A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Súlyosan megsérült az ukrán támadásban az oroszok hadihajója

Események

Ukrajna, Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus   Ukraine Russia Military Operation Horizontal
8162693 11.04.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a tank of West military district is pictured during military operation in Topolskoe settlement Kharkov region, Ukraine. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 50. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
06:05
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kilőhették az ukránok az oroszok híres zászlóshajóját

Ukrán rakétatalálat érte az orosz flotta Moszkva nevű cirkálóhajóját - írta a BBC. A hajó még a háború első napjaiban lett híres, ez volt az, amelyik megadásra szólította fel a Kígyó-sziget ukrán védőit, akik erre azt válaszolták: "menjetek a pokolba!"

Ukrajna bejelentése szerint a hadihajót ukrán gyártmányú Neptun rakéták találták el, míg az oroszok azt állítják, lőszerek robbantak fel a fedélzeten.

Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó azt mondta, az orosz mentők nem tudták elérni a hajót, amelynek fedélzetén akár 510 fős legénység lehet.

Makszik Markovics, Odessza kormányzója pedig a Telegramon azt írta, "az oroszok hajója ma pont odament, ahova a legénységünk küldte".

06:25
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

500 tankot veszíthettek az oroszok a háború kezdete óta

Több mint ötszáz tankot veszíthettek eddig az oroszok, ennek nagyobbik részét kilőtték, de 200 tank ukrán kézre került - írta a Nexta.

06:39
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kimentették az orosz cirkálóhajó legénységét

Kimentették a Moszkva nevű cirkálóhajó legénységét - írta orosz forrásokra hivatkozva a Ticker News. Mint azt korábban megírtuk, ukrán rakétatalálat érhette a zászlóshajót, orosz közlés szerint lőszerek robbantak fel a fedélzeten. A hajón mintegy 500 fős legénység lehetett.

07:42
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: nem volt tömeges megadás Mariupolban

Nem volt tömeges megadás Mariupolban, a csapataik továbbra is harcolnak - mondta a BBC-nek Szerhij Orlov, a város alpolgármestere. Mint ahogy azt az Origo is megírta, tegnap 1000 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolnál - Ukrajna ezt tagadja.

Orosz csapatok Mariupolnál, április 12-én Forrás: AFP/Alexander Nemenov
10:17
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Két Neptun rakéta találhatta el a Moszkva nevű cirkálóhajót

Két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el a Moszkva nevű cirkálóhajót - mondta Makszim Marcsenko, Odessza ukrán megye kormányzója. A Reuters hírügynökség szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója. 1983-ban helyezték hadrendbe Szlava néven, jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító, a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára.

2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit, és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légi bázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

11:28
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezer menekült érkezett szerdán Magyarországra

6045 fő lépett be Magyarország területére az ukrán-magyar határszakaszon április 12-én. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 694 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írja csütörtök reggeli összesítésében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). 

A beléptetettek közül a rendőrség 630 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Az ukrajnai háború elől április 12-én 241 ember, köztük 115 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK Csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 11 ember, köztük 6 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

11:32
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Bakondi: Már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is.

Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába.

– Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (...), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba – hangsúlyozta Bakondi György.

Ennek érdekében sem katonákat, sem fegyvereket nem küldenek, és nem engedik át az országon a fegyverszállítmányokat - mondta a főtanácsadó.

12:43
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint négyszáz menekülőnek segítettek a tranzitponton szerdán

Szerdán 415, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 90-en töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal csütörtökön a honlapján.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetet biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - írták.

15:28
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Úszóképes maradt a Moszkva cirkálóhajó

Lokalizálták a Moszkva cirkálón keletkezett tüzet, nyílt égés nincs, és a lőszerrobbanások is megszűntek - közölte az orosz védelmi minisztérium. 

A tájékoztatás értelmében a hadihajó úszóképes maradt, és a fő rakétafegyverzete sem sérült meg. A cirkáló legénységét - sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt - a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel, a cirkálót kikötőbe fogják vontatni.

A tűz okait vizsgálják.

17:29
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Hadifoglyokat cserélt Oroszország és Ukrajna

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy 30 ukrán állampolgárt engedtek el az oroszok. A két ország fogolycserét bonyolított le, ennek keretében 5 tiszt és 17 katona, valamint 8 civil, köztük egy nő térhetett vissza Ukrajnába - írja a The Guardian.

17:39
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő megtámadta az oroszországi Brjanszk régiót

Oroszország bejelentette, hogy az ukrán légierő megtámadta Brjanszk régiót. Az oroszok által indított nyomozás szerint összesen hat légicsapás érte a határ közelében fekvő régiót, amikben hét ember megsérült, hat épület pedig megrongálódott - írja a Sky News.

18:36
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuáltak egy falut Belgorodban

 

Belgorod megyében Ukrajna felől tűz alá vették Szpodarjusino községet is, az incidensnek nem voltak sérültjei. A helyi kormányzó szerint a falu lakóit evakuálták.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán kilátásba helyezte, hogy Moszkva az ukrán katonai vezetésre mért csapással fog reagálni az orosz területen végrehajtott támadásokra.

"Látjuk az ukrán csapatok szabotázs- és csapásmérési kísérleteit az Oroszországi Föderáció területén lévő létesítmények ellen. Ha az ilyen esetek folytatódnak, az Oroszországi Föderáció fegyveres erői csapást fognak mérni a döntéshozatal központjaira, a többi között Kijevben, amelytől az orosz hadsereg eddig tartózkodott" - mondta Konasenkov.

19:17
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyta a legénység a Moszkva cirkálóhajót

Elhagyta a legénység a Moszkva cirklóhajót, amit elkezdtek egy kikötő felé vontatni - írja a Sky News.

19:32
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

24 kórház semmisült meg a háború kezdete óta

Összesen 324-ben kórházban keletkezett kár, 24 pedig teljesen megsemmisült a háború kezdete óta Ukrajnában az ország egészségügyi minisztériuma szerint. Egyelőre több régióban is mobilkórházakban ápolják a betegeket, miközben több épület újjáépítését tervezik - írja a Sky News.

20:02
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kína visszautasítja az amerikai felhívást, hogy járjon közben az orosz támadás befejezése érdekében

A kínai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította azt az amerikai felhívást, hogy az Oroszországgal ápolt "különleges viszonyára" támaszkodva járjon közben az Ukrajna elleni orosz támadások befejezése érdekében.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kínai fél mindenféle, Kínával szembeni alaptalan vádaskodást és gyanúsítgatást ellenez, és ellenáll a nyomásgyakorlás minden formájának.

A szóvivő Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán, a washingtoni székhelyű Atlanti Tanácsban elmondott beszédére reagált. Yellen egyebek mellett arra figyelmeztette Pekinget: a jövőben nem várhatja el a nemzetközi közösségtől, hogy figyelembe vegye a szuverenitás és a területi egység tiszteletben tartását illető felhívásait, ha most, a jelen helyzetben "nem tartja tiszteletben ezeket az elveket".

Az amerikai pénzügyminiszter továbbá azt is kilátásba helyezte, hogy a világ Kínával kapcsolatos hozzáállására hatással lehet, hogy Kína hogyan reagál az Oroszországgal szembeni, hathatós lépéseket sürgető felhívásokra.

A kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: Kína már eddig is számottevő lépéseket tett a válság enyhítésére és a béke helyreállítására.

"Kína építő szerepet tölt be Ukrajna kérdését illetően" - fogalmazott.

Elmondta: Kína továbbra is azon az állásponton van, hogy minden ország szuverenitását és területi egységét tiszteletben kell tartani, és meg kell védeni. Hozzátette: "Ukrajna szuverenitását és biztonságát is meg kellene őrizni, miközben tiszteletben kellene tartani Oroszország jogos biztonsági aggályait is".

21:22
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz tábornok: Harkivi pszichiátriai betegeken kísérleteztek amerikai tudósok

Amerikai tudósok 2019 és 2021 között potenciálisan veszélyes biológiai szereket teszteltek egy harkivi pszichiátriai kórház betegein - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka csütörtökön kamerák előtt nyilatkozva.

Kirillov a Moszkva által megszerzett iratokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai tudósok egy Merefa városban működő laboratóriumban 2019 és 2021 között potenciálisan veszélyes biopreparátumok tesztjeit végezték el a 3. számú Harkivi Regionális Klinikai Pszichiátriai Kórház betegein.

A tábornok beszámolója szerint a mentális zavarokkal küzdő pácienseket a koruk, immunrendszerük és nemzetiségük figyelembevételével választották ki a kísérletekhez.

A betegek állapotának folyamatos megfigyelésének eredménye a tájékoztatás szerint nem került be a kórház adatbázisába, az intézmény munkatársaival titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Kirillov azt mondta, hogy a merefai labor tevékenységét januárban leállították, az összes készítményt és felszerelést Nyugat-Ukrajnába vitték.

Ezekről az embertelen kísérletekről többen tanúvallomást tettek, a nevüket a biztonságuk érdekében nem hozhatjuk nyilvánosságra - mondta az orosz biológiai védelmi csapatok parancsnoka.

A tábornok szerint orosz felderítő egységek március 9-én három, biológiai készítmények kipermetezésére alkalmas, 30 literes tartállyal felszerelt drónra bukkantak Herszon megyében.

Mint mondta, 2022 januárjában Ukrajna közvetítő szervezeteken keresztül több mint 50 ilyen eszközt vásárolt.

Az állította, hogy ukrán laboratóriumokban tanulmányozták a kolera, a tífusz és a hepatitisz vízi úton történő terjesztésének lehetőségét. Elmondása szerint ukrán szakemberek amerikai tudósok felügyelete alatt rendszeresen vettek mintát ukrajnai folyókból, valamint az Észak-krími csatornából, hogy felmérjék ezen kórokozók jelenlétét a vízben és következtetéseket vonjanak le terjeszthetőségük lehetőségéről.

Kirillov szerint az elvégzett munka eredményei nemcsak az Oroszországi Föderációban, hanem a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren, valamint Kelet-Európában - Fehéroroszországban, Moldovában és Lengyelországban - is felhasználhatók kedvezőtlen biológiai helyzet kialakítására. Mint mondta, a projekt során a minták veszélyességét is értékelték, és a törzseket ezt követően az Egyesült Államokba szállították.

22:43
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

A kijevi parlament népirtásnak minősítette az orosz háborút

Népirtásnak minősítette az ukrán parlament csütörtökön Oroszország és hadseregének Ukrajnával szembeni fellépését - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség Volodimir Vjatrovics parlamenti képviselőre hivatkozva.

A honatya a Facebookon közzétett bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a határozatot 363 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban.

A parlament elfogadott egy törvényt is, amelyben Oroszországot "terrorista államnak" minősítette és betiltotta az orosz hadseregben használatos "Z" és "V" betűk jelképként történő használatát.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közben a Kijev megyei Bucsában és Borogyankában járt, ahol felkereste az ukrán hatóságok által feltárt tömegsírokat.

Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az ott történtek nem álhírek, mint ahogy azt a Kreml próbálja beállítani, mert a saját szemével látta a halott embereket és a lerombolt épületeket.

A tisztségviselő kiemelte: csapatával és az ukrán rendvédelmi szervekkel közösen dolgozik azon, hogy kiderítsék az igazságot és az elkövetőket bíróság elé állítsák.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a településen eddig 403 holttestet találtak, amelyek közül 167 személyazonosságát állapították meg.

Elmondta, hogy az egyik templom melletti tömegsírból az orosz katonák által megölt 73 civil áldozat holttestét emelték ki. A tömegsír feltárása még folyamatban van.

Csütörtökön megtekintette a tömegsírt a lengyel és a cseh parlament elnöke. Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök újságíróknak azt mondta, hogy miután ellátogattak Borogyankába, Bucsába és Irpinybe, megdöbbentek.

22:54
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada katonákat küld Lengyelországba, hogy segítsenek az ukrán menekültek ellátásában

Kanada 150 fős katonai kontingenst küld Lengyelországba, hogy segítsen az ukrán menekültek ellátásában - jelentette be csütörtökön Anita Anand kanadai védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint a katonák nagy része az ukrajnai menekültek közvetlen ellátásában és személyes adataik felvételében fog segédkezni a Lengyelország-szerte létesített befogadó központokban.

Embereink általános támogatást, lelkisegélyt és korlátozott orvosi segítséget nyújtanak majd, köszönhetően a kanadai fegyveres erők ukránul beszélő tagjainak - ismertette Anand.

Hozzátette, hogy a kontingens ezenkívül támogatja majd a humanitárius segélyezést végző lengyel vezetésű munkacsoportot és segítséget nyújt az ukrán menekültek Kanadába történő áttelepítéséhez is.

23:34
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Biden: Hamarosan döntés születhet magas rangú kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről

A Fehér Ház hamarosan dönthet magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről - jelentette ki csütörtökön újságíróknak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök.

"Most fogjuk meghozni a döntést" - fogalmazott az elnök, majd viccelődve azt kérdezte az egyik újságírótól: "készen állsz az indulásra?".

Arra a kérdésre, hogy ő maga készen állna-e arra, hogy elinduljon Ukrajnába, Biden igennel válaszolt, de nem erősítette meg, hogy ez valóban a tervek között szerepelne.

Később az Air Force One, az amerikai elnöki különgép fedélzetén az újságírók ismét rákérdeztek Biden félreérthető megjegyzésére, azonban Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivő-helyettese azt mondta, hogy nincs ilyen terv. "Még tárgyalunk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mint tudják, rendszeresen, minden nap tartjuk a kapcsolatot Kijevvel, az ukrán kormánnyal" - tette hozzá.

A helyzetet ismerő forrásokra hivatkozó sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Antony Blinken külügyminiszter látogat majd Ukrajnába, de - mint mondták - kicsi a valószínűsége, hogy Biden vagy Kamala Harris alelnök oda utazzon.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint a tisztségviselők Boris Johnson brit miniszterelnök múlt heti kijevi látogatása után kezdtek tárgyalni arról, hogy küldjenek-e magas rangú tisztségviselőt Ukrajnába.

02:05
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Elsüllyedt az orosz flotta zászlóshajója

Elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett Moszkva nevű zászlóshajója.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a hajó egy viharban süllyedt el, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. A cirkáló legénységét - sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt - a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel.

Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója korábban azt mondta, hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. A Reuters hírügynökség szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója. 1983-ban helyezték hadrendbe Szlava néven, jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára. 2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

08:19
április 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

A legfrisebb eseményeket ITT követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!