Több száz harcos hagyta el az Azovstalt

Események

Azovstal, Azovsztal, orosz-ukrán háború, háború, evakuáció
8192511 16.05.2022 An ambulance with wounded Ukrainian soldiers is seen in Mariupol, DPR. Russia and Ukraine have reached an agreement on the evacuation of wounded troops from the Azovstal metallurgical plant in Mariupol. A silence regime has been introduced in the area and a humanitarian corridor has been opened through which the wounded Ukrainian troops are delivered to a medical facility in Novoazovsk to provide them with all the necessary assistance Alexey Kudenko / Sputnik (Photo by Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 83. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:51
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Véget érhet az Azovstal ostroma

Denisz Prokopenko, az Azov különleges ezred parancsnoka tegnapi nyilatkozata szerint

az Azovstalnál lévő ukrán katonák teljesítették a parancsot,

és 82 napon át lefoglalták az orosz hadsereget - írta a Kyev Independent. A nyilatkozatból úgy tűnik, véget érhet az Azovstal ostroma, amely Mariupol utolsó ukrán kézben tartott része volt.

Az orosz média tegnapi jelentése szerint megállapodás született a súlyosan sebesült katonák Azovstalból az oroszok által megszállt Novoazovszkba történő evakuálásáról.

A Reuters jelentése szerint mintegy

tucatnyi, feltehetően ukrán harcosokat szállító busz hagyta el az üzemet.

05:55
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

264 ukrán katonát hoztak ki az Azovstalból

53 súlyosan sebesült ukrán katonát hoztak ki tegnap az Azovstal acélgyárból - közölte Hanna Malyar védelmi miniszterhelyettes. Őket egy novoazovszki kórházba vitték, másik 211 katonát pedig Olenivkába.

06:03
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta a legnagyobb rakétacsapás érhette Lvivet - videó

06:30
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Blokkolják az oroszok a herszoni régióból kivezető utakat

A lakosság mozgását is ellenőrzik, tartózkodási engedélyeket vezetnek be a régióban - jelentette be Jurij Szobolevszkij régiós vezető.

06:54
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Sebesültek elszállítása az Azovstalból - fotók

A Reuters képösszeállítása a bejegyzés végén látható:

07:29
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Temető a lakóházak tövében, Mariupolban - fotó

07:55
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Tíz ember halt meg a luhanszki Szeverodonyeck bombázásában - fotó

A terület ellenőrzését megnehezíti a folyamatos orosz bombázás - jelentette Szergej Haidai, a terület közigazgatási vezetője.

08:50
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz üzemanyagraktárt semmisítettek meg a herszoni régióban

Légvédelmi rendszereket, tankokat és élőerőt is megsemmisítettek a régióban tegnap.

10:29
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Megtámadtak egy falut Kurszkban az ukránok

A határhoz közeli Kurszk tartományban ukrán katonák megtámadtak egy orosz falut a régió kormányzója szerint. A támadásban nem sérült meg senki, de három házat és egy iskolát ért találat. Az orosz katonák a szomszédos faluból nyitottak tüzet válaszképp - írja a The Guardian.

10:50
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Öt rakétatalálat ért egy ukrán falut Szumi régióban

Szumi régió kormányzója szerint öt rakétatalálat érte Akhtirka települést az éjszaka. Több lakóház, egy templom, egy óvoda és több raktár is megrongálódott, és legalább öt ember megsérült - írja a The Guardian.

11:46
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Mintegy 7600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4448 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3113-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 294 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 339 ember, köztük 135 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

12:26
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycsere révén juthatnak haza az Avostalból evakuált katonák

Hanna Maliar, Ukrajna helyettes védelmi minisztere szerint az Azovstalból evakuált katonák fogolycsere révén juthatnak haza, mivel az 53 sérültet az orosz fennhatóság alatt álló Novoazovszk település kórházába szállították, további 211 embert pedig Olenivkába vittek. Utóbbi települést Oroszország által támogatott szeparatisták irányítják. Még több száz katona lehet az acélgyárban, az ő kimentésükről egyelőre nincs hír - írja a BBC.

12:37
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

390 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton hétfőn

Hétfőn 390, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden a honlapján.

Az éjszakát 186-an töltötték a létesítményben.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában - írták.

13:11
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: Nem jelentene nagy változást Finnország és Svédország NATO-csatlakozása

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy nem jelentene nagy változást az, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz, mivel a két ország már évek óta részt vesz a szövetség katonai hadműveleteiben - írja a The Guardian.

13:36
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ma is folytatódik az evakuáció az Azovstalból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon közölte, hogy ma is folytatódik az evakuáció az azovstali acélgyárból, ahonnan előző nap 256 katonát mentettek ki. 52 embert súlyos sérülések miatt már kórházban kezelnek. A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy amint az állapotuk stabil lesz, orosz hadifoglyokra fogják őket elcserélni.

13:50
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Külföldi fegyverszállítmányokat semmisített meg Oroszország

Oroszország azt állítja, hogy amerikai és európai fegyverszállítmányokat semmisített meg egy rakétatámadásban Lviv régióban Ukrajnában, a lengyel határhoz közel - írja a Sky News.

14:39
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint jelenleg nincsenek béketárgyalások

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Andrej Rudenko szerint jelenleg semmilyen formában sem zajlanak béketárgyalások, mivel Ukrajna visszalépett a megbeszélésektől - írja a Sky News.

14:59
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

A svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több mint 200 év óta tartó katonai semlegességének.

A teljes hírt itt olvashatja.

15:38
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Csernyihiv melletti települést támadtak meg kedd hajnalban

Egy Csernyihiv melletti települést, Desnát ért kedd reggel rakétatámadás Csernyihiv kormányzója szerint. Állítása szerint négy rakéta csapódott be a faluban hajnali öt óra körül, sérültjei, és valószínűleg halottjai is vannak a támadásnak - írja a BBC.

15:39
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az oroszok fogadják az Azovstalt elhagyókat

Az Azovstalt elhagyó 265 katona között mintegy félszáz súlyos sérült is volt, őket az oroszok egyenesen a novoazovszki kórházba szállították. Az orosz védelmi minisztérium videót adott közre a sebesültek átvételéről és a magukat megadó ukránok fogadásáról:

Volodimir Zelenszkij a történtekkel kapcsolatban hétfő este úgy fogalmazott: az Azovstalban tartózkodók „teljesítették küldetésüket”, elterelték az orosz hadsereg figyelmét.

16:04
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

8 halottja van a desnai bombázásnak

8 ember meghalt, 12 pedig megsérült a Csernyihiv melletti falu, Desna kedd hajnali bombázásban az ukrán katasztrófavédelem szerint - írja a The Guardian.

16:37
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasít két finn diplomatát

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának "alaptalan" kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint. A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni "konfrontatív kurzusára" is vonatkozott, beleértve a "kijevi rezsimnek" történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által "a Donyec-medencei és ukrajnai" civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását.

Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük "nem egyeztethető össze diplomáciai státuszukkal". Ezekre az intézkedéskere Moszkva rendre szimmetrikusan reagált.

17:31
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint eddig majdnem 28 ezer orosz katona halt meg az orosz-ukrán háborúban

Ukrajna közzétette a legfrissebb adatokat az orosz katonai veszteségekről az invázió kezdete óta.

Állításuk szerint eddig

körülbelül 28 ezer orosz katona halt meg a harcokban, az ukrán hadsereg pedig többek között 1235 orosz tankot, 13 hajót, 578 tüzérségi üteget és 201 repülőgépet is megsemmisített.

17:52
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Drónfelvételen, ahogy megsemmisül egy orosz önjáró löveg Kelet-Ukrajnában - videó

18:10
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Több Donyeck megyei városban is komoly háború dúl, többen meghaltak

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója eközben a Telegramon arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását a régióban Hirszke és Zolote városok, valamint Szirotine falu környékén.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt állította, hogy a Luhanszk megyei Szeverodoneck irányában, Szirotine térségében az orosz csapatok veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Az Ukrajinszka Pravda a megyei kormányzóktól származó információk alapján készített összeállításában kiemelte, hogy az éjszaka súlyos harcok voltak Donyeck megyében, a szakadár és az ukrán ellenőrzésű területet elválasztó frontvonal teljes hosszán.

Egy nap alatt az ukrán oldalon nyolcan haltak meg és hatan szenvedtek sérüléseket.

Károk keletkeztek 32 lakóépületben, két oktatási és kilenc ipari létesítményben.

A szintén a Donyec-medencében lévő Szeverodoneck városban megsemmisült két kórház és egy kutatóintézet épülete, tízen meghaltak és hárman megsebesültek.

18:33
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint ötödjére ért orosz rakétacsapás egy hidat a Dnyeszter torkolatánál

Az ukránok szerint ötödik alkalommal érte orosz rakétacsapás a Dnyeszter torkolatát átszelő hidat Odessza közelében.

A támadások következtében a híd súlyosan megrongálódott, költséges és időigényes javításra lesz szükség, jelenleg viszont lehetetlen megkezdeni a helyreállítást - közölte az ukrán Déli Operatív Parancsnokság.

18:53
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Lerombolt lakóépületek, utcák és gyárak, folyamatos bombázások Ukrajna keleti részén

A 60 éves helyi lakos, Mykola áll lerombolt háza előtt Kijev északi részén Forrás: AFP/Genya Savilov

A teljes galériát ide kattintva tekintheti meg.

19:27
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért

Németország mindent megtesz azért, hogy gyorsan megvalósuljon Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár Daniel Risch liechtensteini kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük tájékoztatóján elmondta, hogy a két skandináv ország az Ukrajna elleni orosz támadásra és az európai biztonsági helyzet ebből fakadó "drámai változására" reagál a csatlakozási folyamat elindításával.

A tagsági kérelem benyújtása azonban nemcsak Finnországnak és Svédországnak fontos, hanem "történelmi lépés a védelmi szövetségnek és egész Európának" - mondta Olaf Scholz.

Mindkét ország Németország "nagyra becsült szövetségese", és csatlakozásukkal hozzájárulnak a NATO védelmi képességének további erősítéséhez.

Törökország fenntartásairól szólva hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy az ankarai vezetés is támogatja majd a bővítést.

Kiemelte, hogy Finnország és Svédország számíthat Németországra.

23:26
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Borrell: az EU nem hagyja, hogy Ukrajna kifogyjon a katonai felszerelésekből

Az Európai Unió nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon katonai felszerelésekből, fontos, hogy Kijev "megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben" - jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően kedden.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján aláhúzta: a tagállamok képesek továbbra is segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy folytani tudja "hihetetlen ellenállását" Oroszországgal szemben.

Kijevnek szüksége van a katonai felszerelés pótlására, ugyanis területén az Oroszország indította háború folytatódik, sőt - mint mondta - a fordulópontjához érkezett. Az uniós támogatás jelentősen növeli az ukrán hadsereg harctéri kapacitását - emelte ki a főképviselő. Állítása szerint az orosz csapatok és eszközök veszteségi aránya jelentős, ugyanakkor - vélte - nem lehet megmondani, hogy "Oroszország meddig képes ellenállni Ukrajnának".

"Ha a számok és a jelentések igazak, akkor Oroszország elképesztő veszteségeket szenvedett, hadseregének 15 százalékát elvesztette Ukrajna megszállása során, ami világrekordot jelent" - fogalmazott.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvéseivel kapcsolatban a főképviselő hangsúlyozta: a két ország az Európai Unió teljes támogatására számíthat.

"Biztos vagyok abban, hogy a két ország minden tagállamtól erős támogatást kap, mert NATO-tagságuk növeli az egységünket, és erősebbé tesz minket" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn közölte: a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, Borrell azt mondta: megértette és örül az orosz elnök szavainak.

07:00
május 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A háborúról EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!