Az oroszok elmondták, mikor használnának atomfegyvert

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna Russian attacks on Ukraine 2022  conflict TOPSHOTS Horizontal
Onlookers take pictures in front of the shopping and entertainment center in the Ukrainian Black Sea city of Odessa on May 10, 2022, destroyed after Russian missiles strike late on May 9, 2022. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 76. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:59
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok Donyeck és Luhanszk térségében

Az ukrán csapatok 15 orosz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk térségében - jelentette be az ukrán hadsereg.

A tájékoztatás szerint Oroszország egy légvédelmi rakétarendszert, kilenc tankot, 3 tüzérségi rendszert, 25 páncélozott járművet, 3 egység speciális műszaki felszerelést és 3 gépkocsit veszített.

06:11
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Romokban a kelet-ukrajnai Izjum - videó

06:25
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte az éjszaka Odesszát - videó

Kigyulladt egy bevásárlóközpont, miután rakétatámadás érte az éjszaka a várost. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint legalább

hét rakéta csapódott be, egy ember meghalt, öten megsebesültek.

07:02
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az Azovstal ma kora reggel - videó

07:40
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna északkeleti részén, a Szumi régióban is támadnak az oroszok

Kélt települést is tüzérségi támadás ért az éjszaka Szumi régióban - közölte a régió kormányzója. Dmitrij Zsivickij arról számolt be, hogy két települést, Novoszlobidszkát és Vorozsbianszkát vettek tűz alá. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

08:09
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem félmillió ember menekülhetett el a herszoni régióból

A herszoni régió lakosságának 45 százaléka elmenekült a megszállt területről - írta a Nexta a régió közigazgatási vezetőjére hivatkozva.

Hennagyij Lahuta közlése szerint "a megszállók fosztogatnak, gyilkolnak, erőszakolnak, így a civilek kénytelenek elhagyni otthonaikat."

08:52
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

600 sebesült katona lehet az Azovstalban

09:17
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újra otthon az ukrajnai Airbnb-k után

A Wali nevű kanadai mesterlövész hazaérkezett Montréal melletti házába két hónap után, interjút adott a La Presse című újságnak - és arról beszélt, semmi értelme nem volt a jelenlétének.

10:08
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megrohamozzák az acélgyárat

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz erők megrohamozzák a mariupoli Azovstal acélműt, ahol továbbra is több száz ukrán katona tartózkodik.

Petro Andruscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója azt mondta, az orosz erők azután kezdték meg az üzem ostromát, hogy egy ENSZ-konvoj elhagyta a donyecki régiót - írja a BBC.

Azt is mondta, hogy az oroszok megpróbáltak felrobbantani egy evakuálásra használt hidat, hogy a gyár utolsó ukrán védőit ott tartsák.

10:29
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Fotók Odesszáról a rakétatámadás után

11:04
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország célba veheti az ukrán vegyipart

Ukrajna szerint Oroszország célba veheti a vegyiparukat. A kijelentéshez további magyarázatot nem fűztek.

A háború alatt az oroszok több olajraktárat és más ipari telephelyeket is ágyúztak.

11:35
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy orosz konvojt Donyeckben - videó

12:00
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

44 holttestet találtak egy márciusban lerombolt épület romjai alatt

Egy ukrán tisztviselő szerint az épületet még márciusban rombolták le az oroszok Izjumban. Mostanra találták meg a romok alatt rekedt emberek holttesteit.

12:20
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 100 civil lehet még a mariupoli Azovstal acélműben

Mariupol polgármesterének egyik munkatársa azt mondta, hogy a katonákon kívül legalább még 100 civil van a gyár alatt lévő bunkerekben.

Ukrajna védelmi minisztere szerint az orosz erők folyamatos tűz alatt tartják az acélműt.

13:12
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 400 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton hétfőn

Hétfőn 427, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden a honlapján.

Az éjszakát 130-an töltötték a létesítményben.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában.

13:29
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország nem hagyja az ukránoknak visszafoglalni a Kígyó-szigetet

Oroszország azt állítja, az elmúlt két napban meghiúsították az ukrán csapatok több kísérletét is a Kígyó-sziget visszafoglalására.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint Ukrajna többször is kétségbeesett kísérletet tett légi és tengeri támadásra.

A hadműveletek során több mint 50 ukrán katona halt meg.

A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után Forrás: MTI/AP/Planet Labs Pbc
13:51
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Ukrajna az orosz veszteségekről

Több mint 26 ezer orosz katona halt meg eddig Ukrajna szerint. Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta megsemmisítettek többek közt több mint 1170 orosz tankot, közel 200 repülőt, 158 helikoptert és 12 hajót – írja a Kyiv Independent.

14:25
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Három ember meghalt a harkovi Tsyrkuny faluban

Oleh Szinyehubov regionális kormányzó szerint a Harkovot ért legújabb támadások áldozatai közt van két nő is. A falut május 7-én szabadították fel az ukránok az orosz erők alól - írja a Kyiv Independent.

14:59
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megerősítette Popaszna elfoglalását az orosz katonai szóvivő

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő megerősítette a luhanszki "népi milícia" hétfő esti bejelentését, miszerint befejezte a Donyec-medencében lévő Popaszna város területének "megtisztítását" az ukrán "nacionalistáktól".

A katonai tárca szóvivője a kedd délelőtti hadijelentésben azt mondta, hogy a luhanszki erők az orosz hadsereg támogatásával áttörték az ellenség mélyen kiépített védelmét, és elérték a luhanszki "népköztársaság" közigazgatási határát.

A tábornok szerint az offenzíva során „mintegy 120 nacionalista" meghalt, valamint 13 ukrán páncélozott jármű és 12 egyéb gépjármű megsemmisült.

Az éjszaka folyamán a harcászati légierő 16, a rakéta- és tüzérségi erők 407 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Utóbbi két fegyvernem 33 parancsnoki állást és öt lőszer- és üzemanyagraktárt is megsemmisített, aminek következtében „mintegy 380 nacionalista" meghalt, és 53 katonai eszköz üzemképtelenné vált.

A légvédelem hétfő este óta egy Szu-25-ös repülőgépet, három drónt, egy Tocska-U és három Szmercs rakétát lőtt le.

A helyi hatóságok közlése szerint Donyeckre az ukrán hadsereg kedden BM-27 Uragan rakéta-sorozatvetőből nyitott tüzet. Két polgári lakos megsebesült, több lakóházban károk keletkeztek.

15:37
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek az eddigi ukrán veszteségek Oroszország szerint

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 163 repülőgépet, 124 helikoptert, 793 drónt, 300 légvédelmi rakétarendszert, 2979 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 351 rakéta-sorozatvetőt, 1440 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2789 speciális katonai járművet veszítettek.

16:00
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezerrel magasabb lehet az ukrán halálos áldozatok száma a hivatalos adatoknál

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője szerint Ukrajnában a halálos áldozatok száma több ezerrel magasabb, mint a hivatalos adatok szerinti halottak száma, ami 3381.

Dolgozunk a becsléseken, de egyelőre csak azt tudom mondani, hogy ez a szám valójában több ezerrel magasabb – mondta Matilda Bogner.

16:27
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

8 millió ember hagyta el eddig Ukrajnát

Az ENSZ migrációs ügynöksége szerint a háború kezdete óta több mint 8 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

16:43
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ebben az esetben vethet be Oroszország nukleáris fegyvert

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva, arra a kérdésre válaszolva, hogy folyamodhat-e Oroszország megelőző taktikai atomcsapáshoz az ukrajnai konfliktusban, azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek bevetésének feltételeit az orosz katonai doktrína "fekete-fehéren" rögzíti.

A nukleáris elrettentésre vonatkozó, 2020 júniusában elnöki rendeletben lefektetett elvek értelmében Moszkva akkor vethet be atomfegyvert,

  • ha megbízható információ szerint Oroszország és (vagy) szövetségeseinek területe ellen ballisztikus rakétatámadást indítottak,
  • ha nukleáris fegyvereket vagy más tömegpusztító fegyvereket vetettek be Oroszország és (vagy) szövetségesei területén,
  • ha az ellenség hatást gyakorol Oroszország kritikus állami vagy katonai létesítményeire, amelyek kiiktatása meghiúsítaná a nukleáris erők válaszlépését,
  • vagy ha egy Oroszország ellen hagyományos fegyverekkel végrehajtott agresszió veszélybe sodorná az állam létezését.

Putyin űrhivatali vezetője szerint az atomháborúban Oroszország 30 perc alatt győzne. Erről itt írtunk bővebben.

17:46
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov közelében az egyik legmodernebb orosz harckocsit semmisítették meg az ukránok - videó

Az orosz hadsereg arzenáljának egyik legfejlettebb harckocsija a T-90M, a tankot Harkov közelében lőtték ki.

18:03
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az odesszai bevásárlóközpont a rakétacsapás után - képek

19:33
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország katonákat vezényel az ukrán-fehérorosz határra

"Az ukrán fegyveres erők fenyegetésére válaszul" Fehéroroszország katonákat küld az ukrán-fehérorosz határra - közölte a Belta fehérorosz állami hírügynökség

19:49
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború kezdete óta 390 épület rongálódott meg Kijevben

A kijevi városi tanács szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta 390 épület rongálódott meg az ukrán fővárosban, ebből 222 lakóház.

A megrongálódott épületek felújításának becsült költsége több mint 70 millió euró.

Egy lerombolt tanya Kijev külterületén Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt
20:12
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeckben megszűnt a gázellátás

Szerhij Haidai, Luhanszk terület kormányzója szerint orosz tüzérségi csapás ért egy fontos gázvezetéket a térségben, ezért jelenleg nincs gázellátás Szeverodonyeck városában.

20:32
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Dmitro Kuleba: Ukrajna az egész Donyec-medencét fel akarja szabadítani

Ukrajna célja a Donyec-medencével kapcsolatosan megváltozott, győzelem esetén az Oroszország által elfoglalt teljes területet szeretné felszabadítani - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Financial Times című brit lapnak adott interjújában, amelyet kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

A tárcavezető nem zárta ki ugyanakkor a tárgyalások lehetőségét erről a kérdésről Oroszországgal.

A háború első hónapjaiban számunkra a győzelmet az jelentette, hogy az orosz csapatok visszavonulnak a február 24-ig elfoglalt pozícióikba, és az okozott károkat megtérítik. Ha viszont elég erősek vagyunk a katonai fronton, és megnyerjük a Donyec-medencéért vívott csatát, amely döntő lesz a háború további dinamikája szempontjából, akkor a győzelem számunkra kétségtelenül a többi megszállt területünk felszabadítása lesz - fejtette ki a miniszter.

Kuleba szavai szerint csak az orosz vereség teszi lehetővé Ukrajna számára, hogy újra megnyissa fekete-tengeri kikötőit, és helyreállítsa gazdasági exportját.

Amennyiben Kijev még több katonai támogatást kap, akkor visszaszoríthatjuk őket (Oroszországot) Herszon megyéből, legyőzhetjük a fekete-tengeri flottát, és szabaddá tehetjük az átjárót a tenger felé - mondta.

Az ukrán külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a nyugati partnerek továbbra is támogatják Ukrajnát, és korszerű fegyvereket biztosítanak az orosz fegyveres erők elleni küzdelemhez.

A miniszter elismerte ugyanakkor, hogy a Donyec-medence egészének visszafoglalása Ukrajnának is túl sok véráldozattal járhat, ezért lehetségesnek nevezte, hogy Kijevnek tárgyalnia kell a rendezésről Oroszországgal.

20:55
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szerint 8-10 orosz tábornok halt meg eddig az ukrajnai harcokban

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy körülbelül nyolc-tíz orosz tábornokot ölhettek meg eddig az orosz-ukrán háborúban.

Ukrajna viszont eddig 12 orosz tábornok halálát jelentette be, de egyes halálesetek vitatottak.

Magomed Tushayev vezérőrnagy és Andrej Mordvicsev altábornagy halála például kétséges - írja a Sky News.

22:45
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország nem hajlandó elengedni az Azovstal ukrán védőit

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna több lehetséges opciót is felajánlott Oroszországnak, hogy az Azovstal gyár ukrán védőit evakuálhassák Mariupolból, de ezeket ők figyelmen kívűl hagyták.

23:18
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Egy amerikai tisztviselő szerint nem a tervek szerint halad a kelet-ukrajnai orosz offenzíva

Oroszország legalább két hetes késésben van az ukrajnai kelet-donbaszi régió inváziójával - közölte kedden egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő.

Az amerikai tisztviselő szerint Oroszország dél-ukrajnai katonai műveletei is legalább kettő, ha nem több hét csúszásban vannak az eredetileg tervezetthez képest - írja a Sky News.

Orosz katonák az ukrajnai Mariupol közelében. Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Averin
02:29
május 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés szerint az ukrajnai háború intenzívebbé válhat a következő hónapokban

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az ukrajnai háború valószínűleg "kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet" a következő hónapokban - mondta kedden Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI)vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán.

A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó DNI igazgatója szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok két hónapja tartó támadása véget érne.

Még ha Oroszország sikereket is ér el a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, "nem vagyunk biztosak abban, hogy a donbaszi harc ténylegesen véget vet a háborúnak" - jelentette ki Haines. Kifejtette, hogy a hírszerző közösség úgy értékeli, Putyin "elhúzódó ukrajnai konfliktusra készül, amelynek során eredményeket akar elérni a Donbaszon túl is".

A hírszerzési igazgató úgy vélekedett, hogy az orosz elnök az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás "kifulladására" számít. Szerinte Oroszország lépéseiről az elkövetkező hónapokban is egyetlen ember, Vlagyimir Putyin dönt majd. Az orosz elnök döntéseit pedig a hírszerző közösség egyre nehezebben tudja megjósolni - tette hozzá Haines. "Putyin ambíciói és Oroszország jelenlegi konvencionális katonai képességei között eltérés mutatkozik" - fogalmazott.

Haines szerint nő annak a valószínűsége, hogy az orosz elnök "drasztikusabb eszközökhöz nyúl", beleértve például a hadiállapot kihirdetését, hogy felszabadítsa a céljai eléréséhez szükséges erőforrásokat. Az igazgató elmondta: az amerikai hírszerző közösség szerint, ha Oroszország el akarja érni a céljait, akkor valószínűleg Oroszországon belül el kell indítania a teljes katonai mozgósítást, amelyet eddig nem tett meg.

Putyin rövid távon teljesen el akarja foglalni a két keleti megyét, Donyecket és Luhanszkot, "meg akarja semmisíteni" a térségért felelős ukrán erőket, el akarja foglalni a herszoni régiót, valamint ellenőrzése alá akarja vonni a Krím vízkészletét - állította Haines. Úgy vélekedett, hogy egyelőre rövid távon nincs esély a konfliktus tárgyalásokkal történő megoldására, mert szerinte mindkét fél azt gondolja, hogy "előre léphet katonailag" .

A DNI vezetője kifejtette: az Egyesült Államok nem hisz abban, hogy fennáll az atomfegyver használatának "közvetlen veszélye".

Haines szerint Putyin valószínűleg csak akkor vetne be atomfegyvert, ha fenyegetést észlelne akár a rendszerére, akár Oroszországra nézve, vagy azt hinné, hogy elvesztette az ukrajnai háborút, különösen, ha úgy gondolná, hogy a NATO "vagy beavatkozik, vagy beavatkozni készül".

Az igazgató kiemelte, hogy az Egyesült Államok "nyilvánvalóan támogatja Ukrajnát, de nem szeretné kirobbantani a harmadik világháborút, és azt sem szeretnék, ha a harcoló felek nukleáris fegyvereket vetnének be".

06:53
május 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A háború friss eseményeiről ITT ÍRUNK a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!