Hatalmas erőkkel bombázzák a harkovi régiót az oroszok

Események

orosz ukrán
Romeltakarítás Zaporizzsja egyik negyedében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 66. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
08:14
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov nehéz helyzetben

A Harkov régióban nehéz a helyzet. De katonaságunknak, hírszerzésünknek fontos taktikai sikerei vannak - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Úgy fogalmazott: Donbászban a megszállók mindent megtesznek, hogy elpusztítsanak minden életet. Az állandó bombázások, az infrastruktúrát és a lakónegyedeket ért orosz csapások azt mutatják, hogy Oroszország ezt a területet lakatlanná akarja tenni.

Liszicsanszk, Szeverodonyeck, Popaszna, Kramatorszk, Szlovjanszk, Marinka és Donbász csak akkor élnek, ha Ukrajna ellenáll. Ha az orosz megszállóknak legalább részben sikerül megvalósítani terveiket, akkor is lesz elegendő tüzérségük és repülőgépük az egész Donbász megsemmisítésére. Ahogy elpusztították Mariupolt - fogalmazott az ukrán elnök.

08:22
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Kevés a benzin, és ami van, az is drága

Ukrajna kormánya legutóbbi ülésén az üzemanyaghiány felszámolásának kérdését is tárgyalta. Ukrajna számos régiójában tapasztalható sorbanállás és emelkedő árak a benzinkutakon. Sok támadás érte az üzemanyag-termelés, -ellátás és -tárolás infrastruktúráját. Oroszország blokkolta az ukránkikötőket, így nincs azonnali megoldás a hiány pótlására. A kormány tisztviselői azonban azt ígérik, hogy egy, legfeljebb két héten belül olyan üzemanyag-ellátási rendszert biztosítanak Ukrajnának, amely képes megakadályozni a hiányt. Zelenszkij elnök szerint az Európai Unióból érkezhet üzemanyag Ukrajnába.

Képünk illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo
08:26
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

A rubelzónába lépésre készülnek

A Herszon régió ideiglenesen megszállt területein a kollaboránsok azt mondják, hogy állítólag a "rubelzónába" való átállásra készülnek - jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint bármilyen kísérlet arra, hogy ukrán területet Oroszország közigazgatási, monetáris vagy bármilyen más rendszerébe helyezzen át, csak egy dolgot jelent: ezt maga Oroszország is meg fogja szenvedni. "Válaszaink, szankcióink és a szabad világ egyéb reakciói Oroszország agresszív lépéseire nem késnek" - fogalmazott.

Rubel - képünk illusztráció Forrás: wipedia.org, Petar Milošević
08:54
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország civileket akart katonai foglyokra cserélni

Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint Moszkva megpróbált ukrán civileket orosz katonai foglyokra cserélni – ezt a lépést tiltja a Genfi Egyezmény. Irina Verescsuk a BBC-nek elmondta, hogy a fogolycserékért folytatott tárgyalásokért felelős irodája ezt elutasította, és utasította Oroszországot, hogy küldje vissza az általa elvitt ukrán civileket.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Oroszország nagyszámú civilt deportált erőszakkal a határon túlra, mióta februárban megszállta az országot.

A legutóbbi fogolycsere során kilenc civilt küldtek vissza Ukrajnába súlyos sérülésekkel, köztük Oroszországban végrehajtott amputációkkal, szepszissel, súlyos sérülésekkel. Egyértelmű jelei voltak a kínzásnak" - mondta Irina Verescsuk.

09:02
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai fegyverek

Új amerikai katonai segélyszállítmányok érkeznek Ukrajnába, miután Joe Biden elnök csütörtökön 33 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajna Oroszország elleni harcának támogatására. Sisakokat, golyóálló mellényeket és 155 mm-es lövedékeket küldenek Ukrajnába.

09:48
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov a nyugati országok ukrajnai szerepvállalásáról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati országok ukrajnai szerepvállalásáról nyilatkozott a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökségnek.

Azzal vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-országokat, hogy Ukrajnát „Oroszország megfékezésének egyik eszközeként" használták, miközben fenntartotta, hogy a február 24-i orosz invázió előtt „mesterséges, hamis megoldásra kényszerítették Kijevet, hogy válasszon Moszkva és a nyugat között".

Szergej Lavrov Forrás: AFP/Ozan Kose

Valójában a NATO-országok „mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák" az Ukrajnával kialkudott tűzszünetet – mondta Lavrov.

09:57
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ukránok működtetik, de oroszok felügyelik az atomerőművet

Az orosz hatóságok nukleáris szakembereket küldtek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőművébe. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a Rosatom orosz állami vállalathoz tartozó Rosenergoatom nyolc képviselője napi jelentéseket kér az állomás vezetőségétől az atomerőmű működésével kapcsolatos kérdésekről.

Az atomerőművet továbbra is ukrán személyzet üzemelteti, de őket az orosz erők irányítják. Az orosz csapatok március 4-én foglalták el a létesítményt. A NAÜ tájékoztatása szerint az ukrán alkalmazottak „hihetetlen nyomás alatt" dolgoznak.

A zaporizzsjai atomerőmű Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy
10:18
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország: A szankciók feloldása a béketárgyalások része kell, hogy legyen

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók feloldása a Moszkva és Ukrajna közötti béketárgyalások része kell, hogy legyen. A tárgyalások „nem mennek jól", de napi rendszerességgel videokonferenciák útján folytatódnak – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitart amellett, hogy az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat meg kell erősíteni, és az nem lehet a tárgyalások része.

10:33
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer menekült érkezett

Magyarország területére 2022. április 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 131 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7 575 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 754 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 29-én 620 ember, köztük 255 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

10:53
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország egyesítette az északkeleti egységeit

Oroszország kénytelen volt egyesíteni és átcsoportosítani egységeit az Ukrajna északkeleti részén meghiúsult előre nyomulás miatt – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

A brit katonai hírszerzési jelentés így szól: Oroszország a harci erő földrajzi összpontosításával, az utánpótlási vonalak lerövidítésével, valamint a vezetés és irányítás egyszerűsítésével reméli orvosolni azokat a problémákat, amelyek korábban korlátozták invázióját.

Az orosz taktikai koordináció hiányosságai továbbra is fennállnak. Az egységszintű készségek hiánya és következetlen légi támogatás miatt Oroszország nem tudta teljes mértékben kihasználni harci tömegét - tartalmazza a brit katonai hírszerzés napi jelentése.

11:09
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Gabonalopással vádolják az oroszokat

Az orosz erők „több százezer tonna" gabonát loptak el Ukrajna általuk megszállt területein – közölte szombaton Ukrajna mezőgazdasági miniszterhelyettese.

A Reuters jelentése szerint Tarasz Viszockij aggodalmának adott hangot az ukrán nemzeti tévének nyilatkozva amiatt, hogy a megszállt területeken tárolt 1,5 millió tonna gabona nagy részét az orosz erők ellophatják.

Az ukrán külügyminisztérium korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lopott az általa megszállt területen, és ez csökkenti a globális élelmiszerbiztonságot.

12:14
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Találat ért egy orosz olajterminált

Az orosz állami média a régió kormányzójára hivatkozva azt közölte, hogy szombaton lövedékek értek egy olajterminált az orosz Brjanszk régióban. Az incidens azután történt, hogy a moszkvai légvédelem megakadályozta, hogy egy ukrán repülőgép belépjen a térségbe a RIA hírügynökség szerint. Brjanszk kevesebb mint 100 mérföldre van az ukrán határtól .

„Nincsenek áldozatok" – jelentette a RIA Alexander Bogomaz kormányzóra hivatkozva. Hozzátette, hogy a terminál egyik logisztikai épülete megsérült.

A hét elején nagy tüzek ütöttek ki Brjanszk város két olajraktárában, amelyek az ukrajnai háború logisztikai bázisaként szolgálnak. Rob Lee katonai elemző szerint a tüzet „valószínűleg" ukrán szabotázs okozta.

12:40
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Mexikóban rekedtek ukrán menekültek, miután az USA megváltoztatta a beutazás szabályait

Az elmúlt hetekben több ezer ukrajnai menekült érkezett Mexikón keresztül az Egyesült Államokba, az USA azonban most megváltoztatta a beutazás szabályait, így sokan Mexikóban ragadtak, írja a Sky News.

A menekültek azért érkeztek Mexikóba, Tijuanaba, mert ide vízummentesen tudtak beutazni, innen szerettek volna az Egyesült Államokba menni, és ott menedéket kérni. Most viszont jelentősen bonyolultabb lett számukra a belépés az Egyesült Államokba.

Ráadásul a hétvégén bezárnak egy ideiglenes befogadó-központot is Tijuanaban, ahol mintegy száz menekült tartózkodik jelenleg, így az ő sorsuk is bizonytalan.

13:01
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 700 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 743 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 150 ember töltötte a létesítményben - közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-vel.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írta a kormányhivatal.
A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - olvasható a közleményben.

13:26
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Fiatal nők tanulják, hogyan kell taposóaknát eltávolítani

A háború során már több mint 50 ezer taposóaknát távolítottak el ukrán területekről, harmincan azonban meghaltak a hatástalanítások során. Most fiatal ukrán nők Koszovóban kapnak kiképzést a munkára, derül ki a Deutsche Welle riportjából.

13:38
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is három fő ponton zajlik az ukrajnai háború

Az orosz erők feltehetően minimális haderőt hagynak Mariupol városában, hogy blokkolni tudják az ukrán állásokat Azovstalban, és megakadályozzák a partizánakciókat, miközben Kelet-Ukrajna más területein jelentős offenzív támadásra készülhetnek, derül ki egy friss jelentésből. Részletek itt.

13:52
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 389 ukrán célpontra mért csapást az éjszaka folyamán

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy az éjszaka folyamán több száz ukrán célpontra mért csapást, köztük 35 ellenőrző pontra, 15 fegyver- és lőszerraktárra és több olyan területre, ahol ukrán csapatok összpontosultak. Kijev nem kommentálta az állításokat, amelyeket a hírt közlő Sky News nem tudott független forrrásból ellenőrizni.

14:22
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Két brit segélymunkást tarthatnak fogságban az oroszok

Egy segélyszervezet szerint az orosz hadsereg őrizetbe vett két brit önkéntest, akik humanitárius segélynyújtásban dolgoztak Ukrajnában.

A non-profit Presidium Network tájékoztatása szerint mind a két férfi civil, és egy olyan projekten dolgoztak, melynek célja az élelmiszer-ellátás, az orvosi ellátás és az evakuálási támogatása volt Ukrajnában.

A szervezet társalapítója arról számolt be, hogy a férfiak azután tűntek el, miután egy nőt evakuáltak az oroszok által ellenőrzött területről.

A külügyi hivatal mindent megtesz, hogy támogassa ezt a két embert, mondta Anne-Marie Trevelyan brit miniszter a Sky Newsnak.

15:29
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

A „lehető leghamarabb” elfogadásra kerülhet a 33 milliárd dolláros amerikai segély Ukrajnának

Nancy Pelosi házelnök a Capitol Hillen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy reméli, hogy Joe Biden 33 milliárd dolláros kérelme a „lehető leghamarabb" elfogadásra kerül.

A kiegészítő források több mint 20 milliárd dollárt tartalmaznak fegyverekre és lőszerre Ukrajna védelmének megerősítésére és 3 milliárd dollárt humanitárius segélyre,

írja a Fox News.

A sürgősségi alapok kétpárti támogatást élveznek, arról azonban Pelosi nem beszélt, hogy mennyi időbe telik, amíg a törvényhozó testület jóváhagyja a segély folyósítását.

16:16
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kórházat és két társasházat is találat ért Harkovban

Az éjszakai bombázás során egy kórházat és egy lakónegyedet ért támadás Harkovban, közölte az ukrán katasztrófavédelem, írja a BBC.

A támadásban két kilenc emeletes társasház égett ki, az egyik lakás tulajdonosa pedig megsérült, őt kórházba szállították.

Találat ért egy kórházat is, ahol szintén tűz ütött ki, megsérült az épület szerkezete és az ablakok, de itt személyi sérülés nem történt.

16:40
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna több ezer háborús bűncselekménnyel vádolja Oroszországot

Az ukrán külügyminisztérium erről Twitteren osztott meg egy grafikát.

18:36
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországban bombáztak az ukránok

Az oroszországi Kurszk régió vezetője elmondta, Ukrajnából több aknavetőgránátot lőttek ki, a határőrség azonban semlegesítette a támadást, és a visszatámadás során megsemmisítették a kilövési pontot.

Hozzátette, sérültek nincsenek, károk nem keletkeztek.

19:42
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Az ukrán sajtó robbantásokról számol be Odesszában

- írja a Meduza.

Az UNIAN szerint három detonáció történt és szólnak a légiriadók a városban. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az információt.

20:31
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás érte az odesszai repteret

A „Dél" hadműveleti parancsnokság megerősítette az odesszai csapásokról szóló jelentéseket

- írja a Meduza. Megjegyezték, hogy egy rakétatámadás következtében az odesszai repülőtér kifutópályája megsérült. Használata nem lehetséges.

21:46
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Bakondi György: Már több mint 650 ezer menekült érkezett Magyarországra

Immár több mint 650 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, akik közül 108 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. Bakondi György közölte: naponta 8-12 ezren érkeznek Ukrajnából és részben Románia területéről Magyarországra, így a menekültek száma várhatóan elérheti azt a 900 ezret, amit előre jelzett a kormány a háború kitörésekor.

 

22:18
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország számokat közölt az ukrán veszteségekről

Az ukrán veszteségek a háború kezdete óta: 143 repülőgép, 112 helikopter, 660 drón, 279 légvédelmi rendszer, 2678 harckocsi, 308 többszörös kilövésű rakétarendszer, 1196 tábori tüzérségi ágyú és aknavető, valamint 2503 darab speciális katonai jármű - az orosz katonai jelentések szerint.

23:15
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz médiajelentések szerint 25 civilt mentettek ki az Azovsztal fémműből

Szombati orosz médiajelentések szerint huszonöt embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélműből, a RIA Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek szerint tizenkilenc felnőttet és hat gyereket menekítettek ki.

A létestményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz polgári személyt - nőket és gyermekeket - evakuáltak az Azovsztalból.

Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek.Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Moszkva és Kijev António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével a héten megállapodott, hogy humanitárius folyosót létesítenek a polgári személyek kimenekítésre, de azóta nem sikerült jelentős evakuálást végrehajtani.

Az orosz invázió kezdete után több mint kilenc héttel az Azovsztalban rekedt emberek helyzete vélhetően katasztrofális.

01:37
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi minisztérium: Több mint 1 millió embert evakuáltak Ukrajnából Oroszországba

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 18 849 embert, köztük 2 359 gyereket evakuáltak a háborús területekről Oroszországba. A háború kezdete óta összesen több mint 1 millió embert, köztük 192 688 gyereket evakuáltak Oroszországba Ukrajnából.

08:33
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború friss eseményeiről ITT OLVASHAT.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről