A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a kemény utcai harcok Szeverodonyeckben, Mariupolban kolerától tartanak

Események

ukrán válság 2022, Ukrajna, ukrán, orosz ukrán háború, háború, LPR Russia Ukraine Military Operation Horizontal
8212048 08.06.2022 A T-80 tank of the servicemen of the Luhansk People's Republic militia drives along the road, in Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 107. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
02:00
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Németország további segítséget ajánl fel Ukrajnának

Németország segíti Ukrajnát a háborús áldozatok orvosi ellátásában, segít a sebesültek számára traumaközpontok építésében, végtagprotéziseket adományoz és német orvosokat küld az országba - közölte Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Ukrajnának ugyanolyan sürgősen szüksége van humanitárius segítségre, mint amilyen sürgősen szüksége van katonai támogatásunkra

- mondta a miniszter.

06:03
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt tegnap

Csütörtöki tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:26
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Uniós integráció

A legtöbb európai támogatja Ukrajna integrációját. És ha az európaiak támogatják, akkor az egyes országokban még mindig szkeptikus politikusoknak nem szabad szembeszállniuk az emberekkel, a társadalommal és az európai történelem menetével- jelentette ki éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:36
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Három szintű gazdasági csomag készül Ukrajnában

Egy készülő három szintű gazdaságélénkítési cselekvési terv szükségességéről beszélt Volodimir Zelenszkij. Az első egy speciális támogatási program a kis- és középvállalkozások támogatására, ami új munkahelyeket teremthet. A második az ukrán biztonsági szektor fejlesztése, ami munkahelyteremtés és technológiai fejlesztés lenne egyszerre. A harmadik pedig az ipari fellendülés és a befektetések ösztönzése ipari parkok létrehozásával és a modern technológiák Ukrajnába vonzásával.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda
06:54
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Nem volt lényeges változás a frontvonalakon

Lényeges változások nem történtek a frontvonalakon. Szeverodonyeck, Liszicsanszk és Donbász más városai, amelyeket a megszállók jelenleg kulcsfontosságú célpontnak tartanak, kitartanak. Van egy bizonyos pozitívum Zaporizzsja régióban, ahol sikerül meghiúsítanunk a megszállók terveit. Fokozatosan haladunk előre a harkovi régióban, felszabadítva földünket. Mikolajiv védelmét is tartjuk - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

07:20
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnának 150-300 MLRS-re lenne szüksége

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tancsadó szerint Ukrajnának több száz nyugati tüzérségi fegyverre van szüksége ahhoz, hogy a keleti donbászi régióban kiegyenlítse a versenyfeltételeket Oroszországgal.

"A tüzérség iránti követelésünk nem csak szeszély... hanem objektív szükséglet a csatatéren kialakult helyzet miatt" - mondta, hozzátéve, hogy Ukrajnának 150-300 mobil rakétakilövő rendszerre (MLRS) van szüksége ahhoz, hogy érdemben felvehesse a harcot Oroszországgal. Eddig mindössze hetet kapott.

Podoljak azt is elmondta, hogy a béketárgyalások csak akkor folytatódhatnak, ha Oroszország feladja a február 24-i megszállása óta megszerzett területét.

07:40
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az orosz invázió a „Covid-22", a fegyverek pedig vakcina

Volodimir Zelenszkij az orosz inváziót a Coviddal hasonlította össze, a fegyvereket és a szankciókat oltásnak pedig minősítette. Az ukrán elnök, aki a Time magazin év 100 legbefolyásosabb emberének megünneplése alkalmából rendezett gálán videókapcsolaton keresztül beszélt, ismét több külső segítségért lobbizott, mert mindt mondta: „az ukrán hadsereg haldoklik a csatatéren".

07:50
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

10-en 1 ellen

Az orosz és ukrán fegyveresek arányát 10:1-re teszik Szeverodonyecknél. Az ukrán hadsereg szerint Oroszország teljes haderejének körülbelül egyharmada a város körül összpontosul, ahol körülbelül 10 000 civil maradt, sokan közülük idősek.

Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója azt mondta, hogy „Szeverodonyeckben csak akkor tart a csend, amikor újratöltik a fegyvereket". Az orosz erők minden erejüket a térségre összpontosították – mondta Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára a Reutersnek. „Nem kímélik az embereiket, csak ágyútöltelékként küldik az embereket" – mondta.

08:03
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás a gabonaszállítmányokról

A Kreml közölte, hogy nem sikerült megállapodásra jutni Törökországgal az ukrán gabonaszállítmányok Fekete-tengeren keresztüli exportjáról. Törökország szorgalmazza, hogy megállapodás szülessen Oroszország és Ukrajna között a globális élelmiszerválság enyhítésére a fekete-tengeri kikötőkben rekedt gabona biztonságos áthaladásáról szóló tárgyalásokkal, de erőfeszítései ellenállásba ütköztek. Ukrajna szerint Oroszország ésszerűtlen feltételeket szab, a Kreml szerint a szállítás a szankciók megszüntetésétől függ.

08:18
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország a határtörvény módosítását tervezi

A finn kormány a határtörvény módosítását tervezi, hogy lehetővé tegye kerítés építését Oroszországgal közös keleti határán – közölte. A határtörvény módosítására irányuló lépéssel a finn kormány a határbiztonság megerősítésére törekszik Ukrajna orosz inváziója és Finnország NATO katonai szövetséghez való csatlakozási szándéka közepette.

08:37
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 8600 menekült érkezett Magyarországra

Magyarország területére 2022. június 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5283 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3359 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 202 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 2022. június 9-én 224 ember, köztük 97 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

08:49
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Brit miniszterek a Donyeckben halálra ítélt britek szabadon bocsátását követelik

Liz Truss brit külügyminiszter elítélte a megszállt donyecki orosz bíróság csütörtöki döntését, amely három Ukrajnát védő külföldi harcost, köztük két brit állampolgárt ítélt halálra. Azt mondta: „Ez egy színlelt tárgyalás volt előre eldöntött ítélettel, aminek semmi legitimitása nincs." Robert Jenrick volt konzervatív kabinetminiszter a genfi ??egyezmény legdurvább megsértésének nevezte az eljárást, ami a szovjet korszak kirakatpereire emlékeztette.

09:00
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada befagyaszt több mint 310 millió dollárnyi orosz vagyont

A Kanadai Királyi Lovas Rendőrség közleményben tudatta, hogy több mint 310 millió dollárnyi orosz vagyont zároltak, amelyekben Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt szankcionált személyek vettek részt.

09:33
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

5 millió ukrán menekültet regisztráltak Európában

Az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai szerint a háború kezdete óta közel 5 millió ukrán menekültet regisztráltak Európában. Sokkal többen hagyták el az országot, az UNHCR adatai szerint június 7-ig több mint 7,3 millió határátlépést regisztráltak Ukrajnából, de mintegy 2,3 milliónyian visszatértek az országba. Az UNHCR szerint az ukrajnai háború „a világ egyik legnagyobb kitelepítési válságát okozta".

09:47
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországnak több bevétele lehet az olajexportból, mint a háború előtt

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország több bevételre tehet szert fosszilis tüzelőanyagok értékesítéséből, mint Ukrajna megszállása előtt. Az olaj világpiaci árának emelkedése ellensúlyozta az importtilalmak hatását - mondta Amos Hochstein, az Egyesült Államok energiabiztonsági megbízottja egy szenátusi meghallgatáson.

Oroszország több olajat tudott eladni más vevőknek, köztük a nagy energiafogyasztó Kínának és Indiának, azáltal, hogy világpiaci árhoz képest kedvezményesen kínálta a kőolajat – mondta.

10:38
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Virágok lepték el a kilőtt orosz tankokat - fotó

11:00
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak az ádáz utcai harcok Szeverodonyeckben

Kimerítjük az ellenséget - mondta a Szeveredonyeckben zajló harcokról Szergej Haidai Luhanszk kormányzója. A kormányzó szerint az egész régiót folyamatosan tűz alatt tartják az oroszok, de a Liszicsanszk- Bakhmut útvonal ukrán ellenőrzés alatt van.

Ádáz utcai harcok folynak a városban - mondta a politikus (The Guardian)

11:51
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Harmincnyolc lakóházat romboltak le az elmúlt napban Luhanszkban

Luhanszki területen az elmúlt 24 órában 38 lakóházat romboltak le az orosz erők - jelentette a régió kormányzója.

A súlyos harcok ellenére Szeverodonyeck még nem került orosz kézre, még akkor sem, ha az oroszok mindent leromboltak, ami az útjukba került - mondta Szergej Haidai.

12:53
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Június végén dönthet a NATO Ukrajnáról

A június 28-29-i madridi NATO-csúcstalálkozón dönthetnek Ukrajnáról - írta a Kyev Independent. A találkozóra meghívták Zelenszkij ukrán elnököt is.

13:01
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kolerától tartanak Mariupolban

Szerhij Orlov, aki már nem tartózkodik Mariupolban, a BBC-nek elmondta, hogy a még mindig a városban tartózkodó 100 ezer lakosra

egyre nagyobb veszélyt jelentenek a betegségek, köztük a kolera.

Úgy gondoljuk, hogy ez teljesen lehetséges a jelenlegi körülmények között, a nem működő központi vízhigiéniai rendszer, a romok közötti rengeteg holttest és az orvosi segítség hiánya miatt - mondta a polgármester.

Romok Mariupolban, június 2-án Forrás: AFP/Stringer
13:23
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai repülőteret támadtak, vadászépeket lőttek ki az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ma rakétákkal megsemmisítették az ukrán légierő felszereléseit a dnyipro-i katonai repülőtéren, emellett lelőttek egy Szu-25-ös, egy MiG-29-es vadászépet, valamint öt drónt.

Az orosz tájékoztatás szerint, - amit más forrás nem erősített meg - ma több mint 500 ukrán katonát öltek meg és 21 rakéta- és tüzérségi fegyver-, lőszer- és üzemanyagraktárat is megsemmisítettek (The Guardian)

14:03
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Gabonatárolókat ért orosz találat Mikoljivban

Orosz tüzérségi találat érte Ukrajna egyik legnagyobb gabonakikötőjét Mikoljivban - közölte a város polgármestere. A találatokban négy raktárhelyiség kiégett, a benne lévő összes gabona megsemmisült. (BBC)

14:35
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz zsoldostáborra mértek csapást az ukránok Luhanszkban - videó

A hírhedt Wagner-csoport egyik táborát semmisítették meg az ukránok Luhanszkban - jelentette be a régió kormányzója. A bejelentés szerint a bázis teljesen megsemmisült, a támadást csak egyetlen zsoldos élte túl. A bázis Kadivkában, egy stadionban volt.

15:00
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország az eredeti területeit akarja visszaszerezni

Oroszország megpróbálja visszaszerezni eredeti területei - mondta egy csütörtöki találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Nagy Péter 21 éven át vívta az északi háborút, Svédországgal harcolt, de nem vett el semmit. Visszaszerezte a területeket" - mondta Putyin csütörtökön Moszkvában, fiatal vállalkozókkal tartott találkozóján .

Mint mondta, arról a területről beszél, amelyen Szentpétervár városát alapították, azt akkoriban egyik európai ország sem ismerte el orosz területnek. "Mindenki Svédországnak ismerte el, és ott ősidők óta szlávok éltek a finnugor népekkel együtt. Ráadásul ez a terület az orosz állam ellenőrzése alatt állt" - mondta Putyin.

"Minden jel szerint a mi sorsunk is az, hogy visszaszerezzük és megerősítsük ami a miénk", mondta az elnök, utalva Moszkva jelenlegi ukrajnai inváziójára. (BBC- Sky News)

15:28
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország nyomásgyakorlásra használja a halálraítélt brit és marokkói katonákat

Oroszország túszként akarja felhasználni a halálraítéltek ügyét, hogy nyomást gyakoroljon a nyugatra a béketárgyalások érdekében - mondta Vagyim Denyiszenkó belügyminisztériumi tanácsadó

A három férfit az oroszbarát Donyecki Népköztársaság ítélte halálra a napokban. Az ukrán álláspont szerint Aiden Aslin, Shaun Pinner és Saaudun Brahim az ukrán fegyveres erők tagjai voltak, és a genfi egyezmény védelme alá tartoznak.

Kijev egyeztetni fogja álláspontját az ítéletekkel kapcsolatban Londonnal, Washingtonnal és az EU-val - mondta Denyiszenkó.

15:53
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a szétlőtt és lerombolt luhanszki Popaszna város - videó

16:31
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz tengeralattjáró a Fekete-tengeren, Ukrajna rakétáktól tart

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország újabb tengeralattjárója horgonyzott le a Fekete-tengeren, ami képes akár 40 rakétát is kilőni.

16:55
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO nem tart Finnország és Svédország elleni orosz támadástól

Törökország ellenállása mellett is bízunk benne, hogy a két skandináv ország csatlakozik a NATO-hoz - mondta Mircea Geoana, a katonai szövetség helyettese.

Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági garanciákat nyújtanak Svédországnak és Finnországnak addig az időszakig, amíg teljes jogú NATO-taggá nem válnak, azt mondta, hogy nem lát valós kockázatot az országokra nézve Oroszország részéről. (Guardian)

17:59
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz jegybank a háború előtti szintre csökkentette a kamatlábat

Az orosz központi bank ma a háború előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat, arra hivatkozva, hogy az infláció és a gazdaság állapota a vártnál jobban alakul az ukrajnai háború miatt bevezetett átfogó nyugati szankciók ellenére - írja a Skynews.

A bank 1,5 százalékponttal, 9,5%-ra csökkentette a kamatlábat.

Erre azután került sor, hogy a február 24-i ukrajnai invázió és az azt követő amerikai, európai uniós és más nemzetek által bevezetett szankciók miatt a kamatláb elérte a 20%-ot.

Közgazdászok szerint a szankciók idővel aláássák a növekedést és a termelékenységet, de a központi banknak sikerült stabilizálnia az orosz valutát és a pénzügyi rendszert olyan drasztikus intézkedésekkel, mint a magas kamatlábak, az országból történő pénzkiáramlás korlátozása és az a követelmény, hogy az importőröknek rubelért kell eladniuk devizabevételeiket.

18:08
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Németország segítséget nyújt Ukrajnának a háborús áldozatok orvosi ellátásában

Németország segítséget nyújt Ukrajnának a háborús áldozatok orvosi ellátásában, segít a sebesültek számára traumaközpontok építésében, végtagprotéziseket adományoz és német orvosokat küld az országba - közölte Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Ukrajnának ugyanolyan sürgősen szüksége van humanitárius segítségre, mint amilyen sürgősen szüksége van katonai támogatásunkra

- mondta a miniszter.

18:56
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők továbbra is támadják a Donyec folyó menti frontvonalat

"Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz hadsereg gyenge pontokat keres az ukrán védelmi vonalon Siverskyi-nél a Donyec folyó közelében" - írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője az országos televízióban kijelentette, hogy az orosz erők nem tettek le a stratégiai fontosságú Donyec folyó közelében lévő frontvonal áttörésére irányuló kísérletekről.

19:00
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelem gyenge pontjait keresi Oroszország

Az oroszok nem hagytak fel a frontvonal áttörésére tett kísérletekkel a Sziverszkij-Donyec folyó közelében - mondta az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanik.

22:10
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Osztrák kancellár: Ukrajna nem lehet előbb EU-tag, mint Moldova vagy a Nyugat-Balkán

Ukrajnának csakis a többi jelentkezővel közösen lehet európai uniós tagjelölti státuszt biztosítani - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár észtországi látogatásán pénteken.

Ausztria számára feltétel, hogy amennyiben Ukrajna tagjelölti státuszt kap, akkor "ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra" - hangsúlyozta Nehammer észt hivatali partnerével, Kaja Kallasszal közös sajtótájékoztatóján.

Kallas szintén arról beszélt, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Mindemellett felhívta a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők "hajlandók a kényes reformok végrehajtására". Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Kallas a lépésenkénti közeledésre és a tagjelöltek európai "előkészítő térségének" kialakítására vonatkozó osztrák javaslatot firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy szerinte nem szabad a helyzetet tovább bonyolítani. Leszögezte, hogy lehetőséget kell biztosítani minden olyan országnak, amely a jogállamiság és a demokrácia alapelveit követi. "Nem szabad félresöpörnünk ezeket az államokat" - fogalmazott az észt miniszterelnök, hozzátéve, hogy az osztrák felvetés még további tárgyalásokat igényel.

Nehammer felhívta a figyelmet, hogy a javaslat eredetileg Emmanuel Macron francia elnöktől érkezett. A bővítés ügyében továbbá őszinteséget sürgetett, az évtizedekig húzódó török tagjelölti státusz negatív példájára utalva.

Kallas az uniós gázembargóról szólva kijelentette: büszke arra, hogy már hat szankciós csomagot tudtak elfogadni, s - mint fogalmazott - ezek egyre fájdalmasabbak. "Arról van szó, hogy mennyi szenvedést tudunk kibírni" - hangoztatta, arra utalva, hogy különböző országok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól. Hozzátette, hogy egyes országok szinte száz százalékban Oroszországtól függnek energetikai igényeik fedezésében, s időre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak szakadni ettől.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalások tekintetében az észt és az osztrák vezető álláspontja jelentősen eltért. Nehammer hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a konfliktus minden szereplőjével tárgyalni kell, mindemellett a humanitárius segélyezés, az élelmiszerexport biztonságos folyosóinak kialakítása, de a fogolycserék is párbeszédet igényelnek. "Fontosnak és helyesnek tartom Putyint szembesíteni háborús bűncselekményeivel" - tette hozzá az osztrák kancellár.
Kallas ugyanakkor úgy fogalmazott: nem látja semmi értelmét, hogy Putyinnal tárgyaljanak, mivel az eddigi párbeszéd sem vezetett eredményre.

01:36
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

A megadásról tárgyalnának az ukránok Szeverodonyeckben

A távozás feltételeiről próbálnak meg tárgyalni a szereverdonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erők, de értésükre adták, hogy feltétel nélkül kell letenniük a fegyvert - közölte Rogyion Mirosnyik, a csak Oroszország által függetlennek elismert "Luhanszki Népköztársaság" moszkvai nagykövete péntek délutáni Telegram-bejegyzésében.

Mirosnyik szerint az ukrán katonák gondolkodási időt kértek. Az állította, hogy a visszavonulási útvonalaikat elvágták.

A diplomata bejegyzése szerint a vegyi üzemben polgári lakosok is vannak, de számuk egyelőre nem ismert. Néhányuknak közülük sikerült kapcsolatba lépni a hozzátartozóikkal, akiknek elmondták, hogy óvóhelyen tartózkodnak.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtökön azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az Azot föld alatti létesítményeiben, és mérgező vegyi anyagok felrobbantására készülnek.

A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásra hivatkozva pénteken azt írta, hogy az orosz fegyveres erők megnyitották a vízi utat Ocsakov kikötőváros felé, miután Mikolajiv megyében "felszabadították" a Dnyeper-Bug-torkolatot a Fekete-tengertől elválasztó, stratégiai fontosságú Kinburn-félszigetet. A hírügynökség informátora szerint Kijev eltitkolta nyugati partnerei elől, hogy már nem tudja tartani a földnyelvet és ezzel a torkolatvidéket sem.

Vlagyimir Szaldo, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának vezetője korábban elmondta, hogy a hajózás a tartomány kikötőiben akkor fog teljes mértékben helyreállni, amikor Mikolajiv megye és főleg a Dnyeper-Bug-torkolat kijáratát ellenőrző Ocsakov "felszabadul".

A donyecki hatóságok közölték, hogy az ukrán erők pénteken kazettás töltetű lövedékkel támadták a "köztársaság" vezetőjének hivatalát, és francia CAESAR 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel lőttek lakónegyedeket a szakadár régió székvárosában. A két délkelet-ukrajnai szakadár entitás területét a nap folyamán több tucat nehéztüzérségi lövedék érte, a támadásoknak voltak halálos civil áldozatai.

Artyom Olhin, a "Donyecki Népköztársaság" tájékoztatási miniszterhelyettese a Rosszija 1 csatornán közölte, hogy a megerősített Szlovjanszk körül agglomerációban 60-70 ezer ukrán katona állomásozik. Korábban a donyecki területvédelem bejelentette, hogy megkezdődött az előrenyomulás a békeidőben 100 ezres ipari város felé.

2014 áprilisában, amikor Kijev hadműveletet indított a februári "államcsínnyel" hatalomra jutott ukrán vezetéssel szembeni Donyec-medencei ellenállás elfojtására, Szlovjanszkban kezdődtek el az első összecsapások a települést akkor ellenőrző szakadár csapatok és az ukrán kormányerők között. A város 2014 július elején került az ukrán kormány ellenőrzése alá.

Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerősített védelmű, ukrán kézen lévő településének. Az ukrán fegyveres erők az itt kialakított, csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

A TASZSZ szerint péntek este az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisául szolgáló Szevasztopolban működésbe lépett a légvédelem és a város déli része fölött megsemmisített egy célpontot. Az ügyben hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy Oleh Tkacsenko hadnagyban, az ukrán fegyveres erők A-2802 katonai egységének századparancsnokában azonosította azt az embert, aki Mariupolban több mint 25 civil meggyilkolására adott parancsot.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet pénteken felmérést tett közzé, amely szerint az oroszok 78,3 százaléka elégedett Vlagyimir Putyin orosz államfő munkájával, és 80,8 százalékuk megbízik az elnökben. Az ugyancsak állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) arra a megállapításra jutott, hogy 78 százalék bízik az államfőben, és 81 százalék tartja úgy, hogy jól teljesít a posztján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!