A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb bombázások Kijevben, bármelyik percben elindulhat a totális orosz offenzíva Keleten

Események

Ukrajna, Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus  Russian attacks on Ukraine attack,damage,Destroyed,house,Ukraine,Unrest,war Horizontal
CHUGU?V, KHARKIV OBLAST, UKRAINE – APRIL 8: A house destroyed by a Russian missile in the city of Chugu?v, Kharkiv oblast, Ukraine on April 8, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 45. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
08:24
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai exporttilalom

Az Ukrajna elleni háború miatt újabb termékek exportját tiltotta meg Oroszországba és Fehéroroszországba helyi idő szerint pénteken az Egyesült Államok. Mostantól csak külön engedéllyel exportálhatóak Oroszországba és Fehéroroszországba különféle műtrágyák, csővezetékeknél használt csapok, csapágyak, egyéb alkatrészek, nyersanyagok és vegyszerek is.

A korlátozás de facto tiltás jelent, miután a kormányzat közölte, hogy nem fogja megadni az ehhez szükséges engedélyeket.

08:25
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai gyártású repülőgép sem közlekedhet

Az amerikai kormány szintén megtiltotta, hogy amerikai gyártású, de fehérorosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy fehéroroszok által bérelt repülőgépek berepüljenek Fehéroroszországba, válaszul arra, hogy Minszk támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

Az Egyesült Államok azt követően döntött úgy, hogy tovább növeli az Oroszországra és szövetségesére kivetett szankciók szorítását, hogy Kijev környékén az orosz csapatok visszavonulása után tömegsírok és meggyilkolt civilek holttesteinek százai kerültek elő. Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz csapatok súlyos háborús bűncselekményeket követtek el.

08:29
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Csapatösszevonások Harkovnál

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe - tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. Az erősítés pontos létszámát nem közölte az amerikai védelmi tárca, csak azt, hogy ezek az egységek rendszerint 600-1000 katonából állnak.

08:38
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Jól ismerik a terepet

A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. A jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül.

Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderő is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani. Késhegyre menő harc lesz. Ez nagyon ronda és véres is lehet" - fogalmazott a neve mellőzését kérő védelmi minisztériumi tisztviselő.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy jelentések szerint Moszkva tartalékosok tízezreit mozgósítja annak érdekében, hogy az Ukrajna északi részén elszenvedett veszteségeket követően megerősítse erőit.

08:56
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna győzelme csak idő kérdése

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a háború sokkal hamarabb végződhet a szabadság győzelmével, mint azt sokan gondolják a világon, ha Ukrajna megkapja az általuk kért fegyvereket. Meggyőződése, hogy Ukrajna győzelme csak idő kérdése. És mindent megtesz, hogy csökkentse ezt az időt.

09:28
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Elrabolták az ukrán nemzetőröket a Csernobilból távozó orosz katonák

Bejutottak a csernobili atomerőmű területére az első újságírók az orosz csapatok távozása óta. A leállított atomerőmű biztonsági rendszereit működtető ukrán mérnökökkel is tudtak beszélni. Az ő beszámolóik szerint a megszálló orosz katonák már a háború első napján elfoglalták a területet, az üzemet biztosító ukrán nemzetőröket elfogták és egy pincébe zárva fogva tartották - egészen a távozásukig, amikor magukkal vitték őket.

Az üzem munkatársaival szemben agresszívan viselkedtek, bár a munkájukat folytathatták. "Tudni akarták, hogyan kezelték a létesítményt. Információt akartak az összes eljárásról, dokumentumról és műveletről" - mondta a BBC-nek Olekszandr Lobada, az állomás sugárbiztonsági felügyelője. Amikor három napra megszakadt az üzem áramellátása, az egyik ukrán mérnök az oroszoktól lopott üzemanyagot a generátor működtetéséhez.

Az erőmű mögötti terület a Föld egyik legradioaktívabb helye. Az orosz katonák mégis lövészárkokat ástak, és ott is maradtak napokon keresztül - ez bizonyítja, hogy milyen keveset tudtak a nukleáris biztonságról. Az Energoatom, Ukrajna állami atomenergia-ügynöksége szerint az orosz katonák "jelentős dózisú" sugárzásnak voltak kitéve.

09:39
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Új vezetője van az orosz inváziónak

Egy névtelenséget kérő nyugati forrás a BBC-nek azt mondta, hogy Oroszország átszervezte az ukrajnai hadműveletek parancsnokságát, Mostantól az orosz déli katonai körzet parancsnoka, Alekszandr Dvornikov tábornok vezeti az inváziót aki Szíriában szerzett komoly tapasztalatokat. Arra számítanak, hogy ez jelentősen növeloi majd az orosz csapatok hatékonyságát. A vátozásra azért került sor, hogy javítsák a különböző egységek közötti koordinációt, mivel az orosz csoportokat korábban külön-külön szervezték és irányították - mondta az anonim nyugati tisztviselő. Orosz részről nem érkezett megerősítés a BBC-nek.

10:11
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

613 menekültet fogadtak Budapesten, 267 gyerek is van köztük

Az ukrajnai háború elől 2022. április 7-én 613 ember, köztük 267 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 49 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

10:52
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Még több légicsapás jöhet ezeken a területeken

Az orosz légi tevékenység várhatóan fokozódik Ukrajna déli és keleti részén - áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb védelmi hírszerzési jelentésében.cA moszkvai erők továbbra is támadnak civileket - áll a közleményben.

A védelmi minisztérium szerint az orosz hadműveletek a keleti Donbász régióra, valamint a déli Mariupol és Mikolajiv városokra összpontosulnak. A minisztérium szerint azonban az ukrán ellenállás továbbra is akadályozza Oroszország azon célját, hogy szárazföldi összeköttetést hozzon létre a Krím és a Donbasz régió között. A donbászi régióban található Luhanszk kormányzója szombat reggel további evakuálásra szólított fel.

11:16
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Tíz evakuálási folyosón menthetik ma a civileket

Tíz humanitárius folyosón, közöttük Mariupolból menthetik ma a civileket egy korábbi megállapodás szerint - írta a BBC Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentésére hivatkozva.

A BBC azt is írja, munkatársuk találkozott több, Mariupolból menekült civillel, akik azt mondták, a város temetővé lett.

Aki tud, elmenekül Mariupolból Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev
11:34
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Féltik több hajó személyzetét

Az ukrajnai háború miatt mintegy ezer tengerész vesztegel kereskedelmi hajókon az ukrán vizeken, és helyzetük egyre tarthatatlanabb, mert vészesen fogy a tartalékuk élelemből, ivóvízből, üzemanyagból és egyéb alapvető szükségleti cikkekből - figyelmeztettek pénteken este ENSZ-szervezetek. Részletek itt.

12:15
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a friss orosz veszteséglista

19 ezernél is több orosz katona halt meg eddig a háború során, az ukrán hadsereg adatai szerint, az orosz veszteséglistán

151 harcászati repülő, 136 helikopter és több mint 700 tank is van.

Az oroszok mindezt nem erősítették meg. (Kyev Independent)

12:36
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezer ukrajnai menekült érkezett tegnap az országba

Az ukrán-magyar határszakaszon tegnap 5 236 fő, a román-magyar határszakaszon 4 674 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az ORFK.

A rendőrség 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől

tegnap 613 ember, köztük 267 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Ukrajnai menekültek a BOK Csarnokban Forrás: MTI/Balogh Zoltán
12:42
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

A németek a háború elhúzódására készülnek

Németországban az ukrajnai háború miatt a hatóságok elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek - jelentette szombaton a Welt am Sonntag című lap a szövetségi belügyminisztert idézve.

Most 599 használható óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták - mondta a Nancy Faeser belügyminiszter.

A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek.

13:01
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

60 ezer friss katonát vethet be Oroszország

60 ezer tartalékost mozgósít Oroszország

- írta a Kyev Independent amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A forrás szerint egyelőre nem tudni, mennyire lesz sikeres a toborzás.

13:21
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárat lőttek ki az oroszok Mirhorodban - fotó

Az orosz hadsereg megsemmisített egy lőszerraktárat a közép-ukrajnai Mirhorod légibázison - írta a Sky News az orosz Interfax hírügynökségre hivatkozva.

A támadásban emellett

az ukrán légierő egy MiG-29-es vadászgépét és egy Mi-8-as helikoptert is lelőttek.

13:35
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Még mindig sok civil maradt az oroszok bombázta Luhanszkban

Sürgetik a lakosság evakuációját a Luhanszki régióból, ahol az oroszok támadásai egyre erősödnek -írta a BBC.

Szerhij Gaidai kormányzó egy televíziós interjúban azt mondta,

a lakosság 30 százaléka még mindig nem hagyta el lakóhelyét,

ők egyre inkább veszélyben vannnak.

14:46
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat rendeltek el Odesszában

Kijárási tilalmat rendeltek el Odesszában a kramatorszki pályaudvart ért rakétatámadás után - írta a Sky News. A tilalom egyelőre szombat este 9 órától hétfő reggel 6 óráig tart.

A tilalom a város mellett a régiót is érinti.

Kazettás bomba csapódhatott be Kramatorszkban Forrás: Twitter
15:41
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

132 civil holttestére bukkantak Makarivban

Ukrajna újabb háborús bűnnel vádolja Oroszországot, miután

132 civil holttestére bukkantak a korábban oroszok által megszállt Makarivban

- írta a The Guardian. Az eseményről a város polgármestere számolt be még pénteken.

16:32
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Emeletes házat, benzinkutat ért találat Luhanszkban - videó

Egy többemeletes ház, és egy benzinkút is találatot kapott Lisicsanszkban, a luhanszki régióban - írta Szerhij Gaidai, a régió kormányzója.

A folyamatos bombázás miatt a tüzet nem tudják eloltani -. írta a bejegyzésben.

17:30
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nem kapnak vissza orosz milliárdosok két festményt egy kiállítás után

Franciaország visszatart két festményt a Morozov-gyűjteményből származó művek párizsi kiállítása után - írta a Medusa nevű portál.

A két festmény Pjotr Koncsalovszkij és Valentyin Szerov műve, az első úgy tudni Pjotr Aven orosz milliárdosé, a másik Vjacseszlav Kantor szintén milliárdos orosz vállalkozóé, -  mindketten felkerültek az EU szankciós listájára.

18:04
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónokat vetettek be az oroszok Luhanszkban - fotók

Kamikaze drónokkal támadta az ukrán álllásokat az orosz hadsereg Luhanszkban - írta a Nexta. Az ukránok az egyiket lelőtték, a másik pár perccel később csapódott be, de nem talált el senkit.

18:17
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Váratlanul Kijevbe érkezett Boris Johnson

Kijevben tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel Boris Johnson brit kormányfő. A be nem jelentett látogatásról Andrij Sybiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közölt fotót a Twitteren:

19:44
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egymilliárd eurót biztosít az Európai Bizottság Ukrajnának

Egymilliárd eurót biztosít Ukrajnának és a háború elől menekülőket segítő országoknak az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen szombaton Varsóban. 

A bizottság elnöke azt mondta, hogy ebből az összegből hatszáz millió euró megy Ukrajnába, az ukrán hatóságoknak és részben az ENSZ-nek, négyszáz millió eurót pedig azok a frontországok kapnak, akik részt vesznek a háború elől menekülő emberek megsegítésében.

19:52
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Négymilliárd eurós programot jelentett be az Európai Beruházási Bank

Négymilliárd eurós programot jelentett be az ukrajnai háborús menekülteket befogadó uniós tagállamok támogatására és az alapvető szociális infrastruktúra fejlesztésére az Európai Beruházási Bank (EBB) a Kiállás Ukrajna mellett elnevezésű, szombaton Varsóban megrendezett globális adománygyűjtő rendezvényen.

Az EBB szombati közleménye szerint a 2022-re és 2023-ra ígért program - amelyet az igazgatótanácsnak még jóvá kell hagynia - a menekülteknek közszolgáltatásokat nyújtó kulcsfontosságú szociális infrastruktúrák fejlesztését szolgálja, beleértve a lakhatást, az iskolákat, a kórházakat és az óvodákat.

Hozzátették: a bank igazgatótanácsa március 22-én hagyta jóvá az Ukrajnának biztosított szolidaritási csomagját, 668 millió eurót már át is utaltak az ukrán kormánynak sürgős likviditási szükségleteinek fedezésére.

Az EBB emellett törekszik arra, hogy további finanszírozást nyújtson, lehetővé téve, hogy az ukrán kormány fenntarthassa az alapvető közszolgáltatásokat. Az Európai Bizottsággal együtt Ukrajnának létrehozott szolidaritási csomag részeként biztosított forrásokat a közlekedés, az energia, a városfejlesztés és a digitális projektek támogatására irányozzák elő - ismertették.

A Kiállás Ukrajna mellett rendezvényt az Európai Bizottság, Kanada kormánya és a Global Citizen nevű nemzetközi civil szervezet hívta össze az ukrajnai menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek támogatására.

20:51
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország letílthatja a Youtube-ot

Ideje felismerni, hogy a YouTube egy nyíltan felforgató és oroszellenes forrás, ezért ideje megtenni a megfelelő lépéseket. És ezt úgy kell megtenni, hogy ne lehessen belépni semmilyen VPN-en keresztül - mondta Pjotr Tolsztoj, az Állami Duma alelnöke.

A Meduza cikkében emlékeztetet, április 9-én derült ki, hogy a YouTube blokkolta az Állami Duma parlamenti televíziójának csatornáját. Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova akkor azt mondta, hogy a cég ezzel "aláírta a saját ítéletét".

21:57
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnából lőttek egy határállomást a kurszki kormányzó szerint

Aknavetőkkel lőttek az ukrán erők egy határállomást Elizavetovka falu közelében - írja a Meduza Kurszk régió kormányzójának közlése alapján. Roman Vladimirovich Starovoyt szerint az eset során senki nem sérült meg és nem keletkezett jelentős kár.

Starovoyt március végén is beszámolt már hasonló esetről, elmondása szerint akkor sem keletkeztek károk.

22:40
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycsere volt az ukránok és az oroszok között

Ukrajna újabb fogolycserét hajtott végre Oroszországgal szombaton, ez a harmadik ilyen alkalom a háború kezdete óta és ezúttal

- írta szombat este a Facebook-bejegyzésében Irina Verescsuk. Az ukrán kormányfő-helyettes közlése szerint a megállapodás részeként 14 civil is visszatérhet Ukrajnába.

A bejegyzéséből azonban

az nem derült ki, hogy Ukrajna hány orosz foglyot engedett szabadon.

A The Guardian cikkében megjegyzi azt is, hogy Ukrajna újabb, az orosz foglyoktól szerzett bizonyítékokra hivatkozott, miszerint az orosz csapatok szándékosan követtek el háborús bűnöket a civilek ellen.

22:51
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Páncélozott járműveket és rakétákat szállít Ukrajnának Nagy-Britannia

Nagy-Britannia páncélozott járműveket és hajók elleni rakétákat szállít Ukrajnának - közölte szombati kijevi tárgyalásain Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

A Downing Street szombat esti beszámolója szerint Johnson közölte Zelenszkijjel, hogy

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint ezeket a fegyvereket az előző nap bejelentett, 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként adja Nagy-Britannia Ukrajnának.

01:52
április 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magas sugárzást mértek a csernobili Vörös-erdőben

Az ukrán Energoatom nemrég felkereste a csernobili atomerőmű környékét, ahol különböző méréseket hajtottak végre. Állításuk szerint a Vörös-erdőben abnormálisan magas radioaktivitást tapasztaltak.

Teljes cikkünket ITT olvashatja.

08:22
április 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A továbbiakban ITT írunk a háború fejleményeiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!