A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Átfogó támadást indítottak az oroszok Ukrajna ellen, megöltek 30 lengyel zsoldost is

Események

Ukrán válság, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Csernyihiv, rakétatámadás,, lakóépület, lakás, romos, rom, romok, autó roncs
Csernyihiv, 2022. április 14. Jármű roncsa egy orosz tüzérségi támadásban megsemmisült épület előtt Csernyihivben 2022. április 13-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 51. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
07:54
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Elsüllyedt az orosz flotta zászlóshajója

Elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett Moszkva nevű zászlóshajója.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a hajó egy viharban süllyedt el, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. A cirkáló legénységét - sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt - a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel.

Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója korábban azt mondta, hogy a Moszkvát

két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el.

A Reuters hírügynökség szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

07:57
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Élelmiszerhiány van Ukrajnában

Ukrajnában élelmiszerhiány van, mert az orosz hadihajók blokkolják az ukrán kikötőket és a kereskedelmet a Fekete-tengeren - írta a BBC Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettesre hivatkozva.

Szerinte a kereskedelmi hajókra lövöldöző orosz hajók akadályozzák Ukrajnát abban, hogy kukoricát, búzát és növényi olajat exportáljon.

08:07
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

500 civil halott Harkovban

A harkovi régió vezetője szerint legalább 503 civil halt meg ott az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Oleg Szinegubov a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, az áldozatok között 24 gyermek van.

A BBC az információt más forrásból nem tudta ellenőrizni.

08:38
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó az összes régióban

Ukrajna összes régiójában légiriadót rendeltek el az éjjel - írta a Kyev Independent.

08:46
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc támadást vertek vissza egy nap alatt az ukránok Donbaszban

Nem tudta elfoglalni az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai Popasna és Rubiznye városokat - írta a BBC az ukrán hadsereg jelentésére hivatkozva.

Ukrajna az elmúlt 24 órában nyolc orosz támadást vert vissza a keleti Donyeck és Luhanszk térségében - közölték, hozzátéve, hogy megsemmisítettek négy orosz harckocsit, hat páncélozott szállítójárművet, négy gyalogsági harci gépet és egy tüzérségi rendszert.

A BBC az információkat más forrásból nem tudta ellenőrizni. 

10:05
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben és környékén

Több robbanás történt ma kora reggel Kijevben és a környékén - írta a Kyev Independent. A károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett bejelentés.

10:55
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycsere volt Herszonban

Intenzív tárgyalásokat követően foglyokat cseréltek ki Herszonban - írta a BBC az ukrán hadseregre hivatkozva.

A közösségi médiában arról írtak, hogy négy orosz foglyot cseréltek ki öt ukrán katonára Posad-Pokrovszke településen.

11:59
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 2500 civilt sikerült evakuálni csütörtökön

2557 civilt evakuáltak csütörtökön Ukrajna harcok sújtotta térségeiből - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. 

A tájékoztatás szerint körülbelül 2300-an érkeztek Zaporizzsjába, köztük 290-en a blokád alatt álló Mariupolból, további 220-an pedig a kelet-ukrajnai Luhanszkból.A napokban várhatóan folytatódnak a harcok Luhanszk és a Donyec-medence térségében.

12:01
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupolban éheznek az emberek

David Beasley, az ENSZ római székhelyű Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója az AP hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában a Mariupolban rekedteket fenyegető éhínségre figyelmeztetett, és az ukrajnai humanitárius válság romlására hívta fel a figyelmet.
Emlékeztetett arra, hogy mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a harcok következményét a kelet-európai országtól távol élők is meg fogják érezni.A segélymunkások csak nagyon nehezen érik el a konfliktuszónában rekedt civileket, kiemelve, hogy a fokozódó üzemanyaghiány a segélyszállítmányokat is érinti.

"Ez nemcsak az elkövetkezendő néhány napra vonatkozik, a következő hetekben és hónapokban minden még nehezebbé válhat" - fogalmazott Beasley, kiemelve, hogy Mariupolban több mint 100 ezer civil rekedt áram, ivóvíz és gáz nélkül.Közölte: az oroszok nem engedik be az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosba a segélyszállítmányokat. "Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik" - jelentette ki.

12:09
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Kijevben, miután elsüllyedt az orosz hadihajó

Hatalmas robbanások hallatszottak Kijevben és más ukrán városokban, órákkal azután, hogy elsüllyedt az orosz hadihajó, amit Ukrajna támadhatott meg.

A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flottájának zászlóshajója, és úgy tudni, hogy elsüllyedt, miután egy robbanás és tűz után, rossz időjárási körülmények között visszafordult a kikötőbe.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szovjet korszakból származó hajó

súlyosan megsérült egy tűzben, ami egy Ukrajna által indított rakétacsapás miatt történt

- írja a Sky News.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Moszkva legénységét a térségben lévő más hajókra evakuálták.

12:13
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Exhumálják az oroszok a Mariupolban elásott holttesteket

Elkezdték az oroszok a mariupoli házak udvarán elásott holttestek exhumálását - írta a BBC a város tisztviselőire hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az oroszok nem engedik, hogy lakosság eltemesse a halottait, erre egy szabályt is hoztak, aminek a betartását egy felügyelő ellenőrzi.

A BBC azt írja,

a városvezetés arra gyanakszik, hogy az oroszok a háborús bűntettek nyomait akarja így eltüntetni.

A portál az állításokat nem tudta más forrásból ellenőrizni, de azt megjegyzik, hogy Mariupolban az éhezés, a hideg és a folyamatos ágyúzás miatt több ezer lakos halt meg.

Mariupol április 12-én Forrás: AFP/Andrey Borodulin
12:43
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából Magyarországra - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6666 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon 5661-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - írták.

A beléptetettek közül a rendőrség 1137 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a Police.hu oldalon, hogy csütörtökön 907 ember, köztük 250 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba - fűzték hozzá.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tájékoztatott a BRFK.

13:09
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter az elsüllyedt Moszkván gúnyolódik

Az ukrán védelmi miniszter az orosz hadihajó, a Moszkva elsüllyedésén gúnyolódik a Twitteren. Azt írta, hogy az orosz hadihajó méltó a búvárkodásra, és

a háborúban aratott győzelmük után elmegy a roncshoz búvárkodni.

Dicsekedve azt is megjegyzi, hogy már 300 merülése van.

14:08
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

A lengyelországi kórházakban sérült ukrán katonákat ápolnak

Az ukrajnai háború északi, keleti és déli frontján megsebesült ukrán katonákat ápolnak a lengyelországi kórházakban - közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A politikus Wroclawban rendezett sajtóértekezletén azt mondta, hogy lengyel nemzetiségű ukrán állampolgárokról van szó, később azonban úgy fogalmazott: "kórházainkban ma már ukrán katonákat ápolunk".

A lengyel határőrség péntek reggeli adatai szerint 2 millió 757 ezer ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba az orosz támadás megindulása óta.

A kormányfő közölte: a hatóságok folyamatosan kapcsolatban vannak a segítségre szoruló ukrajnai lengyelekkel, és készen állnak arra, hogy szükség esetén megszervezzék gyors kimenekítésüket a nyugat-ukrajnai területekről.

Mateusz Morawiecki Forrás: AFP/John Thys

Az Ukrajnában élő lengyelek számáról nincsenek megbízható statisztikai adatok. A hivatalos helyi népszámlálás szerint mintegy 150 ezer lengyel élt Ukrajnában 2001-ben. A lengyel kisebbségi szervezetek és az egyházi közösségek viszont úgy vélik, akár az egymilliót is elérheti a számuk.

Bartosz Cichocki, a háború során is Kijevben tartózkodó lengyel nagykövet egy március eleji interjúban az mondta, hogy az ukrajnai lengyelek közül több százezren kérvényezték Varsótól a lengyel nemzetiséghez tartozást igazoló, úgynevezett lengyel kártyát, amely megkönnyítette áttelepülésüket. Cichocki szerint döntő többségük már Lengyelországban él lengyel állampolgárként.

14:28
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 450 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 449 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 136 ember töltötte a létesítményben - tudatta a Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-vel.

BOK Csarnok (a kép illusztráció) Forrás: Nagy Boglárka

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány

a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - jelezték.

Közölték azt is, a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

14:43
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország válaszolt az ukrán bombázásra

Az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszország megtorló csapásra készül, miután az ukrán hadsereg orosz területen hajtott végre bombázást - számolt be róla a RIA hírügynökség.

A minisztérium közleménye szerint az orosz erők újra felfokozzák majd Kijev bombázását, illetve sokkal több rakétát is ki fognak lőni az ukrán fővárosra. Hozzátették, hogy amennyiben Kijev folytatja a szabotázsokat és a terrorcselekményeket az orosz területeken, akkor még súlyosabb megtorlásra számíthatnak.

Teljes cikkünk ITT olvasható.

14:55
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kárpátalján légiriadó van

A délelőtti órákban a megye egész területén megszólaltak a légi szirénák, és a telefonos alkalmazások is jeleztek.

Teljes cikkünket ITT olvashatja.

15:33
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

A lett államfő szerint is népirtást követ el az orosz hadsereg

Egils Levits lett államfő szerint is népirtásnak tekinthető, amit az orosz hadsereg az Ukrajna ellen indított háborúban elkövet.

"Az után, amit a saját szememmel láttam, minden jel arra utal, hogy népirtás történik" - jelentette ki Levits csütörtök este Rigában, hozzátéve, jogilag ezt nemzetközi bíróság tudná bizonyossággal megállapítani.

Levits a lengyel, a litván és az észt elnökkel együtt találkozott a héten Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Előtte elutaztak a Kijev melletti Bucsába, Borodjankába és Irpinybe is, ahol az orosz erők kivonulása után az ukrán hatóságok civilek tömegsírjaira és háborús bűntettek más nyomaira bukkantak.

Levits elmondása szerint felkavaró volt látni a rakétacsapások okozta pusztítást az ukrán városokban.
"Azt láttuk, hogy az orosz erők különös kegyetlenséggel járnak el, hogy a lehető legtöbb civillel végezzenek" - mondta a lett elnök, aki korábban az Európai Unió bíróságának (ECJ) egyik bírája volt.

16:13
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev elővárosára mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású Kalibr rakéták mértek csapást egy katonai létesítményre Kijev Zsuljani külvárosában a Vizar gépgyárra, megsemmisítve a létesítményben a nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek, valamint hajó elleni rakéták gyártó- és javítóműhelyeit - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentésében.

Csütörtökön elsüllyedt az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva rakétahordozó cirkáló.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a hajón lőszerrobbanás történt, meg nem erősített ukrán állítás szerint azonban a cirkálót Neptun típusú ukrán rakéták találták el.Az orosz szóvivő pénteken kilátásba helyezte, hogy az orosz haderő fokozni fogja a kijevi célpontokra mért rakétacsapások számát és erejét, válaszul az orosz területet ért "terrortámadásokra vagy szabotázsakciókra". 

Csütörtökön Brjanszk és Belgorod megyét is ukrán csapások érték. Konasenkov pénteken közölte, hogy egy orosz Sz-400-as rakétarendszer visszatérés közben megsemmisített egy Brjanszkot támadó Mi-8-as helikoptert. Emellett egy Szu-27-es repülőgép és nyolc drón lelövéséről, valamint a Tocska-U rakéták egyik indítóállásának felszámolásáról is beszámolt.

16:22
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Likvidáltak egy lengyel zsoldos egységet az orosz katonai szóvivő szerint

Igor Konasenkov tájékoztatása szerint az orosz rakétaerők a Harkov megyei Izjumszke településen likvidálták egy lengyel katonai magáncég zsoldoskülönítményét. Mint mondta, a csapás következtében akár 30 lengyel zsoldos is meghalhatott.

Konasenkov szerint az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán 221 ukrán katonai célpontra, köztük 12 parancsnoki állásra, 176 erődítményre és élőerő-összpontosulásra, valamint 12 tüzérségi lőállásra mértek csapást.

Andrej Klimov orosz parlamenti képviselő, az Egységes Oroszország kormánypárt külügyi bizottságának alelnöke pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán fegyveres testületek tagjai és külföldi zsoldosok mellett NATO-országok katonái is estek orosz fogságba. Azt ígérte, hogy bírósági eljárás keretében be fogják őket mutatni, "és az egész világ meglátja, hogy mi is történt valójában".

Alekszandr Basztrikin, a Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke egy Rosztov-na-Donuban megtartott tanácskozáson azt mondta, hogy brit, amerikai, norvég és kanadai harcosok ellen indult eljárás. Elmondta, hogy Ukrajnába 25 államból, köztük 21 NATO-tagországból érkeztek fegyverszállítások.

Tanúvallomásokra hivatkozva azt állította, hogy ukrán katonák és "nacionalisták" február óta erőszakkal akadályozzák Mariupol lakóit a város elhagyásban. Basztrikin szerint az utakat aláaknázták, és lőtték a távozni próbáló konvojokat, emellett katonai felszerelést telepítettek lakott területre, óvodákat, iskolákat, kórházakat használva fel fedezékként és lőállásként.Az orosz Rosztov megye határőr-parancsnoksága pénteken arról számolt be, hogy a Donyec-medence két "népköztársaságából" több mint 14 500 menekült érkezett Oroszországba az elmúlt nap folyamán.

18:02
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Utcai harcok folynak Mariupolban

Utcai harcok folynak az ostromlott Mariupol kikötővárosban - állítja az ukrán védelmi minisztérium.

Az orosz erőknek még nem sikerült teljesen elfoglalniuk a várost. A minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk elmondta, hogy Mariupolban az acél- és vasgyárak környékén, valamint a kikötő területén jelenleg is aktív harcok folynak.

Mariupol, április 12. Forrás: AFP/Andrey Borodulin
18:17
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Átnevezik az orosz kötődésű utcákat Kijevben

Vlagyimir Klicsko, Kijev polgármestere nemrég bejelentette, hogy átneveznek minden utcát, metróállomást és egyéb közterületet, amelyek nevének bármilyen kötődése van Oroszországhoz. Klicsko elmondta, hogy már keresik az új, ukrán neveket, és legkésőbb május 9-én végrehajtják az összes változtatást.

18:47
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: Meghaladta az ötmilliót az Ukrajnából menekülők száma

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mintegy 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából.

Hírügynökségek szerint a második világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomó részt nők és gyermekek érkeztek, tekintettel arra, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.

19:18
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

20 ezer orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg szerint eddig 20 ezer orosz katona halt meg a háborúban - írja a Sky News.

19:42
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 2800 embert evakuáltak ma

2864 embert evakuáltak ma a háborús zónákból Ukrajnában az ország miniszterelnök-helyettese szerint. Mariupolt 363 ember személygépkocsival hagyta el - írja a Sky News.

Lerombolt lakóépület romjai Mariupolban 2022. április 13-án Forrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
20:03
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia orvosokat küldött Ukrajnába

Litvánia pénteken a kijevi kormány kérésére két orvoscsapatot küldött a háború dúlta országba. Az összesen nyolc orvos és tizenhat ápoló egyelőre két hétig fog ukrán kórházakban dolgozni. A BNS balti hírügynökség szerint a litván orvoscsapatok egészségügyi készleteket és gyógyszereket is vittek magukkal.

"Kérést kaptunk, hogy altatóorvosokat, lélegeztetőkészülékeket, ortopédusokat, sebészeket, illetve baleseti sebészeket küldjünk. Leginkább műtétek elvégzéséhez és traumás sérülések kezeléséhez van szükség segítségre" - mondta a litván egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója. Az illetékes szerint eredetileg több mint 300 litván orvos jelentkezett. Hozzátette, hogy utazás előtt az egészségügyi dolgozóknak a litván hadsereg által szervezett felkészítő tanfolyamon kellett részt venniük.

20:09
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz kormányfő-helyettes: Európa 5-10 évig nem talál még alternatívát az orosz energiahordozókra

Európa valószínűleg még 5-10 évig nem talál majd "ésszerű alternatívát" az Oroszországból származó olaj- és gázszállításokra, és az európai ipar sorsa a kontinens politikusainak racionalitásától függ - állította Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az Energetyicseszkaja Polityika című folyóiratban pénteken megjelent cikkében.

A volt energiaügyi miniszter azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. Novak szerint a gázért rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre.

Kitért rá, hogy Oroszország az EU-ba szállított olaj mintegy 30 és a gáz 40 százalékát adja. Rámutatott, hogy Európában tárgyalások folynak, hogy a szénhez hasonlóan a többi orosz energiahordozó felhasználását is elutasítsák vagy legalábbis csökkentsék a fogyasztásukat. (A szénembargó augusztusban lép hatályba.)

"A legfontosabb iparági szereplők azonban egyetértenek abban, hogy nem valószínű, hogy a következő 5-10 évben teljesen pótolható lesz az orosz kőolaj és földgáz" - írta Novak.

A miniszterelnök-helyettes szerint Európa egyebek között azzal reméli kiváltani az orosz energiahordozókat, hogy diverzifikálja a forrásokat, felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást, a fűtési rendszerekben pedig más tüzelőanyagokkal helyettesíti a gázt. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy így már az év végéig kétharmadával csökkenhet az orosz gáz iránti kereslet.
Novak ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az OPEC-országok már közölték: nem lesznek képesek helyettesíteni az EU-ba irányuló orosz kőolajszállításokat. De az orosz kormányfő-helyettes szerint az alternatív energiával sincs minden rendben, mert márciusban például visszaesett a szélerőművek energiatermelése, és egyelőre korai a megújulókat stabil forrásnak nevezni.

Tehát ma aligha létezik ésszerű alternatíva az Oroszországból származó energiaforrásokkal szemben. Oroszország piaci részesedését tekintve egyértelmű, hogy orosz energiaforrások nélkül nem lehet Európa energiabiztonságának garantálásáról beszélni. Ezért az európai ipar sorsa és az uniós polgárok kényelme most már teljes mértékben az uniós vezetők döntéseinek racionalitásától függ" - fogalmazott Novak.

Az európai szénimportra kitérve, amelynek harmada eddig Oroszországból érkezett, azt hangoztatta, hogy a dél-amerikai és a dél-afrikai szállítókra való átállás logisztikai költségei és a megugró kereslet aligha teszi lehetővé a kontinens országai számára az elfogadható ár biztosítását. Az orosz szénről való áttérést elnyújthatják a minőségi különbségek is.

"A jelenlegi helyzetben nem is a tettek, hanem pusztán az Oroszországból érkező energiaszállítások leállítására vonatkozó nyilatkozatok vezetnek a világpiaci árak emelkedéséhez" - érvelt Novak.

Emlékeztetett arra, hogy a világ számos régiójában az üzemanyag- és villamosenergia-árak soha nem látott emelkedése a többi termék árát is maga után húzza. Novak példaként hozta fel, hogy Németországban az élelmiszer-kiskereskedők 20-25 százalékos áremelkedésre figyelmeztettek, Franciaországban a lakosságnak a fűtés és a légkondicionálás használatának csökkentését javasolták, az Egyesült Államokban pedig az üzemanyag-válság miatt az emberek kénytelenek átértékelni életmódjukat.

"A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a szankciók azok ellen az országok ellen fognak hatni, amelyek bevezetik őket. Mindenekelőtt felgyorsítják az amúgy is magas inflációt" - írta az orosz miniszterelnök-helyettes.

Vahan Kerobján örmény gazdasági miniszter az RBK című orosz gazdasági lapnak elmondta: Jereván már áttért arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért. A tárcavezető szerint az árat dollárban szabják meg, de a fizetés rubelben történik. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője, a lapnak megerősítette, hogy az Örményországba irányuló gázszállítási szerződés már évek óta lehetővé teszi a fizetést rubelben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, még nincs pontos időkeret arra vonatkozóan, hogy a gáz után az orosz export más tételeivel kapcsolatban is rubelfizetésre térjenek át. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök radikálisan növelni kívánja a nemzeti valutában történő elszámolások arányát a külkereskedelemben.

20:33
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasította az EU-képviselet 18 munkatársát

Oroszország, válaszul a Európai Unió mellett működő képviselete munkatársainak kiutasítására, nemkívánatos személynek nyilvánította az EU moszkvai missziójának 18 munkatársát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

"Az Európai Unió barátságtalan fellépésére válaszul az EU oroszországi missziójának 18 alkalmazottját persona non grata státuszúvá nyilvánították, és a közeljövőben el kell hagyniuk az Oroszországi Föderáció területét. Az erről szóló jegyzéket átadták (a moszkvai uniós képviselet vezetőjének) Markus Ederernek" - közölte az orosz diplomáciai tárca.

Oroszország tiltakozását fejezte ki az EU moszkvai nagyköveténél az Európai Unió és az Európai Atomenergia Közösség mellett működő orosz állandó képviselet 19 munkatársának általa indokolatlannak minősített kiutasítása miatt.

21:03
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: A világ Káin útját választotta

Ferenc pápa a RAI 1 olasz televíziónak adott nagypénteki interjújában arról beszélt, hogy a világ jelenleg részleteiben él meg egy világháborút, és ismételten elítélte az ukrajnai háborút.

"Ebben a pillanatban, Európában, ez a háború nagyon közelről érint minket. De nézzünk egy kicsit messzebbre. A világ háborúban áll, gondoljunk Szíriára, Jemenre, a haza nélküli, üldözött rohingjákra. Mindenhol háború van" - jelentette ki a katolikus egyházfő a beszélgetésben, megjegyezve, hogy a világ Káin útját választotta a testvérgyilkossággal.

Nehezményezte, hogy a világ többet költ fegyverekre, mint oktatásra. "Itt is a Káin-motívumot látjuk. Olyan ördögi sablon szerint élünk, amely alapján az emberek hatalomvágyból és biztonsági megfontolásokból gyilkolják egymást. Megértem a fegyvereket vásárló kormányokat, de felmenteni nem tudom őket. A sok háborúra gondolok, amelyek messze tőlünk zajlanak. Elfelejtettük a béke nyelvét" - emelte ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egyben hittestvéreknek nevezte az ortodox püspököket, akik "ezekben a fájdalmas időkben" szintén a húsvéti ünnepre készülnek.

A katolikus egyházfő beszélt arról is, hogy a háborúkban mindig a leggyengébbek szenvednek a legtöbbet. "A menekülteket csoportokra osztjuk: vannak első és másodosztályúak, bőrszín szerint, vagy az alapján, hogy fejlett vagy nem fejlett országokból érkeznek. Rasszisták vagyunk. És ez nincs rendjén" - sérelmezte Ferenc pápa, és felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus is menekült volt, aki gyermekként szüleivel Egyiptomban volt kénytelen menedéket keresni.

21:27
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

5 ember meghalt Mikolajivban

Vitalij Kim kormányzó szerint 5 ember meghalt Mikolajivban, miután az oroszok megtámadták a várost. A kormányzó szerint kazettás bombákat használtak az oroszok - írja a Sky News.

22:18
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

900 civil holttestét találták meg eddig a kijevi régióban

Eddig 900 civil holttestet találtak a kijevi régióban, ebből 350-et Bucsában a terület rendőrfőnöke szerint. Az orosz csapatok körülbelül egy hete vonultak el a főváros környékéről. A halálos áldozatok száma valószínűleg még növekedni fog, mivel egyes településeken továbbra is zajlik a romok eltakarítása  - írja a BBC

22:50
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint meghalt a Moszkva hadihajó kapitánya

Ukrajna szerint meghalt az elsüllyedt orosz hadihajó, a Moszkva kapitánya, Anton Kuprin. Tájékoztatásuk szerint két rakétát lőttek ki a hajóra, a kapitány pedig az ezt követő robbanásokban és tűzben halt meg - írja a Sky News. Az orosz védelmi tárca szerint a hajó április 13-án lőszerrobbanás következtében kigyulladt és elsüllyedt.

2008. szeptember 11-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevű zászlóshajójáról Szevasztopolban Forrás: MTI/AP/-
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!