A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Evakuálták az iskolákat az oroszországi Belgorodban, hatalmas lángokkal égett a lebombázott üzemanyagraktár az ukrán nagyvárosnál

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, Csernyihiv, épület, rom, romok, pusztítás
CHERNIGIV, UKRAINE - APRIL 05: A view of the destruction in the liberated city of Chernigiv, Ukraine on April 5, 2022. Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 42. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés
06:22
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Már most takarékosságra kérik a német gázfogyasztókat

Az ukrajnai háború miatt esetleg kialakuló akut gázhiány súlyos következményekkel járna a lakosságra nézve a német szövetségi hálózati felügyelet szerint.

"Sajnos nem zárható ki teljesen, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek súlyos következményekkel járnak a munkahelyekre, az ellátási láncokra, vagy egész régiókra nézve" - mondta Klaus Müller, a szervezet elnöke.

Arra szólított fel minden gázfogyasztót, hogy "már ma takarékoskodjanak a gázzal, hogy ne terheljék a tárolók töltöttségi szintjét". Véleménye szerint e téren még sok tennivaló lenne. "Mindannyian túl sokáig túlságosan figyelmetlenek voltunk" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a hálózati ügynökség teljes mértékben a gázhiány megelőzésére összpontosítja erőfeszítéseit. "Nem akarjuk, hogy a gázveszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát is ki kelljen hirdetni" - mondta, hozzátéve: a harmadik fázisban már "a különböző ágazatokkal folytatott intenzív tárgyalásokkal kell kideríteni, hol vannak megtakarítási lehetőségek".

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock
06:35
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Kijev ma a globális demokrácia fővárosa

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében összefoglalta az előző napját. Beszámolt arról, hogy felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyen a Bucsában, és általában Ukrajna megszállt területein elkövetett orosz háborús bűnök ügyében hívtak össze. Zelenszkij úgy fogalmazott: "Az ENSZ Biztonsági Tanácsa létezik, a világ biztonsága azonban nem". Szerinte az Egyesült Nemzetek Szervezete jelenleg nem tudja ellátni azokat a funkciókat, amelyekre létrehozták, és ezért csak egy állam a hibás: Oroszország, amelyik hitelteleníti az ENSZ-t és az összes többi nemzetközi intézményt, ahol továbbra is részt vesz.

Az oroszok megpróbálnak blokkolni mindent, ami konstruktív, és a globális szervezeteket használják, hogy hazugságokat terjesszenek, és igazolják a rosszat, amit tesznek.

"Biztos vagyok benne, hogy a világ látja ezt, és remélem, levonják a következtetéseket. Ellenkező esetben egyetlen intézmény marad, amely garantálja az államok biztonságát, mégpedig a fegyverek" - mondta az ukrán elnök.

06:46
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Arányos szankciókat vár

Az ukrán elnök szerint azok után, amit a világ Bucsában látott, az Oroszország elleni szankcióknak arányosnak kell lenniük a megszállók háborús bűneinek súlyosságával.

Ha ezután az orosz bankok továbbra is a megszokott módon működhetnek, ha a szokásos módon folytatódik az áru tranzitja Oroszországba, ha az uniós országok a megszokott módon fizetnek az orosz energiaforrásokért, annak közvetlen politikai hatása is lesz az egyes országokban - fogalmazott Zelenszkij.

07:05
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe várják az EU vezetőit

Kijevbe várják a közeljövőben Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét. A kijevi közös munkát a világ számos nemzete dicsérni fogja, mert most Kijev a globális demokrácia fővárosa, az európai kontinensen mindenki számára a szabadságharc fővárosa - fogalmazott videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

07:17
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciós csomagot jelenthetnek be

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerdán újabb szankciókat jelenthet be Oroszország ellen. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, hogy az Egyesült Államok megtiltja az új oroszországi befektetéseket, és további szankciókat fog kiszabni az orosz pénzintézetekre.

A Wall Street Journal arról is beszámol, hogy Washington további szankciókat fontolgat Putyin két lánya és Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank ellen. Az orosz Alfa Bank elleni szankciókat pedig már be is jelenthetik.

Az EU nagykövetei fontolóra veszik az ötödik szankciócsomag terveit, amely magában foglalja az orosz szén behozatalának betiltását, és annak megakadályozását, hogy a legtöbb orosz tulajdonban lévő vagy oroszok által üzemeltetett hajó az EU kikötőit használja.

07:33
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború a legnagyobb fenyegetés a világ békéjére

Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden azt mondta az amerikai törvényhozóknak, hogy az Egyesült Államoknak meg kellene fontolnia további katonák küldését Kelet-Európába, hogy elrettentse az orosz agressziót.

Az ukrajnai háború „a legnagyobb fenyegetés Európa, és talán a világ békéjére és biztonságára a 42 éves egyenruhás szolgálatom során" - mondta Mark Milley.

Mark Milley Forrás: AFP/Saul Loeb
07:54
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az Intel is felfüggeszti oroszországi működését

Az amerikai Intel Corp chipgyártó bejelentette, hogy felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban. A vállalat március óta már nem szállított az oroszországi és fehéroroszországi ügyfeleknek. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minimálisra csökkentsék a globális működés fennakadását.

Az International Business Machines Corp is felfüggesztette a szállítást, miután Ukrajna sürgette az amerikai felhőszolgáltatókat és szoftvercégeket, hogy szakítsák meg az Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatokat.

A 12. generációs Intel Core termékcsalád laptopokba szánt modellje Forrás: Intel
08:04
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

A polgármester szerint az oroszok 320 civilt öltek meg Bucsában

Bucsa városának polgármestere a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mintegy 320 civilt lőttek agyon az orosz csapatok a város megszállása során. Anatolij Fedoruk személyesen is tanúja volt több ember kivégzésének.

Fedoruk azt is állította, hogy

az orosz erők helyi politikusokra vadásztak a megszállásuk alatt.

Arra szólította fel Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, aki tagadta a moszkvai csapatok háborús bűneivel kapcsolatos vádakat, hogy "jöjjön át Bucsa városába, lássa a holttesteket, és nézzen a családok, anyák, férjek és az árva gyerekek szemébe!"

Önkéntesek civilek holttestét helyezik nejlonzsákokba a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. Az ukrán hatóságok előző nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij
08:26
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Anyagi segítséget kap Moldova

Európai és nemzetközi adományozók megállapodtak abban, hogy 659,5 millió eurós segélyt nyújtanak Moldovának, Európa legszegényebb országának, amelyik több mint 100 000 ukrán menekültnek ad otthont, lakosságarányosan pedig több menekültet fogadott, mint bármely másik ország. A háború kezdete óta 400 000 menekült lépte át Moldova határait.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az általa Berlinben rendezett adományozói konferencia után kijelentette, hogy Németország azon fog dolgozni, hogy segítse Moldovát megszabadulni az Oroszországtól való energiaellátási függősége alól.

Moldova kizárólag az orosz Gazpromra támaszkodik a gázimport terén.

08:37
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország növeli kőszénkitermelő és -exportkapacitásait

Oroszország lendületes ütemben növeli kőszénkitermelő és -export-kapacitását, elsősorban az ázsiai kereslet kielégítésére. 2035-re a széntermelés várhatóan 50 százalékkal, az export pedig 75 százalékkal nő, a 2019-es 217 millió tonnáról 380 millió tonnára - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021-es jelentéséből.

A fő hangsúly a kohászati iparnak szánt kokszszénen van, tekintettel az ázsiai keresletre.
Az export bővítése érdekében vasúti és kikötői infrastruktúraberuházásokat is bejelentettek. Az Északi-sarkvidék jegének visszahúzódása lehetővé tenné Oroszország számára, hogy új nyersanyag-kitermelési projekteket fejlesszen ki az Északi-sarkvidéken.

Oroszország új vasútvonalakba is beruház kelet felé. Különösen a legfontosabb vasúti összeköttetések, a Bajkál-Amur fővonal (BAM) és a transzszibériai vasúthálózat kapacitása nő 55 millió tonnával évi 180 millió tonnára. Ennek költségeit az IEA körülbelül 9,8 milliárd dollárra becsüli. A BAM 340 kilométer hosszú szakaszán már épül egy második vasútvonal. Ezenkívül 2021 márciusában Oroszország 9,6 milliárd dolláros beruházást hagyott jóvá egy új, 1000 kilométer hosszú, a Szaha Köztársaságból Kínába vezető vasútvonalra, bár a menetrendet még nem jelentették be.

08:50
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 100 millió dollárnyi Javelin-szállítmány érkezik Ukrajnába

Amerikai tisztviselők kedden azt mondták, hogy újabb 100 millió dollár értékben Javelin rakétákat biztosítanak az ukrán erőknek. Augusztus óta ez lesz a hatodik amerikai felszerelésszállítmány.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint egyedül az Egyesült Államok 1,7 milliárd dollárnyi katonai eszközt ígért Ukrajna számára az orosz támadás február 24-i kezdete óta.

Ukrán katonák kilőnek egy Javelin páncéltörő rakétát - korábbi felvétel Forrás: AFP/EyePress
08:59
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

A YouTube felfüggesztette egy kínai vlogger csatornáját

A YouTube felfüggesztette egy kínai vlogger fiókját, aki az ukrajnai orosz invázióról tudósított. Wang Jixian, aki négy éve él Odesszában, videókat tett közzé az orosz invázióról, hogy ellensúlyozza Kína narratíváját az országban történtekről. Azt mondja, több olyan üzenetet kapott, hogy ne "provokálja" Pekinget. "A hazugság és a pánik ellen lépek fel azáltal, hogy a frontvonalból jelentkezem" - mondta Wang a Szabad Ázsia Rádiónak.

YouTube-fiókját "erőszakos tartalom" közzétételéért függesztették fel, fellebbezését pedig a platform figyelmen kívül hagyta. A kínai cenzorok is lecsaptak Wang videóira a WeChat és a Douyin üzenetküldő alkalmazásban és a TikTok országos verziójában.

Kína mindeddig tartózkodott Oroszország nyílt elítélésétől.

09:18
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább támadják Mariupolt, nem jutnak be a segélyszállítmányok

Súlyos harcokról és légicsapásokról számolt be a brit védelmi minisztérium a délkelet-ukrajnai Mariupolból.

A legfrissebb jelentésükben azt írják, folytatódnak a heves harcok a hetek óta ostrom alatt tartott városban, ahol becslések szerint

160 ezer lakos maradt áram, gyógyszer, fűtés és víz nélkül.

Hozzátették azt is, hogy az orosz csapatok megakadályozzák a humanitárius segélyek bejuttatását a körülzárt városba.

09:43
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna budapesti nagykövetét bekérették a Külügyminisztériumba

"Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, jelezve, hogy reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

10:04
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egyedül szállt szembe az ukrán harckocsi az orosz konvojjal - videó

A videó szerint egy ukrán harckocsi egyedül szállt szembe és semmisített meg egy járművet a vele szembe álló orosz konvojban.

A felvétel szerint elég ideig feltartotta a konvojt ahhoz, hogy a tüzérség is csapást mérhessen rájuk.

10:23
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kórházakat bombáztak Mikolajivban

Michel-Olivier Lacharité, az Orvosok Határok Nélkül ukrajnai missziójának vezetője arról számolt be a BBC-nek, hogy az elmúlt

két napban három kórházat ért támadás Mikolajivban.

A kórházak mind lakónegyedek közelében vannak, és úgy véli, hogy a támadásokhoz kazettás bombákat használtak az orosz katonák.

"A robbanás pillanatában szivárogni kezdett a gáz, így a csapatunk megpróbált elmenekülni a helyszínről. Miközben menekültek, holttesteket és sebesülteket láttak az úton" - mondja.

10:48
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok Donyeck és Luhanszk megszerzésére összpontosítanak

Az orosz erők főként a Donyeck és Luhanszk régiók feletti teljes ellenőrzés megszerzésére összpontosítanak egy „agresszív" hadművelet során – áll az ukrán hadsereg napi frissítésében, amelyet a Sky News idézett.

Az ukrán fegyveres erők szerint az orosz csapatok továbbra is sikertelenül támadják az ország keleti területeit, és megpróbálják elfoglalni a délkelet-ukrajnai Mariupol városát. Oroszországot azzal vádolják, hogy továbbra is nemzetközi jog által tiltott fegyvereket és lőszereket használ a háborúban. 

11:04
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 7000 menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából kedden

Magyarország területére április 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 4 204 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 463 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 695 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

11:20
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz határőrökre támadtak a Kurszk régióban

Az orosz állami tulajdonú RIA hírügynökség jelentése szerint orosz határőrökre lőttek az Ukrajnával határos Kurszk régióban, ami az ukrajnai Szumitól északkeletre található.

A Guardian hozzátette, hogy az információk hitelességét egyelőre nem tudták ellenőrizni.

11:38
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Öt evakuációs útvonalat nyitnának Luhanszkból

A kelet-ukrajnai Luhanszk régióban azt remélik, hogy szerdán öt humanitárius folyosót nyithatnak a civilek evakuálására. Sőt, Szerhij Gaidai régióvezető egyenesen arra kéri a lakosokat, hogy ha megnyitják az útvonalakat, minél többen próbálják meg elhagyni a területet.

Arra kérem a luhanszki régió minden lakosát, hogy evakuáljanak, amíg biztonságos. Amíg vannak buszok és vonatok, éljenek ezzel a lehetőséggel - idézte őt a Guardian

A Reuters jelentése szerint Gaidai elmondta, hogy Donbaszban a vasútvonalakat ezen a héten támadás érte, a javítás pedig órákat vett igénybe. 

11:58
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekek játszanak a lebombázott épületek között - fotók

Lebombázott házak Borodjankában Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Gyerekek játszanak a romok között Borodjankában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Sírva mesélt egy asszony a borodjankai orosz megszállásról Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Még több képet láthatnak a háborúról folyamatosan frissülő galériánkban.

12:05
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az összes iskolát kiürítették Belgorodban - videó

Az oroszországi Belgorodban minden iskolát evakuálni kellett, mert olyan információk érkeztek, hogy Ukrajna támadásra készülhet a térség ellen. Anton Ivánov polgármester Telegram-csatornáján arra kérte a lakosságot, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, hiszen nagy valószínűséggel csupán információs hadviselés zajlik, és valódi fenyegetés nincs. Ennek ellenére ma minden olyan diákot hazaengednek, akiknek a szülei ezt kifejezetten kérik.

12:18
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

KKM: Nem lehet szó nélkül hagyni az ukrán elnök kijelentéseit

Ukrajna elnökének és miniszterelnök-helyettesének legújabb, Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatai túlmennek azon a határon, amit szó nélkül lehet hagyni - közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A Külügyminisztérium szerdán hivatalába kérette Ljobov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét.

12:20
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Számokban az orosz hadsereg veszteségei

Az ukrán Védelmi Minisztérium nemrég közzétette, hogy a fegyveres konfliktus eleje óta az orosz hadsereg mekkora veszteségeket szenvedett. Az ő információik szerint az ukránok 150 orosz repülőgépet, 135 helikoptert, 684 tankot, 332 tüzérségi berendezést és 1861 páncélozott csapatszállítót semmisítettek meg, emellett pedig elesett 18 600 orosz katona is.

Ezeket az adatokat Oroszország nem erősítette meg.

12:37
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Csak saját autóval lehet elhagyni Mariupolt

Ukrajnában ma 11 humanitárius folyosón próbálják meg evakuálni a városokban rekedt civileket, de a Mariupolból menekülőknek saját autóikat kell használniuk – idézte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettest a Sky News.

A déli kikötővároshoz többször is megpróbáltak buszkonvojokat juttatni, hogy segélyszállítmányokat vigyenek az ostrom alatt tartott településre, a visszaúton pedig felvegyék a menekülőket, de a bekerített városban ezt rendre megakadályozzák az orosz erők.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint 160 ezer ember vár segítséget Mariupolban. Tegnap összesen 3846 embert evakuáltak az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül.

Lebombázott és kiégett házak Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
12:49
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak egy üzemanyag-tárolót Dnyipro közelében

Az orosz erők megsemmisítettek az éjszaka folyamán a kelet-ukrajnai Dnyipro közelében egy üzemanyag-tárolót.

A légitámadás következtében

hatalmas tűz keletkezett az üzemanyag-tárolóban és egy közeli gyárban,

a lángokat több mint nyolcórás küzdelem árán tudták eloltani a tűzoltók. A támadásban senki nem sérült meg - közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetője.

13:32
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Előkerült egy felvétel a csernobili tiltott övezetben ásott árkokról - videó

A közösségi médiában közzétettek egy drónfelvételt azokról a lövészárkokról, amelyeket ukrán források szerint az orosz katonák ástak Csernobil közelében.

Az orosz csapatok már a háború első napjaiban átvették az irányítást a csernobili terület és az atomerőmű felett, de néhány napja Ukrajna visszavette az ellenőrzést.

Egy helyi kormányzó azt mondta, hogy az oroszok árkokat ástak az erősen sugárszennyezett tiltott zónában, a tankok pedig felkavarták a port. A Sky News ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, hogy állítólag az orosz katonáknál több évtizedes, elavult sugárzásérzékelő berendezéseik voltak.

13:49
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

A háború nem volt tabutéma az űrállomáson

Az amerikai és az orosz űrhajósok az ukrajnai háborúról is beszélgettek a Nemzetközi Űrállomáson - mesélte Mark Vande Hei amerikai űrhajós.

Újságírók előtt elmondta:

NEM TÉRT KI AZ UKRAJNAI HÁBORÚ TÉMÁJA ELŐL A MISSZIÓJÁN, SŐT, KÉNYES KÉRDÉSEKET IS FELTETT OROSZ KOLLÉGÁINAK,

akiket a sajtótájékoztatón remek szakembereknek nevezett.

Mark Vande Hei amerikai és Anton Skaplerov, valamint Pjotr Dubrov orosz űrhajósok a Szojuz MSZ-19-es orosz űrkapszulában, miután földet értek a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében, március 30-án Forrás: MTI/AP/NASA/Bill Ingalls
14:02
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: segélypontra támadtak az oroszok, ketten meghaltak

Az ukrán donyecki régió kormányzója közölte, hogy legalább ketten meghaltak és öten megsebesültek, amikor orosz katonák rátámadtak egy humanitárius segélyosztó pontra Vuhledar városában szerdán - írja a Guardian.

Oroszország tagadja, hogy bármikor is civileket vett volna célba. 

14:21
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Szétlőtt tankok szegélyezik ezt a Kijevhez közeli autópályát - fotók

Megsemmisült orosz katonai járművek a Kijev-Zsitomir autópályán Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Szétlőtt orosz tank a Kijev-Zsitomir autópályán Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Még több fotót láthatnak a háborúról folyamatosan frissülő galériánkban.

14:36
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos térképen az egyre intenzívebb összecsapások

Az orosz hadsereg az elmúlt napokban stratégiát váltott, és megkezdte a csapatok átcsoportosítását a kijevi térségből a keleti frontra Fehéroroszországon keresztül, miközben továbbra is súlyos tüzérségi és légicsapásokat mérnek az ukrán városokra.

Az orosz csapatmozgásokról itt írtunk részletesebben.

14:56
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tagadják az ukránok, hogy orosz határőrökre lőttek volna

Az ukrán hadsereg tagadja, hogy orosz határőrökre támadtak volna Kurszk területén. Az orosz terület kormányzója korábban azt állította, hogy ágyúval lőttek rájuk, de senki nem sérült meg.

A Guardian azt írja, hogy egyik fél állítását sem lehet leellenőrizni.

15:14
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 500 embernek sikerült elhagynia Mariupolt

A Vöröskereszt egy

több mint 500 embert szállító buszokból és autókból álló konvojt vezetett át Zaporizzsjába Mariupolból.

A szervezet öt napon keresztül próbálta elérni az ostrom alatt tartott várost, hogy minél több embert biztonságban ki tudjanak hozni.

A városba nem, de annak 20 km-es közelébe sikerült eljutnia a Vöröskeresztnek, így a civilek itt tudtak csatlakozni hozzájuk - írja a Sky News.

15:15
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Szakértő: Háborús bűntettek ügyében a fotók önmagukban ritkán döntő bizonyítékok

A Kijev melletti Bucsa utcáján heverő holttestekről készült sokkoló képek valóban háborús bűncselekmények rémképét idézik, de a fotók önmagukban ritkán számítanak döntő bizonyítéknak az ilyen esetekben - vélekedik Philip Grant nemzetközi jogi szakértő, a Trial civil szervezet vezetője az AFP francia hírügynökségnek szerdán adott interjúban.

A háborús bűncselekmények jogi bizonyítása és az elkövetők felelősségre vonása fárasztóan unalmas folyamat - figyelmeztetett a szakértő, aki szerint a borzalmakról készült fényképek fontos részletekre világíthatnak rá, de nem mutatják meg az egész történetet.

Grant hangsúlyozta, hogy elővigyázatosnak kell lenni, és felidézett olyan múltbéli eseteket, amikor manipuláció történt, és tévesen értelmeztek eseményeket. Példaként említette az 1989-ben Temesváron elkövetett vérengzésekkel kapcsolatos álhíreket, illetve az 1940-es katyni mészárlást, amelyet valójában szovjet katonák követtek el, de a nácikat vádolták meg vele.

Az utóbbi napokban nemzetközi felzúdulást keltettek azok a Bucsában készült fényképek, amelyeken tömegsírok láthatók, illetve hátrakötözött kezű vagy részben megégett holttestek az utcán. Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy a visszavonuló orosz katonák gyilkoltak meg civileket a településen.

Moszkva ezt tagadja, és azzal vádolja az ukránokat, hogy az egész történetet megrendezték.
Grant véleménye szerint Bucsa esetében "elég egyértelműnek látszik, hogy háborús bűncselekmények történtek". A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy a fényképek önmagukban nem fedik fel azt, hogy pontosan ki vagy mely csoport követte el a borzalmakat.

– Még ha el is fogadjuk, hogy az oroszok tették, akkor is tudnunk kellene azt, hogy erre ki adott parancsot. Maga Vlagyimir Putyin? Vagy az oroszok parancsnoka a helyszínen? Esetleg egy bűnözőkből álló alakulat áll a háttérben? – magyarázta Grant, kiemelve, hogy büntetőjogi szempontból most még nagyon korai kijelenteni olyasmit, hogy kit kellene bíróság elé állítani ezeknek a bűncselekményeknek az ügyében, amelyeknek a megítélése hosszú és bonyolult folyamat lesz.

Az első lépés mindig az, hogy meg kell állapítani, valóban történt-e bűncselekmény. Ez egyértelműnek tűnhet, de nem mindig az, különösen háborús körülmények között, amikor is az emberölés törvényes lehet. Ha harc közben egy katonával végeznek, az nem bűncselekmény, viszont ha sebesültként vagy fogolyként végeznek vele, akkor már igen - fejtegette Grant. Ha harc közben elesett katonákat temetnek tömegsírba, az nem bűncselekmény, de ha egy családra, civilekre bukkannak egy tömegsírban, akkor az már valószínűleg bűncselekmény - folytatta.

Ha megállapítják, hogy bűncselekmény történt, a legnehezebb feladat kapcsolatba kerülni a gyanúsítottakkal. Háborús bűncselekmények esetén a felelősségnek "több rétege" lehet, végig a parancsnoki láncolatban, egészen a legfelsőbb szintig. Ha az ukrán vizsgálatok arra jutnak, Putyint kellene felelősségre vonni, el kellene érni ehhez a konkrét személyhez, márpedig ez nem könnyű feladat, bár nem lehetetlen - mondta a szakértő.

15:51
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek érkeztek Csernyihivből - fotók

Rakétatámadásban megsemmisült ház Csernyihivben Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Szétlőtt lakóépület Csernyihivben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wolfgang Schwan
16:02
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Lángokban áll tíz toronyház, miután megtámadtak egy luhanszki várost

Megtámadták az oroszok Szeverodonyeck városát - írja a Sky News. A luhanszki kormányzó szerint tíz toronyház ég a városban.

Az áldozatokról egyelőre nem adtak tájékoztatást.

16:15
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Felgyújtották az orosz műsorvezető olaszországi nyaralóját

Április 6-án ismeretlen tettesek felgyújtották Vlagyimir Szolovjov olaszországi nyaralóját. A híres orosz műsorvezető nem tartózkodott a helyszínen, a tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat. Menaggio polgármestere szerint a gyújtogatás "tüntető jelleggel történt", miközben a valóságban azért gyújtották fel valaki tulajdonát, mert orosz állampolgár.

16:26
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Azonnal evakuálni akarják Kelet-Ukrajna lakosságát

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint azonnal evakuálni kell a civil lakosságot Harkovból, illetve a donyecki és a luhánszki térségekből, mivel erre hamarosan már nem lesz lehetőség. Az ukránok arra számítanak, hogy rövidesen ezeket a területeket totális orosz támadás éri.

16:29
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tüntetők terültek el az Európai Tanács épülete előtt

Szerda reggel Ukrajna nemzeti színű lobogójába csavart ukrán állampolgárok foglalták el a brüsszeli uniós negyedben az Európai Tanács épülete előtt lévő területet. A betonra fekvő tüntetők – egy hozzávetőleg tízfős csoport – a bucsai mészárlás áldozatairól készült felvételekkel a kezükben követelték, hogy az EU azonnal szüntesse be az orosz földgáz és kőolaj behozatalát.

A teljes cikkünk ITT olvasható.

16:42
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint 89 ember halt meg Kijevben

Négy gyerek is van a 89 halálos áldozat között az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország megkezdte a háborút – írja a kijevi városi tanácsra hivatkozva a Sky News. További 398 ember megsebesült, 167 lakóépület megrongálódott.

A kijevi városi tanács szerint a főváros „biztonságosabb" azóta, hogy az orosz erőket átcsoportosították, de továbbra is fennáll a légicsapásának veszélye.

16:57
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Engedélyezték a németek a drónok felfegyverzését

A német parlament védelmi bizottsága szerdán zöld utat adott a német kormánynak, hogy felfegyverezze az új Heron TP drónokat, miután a képviselők többsége megszavazta a politikailag vitatott projektet - írta a dpa német hírügynökség.

A tervet a költségvetési bizottságnak is el kell fogadnia.

A védelmi minisztérium az izraeli gyártmányú Heron TP drónok teljes felfegyverzését tervezi. A projektet egyebek között azzal indokolták, hogy javítani kell a katonák akció közbeni védelmét.

A tervezett kiadások összege 152,61 millió euró - tájékoztatott a tárca. A drónok felfegyverzéséhez Izraelből kell lőszert importálni, ehhez pedig az izraeli kormány engedélye szükséges - emlékeztetett a dpa. A berlini kormány azt tervezi, hogy 140 rakétát rendel: hatvanat a kiképzésre, nyolcvanat pedig hadműveleti felhasználásra.

Németország az ukrajnai orosz inváziót követően döntött katonai kiadásai jelentős megnöveléséről. Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy 100 milliárd eurót költenek a hadsereg modernizálására, és a következő években a bruttó hazai össztermék (GDP) legalább két százalékát fordítják védelmi kiadásokra. Berlin emellett az izraeli Vaskupolához hasonló rakétavédelmi rendszer beszerzését fontolgatja.

16:59
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a légicsapások Mariupolban

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szerint megállás nélkül, folyamatosan támadják az oroszok Mariupolt. A BBC-nek azt mondta, kedden több mint 100 rakétát lőttek ki a városra, de a hírportál hozzátette, független forrásból ezt az információt nem lehet megerősíteni.

A városi tanács becslése szerint

az épületek 90%-a megrongálódott vagy megsemmisült, egyharmaduk lakhatatlanná vált.

Bojcsenko becslése szerint legalább 120 000 lakos maradt Mariupolban, miközben a brit védelmi minisztérium legfrissebb értékelése szerint tovább folytatódtak a heves harcok és az orosz légicsapások a városban.

Alig maradt ház, ami lakható állapotban lenne Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
17:35
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő fevételen a háborús pusztítás Borogyanka városában - videó

Az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy videót a Kijevtől mintegy 40 kilométerre fekvő Borogyankáról, a települést nemrég foglalta vissza az ukrán hadsereg.

A városban a háború előtt 13 ezer ember lakott.

17:49
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 3-4 napon belül offenzívát indíthat Luhansz megyében

Oroszország jelenleg is csapatokat gyűjt és akár 3-4 napon belül offenzívát indíthat az ukrán fennhatóság alatt lévő Luhanszk megyei terület ellen - állítja a térség kormányzója.

Serhiy Haidai szerint az orosz erők április 6-án továbbra is támadják Popasna városát, Grad rakétavetőket és repülőgépeket vetnek be.

Hozzátette, hogy a városból a civil lakosok evakuálása folyamatos támadások alatt történik.

18:17
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán miniszterelnök-helyettes Harkov, Donyeck és Luhanszk megyék evakuálására szólított fel

Iryna Verescsuk felszólította Harkov, Donyeck és Luhanszk megyék lakóit, hogy amíg lehet hagyják el ezeket a területeket.

Figyelmeztetett, hogy az orosz bombázások és támadások miatt, később lehet, hogy nem lesz lehetőség humanitárius folyósók biztosítására a civil lakosság számára.

18:48
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Menekítik a medvéket, tigriseket, oroszlánokat a harkovi Ecoparkból - videó

Az állatokat Ukrajna különböző városaiba, biztonságosabb helyekre szállítják.

18:58
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő felvétel egy teljesen megsemmisült orosz konvojról - videó

A felvételen látható orosz konvojt Kijev mellett semmisítette meg az ukrán hadsereg, valószínűleg még korábban, a járművekből gyakorlatilag semmi sem maradt.

19:06
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Rowling elérhetetlenné teszi a Harry Potter-sorozatot az orosz online katalógusokban

J.R. Rowling Harry Potter-sorozatának könyvei a szerzői jog tulajdonosának kérésére nem lesznek megvásárolhatók a továbbiakban az orosz MyBook és LitRes szolgáltatások katalógusaiban – írja az orosz Interfax.

A MyBook közlése szerint a Harry Potter-sorozat könyvei péntektől válnak elérhetetlenné a katalógusukban. A LitRes addig is kedvezményesen kínálja ezeket a műveket.

Az Interfax felidézi, hogy korábban más szerzők mellett Stephen King sem újította meg a könyveinek oroszországi kiadására vonatkozó megállapodást, az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt.

19:19
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Török tűzszerészek sikeresen hatástalanítottak egy tengeri aknát

A török nemzetvédelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy erői sikeresen semlegesítettek egy korábban felfedezett, a Fekete-tengeren sodródó aknát.

A Kefken-sziget közelében felfedezett aknát sikeresen hatástalanítottak a víz alatti védelmi egységek - derült ki a védelmi tárca közleményéből.

Ez a harmadik alkalom, hogy a török partoknál sodródó aknákat fedeztek fel. Március végén kettőt találtak a Boszporusz-szoros és a Bulgáriával közös tengeri határ közelében.

Ezzel egyidejűleg a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy magas készültségbe helyezi az aknaszedő egységeket és a járőröző repülőgépeket.

Március végén a török hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy a tengeri áramlatok Törökországig sodorhatják azokat a tengeri aknákat, amelyeket az orosz ostrom alatt álló ukrán kikötőváros, Odessza partjainál telepítettek, és amelyek közül többet a vihar leszakított horgonyáról.

A bolgár hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elszabadult aknák miatt.

19:51
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint 400 ember eltűnt Hosztomelből

Több száz ember eltűnt a Kijevhez közeli Hosztomelben az orosz erők 35 napos megszállása során - közölte Ukrajna emberi jogi ombudsmanja.

Ljudmjla Deniszova elmondta, hogy szemtanúk szerint az eltűntek közül néhányat megöltek, de ezzel kapcsolatban pontos számot nem közölt - írja a Sky News.

20:07
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia szankciókat vezet be Oroszország legnagyobb bankja ellen és az év végéig betiltja az orosz szénimportot

Az Egyesült Királyság 2022 végéig megszünteti az orosz szén- és kőolajimportot - az orosz kőolajra vonatkozó tilalmat már korábban bejelentették.

Emellett befagyasztja a legnagyobb orosz bank, a Sberbank eszközeit, és leállítja az Oroszországba irányuló minden új brit befektetést - írja a Sky News.

20:34
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Pártatlan vizsgálatra van szükség a Bucsában meggyilkolt civilek ügyében

Pártatlan és független vizsgálatot sürgetett az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek ügyében Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

Peszkov szerint az elmúlt években több olyan vizsgálatot is lefolytattak, amelyben Oroszország nem képviseltette magát, és amelyeket Moszkva nem tekint pártatlannak. A szóvivő nagyon fontosnak nevezte az ilyen helyzet elkerülését.

Ukrajna a Bucsában megtalált polgári áldozatok haláláért az orosz hadsereget tette felelőssé, amely február 24-én kezdte meg Ukrajna megszállását.

Moszkva szerint viszont az orosz fegyveres erők már március 30-án teljesen kiürítették települést, és a "bűncselekmények bizonyítékai" csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is megjelent a városban.

Peszkov szerdai beszámolója szerint a Moszkva és Kijev küldöttsége közötti tárgyalási folyamat folytatódik ugyan, de sokkal lassabban annál, ahogy az orosz fél szeretné.

A szóvivő emlékeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaira, aki szerint minden alkalommal, amikor az a benyomás alakul ki, hogy remény van a szerény előrelépésre, olyan körülmények merülnek fel, amelyek megakasztják a folyamatot.

Peszkov ennek példájaként említette meg a bucsai incidensre vonatkozó "hamis híreket". Mint mondta, ezek "egyszerűen kisiklathatják a tárgyalási folyamatot".

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Bucsa ügyében a Nyugat azért talált ki szerinte "hamis forgatókönyvet", hogy ezzel indokolja az Oroszország ellen bevezetett újabb szankciós csomagot, beleértve az orosz diplomaták tömeges kiutasítását és az orosz-ukrán tárgyalások megakasztását, amelyeken, mint mondta, Kijevnél "kezdtek megmutatkozni a realista megközelítés első jelei".

Zaharova szerint egyetlen civilt sem bántottak, amíg a város orosz ellenőrzés alatt állt.
A szóvivő a nyugati, elsősorban az amerikai sajtót "bűnrészesnek" minősítette, amiért - szerinte - a hamis hírek terjesztése mellett blokkolja a bucsai tragédiával kapcsolatos "alternatív álláspont", az "igazság" megjelenését. Úgy vélte, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Oroszország ártatlansága mellett, valamint az ügy lezárásához.

21:07
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint hétmillió menekültre számítanak a lengyelek

Lengyel elemzések szerint összesen

több mint 11 millió ember hagyhatja el Ukrajnát a háború miatt, közülük 2,8-7,3 millió menekült Lengyelországban maradhat

- közölte szerdán a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium (MFiPR).

Ukrajnából menekültek Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A közleményt azt követően adták ki, hogy a tárca vezetője, Malgorzata Jarosinska-Jedynak részt vett az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottsága (RB) Ukrajnával foglalkozó munkacsoportjának lengyelországi értekezletén, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal, valamint Aposztolosz Cicikosztasz RB-elnökkel együtt.

Jedynak az értekezleten megerősítette:

Lengyelországba eddig több mint 2,5 millió menekült érkezett Ukrajnából.


A lengyel tárcavezető egy olyan

uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létesítését szorgalmazta, amelyből


E szükségletek határozottan magasabbak a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyújtotta lehetőségeknél - hangsúlyozta Jedynak. Kifejtette:

az Európai Unió jelenlegi költségvetési keretét Lengyelország nagymértékben felhasználta, így ezen belül nem rendelkezik olyan tartalékkal, amelyet át lehetne irányítani a menekültek befogadására.

A menekültek befogadásával összefüggő költségeket az első 6 hónapban Lengyelország 2,2 milliárd euróra becsüli.



21:54
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Beásták magukat a radioaktív talajba az oroszok Csernobilnál - videó

Drónfelvétel bizonyítja, hogy az orosz katonák lövészárkokat ástak a zónában - írja a Mandiner.

A múlt héten derült ki, hogy sugárbetegségben szenvedő orosz katonákat szállítottak Belaruszba, akik korábban Csernobil közelében, a Vörös-erdőben felverték a radioaktív port a harcjárműveikkel, majd beásták magukat a sugárszennyezett talajba úgy, hogy ukrán források szerint védőfelszerelés sem volt rajtuk (ezt nem tudjuk, hogy valóban így volt-e, lehet ukrán propaganda is). Az orosz katonák nem sokkal később elhagyták Csernobilt.

Vasárnap reggel a csernobili atomerőmű vezetője is azt mondta, hogy az orosz katonák lövészárkokat ástak és aknákat telepítettek a radioaktív körzetben.

Az ukránok becslése szerint körülbelül 1500 orosz katona tartózkodott a csernobili atomerőmű területén.

A bizonyítékul szolgáló drónfelvételt alább tekinthetik meg:

22:02
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária katonai védőfelszerelést küld Ukrajnába

Bulgária katonai védőfelszerelést, kétezer sisakot és kétezer golyóálló mellényt küld Ukrajnába, fegyvereket azonban nem - közölte szerdán Lena Boriszlavova kormányszóvivő.

A bolgár vezetés döntése értelmében a védőfelszerelést a civil lakosságnak szánják.

A szófiai kormányzat és parlament épülete előtt a jobboldali Újjászületés párt híveinek százai tüntettek az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás ellen.

A megmozdulás résztvevői a NATO-csapatok és -hadfelszerelés lehetséges bulgáriai állomásoztatása ellen is tiltakoztak.

Ezzel cinkostársakká válnánk, és ürügyet szolgáltatnánk egy háborúhoz és megtorló csapásokhoz országunk területén - hangoztatta a tüntetők egyike a bTV helyi televíziónak nyilatkozva.

Az oroszbarátnak tartott Újjászületés párt további tiltakozó akciókat jelentett be.

A hatalmon lévő szocialisták szintén elutasítják Ukrajna katonai segélyezését.

Rumen Radev bolgár elnök március végén tett nyilatkozatában kijelentette: nem fogja engedni, hogy Bulgáriát belerángassák az ukrajnai fegyveres konfliktusba.

A szófiai vezetés eddig kizárólag humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

22:41
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Már 575 ezer menekült érkezett Magyarországra

Már 575 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este.

Bakondi György azt mondta: a magyar kormányon kívül a jótékonysági szervezetek és az állampolgárok is jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ellássák a menekülteket.

A belbiztonsági főtanácsadó arról is beszélt, hogy közben a déli határokon nem szűnik a nyomás.

Idén már 41 100 határsértőt és 345 embercsempészt fogtak el, sokkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az érkező csoportok jellemzően fiatal férfiakból állnak, akik többször erőszakosan lépnek fel a járőrökkel szemben - mondta.

Bakondi György azt hangoztatta, hogy a következő hónapokban intenzívebbé válik majd a "magyar belbiztonságra komoly veszélyt jelentő" tömeges illegális bevándorlás.

07:02
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről ITT olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!