A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szövetségesei is elhatárolódnak Bidentől, a polgármester szerint 5000 ember halt meg Mariupoban

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, ukrán katona, ukrán katonák, orosz katonai jármű, elfoglalt orosz jármű, Harkov, Harkiv, Ukrajna
Ukranian troops drive a captured Russian military vehicle after retaken the village of Mala Rogan, East of Kharkiv, on March 28, 2022. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 33. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül63 bejegyzés
05:10
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Törökországban folytatódnak a tárgyalások

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja bejelentette, hogy az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban.

05:14
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna nem enged területi egységének sérthetetlenségéből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videóüzenetében világossá tette, hogy a legfontosabb elérendő eredménynek továbbra is Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, illetve a hatékony biztonsági garanciák kidolgozását tartják. Ezek teszik lehetővé, hogy az országban ismét béke legyen, és visszatérjen a normális élet - emelte ki.

05:18
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev kész a megegyezésre

Az ukrán elnök orosz újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem-nukleáris státus kérdésében készen áll a megegyezésre. Katonai célként pedig a minél kevesebb áldozatot, a háború időtartamának lerövidítését és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti "kompromisszumos területekre" visszavonulását nevezte meg.

05:27
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Elsősorban Harkovot támadják

Az ukrán hadsereg éjszaka közölte, hogy az országot február 24. óta támadó orosz csapatok több területen ismét csapást mértek az ukrán erőkre és a katonai infrastruktúrára, a fő célpontok közé tartozott Harkov térsége.

Találatot kapott harkovi lakóház Forrás: AFP/Aris Messinis
05:41
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ukrán újságírókkal beszélt

Volodimir Zelenszkij videokonferencián beszélt ukrán újságírókkal, akik egy non-stop tájékoztatási hírfolyamot hoztak létre. Az ukrán elnök megköszönte a média egységes és becsületes munkáját, amivel a világ elé tárják az Ukrajnában történt szörnyűségeket. Szerinte ez is kellett ahhoz, hogy Ukrajna kilépett a színfalak mögül, és az ország "az egész világ számára megszűnt az Orosz Föderáció része lenni."

Videókonferencián nyilatkozott az ukrán elnök Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal
06:12
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Francia külügyminiszter: Mariupol a második Aleppó

Az ukrajnai Mariupol városában történt katasztrófa mértéke azonnali cselekvést követel – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a dohai fórumon.

"Mariupol a második Aleppó, remélem, kollektív bűntudattal, ha nem teszünk semmit" - mondta a szíriai városra utalva, ahol az ország brutális polgárháborújának legrosszabb harcait élték meg.

Szétlőtt mariupoli lakóház Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

"Mariupolban már egy hónapja ostromháború folyik. A katonai ostromok szörnyű háborúk, mert a polgári lakosságot lemészárolják, megsemmisítik. A szenvedés szörnyű" - mondta Jean-Yves Le Drian.

06:25
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Németország rakétavédelmi rendszert vásárolna

Németország rakétavédelmi rendszer vásárlását fontolgatja, hogy ki tudjon védeni egy esetleges orosz támadást – mondta Olaf Scholz. A német kancellár nem részletezte, hogy milyen rendszer jöhetne szóba, így elhárította az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak az izraeli Vaskupola beszerzéséről szóló kérdését.

Arra a felvetésre, hogy Németország szeretne-e a meglévő Patriot rakétáknál nagyobb hatótávolságú fegyverzetet, Scholz azt mondta: "Tisztában kell lennünk azzal, hogy van egy szomszédunk, aki kész erőszakot alkalmazni érdekeinek érvényesítése érdekében."

Olaf Scholz Forrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

Németország átalakította védelmi politikáját az ukrajnai orosz inváziót követően, megemelve a hadsereg költségvetését, és ígéretet tett arra, hogy teljesíti a NATO katonai kiadásokra vonatkozó, a GDP 2%-át elérő célkitűzését.

06:30
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nemzetközi büntetőbíróval támogatja Ukrajnát az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság Sir Howard Morrison személyében független tanácsadóval támogatja Irina Venediktova ukrán főügyész munkáját. Sir Howard több mint 12 éven át a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírájaként szolgált, többek között Radovan Karadzic szerb háborús bűnös ügyében is dolgozott.

A brit főügyész csütörtökön azt mondta az alsóházban, hogy "minden lehetőség az asztalon van", amikor Putyin rezsimje ellen háborús bűnökért vádat kell indítani, de kitartott amellett, hogy az Egyesült Királyság által preferált megközelítés az, hogy a felelősöket az ICC-n keresztül vonja felelősségre.

06:38
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kivonja csapatait Kijev térségéből

Oroszország kénytelen volt kivonni erőit a kijevi térségből, miután súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ukrán hadsereg vezérkara. A harcokról szóló legfrissebb jelentésben a vezérkar azt közölte, hogy az orosz hadsereg két zászlóalj taktikai csoportját kivonták Fehéroroszországból, ami szerintük jellemző azokra az egységekre, amelyek "jelentős veszteségeket szenvedtek".

A jelentés emellett megjegyezte, hogy az Oroszországból Ukrajnába tartó egységek "intenzitása jelentősen csökken".

Rakétatalálat füstje Kijevnél Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

A múlt héten Oroszország közölte, hogy azt tervezi, hogy invázióját kelet felé irányítja, bár azóta is folyamatosan érkeznek hírek a nagyobb városokban történt csapásokról.

06:53
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezrek rekedtek Csernyihivben

Civilek tízezrei rekedtek gáz, folyóvíz és áram nélkül az ukrán Csernyihiv városában. A Gyeszna folyó partján fekvő város az elsők között volt, amelyet megtámadtak a Fehéroroszországból Kijev felé tartó orosz csapatok.

Lángokban álló épületek Csernihiv egyik lakónegyedének támadásakor március 16-án Forrás: AFP/Maxar Technologies

A város egy hónap elteltével sem esett el, de gyakorlatilag el van vágva az ország többi részétől. "Nincs biztonságos kiút" - mondta Csernyihiv tartomány kormányzója a BBC-nek.

07:22
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Megugrott a veszélyes koraszülések száma Ukrajnában

Ukrán orvosok a koraszülések számának drámai megugrásáról számoltak be az Oroszországgal vívott háború kitörése óta.

A frontvonalbeli Harkov városában és az Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivben működő szülészeti klinikákban az elmúlt hetekben megduplázódott vagy háromszorosára nőtt a koraszülések aránya.

A fertőzések, az orvosi ellátás hiánya és a helytelen táplálkozás miatt nő a koraszülés kockázata.

Kismama és újszülöttje a mikolajivi kórház pincéjében 2022. március 14-én Forrás: AFP/Bulent Kilic
07:38
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

63 milliárd dollár lehet az infrastruktúrában okozott kár Ukrajnában

Az ukrajnai háború több mint 63 milliárd dollár (kb.: 21.420 milliárd forint) kárt okozott az infrastruktúrában a Kijevi Közgazdaságtudományi Iskola új becslése szerint.

Az orosz invázió gazdasági hatását számoló becslés szerint a háború első 30 napjában legalább 4431 lakóépület, 92 gyár és raktár, valamint 378 iskola sérült vagy semmisült meg.

12 repülőtér megsemmisült vagy megsérült, továbbá hét hő- vagy vízerőműben keletkeztek károk.

A legutóbbi, március 17-i becslés óta összesen 3,5 milliárd dollár értékű kár érte Ukrajnát.

A mariupoli Azovstal acélművet ért találatokról videó is készült:

07:48
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elhagyták a csernobili munkások városát

Az orosz erők szombaton átvették az irányítást a Csernobiltól 60 km-re észak-keletre fekvő Szlavutics felett, és rövid időre őrizetbe vették a polgármestert, a megszállás ellen azonban több száz helyi ukrán tiltakozott, akik zászlókkal vonultak az utcára. Az oroszok később szabadon engedték a polgármestert, aki hétfőn egy videóbejegyzésben azt mondta, hogy az ellenséges katonák elhagyták Szlavutics városát.

Szlavuticsban főként az áramtermelésből már kivont csernobili atomerőmű karbantartását végző munkások élnek családjaikkal.

07:52
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev Csernobil körzetének fegyvermentesítését kéri az ENSZ-től

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt

nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket

- jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel.

Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a "tiltott zónában"

több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban

a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.

A csernobili szarkofág - néhány nappal az orosz invázió előtt Forrás: EyePress via AFP

Múlt héten a NAÜ még azt jelezte, hogy a tüzek nem jelentenek súlyos veszélyt a radioaktivitás megnövekedésének szempontjából.

08:27
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ma újra elkezdődik az online oktatás Kijevben

Az ukrán főváros diákjai ma folytathatják az iskolát – online távoktatás formájában. Kijev polgármestere vasárnap jelentette be a tanítás újrakezdését.

"Fontos feladat, hogy a város még ilyen nehéz körülmények között is éljen és működjön. Megpróbálnak megfélemlíteni minket, de ez nem fog menni!"– mondta Vitalij Klicsko a Telegram-bejegyzésében.

Munkások egy sérült iskolaablakot deszkáznak be Kijevben Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar

Az ENSZ becslései szerint az ukrán gyerekek több mint fele elmenekült az országból a háború kezdete óta.

08:43
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Öt orosz támadást vertek vissza az ukrán erők

Az ukrán védelmi erők napi hadműveleti jelentésükben azt állítják, hogy öt orosz támadást sikerült visszaverni Donyeck és Luhanszk térségében. Állításuk szerint megsemmisítettek két orosz harckocsit, egy gyalogsági járművet és egy autót

Az ukrán légierő 4 repülőgép, 1 helikopter és 2 drón megsemmisítését jelentette be.

Sem a hadsereg, sem a légierő állításait független forrás még nem erősítette meg.

09:33
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnöknek magyarázkodnia kellett

Joe Biden amerikai elnök vasárnap személyesen is megerősítette, hogy nem szólított fel rendszerváltásra Oroszországban. Előző napi VARSÓI NYILATKOZATÁBAN AZ ELNÖK ARRÓL BESZÉLT, HOGY PUTYIN "NEM MARADHAT HATALMON", de szavait később a Fehér Ház és Antony Blinken külügyminiszter is úgy pontosította, hogy ezzel nem az országon belüli hatalomról beszélt, hanem annak megakadályozásáról, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon Oroszország szomszédai és a régió felett. Bident vasárnap egy washingtoni templomi szertartásról távozva személyesen is megkérdezte egy újságíró arról, hogy rendszerváltásra szólított-e fel Oroszországban, és azt válaszolta, hogy nem.

09:44
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Friss fotók Ukrajnából

09:49
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő felvételen az lvivi olajraktár oltása

A hétvégén többször is rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Lviv városát, öt ember megsebesült.

Videón, ahogy az ukrán katasztrófavédelem küzd a hatalmas lángokkal, miután találat ért egy olajraktárat a városban.

09:59
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az angol hírszerzés friss információi az orosz hadseregről

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette legújabb hírszerzési jelentését, amely szerint az elmúlt 24 órában "nem történt jelentős változás" az orosz-ukrán háborúban - írja a The Guardian.

Az orosz hadsereg továbbra is logisztikai problémákkal küzd, helyzetüket az alacsony morál és a kemény ukrán ellenállás nehezíti.

Az orosz erők Ukrajna déli területein érték el eddig a legnagyobb sikert, a körbezárt ukrán kikötővárost, Mariupolt továbbra is nagy erőkkel támadják, de a város még ukrán kézen van.

10:07
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Katasztrofális a helyzet Mariupolban - képek

Az ukrán külügyminisztérium Twitter-oldala friss képeket tett közzé az ostromlott Mariupol városából, elmondásuk szerint a városban a helyzet katasztrofális, az orosz hadsereg gyakorlatilag földig rombolja a várost.

10:30
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétadarabok hullottak egy kijevi házra - képek

Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy lelőttek egy orosz rakétát Kijev felett - írja a Sky News.

A tegnap este nem sokkal 11 óra után lelőtt rakéta darabjai a főváros Darnyickij kerületében egy házra hullottak és tüzet okoztak, a kivonuló tűzoltóknak éjfél után sikerült megfékezni a lángokat.

11:03
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kick-box világbajnok halt meg a mariupoli harcokban

Meghalt Maksim Kagal ukrán kick-box világbajnok a Mariupolért vívott harcokban - írja az Ukrinform

Kagal a különleges erők kötelékében szolgált, edzője közölte a halálhírét.

11:43
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A Gazprom továbbra is szállít gázt Ukrajnán keresztül; a Heineken kivonulhat Oroszországból

A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat továbbra is szállít gázt Európába Ukrajnán keresztül, legfrissebb adataik szerint napi 109,5 millió köbmétert - közölte a vállalat.

A holland Heineken korábban bejelentette, hogy felhagy a cég további oroszországi befektetéseivel és felfüggeszti exporttevékenységét, de nem vonul ki az országból.

A Reuters ma közölte a vállalat friss nyilatkozatát, melyben a kialakult helyzet miatt a cég már úgy gondolja, hogy oroszországi üzletága "nem fenntartható és nem életképes" - írja a The Guardian.

11:51
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tegnap körülbelül 13 ezer menekült érkezett Magyarországra

Magyarország területére 2022. március 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4 934 fő lépett be.

A román-magyar határszakaszon belépők közül 8 781 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 393 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A barabási közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy látássérült ukrán állampolgár 2022. március 27-én 16 óra 15 perckor.

Az ukrán határőrizeti szerv munkatársai elkísérték a gyalogosan közlekedő vak férfit a magyar államhatárig, és átadták kollégáinknak - írja az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye.

A barabási rendőrök tovább segítették a férfit, aki hazáját a háborús helyzet miatt kényszerült elhagyni, és egyedül, egy hátizsákkal és egy gitárral indult útnak.

A rendőrök miután beléptették Magyarországra, a honvédség munkatársaival közösen a barabási segítségpontra kísérték. A férfi azt mondta, hogy a Budapesten élő ismerőseihez szeretne eljutni, amihez a rendőrség minden szükséges segítséget megad.

11:57
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol polgármestere a város teljes evakuálását sürgeti

Körülbelül 160 ezer ember maradt fűtés nélkül az ostromlott Mariupol városában a város polgármestere szerint, Vadim Boicsenko most teljes evakuálásra szólított fel - írja a Sky News.

Mariupol, amely stratégiai fekvése miatt az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú célpontja, szinte az invázió kezdete óta ostrom alatt áll.

12:11
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ma nem nyitnak ki a humanitárius folyosók

Az ukránok félnek az esetleges orosz provokációtól, ezért a mai napon nem nyitnak humanitárius folyosót az országban - írja a Sky News.

A civilek humanitárius folyosókon menekülnek a veszélyes városokból Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer
12:24
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal védik az emlékműveket Harkovban - videó

12:42
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát

Az ENSZ szerint eddig több mint 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát, és további 6,5 millió menekültre számítanak.

Körülbelül 13 millió civil rekedt harci övezetekben, akik nem tudnak elmenekülni. Mariupol városában 160 ezer ember van jelenleg is.

Ukrajna az elmúlt órában közölte, hogy ma nem nyit humanitárius folyosókat, mert aggódnak az esetleges orosz provokációktól.

13:07
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdte működését a szlovén követségi ügyvivő Kijevben - fotók

Megkezdte hétfőn működését Bostjan Lesjak követségi ügyvivő Kijevben - közölte a szlovén kormány Twitter-oldalán. Lesjak vasárnap érkezett meg Kijevbe.

- közölte az ügyvivő, és fotókat tett közzé a kijevi szlovén nagykövetség helyiségeiről.

13:20
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap több mint 1100 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 1133 menekülőnek segítettek; az éjszakát 144 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn.

A majdnem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

BOK csarnok Forrás: Nagy Boglárka

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - közölték.

Jelezték, hogy a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a kormányhivatal közleményében.

13:37
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Magyaroszágra érkezett eddig a legtöbb ukrajnai háború elől menekülő ember lakosságarányosan

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb,

a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember

- közölte a kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a menedékes kérelmek száma is napról napra emelkedik, 7947 ember nyújtott be ilyen kérelmet az elmúlt bő egy hónapban.

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitpont Fotó: Koncz Márton - Origo

Soltész Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, egyértelmű a magyar álláspont:

az ország segítséget ad minden menekültnek, de nem szállít és nem enged át a határain sem fegyvert, sem katonát.

A teljes cikk itt olvasható.

13:55
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondja a mai napról az ukrán belügyminisztérium tanácsadója

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Vadim Denyisenko korábban azt mondta, a mai tárgyaláson nem számít áttörő fejleményre.

14:06
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Sodródó aknát vett észre egy halászhajó a Fekete-tengeren

Sodródó aknát észleltek hétfő reggel Románia területi vizein a Fekete-tengeren, ezért a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet - közölte a román védelmi minisztérium.

Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre

72 kilométerre a Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duna - Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található.

A tájékoztatást követően a haditengerészet parancsnoksága riasztotta az aknászhajót, amely - fedélzetén egy aknabegyűjtésre kiképzett búváregységgel - azonnal a szerkezet felkutatására indult.

14:14
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem folyamatosan segít a menekültek elhelyezésében

A katasztrófavédelem az elmúlt 48 órában 229 ember, köztük 138 gyermek és 60 nő elhelyezésében működött közre - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.A háború kitörése óta 7980 ember - közülük 4392 gyermek és 2420 nő volt - esetében intézkedett a szervezet. A hétvégén összesen négy gyűjtőpontról huszonegy befogadóhelyre szállították a háború elől menekülőket.

Vasárnap az M3 autópálya 144-es kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon kellett intézkedni, ahol kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy autó, a benne utazó menekültek - három felnőtt és egy gyerek - időben el tudták hagyni a kocsit. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók percek alatt eloltották a lángokat. A járműben utazókat a rendőrség a geleji autópálya-pihenőhöz szállította, onnan a Nyugati pályaudvarig történő utaztatásukról a katasztrófavédelem gondoskodott.

15:18
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kilőtt orosz harckocsik Donyeck területén - videó

15:25
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Romba dőlt épületek Zaporizzsja területén, többen megsérültek - fotók

Több ház is romba dőlt a Zaporizzsja területén, az utak járhatatlanok. A sérültek között civilek is vannak.

16:01
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák lelőttek egy orosz Ka-52-es harci helikoptert - videó

Herszon megyében lelőttek egy orosz Ka-52-es harci helikoptert. Az egyik pilóta állítólag túlélte a támadást.

16:46
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Így semmisítettek meg egy orosz páncélozott harckocsi oszlopot - videó

Egy 30 főből álló egység éjszakai hadművelet során semmisítette meg a páncélozott harckocsikból álló konvojt. Az akcióról az ukrán légifelderítő egysége egy videót is megosztott.

17:28
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Holtan találtak több elrabolt polgármestert - közölte Volodimir Zelenszkij

Az orosz erők által elrabolt ukrán polgármesterek közül többet holtan találtak meg - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist című brit lapnak.

Elrabolják városaink polgármestereit. Néhányukat megölték. Néhányukat nem találjuk. Néhányukat már megtaláltuk holtan - idézte az elnököt a hírportál. 

Zelenszkij ugyanakkor azt nem árulta el, kik azok a polgármesterek, akiket már holtan találtak. Hozzátette, hogy az orosz megszállók lecseréltek néhány polgármestert Ukrajnában. 

17:28
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország nem adta fel Kijev körbezárását

Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország feladná az ukrán főváros körbezárását - írta a Reuters az ukrán védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva.

„Információink szerint az Orosz Föderáció nem hagyta fel a kísérleteit, ha nem is elfoglalására, de Kijev körbezárására. Egyelőre nem látjuk az ellenséges erők elmozdulását Kijevtől" - nyilatkozta Olekszandr Motuzjanik.

17:37
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs tűz a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat azt közölte, hogy jelenleg nem észlelnek tüzeket a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában. A Telegram üzenetküldő portálon a szolgálat kifejtette, hogy

a műholdfelvételek hétfő reggel nem mutattak hőkibocsátást a térségben, eszerint nincs tűz az orosz csapatok által elfoglalt tiltott zónában.

Fotó a csernobili atomerőműről Forrás: AFP/Maxar

Hozzátették, hogy több hírforrás hamis információt közölt az atomerőmű közelében pusztító tüzekről. Arra kértek ezért mindenkit, hogy ellenőrizetlen információkat ne terjesszen, csakis hivatalos forrásokból tájékozódjék.

18:24
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Visszafoglalták a Kijev melletti várost a polgármester szerint

Az ukrán erők visszafoglalták a Kijev mellett fekvő Irpin városát, ami a főváros körüli harcok egyik gócpontja volt - közölte a polgármester.

"Jó hírünk van: Irpin felszabadult" - írta Olekszandr Markushin a Telegramon.

Forrás: AFP/Aris Messinis
18:56
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml aggasztónak nevezte Biden Putyinra tett megjegyzéseit

A Kremlt aggodalommal töltik el Joe Biden amerikai elnök újabb, Vlagyimir Putyin orosz államfőre tett megjegyzései és továbbra is élénk figyelemmel kíséri a tengerentúli vezető kijelentéseit - nyilatkozott hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak Moszkvában.

"Ez a kijelentés mindenképpen aggodalmat kelt.

- mondta.
Biden szombati varsói beszédében az ukrajnai háborúval kapcsolatban "mészárosnak" nevezte Putyint, aki szerinte "nem maradhat hatalmon". Az kijelentés után a Fehér Ház szóvivője, az amerikai külügyminiszter és maga az elnök is magyarázkodásbe kezdett.

Joe Biden amerikai elnök, 2022. március 26. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Peszkov szombaton a varsói Biden-beszéddel kapcsolatban azt mondta, hogy nem az amerikai elnökön múlik, ki lesz hatalmon Oroszországban, az államfőt az oroszok választják.

Múlt hétfőn bekérették John Sullivan moszkvai amerikai nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket adtak át neki Biden korábbi, Putyinnak címzett elfogadhatatlan kijelentéseivel kapcsolatban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint "az amerikai elnök ilyen magas rangú államférfiúhoz méltatlan kijelentései az amerikai-orosz kapcsolatokat a szakítás szélére sodorják".

A nagykövetet figyelmeztették, hogy Oroszország az ellene irányuló ellenséges lépésekkel szemben határozottan és keményen fel fog lépni. Az orosz diplomáciai tárca szerint Sullivan nagykövetnek az aktuális kétoldalú kérdések megvitatása során "élesen vetették fel az Egyesült Államokban működő orosz diplomáciai képviseletek munkája normális feltételei biztosításának kérdését, beleértve a zavartalan működésük garanciáit".

Biden március 17-én erkölcstelen háborút folytató "gyilkos diktátornak" és "gonosztevőnek" és "háborús bűnösnek" nevezte Putyint.

- reagált az elhangzottakra akkor Peszkov, megjegyezve, hogy ilyenek most már naponta elhangzanak az amerikai államfő részéről.

"Tekintettel Biden úr ilyen ingerlékenységére, időnkénti feledékenységére és fáradtságára, amely végül agresszív kijelentésekhez vezet, valószínűleg nem fogunk kemény értékelést adni, hogy ne váltsunk ki további agresszivitást" - tette hozzá.

Biden egy évvel korábban, egyik televíziós nyilatkozatában igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint.

19:28
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A polgármester szerint 5000 ember halt meg Mariupoban

5000 ember, köztük 210 gyerek halt meg a háború kezdete óta Mariupoban - közölte a polgármester.
A városban mint egy 170 ezren maradtak.

Az ostrom kezdete előtt 140 ezer embernek sikerült elhagyni a várost, a harcok kitörése után pedig 150 ezer civilt evakuáltak.

19:38
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette működését a Novaja Gazeta című független orosz lap a háború befejezéséig

"Újabb figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől). Ezt követően felfüggesztjük az újság online és papír alapú változatát, közösségimédia-tevékenységét az Ukrajna területén zajló különleges hadművelet befejezéséig" - áll a szerkesztőség közleményében.

A lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov, a 2021-es Nobel-békedíj társ-kitüntetettje a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a szerkesztőség munkatársai a felfüggesztés idején új műfajokon, termékeken és projekteken fognak gondolkodni. Egy másik, az olvasókhoz szánt üzenetükben Muratov és kollégái azt írták, hogy nehéz volt a tevékenységük leállítása mellett dönteniük, de nem volt más választásuk.

19:54
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nem támogatják a szövetségesek Biden legutóbbi megjegyzését Putyinról

Nem támogatják az Egyesült Államok szövetségesei Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, a hétvégén Varsóban tett megjegyzését, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem maradhat hatalmon" - jelentette - a The Washington Times hétfőn.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap a cikkében "követelésként" említi az elnök megjegyzését, majd kifejti, hogy

Emmanuel Macron francia elnök, valamint magas rangú brit és török tisztségviselők is elhatárolódtak Biden "követelésétől", amely a lap szerint megbonyolíthatja az orosz-ukrán háború befejezését, mivel Putyin elnök politikai helyzetének megváltoztatását a háború kifejezett céljává tette.

A The Washington Times emlékeztet arra, hogy a "Biden-adminisztráció két magas rangú kormányzati tisztségviselője is igyekezett pontosítani, más szóval eltakarítani Biden elnök láthatóan spontánul tett, az előzetesen jóváhagyott elnöki beszéd szövegétől eltérő megjegyzését", és hangsúlyozni, hogy Washington nem ragaszkodik a moszkvai "rendszerváltáshoz" a Kremlben.

Joe Biden amerikai elnök, Varsó, 2022. március 26. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Antony Blinken külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy az elnök szavai ellenére Washington továbbra sem követeli Putyin elnök hatalmának megdöntését.

Julie Smith NATO-nagykövet pedig a CNN hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában azt hangsúlyozta, hogy Biden elnök a véres harcok elől menekülő ukrajnai lakosokkal történt személyes találkozóját követően, érzelmektől túlfűtött szavakat használt beszédében. Julie Smith megismételte Blinken gondolatát arról, hogy az elnök szavai nem jelentik azt, hogy Washington rendszerváltást szeretne Oroszországban.

Fehér házi tisztségviselők szerint

ez a mondat nem szerepelt az előre elkészített és jóváhagyott elnöki beszédben.

Ettől függetlenül a Biden-beszéd előtt végzett amerikai közvélemény-kutatás adatai szerint az Egyesült Államok lakosai nincsenek lenyűgözve attól, ahogyan az elnök az ukrajnai válságot kezeli.
A négynapos európai látogatás "megkoronázásának" szánt beszédben Biden elnök elítélte Oroszország több mint egy hónapja tartó háborúját Ukrajna ellen, Putyin elnököt "mészárosnak" nevezte, majd az orosz elnökről beszélve kijelentette: "Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon".

A The Washington Times fontosnak tartotta idézni Emmanuel Macron francia államfőt és Nadhim Zahawi brit oktatási minisztert is. A francia államfőtől azt a mondatot idézte, miszerint

Macron "nem használná ezt a (Putyinról mondott) kifejezést",

továbbá a francia államfőnek azt a megállapítását, hogy "nem eszkalálhatjuk a helyzetet sem szavakkal, sem tettekkel". A brit oktatási miniszterre utalva az amerikai lap emlékeztetett, hogy Nadhim

Zahawi szerint "az ilyen nyers, durva retorika használata visszafelé sülhet el,

mert sarokba szoríthatja Putyin elnököt, és Oroszország vezetésének kérdését inkább az orosz népre kellene hagyni". Zahawi egyébként a Sky News brit televíziós csatornának adott interjút.

A jobboldali lap idézett Biden vitatott megjegyzésével kapcsolatos török véleményt is. A NATO-tag Törökország, amely jelenleg is közvetít Kijev és Moszkva között, arra figyelmeztetett, hogy ha Putyin elnök elmozdítására összpontosítanak, az megnehezíti a háború megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket.

- idézte a The Washington Times Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadóját, Ibrahim Kalint, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által dohai rendezvényén beszélt erről.

20:23
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg visszafoglalta Trosztyanec városát - állítja egy amerikai szakértő

Az ukrán hadsereg visszafoglalta az orosz erőktől az ország keleti részén fekvő Trosztyanec városát

– közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő. Az ukránok továbbra is megpróbálják visszaszerezni a területet 

- mondta a névtelenséget kérő tisztviselő újságíróknak.

20:30
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonul a Carlsberg Oroszországból

A dán sörgyár bejelentette, hogy leállítja tevékenységét Oroszországban, amely nem kis veszteséget jelent a cégnek, mivel árbevételének 10 százaléka származott a térségből.

A cég főnöke, Cees 't Hart azt mondta, hogy eladja az országban lévő vállalkozását, és nem lesz jelen Oroszországban. Így a Heineken után újabb nagy nyugati sörgyár vonul ki az országból.

20:39
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

További részletek derültek ki Abramovics és a tárgyaló felek megmérgezésének gyanújáról

A Bellingcat oknyomozó újságírói csoport információi szerint nagy esély van arra, hogy Roman Abramovicsot és tárgyalópartnereit megmérgezték.

A Chelsea tulajdonosának és a tárgyalópartnereknek olyan tünetei jelentkeztek, mint a vörös szemek, az állandó és fájdalmas könnyezés, valamint a bőr hámlása az arcon és a kezeken. Az esetet vizsgáló szakértők szerint kétséges, hogy a tüneteket boilóiai vagy kémiai okok idézték-e elő, többen azonban az oroszokat sejtik a háttérben. A betegek állapota később javult, az állapotuk stabil.

20:49
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 41 katonai helyszínre csaptak le az oroszok

Vlagyimir Putyin erői 41 ukrán katonai helyszínre csaptak le az elmúlt 24 órában – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz csapatok lőszerraktárakat is megsemmisítettek Zsitomir régióban, amelyekkel komoly veszteségeket okoztak a Kijevet védő ukrán erők ellátásában - nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium.

20:52
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A G7 csoport nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport kormányai felszólítják az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért - jelentette be a német gazdasági és klímavédelmi miniszter hétfőn Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a G7 csoport soros elnökségét betöltő Németország képviseletében összehívta a hetek energiaügyekben illetékes minisztereit, hogy egységes, összehangolt választ adjanak a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó rubelalapú elszámolási rendszer bevezetésére.Az online tanácskozáson teljes egyetértés volt arról, hogy Moszkva lépése az érvényes földgázszállítási szerződések "egyoldalú és egyértelmű megsértése" - mondta a miniszter.
Kiemelte: nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin a hetek megosztására tör, de a csoport egysége és határozottsága azt mutatja, hogy nem engednek az orosz elnöknek. A G7 csoport minden tagja továbbra is érvényesnek tartja az orosz partnerekkel kötött földgázszállítási szerződéseket, és azt az álláspontot képviseli, hogy az országuk érintett vállalkozásainak be kell tartaniuk a szerződéseket. Ezért felszólítják ezeket a vállalatokat, hogy "ne tegyenek eleget Putyin követelésének" - mondta Robert Habeck.
Vlagyimir Putyin március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól - köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától - rubelben fogadják el a földgáz árát.
A G7 csoport az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot, valamint az Európai Uniót mint nemzetek feletti intézményt fogja össze.A legfejlettebb iparú országok informális egyeztető fóruma 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

20:58
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarországon is elosztópontot alakított ki egy nemzetközi segélyszervezet

Magyarországra és Lengyelországra telepítette regionális logisztikai központjait Ukrajna és az ukrajnai menekültek támogatására a Global Empowerment Mission (GEM) nemzetközi segélyszervezet.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményük szerint a tatabányai logisztikai központba minimum napi öt konténer, heti 550 raklap adomány érkezik több mint 800 millió forint értékben, és onnan magyarországi segítő szervezeteknek, egyházaknak, valamint Moldovába, Romániába és Szlovákiába szállítják tovább.
A tatabányai raktárban bő 2500 négyzetméteren több mint 1200 raklap egyidejű tárolása lehetséges, de több adomány beérkezése esetén további 800 raklap tárolását is meg tudják oldani helyben.
A következő három hónapban európai szinten 85 millió dollár értékben érkezik a menekülteknek többek között tartós élelmiszer, takaró, víz, gyógyszer, amelyek 35 százalékát Magyarországra szállítják - írták.
A közleményben idézték Michael Capponit, a GEM alapítóját és elnökét, aki közölte: négy raktárral, illetve szállítási kapacitással segítik a helyi szervezeteket. A GEM több mint húsz éve nyújt azonnali segítséget a globális katasztrófák és civil vészhelyzetek helyszínein világszerte.Magyarországon is várják cégek, nonprofit és civil szervezetek jelentkezését, amelyek szeretnék adományaikkal segíteni a háború sújtotta térségben élőket, és a szállításához, logisztikai támogatásra van szükségük.

21:14
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Mélyponton Biden elnök népszerűsége

Joe Biden amerikai elnök népszerűsége hivatali idejének legalacsonyabb szintjére süllyedt az ukrajnai háború, az amerikai gazdaság, a benzinárak és az infláció kezelése miatt - adta hírül az NBC News amerikai hírtelevízió az általa rendelt legfrissebb közvélemény-kutatás alapján.

 

A teljes cikk itt olvasható.

21:56
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kalibr manőverező robotrepülőgépek bevetéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Kalibr típusú, nagypontosságú, tengerről indított manőverező robotrepülőgépek nagy lőszerraktárakat semmisítettek meg Zsitomir megyében - jelentette be hétfő esti hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A szóvivő szerint ezekből a raktárakból látták el munícióval az ukrán hadsereg egy csoportját Kijev külvárosában. Konasenkov azt mondta, hogy az orosz légierő az éjszaka folyamán 41 ukrán katonai létesítményt semmisített meg.

A teljes cikk itt olvasható.

22:29
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A nukleáris létesítmény súlyosan megsérült az ágyúzás következtében

Szombaton ismét ágyúztak egy neutronforrású nukleáris létesítményt Harkivban,és súlyosan megsérült - közölte az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelet. Az ukrán nukleáris felügyelőség azt mondta, hogy nem tudja felmérni a kár mértékét, illetve a nukleáris és sugárbiztonságra gyakorolt hatását, mivel a térségben heves harcok zajlanak.

A létesítmény a harkovi Fizikai és Technológiai Intézet része, és radioizotópokkal kapcsolatos kísérleti kutatásokat végez orvosi és ipari célokra.

Korábban orosz lövedékek érte a hónap elején.

22:31
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nem mérgezték meg Abramovicsot - állítja az amerikai hírszerzés

Az amerikai hírszerzés szerint Roman Abramovics orosz milliárdos és az ukrán béketárgyalók nem mérgezés miatt lettek betegek.

 

A nyilatkozat azután született, hogy a Wall Street Journal és a Bellingcat nyomozói iroda arról számolt be, hogy Abramovics és a tárgyaló felek mérgezésgyanús tüneteket mutattak a hónap elején egy kijevi találkozót követően.

22:48
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar vadászgépek

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 28-án, a kora esti órákban egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgép miatt.

Illusztráció: magyar Bf 109 vadászgép a levegőben Forrás: imgur.com

A repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, ezért onnan visszafordították Belgrád felé. Emiatt

a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását.

A szerb felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-szerb határig kísérték, ahol az elhagyta a magyar légteret. Ezt követően a Gripenek a határmenti térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd a civil gép földet érését követően, visszatértek a kecskeméti bázisra.

23:07
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért egy ukrán olajraktárat

Vitaliy Koval kormányzó szerint rakétacsapás érte az északnyugati Rivne régió olajraktárát.

 

Rivne az azonos nevű régió fővárosa, mintegy 160 km-re északkeletre található Lvivtől.

23:48
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna fő célkitűzése a törökországi tárgyalásokon a tűzszünet elérése

Ukrajna fő célkitűzése a március 29-én kezdődő törökországi tárgyalásokon a tűzszünet elérése Oroszországgal - jelentette ki hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
A minimális program a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális program a tűzszüneti megállapodás elérése lenne- mondta az ukrán diplomácia vezetője az ukrán állami televíziónak nyilatkozva. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megerősítette, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások újabb, kétnapos fordulóját Isztambulban tartják majd.Holnap kezdődnek majd a küldöttségek közti egyeztetések Isztambulban. Azt megelőzően rövid találkozót tartunk a delegációkkal- ismertette a török államfő.
A török TRT hírtelevízió beszámolója szerint az ukrán küldöttség hétfőn este meg is érkezett Isztambulba. Vitalij Koval, az Ukrajna nyugati részén fekvő Rivne megye katonai adminisztrációjának vezetője szerint orosz rakétacsapás ért hétfőn egy helyi olajraktárat. Koval interneten közzétett videóüzenetében azt mondta, hogy riasztották a mentőszolgálatokat. A károk mértékéről, vagy esetleges áldozatokról nem tett említést. Koval egyébként már vasárnap is beszámolt egy légicsapásról, amely szombat este érte a Dubnóban található olajraktárt. A raktár teljesen kiégett, személyi sérülés viszont nem történt.

00:21
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A mai nap 1009 embert evakuáltak ukrán városokból

Ma 1009 embert evakuáltak ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül - jelentette a Reuters egy magas rangú ukrán tisztviselőre hivatkozva.

Hétfőn összesen 1099 embert evakuáltak az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül – közölte egy magas rangú tisztviselő. Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője egy internetes bejegyzésben közölte, hogy 586 ember hagyta el autóval az ostromlott Mariupol városát, és 513-an busszal evakuáltak Luhanszk régióban.

--

00:21
március 28, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki "népköztársaság" vezetője hétfőn Mariupolban a csecsen vezetővel tárgyalt

Megvitattam Ramzan Kadirovval, a Csecsen Köztársaság vezetőjével Mariupolban a város felszabadítását célzó művelet menetét. Kifejeztem mély elismerésemet azért, hogy védőinkkel vállvetve a Csecsen Köztársaság harcosai kiűzik a náci bűnözőket a Donyec-medence területéről" - írta Pusilin a Telegram-oldalán.

Megvitattuk a további együttműködésre vonatkozó terveket, ideértve a harci tevékenységek végét követő együttműködést is" - tette hozzá.

Kadirov egyébként a múlt héten közölte, hogy csecsen csapatok kezére került a mariupoli városháza, bár független forrásból egyelőre nem erősítették meg a hírt.
Mariupolt már hetek óta ostromolják orosz alakulatok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a városban csaknem százezer ember maradt víz-, áram- és élelmiszer-ellátás nélkül.

07:08
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk itt véget ért

A továbbiakban EBBEN A CIKKBEN írunk az orosz-ukránháború aktualitásairól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!