Lebombázták a két legnagyobb ukrán olajraktárt, több városban attól félnek az emberek, hogy szomjan halnak

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, rakéta, támadás, rakétatámadás, légicsapás, megrongálódott ház, lakóház, Vonovakta, Ukrajna
VOLNOVAKHA, DONETSK, UKRAINE - MARCH 27: A view of a damaged residential area in Volnovakha city, one of the cities most affected by the war between Russia and Ukraine that started on February 24, in the Donetsk region of Ukraine, on March 27, 2022. Volnovakha has turned into a ghost town due to conflicts, evacuations and escapes. Volnovaha, one of the 18 regions of Donetsk in eastern Ukraine, has been under the control of Russian Armed Forces and pro-Russian separatist since March 11. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 32. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
06:09
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Sűrűn lakott területeket bombáznak az oroszok

Oroszország folytatta a csapásokat Ukrajna-szerte, ezek között sűrűn lakott polgári területek is vannak is van - írta a The Guardian a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésére hivatkozva.

A jelentés szerint Oroszország továbbra is távolról indított rakétákra támaszkodik, hogy csökkentse repülőgépeik kitettségét az ukrán légvédelemmel szemben.

Az amerikai jelentések szerint e fegyverek akár 60%-os meghibásodási aránya súlyosbítja Oroszország problémáját, mivel egyre szűkülő készletek miatt kénytelenek kevésbé kifinomult rakétákhoz folyamodni, vagy nagyobb kockázatot vállalni repülőgépeikre nézve - áll a jelentésben

06:17
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Lviv ellen - videó

Olajraktárat, az üzemanyag-infrastruktúrát érte rakétatámadás Lvivben - írta a Kyev Independent. Lviv polgármestere azt mondta, a támadásokban öt ember megsérült, a tűzoltók oltják a tüzet.

06:26
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Csernobilban csaknem egy hete nincs váltás

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség figyelemmel kiséri az ukrajnai fejleményeket, miután az oroszok elfoglalták Szlavuticsot, ahol a Csernobili atomerőmű több dolgozója él, valamint múlt hét hétfő óta nem váltja egymást a személyzet az atomerőműben.

06:45
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária sem szállít fegyvereket Ukrajnának

"Államfőként nem fogom engedni, hogy Bulgáriát bevonják ebbe a konfliktusba" - válaszolt Radev egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is úgy döntött, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának.Radev hangsúlyozta: azért választották meg őt, hogy megóvja a bolgárok biztonságát és a békét Bulgáriában.

A háború árát az átlagpolgárok fizetik meg, nem pedig a televíziós propagandisták - emelte ki. Engem a bolgár állampolgárok ügye foglalkoztat - tette hozzá a tavaly novemberben újraválasztott államfő.

Hírügynökségek felidézték, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter múlt heti látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: nem tárgyaltak Kijevnek szánt katonai segítségről. A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

07:08
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Így jut ki egy autókonvoj az ostromlott Mariupolból - videó

07:47
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij további fegyvereket kér

Ismételten nehézfegyvereket követelt a nyugati országok készleteiből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében.

Hírügynökségek felidézték, hogy több ország is ígért légvédelmi és páncéltörő rakétákat, valamint könnyűfegyvereket Ukrajnának, a felvételen láthatólag ingerült Zelenszkij azonban kijelentette, hogy országának harckocsikra, harci repülőkre és hajók elleni fegyverrendszerekre van szüksége.

Mindez megvan a partnereinknek, és csak ott porosodik. Mindez nemcsak Ukrajna, de Európa szabadságát szolgálhatná" - mondta az ukrán elnök. Megismételte, hogy Ukrajnának mindössze a NATO harci repülőgépeinek és harckocsijainak 1 százalékára lenne szüksége, és ennél többet nem is kérne.

08:14
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ellentámadásban az ukránok Zaporizzsja területén

Súlyos harcok dúlnak Zaporizzsja területén, de az ukránok két településről is kiszorították az oroszokat - írta a Kyev Independent. Két megszállt falut, Poltavkát és Malinyivkát foglalták vissza az ukránok.

08:28
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Polgármester: Népirtás folyik Mariupolban

Az orosz csapatok le akarják törölni Mariupolt a Föld színéről - jelentette ki vasárnapra virradóra Vadim Bojcsenko polgármester.

Az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a város védői hősiesen ellenállást tanúsítanak. Mindemellett vasárnapra virradóra is súlyos harcokról számolt be.
Bojcsenko azzal vádolta a várost ostromló orosz hadsereget, hogy kíméletlenül bánik a civilekkel, közöttük az oroszajkú helyi lakosokkal is.

"Nem kaptak megbízást senkinek a megóvására. Feladatuk egyszerűen abban áll, hogy a várost lakosaival együtt letöröljék a Föld színéről" - fogalmazott a polgármester, népirtásnak nevezve a történést, mondván, "nincs rá jobb szó".

08:54
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezer felett az ukrán menekültek száma szombaton is

Az ORFK tájékoztatása szerint tegnap több mint 12 ezer menekült érkezett Ukrajnából, a magyar-ukrán határon 6369, míg a magyar-román határon 6144 ukrajnai menekült érkezett.

09:43
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint 16 400 orosz katonát öltek meg

Az ukrán védelmi minisztérium március 26-i összesítése az orosz veszteségekről:

Ezeket az adatokat más forrásból egyelőre nem erősítették meg, az oroszok szerint a valós adat ennek töredéke.

10:16
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

A sebesültek sem kapnak orvosi ellátást Csernyihivben

A polgármester attól tart, hogy Csernyihiv Mariupol sorsára jut - írta a Sky News.

A városban 44 súlyosan sebesült, köztük három gyermek van, akiket nem lehet elvinni kezelésre - mondta a polgármester. A várost az oroszok lezárták. 

Félő, hogy Csernyihiv, amely az invázió kezdete óta kitart az orosz erőkkel szemben, a következő Mariupol lehet - mondta a polgármester. A bombázások mellett a városban áram- és ivóvízhiány is van.

11:08
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ezért hal meg ilyen sok orosz tábornok Ukrajnában egy elemzés szerint

Eddig hét orosz tábornokot öltek meg Ukrajnában, a BBC-n olvasható elemzés szerint ennek két oka lehet, az első hogy ukrán mesterlövészek keresik is a magas rendfokozatú tiszteket.

A másik ok szerint az orosz tábornokokat közel rendelik a fronthoz, egyrészt hogy

a nagyon alacsony morált javítsák, másrészt, hogy közvetlen parancsokkal vezényeljék az esetleg elakadt csapatokat.

11:34
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán hírek szerint őrizetbe vettek egy kémet Lvivben

Makszim Kozickij megyei kormányzója azt mondta, jelentések szerint őrizetbe vettek egy gyanúsítottat szombaton egy rakétatámadás helyszínének közelében, aki helyinformációkat küldött két orosz telefonszámra – írja a Fox News az Associated Pressre hivatkozva. Még nem erősítették meg a hírt.

11:45
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadástól félnek Odesszában

Az orosz hadihajók közelebb vonultak Odesszához, az ukránok attól tartanak, újabb támadást készítenek elő.

Odessza elfoglalása lehetővé tenné az oroszoknak, hogy olyan jelenlétet építsen ki a régióban, mely közvetlen utat nyitna Moldova szeparista Dnyeszteren túli régióba, ahol egy orosz katonai bázis található.

12:01
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Két humanitárius folyosóról egyeztek meg vasárnapra

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, a mai napra két humanitárius folyosóról állapodtak meg a civilek evakuálására – írja a Sky News. Luhanszk és Donyeck régióból indulnak majd, és a Mariupolból autóval menekülő emberek is kijuthatnak ezeken keresztül.

12:16
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Cirkálórakétákkal csaptak le az oroszok Lvivre

Nagy pontosságú cirkálórakétákkal mért csapást katonai célpontokra Oroszország a nyugat-ukrajnai Lvivben – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán erők által használt üzemanyagraktárat, valamint egy légvédelmi rendszereket, radarállomásokat és tankok tartozékait javító üzemet bombáztak le szombaton.

A közleményükben az áll: „Az orosz fegyveres erők a különleges katonai művelet részeként folytatják a támadó akciókat".

12:51
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

30 ezer menekült érkezett Franciaországba

Mintegy 30 ezer ukrán menekült érkezett Ukrajnából Franciaországba. A menekültek fele továbbutazott más országokba, például Spanyolországba – mondta Emmanuelle Wargon lakhatási miniszter.

Azt is mondta,

a kormány 100 ezer ukrajnai menekült fogadására készül.

Franciaország ideiglenes európai uniós tartózkodási engedélyt ad az ukrán menekülteknek, ami lehetővé teszi számukra, hogy iskolába járhassanak és dolgozhassanak az országban.

A háború előtt körülbelül 40 ezer ukrán élt Franciaországban.

13:12
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas lángokkal égett az eltalált üzemanyagraktár Lvivben - fotók

A tüzet 2 és fél óra alatt sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak, miután a raktárat orosz rakéták találták el.

13:54
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen a háború jelenlegi állása

Az orosz erők továbbra is sikertelenül próbálják biztosítani azokat a pozíciókat, amelyekből Kijevet megtámadhatják és elfoglalhatják. Az elkövetkező napokban valószínűleg jelentős előrelépést tesznek Mariupol városának elfoglalásában, és valószínűleg a közeljövőben be is foglalják a várost.

A teljes cikk itt olvasható.

14:16
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Népszavazást tarthat a Luhanszki Népköztársaság az Oroszországhoz való csatlakozásról

„Az emberek gyakorolják alkotmányos jogukat, és kifejtik véleményüket az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról" – mondta Leonyid Pasecsnik helyi vezető.

A cikk itt olvasható.

14:43
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország: Továbbra is tárgyalni kell Oroszországgal, nem szabad minden hidat felégetni

Törökország szerint továbbra is szükséges, hogy a többi ország is tárgyaljon Oroszországgal, hogy segítsenek véget vetni az ukrajnai háborúnak.

Ha mindenki felégeti a hidakat Oroszországgal, akkor a nap végén ki fog beszélni velük?

- tette fel a kérdést Ibrahim Kalin, az ország elnöki szóvivője.

Azt is mondta, az ukránokat minden lehetséges eszközzel támogatni kell, de az orosz ügyet így vagy úgy meg kell tárgyalni

15:08
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

India továbbra is importál Oroszországtól

India azt tervezi, hogy folytatja koksz szén importját Oroszországból – mondta az ország acélipari minisztere. Mint mondta, meg is kétszerezik az importot, ugyanis a koksz szén az acélgyártás kulcsfontosságú összetevője – írja a Sky News.

15:32
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint ezer menekült kapott segítséget szombaton a BOK csarnokban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton

szombaton 1169 menekültnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 149-en töltötték ott.

Menekültek érkeznek a BOK csarnokba Forrás: Nagy Boglárka

A 4400 négyzetméteres csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton

ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekültek átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

15:44
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt az emberekkel a rakéták becsapódásakor Lvivben

A Sky News tudósítói épp a városban voltak, amikor az orosz rakéták becsapódtak Lvivben. Hatalmas pánik tört ki, mindenki egy második csapástól tartott, ami végül be is következett.

A teljes cikk itt olvasható.

16:03
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: A háború mindannyiunk veresége

A háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja Ferenc pápa szerint, aki ismételten

a fegyverek letételére szólított fel Ukrajnában a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy több mint egy hónap telt el a február 24-én kirobbant "kegyetlen és értelmetlen" háború kezdete óta.

- jelentette ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a háborút, amiben

szülők temetik el a gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg.


Kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát. "Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő" - jelentette ki Ferenc pápa. A katolikus egyházfő úgy vélte, a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben "mindannyian bűnösökké válunk miatta".

Kijelentette, az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje:

"ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből".

A pápa sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a "mártír Ukrajna", a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében.

Ferenc pápa szokás szerint a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakából mondta el vasárnapi beszédét, melyet a vatikáni biztonsági szolgálat adatai szerint mintegy harmincezren hallgattak a téren és környékén.

16:27
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz képviselő: Nem ez a megfelelő pillanat a népszavazásra a luhanszki "népköztársaságban"

Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője szerint még nincs itt az ideje, hogy népszavazást tartsanak Luhanszkban. 

Azt hiszem, ez nem a megfelelő pillanat erre. És aligha szükséges most ilyen kérdésekkel foglalkozni, amikor sorsdöntő események történnek a fronton- mondta Kalasnyikov a TASZSZ hírügynökségnek.

A teljes cikk itt olvasható. 

16:50
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Megkötözött orosz katonákba lőttek közvetlen közelről ukrán katonák - videó

A cikk videóval itt olvasható.

17:04
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország felfüggeszti az oroszországi vonatközlekedést

Lesia Vasylenko ukrán parlamenti képviselő szerint Finnország felfüggesztette a kereskedelmi, személyszállítási és teherszállító vonatközlekedését Oroszországgal, ezzel lezárva az Oroszország és az Európai Unió közötti vasúti összeköttetést.

17:59
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Megerősítették Ukrajnában két nagy olajraktár megsemmisülését

Vitalij Koval, a nyugati országrészben fekvő Rivne megyei katonai adminisztráció vezetője az Eszpresszo ukrán televízió műsorában elmondta, hogy

a légi csapás szombat este érte a Dubnóban található olajraktárt, ami ennek következében teljesen kiégett, személyi sérülés viszont nem történt.

Lebombázott üzemanyagtartály Lvivben Forrás: Anadolu Agency via AFP/Adria Salido Zarco

Makszim Kozockij, a szintén nyugat-ukrajnai Lviv megye katonai adminisztrációjának vezetője pedig azt erősítette meg a Telegram üzenetküldő portálon, hogy a megyeszékhelyen,

Lvivben semmisült meg az előző esti orosz rakétatámadásokban egy olajraktár.

Halottakról ő sem adott hírt. Hozzátette, hogy a bázison egész éjjel, 12 órán át oltották a tüzet, ami mostanra sikerült.

18:00
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az Auchan marad Oroszországban

Volodimir Zelenszkij bírálta a céget, szerinte ezáltal a „moszkvai hadigépezetet" támogatják. Az Auchan azt közölte, az ukrán elnök szavai igazságtalanok. „Számunkra az a legfontosabb, hogy megőrizzük alkalmazottainkat, és biztosítsuk a lakosság élelmezését. A civilek érdekében cselekszünk" – közölték.

18:02
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

A csernobili atomerőműben sikerült leváltani az ukrán személyzetet

Az orosz csapatok által megszállt csernobili atomerőműben mostanra sikerült leváltani az ukrán személyzet egy részét - közölte vasárnap Jurij Fomicsev, a lekapcsolt nukleáris létesítménytől északra fekvő Szlavutics város polgármestere egy tévéműsorban.

Azokat a szakembereket váltották fel újakra, akik az Ukrajna elleni teljes körű orosz támadás kezdetétől, február 24-től voltak szolgálatban.

A csernobili atomerőmű Forrás: EyePress via AFP

Az erőművet már a támadás legelején elfoglalták az orosz erők. A polgármester szerint időről időre kapcsolatba tudnak lépni telefonon az ottmaradt személyzettel. Szavai szerint önkéntes alapon vállalták a szolgálatot azok, akiket váltásként odaküldtek dolgozni. Reményét fejezte ki, hogy az atomerőmű dolgozóit gyakrabban fogják tudni váltani. Fomicsev hozzáfűzte, hogy van elegendő élelmiszer a csernobili létesítményben, még a háború kezdete előtt feltöltötték a készleteket

A polgármester arról is beszámolt, hogy az orosz erők már benyomultak a városba, amit jó ideje körbezárva tartottak.

Eddig a településen hárman haltak meg katonai szolgálatteljesítés közben, két polgári személy pedig az orosz támadások elleni egyik tüntetésen sérült meg, amikor az orosz megszállók oszlatógránátot dobtak a demonstrálók közé.

18:06
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 16 ezer orosz katonával végeztek az ukránok

A dél-ukrajnai Mikolajiv városában harminc lakos sebesült meg a megyeszékhelyet ért szombati orosz tüzérségi támadások következtében - írta a Telegramon Hanna Zamazjejeva megyei tanácselnök. Hozzátette, hogy vasárnap reggeli adatok alapján jelenleg 279, a támadásokban megsebesült helyi lakost ápolnak kórházban a megyében.

Az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai Herszon városában ismét tüntettek a helyi lakosok annak ellenére, hogy az orosz erők betiltották a demonstrációkat.

A Moszt helyi hírportál jelentése szerint az orosz katonák lövéseket adtak le és oszlatógránátokat vetettek be a megszállás ellen tüntetőkkel szemben.

Szemtanúk sérültekről is beszámoltak, pontos számuk azonban egyelőre nem ismert.

Az ukrán fegyveres erők eközben arról adtak hírt, hogy kiverték az orosz csapatokat a kelet-ukrajnai Harkov megyében lévő Huszarivka településről. Közlésük szerint a harcok közben mintegy száz orosz katonával végeztek és hatvan haditechnikai eszközt semmisítettek meg. Ezt megelőzően az Azov ezred helyi területvédelmi egysége közölte, hogy Harkov megyében felszabadították Vilhivka falut, mintegy hetven orosz katonát öltek meg és 27-et ejtettek fogságba.

Ukrán katonák egy páncélozott szállító harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Harkovban Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy a teljes körű háború kezdete óta hét orosz tábornok halt meg az ukrajnai harcokban, közöttük a legmagasabb rangú tiszt Jakov Rezancev altábornagy volt, akit pénteken öltek meg.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 16 600 orosz katona halt meg, mintegy ezer került fogságba.

Az ukrán erők megsemmisítettek 121 orosz repülőgépet, 127 helikoptert, hét hadihajót, 582 harckocsit, csaknem 1700 páncélozott harcjárművet, mintegy háromszáz tüzérségi és 52 légvédelmi rendszert, valamint 93 rakéta-sorozatvetőt.

18:24
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 3,8 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából február 24., az orosz támadás kezdete óta az ENSZ vasárnapi összesítése szerint, de a menekültáradat március 22. óta egyértelműen lassult.

Összesen több mint tízmillióan - azaz több mint a lakosság egynegyede - kényszerült otthona elhagyására, ezek az emberek vagy külföldön, vagy az ország más részeiben kerestek menedéket.

Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma megközelíti a 6,5 milliót. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnapi adatai szerint a külföldre menekültek száma 3 821 049, ami 48 450-nel több, mint szombaton.

Március 22. óta a harcok és az egyre romló életkörülmények elől menekülők száma napi százezer, az utóbbi napokban pedig ötvenezer alá csökkent.

Mendkültek a Nyugati pályaudvaron Fotó: Nagy Bogi - Origo
18:30
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Fáznak, éheznek és az ijedtségtől megsérülnek az ukrán állatkertekben élő állatok

Állatok ezrei szenvednek Ukrajnában a háború miatt. Vitalij Ilcsenko egy ökoparkot üzemeltet Harkov közelében. Azt mondta, egy részét elfoglalták az orosz erők, és a személyzet három tagját megölték, amikor megpróbálták megetetni az állatokat.

Néhány szarvast, jávorszarvast és vörös farkast, valamint néhány madarat szabadon engedtek, mivel azok túlélhetnek a helyi élőhelyen – írja a BBC.

Azt is mondta, attól tart, hogy a park oroszlánjai és tigrisei éhen halhatnak.

A Harkov központjában található állami állatkert munkatársai szintén azért küzdenek, hogy életben tartsák az állatokat. „Gyümölcsökre és húsra van szükségük" – mondták.

A kijevi nemzetközi repülőtér közelében működő vadállat-menhely állatait annyira megviselte a sok lövöldözés zaja, hogy vergődni kezdtek a ketrecükben és megsérültek:

Egy oroszlán megsebesítette a mancsát, és nem tudott ráállni. Egy fiatal őz pedig a falnak vetette magát, és elpusztult, miután kitört a nyaka.

18:44
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Macron elhatárolódik Biden Putyinnal kapcsolatos kijelentésétől

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, elhatárolódik Joe Biden amerikai elnök kijelentésétől, miszerint Vlagyimir Putyin nem maradhat hatalmon.

A francia elnök többször beszélt az orosz elnökkel az eddigi sikertelen béketeremtésről, és ma vagy holnap ismét beszélni fognak.

19:45
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Hétfőtől Törökországban tárgyal Ukrajna és Oroszország

A béketárgyalások következő fordulója hétfőtől szerdáig fog tartani, és Törökországban zajlik majd – közölte David Arakhamia ukrán tárgyaló a közösségi médiában.

20:16
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs vezetékes víz Vuhledarban

A háború kezdete óta nincs víz Vuhledarban. Ma tartálykocsikkal szállítottak vizet a városba.

20:29
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 300 harckocsit vesztettek eddig az oroszok

Yaroslav Trofimov, a The Wall Street Journal tudósítója bemutatta az Oryx információit, ami megmutatja, hogy mennyi katonai felszerelést veszítettek eddig az oroszok a háborúban.

Ezek alapján az orosz sereg legalább 300 harckocsit veszített, mióta megtámadta Ukrajnát

– írja a The Guardian.

20:38
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tudnak elmenekülni egy ukrán városból, mert az oroszok felrobbantották a hidat

Csernyihiv városát már a kezdetektől támadják az oroszok, mivel stratégiailag jó helyen van. A város a fehérorosz határól a Kijevbe vezető úton helyezkedik el.

A múlt héten az oroszok lerombolták az egyetlen hidat, amin a civilek elmenekülhettek volna a városból.

A lerombolt híd Forrás: Twitter

Két hete nincs áram és vezetékes víz sem.

Egy helyi nő a Sky Newsnak elmondta, hogy nem tudnak átvenni segélyeket és üzemanyaguk sincs már. Az embereknek több élelemre, vízre és menedékre lenne szükségük.

20:48
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térkép a háború 32. napjáról

A térképen látható, hogy az oroszok hogyan nyomulnak előre Ukrajnában. Csernyihiv városban

44 ember sérült meg súlyosan, köztük három gyerek. Őket nem tudják kivinni a városból, hogy megfelelő ellátást kapjanak.

A várost teljesen elvágták az oroszok, felrobbantották az egyetlen hidat.

Forrás: Sky News

Lvivet is erősen támadják, cirkálórakétákkal lőttek egy üzemanyagtárolót.

21:36
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Biden „mészárosnak” nevezte Putyint, Macron elhatárolódott tőle

Lengyelországi látogatása során Joe Biden „mészárosnak" nevezte Putyin orosz elnököt az ukrán polgári lakosságot ért háborús atrocitások miatt. 

Emmanuel Marcon francia elnök hamar kommentálta Biden Putyint illető kifejezésmódját. Azt mondta, ő nem nevezné „mészárosnak" az orosz elnököt.

Fontos, hogy az ukrajnai háborúban megakadályozzák, hogy a szavak és a tettek „eszkalálódjanak"
– magyarázta.

21:55
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Újra kinyitottak a kávézók Kijevben

Kijevben több kávézó is kinyitott, az egyik dolgozó elmondása szerint azért, hogy az emberek újra mosolyogjanak. A kávézókban a várost védő katonákat ingyen szolgálják ki.

Több étteremben is ingyen főznek a rászorulóknak és a katonáknak. A kijárási tilalom miatt azonban csak korlátozott ideig vannak nyitva - írja a BBC. 

21:57
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev úgy döntött, hogy mindenhol lekapcsolják a fűtést

A város vezetése úgy döntött, hogy március 28-án, hétfőn megkezdik a lakóépületek és intézmények fűtésről való leválasztását. Ha három napig az átlag hőmérséklet +8 fok, vagy annál magasabb lesz, akkor hivatalosan is vége lesz a fűtési szezonnak – írta a Telegramon Vitalij Klicsko Kijev polgármestere.

22:01
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik az oktatás Kijevben

Hétfőtől folytatódik az oktatás Kijevben – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. A tanítás természetesen online folytatódik. A polgármester azt írta, hogy fontos, hogy a város hadiállapotban is működjön és éljen.

22:20
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a Nemzetközi Úszóliga idei szezonját

Az ukrajnai háború miatt a Nemzetközi Úszóliga (ISL) vezetői úgy döntöttek, jövőre halasztják a Nemzetközi Úszóliga idei kiírását.
A teljes cikk itt olvasható.

Hosszú Katinka, az Iron csapat versenyzője a női 200 méteres hátúszás versenyen a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második futamán a Duna Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
23:54
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Több városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák

Ukrajna szerte több városban megszólaltak a légvédelmi szirénák, és robbanások hallatszottak helyi idő szerint este tíz óra körül - írja a The Guardian.

00:23
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Luck városában

A Telegrammon terjedő képek szerint robbanások voltak az Ukrajna északnyugati részén található Luckban - írja a Sky News. Meg nem erősített hírek szerint egy olajtározót ért találat.

01:13
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten 3350-en regisztráltak menedékesként

Az elmúlt egy hét alatt 3350-an nyújtottak be kérelmet menedékeskénti elismerésük érdekében - közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vasárnap este.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az elmúlt héten minden eddiginél nagyobb számban regisztráltak menedékesként

- jegyezte meg közleményében a hivatal.

Az elmúlt héten 3350-en regisztráltak menedékesként Forrás: Nagy Boglárka

A főigazgatóság a háború kitörése óta összesen 7749 személy kérelmét regisztrálta a 2022. március 27. 6:00 órai adatok szerint - tájékoztattak.

A közlemény megerősíti:

és minden egyéb szükséges feladat ellátásban, szorosan együttműködve a társszervekkel.

A rendvédelmi hatósági munkavégzés gördülékenyen zajlik - tették hozzá.

01:51
március 27, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Kijev nem tárgyal a "nácitlanításról", a demilitarizálásról és az orosz nyelvről

Ukrajna kész a semlegességről és a biztonsági garanciákról tárgyalni, de a demilitarizálásról és "nácitlanitásról", valamint az orosz nyelv védelméről nem - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz sajtónak az országa elleni háború kezdete óta adott első interjújában, amelyet vasárnap este közölt a Lettországban szerkesztett, orosz és angol nyelvű Meduza hírportál.

Az ukrán elnök rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az orosz fél a nyilvánosságnak is kiszivárogtatott ultimátumban fogalmazta meg a Kijevvel szembeni tárgyalási pozícióját. 

Azt mondta, hogy a legfontosabb pontban, a biztonsági garanciák, a semlegesség, és a nem-nukleáris státus kérdésében Kijev készen áll a megegyezésre.
– Ha jól emlékszem, emiatt kezdték a háborút – hangoztatta.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a megállapodást parlamenti ratifikációval és néhány hónapon belül referendumon kell megerősíteni, amelyet kezeseknek kell garantálniuk, és amely szerinte csakis az orosz csapatkivonás után lehet legitim. Az ukrán alkotmányban a szükséges változtatásokhoz a hatályos jogrend értelmében két ülésszak, vagyis egy teljes év szükséges.

Az ukrán államfő ismételten személyes találkozót szorgalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Úgy vélekedett, hogy Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország az érintettség okán nem lehet a tárgyalások helyszíne.

Ukrajna katonai célját a minél kevesebb áldozatban, a háború időtartamának lerövidítésében és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti "kompromisszumos területekre" való visszavonulásában nevezte meg. Az állította, hogy az orosz erőknek mintegy 20 ezer katonájuk esett el. (Az orosz vezérkari főnök első helyettese pénteken 1351 halottat ismert el.)

Zeleneszkij a Meduza mellett a Kommerszant és a Novaja Gazeta című lap, valamint a betiltott Dozsgy kérdéseire is válaszolt a Zoomon adott interjúban, amelyet vasárnap egy időben, vasárnap este kívántak megjelentetni. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) azonban felszólította az orosz médiát, hogy ne tegye közzé az interjút, és "ellenőrzést" indított a "felelősség mértékének megállapítására".

06:04
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!