Minden eddiginél nagyobb harcok lesznek Kelet-Ukrajnában, vizsgálják az oroszok az ukrán biolaborokat

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, rakétatámadás, romos épületek, lakóházak, romok, rom
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 29: A view of damaged buildings and vehicles after shelling in the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on March 29, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 38. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
06:08
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Foglyokat cserélt Oroszország és Ukrajna

Foglyokat cserélt Oroszország és Ukrajna. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, hogy 86 ukrán katona került így biztonságba. Megerősítette, hogy a béketárgyalások eredményeképp jött létre a megegyezés - írja a Sky News.

06:14
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt

Az ukrán légierő továbbra is ellenőrzése alatt tartja az ország légterét, a támadó orosz erők sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt - közölte péntek este Mikola Olescsuk altábornagy, a fegyvernem parancsnoka közleményben. Az orosz hadsereg kevésbé támad harci gépekkel és bombázókkal, inkább a távolból rakétákkal - tette hozzá. Olescsuk modern fegyvereket kért az ország nyugati szövetségeseitől, köztük harci gépeket, légvédelmi rakétákat.

A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a tábornok kijelentéseinek helytállóságát független forrásból egyelőre nem lehet ellenőrizni.

06:21
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Pénteken több mint hatezer civilt sikerült kimenekíteni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette péntek éjjeli szokásos videoüzenetében, hogy az eltelt egy nap során több mint hatezer civilt tudtak kimenekíteni Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupol városból, mert ezeken a helyeken működtek a humanitárius folyosók.

Pénteken megérkezett az ukrán hadsereg ellenőrizte Zaporizzsjába több tucatnyi autóbusz, tele mariupoli civilekkel - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. A hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hogy Zelenszkij adataiban benne van-e ez a sok száz ember.

Mariupolból és Bergyanszkból menekülő embereket visznek busszal egy számukra kialakított fogadóközpontba Zaporizzsjában 2022. április 1-jén Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte egy videofelvétellel alátámasztva, hogy 42 busz érkezett Zaporizzsjába, a tudósító 30-at tudott összeszámolni. Olyan mariupoliakról van szó, akik előtte saját járműveiken el tudtak jutni az orosz kézen lévő Berdjanszkba, egy köztes településre. Az oroszok Berdjanszkban szállították őket buszokra.

07:05
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy problémát okozhat az orosz hadseregnek a belgorodi tűz

A brit védelmi minisztérium közlése szerint nagy problémát okozhat az orosz hadsereg utánpótlásának a belgorodi olajtárolók megtámadása: nehezebb lesz a megszálló erőknek pótolni az üzemanyagot és a lőszereket, valószínűleg a logisztikát is megnehezíti, különösen a harkovi régióban - írja a The Guardian.

07:22
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette pénteken, hogy 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának azon felül, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már megígért neki.

Az új védelmi segélycsomagban különböző drónok, rakétarendszerek, páncélozott járművek, lőszer, éjjellátó berendezések, titkosított kommunikációs eszközök, gépfegyverek, orvosi felszerelések és műholdkép-szolgáltatás szerepel.

Washington ezt megelőzően a háború kezdete óta már ígért 1,65 milliárd dollár értékű fegyvert Ukrajnának, a tavalyi év eleje - a Biden-kormány hivatalba lépése - óta pedig az Ukrajnának adott amerikai katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd dollárt.

Az új ígéret teljesítésére azonban várni kell, mert ezekre a fegyverekre Washington még csak most adja le a megrendelést a gyártóknak - olvasható a közleményben, valamint az is, hogy Washington szövetségeseivel közösen folyamatosan méri fel, hogy Ukrajnának milyen további fegyverekre van szüksége.


07:50
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szombaton újra megpróbál civileket evakuálni Mariupolból a Vöröskereszt

Szombaton újra megpróbál civileket evakuálni Mariupolból a Vöröskereszt - írja a Reuters. A szervezet pénteken egy 54 buszból álló konvojt akart bejuttatni az ostromlott városba, de a körülmények nem voltak elég biztonságosak, ezért vissza kellett fordulniuk.

08:34
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még 100 ezer ember van Mariupolban

Mariupolban még körülbelül 100 ezer civil vár arra, hogy evakuálják - írja a Sky News.

Lebombázott könyvtár Mariupolban 2022. április 1-jén Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev
09:11
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos harcokról számoltak be az ukránok

Az ukrán hadsereg arról számolt, hogy pénteken 9 orosz támadást vertek vissza, közben elpusztítottak 8 tankot, 44 páncélozott járművet, 16 egyéb járművet, és 10 tüzérségi rendszert. A Telegramon azt is írták, hogy az oroszok sikerelenül próbáltak meg Odessza infrastruktúrjának kritikus pontjait támadni - írja a The Guardian.

09:39
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megtámadtak két várost Poltava régióban

Szombat kora reggel két várost támadtak meg Poltava régióban, a terület fővárosát, Poltavát és Kremencsukot. Mindkét városban az infrastruktúrában és lakóépületekben esett kár. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír - írja a The Guardian

10:16
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kegyetlen harc a repülőtérért

Véres harcok után visszafoglalták a hosztomeli repülőteret az ukránok, legalábbis az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint. A Kijev közelében lévő repülőtérnél folyamatosan voltak a harcok a háború kezdete óta, mivel az elfogása megkönnyítené az orosz csapatok útját a főváros felé. Azt is közölték, hogy az ukrán csapatok több falut is visszafoglaltak a háború keleti frontján. Nagy harcok árán biztosítottak egy fő utat Harkov keleti része felé Trosztyanec elfoglalása után. Az észak-nyugati fronton pedig Irpinynél próbálnak előre haladni az ukrán csapatok Bucsa felé.

10:39
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

158 gyerek halt meg a háború kezdete óta

158 gyerek halt meg és 254 sérült meg a háború kezdete óta az ukrán legfőbb ügyész hivatala szerint. A Telegramon közölt adatokhoz hozzátették, hogy ezek nem a végleges számok, mivel több helyről nem tudnak pontos információkhoz hozzájutni, főleg Mariupolból - írja a The Guardian

11:24
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuációs útvonalakat nyitnak Mariupolból

Hét humanitárius folyosót nyitnak ma,

hogy a civilek biztonságban elhagyhassák a bombázott ukrán városokat, jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az evakuációs útvonalak listáján a folyamatos ostrom alatt tartott Mariupol is szerepel, ahol hete óta 100 ezer ember vár arra, hogy biztonságban elhagyhassa a várost - írja a Sky News.

Mariupolban még 100 ezer ember várja, hogy evakuációs útvonalat nyissanak a városból Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev
11:33
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb területeket bombáznak az oroszok

Luhanszk régió kormányzója szerint az egyik napról a másikra indítottak támadást az orosz erők két városuk, Liszicsanszk és Toshkivka ellen - számolt be róla a BBC.

Mint arról ma reggeli térképes összefoglalójában az Origo beszámolt

OROSZORSZÁG FŐ ERŐFESZÍTÉSEI MOST KELET-UKRAJNÁRA ÖSSZPONTOSULNAK.  

Az orosz erők Donyeck és Luhanszk megyék teljes elfoglalására törekednek.

11:43
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5453, míg a román-magyar határszakaszon 5949-en menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra pénteken - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Részleteket itt olvashatnak.

A magyar rendőrök Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. (Képünk a BOK csarnokban készült) Forrás: Nagy Boglárka
12:08
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálás közben meghalt az ukrán miniszterelnök-helyettes férje

Meghalt Olga Sztefanyisina, az európai integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes férje, miközben civileket menekítettek Csernyihiv városából - közölte Lesia Vasylenko parlamenti képviselő a közösségi oldalán.

12:22
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek érkeztek a lebombázott Irpinyből - fotók

Egy szétlőtt épület Irpinyben Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Lebombázott harckocsi Irpiny utcáin Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Utcakép Irpriny városában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Folyamatosan frissülő galériánkat itt találják.

12:44
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kijevi csata helyszíne - videó

A BILD német lap riportere készítette az alábbi videót a megsemmisített orosz tankokról a visszafoglalt kijevi területek egyikén.

12:57
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan támadják az ukrán nagyvárosokat

Folytatódtak az orosz csapatok támadásai az ukrán nagyvárosok ellen. Poltavából négy rakétatámadásról számoltak be, Dnipro városában pedig két-három robbanást lehetett hallani szombat reggel. Odessza kikötővárosát szintén rakétatámadás érte pénteken.

A totális orosz roham előkészítéséről ebben a cikkben olvashatnak!

Lebombázott híd Irpinyben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas
13:15
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szétlőtt orosz tankok és harckocsik Csernyihivben - fotók

Ukrán források szerint az orosz csapatok több mint 50 páncélozott járművet veszítettek a Csernyihivben vívott harcok után.

13:29
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

35 áldozata van kormányépület elleni rakétacsapásnak Mikolajivban - videó

Kedd délelőtt rakétacsapás érte az ukrajnai Mikolajiv kormányzatának központi épületét.

A támadásnak

35 halálos áldozata van.

13:46
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újra megpróbálnak segélyszállítmányt juttatni az ostromlott Mariupolba

A Vöröskereszt a szombaton Mariupol felé nyitott humanitárius folyosón újra megpróbál segélyszállítmányt juttatni a folyamatosan ostrom alatt tartott városba, ahol becslések szerint 100 ezer ember él víz, fűtés és áram nélkül. A konvoj már úton van Mariupolba - írja a The Guardian.

A Vöröskereszt pénteken egy csapatot küldött, hogy kivezessen egy 54 ukrán autóbuszból és más magánjárművekből álló konvojt a városból, de visszafordultak, mert a körülmények miatt nem lehetett volna tovább haladni.

"úgy gondolom, hogy ma vagy talán holnap jó híreket fogunk hallani Mariupol lakosainak kimenekítéséről" - idézte az MTI Olekszij Aresztovics Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadóját.

14:07
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Véget érhetnek a közös űrprojektek a Nemzetközi Űrállomáson

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az Oroszország elleni szankciók célja "az orosz gazdaság megfojtása, népünk kétségbeesésbe kergetése és éhínségbe taszítása, országunk térdre kényszerítése". Hozzátette: (ezek az intézkedések) "nem fognak sikerrel járni, de a szándékok egyértelműek. Ezért azt hiszem, hogy

- hangoztatta Rogozin.

A feszültségek ellenére egy amerikai űrhajós és két orosz kozmonauta szerdán biztonságosan leszállt Kazahsztánban, miután ugyanazon űrkapszula fedélzetén elhagyták a nemzetközi űrállomást.

Az Európai Űrügynökség a múlt hónapban közölte, hogy felfüggesztette az ExoMars orosz-európai programot, és alternatívát keres négy másik programhoz az ukrajnai orosz offenzíva miatt. A küldetés célja az élet jeleinek keresése lett volna a Mars felszínén.

Mark Vande Hei amerikai és Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajósok a Szojúz MSz-19-es orosz űrkapszulában, miután földet értek a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgan térségében március 30-án. Forrás: MTI/AP/NASA/Bill Ingalls
14:19
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szinte semmi sem maradt ebből a Kijev melletti városból - videó

Borodianka városában készültek ezek a felvételek. Szinte egyetlen épen maradt épületet sem lehet látni.

14:30
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megtalálták az eltűnt fotóriporter holttestét Kijevben

Maks Levin március 13-án tűnt el az egyik társával együtt, amikor Kijevben forgattak. Családja és kollégái azóta nem tudtak róla semmit, eltűntként keresték. A SkyNews írta meg, hogy a férfi holttestét megtalálták, társa viszont még nem került elő.

Mint a portál is megjegyezte, nem Maks Levin az első újságíró, aki meghalt Ukrajnában. Jevhenij Sakun ukrán újságíró akkor halt meg, amikor hetekkel ezelőtt orosz légicsapás érte a kijevi tévétornyot; másik három újságírót pedig autójában lőttek le orosz katonák.

15:01
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még több kép a megsemmisített orosz harckocsikról Kijevben

Kiégett, szétlőtt orosz tankok Kijev közelében Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Megsemmisült orosz páncélozott harcjármű egy darabja Kijevben Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Megsemmisített orosz páncélozott harci jármű tetején áll egy ukrán katona Kijevben Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd
15:12
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Visszafoglalhattak egy fontos várost az ukránok

Visszafoglalták az ukránok a Kijevtől alig 19 km-re lévő Brovari városát az oroszoktól - írja ukrán tisztviselőkre hivatkozva a Sky News.

A város polgármestere a tévében azt mondta, "az orosz megszállók mára gyakorlatilag egész Brovari területét elhagyták", majd hozzáette: hogy jelenleg a környék aknamentesítése zajlik.

15:41
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Elraboltak egy alpolgármestert Szumiban

Orosz katonák elraboltak egy alpolgármestert az orosz–ukrán határ közelében fekvő Szumi régióban – mondta Dmitro Zsivickij, Szumi megyei közigazgatás vezetője a BBC-nek.

Olekszij Sibajevet Putivl közelében, egy ellenőrzőpontok rabolták el, miközben egy segélyszállítmányt kísért. 

16:07
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Egy polgármestert is foglyul ejthettek az oroszok

Orosz katonák foglyul ejtették Nyikolaj Rizakot, a dél-ukrajnai Tavrijszk polgármesterét – számolt be a Nexta ukrán hírügynökség szombaton.

16:30
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Több száz menekültnek segítettek pénteken a BOK csarnokban

438 ukrajnai menekülőnek segítettek pénteken a BOK csarnokban felállított humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 161 ember töltötte az épületben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

16:56
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Több várost visszafoglalhattak az ukránok

Több mint 30 települést vettek vissza az orosz erőktől Kijev környékén - írja a Sky News.

A portál felidézte, hogy a visszafoglalt városok között van többek között Bucsa és Brovari, valamint Hosztomel repülőtere is. Utóbbiból az orosz csapatok kivonulását a brit védelmi minisztérium is megerősítette.

17:23
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Stratégiát válthat az orosz hadsereg

Oroszország célja Herszon és Luhanszk megyék teljes elfoglalása - írja a Kyiv Independent. Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint Oroszország azt tervezi, hogy bekeríti az ukrán hadsereget az ország keleti részén.

A vezérkar úgy gondolja, hogy az ukrán csapatok fellépésének megakadályozása érdekében az orosz erők külön vonalat tartanak majd fenn Kijev és Csernyihiv térségében, míg a határ menti területeken az orosz légvédelmi rendszert építik ki - írja a Meduza.io.

17:48
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Sok menekült visszatért Ukrajnába

620 ezer menekült tért vissza eddig Ukrajnába, közölte a The Kyiv Independent.

A háború első heteiben a legtöbb hazatérő férfi volt, de mostanra egyre több nő és gyerek tér vissza az országba.

18:03
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek Zaporizzsjába a mariupoli menekültek

Buszokkal megérkeztek Zaporizzsjába a délkelet-ukrajnai ostromlott Mariupolból kimenekített emberek péntek este – számolt be a Híradó.hu az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

A konvoj azokat a mariupoli lakosokat szállította, akiknek sikerült eljutniuk az orosz erők által elfoglalt Bergyanszk városába. Többen is elmondták, hogy

15 kilométert vagy még többet kellett gyalogolniuk, hogy elhagyják a várost, mielőtt egy járművet találtak volna, hogy folytathassák az útjukat.

A átlagos esetben háromórás út így 12 óráig tartott.

18:19
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek a visszafoglalt Nova Baszanból - fotók

Ukrán katonák vizsgálják egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsát a Kijev megyében fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Nova Baszanban Forrás: MTI/EPA/-

Egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa Nova Baszanban Forrás: MTI/EPA/-

Egy megsemmisült orosz páncélozott harckocsi Nova Baszanban Forrás: MTI/EPA/-

Még több képet láthatnak folyamatosan frissülő galériánkban, itt.

18:44
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a lebombázott ukrán repülőtér

19:40
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Vizsgálja Oroszország az ukrán biolaborok tevékenységét

Az orosz parlament bizottságot hozott létre "az ukrajnai biolaboratóriumok tevékenységének kivizsgálására".

A bizottság március 31-én kezdte meg munkáját, és szinte azonnal felfedezett "egy lehetséges bakteriológiai szabotázsra utaló jeleket" az egyik luhanszki iskolában - írja a Meduza.io

20:39
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kórházat ért találat, azonnal evakuálni kell a dolgozókat

Orosz csapatok lőttek egy kórházat Balakliya városában - közölte a harkivi terület közigazgatási vezetője, Oleg Szinegubov.

Azonnali evakuálásra szorulnak a betegek és a személyzet, mintegy hetven emberről van szó - írta.

Szinegubov később kiegészítette az elmondottakat. Közölte, hogy Balakliya városát orosz csapatok szállták meg, a város polgármestere pedig "együttműködik a megszállókkal" - írja a Meduza.io

21:49
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérségi csapás ért egy ipari létesítményt Sepetyivka közelében

Az orosz hadsereg tüzérségi csapást mért egy ipari létesítményre az ukrajnai Hmelnickij régióban fekvő Sepetyivka város közelében. Ezt Szergej Gamaly, a terület közigazgatási vezetője jelentette be.

Elmondása szerint a létesítményben 15 ember tartózkodott. A támadásnak nincsenek áldozatai - írja a Meduza.io

22:06
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz milliárdos szerint hónapokig tart még a háború

Oleg Deripaska orosz milliárdos szerint az ukrajnai háború akár hónapokig is eltarthat.

Sajnos, még messze vagyunk ennek a konfliktusnak a végétől, a tárgyalásoknak tempójából ítélve a béke sajnos nem fog bekövetkezni az elkövetkező hónapokban. - írja a Meduza.io

22:58
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült hol találkozik Putyin és Zelenszkij

Az Interfax-Ukrajna szerint valószínűleg Törökország lesz az a hely, ahol Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketárgyalások céljából találkozik.

Tayyip Erdogan török elnök pénteken felhívta Putyint és Zelenszkijt, "úgy tűnt, hogy készek a közeljövőben találkozót szervezni" - mondta David Arakhamia - írja a The Guardian

23:18
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonultak az oroszok a kijevi térségből

Az ukrán helyettes védelmi miniszter szerint az ukrán hadsereg visszafoglalta a teljes kijevi régiót.

00:39
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Dugók alakultak ki a Kijevbe tartó utakon

Egy Twitter-bejegyzés szerint nagy dugók alakultak ki a Kijevbe tartó utakon, ahogy egyre többen indultak vissza a fővárosba.

Mint írják,

a felmérések szerint a menekültek 80 százaléka az első adandó alkalommal visszatér.

02:30
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok lerombolták Ukrajna legnagyobb olajfinomítóját

Oroszország célzott támadásokat intézett az olajraktárak ellen többek közt Lvivben és Dnyipróban is – írja Twitter-oldalán a Kyiv Independent.

02:55
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Küszöbön állhat Zelenszkij és Putyin csúcstalálkozója

Ezt mondta David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője. Az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tárgyalódelegációk pénteki videókonferenciája során az orosz fél megerősítette:

a héten Isztambulban folytatott megbeszéléseken kidolgozott megállapodástervezetek készek arra, hogy a két elnök közvetlenül megvitassa őket.

Arahamija szerint az orosz fél a Krím-félszigetet érintő kérdéseket leszámítva - legalábbis szóban - elfogadta az ukrán álláspontokat.

„Jelenlegi feladatunk abban áll, hogy véglegesítsük a dokumentumokat, és rendezzük a még nyitott kérdéseket, lehetővé téve az államfők csúcstalálkozóját” - mondta. Minderre nagy valószínűséggel Törökországban, Isztambul, esetleg Ankara városában kerülhet sor.

A nap folyamán Vlagyimir Putyin kazah hivatali partnerét, Kaszim-Zsomart Tokajevet tájékoztatta az orosz-ukrán béketárgyalások menetéről. A kazah elnök hivatala szerint a két államfő a telefonbeszélgetés során egyet értett abban, hogy

egy megállapodásban rögzíteni kell Ukrajna semleges, független, atomfegyverektől mentes státusát.

Zelenszkij, aki az utóbbi hetekben ismét közvetlen tárgyalásokat követelt az orosz elnökkel, szombat esti videóüzenetében azt állította, hogy az orosz csapatok célja megszállni Ukrajna keleti és déli részét. Mindemellett arra panaszkodott, hogy a nyugati partnerei nem biztosítottak Ukrajna számára elegendő rakétaelhárító rendszert.

06:36
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

A legfrissebb információkat az orosz-ukrán háborúról ITT találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!