Ukrajna több fontos városát is támadja szüntelenül az orosz hadsereg

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Harkov, rom, romok, épület
A rescuer walks past buildings destroyed following bombardment, killing two people and injuring eighteen others according to the prosecutors' office of Kharkiv region, in the Ukrainian city of Kharkiv on April 16, 2022. - Russia invaded Ukraine on February 24, 2022. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 53. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
07:56
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Rádión harsogják a fegyverletételt az oroszok Mariupolban

Oroszország felajánlotta, hogy megkíméli a kulcsfontosságú kikötővárosban, Mariupolban harcoló ukrán katonák életét, de csak akkor, ha vasárnap leteszik a fegyvert. Azokkal, akik így tesznek, a hadifoglyokról szóló genfi egyezménynek megfelelően bánnának - közölték.

A közlemény nem tér ki arra, hogy mi lesz azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók letenni a fegyvert - jegyezte meg a BBC. Oroszország azt állítja, hogy a városban már csak egy megmaradt ukrán csapat harcol az egyik acélmű környékén.

A közlemény szerint az orosz erők egész éjszaka 30 percenként "folyamatosan sugározzák" az ajánlatukat. Zelenszkij ukrán elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a Mariupolban megmaradt katonáik "felszámolása" véget vet az Oroszországgal folytatott tárgyalásoknak.

08:00
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupolban továbbra is súlyos a helyzet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli beszédében elismerte, hogy az ukrán erők Mariupolnak már csak egy kis részét tartják ellenőrzésük alatt, viszont kormánya napi kapcsolatban áll az ukrán katonákkal. A helyzet rendkívül súlyos - mondta az elnök.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint mintegy 2500 ukrán katona van még a mariupoli acélműben. A BBC nem tudta ellenőrizni az állítást.

08:03
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok lelőhettek egy nyugati fegyvereket szállító gépet

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított - közölte szombaton Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint szombanton az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást. A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosulásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet - írja az MTI.

08:28
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Megakadt az evakuáció

Ukrajna szerint szombaton összesen 1449 embert evakuáltak humanitárius folyosókon keresztül, de Liszicsanszk város vezetője szerint az őket ért orosz támadás miatt nem tudtak mindenkit kihozni a településről. 

A helyiek a pincékben kerestek menedéket, miközben a segélyszervezetek arra hívták fel a figyelmüket, hogy egyedül ne is próbáljanak meg útnak indulni. 

08:41
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb robbanás történt Kijevben

Helyi sajtóértesülések szerint a szombati támadás után újra robbanást lehetett hallani Kijevben.

A szirénák szinte egész éjjel szóltak Ukrajnában - tette hozzá a Sky News.

08:59
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Irpiny városa romokban

A Kijev nyugati szélén fekvő Irpiny polgármestere szerint

az épületek több mint 70%-át súlyosan megrongálták vagy megsemmisítették az orosz erők.

Egy műholdfelvételeken alapuló ENSZ-tanulmány szerint 115 épület teljesen megsemmisült, 698 jelentős mértékben megsérült, 187 pedig részben megrongálódott - írja a Guardian.

Lebombázott épületek és egy szétlőtt harckocsi Irpinyben Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko
09:20
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Vegyi fegyverek maradványait találták egy ukrán faluban

Az észak-ukrajnai Szumi régióban található Trosztyanec város polgármestere azt állította, hogy vegyi fegyverek maradványait találták Bilka faluban, amelyet az oroszok megszálltak.

Vegyi fegyverek maradványait találtuk Bilkában: szarint és más anyagokat. Megtaláltuk az ampullákat. Az ukrán biztonsági szolgálat jelenleg is dolgozik ezen – mondta.

A Guardian nem tudta ellenőrizni az állítást.

09:40
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak egy közösségi konyhát Harkovban - videó

Harkov polgármestere szerint három ember meghalt, további 34-en pedig megsebesültek, amikor szombaton rakétatámadás érte a várost. A támadásban a World Central Kitchen közösségi konyhája is megsemmisült.

A World Central Kitchen egy olyan szervezet, amely katasztrófa sújtotta és háborús övezetekbe segít ételt juttatni - írja a Sky News.

10:05
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nem biztonságos visszatérni Kijevbe

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere figyelmeztette a városból elmenekült lakosokat, hogy

ne térjenek vissza Kijevbe és a környező településekre sem, mert az oroszok újra támadják a várost.

Nem zárjuk ki, hogy újabb támadásokat indítanak a főváros ellen – mondta a polgármester. "Ha van lehetőséged egy kicsit tovább maradni azokban a városokban, ahol biztonságosabb, inkább maradj!" - idézte üzenetét a Fox News.

Szombaton egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor rakétatámadás érte a várost.

Megsemmisült orosz tank a Kijev megyei Buzovában Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
10:22
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatják az orosz csapatok átcsoportosítását

A brit védelmi minisztérium a legfrissebb hírszerzés alapján azt írja, hogy az oroszok folytatják csapataik átcsoportosítását Ukrajna keleti részén. Hozzátették, a keleti területeken folyamatos az ostrom, Oroszország pedig újra támadásba lendül.

10:48
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer menekült érkezett szombaton Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 4556-an léptek be az országba. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek egy hónapon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől szombaton 313 ember, köztük 117 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 41 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - olvasható az ORFK közleményében.

11:06
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Brovait is rakétatámadás érte

Vasárnap hajnalban rakétákkal támadták a Kijev közelében fekvő Brovai városát. A település polgármestere részleteket nem közölt a támadás célpontjáról, vagy arról, hogy vannak-e áldozatok. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy megrongálódott az infrastruktúra - közölte a Guardian.

11:27
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen most az élet Mariupolban - fotók

Lebombázott házak előtt tűzifát visz egy férfi Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Egy asszony ételt főz egy ház előtt Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

További képeket láthatnak a háborúról folyamatosan frissülő galériánkban!

11:47
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Üzentek az oroszok

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán katonáknak, ígéretet téve arra, hogy aki így tesz, megkímélik az életét.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a határidő lejárta után fél órával - helyi idő szerint fél hétkor - nem lehetett észrevenni semmilyen harci tevékenységet a dél-ukrajnai városban.

A Mariupolt védő ukrán katonákról itt írtunk bővebben. 

 

12:13
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Miért olyan fontos Mariupol az oroszoknak?

Hetek óta ostromolja Oroszország Mariupolt, és úgy tűnik, nagyon közel állnak ahhoz, hogy teljesen elfoglalják a kikötővárost. Több ezer ember halt meg az ostromban, amelyet elsők között kezdtek el bekeríteni az orosz csapatok.

A BBC írt egy elemzést, amelyben összefoglalják, miért olyan fontos Mariupol Oroszországnak.

Egyrészt a város szárazföldi folyosót, egyfajta hidat biztosítana a Krím és Donbasz között, ami jelentős stratégiai és katonai siker lenne. Másrészt Ukrajna gazdaságának megfojtása is cél lehet, hiszen Mariupol a legnagyobb déli kikötőváros, amely Ukrajna acél-, szén- és kukoricaexportjának kulcsfontosságú központja is.

12:21
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária megtiltotta az orosz hajók behajózását kikötőibe

Bulgária megtiltotta, hogy orosz zászló alatt közlekedő hajók behajózzanak fekete-tengeri kikötőibe a kiterjesztett uniós szankciók részeként - jelentette be vasárnap honlapján az ország tengerészeti hatósága - írja a The Guardian.

Minden orosz lobogó alatt lajstromozott hajó, valamint minden olyan hajó, amely február 24. után váltott orosz lobogót, vagy a tengeri lajstromba való bejegyzését bármely más államra, nem hajózhat be a bolgár tengeri és folyami kikötőkbe" - közölte a hatóság.

Kivételt csak a vészhelyzetben lévő vagy humanitárius segítséget kérő hajók, illetve az uniós országokba energiatermékeket, élelmiszereket és gyógyszereket szállító hajók képeznek.

12:37
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak egy lőszergyárat Kijev mellett

Az oroszok megsemmisítettek egy lőszergyárat Kijev közelében, Brovaiban – közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

12:57
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs biztonságos menekülőút

Ukrajnának és Oroszországnak ma nem sikerült megegyeznie az evakuálási folyosókról - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A civilek és a sebesült ukrán csapatok Mariupolból való biztonságos evakuálása miatt akartak humanitárius folyosót nyitni. Szombaton kilenc ilyen útvonalról állapodtak meg az oroszokkal, de a vasárnapi evakuálásban nem tudtak megegyezni - írja a Sky News.

Mariupol kulcsfontosságú város az oroszoknak, amelyet már csak néhány ukrán katona véd Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
13:16
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Sok menekültnek nem lesz hová visszatérnie

Az Ukrajnából eddig elmenekült közel ötmillió ember közül soknak nem lesz otthona, ahová visszatérhetne - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa.

A menekülők körülbelül 90%-a nő és gyerek, mivel az ukrán kormány bevezette a hadiállapotot, amely megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiak távozását az országból.

Április elején a szervezet arról számolt be, hogy több mint hétmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát és menekült más országba, vagy Ukrajna biztonságosabb vidékeire - foglalta össze a Guardian.

13:37
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ők az elsüllyedt orosz hadihajó túlélői - videó

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közzétett egy videót, amelyen a haditengerészet főnöke és a Fekete-tengerben elsüllyedt Moszkva cirkáló túlélői találkoztak.

A Moszkva nevű cirkálóról bővebben is írtunk.

13:55
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb látványos térképen az orosz csapatok előrenyomulása

A brit védelmi minisztérium közzétett egy frissített térképet, amely részletezi az orosz csapatok ukrajnai mozgását. A brit hírszerzés szerint az oroszok valószínűleg továbbra is előrenyomulnak Ukrajna keleti részében, továbbá a déli Krím felől jósolnak mozgásokat Nova Kakhovka, Zaporizzsja, Melitopol, Bergyanszk és Herszon irányába.

14:17
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 90 menekült töltötte az éjszakát a BOK csarnokban szombaton

Nagyszombaton 446 menekülőnek segítettek a budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 89-en töltötték ott - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

14:31
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy orosz tábornok

Megölték Vlagyimir Petrovics Frolov orosz tábornokot Ukrajnában  - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vlagyimir Frolov vezérőrnagy a nyolcadik orosz hadsereg parancsnokhelyettese volt. Alekszandr Beglov szentpétervári polgármester is megerősítette a hírt, aki úgy fogalmazott: "Vlagyimir Petrovics Frolov hősi halált halt az ukrán nacionalistákkal vívott harcban" - írja a BBC.

14:53
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen egy kegyetlen csata helyszíne Harkovban - fotó

Ukrán katonák egy szétlőtt orosz katonai jármű mellett Gusarovka falu közelében, Harkov megyében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Egy ukrán katona elsétál egy megsemmisült orosz tank mellett Gusarovka faluban, Harkov megyében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Megsemmisült orosz járművek egy része Gusarovka falu közelében, Harkov megyében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov
15:19
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Milliókat gyűjtött az ukrán rászorulóknak egy 12 éves fiú

Több mint 200 000 fontot gyűjtött össze egy 12 éves fiú, hogy így segítse az ukrán menekülteket. A kisfiú fából készült tálakat és más egyedi kézműves termékeket készít, ezek egyikére lehetett licitálni a közösségi médiában. A felhívással összesen 215 822 fontot, átszámítva körülbelül 98 millió forintot gyűjtött össze.

15:42
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Halottjai is vannak a Harkov elleni támadásnak

A hatóságok szerint

legalább három civil meghalt,

amikor az oroszok vasárnap virradóra megtámadták a kelet-ukrajnai Harkovot. Oleg Szinegubov régiós kormányzó telegramos bejelentése szerint 31 ember megsérült.

Az orosz csapatok eddig összesen 23 alkalommal lőtték az ország második legnagyobb városát és a környező falvakat, egy alkalommal rakétákkal. Szinegubov arra figyelmeztette Harkov lakóit, hogy

csak alapos okkal menjenek ki az utcára.

Egy mentős elsétál a bombázás után megsemmisült épületek mellett Harkovban Forrás: AFP/Sergey Bobok
15:55
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom lép életbe Kijevben

Vasárnap 22 órától egészen másnap hajnali 5-ig kijárási tilalom lesz az ukrán fővárosban.

16:17
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

A békét sürgette húsvéti beszédében Ferenc pápa

Ukrajnát helyezte az első helyre a világban békét sürgető húsvéti beszédében Ferenc pápa, aki két év pandémia után először hívek tízezrei előtt szólt a Szent Péter-bazilika lodzsájáról vasárnap délben.

- mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a római Szent Péter téren Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino
16:33
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai célpontok tömegének megsemmisítéséről számolt be Oroszország

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az éjszaka folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisítettek egy lőszergyárat a Kijev megyében lévő Brovari falu közelében.

Az orosz légierő 68 katonai létesítményt, a rakétaerők és a tüzérség pedig 814 célpontot semmisített meg Ukrajnában. Mint mondta, az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 134 repülőgépet és 470 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2290 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 992 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2166 katonai járművet veszítettek - tette hozzá a tábornok.

16:45
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Mecsetben fogva tartott túszokat szabadítottak ki az orosz katonák Mariupolban

Szombaton a Mariupol város "felszabadítására" irányuló offenzíva során, Recep Tayyip Erdogan török elnök kérésére Primorszk kerületben az orosz erők különleges műveletet hajtottak végre ukrán "nácik" által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására.

Ennek eredményeképpen az imahelyet elfoglalták, és ott 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg, a kiszabadított túszokat pedig biztonságos helyre szállították.

A volt túszok a Független Államok Közössége egyik tagállamának állampolgárai - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

16:58
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

A háború alatt körülbelül 1000 külföldi zsoldost vesztett az ukrán hadsereg

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint Kijev a háború kezdete óta 63 országból összesen 6824 külföldi zsoldost hívott be Ukrajnába.

Mint mondta, a legtöbben közülük - 1717-en - Lengyelországból érkeztek, mintegy másfél ezren az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából, mintegy 300-300-an az Egyesült Királyságból és Georgiából, Szíria török ellenőrzés alá vont területeiről pedig 193-an.

Túlnyomó többségük jelenleg Kijevben, Harkovban, Odesszában, Mikolajivben és Mariupolban szolgál ukrán egységeknél.

Közölte, hogy az orosz fegyveres erők eddig 1035 külföldi zsoldost öltek meg. A harcoló zsoldosok száma folyamatosan csökken, jelenleg 4877-en vannak Ukrajnában. A beszámoló szerint 912 zsoldos megtagadta a részvételt a harci cselekményekben és elmenekült az országból.

Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a külföldi zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog szerint nem illeti meg a harcoló fél státusa.

"Ezért a legjobb, ami rájuk vár, a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés" - mondta.

A szóvivő azt állította, hogy a mariupoli Azovstal fémműben bekerített erők mintegy négyszáz tagja külföldi zsoldos, a legtöbbjük európai országokból, illetve Kanadából érkezett.

"További ellenállás esetén mindannyiukkal végzünk" - hangoztatta a vezérőrnagy.

17:04
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Már öt halottja van a Harkov elleni támadásnak

Öt ember meghalt és legalább 13 megsebesült Harkov városának ágyúzásában - közölték a helyi hatóságok - írja a BBC

17:22
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Megadásra kértek engedélyt az ukrán erők Mariupolban

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerda éjjel bejelentette, hogy az Azovstalban bekerített ukrán erők vasárnap délelőtt lehetőséget kaptak a fegyverletételre.

Elfogott rádiókommunikációra hivatkozó beszámolója szerint a körbezárt erők közölték Kijevvel, hogy a vizük és az élelmiszerük elfogyott, és megadásra kértek engedélyt.

A tábornok szerint válaszul agyonlövetéssel fenyegették meg őket.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szombaton azt állította, hogy a harcokban 23 367 ember esett el az ukrán fegyveres erők és az oldalukon harcoló külföldi zsoldosok részéről.

Korábban azt mondta, hogy az Azovstal területén az oroszon és az ukránon kívül hat európai nyelven folyik rádiókommunikáció.

17:54
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint csapataik Mariupolban továbbra is kitartanak

A Mariupol városában körülzárt ukrán erők továbbra is harcolnak, és ellenállnak a megadásra vonatkozó orosz követelésnek - közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A város még mindig nem esett el - mondta Smihal az ABC "This Week" című műsorában, hozzátéve, hogy az ukrán katonák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város egyes részeit - írja a The Guardian

18:54
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt Zolote ukrán város orosz ágyúzásakor

Két ember meghalt, négy pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Zolote város ágyúzásakor - közölte a luhanszki terület kormányzója.

Szerhij Gaidai szerint a tüzérségi csapásban a város egyik emeletes épületének két teljes emelete megsemmisült - írja a Sky News.

19:52
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ünnepek alatt is beadhatják a menedékes státusz iránti kérelmüket az ukrajnai menekültek

A hétvégén is érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, ahol az ünnepek alatt is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket.

Munkatársaink folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, hogy a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket - írja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 17. 6:00 órai adatok alapján 16 347 menedékes kérelmet regisztrált.

20:06
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt

Zelenszkij bejenlette, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a saját szemével lássa: az orosz erők "népirtást" követnek el.

Ezt a szót a francia államfő Joe Biden amerikai elnökkel ellentétben eddig nem volt hajlandó kiejteni.

"Beszéltem Emmanuellel" - mondta Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak pénteken adott és vasárnap sugárzott műsorában. "Úgy gondolom, elérheti, hogy Oroszország kezdjen párbeszédet" - tette hozzá.

Azt mondtam neki: szeretném, ha megértené, hogy nem háborúról van szó, ez egyszerűen népirtás. Meghívtam, jöjjön el, ha alkalma nyílik rá - mondta Zelenszkij. "Eljön, látni fogja, és bizonyos vagyok benne, hogy meg is fogja érteni".

Elnökválasztási kampánya során Emmanuel Macron kifejtette csütörtökön, hogy a népirtás fennállását jogászoknak, nem pedig politikusoknak kell megállapítaniuk, és a "szóháború fokozása" nem segít Ukrajnán.

21:03
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovban lebontották Zsukov marshall mellszobrát

Az ukrajnai Harkov városában lebontották a második világháború szovjet parancsnokának, Georgij Zsukov marsallnak az emlékművét.

A közösségi médiában terjedő videófelvételen az látható, amint a mellszobrot ledöntik a talapzatáról - írja a BBC.

Az eset helyi idő szerint 11 óra körül történt.

21:39
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolcvan kilométer hosszan állnak a teherautók a lengyel-fehérorosz határon

Nyolcvan kilométer hosszan állnak a teherautók a lengyel-fehérorosz határon, mert az orosz és fehérorosz sofőrök még az európai uniós szankciók életbe lépése előtt el akarják hagyni az unió területét - írta vasárnap internetes oldalán a BBC.

A várakozási idő a 33 órát is elérheti.

Az EU az Ukrajna elleni invázió miatt megtiltotta, hogy orosz és fehérorosz teherautók - kivéve a gyógyszereket, leveleket, kőolajszármazékokat szállítók - a területére lépjenek és ott tartózkodjanak.

Adam Easton, a BBC varsói tudósítója szerint 230-240 jármű sorakozik két határátkelőnél. Egyelőre nem tudni, mi lesz a jelenleg uniós területen tartózkodó több ezer teherjárművel.

22:32
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Két MiG-29-es lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz légvédelem Harkiv megyében lelőtt két MiG-29-es repülőgépet Pavlovgrádnál pedig egy drónt - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap esti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint precíziós föld-levegő rakéták egy lőszer- és egy üzemanyag-raktárt, a légerő gépei 44 katonai a rakétacsapatok és tüzérség pedig 113 létesítményt semmisített meg.

A tábornok azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 136 repülőgépet, 471 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2308 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 998 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2171 speciális katonai járművet veszítettek.

22:42
április 17, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy ukrán ezredes a mariupoli harcokban

A RIA Novosztyi hírügynökség vasárnap esti helyszíni jelentése szerint a mariupoli Azovsztal acélműben körülzárt ukrán erők nem éltek az orosz hadvezetés által felkínált fegyverletételi lehetőséggel.

A donyecki "népi milícia" azt közölte a Telegram-csatornáján, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérletben életét vesztette Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka.

Az összecsapásban mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

08:14
április 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!