A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Lerombolták a Szeverodonyeckbe vezető hidakat, egy orosz várost légicsapások értek az ukrán határnál

Események

Ukrajna, háború, Luhanszk, orosz-ukrán háború
A Ukrainian artillery man prepares to fire from Ukrainian positions near the city of Lysychansk, Luhansk region on June 14, 2022. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 112. napjáról
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:55
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT találja.

06:08
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyverletételre szólították fel az ukránokat Szeverodonyeckben

Fegyverletételre szólították fel az oroszok a Szeverodonyeckben harcoló ukránokat - írta a Reuters. Az ukránok, akik a helyi vegyi üzem, az Azot bunkereiben rejtőznek, szerda, azaz ma reggelig kaptak haladékot.

Mihail Mizsincev, az orosz nemzeti védelmi irányító központ vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, a harcosoknak moszkvai idő szerint reggel 8 órától "fel kell hagyniuk az értelmetlen ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert".

Ukrajna továbbra is nehézfegyvereket vár a Nyugattól, a téma várhatóan kiemelt szerepet kap a NATO védelmi minisztereinek mai brüsszeli ülésén is.

06:12
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Golyózápor közepette mentik a lakosságot Szeverodonyeckben - videó

06:29
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosót nyitnak az oroszok Szeverodonyeckben

Oroszország közölte, hogy szerdán humanitárius folyosót hoz létre a csapdába esett civileknek Szeverodonyeckben. 

Szergej Haidai luhanszki kormányzó elmondta, hogy mintegy 500 civil, köztük 40 gyermek húzta meg magát az Azot vegyi üzemben. (The Guardian)

06:45
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Putyin egész Ukrajnát akarja

Vlagyimir Putyin valószínűleg még mindig Ukrajna nagy részét, ha nem egész Ukrajnát el akarja foglalni, de kénytelen volt leszűkíteni háborús céljait - mondta az amerikai védelmi miniszterhelyettes.

"Még mindig úgy gondolom, hogy tervei vannak Ukrajna jelentős részére, ha nem is az egész országra. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ezeket a célokat el tudja érni" - idézi a The Guardian Colin Kahlt. 

07:20
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeck nyolcvan százaléka orosz ellenőrzés alatt

Szeverodonyeck nyolcvan százaléka már orosz ellenőrzés alatt van - mondta Szergej Haidai luhanszki kormányzó.

Az AP-nek azt mondta, hogy a civilek tömeges evakuálása most "egyszerűen nem lehetséges". Szeverodonyeckben körülbelül 12 ezer ember maradt, szemben a háború előtti százezer fős lakossággal. (Sky News)

07:46
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Tiltott fegyvert használhattak az oroszok Harkovban

Kazettás lőszert használhattak az oroszok Harkovban, a BBC több bizonyítékot talált, hogy az oroszok bevethették a tiltott fegyvert.

A portál azt írja, több fegyverszakértőnek megmutatták a becsapódásról készült képeket, és mindannyian egyetértettek abban, hogy azok kazettás lőszernyomok.

Ezek a lövedékek gyakran nem robbannak fel, hanem gyakorlatilag taposóaknákká válnak, amik évekig fenyegetést jelentenek a civileknek. Több mint 120 ország írt alá egy egyezményt, amely betiltja a kazettás lőszerek használatát, Oroszország és Ukrajna azonban nem csatlakozott hozzá - írta a portál.

08:41
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Herszonban

Az ukrán hadsereg jelentése szerint Herszonban megsemmisítettek három orosz tarackot, 19 páncélozott és 33 egyéb járműt.

09:04
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás Dnyipropetrovszk régióban, négy ember meghalt

Rakétatámadás érte késő este a dnyipropetrovszki régiót, a támadásban négy ember meghalt, egy megsebesült.

A csapás Apostolove városát érte - közölte a város polgármestere, Andrij Osa.

10:39
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

10 595-en érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6277 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4318-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.
Vonattal 268 ember, köztük 59 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden - tudatta az ORFK.

10:55
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Este nyolcig evakuálhatják a civileket Szeverodonyeckből

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg, hogy a körülzárt szeverodonyecki Azot vegyi üzemet elhagyhassák a civilek.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat - mint mondta - Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek a mariupoli mintára történő megadás lehetőségét ajánlotta fel. Azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket, és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

12:17
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

A kurszki kormányzó szerint tüzet nyitottak Oroszországra Ukrajnából

Roman Sztarovoj, az orosz Kurszk megye kormányzója azt írta a Telegramon, hogy szerda reggel Ukrajna felől tüzet nyitottak a krupetsi határátkelő oroszországi oldalára. A kormányzó szerint nem sérült meg senki, az orosz határőrök viszonozták a tüzet. 

Az oroszországi Kurszk megye az ukrajnai Szumi régióval határos.

12:34
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt az éjszaka Lvivben

Lviv kormányzója azt írta a Telegramon, hogy légiriadó volt az éjszaka a régióban. Az ukrán erőknek sikerült lelőniük egy orosz rakétát a régió felett, de a lezuhant törmelékei miatt megsérült hat ember, köztük egy egyéves gyerek is, 26 lakóház pedig megrongálódott.

12:50
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

250 orosz katona halt meg Ukrajna szerint az elmúlt 24 órában

Napi jelentésében az ukrán kormány azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 250 orosz katona halt meg. Így a háborúban eddig összesen 32 750 orosz katona esett el Ukrajna szerint.

13:15
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Itt vannak a legfrissebb képek a háborúról

A képre kattintva galéria nyílik!

---- separator ----gallery-content-type:0e76366e-f5ad-45e4-93cb-92a24bf960cf---- separator ----
13:41
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisített egy fegyverraktárat Ukrajnában

Az orosz kormány bejelentette, hogy megsemmisítettek egy fegyverraktárat az ukrajnai Lviv régióban szerda reggel. Állításuk szerint a raktárban a NATO-tól kapott fegyverek voltak.

14:15
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Macron: A béke megteremtéséhez tárgyalni kell Oroszországgal

A béke megteremtése érdekében egy adott pillanatban tárgyalóasztalhoz kell ülni Oroszországgal - hangoztatta Emmanuel Macron francia elnök szerdán a romániai Mihail Kogalniceanu katonai bázison, ahol Klaus Iohannis román államfővel közösen látogatta meg az ukrajnai háború miatt oda vezényelt francia és más nemzetiségű NATO-csapatokat.

Macron kifejtette: az Európai Unió továbbra is határozottan elítéli az orosz agressziót és támogatni fogja Ukrajnát, de nem igaz, hogy meg akarná semmisíteni az orosz népet. Az európaiak egy kontinensen osztoznak, Oroszország "félelmetes erő", és ugyanott marad, ahol eddig volt, így ahhoz, hogy Ukrajna győzzön és a tüzet beszüntessék, az ukrán államfőnek tárgyalnia kell Oroszországgal, és az európaiaknak is ott kell ülniük a tárgyalóasztalnál, hogy a biztonsági garanciával hozzájáruljanak a tárgyalások sikeréhez - hangoztatta a francia elnök.

15:07
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok újabb országban építenek atomerőművet

Oroszországban megkezdték az egyiptomi El Dabaa Atomerőmű főberendezésének gyártását - osztotta meg a Roszatomhoz tartozó fővállalkozó, az ASZE társaság közleményét a Világgazdaság.

A teljes hírt itt olvashatja.

15:53
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon folytattak egyeztetést, amely során a két ország gazdasági kapcsolata, valamint az orosz-ukrán háború is szóba került.

A teljes hírt itt olvashatja.

16:43
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeck ipari negyede még ukrán irányítás alatt áll

Szeverodonyeck polgármestere, Olekszandr Sztriuk bejelentette, hogy továbbra is ukrán irányítás alatt áll a város ipari negyede. Azt írta a Telegramon, hogy az ukrán katonák védik az ipari zónát és környékét, így továbbra is kapcsolatban tudnak maradni a szomszédos Liszicsanszkkal. 

"A helyzet nehéz, de stabil. Igyekszünk visszaszorítani az ellenfelet a városközpontba" - írta a polgármester.

Az elmúlt egy hónap alatt Szeverodonyeck körülbelül körülbelül 80%-a orosz irányítás alá került.

17:35
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Képeken a lebombázott Harkov

Az alábbi fényképek a legfrissebbek, amelyek az északkelet-ukrajnai Harkovról készültek. A várost az elmúlt hetekben is könyörtelenül bombázták az orosz csapatok. Buszok és villamosok összezúzódva, ledőlt épületek ez jellemzi ma a várost.

18:23
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev konkrét időpontokat vár a NATO-tól a tüzérségi fegyverek szállításáról

Ukrajna reméli, hogy a NATO védelmi minisztereinek szerdai brüsszeli tanácskozásán konkrét időpontok hangzanak el arra vonatkozóan, mikor szállítják a beígért tüzérségi fegyvereket - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Twitteren. A tisztségviselő közölte: vannak az országban olyan hadszínterek, ahol tüzérségi eszközök tekintetében tízszeres túlerőben vannak az oroszok. "A frontvonal hossza több, mint ezer kilométer. Naponta kapok üzenetet a védőinktől, hogy tartják magukat, helytállunk, de mikor jönnek már a fegyverek?" - írta Podoljak, hozzáfűzve, hogy ezt a kérdést most Brüsszelnek kívánja továbbítani, és várja a döntést. Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a régióban tovább folynak a harcok azokért a városokért, amelyeket az orosz hadsereg még nem foglalt el, az ukrán katonák pedig egyre nehezebben képesek ellátni a védelmet.

Folytatódnak a harcok Szeverodoneckben, Toskivkában és Vrubivka térségében, Liszicsanszkban sokan megsebesültek. Az elmúlt két napban hat liszicsanszki, valamint két zolotei lakos került kórházba. Hadseregünk védi Szeverodonecket, és nem engedi az orosz erőket benyomulni Liszicsanszkba - írta Hajdaj, hozzátéve, hogy az orosz erők lakóházakat, gyártelepeket lőnek a térségben. Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentése szerint az orosz erők heves ágyútűz alá vettek több települést a Donyeck megyei Bahmut térségében, Usztinyivkánál pedig légicsapást hajtottak végre. Szeverodoneckben és Toskivkában a kijevi vezérkar szerint sikeresen verik vissza az oroszok rohamait, de a harcok folytatódnak.

18:59
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Meghiúsult a civilek evakuálása a szeverodonyecki vegyiüzemből

Az orosz hadsereg megadásra szólította fel a szeverodonyecki vegyiüzemet védő katonákat. Az ukrán katonák saját honfitársaikat, az ukrán lakosokat túszként tartják fogva, erről azonban a nyugati sajtó nem beszél.

BŐVEBBEN ITT.

22:17
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz elnöki szóvivő szerint Ukrajnának nagy problémái vannak

Ukrajnának "nagy problémái" vannak - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak. Peszkov akkor nyilatkozott így, amikor arra kérték, hogy értékelje Dmitrij Medvegyevnek, a biztonsági tanács helyettes vezetőjének szerdai, arra utaló Telegram-bejegyzését, hogy Ukrajna két év múlva már megszűnhet önálló állam lenni.
Nem kommentálnám ezt az üzenetet. De tudjuk, hogy Ukrajnának nagy problémái vannak. Ezt mindenki nagyon jól tudja, és igen, ezt ki lehet jelenteni, a lényeg az, hogy a nacionalista alegységek ellenállása folytatódik, az ukrán vezetés pedig nem hajlandó tárgyalni ezekről a nacionalista egységekről és józanul értékelni a helyzetet- fejtette ki álláspontját Peszkov.

23:23
június 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok egymilliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Kijevnek

Joe Biden amerikai elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, és megerősítette, hogy országa egymilliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Kijevnek - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a washingtoni Fehér Házra hivatkozva.
Tájékoztattam Zelenszkij elnököt, hogy az Egyesült Államok további egymilliárd dollár katonai segítséget nyújt Ukrajnának, beleértve további tüzérségi és partvédelmi fegyvereket, valamint tüzérségi lőszert és fejlett rakétarendszereket, amelyekre az ukránoknak szükségük van a donbászi védelmi műveletek támogatásához- idézte Bident a Fehér Ház közleménye, amely azonban részletesen nem tért ki arra, milyen típusú fegyvereket készül szállítani az Egyesült Államok Ukrajnának. Biden a közlemény szerint tájékoztatta ukrán partnerét arról is, hogy az Egyesült Államok további 225 millió dollár humanitárius segítséget nyújt az Ukrajnában élő emberek megsegítésére, egyebek mellett biztonságos ivóvíz, alapvető egészségügyi ellátás, élelmiszersegélyek, lakhatás, pénzügyi segélyek és egyéb, a családoknak nyújtandó támogatások finanszírozására.Az ukrán nép bátorsága, szívóssága és elszántsága továbbra is inspirálja a világot. Az Egyesült Államok pedig szövetségeseivel és partnereivel együtt nem fog megingani a szabadságáért küzdő ukrán nép iránti elkötelezettségében- összegezte az amerikai elnök.

06:37
június 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!