állítja, hogy meghalt Andrej Palij, a fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese.

A teljes hírt itt olvashatja.

15:21
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint már 10 millió ukrán hagyta el az otthonát

Az ENSZ szerint már 10 millió ukrán hagyta el az otthonát - több mint a lakosság negyede - a háború kezdete óta - írja a The Guardian. A menekülők 90%-ban nők és gyerekek, mivel a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot.

15:43
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

902 civil áldozata van a háborúnak az ENSZ szerint

Az ENSZ szerint 902 civil áldozata volt a háborúnak február 24. és március 19. között - írja a Sky News.
Ugyanakkor valószínűleg a halálos áldozatok valós száma ennél magasabb lehet. Korábban Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt nyilatkozta, hogy több a civil halálos áldozat, mint a katonai.

15:49
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több ukrán városban is tüntetnek

Több olyan ukrán városban - Herszonban, Kahovkában és Bergyanszkban - is tüntetések indultak vasárnap, ahol már az orosz csapatok átvették a hatalmat. A tiltakozások egyelőre békések, nem oszlatták fel őket orosz katonák.

Az alábbi videó Herszonban készült, itt ukrán zászlóval a kezükben azt mondják az emberek, hogy Herszon Ukrajnához tartozik.

16:24
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz újságírók kerültek tüzérségi tűz alá Mariupolban

Orosz és kínai újságírók kerültek tüzérségi tűz alá Mariupolban – jelentette a helyszínről a TASZSZ tudósítója vasárnap kora délután. Az újságíró mások mellett az RT és az Izvesztyija munkatársaival együtt sértetlenül megúszta a támadást.

A teljes hírt itt olvashatja.

16:30
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán katasztrófavédelem elképesztő felvételein egy kijevi lakóházat ért pusztítás

16:44
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Bergyanszkban verik a tüntetőket - videó

Ahogy korábban írtuk, békés tüntetések indultak több, orosz megszállás alá került városban. Az orosz katonák viszont egyes tüntetőket megvertek és őrizetbe vettek, a levegőbe is lőttek.

Az alábbi videót egy helyi lakos készítette:

17:01
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint „kiiktatnák” Putyint, már az utód is megvan

Egy befolyásos emberekből formálódó orosz üzleti-politikai ellenzéki csoport Vlagyimir Putyin meggyilkolását és rezsimjének megdöntését tűzte ki célul – közölte az Ukrainszka Pravda az ukrán katonai hírszerzés közleményére hivatkozva.

A hírszerzés szerint Putyin utódjául Alekszandr Bortnyikov FSZB-igazgatót szemelték ki, aki – mint írják – kiesett az orosz elnök kegyeiből, mert rosszul mérte fel Ukrajna katonai képességeit és az ukránok közhangulatát.

Putyin kiiktatása a lap szerint történhet mérgezés, fertőző betegség vagy baleset „útján” is.

17:23
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint megmerevedtek a frontvonalak

Az ukrajnai háborúban "gyakorlatilag megmerevedtek" a frontvonalak, mert az oroszoknak nincs elég harci erejük a további előretöréshez - jelentette ki vasárnap az ukrán elnök tanácsadója. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) szerint a háborúban már legkevesebb 902 civil vesztette életét, és 1459 sebesült meg.

Az elmúlt egy napban az oroszok rakétával gyakorlatilag nem támadtak egyetlen várost sem

- mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics egy friss videóüzenetében.

Az ENSZ-hivatal közlése szerint adatai ukrajnai idő szerinti vasárnap 0 órára vonatkoztak. A szóban forgó emberek zöme tüzérségi vagy légijármű-robbanólövedék, rakéta, gránát áldozata lett. Az OHCHR, amelynek népes megfigyelőcsoportja tartózkodik az országban, úgy véli, hogy az áldozatok valódi száma ennél sokkal magasabb lehet, mert a csoport számos ostromlott városból nem tud információhoz jutni - tették hozzá.

Mariupol, 2022. 03. 20. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap azt jelentette be, hogy 10 millióra emelkedett az ukrajnai konfliktus elől menekülők száma, ami az ország teljes lakosságának mintegy negyede.
Az ENSZ adatai szerint a menekülők mintegy 90 százaléka nő és gyerek.

Eddig 3 389 044 ukrán hagyta el az országot az orosz offenzíva megindítása óta.

Többségük Lengyelországba ment. A világszervezet nyilvántartása szerint a belső menekültek száma 6,48 millió Ukrajnában.

17:32
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Érkeznek Szlovákiába a Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek

Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi miniszter közlésére hivatkozva vasárnap.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter erről a közösségi hálón tett bejelentésében számolt be, hozzátéve: az egységek érkezése a következő napokban folytatódni fog.

A Patriot légvédelmi rendszert Németország és Hollandia bocsátotta ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére az ukrajnai konfliktussal összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítése céljából.

Az atlanti katonai blokk megerősítése érdekében a tervek szerint 2100 NATO-katona érkezik Szlovákiába. Nad közlése szerint a Patriot rendszert ideiglenesen a szliácsi (Sliac) légi katonai támaszponton helyezik el.

A védelmi miniszter közölte azt is, hogy a Patriot légvédelmi rendszer nem az ország által már tulajdonolt orosz S-300-as légvédelmi rendszer felváltását szolgálja, hanem annak telepítésének célja, hogy tovább erősítse Szlovákia légterének védelmét.

17:51
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Lakóépületet ért találat Kijevben, 5 ember megsérült

Tízemeletes lakóépületet ért találat vasárnap Kijev Szvjatosnyin nevű kerületében - írja a The Guardian. Öt ember megsérült a támadásban.

17:57
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megtorpantak a városok elfoglalásában - térkép

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország az elmúlt héten "korlátozott haladást" ért el az általa bekerített városok elfoglalásában - írja a The Guardian.

- mondta Mick Smeath, az Egyesült Királyság védelmi attaséja.

18:17
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Meghátrálásra kényszerítettek a herszoni tüntetők egy orosz teherautót - videó

19:19
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett

Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett Ukrajnából az orosz támadás miatt - közölte vasárnap Davor Bozinovic belügyminiszter.

Kiemelte: a menekültek 48 százaléka nő, 40 százaléka gyermek és 12 százaléka férfi.

Többségük családoknál, barátoknál talált menedéket, 827-en befogadóközpontokban vannak - tette hozzá.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország kész 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült emberről gondoskodni. Az ukrajnai fejleményektől függően - ha szükséges - bővítenek a kapacitásokon - hangsúlyozta.

Az eddig hallottak szerint a háború legrosszabb szakasza még hátravan. Három fronton nő majd az Európára nehezedő nyomás: az energiabiztonság, a védelmi kiadások és a menekültek befogadása terén - monda Bozinovic.

Jelezte: készülnek a szociális jóléti törvény módosítására, hogy azok, akik ideglenes védelmet kapnak az országban, egyszeri, 2500 kunás (valamivel több mint 123 ezer forint) juttatásban részesülhessenek.

19:24
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb házasság köttetett a kijevi harcok közepette

Az ukrán katasztrófavédelem egyik munkatársa és egy rendőr házasodott össze.

19:58
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij katonai és gazdasági segítséget kér Izraeltől

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben,s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között.

Az internetes kapcsolaton keresztül bejelentkező ukrán elnököt Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte, aki kijelentette, hogy az Ukrajna elleni támadás a nemzetközi rend durva megsértése, és részvétét fejezte ki a háborús áldozatok családtagjainak, valamint a sebesülteknek.

Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül tűzszünetet kötni.

Zelenszkij beszédében kiemelte, hogy Moszkva is a "végső megoldás" kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban, s hasonlóképpen váltak otthontalanná Európában az ukrán menekülők, mint egykor a zsidók. Izrael és Ukrajna hasonló fenyegetettségét vázolta fel, melynek célja Ukrajna esetében szerinte az emberek, az állam és a kultúra, sőt az Ukrajna név teljes megsemmisítése.

20:01
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kínai nagykövet: Peking semmilyen katonai segítséget nem nyújt Oroszországnak

Peking semmilyen katonai segítséget nem nyújt Oroszországnak ukrajnai háborújához, az ezzel ellentétes értelmű információk hamisak - jelentette ki Kína washingtoni nagykövete vasárnap a CBS tévének adott interjújában.

Kína élelmiszert, gyógyszert, hálózsákot és tejport szállít, fegyvert vagy lőszert nem a konfliktusban részt vevő feleknek, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy enyhüljön a szembenállás - mondta Csin Kang az interjúban.

A nagykövet azonban nem tett utalást arra, hogy Peking a jövőben is tartaná-e magát ehhez az álláspontjához - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Joe Biden amerikai elnök pénteken egy videohívásban figyelmeztette kínai partnerét, Hszi Csin-ping elnököt, hogy "következményei" lesznek annak, ha Peking "anyagi támogatást" nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni invázióhoz - emlékeztetett az AFP.

A kínai kommunista vezetés Moszkvához hasonlóan ellenséges viszonyban van az Egyesült Államokkal. Noha a nyilatkozatok szintjén a feszültségcsökkentés mellett áll ki, még egyszer sem szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja ki az orosz erőket Ukrajnából - jegyezte meg a francia hírügynökség.

Csin Kang nagykövet védelmébe vette az interjúban, hogy Kína nem ítéli el az orosz inváziót. "Nem oldaná meg a problémát, ha elítélnénk. Csodálkoznék, ha ennek hatására Oroszország kivonulna" - mondta.

Hangsúlyozta továbbá: Hszi Csin-ping a háború második napján beszélt Vlagyimir Putyinnal, és arra kérte, hogy gondolja meg a visszatérés lehetőségét a béketárgyalásokhoz.

20:09
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Merényletet terveznek Putyin elnök ellen az ukránok szerint

Az ukránok szerint az orosz elit szeretné eltávolítani a hatalomból az elnököt. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének értesüléseire alapozva az Index azt írja, hogy

„az orosz politikai és üzleti eliten belül kialakult egy befolyásos emberekből álló csoport.


amely az ukrán háború miatt megsemmisült."

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/Ramil Szitdikov

Megnevezték a lehetséges utódot is
A bejegyzésben azt is említették, hogy ez a csoport mérgezéssel (amelyet akár egy gyors lefolyású betegségnek is álcázhatnak) vagy egy „baleset" révén próbálhatja meg likvidálni az orosz elnököt. Ráadásul – állításuk szerint – már az is megvan, hogy ki örökölhetné meg Putyintól a hatalmat:

Alexander Bortnyikov, az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.


Ezzel összefüggésben azt írták, hogy Bortnyikov az utóbbi időben kegyvesztett lett Putyinnál amiatt, hogy az FSZB megalapozatlan értesüléseket közölt Ukrajnáról, és arról, hogy mire számíthatnak az oroszok, ha megtámadják az országot.

Putyin már a háború előtt is szigorú biztonsági intézkedéseket tett
Az ukrán hírszerzés végezetül azt állította, hogy az információ az orosz Biztonsági Szolgálat köreiből szivárgott ki hozzájuk. Szerintük ez annak a jele lehet, hogy az FSZB próbálja csökkenteni a Putyint támogató Ramzan Kadirov csecsen elnök befolyását (ezzel kapcsolatban azt is megjegyezték: elképzelhető, hogy azért tűntek el Kijev közeléből a csecsen kommandósok, mert az orosz elnök védelmére irányították át őket), vagy hogy közvetve így próbálnak együttműködést létesíteni az ukrán hatóságokkal.

Könnyen lehet persze, hogy mindez csak álhír, amivel az ellenségeiket akarják megtéveszteni, vagy azt akarják elérni, hogy az orosz elnök még inkább bizalmatlanná váljon a saját környezetével szemben. Az mindenesetre már korábban is kiderült, hogy az orosz elnök már a háború előtt is nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket tett az önvédelme érdekében, és – állítólag – sok esetben az ételeit is egy gyerekkori barátja kóstolja meg előtte.

20:20
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányfőhelyettes: Oroszország már majdnem minden elképzelhető háborús bűnt elkövetett

Oroszország már majdnem minden háborús bűnt elkövetett ukrajnai háborújában, amelyet az emberiség valaha megtapasztalt, a helyzet az országban napról napra súlyosabb - jelentette ki az ukrán miniszterelnök európai és euroatlanti integrációért felelős helyettese vasárnap a Sky News brit hírtévének nyilatkozva.

"A polgári áldozatok száma jóval több, mint az ukrajnai fegyveres erőké" - mondta Olha Sztefanisina.

Viszont nagyon fontos, hogy senki az országban ne fogadja el, hogy a háború tartós lesz. Összefogunk, ellenállunk, és a végén erősebbek leszünk. Ukrajna ellenáll mindaddig, amíg szükséges a terror ellen, és annak érdekében, hogy ebben a században ne történjen népirtás ebben az országban - hangoztatta.

Ukrajna területe nem lehet alku tárgya, csak arról lehet szó legfeljebb, hogy a szakadár területek visszaintegrálódnak - tette hozzá.

"Egyértelmű, hogy az ukránok egyedül nem tudnak ellenállni ennek az offenzívának. Nagyon fontos, hogy szerte a világon minden politikai vezető tartson össze, és alakítson háborúellenes koalíciót" - szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy szerinte népirtás történik-e most a hazájában, azt válaszolta, hogy egyértelműen igen, "Putyin és a Kreml háborús bűnösök" - mondta az orosz elnökre utalva.

A riporternő kérdezte Sztefanisinát azokról a történetekről, amelyek az ukrajnai nők szenvedéséről szólnak a háborúban. Az ukrán politikus azt mondta: "valóban szörnyű történetek vannak nőkről, akiken órákon át erőszakot követtek el, majd meggyilkolták őket.

De a háborús bűnöket elkövető összes katona felelni fog. Az ukrán nők összetartanak, és győzni fognak" - szögezte le.

21:44
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovban olyan sok a halott, hogy teherautóval kell elhordani más városba

Harkovban olyan sok a halott, hogy a testeket teherautóval szállítják el más településekre - tudta meg a Tények.

21:55
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Művészeti iskolát bombáztak le az oroszok Mariupolban

Az ukrán hatóságok vasárnap azt közölték, hogy az orosz hadsereg lebombázott egy művészeti iskolát, amely mintegy 400 embernek adott menedéket a harcok sújtotta Mariupol városában - írja a CBS.

Az iskolára mért támadás áldozatainak számáról nem érkezett jelentés, független forrásból a hírt még nem sikerült megerősíteni.

Az orosz hadsereg szerdán a városi színházat bombázta, amit a helyi tanács szerint körülbelül 1300 ember használt menedékként, péntekig legalább 130 embert sikerült kimenteni a romok közül.

Mariupolt teljesen körbezárta az orosz hadsereg; az Azovi-tenger stratégiai fontosságú városát legalább három hete bombázzák, a város nagy része teljesen elpusztult. 

22:04
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Varga Judit: A háború egyet jelent a családok felbomlásával

A háború egyet jelent a családok felbomlásával - írta az igazságügyi miniszter vasárnap, a Facebookon.

22:44
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyverletételre szólította fel az orosz katonai vezető Mariupolt

Mihail Mizincev az Orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ igazgatója fegyverletételre szólította fel a mariupoli ukrán ellenállást - tudatta a Reuters.

 

Szörnyű humanitárius katasztrófa alakult ki a városban. Mindenkinek, aki letette a fegyvert, garantált a biztonságos kijutás Mariupolból

- mondta Mizincev vezérezredes. Azt is mondta, hogy, hétfőn délelőtt 10 órakor nyitják meg a humanitárius folyosókat Mariupolból.

 

23:55
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Megölték az orosz tengeri flotta helyettes parancsnokát

Az oroszok elismerték, hogy Mariupol mellett megölték Andrej Palij-t az orosz tengeri flotta helyettes parancsnokát.

00:03
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 7000 embert evakuáltak vasárnap humanitárius folyosókon keresztül

Összesen 7295 embert evakuáltak vasárnap az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Hét tervezett útvonalból négy működik. 3985 embert evakuáltak az ostromlott Mariupol városból Zaporizzsjába - írja a BBC.

00:17
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij: Tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak

"Készen állok a tárgyalásokra. Már az utóbbi két évben is készen álltam és úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak" - jelentette ki Zelenszkij.
Úgy vélem csak mi ketten, én és Putyin érhetünk el megállapodást - mondta az ukrán elnök, aki mindemellett rendkívül fontosnak nevezte a tárgyalódelegációk eddigi egyeztetéseit. A konfliktusban közvetítői szerepet játszó Törökország vasárnap előrelépésekről számolt be az orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán.

00:23
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt a rakétarendszert vetették be Mariupol ellen - videó

01:15
március 21, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb légitámadás Kijevben

Több házat és egy bevásárlóközpontot is találat ért - írta Twitteren Kijev polgármestere.

05:03
március 21, 2022
Vágólapra másolva!

Közvetítésünk lezárult

Ez a közvetítésünk lezárult, a legfrisebb híreket, információkat itt találja: Mariupol védői nem teszik le a fegyvert 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!