A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sorozatos rakétacsapások érik Dnyipropetrovszkot és Odesszát, az oroszok szerint Herszonban az ukránok ágyúznak

Események

conflict Horizontal
Műholdfelvételen egy Mariupol melletti temető
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 67. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
08:16
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij csak az orosz veszteségekről beszélt

A megszállók további erőket halmoznak fel Ukrajna keleti részén. Erősítést építettek ki a harkovi régióban, megpróbálva növelni a nyomást Donbászban. Már több mint 23 000 katonát veszítettek az értelmetlen háború csatáiban, és nem hagyják abba. Tudjuk, hogy az orosz parancsnokság újabb nagy veszteségekre készül - fogalmazott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint az orosz parancsnokság jól tudja, hogy az elkövetkező hetekben több ezer orosz katona fog meghalni, és további ezrek fognak megsebesülni. Minden orosz katona megmentheti az életét. Jobb, ha túlélsz Oroszországban, mint a mi földünkön halj meg!" - mondta Zelenszkij.

Összegzése szerint az ukrán erők már több mint ezer orosz tankot semmisítettek meg. Majdnem kétszáz orosz repülőgépet, csaknem két és fél ezer páncélozott harcjárművet. Úgy véli, ez a háború már annyira meggyengítette Oroszországot, hogy nem tudnak elég kaonai felszerelést felvonultatni május 9-én, a moszkvai katonai parádén.

08:19
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb rakétacsapások

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy a nap folyamán az oroszok ismét rakétákat lőttek ki Dnyipropetrovszk területére és Odesszára. Az orosz csapatok újra és újra bebizonyítják, hogy Odessza lakossága ugyanolyan ellensége Oroszországnak, mint az összes többi ukrán. Megsemmisült az odesszai repülőtér kifutópályája. Természetesen újjá fogjuk építeni, de Odessza soha nem fogja elfelejteni az ilyen orosz hozzáállást - fogalmazott.

08:24
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Aktív helyreállítás

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnánk megszállt részébe visszatérjen a normális élet. A humanitárius hivatalok munkája a megszállt települések 93%-án már megkezdődött. Aknamentesítjük a felszabadult területet. Naponta több tucat település kerül fel azok listájára, ahol az aknamentesítést befejezték. A felszabadult települések 69%-a ismét teljes jogú önkormányzattal rendelkezik. Helyreállítjuk az áramellátást, a kommunikációt, a vízellátást és a gázszolgáltatást. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ismét legyen orvosi ellátás, oktatás és működjenek a pénzintézetek - mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

08:58
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak az oroszok

Az orosz erők támadó hadműveleteket hajtottak végre Barvinkove, Izjum és Szlovjanszk közelében is.

Donyeckben és Luhanszkban az ukrán erők azt állítják, hogy az elmúlt 24 órában kilenc orosz támadást vertek vissza, nyolc harckocsit, egy tüzérségi rendszert, huszonnégy páncélozott harcjármű-egységet, egy speciális járművet és öt autót (köztük két üzemanyagszállítót) semmisítettek meg. A légvédelmi egységek hét UAV-t és két Szu-25-ös repülőgépet lőttek le.

09:09
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán ágyúzásról beszélt az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők által a Herszon régió falvaiban végzett ágyúzások során civilek haltak és sebesültek meg - jelentette vasárnap hajnalban az orosz RIA hírügynökség.

A minisztérium közölte, hogy az ukrán erők egy iskolát, egy óvodát és egy temetőt lőttek le Kiszelivka és Shiroka Balka falvakban. Nem adtak tájékoztatást arról, hogy hány ember halt meg vagy sebesült meg, és hogy mikor történt az ágyúzás. Ukrajnából nem érkezett válasz a jelentésre.

Függyetlen forrás egyelőre nem tudta ellenőrizni a jelentés valóságtartalmát.

09:14
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában járt Angelina Jolie

Angelina Jolie Ukrajnába látogatott, a helyiek videófelvételt tettek közzé arról, ahogy megfordul egy lvivi kávézóban és egy vasútállomáson, ahová a harcoktól leginkább sújtott régiókat elhagyni kényszerültek érkeznek.

A színésznő sok éven át az Egyesült Nemzetek Szervezetének különleges megbízottjaként dolgozott, olyan súlyos válságokra összpontosítva, amelyek miatt az emberek elhagyják otthonaikat, és ösztönzik a menekültek mozgását. Ez a látogatás azonban "magán-humanitárius minőségben" történt - írta az irodája.

Egy nyilatkozat szerint találkozott árva és lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyerekekkel, köztük Mariupolból evakuált gyerekekkel, valamint az őket gondozó orvosokkal és önkéntesekkel.

"Tanúja lehetek az ukrán nép ellenálló képességének, bátorságának és méltóságának egy olyan háború terrorjával és traumájával szemben, amelyet nem ők választottak" - mondta Jolie. "Lesújtó hatást gyakorol a háború az ukrán gyerekek generációjára."

09:29
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

881 menekültet fogadtak szombaton Budapesten

Az ukrajnai háború elől 2022. április 30-án 881 ember, köztük 260 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Ukrán menekültek, a nekik segítő tolmács és rendőrök Budapesten Forrás: police.hu
09:52
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Lehet fizetni rubelben a gázért, de nem kötelező

Gulyás Gergely, Miniszterelnökségert vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta: Az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre - szögezte le.

Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, "csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi" - jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért - tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter interjújáról itt írunk részletesebben.

10:02
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna Kínától vár biztonsági garanciákat

A kínai állami média interjút közölt szombaton Ukrajna külügyminiszterével.

„Azt javasoljuk, hogy Kína legyen Ukrajna biztonságának egyik garanciája, ez a Kínai Népköztársaság iránti tiszteletünk és bizalmunk jele" - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Orhan Cicek

Az AFP jelentése szerint Kína még 2013-ban ígéretet tett arra, hogy „biztonsági garanciákat" nyújt Ukrajnának, ha valaha is megtámadják vagy nukleáris támadás fenyegeti, de az orosz támadás nyomán ugyanebben a kérdésben kitérőnek tűnt.

A múlt hónapban a garanciával kapcsolatos kérdésre válaszolva a kínai külügyminisztérium szóvivője azt javasolta, hogy az ilyen „biztonsági garanciáknak egyértelmű tartalmi korlátai vannak, és meghatározott feltételek mellett lépnek életbe", hivatkozva az ENSZ nem nukleáris államokról szóló hasonló biztonsági határozatára. .

Az invázió óta a kínai állami média felerősítette az orosz propagandát, nem volt hajlandó elítélni a támadást vagy inváziónak nevezni, és kerülte a beszámolót az orosz erőknek tulajdonított ukrán civil áldozatokról.

10:08
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Johnson további brit hadfelszerelés szállítását ígérte

További brit hadieszközök szállítását ígérte szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, és az ukrán elnök előterjesztette, hogy milyen felszerelésre van szükség Ukrajna védelméhez.

Johnson megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai támogatását annak érdekében, hogy az ukránok megkapják az önvédelemhez szükséges eszközöket. Johnson szóvivője nem részletezte, hogy Zelenszkij milyen további hadfelszerelés szállítását kérte Londontól.

Javelin vállról indítható páncéltörő rakéta Forrás: AFP/Sputnik

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek. A brit kormány folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.

10:31
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Nancy Pelosi Kijevbe látogatott

Az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi meglátogatta Volodimir Zelenszkij elnököt Kijevben.

Az ukrán elnök által most közzétett rövid videóban Pelosi ezt mondja neki: „Köszönjük a szabadságért folytatott harcot... A harcod mindenkié. Elkötelezettségünk tehát az, hogy itt leszünk neked, amíg a harc be nem fejeződik."

A videó mellett Zelenszkij közölte: Az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be Ukrajna támogatásában az orosz agresszió elleni küzdelemben. "Köszönjük, hogy hozzájárul államunk szuverenitásának és területi integritásának megóvásához!"

10:41
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonai gép megsértette a svéd légteret

Péntek éjjel egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték.

Antonov-30-as repülőgép - korábbi felvétel Forrás:AFP/Sutnik/Igor Russak

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst.

Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött.

Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek.

10:49
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szovjetről nyugati fegyverekre váltana

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka Facebook-oldalán vasárnapra virradóra azt írta: az ukrán hadseregnek mihamarabb át kell állnia a szovjetről a nyugati fegyverekre. A folyamat az amerikai hadsereggel összehangolva zajlik - tette hozzá Zaluzsnij, miután telefonon egyeztetett Mark Milley-vel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Amerikai szállítmányból származó FGM-148 vállról indítható páncéltörő rakétákat pakolnak ukrán katonák Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet. Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba. Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának.

10:57
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Mától lehet rubellel fizetni Herszonban

Világos jelek mutatkoznak arra, hogy Oroszország „hosszú távon erős politikai és gazdasági befolyást kíván gyakorolni Herszonban" – áll a brit védelmi minisztérium legutóbbi tájékoztatójában.

Mióta március elején elfoglalta a déli Herszon várost, Oroszország az oroszbarát adminisztráció felállításával törekszik legitimálni a város és a környező területek feletti ellenőrzését. A kormányzat legutóbbi nyilatkozatai között szerepel, hogy „lehetetlennek" nyilvánították az ukrán ellenőrzéshez való visszatérést, és négy hónapos valutaátállást jelentettek be az ukrán hrivnyáról az orosz rubelre. Az orosz rubelt mától kell használni Herszonban.

Herszonban bevezetik a rubelt Forrás: AFP/TT/Janerik Henriksson

A Herszon és közlekedési kapcsolatai feletti tartós ellenőrzés növelni fogja Oroszország azon képességét, hogy fenntartsa északi és nyugati előre nyomulását, és javítja Oroszország Krím feletti ellenőrzésének biztonságát.

11:19
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Szankciókat szorgalmaz a duma elnöke

Oroszországnak szimmetrikusan kell reagálnia az orosz vagyon „barátságtalan országok" általi befagyasztására – írta Vjacseszlav Volodin, az orosz állami duma, a parlament alsóházának elnöke vasárnapi közösségi médiában közzétett bejegyzésében – írja a Reuters.

„Helyes tükörintézkedéseket hozni azokkal az oroszországi vállalkozásokkal szemben, amelyek tulajdonosai barátságtalan országokból származnak, ahol ilyen intézkedéseket hoztak: el kell kobozni ezeket az eszközöket" – írta Volodin.

12:17
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Szombaton 13 747-en érkeztek Magyarországra Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5582-en léptek be az országba,

a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8165-en mondták azt, hogy Ukrajnából jöttek.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

A beléptetettek közül a rendőrség 584 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Nekik ezalatt fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől szombaton 881-en, köztük 260 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

12:23
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz visszautasította a kritikát

Olaf Scholz német kancellár visszautasította azt a kritikát, hogy Németország vonakodik nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának. Scholzra belföldön és nemzetközi szinten is nyomás nehezedik, hogy nehézfegyvereket, például tankokat és tarackokat adjon Ukrajnának, és támogassa az orosz energiaimportra vonatkozó EU-embargót.

Olaf Scholz Forrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

A Bild am Sonntag című vasárnapi újságban megjelent közvélemény-kutatás szerint a németek 54%-a elégedetlen Scholz válságkezelésével.

„Gyorsan és partnereinkkel összhangban hozom meg a döntéseimet" – mondta Scholz a Bild am Sonntagnak adott interjújában. – Megkérdőjelezhetőnek tartom az elhamarkodott cselekedeteket és a mesterkélt német erőfeszítéseket.

Németország egyes NATO-szövetségesei is nyomást gyakoroltak arra, hogy a kancellár kezdetben úgy döntött, hogy nem fegyverzi fel Ukrajnát. Mások, köztük Lengyelország, elégedetlenek azzal, hogy Németország ellenzi az orosz gázimport EU-embargóját.

12:55
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Civilek menekültek ki a mariupoli acélgyárból

Az orosz védelmi minisztérium szerint két csoportban,

összesen 46 embernek sikerült kimenekülnie az acélgyárból, nekik élelmet és menedéket biztosítottak.

Úgy gondolják, hogy még rengeteg ,több száz ember lehet a gyárban.

Lebombázott ház Mariupolban. Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A oroszok és az ukránok tárgyaltak tűzszünetről, hogy a civilek ki tudjanak menekülni, de ezek a megbeszélések megszakadtak, amiért a két fél egymást okolja – írja a The Guardian.

13:35
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Rengeteg gabona maradt az ukrán kikötőkben

Csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon az orosz támadások miatt - mondta el Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója.

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben.

Erről bővebben itt olvashat. 

14:00
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy lelőtt két ukrán bombázót

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a légvédelmi rendszerei

az éjszaka lelőttek két ukrán Szu-24m-es bombázót Harkovnál.

Hozzátették, hogy vasárnap lecsaptak az Amerikából és Európából Ukrajnába vitt fegyverekre.

Lebombázott ház Odesszában. Forrás: NurPhoto via AFP/Nina Liashonok/Ukrinform/NurPhoto/Nina Liashonok

Nagyon pontos Onyx rakétákkal bombáztak le egy kifutópályát az Odesszához közeli katonai reptéren.

Ez az után történt, hogy Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy lerombolta az új kifutópályát Odessza fő repterén.

Makszim Marcsenko, Odessza kormányzója elmondta, hogy az oroszok a krímből indított Bastion rakétákat használt – írja a Sky News.

15:26
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

A pápa az emberiség hátborzongató visszafejlődésének nevezte a háborút

Ferenc pápa az ukrajnai háborút

"az emberiség hátborzongató visszafejlődésének minősítette, ami szenvedésre és sírásra készteti.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A Szent Péter téren több ezer emberhez szólt,

humanitárius folyosók kialakítását kérte a mariupoli acélműben rekedt emberek kimenekítésére.

Burkoltan bírálta Oroszországot, azt mondta, hogy barbár módon bombázták és elpusztították Mariupolt – írja a Sky News.

16:31
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint 23 500 orosz katona halt meg eddig a háborúban

Az ukrán fegyveres erők minden nap frissítik a becsült orosz veszteségeket a február vége óta tartó konfliktusban.

A legfrissebb becslésük szerint 23 500 orosz katona halt meg eddig. Ez 300-al több mint szombaton.

Ezen felül azt állítják, hogy az oroszok vesztettek két repülőt és 18 tankot az elmúlt napban.

16:45
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Nyugati fegyvereket semmisítettek meg az oroszok Odesszánál

Onyiksz precíziós rakéták semmisítettek meg egy amerikai, és európai országokból származó

fegyvereket és lőszereket tároló hangárt egy Odessza közelében lévő katonai repülőtéren, amelynek a kifutópályáját is tönkretették

- közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Tőzoltók egy lebombázott ház előtt Odesszában. Forrás: MTI/AP/Max Psibisevszkij

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán megsemmisített két ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszert Zaporizzsja és Artemivszk település közelében, emellett csapást mért két lőszer- és üzemanyagraktárra a Zaporizzsja megyében lévő Privolne és Sevcsenko település közelében, továbbá tizenöt erődítményre valamint az élőerő- és és hadfelszerelés-koncentráció területeire.

Azt mondta, hogy a csapások következtében az ukrán fegyveres erők mintegy 140 katonája és 19 páncélozott járműve semmisült meg.

A hadijelentés értelmében az orosz rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 786 célpontra mértek csapást, egyebek között az élőerő- és a hadfelszerelés összpontosításának területeire, 24 harcálláspontra és három lőszerraktárra, Grusevaha közelében.

Konasenkov szerint ezek az erők kétszáz főnyi személyi állományt, egy több rakéta-sorozatvetőből álló üteget és mintegy húsz katonai eszközt semmisítettek meg.

17:03
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 14 civil menekült ki a mariupoli acélgyárból

A Reuters információi szerint 14 civilnek sikerült kimenekülnie a mariupoli acélgyárból, őket a donyecki régióba menekítették, egy faluba. A becslések szerint így már 56 civil menekült ki a gyárból szombat óta.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 46 civil menekült ki a városból, az ukránok szerint viszont csak 20 - írja a Sky News

17:17
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret

Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret, az ügy miatt hétfőre bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet - közölte vasárnap Jeppe Kofod dán külügyminiszter.
Teljességgel elfogadhatatlan és a jelenlegi helyzetben különösen aggasztó- utalt a dán diplomácia vezetője az orosz-ukrán konfliktusra. Svédország szintén jelezte, hogy megsértették légterét a Balti-tengeren a dán Bornholm szigettől keletre. A stockholmi hatóságok közlése szerint egy AN-30-as típusú, légcsavaros felderítőgépről van szó. Legutóbb Svédország március elején jelentett légtérsértést, akkor négy orosz harci repülőgép hatolt be idegen területre. A több, mint két hete indult ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Svédország és a szomszédos Finnország a NATO-csatlakozást fontolgatja. Oroszország ismételten óva intette az Európai Unió két legészakibb tagállamát ettől a lépéstől. Dánia ugyanakkor 1949 óta NATO-tag.

17:39
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélmű területéről

Újabb 40 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről - jelentette a TASZSZ hírügynökség vasárnap a helyszínről.

A tudósítás szerint a civileket - köztük 14 nőt és nyolc gyereket - három autóbusszal szállították a bezimennojei evakuációs segélyközpontba.

17:40
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Felrobbant egy műtrágya raktár Mikoljivban

Az ukrán fegyveres erők „Dél" hadműveleti parancsnoksága kijelentette, hogy találat ért egy műtrágya raktárat Mikolajivban - írja a Telegram.

18:18
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium egyik épületében

Egy ember megsérült, amikor tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium belgorodi épületében. A tűzben egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az esetet vizsgálják.

18:49
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz légvédelmi berendezéseket semmisítettek meg

Az ukrán erők az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Kígyó-szigeten megsemmisítettek három légvédelmi létesítményt és egy Sztrela-10 légvédelmi rakétarendszert - jelentette be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a hivatalos Facebook-oldalán vasárnap.

A jelentés szerint a déli oroszágrészben, Herszon és Mikolajiv térségében heves harcok zajlanak. Herszon megyében az ukrán katonák tüzérségi fegyverekkel megsemmisítettek egy orosz Repellent-1 típusú rádiólokációs állomást. A jelentés szerint az ukrán erők 42 orosz katonát öltek meg az ország déli régióiban.

A déli parancsnokság arról is beszámolt, hogy Odessza fölött a légvédelem orosz felderítő drónt lőtt le. Az odesszai katonai adminisztráció szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy a városban az ott lakók védelme érdekében kijárási tilalmat vezetnek be vasárnap este tíz órától kedd reggel öt óráig.

Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli parancsnokság szóvivője a Facebookon arról írt, hogy az orosz flotta aktivizálódását észlelték a Fekete-tengeren, ahonnan drónok segítségével folytatnak felderítést Odessza megyében.

Az ukrán nemzeti gárda hírül adta, hogy katonái a keleti országrészben lévő Harkiv térségében megsemmisítettek egy orosz gyalogsági harcjárművet a legénységgel együtt, és kilőttek egy harckocsit is.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg műveleteket hajt végre annak érdekében, hogy további területeket foglaljon el Herszon megyében és eljusson a régió közigazgatási határáig, továbbá támadásokra készül Mikolajiv és Krivij Rih nagyvárosok ellen is.

20:40
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Nadal és Djokovic is bírálja az orosz sportolók eltiltását

A két világklasszis teniszező elítélte az orosz versenyzők Wimbledonból való kitiltását, mivel igazságtalannak érzik a döntést, hiszen nem a versenyzők tehetnek a háborúról.

23:47
május 01, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrán ellenőrzésű területre evakuáltak mintegy 100 mariupolit

Megkezdte az ukrán fél is a Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását saját ellenőrzésű területre, s elsőként mintegy száz lakost menekítettek ki - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Twitteren.

"Megkezdődött a civilek evakuálása az Azovsztalból. Az első, mintegy száz fős csoport már ukrán ellenőrzés alatti terület felé tart. Holnap találkozunk velük Zaporizzsjában. Köszönet a csapatunknak! Jelenleg az ENSZ képviselőivel azon dolgoznak, hogy kimenekítsék a többi civilt is az üzemből" - írta Zelenszkij.

David Arahamija, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség vezetője megerősítette, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán elnöki iroda közreműködésével folytatott tárgyalások sikeresen zárultak, megállapodtak Oroszországgal az Azovsztal üzemben lévő civilek kimentésére irányuló művelet végrehajtásáról. A kimenekített civilek első csoportjában gyerekek, nők és idősek vannak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál rámutatott, hogy a mostani az első tűzszünet Mariupolban Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta.

06:34
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti: Sorozatos rakétacsapások Odesszában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!