Ukrajna feladja, hogy NATO-tag lehessen

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Lviv, robbanás, füst
Lviv, 2022. március 18. Füst száll fel egy robbanást követően az ukrajnai Lviv közelébenben 2022. március 18-án. A város polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt közölte, hogy orosz rakéták csapódtak be a városközponttól mintegy hat kilométerre található nemzetközi repülőtér közelében, ám magát a repülőteret közvetlenül nem érte támadás. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 23. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül71 bejegyzés
05:07
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Leállt az orosz invázió

Leállt az orosz invázió, méghozzá logisztikai problémák miatt - írta a Sky News a brit hírszerzésre hivatkozva. Azt írják, Oroszország nehezen tudja ellátni frontvonalbeli csapatait olyan alapvető létfontosságú anyagokkal, mint az élelmiszer és az üzemanyag. A katonákat ezért kénytelenek átcsoportosítani.

05:11
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ingyen használhatják a menekültek a brit állami egészségügyet

Azonnali hatállyal, térítésmentesen részesülhetnek kórházi, körzeti orvosi és sürgősségi ellátásban - közölte a brit egészségügyi minisztérium és a belügyi tárca. Eddig több mint 150 ezren iratkoztak fel a Homes for Ukraine kormányzati kezdeményezésre, jelezve, hogy készek befogadni menekülteket.

A programhoz csatlakozó nagy-britanniai lakosok saját otthonukban vagy más lakóingatlanukban lakbér nélküli lakhatást biztosíthatnak az általuk kiválasztott és megnevezett menekülteknek - egyéneknek vagy családoknak - legalább hat hónapig terjedő időszakra - részletezte az MTI.

A brit kormány az ukrajnai menekülteket befogadó brit családoknak havonta 350 font támogatást folyósít.

05:16
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 130 ember jutott ki a lebombázott mariupoli színházból

A szerdán lebombázott mariupoli színházból, amit a hírek szerint akár 1300 ember is használhatott óvóhelynek, eddig 130 ember jutott ki biztosan élve. A város 90 százalékat lebombázták már az oroszok. A mentőkmég mindig túlélők után kutatnak a romok között - írja a BBC.

05:42
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek Kijevből és Odesszából

Füst száll a magasba egy detonáció után Kijevben Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Ukrán katonák vizsgálják egy rakétatámadásban megrongálódott lakóház tetejét Kijevben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Utcakép Odesszából Forrás: AFP/Bulent Kilic
06:09
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Tartósan ostromolhatják Mariupolt

A BBC az Institute for the Study of War amerikai elemzőre hivatkozva azt írja,

az oroszok tartósan támadni fogják Mariupolt a következő hetekben.

Az elemzés szerint az orosz erők nem értek el jelentősebb területi előrelépést csütörtökön. Ugyanezt állítja az amerikai és a brit hírszerzés is.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy Mariupol "teljes elpusztítása" lehet az orosz csapatok célja. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az oroszok nem várt ellenállásba ütköztek Kijevben és Harkovban csütörtökön.

Menekülők Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov
06:33
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a gyorsétterem nem akart kivonulni Oroszországból

A 800 oroszországi Burger King-üzlet üzemeltetője "nem volt hajlandó" bezárni - írja a gyorsétteremlánc tulajdonosának közleményére hivatkozva a BBC.

A Brands International közölte, hogy felkérte helyi partnerét, hogy zárják be az üzleteket, miután Oroszország Ukrajnát megtámadta. A bonyolult szerződési feltételek miatt - hasonlóan más nagymárkákhoz - a kivonulás egyelőre nem lehetséges.

06:38
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Újra szólnak a légvédelmi szirénák Lvivben

Több nyugat-ukrajnai nagyvárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Többek között Rivne, Lviv és Ivano-Frankivszk régióiban - írja a BBC.

07:10
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Lvivben

Az Ukraine 24 televízió szerint legalább

három robbanás hallatszott

a nyugat-ukrajnai Lviv városában - írja a Sky News.

07:18
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas füstfelhő a repülőtér irányából Lvivben

Hatalmas füstfelhő szállt fel a robbanások után Lviv városában. A BBC tudósítója szerint a repülőtér felől érkezik a füst, ami 6 km-re van a városközponttól.

07:41
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Elpusztult három állat a Harkovhoz közeli ökoparkban

Elpusztult két orángután és egy csimpánz a Harkov melletti ökoparkban, amikor az orosz hadsereg aknavetőkkel eltalálta a majmok téli ketrecét - számolt be róla az ökopark Facebook-oldala.

07:53
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb humanitárius folyosókat nyitnak Szumiban

Buszokat és furgonokat küldenének Szumi régió városaiba, hogy segítsék az emberek evakuálását - írja a BBC. Összesen hat különböző útvonalat terveznek megnyitni pénteken.

A portál hozzátette, hogy a régiót továbbra is ostromolják az orosz seregek. Több városban is áramkimaradások vannak és akadozik a vízellátás.

08:21
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Nem a repülőteret érte találat Lviv-nél a polgármester szerint

Nem a Lviv melletti repülőteret érte találat, hanem egy azzal szomszédos épületet - írta péntek reggel a Telegram-oldalán a város polgármestere. Andrij Szadovi azt is hozzátette, később pontosabb információkkal fog szolgálni. Addig is arra kérte a lakókat, hogy légiriadó esetén kövessék az utasításokat, és ne osszanak meg képeket a robbanásokról.

A beszámolók szerint péntek reggel három robbanás hallatszott a nyugat-ukrajnai városban, később pedig hatalmas füst oszlop szállt fel a várostól hat kilométerre lévő repülőtér irányából.

08:24
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Jótékonysági koncertet tartanak a menekültekért a Szent István-bazilikában

Békeima címmel tartanak jótékonysági koncertet március 24-én, csütörtökön a Szent István-bazilikában. Fellép többek között Faludi Judit Liszt Ferenc-díjas csellóművész, Szenthelyi Krisztián énekművész és Harmath Dénes orgonaművész is.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

08:36
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Japán és Ausztrália is újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben

A japán kormány 15 személy és 9 szervezet ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, köztük védelmi illetékesek és a fegyverexportot bonyolító állami vállalat, a Roszoboronekszport ellen is. A tokiói pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Japán így már 76 emberrel, 7 bankkal és további 12 egyéb szervezettel szemben vezetett be büntetőintézkedéseket.

Japánnak földgáz- és kőolajprojektekben is vannak érdekeltségei Szahalin szigetén, miután a Shell és az ExxonMobil olajvállalat kivonult belőlük. Kisida Fumio japán kormányfő szerdán nyilatkozott legutóbb a kérdésben, de nem beszélt arról, hogy mi lesz a szahalini energiaprojektek sorsa.

A tokiói orosz nagykövet csütörtökön arra az álláspontra helyezkedett, hogy az lenne a legkézenfekvőbb, ha Japán fenntartaná a "kölcsönösen előnyös" energiaprojekteket Szahalinon. Ezek Japán energiaellátása szempontjából érzékenynek számítanak - jegyzi meg a Reuters hírügynökség.

A canberrai kormány szinte ezzel egy időben jelentette be, hogy szankciókat vezet be az orosz pénzügyminisztérium, 11 orosz bank és kormányzati szervezet ellen, és ezzel a legtöbb orosz pénzintézet és az orosz államadósságot kezelő valamennyi szervezet ausztráliai tevékenységét ellehetetleníti.

08:45
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

3488 menekültet fogadtak fővárosi pályaudvarokon csütörtökön

Az ukrajnai háború elől menekülők közül csütörtökön 3488 ember, köztük 1326 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a Police.hu oldalon.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek - tájékoztatott a rendőrség.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 63 ember, köztük 34 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg

- fűzték hozzá.

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron március 7-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Közölték azt is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

08:58
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Repüléstilalmi zónát hoztak létre az oroszok a két szakadár ukrajnai terület felett

Repüléstilalmi zónát hoztak létre az orosz erők a két szakadár ukrajnai terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok területe felett - írja az Interfax hírügynökség a Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselőjének közlése alapján. 

Eközben a TASS arról számolt be, hogy az Oroszországi déli részén elrendelt repüléstilalmat is meghosszabbították március 26-ig.

09:01
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább rontotta az S&P Oroszország szuverén hitelminősítését

Az S&P nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát. A nemzeti valutában kifejezett hosszú távú besorolást is "CCC"-ről "CC"-re rontották. Az ügynökség szerint fennáll az államadósság nemteljesítésének a lehetősége.

Előzőleg, csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy teljesítette az aktuális, 117,2 millió dolláros kamatfizetést két eurókötvénye után.

A Reuters azonban azt írta, hogy estére volt olyan, aki megkapta dollárban a kamatösszeget, mások viszont azt mondták, hogy még nem. Az S&P szerint technikai nehézségek merültek fel és emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók részeként Oroszország számára elérhetetlenné vált arany- és devizatartalékának mintegy a fele (közel 300 milliárd dollár), és korlátozott a hozzáférése a globális pénzügyi rendszerhez is.

A Standard and Poor's március 4-én rontotta "BB pluszról" az eddigi "CCC"-re az orosz szuverén devizaadósság-kötelezettség osztályzatát.

09:07
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Egy karbantartó üzem semmisült meg a Lviv melletti reptéren

Egy repülőgép-karbantartó üzem épülete semmisült meg a Lviv melletti repülőtéren - írta a Telegramon a város polgármestere. A csarnokot több rakéta is eltalálta, áldozatokról nem érkeztek hírek.

Korábban Andrij Szadovij még csak azt írta, hogy egy a repültőrrel szomszédos épületet ért találat péntek reggel.

09:16
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Kijevben is

Robbanásokat hallottak Kijev északi részén péntek reggel - írja a Reuters. A lap tudosítója azt mondta, hogy

A támadást egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból, a Twitteren azonban több videó is megjelent. Ezeken alapján egy lakóházat érhetett támadás.

09:19
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási füstfelhő Lvivben

Füst száll fel egy robbanást követően az ukrajnai Lviv közelébenben 2022. március 18-án. A város polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt közölte, hogy orosz rakéták csapódtak be a városközponttól mintegy hat kilométerre található nemzetközi repülőtér közelében, ám magát a repülőteret közvetlenül nem érte támadás. Lviv kb. 80 km-re van a lengyel-ukrán határtól, ami az EU és a NATO határa is ezen a területen. Forrás: MTI/AP/-
09:53
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Egy lakóházat ért találat Kijevben, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, miután tűz ütött ki egy lakóépületben, amit péntek reggel ért találat - írja a Twitteren a The Kyiv Independent. A helyi katasztrófavédelem azt közölte, hogy

a tüzet már eloltották.

Az épület Kijev Podil nevű negyedében található.

09:58
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kórházba látogatott el Zelenszkij - videó

A Kijev melletti Vorzev kórházába látogatott el Volodomir Zelenszkij. Az AFP videója szerint az ukrán elnök kijevi lakosokkal, és az Irpinyben meghalt amerikai újságíró, Brent Renaud sofőrjével is beszélt az intézményben.

10:16
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Bild: 14 orosz hadihajó tart Odessza felé

A műholdfelvételek alapján legalább 14 orosz hadihajó közelít Odessza felé a Fekete-tengeren - írja a Bild. A német lap szakértők alapján azt írja, hogy

a hajók feldélzetén orosz katonák lehetnek, akiknek a kikötőváros elfoglalása lehet a célja.

A Bild emlékeztetett, hogy Odessza nagyon fontos kikötőváros: itt található az ukrán haditengerészet központja, és az ország exportcikkeinek hatvan százalékát innen hajózzák ki.

10:36
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Találat ért egy fegyverraktárat Mikolajiv közelében

Találat ért egy fegyverraktárat a Mikolajivtől északra fekvő Voznyezsenkszben - írja az Ukraine 24 hírportál a város polgármesterére hivatkozva.

Áldozatrokról egyelőre nem érkezett információ.

10:52
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint kétmillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba

Péntek reggel 9 órakor meghaladta a kétmilliót a háború kezdete óta Lengyelországba érkező ukrán menekültek száma - írja a Twitter-oldalán a lengyel határőrség. A közlés szerint

a többségük nő és gyerek.

Egy korábbi, a csütörtöki adatokat összegző bejegyzésükben azt írták, hogy tegnap összesen 52,5 ezren érkeztek az országba, amely 11 százalékos csökkenést jelent a szerdai adathoz képest.

11:09
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: Hat épület, köztük egy óvoda sérült meg Kijevben

Hat épület, köztük egy óvoda sérült meg Kijev Podil nevű városrészében az orosz erők péntek reggeli támadásában - mondta Vitalij Klicsko a Sky Newsnak adott interjújában. Kijev polgármestere azt is hozzátette:

az említett terület 2,4 kilométerre fekszik a kormányzati negyedtől, és katonai létesítmény sincs a környéken.

Arra a kérdésre, hogy mire számít a következő időszakban, Klicsko azt mondta, olyan heves támadásokra, mint amiket Mariupolban és Harkovban tapasztaltak.

11:22
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szemléje a magyar-ukrán határnál

A barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A kormányfő meghallgatta a határrendészek jelentését a biztonsági helyzetről, az ukrajnai menekültek számáról és fogadásuk körülményeiről.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

11:55
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

38 millió dollárt gyűjtött össze az ukrán menekültek megsegítésére Mila Kunis és Ashton Kutcher

38 millió dollár, vagyis több mint 12 milliárd forintnyi adományt gyűjtött össze az ukrajnai menekültek megsegítsésére Mila Kunis és férje, Ashton Kutcher.

38 millió dollárt gyűjtött össze az ukrán menekültek megsegítsésére Mila Kunis és Ashton Kutcher Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

A Fox News cikke szerint ukrán származású amerikai színésznő és párja

két hete indított el egy adománygűjtést a GoFundMe nevű oldalon, az összeg ennyi idő alatt jött össze 64 ezer adakazó felajánlásából.

Az összeget az Airbnb és a Flexport cégeknek jutatták el, akik a menekültek elhelyezésében segítenek.

11:59
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Olaszország segítene újjáépíteni a lebombázott mariupoli színházat

Olaszország felajánlotta, hogy amint ez lehetővé válik, újjáépíti az ukrajnai Mariupolban a lebombázott színházat.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter csütörtökön jelentette be: kormánya elfogadta javaslatát, hogy ajánlják fel Ukrajnának a szükséges forrásokat és eszközöket a színház mielőbbi újjáépítéséhez.

– hangsúlyozta Franceschini Twitter-üzenetében.

Az UNESCO a múlt héten közzétett felhívásában nagyobb védelmet kért az ukrán kulturális örökségi helyszíneknek.

12:01
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen mutatjuk, hogy torpant meg az orosz offenzíva

Az orosz - ukrán fegyveres konfliktus harmadik hetébe léptünk, és egyre inkább úgy tűnik, hogy az orosz offenzíva teljesen leállt. Ugyan a városok bombázása és rakétázása időről időre felerősödik, de a csapatok gyakorlatilag egy hete nem voltak képesek újabb területeket elfoglalni.

A térképet és a teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

12:06
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

A lakások 80 százaléka elpusztult Mariupolban

A lakások 80 százaléka elpusztult Mariupolban, 30 százalékukat nem is lehet újjáépíteni - közölték helyi illetékesek.

A lakások 80 százaléka elpusztult Mariupolban Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A városi tanács a Telegram közösségi médiumon adott hírt róla, hogy a városra naponta átlagosan 50-100 bombát dobnak le.

– írták.

Mariupol 16 napja van blokád alatt, sok ezren keresnek menedéket az orosz bombázás elől. Eddig mintegy 30 ezer civil menekült el a városból.

12:15
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt az egyik leghíresebb ukrán színésznő Kijev bombázásában

Az egyik leghíresebb ukrán film- és színpadi színésznő, Okszana Svetsz is meghalt Kijev bombázásakor. A színésznő haláláról a Kijevi Nemzeti Akadémiai Fiatal Színház adott hírt a Facebookon.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

12:28
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

E-jegyek vásárlására buzdít egy lebombázott ukrán állatkert vezetése

Arra kéri az embereket a lebombázott mikolijavi állatkert vezetése, hogy támogatásképpen vásároljanak e-jegyeket az intézménybe - írja az ukrán külügyminisztérium a Twitter-oldalán. A befolyt összeget a bombázás miatt stresszes állapotba került állatok ellátására fordítják.

A minisztérium azt írta, hogy a várost háború első napjaitól kezdve bombázzák, az intézmény dolgozóinak felét evakuálták, egy részük hadba vonult.

12:31
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország visszatartja a gabonaszállító teherhajókat a Fekete-tengeren

Az orosz haderő legalább háromszáz, gabonát szállító tengeri teherhajót állított meg és tart blokád alatt a Fekete-tengeren, megbénítva a gabonaszállítást a világ egyik legforgalmasabb tengeri közlekedési csomópontján, közölte Németország legnagyobb mezőgazdasági kereskedelmi vállalata, a BayWa.

Jelenleg egy szem gabona sem hagyja el a fekete-tengeri ukrán kikötőket, az orosz kivitel pedig most elenyésző – figyelmeztetett Jörg-Simon Immerz, a BayWa igazgatója.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

12:40
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oktatási épületet bombáztak le Harkovban, egy ember meghalt

Egy ember meghalt és 11-en megsebesültek, amikor támadás ért egy oktatási épületet és a szomszédos két lakótömböt Harkivban - írja a BBC a helyi mentőszolgálatok közlése alapján.

A tűzoltóknak azóta sikerült megfékezniük a lángokat, és azon dolgoznak, hogy kiszabadítsanak a romok közül egy bentrekedt embert.

12:42
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

A Burger King nyitva van Oroszországban

A nyugati életérzés kvázi utolsó bástyájaként áll még a Burger King gyorsétteremlánc 800 üzlete Oroszországban, miután szinte az összes nagy cég kivonult már az ottani piacról. Igaz, ennek a kétes privilégiumnak maga a Burger King sem örül, de

franchise-szerződéseik miatt képtelenek hatni orosz partnerükre.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

13:46
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Visszavonták az orosz RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási engedélyét

Visszavonta az orosz állami RT hírtelevízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyeletet (Ofcom).

 

Az Ofcom pénteki tájékoztatása szerint az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának visszavonását megelőző vizsgálat megállapította, hogy az orosz televíziós csatorna tevékenységét az orosz állam finanszírozza, amely nemrégiben katonai támadást indított egy szomszédos szuverén ország ellen.

A brit hatóság megállapította azt is, hogy Oroszországban olyan új törvények születtek, amelyek gyakorlatilag bűncselekménynek nyilvánítják az orosz állam saját hírszolgáltatási narratívájától eltérő független újságírást, különösen az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban.

Az Ofcom mindezek alapján úgy tartja, hogy e korlátozások és körülmények közepette lehetetlennek tűnik az RT számára a nagy-britanniai műsorszórási törvény pártatlansági követelményeinek betartása - áll a brit felügyeleti hatóság pénteki állásfoglalásában.

A közlemény szerint a brit demokratikus társadalomban komolyan kell venni azt a követelményt, hogy a műsorszórók nézőközönsége és hallgatósága illetéktelen beavatkozás nélkül juthasson hírszolgáltatáshoz.

13:58
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij arcképével ellátott párnákat gyárt egy cseh tervező

Volodomir Zelenszkij arcképével ellátott párnákat gyárt egy cseh művész, az eladásokból befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlotta fel. Tomas Brinek a Reutersnek azt mondta,

A limitált szériás, kézzel készült párnákból már több mint kétezer darabot rendeltek összesen 420 ezer korona, vagyis több mint hatmillió forint értékben. A nagy érdeklődés miatt most újabb tételeket gyártanak le a párnából.

14:19
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítja az ukránok vízumát Szaúd-Arábia

A szaúdi hatóságok humanitárius okokból meghosszabbítják a királyság területén tartózkodó ukrán állampolgárok vízumát - jelentette pénteken a SPA szaúdi hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a hosszabbítás három hónapra szól, és azt követően döntöttek róla, hogy Mohammed bin Szalmán trónörökös telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A beszélgetés során az Ukrajna ellen indított orosz offenzívára kitérve a trónörökös kifejezte reményét, hogy a felek mihamarabb egyezségre jutnak, és a feszültség azonnali csökkentését sürgette - tette hozzá a SPA.

14:22
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev reményei szerint 9 humanitárius folyosót nyithatnak meg

Kijev reményei szerint, az oroszokkal történt megállapodás alapján, a nap folyamán kilenc humanitárius folyosó létesül, amelyen keresztül kimenekíthetik a civileket a frontvonalon fekvő városokból és településekről közölte pénteken Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Elmondta, hogy az ukrán fél által küldött humanitárius konvoj, amely Mariupolban civilek csoportját vette fel, továbbhalad Zaporizzsja felé. Hozzátette, hogy a Mariupolt elhagyó civilek egy része gyalogosan halad át az ukrán ellenőrzés alatt álló területen, és megígérte, hogy Mangus városában további segítséget kapnak. Arról is beszámolt, hogy pénteken egy második buszkonvoj is elindul Zaporizzsjából Mariupolba, hogy kimenekítse a civileket.

Szumi régióban az ukrán hatóságok pénteken azt tervezik, hogy humanitárius folyosókon keresztül mentenek ki embereket Szumiból, valamint a környező településekről Poltavába. A Harkovi területen a tervek szerint humanitárius segélyt juttatnak el Balakleja és Izjum városokba.

Az ukrán hatóságok kidolgozzák továbbá, hogy miként menekítsék ki az embereket a biztonságos humanitárius folyosókon keresztül Herszon és Luhanszk megyei településekre - tette hozzá Verescsuk.

Az ukrajnai ellenőrzés alatt álló kelet-luhanszki régió kormányzója, Szerhij Gajdaj szerint az orosz erők gyakori és kiterjedt ágyúzása akadályozza a civilek biztonságos evakuálását a frontvonalon fekvő városokból és falvakból.

Oroszország cáfolja, hogy civileket venne célba műveletei során.A kormányzó szerint 59 civilt öltek meg a régióban a háború kezdete óta, amióta szerinte néhány lakónegyedet teljesen elpusztítottak.

– Nincs olyan közösség, amely ne került volna tűz alá – mondta az ukrán televízió adásában, amelyben Szeverodonyeck, Rubizsne és Popaszna városokat nevezte meg.

14:40
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

A párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban ajánlást adott ki, amely szerint Ukrajna megszállását követően mind Oroszország, mind Fehéroroszország sportolóit és tisztségviselőit el kell tiltani a nemzetközi sporteseményekről. 

15:01
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi maradt egy ukrán nő otthonából, miután becsapódott egy bomba az épületbe - videó

Egy rövid videóban mutatta meg egy ukrán nő az otthonát, pontosabban annak maradványait, miután a lakását ma reggel találat érte. Ludmilla azt mondta, hogy

ő éppen a lányánál volt, amikor becsapódott a bomba, ezért élhette túl a támadást.

15:09
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária kiutasított tíz orosz diplomatát

A bolgár külügyminisztérium "nemkívánatos személlyé" nyilvánított pénteken tíz orosz diplomatát, akinek 72 órát adtak, hogy elhagyja Bulgáriát.

A tárca közlése szerint a kiutasított oroszok diplomata státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységeket folytattak. A döntésről tájékoztatták Oroszország szófiai nagykövetét.

Szófia már március 2-án is kiutasított két orosz diplomatát kémkedés gyanúja miatt. Azt megelőzően hasonló gyanúval további nyolc orosz diplomatát utasítottak ki Bulgáriából 2019 októbere óta.

Szlovákia hétfőn jelentette be, hogy kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát. 

15:16
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Üres babakocsikkal emlékeztek meg a háborúban meghalt gyerekekről Lviv-ben

109 darab üres babakocsit állítottak ki Lviv főterére, amely a háborúban meghalt gyerekeket szimbolizálja.

Az ukrán főügyészség közlése szerint

az orosz invázió február 24-i kezdete óta 109 gyerek halt meg,

és több mint 130 sebesült meg.

15:40
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai békemissziót

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetett fel Kijevben - közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Kaczynski javaslata kapcsán Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerdán elmondta: az Egyesült Államok el akar kerülni mindent, ami meghosszabbítaná az ukrajnai háborút, az amerikai katonai jelenlét pedig a konfliktus elmélyítéséhez vezethetne. A német sajtó pedig szerdán arról írt, hogy a békefenntartó misszió javaslatát elutasítja Olaf Scholz német kancellár.

Morten Bodskov dán védelmi miniszter viszont pénteken jelezte: a dán kormány kész katonákat küldeni az ukrajnai békemisszió keretében. Jana Cernochová cseh védelmi miniszter pénteken Pozsonyban a szlovák hivatali partnerével közös sajtóértekezleten elmondta: kész a lengyel javaslat megvitatására, valamint a nemzetközi joggal összhangban lévő, akár "nem megszokott" megoldás keresésére. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter azt közölte: meg szeretné várni a javaslat részleteit. A NATO-tagországok állam- és kormányfői jövő csütörtökön tartanak értekezletet Brüsszelben.

15:41
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Egy időre nepáli nyelvre váltott a BBC percről percre tudósítása

A Google fordító alapján nepáli nyelvre váltott át egy rövid időre péntek délután a BBC ukrajnai háborút követő percről percre tudósítása.

Nepáli nyelvre váltott a BBC háborús tudósítása Forrás: Origo

Ezzel egy időben a főoldalról is lekerült a folyamatos tudósítás. A többi cikk továbbra is angol nyelven volt elérhető.

15:56
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

816 civil áldozatot követelt eddig a háború

816 civil halt meg és 1333-an megsérültek Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta - írja a The Guardian az ENSZ adatai alapján. Az áldozatok valós száma ennél is több lehet, mert az ostrom alatt lévő városokból, például Mariupolból származó adatokat még nem tudták ellenőrízni.

A jelentés szerint a legtöbb áldozatot a nehéztüzérségi lövedékek, a légicsapások és a rakétatámadások követelték.

16:09
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Fotón, ahogy kimentenek egy ukrán katonát a lebombázott bázis romjai alól

Egy katonai bázist ért orosz légicsapás Mikolajivban. A Twitteren közzétett fotón az látható, ahogy egy ukrán katonát mentenek ki a romok alól a mentőcsapatok. Mint írták, a katona túlélte a támadást, ám fájdalmai vannak. Az eset során legalább 45-en meghaltak.

16:21
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború miatt a párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:20
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij: Az oroszok akadályozzák Mariupol evakuálását

Az ukrán elnök szerint az oroszok folyamatos ágyúzása megakadályozza, hogy a hatóságok humanitárius folyosókat hozzanak létre az ostromlott Mariupolból.

Az orosz hadsereg szerint a harcok elérték a város központját, ahol több ezer ember rekedt csapdában.

Zelenszkij legutóbbi beszédében elmondta, emberek százai lehetnek még a csütörtökön lerombolt színház romjai alatt. Azt is mondta, lassúnak találja a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnába.

17:22
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint elakadtak az orosz csapatok

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint elakadtak az orosz csapatok Ukrajnában - írja a Sky News. Azt is elmondta, hogy az orosz hadsereg kommunikációs problémákkal küzd, illetve akadozik az élelem- és üzemanyag-ellátás is.

17:28
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Megölték az egyik legrettegettebb orosz parancsnokot

Szergej Szuharjov a 331. légi desszant parancsnoka volt. A cikk itt olvasható.

17:35
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán elnöki tanácsadó szerint Lavrov nem együttműködő a tárgyalásokon

Egyaránt bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az ukrán-orosz tárgyalásokon tanúsított hozzáállását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken megjelent sajtónyilatkozataikban.

Mindkét ukrán tisztségviselő úgy vélte, hogy az orosz diplomácia vezetője „nem konstruktív” a tárgyalásokon.

Podoljak elismerően szólt Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadóról, az orosz tárgyalóküldöttség vezetőjéről, akivel szerinte konstruktívan meg lehet vitatni az álláspontokat, Lavrov viszont - fogalmazott - egyszerűen "csak hazudik".

„Lavrov azt állítja, hogy Oroszország soha nem támadott meg senkit, sőt még most sem támadja Ukrajnát. Szeretném, ha megértenék, mennyire torz a nézőpontja ezeknek az embereknek. Ül valamelyik európai tévétársaság éterében, és komolyan azt mondja, hogy ők nem támadták meg Ukrajnát, sem Harkovot, Szumit, Csernyihivet sem bombázzák. Nem rombolták le Ukrajna 1200 városát, nem romboltak le egy csomó lakónegyedet. Nem romboltak le 400 kórházat és iskolát. Nem veszítették el 15 000 saját katonájukat. A szeme sem rebben, miközben azt hazudja, hogy nem támadják Ukrajnát” - fogalmazott a tanácsadó.

Podoljak ismételten megerősítette, hogy Oroszországgal olyan kompromisszumos megállapodás képzelhető el, amelynek kulcsfontosságú pontjai a tűzszünet életbe léptetése, az orosz csapatok kivonása Ukrajna területéről, valamint az Oroszországi Föderáció készsége arra, hogy új garanciákat nyújtson Ukrajna biztonságának szavatolására.

17:55
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Közelednek az álláspontok Ukrajna semleges státuszával kapcsolatban

Az orosz-ukrán tárgyalások egyik orosz résztvevője szerint a két fél álláspontja leginkább Ukrajna semleges státuszával kapcsolatban közeledik - írja a Sky News a TASS-ra hivatkozva. A meg nem nevezett résztvevő azt mondta péntek délután, továbbra is folynak a tárgyalások, ahol arról is szó van, milyen biztonsági garanciákat kap Ukrajna, ha nem fog a NATO-hoz csatlakozni. 

18:17
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Kenyérért állt sorba az amerikai férfi, akit az orosz katonák megöltek Csernyihivben

Jimmy Hill amerikai állampolgár volt, hónapokkal ezelőtt érkezett Ukrajnába, hogy ott éljen ukrán partnerével, aki szklerózis multiplexben szenved – mesélte a férfi húga, Katya Hill.

A férfi elindult élelmet keresni a beteg élettársának szerdán – írja az USA Today.

Több emberrel állt sorban kenyérért, amikor az orosz erők lelőtték.

Holttestét az utcán találták meg a helyi rendőrök. Ukrán tisztviselők szerint a sorban állók közül 10 ember halt meg a támadásban.

18:26
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Gyárakat értek orosz légicsapások Mariupolban – videó

18:29
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos

Meghalt 43 éves korában Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután mintegy három hete megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban - írta a BBC hírportálja.

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban halt meg pénteken - mondta el Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki.

Az Ukrán Nemzeti Opera vezető rendezője, Anatolij Szolovjanyenko nagyszerű művésznek, csodálatos embernek nevezte Dacisint megemlékezésében.

Alexej Ratmanszkij orosz-amerikai koreográfus szintén szomorúságának adott hangot Facebook-posztjában.

Ratmenszkij, a kijevi opera korábbi vezető táncosa és a moszkvai Bolsoj Balett egykori művészeti vezetője jelenleg a New York-i American Ballet Theatre művésze. Bejegyzésében azt írta, Dacisin azokba a "sebesülésekbe halt bele, amelyeket február 26-án szerzett, amikor egy orosz tüzérségi támadás közben lövések érték".

"Gyönyörű táncos volt, akit szerettek a kollégái. A fájdalom elviselhetetlen" - tette hozzá Ratmanszkij.
Dacisin halálhírét megelőzően számoltak be a Twitteren a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki az egyik kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért. A színésznőt korábban az ország egyik legnagyobb presztízsű díjával tüntették ki.

19:14
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint 200-an meghaltak Kijevben, köztük gyerekek

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en haltak meg a fővárosban, közöttük 64 civil, azon belül négy gyerek - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko polgármester első helyettese az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint.

Közléséből az következik, hogy a többiek hivatásos vagy önkéntes katonák voltak - írja az MTI.

Beszámolója szerint 889-en sebesültek meg, köztük 241 civil, ezen belül 18 gyerek, három mentőápoló és egy mentőorvos.

A fővárosban az orosz erők támadásaiban a városvezetés adatai szerint eddig 36 lakóépület, öt magánbirtok, hat iskola- és négy óvodaépület rongálódott meg.

Ennek ellenére Kijevben működik a városi infrastruktúra, így a közművek, a közösségi közlekedés, az egészségügyi ellátás, nyitva vannak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a benzinkutak, a piacok, az autószervizek, az állatkereskedések és egyéb létesítmények.

Forrás: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Olekszandr Pavljuk, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a fővárostól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Szlavutics várost a harcok teljesen elszigetelték a külvilágtól, emiatt a településen hiány van élelmiszerből és gyógyszerekből.

A megye több kistelepülésén, köztük a vishorodi járási Ivankivszkában, Poliszkében és Dimerszákban katasztrofálissá vált a humanitárius helyzet,

nincs távközlés, áramszolgáltatás, élelmiszer és gyógyszer. Irpiny és Hosztomel környékén is az éjjel harcok folytak.

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők már kilőtték csaknem az összes rakétatartalékukat, az orosz hadiipari vállalatok ezért éjjel-nappal dolgoznak. Donyeck megyében az orosz erők több települést elfoglaltak, és ellenőrzésük alá vontak több útvonalat.

19:22
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezer orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig megközelítőleg 14 200 orosz katona halt meg, 1000 esett fogságba. Az ukrán erők 100 orosz repülőgépet, 116 helikoptert, 456 harckocsit, több mint 1450 egyéb páncélozott járművet és három hadihajót semmisítettek meg.

19:35
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Kiutasítottak 10 orosz diplomatát a balti országok

Az összehangolt intézkedések keretében Litvániából négy orosz diplomatát utasítottak ki, Lettországból és Észtországból pedig hármat-hármat - közölte a lett, az észt és a litván külügyminisztérium.

Azért kell távozniuk, mert a diplomáciai státuszuknak ellentmondó tevékenységeket folytattak, és számításba kellett venni a folyamatban lévő orosz agressziót is Ukrajnában

- írta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitteren.

Az észt külügyminisztérium közlése szerint azzal vádolják a diplomatákat, hogy közvetlenül és aktívan aláásták Észtország biztonságát, és az orosz katonai lépéseket igazoló propagandát terjesztettek.

Litvánia azt közölte, hogy a kiutasításokra az Ukrajnával való szolidaritás jegyében került sor.

Pénteken Bulgária is kiutasított tíz orosz diplomatát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az intézkedésekre reagálva azt mondta: „Orosz diplomaták minden alaptalan kiutasítása arányos választ fog maga után vonni”.

20:01
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Görögország segítene a lerombolt mariupoli kórház újjáépítésében

„Görögország készen áll arra, hogy újjáépítse azt a szülészeti kórházat, melyet a bombázások tönkretettek Mariupolban" – jelentette be a miniszterelnök.

Kyriakos Mitsotakis egy Twitter-bejegyzésben azt írta:

Mariupol az ukrajnai görög kisebbség központja, szívünknek kedves város, és a háború barbárságának szimbóluma.

A bejelentést egy nappal azután tette, hogy Olaszország kijelentette, segíteni fog a lerombolt mariupoli színház újjáépítésében.

20:25
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint harminc települést foglaltak vissza, Zelenszkij szerint

Az államfő nem részletezte, hogy mely településekről van szó. Olekszandr Hruzevics, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese az ukrajnai médiaközpontban tartott pénteki tájékoztatóján kifejtette, hogy

az ukrán csapatok már a harmadik védelmi gyűrűt építik ki a főváros, Kijev körül.

Szavai szerint a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partján, a fővárostól csaknem 70 kilométerre állították meg az orosz erőket, amelyek ezáltal csakis rakétatámadásokat tudnak végrehajtani Kijev ellen. Hozzátette, hogy a bal parton is megállították a támadók előrenyomulását - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Három hete tart az orosz invázió Ukrajnában Forrás: NurPhoto via AFP/Dmytro Smolyenko/NurPhoto/Dmytro Smolyenko


A katonai vezető kifejtette, hogy korábban már létrehoztak két védelmi kört, aminek köszönhetően Brovari és Boriszpil irányában az ellenség felhagyott a támadó hadműveletekkel. Kiemelte ugyanakkor, hogy

- fogalmazott.
Hruzevics kiemelte, hogy jól működik a légvédelem a főváros és környéke felett, ugyanakkor elismerte, hogy ennek ellenére csapódnak be rakéták a településeken lakóházakba és infrastrukturális létesítményekbe.

- mutatott rá. Szavai szerint a ukrán légvédelem megfelelő hatékonysággal semmisíti meg a rakétákat még a levegőben, de jelenleg dolgoznak egy olyan rendszeren, amely még jobban minimalizálja a rakétáknak a civil objektumokba történő becsapódását.
A parancsnokhelyettes közölte, hogy hatékony szabotázsellenes rendszert hoztak létre Kijevben. Azt mondta, hogy az elmúlt napokban több mint száz szabotőrt lepleztek le és semmisítettek meg a fővárosban, a háború kitörése óta pedig több mint 35 szabotázs- és felderítőcsoportot likvidáltak.

20:36
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Cher menekülteknek ad szállást az otthonában

A legendás énekesnő felajánlotta, hogy ukrán családoknak nyújt szállást az otthonában.

„Ha a gyerekeimmel ilyen traumát szenvedtünk volna, remélném, hogy valaki segítene" – írta az énekesnő a Twitteren, és másokat is arra kért, akik megtehetik, segítsenek.

Korábban az Oscar-díjra jelölt Benedict Cumberbatch is felajánlotta, hogy ukrán menekülteknek ad szállást otthonában.

21:11
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz Iszkander rakéták semmisítették meg az ukrán Tocska-U rakéták kilövőállását

Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője azt mondta: „Orosz Iszkander rakéták semmisítették meg azokat a kilövőállásokat, ahonnan ukrán "nacionalisták" kazettás töltetet hordozó Tocska-U rakétákat lőttek ki péntekre virradóra Melitopol városra”.

Konasenkov szerint az ukrán rakétatámadást az orosz légvédelem elhárította, és a kilövőállásokat két Iszkander rakétával az orosz haderő megsemmisítette. Az elmúlt napokban Donyeckre és Makejevkára is lőttek ki Tocska-U harcászati rakétát.

A szóvivő által ismertetett péntek esti hadijelentés szerint az orosz haderő nagypontosságú fegyverekkel megsemmisítette ukrán harci gépek egy parkolóját a lvivi repülőjavító üzemben.

Emellett ukrán lőszerraktár és katonai felszerelés semmisült meg Mikolajiv és Voznyecsenszk külvárosában. Konasenkov szerint az orosz légierő repülői és drónjai 54 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

A szóvivő azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 184 drónt, 1412 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 142 rakéta-sorozatvetőt, 542 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1211 speciális katonai járművet veszítettek.

22:00
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 9000-en menekültek el Ukrajnából pénteken

Ukrán tisztviselők szerint a pénteki nap folyamán 9145 ember menekült el az ország városaiból humanitárius folyosókon keresztül.

22:53
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételek a lebombázott Mariupolról

23:21
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Megjavították az elektromos vezetékeket a zaporizzsjai atomerőműben

Az Interfax ukrán hírügynökség szerint megjavították a Zaporizzsjában lévő atomerőmű elektromos vezetékeit.

Az erőművet korábban több találat is érte, amikor az orosz erők átvették felette az irányítást. A tüzet sikerült megfékezni, azonban a támadás több meghibásodást is okozott. Szakembereket hívtak a helyszínre helyreállítani az erőmű működését.

23:27
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megfenyegették a fegyvert szállító országokat

Ukrajna igyekszik elhúzni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy „elvi megközelítésének szellemében továbbra is keresse a megoldást” - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak.

A teljes cikk itt olvasható.

00:39
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg kiengedné a "nacionalistákat" Mariupolból

Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a "nacionalistákat" Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken késő este.

Mizincev szerint

az orosz fél hivatalosan két napja fordult a kijevi hatóságokhoz azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni "az összes banditát", aki leteszi a fegyvert, de "kategorikus elutasítás" érkezett magas rangú ukrán tisztviselőktől.

A tábornok azzal vádolta meg a "nacionalistákat", hogy felrobbantottak egy óvodát, két iskolát, egy szülészetet és egy színházat. Kifogásolta, hogy Kijev pontosan tudja, hogy lehetetlen segíteni a Mariupolban blokád alá vett nacionalistákon, akik több mint 200 ezer civilt használnak emberi pajzsként, ezért azt akarja, hogy minél több emberáldozat essen, akiknek pusztulásáért az orosz hadsereget lehet majd hibáztatni. Azt mondta, hogy Mariupolból 24 óra alatt mintegy 14 ezer, összesen pedig csaknem 57 ezer embert menekítettek ki.

Mariupol Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko


Mizincev szerint a nap folyamán 14 397 embert evakuáltak Oroszországba Ukrajna veszélyes területeiről, az ukrán fél részvétele nélkül. Azt mondta, a háború kezdete óta 297 858 embert, köztük 63 465 gyermeket menekítettek ki a Donyec-medence Moszkva által függetlennek elismert "népköztársaságaiból" és Ukrajnából.


A tábornok azt állította, hogy Harkivban "nacionalisták" tűz alá vettek egy humanitárius segélyszállítópontot, Szeverodonyeckben pedig külföldi zsoldosokkal együtt civileket lőttek le.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) aláaknázta a dnyiprói 2. városi kórház egyik épületét, miután evakuálta onnan a személyzetet és a betegeket. A tábornok szerint a készülő detonációt az orosz légierő bombázásaként fogják beállítani.

01:11
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Biden a kínai elnököt győzködi

Joe Biden amerikai elnök pénteki videóhívásuk alkalmával arra figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy következményei lesznek, ha "tárgyi támogatást" nyújtanak Oroszországnak az Ukrajna elleni invázió közben.

A tájékoztatás nem részletezte, hogy pontosan milyen következményekkel járna, ha Peking a támogatásáról biztosítaná Moszkvát.
Biden elnök részletesen ismertette azokat az erőfeszítéseinket, amelyeket az invázió megakadályozása érdekében, majd arra reagálva tettünk, a többi között szankciókat vetettünk ki Oroszországra" - áll a Fehér Ház közleményében.

Azt írták, Biden jelezte, hogy továbbra is támogatja a válság diplomáciai megoldását.
A csaknem két órán át tartó tárgyalás "közvetlen, érdemi és minden részletre kiterjedő" volt, és legfőképpen az orosz-ukrán konfliktusra összpontosított - így jellemezte a két elnök közötti megbeszélést pénteken a Biden-adminisztráció név nélkül nyilatkozó tisztviselője.

A politikus arra az újságírói kérdésre, hogy Biden megkérte-e a kínai elnököt, hogy tegyen lépéseket az orosz támadás megállítása érdekében, azt válaszolta: az elnök nem fordult konkrét kérésekkel Kínához".
Csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt hangoztatta: Kína kötelessége lenne, hogy érvényesítse befolyását Putyinra, valamint hogy betartassa a nemzetközi szabályokat, de úgy tűnik, Peking "ellentétes irányba halad".

Aggodalommal tölt el minket, hogy Kína azt fontolgatja: Ukrajnában felhasználható katonai felszerelésekkel segítik Oroszországot" - mondta a tárcavezető, hivatalosan is megerősítve azokat a korábbi, amerikai tisztségviselőktől származó információkat, amelyek szerint Kína hajlandó katonai felszereléssel támogatni Oroszországot.
Moszkva tagadja, hogy katonai segítséget kért Kínától, a kínai külügyminisztérium pedig "dezinformációnak" nevezte az erről szóló híreket.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pénteken közölte: az amerikai kormány továbbra is aggódik amiatt, hogy Kína katonai segítséget nyújthat Oroszországnak.
Kínai hírügynökségi jelentések szerint a pénteki tárgyalásukon Hszi Csin-ping azt mondta Bidennek, hogy "az ukrajnai válság egy olyan helyzet, amelyet nem akarunk látni". A kínai elnök emellett megerősítette, hogy támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat.

Az amerikai sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy - a kínai jelentések szerint - Hszi Csin-ping ezúttal sem ítélte el Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint mindenkinek támogatnia kell az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédet és tárgyalásokat, ugyanis ezek "hozhatnak eredményeket és vezethetnek el a békéhez".

A kínai külügyi tárca szerint az Egyesült Államoknak és a NATO-nak is párbeszédet kell folytatnia Oroszországgal.

05:55
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk itt véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN a cikkben írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!