A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A földig romboltak egy kiképzőközpontot, több útvonalon menekülnek az emberek Mariupolból

Események

orosz-ukrán háború, Ocsakov Ukrajna
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 41. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
06:20
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja erőit

Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát váltva Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja katonai erőit - közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó. Szerinte az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit, Moszkva aztán az új stratégia keretében elért minden taktikai sikerrel hadművelete előrehaladását propagálhatja és elbagatelizálhatja korábbi kudarcait - tette hozzá.

Földbe fúródott rakéta a Kijev melletti Bucsában 2022. április 3-án. Az ukrán hadseregnek mintegy 30 települést sikerült visszafoglalni az oroszoktól a főváros körül Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

Mindemellett Oroszország arra készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontvonalra - mondta az amerikai tisztségviselő. Hozzáfűzte, hogy az új offenzívával párhuzamosan Oroszország valószínűleg folytatja Ukrajna más térségeinek bombázását terrort keltve, illetve katonai és gazdasági károkat okozva. Sullivan felhívta a figyelmet arra, hogy a háború ezen fázisa hónapokat, vagy akár még több időt is igénybe vehet.

06:29
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország felfüggesztését javasolják

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bukaresti látogatásán kijelentette, hogy a Bucsában történtek nyomán Washington fel fogja kérni az ENSZ Közgyűlését, hogy függessze fel Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában. Oroszország résztvétele az Emberi Jogi Tanácsban egy bohózat. És nem is helyénvaló, ezért, úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy az ENSZ Közgyűlése eltávolítsa őket" - fogalmazott az amerikai diplomata. Az ENSZ Közgyűlése kétharmados többséggel függesztheti fel egy tagállam tagságát, ha az ismételten, súlyos mértékben és rendszeresen megsérti az emberi jogokat.

06:33
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérségi támadás

Olekszandr Szenkevics, a dél-ukrajnai Mikolajiv polgármestere hétfőn este arról számolt be, hogy a város elleni tüzérségi csapásban tízen vesztették életüket, köztük egy gyerek is volt, és negyvenhatan megsebesültek.

06:38
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok fegyverletételre szólítottak föl Mariupolnál

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője hétfőn ismételten fegyverletételre szólította Mariupol ukrán védőit. Mint mondta, az ukrán kormányerők és a külföldi zsoldosok biztonságosan elhagyhatják a várost kedden reggel a humanitárius folyosón keresztül. "Akik leteszik a fegyvert, megőrizhetik az életüket" - mondta. Hozzátette: kedden újabb próbálkozást tesznek a civilek és külföldi állampolgárok evakuálására az ostromlott városból.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes este arról számolt be, hogy Mariupolból 3376 civilt sikerült kimenekíteni.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev
06:39
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Bejelentések háborús bűncselekményekről

Irina Venediktova ukrán főügyész arról számolt be, hogy több mint hétezer bejelentést kaptak állítólagos orosz háborús bűncselekményekről Kijev térségében az orosz csapatok elvonulása nyomán. Az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb áldozat Borodjanka településen lehet.

Az ukrán főügyészség egyébként arról is hírt adott, hogy Bucsában további öt, megkínzott és megkötözött férfi holttestére bukkantak egy pincében. A közlés szerint fegyvertelen civilekről van szó, akiket orosz katonák gyilkoltak meg.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a háborús felek közléseit nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

06:42
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Diplomaták kiutasítása

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője hétfőn este tükörintézkedéseket helyezett kilátásba, miután több nyugati ország is orosz diplomatákat utasított ki. Telegram-oldalán azt írta, mindez káros hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Hozzátette, hogy a diplomaták kiutasítása nyomásgyakorlási eszközként értelmetlen és nem vezet sehová sem".

06:53
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij felszólal az ENSZ BT-ben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) készül felszólalni a testület keddi ülésén. Ezt az ukrán elnök jelentette be keddre virradóra közzétett videóüzenetében. Kijelentette:

Kijev érdekében áll, hogy a lehető legnyitottabb vizsgálatot folytassák le az ukrajnai konfliktus során meggyilkolt civilek ügyében.

Felidézte, hogy a Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában legalább háromszáz polgári személy holttestét találták meg az orosz csapatok elvonulását követően. Hozzátette, hogy szerinte Borodjanka és más településeken még több lehet a halálos áldozatok száma.

Kijev az orosz katonákat vádolja az atrocitás elkövetésével, Moszkva ugyanakkor megrendezett provokációról beszél.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények kivizsgálása érdekében egyebek között az Európai Unióval és a hágai Nemzetközi Büntetőbírósággal is együttműködnek az ukrán hatóságok.


Felszólította egyben a világ újságíróit, hogy személyesen is látogassanak el a lerombolt városokba. "Mutassák meg a világnak, hogy mit tett Oroszország!" - jelentette ki.

07:04
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna új delegációt küld a tárgyalásokra

Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este rendelettel jóváhagyta az Ukrajna biztonsági garanciáiról Oroszországgal tárgyalni hivatott küldöttség összetételét. Az új delegációt az eddigi főtárgyaló, David Arahamija fogja vezetni. Szintén továbbra is jelen lesz a csapatban Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Kijev az eddigi béketárgyalásokon nyitottnak mutatkozott arra, hogy biztonsági garanciákért cserébe beleegyezhet Ukrajna semleges és atomfegyvermentes státusába. A biztonsági garanciákat az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína) nyújtanák.

07:21
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Támadás körvonalazódik Harkov ellen

Keddre virradóra az ukrán védelmi tárca arról számolt be, hogy az orosz csapatok további támadásokat terveznek a keleti Harkov városa ellen. Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint a város elfoglalását tervezik. Hozzátette, hogy Ukrajna keleti részén más térségekben is erősítést kapnak az orosz csapatok.

07:52
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétákról nevezték el az ukrán újszülötteket

Ukrán sajtóértesülések szerint az elmúlt napokban két ukrán újszülöttet is vállról indítható páncéltörő rakétákról neveztek el. A gyerekek egy Yan Javelin nevű fiú és egy Javelina nevű lány voltak.

A szokatlan neveket Vinnicja megyében regisztrálták Kateryna Juscsenko volt ukrán first lady szerint, aki szerint ez a hála jele az Ukrajnába küldött nyugati fegyverekért.

Ukrán katona egy FGM-148 Javelin hordozható páncéltörő rakétával Forrás: AFP/Sergey Bobok

Az FGM–148 Javelin az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett hordozható, infravörös önirányítású, vállról indítható páncéltörő rakéta. Páncélozott járművek, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmas.

08:18
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Szlovjanszk lehet az oroszok következő célpontja

Az amerikai Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War) elemzése szerint az orosz csapatok offenzívára készülnek Szlovjanszk városa ellen, hogy kelet felé nyomulva összekapcsolódjanak a donbászi régióban lévő erőikkel.

Ha ezt nem tudják megtenni, a keleti donyecki és luhanszki régiók elfoglalására irányuló erőfeszítésük "valószínűleg kudarcot vall".

08:46
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Biden felszólította Putyint, hogy álljon bíróság elé háborús bűnök miatt

Joe Biden amerikai elnök felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy álljon bíróság elé háborús bűnök miatt, mivel bizonyítékok vannak az orosz erők által Ukrajnában elkövetett bűnökről.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

"Ez a fickó brutális" - mondta Biden az orosz vezetőről, hozzátéve, hogy szerinte Putyin "háborús bűnös".

Oroszország visszautasította az ellene megfogalmazott vádakat, állításuk szerint az oroszoknak tulajdonított mészárlásokat valójában ukránok követték el úgy, hogy az oroszokat sározzák be vele.

09:43
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Szinte minden ukrán régióban megszólaltak a légiriadó-szirénák

Aktiválták a légiriadó-szirénákat szerte Ukrajnában – írja a Fox News a Kyiv Indepentent Twitter-bejegyzésére hivatkozva: Cserkasziban, Csernyivciben, Dnyiproban, Donyeckben, Ivano-Frankivszkban, Harkovban, Hmelnickijben, Kirovohradban, Kijevben, Lvivben, Mikolajivban, Odesszában, Poltavában, Rivnében, Szumiban, Ternopilben, Vinnicjában, Volinban, Zaporizzsjában és Zsitomirban.

09:56
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Amerika megtiltotta az orosz adósság törlesztését amerikai számlákról

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőtől megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze - közölte a tárca szóvivője.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt Washington még korábban befagyasztotta az amerikai bankokban elhelyezett orosz jegybanki devizatartalékokat.

A pénzügyminisztérium azonban nyitva hagyott egy kiskaput, ezekről a számlákról Oroszország ugyanis továbbra is fizethette a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatát.

Oroszországnak hétfőn két kötvény után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna rendeznie: egy idén kifutó kötvény után 552,4 millió dollárt, egy másik, 2042-ben lejáró kötvény után pedig 84 millió dollárt.

Az amerikai pénzügyminisztérium friss döntése azonban megkötötte a kamatot folyósító JPMorgan Chase kezét, így Oroszország késedelemben maradt.

Oroszországnak 30 napja van arra, hogy rendezze adósságát, és ha nem, akkor törlesztési csődbe kerül.

Oroszországnak összesen 15 külföldi kötvénye van mintegy 40 milliárd dollár értékben. Ezek aktuális kuponját ezidáig sikerült fizetni a nemzetközi embargó ellenére is. Utoljára például 447 millió dollár adósságot rendezett Oroszország múlt csütörtökön. Ez volt az Ukrajna ellen indított háború óta az ötödik orosz kötvénykamat-fizetés.

10:27
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételek szerint hetek óta Bucsa utcáin hevertek a holttestek

A Maxar március19-i és március 31-i műholdfelvételein is láthatóak, hogy holttestek hevernek az utcán a körforgalmtól délre - írja a Sky News.

A felvételeket itt tudja megnézni - vigyázat, erős idegzetűeknek!

10:37
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az ukrán katonák megadják magukat Mariupolban

11:14
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Videó egy szétlőtt orosz tankról

A leírás szerint a T-72B3 tankra egy nem szabványos távolságmérő volt felszerelve.

11:30
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kazettás lőszerekkel bombázzák Mikolajiv civil területeit

Az oroszok továbbra is bombázzák a dél-ukrajnai Mikolajivot. Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere szerint a támadások civil területeket is érintenek – írja a Sky News. Felszólított minden nőt és gyereket, hogy hagyják el a várost, csökkentve a polgári áldozatok számát.

11:50
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna összesítése az orosz veszteségekről

Ukrajna azt állítja a legutóbbi összesítésében, hogy megsemmisítettek 29 orosz harckocsit és 3 repülőgépet.

Az ország védelmi minisztériuma szerint az elmúlt 24 órában 14 páncélozott járművet, két tüzérségi rendszert, egy drónt, valamint egy légvédelmi rendszert vesztettek az orosz erők.

A jelentés szerint eddig 18500 orosz katona halt meg a háborúban.

12:00
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a Vöröskereszt elfogott csapatát

A Vöröskereszt csapata az ostromlott Mariupolba próbált eljutni hétfőn, amikor megállították őket. Eddig Manhushban tartották őket, Mariupoltól nyugatra. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint

szabadon engedték, és a közeli Zaporizzsjába küldték őket.

Verescsuk korábban azt mondta, a „megszálló erők" tartják őket fogva – írja a Reuters.

Jason Straziuso, a Vöröskereszt szóvivője annyit mondott, hogy „ez nem túszhelyzet", a rendőrség vette őrizetbe őket.

12:11
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek az orosz erők egy férfit, aki állítólag az irataiért indult vissza a házába

A Sky News szerint egy szemtanú látta, ahogy a szomszédját hátba lőtték. A 47 éves Iryna azt mondta, a férfi kilépett a házból, ekkor az orosz katonák a papírjait kérték. A férfi azt felelte, nincsenek nála, de visszamegy értük a házba. Azonban ahogy hátat fordított, és elindult vissza a házba, a katonák lelőtték.

A férjemmel egy lövést hallottunk, majd a férfi összeesett

– mondta a nő. A történet hitelességét más forrásból nem lehet megerősíteni.

12:21
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Légifelvétel a lebombázott Mariupolról

12:27
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 7000 menekült érkezett Ukrajnából hétfőn

Magyarország területére 2022. április 4-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4426 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 649 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

12:32
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos várost foglaltak el az oroszok, bekeríthetik az ukrán erőket

Az orosz erők elfoglalták Brazhkivkát az ukrán vezérkar szerint. Ez jelzi az oroszok előrenyomulásának mértékét Barvinkovénél. A céljuk, hogy bekerítsék a Donbászban felhalmozott ukrán erőket.

12:53
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

165 gyerek halt meg a háború kezdete óta Ukrajna szerint

Az ukrán Legfőbb Ügyészség jelentése szerint az orosz invázió kezdete óta 165 gyerek halt meg, és 266 gyerek megsérült – írja a BBC az Interfax-Ukraine hírügynökségre hivatkozva. Az információ hitelességét más forrásból nem lehet megerősíteni.

13:09
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden tanácsadója szerint még hónapokig fog tartani a háború

Jake Sullivan amerikai elnöki tanácsadó azt mondta, az ukrajnai háború következő szakasza elhúzódhat – írja a Meduza.io. Mikor kérdezték, hogy ez mit takar, azt felelte: „Nem több hétről beszélünk. Az első szakaszt az oroszok hetekben mérték, a következő szakasz hónapokban mérhető".

13:31
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

További civil holttesteket találtak Szumiban, megkínozhatták őket

Dmitro Zsivickij, Szumi régió kormányzója szerint legalább három civil holttestet találtak az ukrán erők a terület visszafoglalása során. Mint mondta, a holttesteken található sérülések arra utalnak, hogy megkínozták őket.

13:45
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Tagadja az ukrán zászlóalj, hogy megadta volna magát

Nemrég olyan videófelvételek jelentek meg, melyen állítólagos ukrán katonák adják meg magukat tömegesen Mariupolban. Az ukránok szerint nem történt meg az, ami a videón látható.

13:55
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Salétromsavtartályt találtak el az oroszok, szivárog a mérgező gáz - fotó

Serhiy Hadai, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, salétromsavtartályt lőttek szét az oroszok Rubizsnében. Felszólította a város lakóit, hogy ne hagyják el menedékeiket, zárják be az ablakokat és az ajtókat. A salétromsav maró hatású a bőrre, veszélyes belélegezni – írja a Kyiv Independent.

14:35
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Hét humanitárius folyosón mentik a civileket Mariupolból

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a 130 ezres lakosságú városból hét humanitárius folyosón mentik ki az embereket kedden. Azt mondta, az utóbbi időben sokan víz, élelem és menedék nélkül éltek.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a lakosokat Zaporizzsjába viszik, Mariupoltól 225 kilométerre.

15:15
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Lerombolták az oroszok az ocsakovi kiképzőközpontot

Nagypontosságú, tengeri indítású, nagy hatótávolságú fegyverek Ocsakov város közelében hétfő este lerombolták az ukrán különleges műveleti erők kiképzőközpontját, amely külföldi zsoldosok elszállásolására is szolgált - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint nagypontosságú levegő-föld rakéták felszámoltak négy, az ukrán csapatok ellátására szolgáló üzemanyagraktárt Kremenec, Cserkaszi, Zaporizzsja és Novomoszkivszk közelében. Mint mondta, az éjszaka folyamán az orosz légierő és

a rakétaerők 134 ukrán katonai létesítményt iktattak ki, a légvédelem pedig négy drónt lőtt le.

Konasenkov szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 125 repülőgépet, 91 helikoptert, 398 drónt, 226 föld-levegő rakétarendszert, 1969 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 214 rakéta-sorozatvetőt, 852 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1873 speciális katonai járművet veszítettek el.

Konasenkov azt mondta, hogy a 72. ukrán pszichológiai műveleti főközpont hétfő este újabb megrendezett felvételeket készített a Kijevtől 23 kilométerre északkeletre található Moscsun településen, azzal a céllal, hogy tovább terjessze a nyugati média segítségével: az orosz hadsereg erőszakcselekményeket követ el a civil lakosság ellen. A tábornok szerint az ukrán szakszolgálatok Szumiban, Kontopban és más városokban folytattak lejárató célzatú forgatásokat.

16:03
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy egy páncéltörő rakétával kilőnek egy orosz helikoptert

16:50
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Két orosz tankot lőttek szét az ukránok - videó

A T-72B3 tankok Izyumból Barvinkovéba tartottak.

17:45
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az Airbnb is kivonult Oroszországból

Az Airbnb Fehéroroszországban sem fogad már foglalásokat.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:50
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma

Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) keddi tájékoztatása szerint.

Két héttel ezelőtt az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete még csak 6,5 millióra tette azoknak a számát, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk az otthonukat, de továbbra is a fegyveres harcok sújtotta ország határain belül tartózkodnak.

"Az emberek továbbra is elmenekülnek a háború elől otthonukból, és ezzel egyre súlyosbodik az ukrajnai humanitárius helyzet" - fejtette ki António Vitorino, az IOM főigazgatója.

Az IOM felmérései szerint az elmenekült családok több mint harmada semmilyen jövedelemmel vagy más bevétellel nem rendelkezett márciusban. Ezen családok több mint felében éltek gyermekek és idősek, és 30 százalékának tagjai között voltak krónikus betegséggel küzdők.

Az Ukrajnából külföldre menekültek száma az ország elleni orosz háború kezdete, február 24. óta 4,2 millióra emelkedett az ENSZ menekültügyi hivatalának legutóbbi adatai szerint.

17:55
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Moszkva nem adta fel törekvéseit Ukrajnában

Az orosz erők kivonása Kijev környékéről nem jelenti azt, hogy Moszkva feladta volna törekvéseit Ukrajnában; a civilek ellen elkövetett tömeggyilkosság Bucsa városban nemzetközi jogba ütközik és a legalapvetőbb emberi jogok semmibe vételét jelenti - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben kedden, a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

A Bucsában és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett mészárláshoz hasonló brutalitásra évtizedek óta nem volt példa Európában - húzta alá Stoltenberg. Hozzátette: a gyilkosságok teljes mértékben elfogadhatatlanok, elkövetőiket felelősségre kell vonni.

Az orosz erők kivonása Kijev környékéről átcsoportosítást jelent, azt, hogy Moszkva nagyobb nyomás kíván helyezni Ukrajnai keleti felére, a Donyec-medence és a Krím régióira összpontosítva - hívta fel a figyelmet a NATO főtitkára.

18:05
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Csehország T-72-es tankokat és harci járműveket küldött Ukrajnába

Csehország néhány tucat T-72 típusú tankot és más harci járművet küldött Ukrajnának. A cseh hadsereg felajánlását a szövetséges NATO-tagországokkal előzetesen egyeztették, és vonaton szállítják Ukrajnába - adta hírül az Echo24 hírportál kedden.

"Cseh harci járműveket és T-72-es tankokat szállítottunk (Ukrajnának). Bízom benne, hogy a szállításokat folytatni tudjuk" - erősítette meg az Echo24 értesülését Ondrej Benesík néppárti parlamenti képviselő a Twitteren. "A súlyos harcot vívó ukrán hadseregnek most nagy szüksége van erre" - tette hozzá.

A prágai hírportál úgy tudja, hogy a cseh hadsereg régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amelyeket az aktív tartalékosok számára tartottak fent. A cseh hadseregnek mintegy kilencven T-72-es harckocsija van.

Jana Cernochová védelmi miniszter szintén megerősítette a cseh fegyverszállítást Ukrajnába. "Csehország fontos hadfelszerelést küld ukrán barátainak. És ezt folytatni fogjuk" - hangsúlyozta a miniszter a Twitteren. Tekintettel az ukrajnai háborúra, konkrétumokat nem akart mondani. "Nem mondhatok semmit. (Ukrajnában) háború dúl, a Z betűt viselő gyilkosoknak nem könnyítünk meg semmit" - válaszolt újságírói kérdésre Jana Cernochová, az Ukrajnát támadó orosz katonákra utalva.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke hétfőn egy prágai konferencián azt mondta, hogy Csehország eddig több mint 300 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 260 ezren már az ideiglenes tartózkodási vízumot is megkapták. Az eddig Csehországból Ukrajnába szállított hadifelszerelés és fegyverek értéke mintegy 25 millió euró, míg a humanitárius segély értéke eléri 12 millió eurót.

"Mindkét segélynyújtási forma folytatódni fog" - hangsúlyozta a cseh házelnök.

18:20
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev megnevezte az ukrajnai háború fő célját

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke egy nyilatkozatában megnevezte az ukrajnai háború fő célját. Szerinte ennek „meg kell változtatnia az ukránok véleményét", és addig tart a háború, amíg ezt elérik.

A teljes hírt itt olvashatja.

18:38
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU behozatali tilalmat vezet be az Oroszországból származó szénre

Az Európai Unió újabb szankciós csomagot vezet be Oroszországgal szemben, egyebek mellett évente 4 milliárd euró értékben behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden, az Európai Parlament plenáris ülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte:

ötödik szankciós csomagjával az EU arra törekszik, hogy újabb fontos bevételi forrásokat vegyen el Oroszországtól.

Az unió teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, kikötési tilalmat vezet be az orosz - vagy orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben, célzott exporttilalmat ír elő 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú technológiák esetében, tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint importtilalmat rendel el luxustermékekre 5,5 milliárd euró értékben - közölte az uniós bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) a bizottság ülése előtt Strasburgban 2022. április 5-én Forrás: MTI/EPA pool/Ronald Wittek
18:48
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 11 ezer menekültnek segített a magyar idegenrendészet

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már több mint 11 ezer Ukrajnából érkező menekültnek segített a magyar idegenrendészet.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint kedd délig 11 831 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak. Budapesti ügyfélszolgálatuk mellett regionális ügyfélszolgálataik is egyre inkább leterheltek. A győri és miskolci ügyfélszolgálatokon az elmúlt egy héten több mint ezer kérelmet nyújtottak be.

Kitértek arra is, hogy míg a háború kezdetekor a regisztrációk többsége a határon lévő gyűjtőpontokon történt, most jellemzően az ország mélységében nyújtják be kérelmeiket a menekülők.
Kiemelték, hogy az alapfeladatok ellátása mellett kiemelt figyelmet fordítanak az ukrajnai háborús konfliktus elől menekülők ügyére. A menedékes elismerés iránti kérelmek regisztrálása és azok döntésre előkészítése folyamatosan történik - írták.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy hiányszakmában már a kérelem benyújtásakor dolgozhatnak az Ukrajnából menekülők. Elismerő döntést követően pedig, más területen is dolgozhatnak. Azok is minden segítséget és tájékoztatást megkapnak a főigazgatóságtól, akik nem akarnak menedékes kérelmet benyújtani, de hosszabb távon Magyarországon tartózkodnának.

Az OIF honlapján ukrán, angol és magyar nyelvű tájékoztatók segítik az Ukrajnából érkezőket - olvasható a közleményben.

19:25
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán filmörökségért aggódik a DEFA-Alapítvány

Az ukrán filmörökséget is fenyegeti a háború - hívta fel a figyelmet kedden a berlini DEFA-Alapítvány, amely kampányt indított a legnagyobb ukrán filmarchívum megsegítésére és az ukrán filmek németországi bemutatására.

Az 1994-ben alapított és már a háború előtt is alulfinanszírozott kijevi Dovzsenko Központban áll a munka, a számlák és a munkatársak bérének kifizetésére alig van pénz - közölte az egykori keletnémet állami filmstúdió, a DEFA örökségét ápoló alapítvány, amely bejelentette, hogy az ukrajnai filmarchívumnak adjánl fel 6000 eurót a szovjet filmörökség feldolgozásával tavaly szerzett bevételéből, és számlát nyitott annak érdekében, hogy más intézmények és magánszemélyek is adakozhassanak.

Az alapítvány azon fáradozik, hogy eljuttassa a németországi mozikba az elmúlt évtizedek ukrán filmjeit, 60 produkciót bocsát a forgalmazók rendelkezésre, és ezen akció teljes bevételét is a kijevi filmarchívumnak ajánlja fel. A vetítésre felkínált produkciók a korai némafilmektől az animációs- és dokumentumfilmeken át olyan rendezők remekműveiig terjednek, mint Kira Muratov, Jurij Iljenko vagy az örmény születésű Szergej Paradzsanov.

Az ukrajnai filmörökség megőrzésével, fejlesztésével, kutatásával és terjesztésével foglalkozó Dovzsenko Központ több mint 6000 filmes alkotással és egyéb archivált dokumentumok, tárgyak ezreivel az egyik legjelentősebb kulturális intézmény Ukrajnában - hangsúlyozza a DEFA-Alapítvány közleménye.

A kommunista Német Demokratikus Köztársaság filmstúdiójának örökségét ápoló alapítvány rendelkezik a németre szinkronizált több mint 2500 szovjet film hasznosítási jogaival is.

19:38
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Így menekítik az állatokat Harkovból - videó

20:36
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: A nyugati szankciók élelmiszerválságot idéztek elő, óvatosnak kell lenni az exporttal

A nyugati szankciók globális élelmiszerválságot és energiaár-emelkedést váltottak ki, Oroszország ilyen körülmények között körültekintőbb lesz az élelmiszer-kivitelben, különösen azon az országok esetében, amelyek barátságtalan politikát folytatnak vele szemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz agráripari komplexum támogatásáról szóló keddi online konferencián.

Egyértelmű, hogy az idei évben a globális élelmiszerhiány miatt óvatosabbnak kell lennünk a külföldi élelmiszer-szállítások során, nevezetesen úgy, hogy szigorúan ellenőrizzük az ilyen export paramétereit azokba az országokba, amelyek egyértelműen ellenséges politikát folytatnak velünk szemben - mondta az elnök.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a magasabb energiaárak a műtrágyahiánnyal kombinálva arra késztethetik a Nyugatot, hogy pénzt nyomtatva felvásárolja a készleteket.

Ez szerinte élelmiszerhiányhoz vezet a szegényebb országokban, újabb migrációs hullámokat elindítva.

Megállapította, hogy Oroszország a főbb élelmiszerek tekintetében önellátó. Beszámolója szerint az elmúlt hét év során a mezőgazdasági termékek termelése 15, az élelmiszereké pedig több mint 25 százalékkal nőtt, napraforgóolajban és gabonában az orosz vállalatok kapacitása meghaladja a keresletet.

Az orosz vezető szerint a megnövekedett orosz agrártermelési volumen lehetővé teszi, hogy az élelmiszerek ára belföldön alacsonyabb legyen, mint a világpiacon.

Mind mondta, az élelmiszer-önellátás Oroszország valódi versenyelőnye, amelyet meg kell óvni a konjunktúra ingadozásaitól.

20:47
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ-főtitkár: Az ukrajnai háború a világbéke elleni egyik legnagyobb kihívás

Az ukrajnai háború a második világháború óta az egyik legnagyobb kihívás a világbéke ellen - jelentette ki kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet főtitkára. António Guterres hangsúlyozta, hogy a háború sérti az ENSZ Alapokmányát, és a következményei 74 fejlődő ország 1,2 milliárd lakosát is sújtják.

Rosemary DiCarlo politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettes kifejezte az ENSZ "mély aggodalmát" a lakónegyedekben bevetett kazettás lövedékek miatt, amelyeknek a legtöbb áldozata polgári személy, és tömeges rombolást végeznek polgári létesítményekben, lakóépületekben, kórházakban, iskolákban, víz- és áramellátó rendszerekben.

Mark Griffith humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes, aki Genfből beszélt videóösszeköttetés segítségével - röviddel moszkvai látogatása után -, közölte, hogy nem történt előrelépés a humanitárius célú tűzszünet ügyében.

.

22:44
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök spanyol vállalatokat szólított fel oroszországi tevékenységük beszüntetésére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök spanyol vállalatokat szólított fel oroszországi tevékenységük beszüntetésére a spanyol parlament keddi ülésén videokapcsolaton keresztül megtartott beszédében.

Hogyan engedhetjük meg, hogy az orosz bankok profitot termeljenek, miközben kínozzák a civileket? Hogy lehet, hogy az európai vállalatok kereskedjenek azzal az országgal, amely elpusztítja a mi országunkat? - fogalmazott, név szerint is megemlítve a Porcelanosa, a Maxam és a Sercobe cégeket.

Köszönetet mondott, amiért a dél-európai ország sok vállalata már leállította orosz együttműködéseit, de újabb lépéseket, további szigorú szankciókat sürgetett annak érdekében, hogy "Oroszország kezdje el keresni a békét".

"2022 áprilisában vagyunk, de olyan, mintha 1937 áprilisában lennénk" - jelentette ki, párhuzamot vonva azzal, amikor a náci Németország légiereje lebombázta a baszk Gernika (Guernica) városát a spanyol polgárháborúban, támogatva a későbbi diktátor, Francisco Franco tábornok csapatait. A támadásban több mint 1600 civil vesztette életét. A történelem során ekkor pusztítottak el először a levegőből egy várost.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: nem csak Ukrajna sorsa forog kockán ebben a háborúban, hanem azok az értékek is, amelyek összekötik Európával, úgymint a demokrácia és az emberi jogok.

Véleménye szerint Oroszország nem csupán az ukrán néppel akar végezni, hanem annak lehetőségével is, hogy a nép a demokráciát válassza és diktatúra nélkül élhessen.

Sajnos, még nehéz, szomorú hetek várnak ránk, de meggyőződésem hogy ennek a sötét, keserű időszaknak a végén az értelem és a demokrácia felülkerekedik az erő logikáján és Putyin tekintélyelvűségén - fogalmazott Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felszólalásában.

Hangsúlyozta, hogy országa továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatásában, legyen szó szigorúbb szankciókról, humanitárius, illetve pénzügyi segítségről vagy katonai felszerelés szállításáról.

Mint mondta, Ukrajna világosan kifejezte, hogy Európa-párti, Spanyolország pedig támogatni fogja az uniós csatlakozás felé vezető úton. "Ukrajna tagja az európai családnak, és nincs kétségem, hogy mi lesz a folyamat vége" - jegyezte meg.

23:07
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevi vezérkar: az orosz erők Izjum lakónegyedeit lövik, az ukrán hadsereg ellen kreálnak hamis bizonyítékokat

Az Ukrajnát támadó orosz erők változatlanul lövik a kelet-ukrajnai Harkiv megyében fekvő Izjum város lakónegyedeit, a civilek elleni támadásokkal az ukrán hadsereget készülnek megvádolni, és erre bizonyítékokat gyártanak - állította keddi helyzetjelentésében az ukrán vezérkar, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az ukrán katonai vezetés értesülései szerint az orosz katonák Harkiv megye több településén begyűjtik és elhurcolják az Ukrajna-párti lakosokat.

Helyi lakosokat tartóztatnak le a Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alá került Bergyanszk kikötővárosban is.

Donyeck megyében az orosz erők folytatják Mariupol kikötőváros ostromát.

A mariupoli városvezetés közleménye szerint "meggyőző bizonyítékokat kaptak" arra, hogy az Ellenzéki Platform - Az életért nevű Moszkva-barát párt képviselői segítették a város ágyúzását, adatokat adtak át az oroszoknak a kritikus polgári infrastrukturális létesítmények eltalálásához.

Az ukrán északi operatív parancsokság közölte, hogy Csernyihiv megyében az ukrán határőrszolgálat újra ellenőrzése alatt tartja a határátkelőket a fehérorosz és az orosz határon.

23:17
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

A spanyol nemzeti bank lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén

A spanyol nemzeti bank (Banco de Espana) kedden közzétett jelentésében a korábban jelzettnél lassabb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt vár idén az ukrajnai háború miatt.

A bank számításai szerint az éves növekedési kilátások a tavaly decemberben remélt 5,4 százalékról 4,5 százalékra mérséklődtek.

A fogyasztói árak esetében 7,5 százalékos emelkedés szerepel a 2022-re vonatkozó frissített előrejelzésben, amely néhány hónapja még 3,7 százalékos inflációval tervezett.

A jelentésben rámutattak: az első negyedév elején folytatódott a gazdasági aktivitás élénkülése, amelyet némileg visszafogott a koronavírus-járvány miatti korlátozások fenntartása és az infláció emelkedése.

Az Ukrajna elleni invázió azonban megváltoztatta ezt a dinamikát, jelentősen fokozta a bizonytalanságot és a nyersanyagok árának megugrásához vezetett.

Az első negyedéves GDP-növekedés 0,9 százalékos volt, szemben az előző negyedévi 2,2 százalékossal.

A jelentés kitért arra is, hogy Spanyolország függősége az orosz gáztól viszonylag kis mértékű, de ettől még nem kerülte el az energiahordozók árának növekedése, amelyre "a spanyol gazdaság különösen érzékeny".

A jegybank megállapítása szerint mindez késlelteti, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye 2023 harmadik negyedévénél korábban visszaálljon a koronavírus-járvány előtti szintre.

A Banco de Espana arra számít, hogy a háború spanyol gazdaságra gyakorolt hatása "intenzívebb" lesz a második negyedévben.

A negatív következményeket némileg ellensúlyozni fogja a kormány múlt héten jóváhagyott, 16 milliárd euró értékű intézkedéscsomagja, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap forrásai, illetve a javuló járványhelyzet is - állapította meg a bank jelentésében.

06:47
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború friss híreiről EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!