A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az oroszok csapatokat vonnak össze egy kelet-ukrajnai offenzívához, a Vöröskereszt nem jut be Mariupolba

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Luhanszk, katona, fegyver
8157567 02.04.2022 A serviceman of the mortar platoon of the LPR People's Militia is pictured on the front line near the village of Krymskoye controlled by the Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 40. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül54 bejegyzés
06:30
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Szlovákia hajlandó rubelben fizetni a gázért

Szlovákia szükség esetén inkább vállalja a Moszkva által támasztott fizetési feltételeket, és rubelben egyenlíti ki az orosz gázimportot, mintsem ártson saját gazdaságának - jelentette ki vasárnap Richard Sulík szlovák kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter.

- mondta Sulík a szlovák közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

Richard Sulík Forrás: AFP/Samuel Kubani

A miniszter kiemelte, hogy

szerződésszegésként minősíthető Oroszország fizetési feltétele, de a szlovák gazdaság nem mondhat le teljes mértékben az orosz gázról.

Emlékeztetett mindenkit, hogy Szlovákia gázimportjának 85 százalékát jelenleg Oroszországból kapja. Mindemellett hangsúlyozta, hogy dolgoznak az energetikai függőség csökkentésén a többi között cseppfolyósított fölgáz behozatalával, ehhez a műszaki feltételek megteremtése azonban még éveket vehet igénybe.

06:35
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

A Bucsában történteknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki

A Bucsában történt bűncselekményeknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki, tekintettel arra, hogy Ukrajna más régiói még mindig orosz ellenőrzés alatt állnak - közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint mondta, azokon a helyeken "még több halott lehet és bántalmazás történhetett". "Mert ez az orosz hadsereg természete, amely az országunkba jött. Olyan embertelen teremtmények, akik nem tudnak másként cselekedni" - hangoztatta Zelenszkij.

06:39
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Pontosan tudták, milyen vész közeleg

Az ukrán elnök beszélt arról is, hogy Ukrajnának elvileg nem is kellett volna külföldi partnereitől fegyvereket kérnie. "Mert minden szükséges fegyverzetet kérés nélkül a rendelkezésünkre kellett volna bocsájtaniuk. Mert pontosan tudták, milyen vész közeleg és az mit hoz magával" - tette hozzá az ukrán elnök.

Ukrán hivatalos közlések szerint Bucsa településen tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket, míg Kijev az orosz csapatokat vádolja ártatlan civilek lemészárlásával.

06:58
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szankciókat várnak

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap este közölte a Twitter-oldalán közzétett videóüzenetében, hogy elégtelennek találja a bucsai atrocitások nyomán tervezett újabb uniós szankciókat. A jelen helyzet szerint ez elégtelen válasz Oroszország bűncselekményeire és az orosz agresszióra" - mondta a tárcavezető, miután alkalma volt megvizsgálni a büntetőintézkedések tervezetét.

"Szigorítani kell az uniós szankciókat" - jelentette ki Kuleba. Különös tekintettel az orosz olaj, gáz és szén embargóját szorgalmazta, az európai kikötők lezárását az orosz termékek előtt, valamint újabb orosz bankok kizárását a SWIFT globális fizetési rendszerből. Ugyanezt követelte a világ legfejlettebb ipari államait összefogó, az Európai Uniót is magában foglaló G7 csoporttól is.

07:17
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több ukrán városból jelentettek légicsapásokat

Az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál Szerhij Nadal polgármesterre hivatkozva robbanásról számolt be a nyugat-ukrajnai Ternopil városában. Sajtójelentések szerint robbanások zaját lehetett hallani a déli Herszonban és Odesszában is.

07:23
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem 3000 embert evakuáltak Mariupolból és Luhanszkból

Ukrajna 2964 embert evakuált Mariupol kikötővárosából és a közeli Luhanszk régióból – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

A Vöröskereszt többször is megpróbált bejutni Mariupolba, miután pénteken egy segélykonvoj megfordítására kényszerült. Jelenleg is folynak a tárgyalások Oroszországgal, hogy a Vöröskereszt buszai mégis bejussanak a városba.

07:36
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában több mint 1400 civil halott van

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) legfrissebb összesítése szerint az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta 1417 civil, köztük 121 gyerek halálát dokumentálták. A világszervezet ezen felül 2038 sebesültet számlált, akik közül 171-en gyerekek.

Az OHCHR hangsúlyozta, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, mivel az olyan helyszíneken, mint Mariupol és Irpiny, ahol súlyos harcok folynak, még nem lehetett hitelt érdemlően megerősíteni a civil áldozatok számát.

Zsákokba teszik és kisteherautóval gyűjtik össze a Bucsa utcáin talált holttesteket Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A legtöbb polgári áldozatot, több mint 1500 halottat Luhanszk és Donyeck térségéből jelentették. Leginkább a nagy hatótávolságú robbanófegyverek követelnek halálos áldozatokat, így a nehéztüzérség, rakétasorozatvetők, valamint rakéta- és légicsapások.

07:53
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bejelentkezett a Grammy-gálán

Zelenszkij helyi idő szerint vasárnap videóüzenetben fordult a 64. Grammy-díjátadó gála résztvevőihez Las Vegasban. A nézőktől azt kérte, hogy "minden lehetséges módon" támogassák Ukrajnát.

"Mi lehet ellentétesebb a zenénél? Lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. Töltsétek meg zenétekkel a csendet. Töltsétek meg ma, hogy elmeséljétek történetünket. Támogassatok, amiben csak tudtok. Csak ne legyen csend!" - fogalmazott az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij videón üzent a gála résztvevőinek Forrás: AFP/2022 Getty Images/Matt Winkelmeyer
08:41
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök népirtásról beszél

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS News-nak egy tolmácson keresztül nyilatkozva azt mondta, hogy Ukrajna népe nem akarja, hogy Oroszország leigázza, ezért elpusztítják és kiirtják őket.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország tettei népirtásnak minősülnek-e, azt mondta: "Valóban, ez népirtás. Az egész nemzet és az emberek kiirtása."

08:59
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Titkos mozgósítás kezdődött Oroszországban

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli jelentésére hivatkozva az Ukrajnszka Pravda azt írja, hogy titkos mozgósítás kezdődött Oroszországban. Előnyben részesülnek azok, akik már rendelkeznek harci tapasztalattal. A mozgósítás főbb régiói: Krasznodar, Permi határterület, Dagesztán, Ingusföld, Kalmukföld. Mintegy 60 ezer emberre számítanak.

09:11
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megöltek egy ukrán polgármestert és lemészárolták a családját is

Megölték Motyzsin polgármesterét, Olga Sukhenkot az orosz katonák, és lemészárolták a férjét valamint a fiát is - írja a Sky News az AP jelentésére hivatkozva. A polgármestert és családját március 23-án rabolták el, holttesteiket egy erdei gödörbe dobták. Jelentések szerint lelőtték őket.

09:20
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nőket és gyerekeket ejtettek túszul Csernyihivben

Több mint 150 nőt és gyereket ejtettek túszul orosz katonák egy pincében a Csernyihivi régió Jahidne nevű falujában – számolt be Facebook-oldalán Vjacseszlav Csausz, a csernyihivi önkormányzat vezetője.

Vjacseszlav Csausz szerint a foglyok csak néhány órát tölthettek a szabadban, és a halottakat sem vihették ki a pincéből.

09:32
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint 1400 halálos áldozata van a háborúnak

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint

több mint 1400 halálos áldozata

van eddig az orosz-ukrán háborúnak, és több mint 2000-en megsérültek. Hozzátették, a valós számok ennél valószínűleg jóval magasabbak.

A legtöbb áldozatot Donyeck és Luhanszk területéről jelentették - írja a BBC.

09:43
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább bombázzák Odesszát

Folytatják Odessza bombázását az oroszok – közölte Szergej Bratcsuk, a régió önkormányzatának szóvivője.

Bejegyzésében azt írta,

éjjel újabb rakétatámadás érte a várost.

Pontos információkat későbbre ígért.

09:53
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Mozgolódnak a csapatok, Donbasz régióra koncentrálnak az oroszok

Átcsoportosítják katonáikat az oroszok, és úgy tűnik, hogy csapatösszevonásokkal erősítik a pozícióikat - főleg - a kelet-ukrajnai Donbasz régióban - írja a brit védelmi minisztérium hétfő reggeli bejegyzésében.

10:07
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb várost ért rakétatámadás

Több rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Nyikolajiv városát - ezt Alekszandr Szjenkevics, a város polgármestere jelentette a közösségi oldalán.

A z Unian ukrán hírügynökség azt írja, a polgármester arra kérte a helyieket, hogy egylőre ne tegyenek közzé fotókat és videókat.

10:31
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Önkéntesek haltak meg, amikor bombatalálat érte a várost

Két humanitárius segélyt osztó önkéntes halt meg, amikor rakétatámadás érte a luhanszki régióban található Novodruzsenszk települést - számolt be róla Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Regionális Katonai Igazgatóság vezetője.

10:49
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újraindult a metró Kijevben

Újraindult a kijevi metróközlekedés hétfőn, legalábbis egy szakaszon, a déli irányba.

A metróállomások továbbra is éjjel-nappal fogadják a menekülőket az óvóhelyeken.

11:06
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Irpiny szinte teljesen megsemmisült, így élnek a helyiek - fotók

Gyógyszereket visznek magukkal egy szétlőtt patikából Irpinyben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

Egy nő sétál a romok között Irpinyben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

A háborúról még több fotót láthatnak folyamatosan frissülő galériánkban!

11:18
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Dmirij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese jelentette be a Twitteren, hogy

Oroszország összehívta hétfőre az ENSZ Biztonsági Tanácsát,

hogy tárgyaljanak a Bucsában történt vérengzés megvitatása miatt.

"Oroszország az ENSZ BT összehívását kérte az ukrán szélsőségesek Bucsában elkövetett arcátlan provokációjának tükrében" - fogalmazott.

Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket, míg Kijev az orosz csapatokat vádolja ártatlan civilek lemészárlásával. Ukrán hivatalos közlések szerint a településen

tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg

- írja az MTI.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a kijevi vezetés célja a béketárgyalások szabotálása - olvasható a The Guardianen.

11:43
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb üzemanyag-tárolókat vettek célba Odesszában

Szergej Bratchuk, az odesszai regionális katonai kormány szóvivője szerint az üzemanyag-tározókat célozták meg az orosz csapatok éjjel, amikor Odesszát támadták.

Sűrű, fekete füstoszlopok szállnak a magasba az orosz rakétacsapásokat követően a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosból az április 3-i támadás után Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
12:03
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Friss fotó Mariupolból

Mariupol egyik elnéptelenedett utcája Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev
12:24
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezer menekült érkezett Ukrajnából vasárnap

Vasárnap mintegy tízezren érkeztek Magyarország területére: az ukrán-magyar határszakaszon 4519 ember lépett be, míg a román-magyar határon belépők közül 5117-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban március 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán
12:44
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb holttestek kerültek elő Bucsában

Vasárnap késő estig 330-340 holttestet gyűjtöttek össze a Kijev melletti Bucsában - írja az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál. A városban még folyik a kutatás, mert egyes holttesteket hátsó udvarokban temettek el.

Az orosz csapatok kivonulása után megtalált holttestekről készült fényképfelvételek nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Oroszország tagadja, hogy az ő katonáik ölték meg az embereket, és "a nyugati média számára rendezett színjátékról" beszélnek. Oroszország összehívta hétfőre az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tárgyaljanak a Bucsában történt vérengzés megvitatása miatt.

A holttesteket igazságügyi orvosszakértők fogják megvizsgálni.

13:09
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos térképen a háború alakulása

Sötét szín jelöli az oroszok által elfoglalt területeket, a világos rózsaszín azt mutatja, hol zajlanak jelenleg is harcok az országban, míg a sárga az ukrán ellentámadások helyszíneit jelöli.

13:30
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Felismerhetetlen az autó, amin áthajtott egy tank - fotó

Tank hajtott át ezen az autón Bucsában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

Még több képet láthatnak a háborúról folyamatosan frissülő galériánkban.

13:44
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolcan meghaltak, amikor az oroszok megtámadtak két várost

Nyolc ember meghalt és 34 megsebesült az orosz erők vasárnapi tűzérségi támadásában a dél-ukrajnai Ocsakivban és Mikolajivban - közölte hétfőn az ukrán ügyészség. Az ellenséges ágyúzás következtében Ocsakiv hét lakosa meghalt, 20 másik pedig megsebesült. Mikolajivban egy ember meghalt, 14 másik megsebesült, köztük egy gyerek - derült ki a tájékoztatásból.

Az ügyészség szerint az orosz erők lövedékei lakóházakat és polgári közösségi létesítményeket, valamint járműveket rongáltak meg.

Az Odessza, Ukrajna legnagyobb kikötője felé vezető úton fekvő Mikolajiv lakossága a háború előtt 475 000 fő volt. A Fekete-tenger partján lévő Ocsakivnek 15 ezer lakosa van, a település egyike a február 24-i orosz támadás első célpontjainak - írja az MTI.

14:02
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a Kijev környéki pusztítás

Kiégett és lakhatatlanná vált házakat látni a Kijevhez közeli Borodiankán.

14:25
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Egy mikolajivi kórházat is megtámadtak - videó

Egy mikolajivi kórházt is tűz alá került az orosz támadásban - közölte Olekszandr Szjenkevics, a város polgármestere.

A támadásban nem sérült meg senki.

14:43
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kiutasítottak egy újságírót Ukrajnából

Kiutasították vasárnap Ukrajnából Robert Dulmerst, a Nederland Dagblad című holland napilap haditudósítóját, mert közzétett egy fotót a Twitteren az Odessza városban aznap reggel becsapódó rakétákról - írja az MTI az NlTimes holland hírportálra hivatkozva.

Dulmers a saját lapjának elmondta: vasárnap a kikötővárosban tartózkodott, és követte a rakéták becsapódásának hangját. A helyszínen felvételeket készített, amelyeket azután megosztott a Twitteren. Aznap délután a rendőrségre kísérték, ahol elmondása szerint durván bántak vele. Amikor Dulmers a holland külképviselettel telefonon beszélt, megragadták, kitépték a kezéből a készüléket.

Útlevelét elkobozták, és amikor megpróbált ellenállni, fojtogatták és fegyvert szegeztek a fejéhez.


A hatóságok ezután közölték vele, hogy elvették tőle haditudósítói akkreditációját, és onnantól nemkívánatos személy az országban. A rendőrség a férfit saját autójában az ukrán-moldovai határra szállította, és ott adták vissza neki személyi papírjait. Dulmers 2032-ig nem térhet vissza Ukrajnába.

Sűrű, fekete füst száll a magasba az orosz rakétacsapásokat követően a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosból április 3-án Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
15:03
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Csak romok maradtak ebből a mariupoli színházból - fotó

Egy lebombázott színház Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Már több képet láthatnak a háborúról folyamatosan frissülő galériánkban.

15:11
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja, visszaszerezték Szumit

Dmitro Zsivickij, Szumi megyei közigazgatás vezetője szerint már nincsenek orosz csapatok Szumi területén - írja a Sky News.

15:24
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Recesszióba kerülne az európai gazdaság, ha leáll oroszországi energiaimport

Recesszióba taszítaná Európát az orosz energiaembargó - figyelmeztetett Christian Sewing, a német bankszövetség elnöke.

"Érzelmileg meg lehet ugyan érteni minden embargóra vonatkozó felhívást" - mondta, rámutatva egyúttal, hogy ha erre kerülne sor, az nagy valószínűséggel a német gazdaságot és minden bizonnyal az európai gazdaságot is recesszióba taszítaná, amelynek aztán hosszú távú következményei lennének."

15:40
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap is sok menekültnek segítettek a BOK csarnokban

Vasárnap 552 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 70-en töltötték a létesítményben - tájékoztatott a Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn.

Ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot és internetet is biztosítanak a humanitárius tranzitponton (Fotónk archív kép) Forrás: Nagy Boglárka
15:57
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Heten meghaltak egy harkovi támadásban

Hét ember meghalt, 34-en pedig megsérültek vasárnap egy harkovi támadásban, köztük három gyerek – írja a Sky News ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

Az ukrán főügyészség hétfői közleménye szerint a támadás helyi idő szerint este hat óra körül történt. Állítólag az orosz erők lakóépületeket támadtak.

Egy kigyulladt épület Harkovban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo
16:17
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ma sem tudta elérni a Vöröskereszt az ostromlott Mariupolt

A Vöröskereszt közölte,

nem jutottak el Mariupolba, hogy evakuálják a civileket.

A biztonsági viszonyok miatt csapatunk ma nem tudott eljutni Mariupolba - idézte Jason Straziuso szóvivőt a The Guardian.

Nem ez az első alkalom, hogy meghiúsul az evakuálás a folyamatos ostrom alatt álló városból.

Mariupolban több tízezer ember rekedt, ahol alig jutnak élelemhez és vízhez Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev
16:45
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Felvétel készült a Bucsában talált tömegsírról

Vasárnap késő estig

330-340 holttestet gyűjtöttek össze a Kijev melletti Bucsában.

Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért. Oroszország viszont tagadja, hogy az ő katonáik ölték meg az embereket, és "a nyugati média számára rendezett színjátékról" beszélnek.

A holttesteket igazságügyi orvosszakértők fogják megvizsgálni.

A Maxar Technologies által közreadott, március 31-én készült műholdfelvétel a kiásott gödörről egy templom közelében a Kijev melletti Bucsában Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies/-
17:18
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 8800 menekült elhelyezését segítette a katasztrófavédelem

Az orosz-ukrán háború kitörése óta 8876 ember - köztük 4875 gyermek és 2696 nő - elhelyezésében működött közre a katasztrófavédelem.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfői közleménye szerint továbbra is több ezer háború elől menekülő ember - köztük sok gyerek - érkezik Ukrajnából Magyarországra.

A katasztrófavédelem folyamatosan rögzíti és koordinálja a segélykérelmeket, és a társszervekkel, valamint a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik a menekültekről, segíti az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat - emelték ki.

Azt írták, hogy Ukrajnából folyamatosan érkeznek a nemzetközi segítségkérések az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz.

Ezeket a segélyszállítmányokra, egészségügyi ellátásra, betegszállításra vagy akár vetőmagokra vonatkozó segélykérelmeket az EU és a NATO polgári védelmi platformjainak online felületein kell rögzíteni, amelyeket Magyarországon a katasztrófavédelem kezel, majd eljuttatja az információkat a szaktárcákhoz - ismertették.

Hozzátették: a felajánlott és elfogadott segélyszállítmányokkal kapcsolatos magyarországi és nemzetközi koordinációt, a kapcsolódó logisztikai feladatokat is a katasztrófavédelem végzi.

17:35
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a lebombázott mariupoli színház belülről - képek

17:46
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország csapatokat von össze egy kelet-ukrajnai offenzívához

Az ukrán katonai főparancsnokság szerint jelenleg Oroszország átcsoportosítja haderejét, csapatokat von össze egy kelet-ukrajnai offenzívához.

Új egységeket is hoznak létre, hogy azokat a frontra küldhessék.

Emellett igyekeznek megerősíteni, újraszervezni, illetve előnyösebb taktikai pozíciót felvenni csapataikkal Ukrajna déli részén.

17:58
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország feloldja a koronavírus miatt bevezetett beutazási korlátozásokat

Oroszország feloldja a koronavírus miatt bevezetett beutazási korlátozásokat egyes "baráti országok" részére.

Az intézkedés 52 olyan országra vonatkozik, amelyek nem csatlakoztak a Moszkva elleni nyugati szankciók legújabb hullámához - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Újraindulnak a repülőjáratok többek között Argentínából és Dél-Afrikából - írja a Sky News.

18:25
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét lakott területeket lőttek Harkov megyében az orosz erők

Ismét több lakott területet lőttek az éjjel az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkovnál, a megyeszékhely határában fekvő Derhacsi településen.

Az előzetes adatok szerint három polgári személy meghalt és heten sebesültek meg - közölte hétfőn a régió kormányzója.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy Oleh Szinyehubov kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon közölte még, hogy a megyében a leghevesebb harcok változatlanul Izjum városánál zajlanak.

Egyúttal hozzátette, hogy az orosz csapatok napról napra nagy erőket veszítenek Izjumnál.

A Harkovtól délre fekvő Lozova településről az ukrán hatóságok elkezdték az ott lakók kimenekítését - írta a megyei vezető.

19:32
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a harcok után a Kijev és Zsitomir közötti autópálya - képek

19:44
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Állami felügyelet alá helyezik a Gazprom németországi leányvállalatait

Állami felügyelet alá helyezik Németországban a Gazprom orosz állami energetikai társaság helyi leányvállalatait - jelentették be hétfőn Berlinben.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter elmondta, hogy a Gazprom Germania vállalatcsoportot a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében átmenetileg a hálózatos iparágak működését felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) fennhatósága alá helyezik.

A Gazprom Germania földgáz-kereskedelmi, földgázszállítási és földgáztározó-üzemeltetési tevékenysége révén a kritikus infrastruktúrával foglalkozó cégek közé tartozik, kiemelt jelentősége van Németország földgázellátásában, állami felügyelet alá helyezése pedig "sürgetően szükséges" - mondta Habeck.

Német sajtóértesülések szerint a kormány azzal vádolja a Gazprom Germaniát, hogy tározóit nem üzleti céllal üzemelteti, hanem azért, hogy minél súlyosabb legyen a földgázellátási helyzet Németországban.

A cég egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt megpróbált átadni egy szentpétervári székhelyű szervezetnek, hogy megelőzze az állami felügyelet alá vételt.

20:01
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna a világ egyik legjobban elaknásított országa

Közel kétmillió ember él taposóaknákkal és különféle robbanószerkezet-maradványokkal körülvéve, különösen az ország keleti részén.

A világon az ötödik legtöbb civil áldozatot követelik a taposóaknákkal összefüggésbe hozható balesetek.

20:14
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

A JPMorgan 1 milliárd dollárt veszíthet az Ukrajna elleni orosz háború miatt

Az Ukrajna elleni orosz háború közel 1 milliárd dollár veszteséget okozhat a JP Morgan Chase-nek, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának - közölte Jamie Dimon, a bank vezetője a befektetőknek eljuttatott levelében.

Dimon arra nem tért ki, hogy ez a veszteség milyen időtartamra vonatkozik, de megjegyezte, hogy a bank aggódik az orosz invázió cégekre és országokra gyakorolt másodlagos hatásai miatt.

A bank előrejelzései szerint az Ukrajna elleni orosz háború és az arra adott nyugati szankciók hatására az orosz hazai össztermék (GDP) 12,5 százalékkal csökkenhet az év közepére.

Ez a visszaesés meghaladná az 1998-as orosz államcsőd utáni 10 százalékos gazdasági zsugorodást.

A JP Morgan Chase azzal számol, hogy az orosz kőolajtól és földgáztól jelentősen függő euróövezet gazdaságának növekedése az eddig várt 4,5 százalék helyett csupán 2 százalék lehet.

Dimon szerint az amerikai gazdaság sem tudja kikerülni a háború hatásait, az amerikai GDP várhatóan csak 2,5 százalékkal nő az idén a bank által eddig becsült 3 százalék helyett.

21:12
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Német államfő: Kudarcos a német Oroszország-politika

Kudarcok sora jellemzi Németország Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak alakítását - mondta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök, korábbi külügyminiszter és kancelláriaminiszter hétfőn Berlinben.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

21:21
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok kivonultak Zsitomir régiójából

Az orosz erők kivonultak az ukrajnai Zsitomir régiójából - közölte Vitalij Bunecko, a város kormányzója.

Az orosz erők most valószínűleg újra Ukrajna keleti részére fognak összpontosítani, ahol nagyszámú orosz anyanyelvű lakosság él - írja a Sky News.

21:30
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 130 ezer új sorkatonát küldhet Ukrajnába

Oroszország több mint 130 ezer új sorkatonát sorozott be a hadseregébe.

Az oroszok szerint az új sorkatonák száma igazodik a korábbi "tavaszi behívásokhoz", de ezek szokatlanul magas számok - közölte egy nyugati tisztviselő.

Úgy gondoljuk, hogy reális esély van arra, hogy ezeket a sorkatonákat Ukrajnába küldik, annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy csak hivatásos katonák mennek Ukrajnába. 

A tisztviselő megismételte a brit védelmi minisztérium néhány nappal ezelőtti figyelmeztetését is, miszerint Oroszország átcsoportosítja a 2008 óta Grúziában tartózkodó erőinek egy részét az ukrajnai invázió megerősítésére - írja a Sky News.

22:13
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy továbbra is segítse Ukrajnát

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatában arra kéri a magyar kormányt, hogy továbbra is segítse Ukrajnát, és lehetőségei szerint mozdítsa elő a fegyveres konfliktus beszüntetését és a béke megteremtését.

A kedden kiadott nyilatkozat rámutat, hogy "a több mint egy hónapja tartó orosz-ukrán háborúnak már eddig is sok ukrán állampolgár, köztük nők és gyerekek estek áldozatul", számosan pedig kénytelenek voltak elhagyni a szülőföldjüket.

Kárpátalja lakosai, köztük a magyarok is, a magyar kormányzat támogatásával mindent megtesznek azért, hogy ellássák, befogadják a menekülteket.

Az országgyűlési választás eredménye bizakodásra ad okot abban a tekintetben, hogy "a magyar kormány továbbra is felvállalja majd mind az ukrajnai menekültek gyámolítását, mind az Ukrajnában nehéz körülmények közé került honfitársainknak a megsegítését" - fogalmaznak a nyilatkozatban.

A KMKSZ abban bízik, hogy a kormány "a háború, illetve a védelmi felszerelések szállításának vonatkozásában továbbra is a NATO-döntések, a gazdasági szankciók vonatkozásában pedig az Európai Unió döntéseinek értelmében eljárva továbbra is segíti majd Ukrajnát", valamint örömmel állapítja meg, hogy "Magyarország kezdettől fogva támogatta Ukrajnának az Európai Unióba történő gyorsított felvételét".

23:24
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov üzent Bidennek, szerinte rossz az amerikai elnök lelkiismerete

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőre vonatkozó kijelentése azt mutatja, hogy az amerikai politikusoknak rossz a lelkiismeretük - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában az Arab Liga kapcsolattartó csoportjával Ukrajnáról folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

00:16
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rekordokat döntenek az orosz közösségi oldalak

A Facebook és az Instagram is blokkolva lett Oroszországban, miután az anyavállalat Meta példátlan módon bizonyos országokban engedélyezte az oroszok elleni gyűlöletbeszédet. Ennek, és nyugati szankcióknak köszönhetően egyre több felhasználó látogat el az orosz oldalakra, köztük a Vkontakte-ra is, amely az orosz Facebooknak is nevezhető.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy története során először haladta meg a 100 millió aktív felhasználót.

Egy másik orosz közösségi oldal, a Telegram is egyre több felhasználót csábít át a Metához tartozó cégektől. A Vkontakte alapítójának új közösségi tere áprilisban jelentette be, hogy elérték a 400 millió felhasználót.

02:34
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Semmi kétség, hogy megrendezett provokáció volt a bucsai eset - állítja az orosz ENSZ-nagykövet

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján semmi kétség, hogy megrendezett provokáció volt az állítólagos vérengzés Bucsában. Vaszilij Nyebenzja erről hétfőn a világszervezet székházában tartott sajtókonferenciáján beszélt.
Különösen a Bucsával kapcsolatos videók, amelyeket mutattam, semmi kétséget nem hagynak afelől, hogy ez mind megrendezett volt. Ezt további bizonyítékokkal is alá fogjuk támasztani- jelentette ki Nyebenzja. Az orosz diplomata a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint felvételeket mutatott, amelyek a bucsai vérengzés megrendezett mivoltát voltak hivatottak alátámasztani.
Már az elejétől fogva világos volt, hogy ez semmi más, mint a soron következő, előkészített provokáció, amely az orosz katonák lejáratására és embertelenségének bemutatására, valamint az Oroszország elleni politikai nyomásgyakorlásra szolgál - fogalmazott az orosz diplomata. Leszögezte: az orosz hadsereg nem követ el semmiféle atrocitásokat civilekkel szemben. "Tényszerű bizonyítékaink vannak erre, amelyeket a lehető leghamarabb szeretnénk bemutatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT)" - tette hozzá.

06:33
április 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború friss híreiről ITT írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!