A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Százával adják meg magukat az ukrán katonák, ismét üzent a rettegett csecsen vezér

Események

ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, ukrajna, oroszország, katona, hadgyakorlat, katonai gyakorlat, fegyver, odessza
Servicemen of the 126th Separate Territorial Brigade of the Armed Forces of Ukraine take part in military exercises in Odessa region on June 22, 2022, amid Russia's military invasion launched on Ukraine. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 121. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
06:13
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:29
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna képes az EU teljes jogú tagjává válni

A független Ukrajna története egyik legfontosabb döntésének nevezte Volodimir Zelenszkij, hogy az Európai Tanács csütörtökön tagjelölti státuszt adott az országnak. Az ukrán elnök videóüzenetében kijelentette, hogy Ukrajna képes lesz az Európai Unió teljes jogú tagjává válni, majd egyesével megköszönte a támogatást az Ukrajna mellett szavazó országok miniszterelnökeinek.

06:43
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Három hónappal a becsapódás után szállítottak el egy fel nem robbant bombát - videó

Valószínűleg évekbe telik majd a háború által okozott károk helyreállítása Ukrajna városaiban. Ennek első lépése a fel nem robbant bombák, rakéták hatástalanítása és az aknamentesítés.

Harkovban három hónappal a becsapódása után sikerült kiemelni egy 500 kilós rombolóbombát egy épület tetőszerkezetéből. A bombát egy nappal a lezuhanása után hatástalanították, de a folyamatos légicsapások közepette már nem sikerült elszállítani. A Sky News videóján látszik, hogy mennyire nem volt egyszerű feladatuk a tűzszerészeknek.

06:58
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött egy nemi erőszakkal vádolt orosz katona tárgyalása

Előzetes meghallgatást tartott Ukrajna egy orosz katonával szemben. A 32 éves Mihail Romanovot, akit távollétében bíróság elé állítanak, azzal vádolják, hogy márciusban betört egy házba a Kijev melletti Brovarszkij régió egyik falujában, meggyilkolt egy férfit, majd többször megerőszakolta a feleségét, miközben megfenyegette őt és a gyermekét.

Okszana Kaljusz ügyész újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán hatóságok szerint Romanov él, és jelenleg Oroszországban tartózkodik. Bár nagyon valószínűtlen, hogy Moszkva kiadná a férfit, ha a katonát elítélnék, Ukrajna kérni fogja a letartóztatását, ha Oroszországot egy harmadik országba akarja hagyni.

07:09
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak két falut az oroszok

Brit és ukrán katonai tisztviselők szerint az orosz erők elfoglaltak két falut Kelet-Ukrajnában, és egy kulcsfontosságú országút ellenőrzéséért küzdenek az utánpótlási vonalak megszakítására és az ukrán frontvonal bekerítésére irányuló akcióban.

07:29
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Elaknásították Ukrajna fekete-tengeri kikötőit

A legutóbb nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés szerint az orosz haditengerészet parancsot kapott, hogy az ukrán gabonaexport blokádjának részeként aknákat helyezzen el Odessza és Ochakiv kikötőiben, valamint a Dnyeper folyóban. Oroszország tagadja, hogy aknákat helyezne el a fekete-tengeri kikötők környékén, és megfordította a Kijevre vonatkozó vádakat, azt állítva, hogy az ukránok aknázták alá saját kikötőiket.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy hírszerzési információi egy összehangolt orosz stratégiára utalnak a még ukrán ellenőrzés alatt álló tengeri partszakasz elvágására.

07:47
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Járványügyi katasztrófa küszöbén áll Mariupol

Az oroszok által megszállt Mariupolt ellepték a válogatatlan szeméthegyek.Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere azt mondta, hogy a lebombázott város "járványügyi katasztrófa küszöbén áll", ahol a fertőző betegségek már terjednek, és olyan halálos fertőzések is lehetnek köztük, mint a kolera és a vérhas. Mariupol városi tanácsa arról számolt be, hogy 9000 tonna szemét öntötte el az utcákat, és Mariupol mára "igazi gettó", ahol az egészségtelen körülmények veszélyeztetik megmaradt lakóinak életét.

08:06
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz offenzíva megakadására számítanak

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legutóbbi elemzésében azt írta, hogy az orosz offenzív műveletek valószínűleg elakadnak Donbászban a következő hetekben. Az orosz erők az elmúlt napokban jelentős eredményeket értek el Szeverodonyeck térségében, és az ukrán csapatok továbbra is nagy veszteségeket szenvednek el, de az ukrán erők alapvetően elérték céljukat a csatában az orosz csapatok lelassításával.

A szakértők azt jósolják, hogy az orosz offenzív hadműveletek a következő hetekben valószínűleg elakadnak, függetlenül attól, hogy az orosz erők elfoglalják-e a Szeverodonyeck-Liszicsanszk területet, vagy sem, ami valószínűleg lehetőséget ad az ukrán erőknek, hogy körültekintő ellentámadásokat indítsanak.

08:32
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Civilek számára nincs biztonságos hely Donyeckben

A harcok fokozódása miatt Ukrajna keleti részén, Donyeckben egyetlen város sem biztonságos a lakosok számára – állítják helyi tisztviselők. „Nincs olyan hely, város a donyecki régióban, ahol biztonságban lenne" – mondta Pavlo Kirilenko az AFP-nek a legfrissebb titkosszolgálati adatokra hivatkozva. „A civilek számára rendkívül veszélyes a régió bármely pontján tartózkodni" - fogalmazott.

08:58
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna pert indított Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Kijev hivatalosan keresetet nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert "az emberi jogok tömeges és súlyos megsértésének véget akar vetni", amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborúja során okozott. A lépést szimbolikusnak tekintik, mivel az orosz parlament június 7-én elfogadta az Emberi Jogok Európai Bíróságának joghatóságát az országban megszüntető törvényjavaslatokat.

09:45
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok népszavazásokat terveznek Herszon és Zaporizzsja régióban

Az oroszok azt tervezik, hogy szeptember 11-én "népszavazást" szerveznek önálló köztársaságok létrehozásáról a Herszon és Zaporizzsja régiók megszállt területein. Az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központja jelentésében kiemeli, hogy a népszavazások időpontját úgy választották ki, hogy azok egybeessenek az Orosz Föderáció területén több régióban tervezett képviselő- és kormányzóválasztásokkal.

Az oroszok tervei lakossági ellenállásába ütköznek, az érintett régiók közigazgatásában nincs olyan ember, aki hajlandó lenne adminisztratív munkát végezni.

Jelenleg a Zaporizzsja megye megszállt körzeteiben dolgoznak csak orosz tisztviselők, akiket havi rendszerességgel váltanak.

Forrás: Sputnik via AFP
10:33
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz tankönyvekbe bekerül az ukrajnai háború

Az orosz RBC hírportál arról számolt be, hogy az orosz oktatási minisztérium módosításokat készített az általános és középiskolai történelemoktatási tantervhez. Eszerint az iskolások megismerhetik a Szovjetunió döntő szerepét a nácizmus feletti győzelemben, Oroszország világhatalommá való újjáéledésének történetét, a Krím újraegyesítését Oroszországgal, valamint az Ukrajna elleni különleges katonai műveletet. A szovjet tudományos és technológiai siker értékeként az űrkutatást határozzák majd meg az orosz történelemkönyvekben.

11:20
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

13 377-en érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 7085 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6292-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 250 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 27 ember, köztük tíz gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre csütörtökön.

11:50
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg

Az Unesco jelentése szerint Ukrajnában több mint 150 kulturális helyszínt semmisítettek meg részben vagy teljesen. A károk 70 vallási épületet, 30 történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat érintenek.

12:10
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeck kormányzója: Ki kell vonni az ukrán csapatokat a városból

„A térségben zajló heves harcok közepette ki kell vonni az ukrán csapatokat a keleti Szeverodonyeck városból" – mondta Szerhij Gajdaj, a régió kormányzója.

Azt is mondta, hogy a csapatok már megkapták a parancsot, hogy új állasokba menjenek, de azt nem árulta el, hogy ezt megtették-e már, és hogy pontosan hová tartanak.

- emelte ki Gajdaj.

A város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyeck-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Forrás: AFP/Aris Messinis
12:53
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz repülőt az ukránok, elfogták a pilótát

Az ukrán katonák bejelentették, hogy miután a hónapban lelőttek egy orosz gépet, nem sokkal később elfogták annak pilótáját is – írja az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

A pilóta bevallotta, hogy az orosz légierő egykori őrnagya volt, jelenleg a Wagner katonai magáncégnél alkalmazott, és a konfliktus során több küldetést is teljesített.

13:36
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Mikolajivka orosz kézre került

Az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Liszicsanszk térségében. A közeli Mikolajivka falu fölött viszont az orosz erők vették át az ellenőrzést - jelentette be Szerhij Gajdaj Luhanszk megyei kormányzó.

14:12
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett jódtabletták kiosztása

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be.

A román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután - az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére - az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

14:28
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Tömegesen teszik le a fegyvert az ukránok

Nagy számban dezertálnak, illetve megtagadják a harcot az ukrán katonák - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata pénteken. Azt írják: a Donyecki Népköztársaságban lévő Alekszandropol közelében például a 25. ukrán légideszant dandár egyik zászlóaljának több mint 30 katonája letette a fegyvert és elhagyta állásait.

Arról is beszámolnak, hogy az ukrán hadvezetés a donyecki és a luhanszki területeken civil, harcban képzetlen állampolgárokból kényszerült kézifegyveres zászlóaljakat alakítani, hogy kompenzálja a súlyos emberveszteséget.

14:44
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kilövése után bumerángként csapódott vissza egy orosz rakéta

Meghibásodott, és elindítása után lényegében a kilövési pontra csapódott vissza, majd felrobbant egy föld-levegő rakéta, melyet az ukrajnai Alcsevszk városában lőttek ki. A település a luhanszki régióban található, amely az orosz-ukrán háború egyik fő frontvonalának számít.

A videó pénteken, a kora reggeli órákban készült, a The Sun információi szerint az orosz csapatok egy közeledő ukrán repülőgép ellen indították el a rakétát.

Az alábbi felvételen látható, ahogy a rakéta kilövése után meghibásodás miatt visszafordul, és az orosz alakulatra zuhan és felrobban:

14:56
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország: Az USA a hibás, amiért Litvánia nem engedte a Kalinyingrádba irányuló áruszállítást

Az orosz külügyminisztérium az Egyesült Államokat a hibáztatja, amiért Litvánia nem engedte a szankcionált áruk szállítását a területén Oroszországból Kalinyingrádba.

„Az úgynevezett kollektív Nyugat a Fehér Ház kifejezett utasítására megtiltotta az áruk széles körének vasúti tranzitját a kalinyingrádi régión keresztül" – írta a minisztérium közleményében. Hozzátéve, hogy ez egy újabb lépés volt Amerika részéről az egyre ellenségesebb fellépésnek Oroszországgal szemben.

15:07
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz katonai szállítógép Rjazanyban

Lezuhant, majd kigyulladt egy Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép Rjazanyban, a fedélzeten tartózkodó tíz ember közül többen meghaltak

A teljes cikk itt olvasható.

15:25
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

Klaus Müller a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatának csütörtöki kihirdetésével kapcsolatban tett nyilatkozataiban rámutatott, hogy július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása.

A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem tudjuk, hogy mi történik utána

- mondta a szövetségi hatóság vezetője csütörtök este.

Ugyanerről beszélt péntek reggel is az ARD közszolgálati televízióban és a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban is, kifejtve: nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a karbantartás után nem indítja újra a földgázszállítást.

A hatóság a bizonytalanság miatt számításokat végzett az ellátási helyzet lehetséges alakulásáról. „A legtöbb forgatókönyv nem szép, azt jelzik, hogy túl kevés gáz lesz a tél végére, vagy akár már ősszel, vagy télen, ami nagyon nehéz helyzetet teremtene” - mondta Klaus Müller az ARD-nek.

A Gazprom már eddig is jelentősen csökkentette a Németországba irányuló szállításait, aminek következtében

a földgáz eleve szélsőségesen magas ára még tovább emelkedett, június közepe óta további 50 százalékkal drágult.

Az importőrök szeretnék érvényesíteni áraikban a költségek emelkedését. Ehhez a kormánynak be kellene indítania egy úgynevezett árkiigazítási mechanizmust, vagyis engedélyeznie kellene a szolgáltatóknak, hogy azonnal, a még hatályos tarifát felülírva érvényesítsék a fogyasztói árakban az utóbbi hetekben robbanásszerűen megemelkedett földgázbeszerzési árakat.

„A mechanizmus azt szolgálja, hogy az importőrök, szolgáltatók ne omoljanak össze a hirtelen hatalmasra növekedett terhek alatt. Beindítása nagyban függ attól, hogy miként alakul az ellátási helyzet az Északi Áramlat-1 rutinszerű karbantartása után”

- fejtette ki a Bundesnetzagentur vezetője.

Mint mondta, előfordulhat, hogy a fogyasztóknak - az adott ingatlan műszaki állapotától függően - kétszer-háromszor többet kell fizetniük a földgázért.

A Gazprom technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget. A Bundesnetzagentur adatai szerint a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken így alig 700 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a Gazprom korlátozása előtt még 1400 GWh felett volt.

Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra.

15:55
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Autóba rejtett bombával öltek meg egy orosz kormányzati tisztviselőt Herszonban

A robbanás helyszínén két kiégett autó volt, a közelben lévő négyemeletes ház ablakai betörtek. A Kreml szerint az eset terrortámadás volt, ennek megfelelően is fogják kezelni.

A teljes cikk itt olvasható.

16:27
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Tíz luhanszki település foglaltak el az oroszok

Öt nap alatt tíz települést foglaltak el az orosz csapatok a csak Moszkva által elsimert Luhanszki Népköztársaságban - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken a hadijelentést ismertetve.

A tábornok Loszkutivka, Pidliszne, Mirna Dolina, Sebkarjer, Vrubivka, Nirkive, Mikolajivka, Novoivanivka, Ustyinivka és Raj-Olekszandrivka „felszabadításáról”, valamint Zolote és Hirszke körülzárásáról számolt be. Mint mondta, Hirszkében négy ukrán zászlóalj 1800 katonáját, a Jobboldali szektor "náci alakulat" 120 fegyveresét és 80 külföldi zsoldost kerítettek be, több mint 40 páncélozott harcjárművel és mintegy 80 ágyúval és aknavetővel.

Konasenov szerint csak az elmúlt 24 órában 41 katona adta meg ott magát önként,

a bekerített és folyamatos tűz alatt tartott alegységek feltöltöttsége nem éri el a 40 százalékot, a katonák kimerültek, kapcsolatuk a felsőbb parancsnoksággal megszűnt, az utánpótlásukat elvágták. Zolote község felét a tábornok szerint csütörtökön elfoglalták. (Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken bejelentette e falu "felszabadítását".)

A luhanszki milícia szerint a szeverodonyecki Azot vegyiműben körülzárt Ajdar nacionalista alakulat fegyvereseinek tömeges megadására lehet számítani.

A Konasenkov-féle hadijelentés szerint az orosz légierő Mikolajiv és Harkov megyében három helyszínre mért rakétacsapásainak következtében több mint kétszáz zsoldos és mintegy száz ukrán "nacionalista" meghalt. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán oldalon tömegessé váltak a dezertálás, és az ukrán hadvezetés mozgósított, kiképzetlen lövészzászlóaljakkal próbálja pótolni a Donyec-medencében elszenvedett súlyos emberveszteségeit.

16:45
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek

A jelentés szerint az orosz tüzérség 367 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, öt lőszer- és fegyverraktárra, valamint 62 lőállásban lévő tüzérségi alegységre - köztük egy M-777-es ütegre - mért csapást, a Basztyion partvédő rakétarendszer egy Sz-300-as légvédelmi kilövőállást semmisített meg Odessza közelében.

Légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében egy nap alatt 620 "nacionalista" halt meg,

19 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű és 17 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, öt drónt és öt Tocska-U taktikai rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 213 repülőgépet, 132 helikoptert, 1334 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3769 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 659 rakéta-sorozatvetőt, 3002 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3835 speciális katonai járművet veszítettek.

16:57
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország fegyvereket küldött Oroszországnak

Az Uralvagonzavod orosz hadiipai vállalat az RBK című gazdaság napilap szerint Régis de Castelnau francia ügyvéd és újságíró Telegram-csatornáján hagyott bejegyzésében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek, amiért CAESAR önjáró tarackokat küldött Ukrajnának. A gyár azt üzente, hogy az orosz fegyveres erők két, jó állapotban lévő darabot zsákmányoltak ebből a fegyverből, amely "persze nem olyan jó", mint azt orosz Mszta-SZ tarack, "de a háztartásban jó lesz valamire". Az Uralvagonzavod arra kérte Macront, hogy küldjön még ágyút szétszedésre.

17:18
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország indítványozta az Egyesült Államok felvételét a terrorizmust támogató országok közé

Miután autóba rejtett bomba végzett az orosz ellenőrzés alá került Herszonban Dmitrij Szavlucsenkóval, a régió katonai és polgári adminisztrációjának család-, ifjúság- és sportügyi illetékesével, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenst terrorcselekménynek minősítette, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház elnökhelyettese pedig indítványozta az Egyesült Államok felvételét a terrorizmust támogató országok lajstromába.

17:48
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint megrendezett terrortámadásokról akar tudósítani az amerikai CNN

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy az amerikai CNN televízió két riportere érkezett az Azov nacionalista alakulat tíz fegyverese kíséretében Odesszába, hogy onnan megrendezett terrortámadásokról tudósítson, amelyek alapján a későbbiekben tiltott hadviselési módszerek alkalmazásával vádolnák meg Oroszországot.

18:21
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok megkezdték a kivonulást Szeverodonyeckből

Egy ukrán tisztviselő szerint a kivonulás Szeverodonyeckből "néhány napot" vehet igénybe.

Korábban beszámoltunk a luhanszki terület kormányzójának kijelentéséről, aki szerint a keleti Szeverodonyeck városában lévő ukrán csapatoknak "vissza kell vonulniuk" az ostrom alatt álló városból.

Most a szeverodonyecki kerület katonai közigazgatásának vezetője, Roman Vlaszenko azt mondta a CNN-nek, hogy a katonák már megkezdték a kivonulást, ami jelenleg is folyik és már tegnap elkezdődött.

Vlaszenko szerint a művelet több napig is eltarthat a csapatok nagy száma miatt; egyelőre nem világos, hogy a városban harcoló csapatok hova vonulnak majd vissza - írja a Sky News

18:55
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők helikopterekről lövik a Liszicsanszkhoz vezető utakat és hidakat

Az orosz erők helikopterekről semmisítik meg a Donyec-medencei Liszicsanszk városba vezető utakat és hidakat - közöle pénteken Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon.

A tisztségviselő fényképet is közzétett a közösségi portálon a Liszicsanszkba vezető egyik hídról. A fotón látható, hogy a híd járművekkel teljesen járhatatlanná vált.

Hajdaj az egyik tévéműsorban kifejtette:

elsősorban azért kaptak parancsot az ukrán katonák a kivonulásra Szeverodoneckből, hogy ne keríthessék be őket az orosz erők.

Kiemelte, hogy az ukrán egységek távolabbi, megerősített állásokba vonultak vissza.

- magyarázta a kormányzó.

Szavai szerint éppen emiatt született az a döntés, hogy "Szeverodoneck védői új állásokba, új erődített területekre vonultak vissza, és onnan teljes mértékű hadműveleteket hajtottak végre, és károkat okoznak az ellenségnek".

19:35
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

A rettegett csecsen vezér újabb üzenete

Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót mutatott be, amelyen az ukrán nacionalisták által a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Zolote falujában hagyott fegyverei láthatóak. A felvételt június 24-én tették közzé Kadirov Telegram-csatornáján.

Kadirov elmondása szerint az orosz egységek az Ukrán Fegyveres Erők (APU) fegyverarzenálját foglalták le, köztük Javelin páncéltörő rakétákat - írja az iz.ru

- mondta Kadirov.

Hozzátette, hogy folytatódik az ukrán nacionalisták által birtokolt települések ellen folytatott hadművelet a térségben.

Korábban az LPR Népi Milícia arról számolt be, hogy Gorskoje és Zolote települések teljes mértékben a szeparatista és az orosz erők ellenőrzése alatt állnak, Liszicsanszkot pedig bekerítették.

Ramzan Kadirov Forrás: AFP/Sputnik/Ramil Sitdikov
20:51
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak beismerték: sikeres az orosz donbasszi offenzíva

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elismerte Oroszország katonai sikereit az ukrajnai Donbasszban, megjegyezve, hogy az orosz siker csak korlátozott, nem stratégiai áttörés.

A legutóbbi jelentések, amelyek szerint Oroszország korlátozott katonai sikereket ért el Kelet-Ukrajnában, aggodalmat keltenek Európában és azon túl is - mondta egy berlini sajtótájékoztatón.

Korábban Blinken bejelentette, hogy a június 26. és 28-a között tartandó G7-csúcstalálkozón többek között az ukrán konfliktus diplomáciai rendezésének lehetőségeit is tervezik megvitatni - írja a lenta.ru

22:13
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai hírszerzés: Elaknásítja a Fekete-tengert az orosz hadsereg

Jelenleg alternatív szárazföldi útvonalakat keresnek a búzaexport számára.

A hírszerzők értesülései szerint a cél a gabonaexport megakadályozása, amely világszintű éhínséghez vezethet – írja a Mandiner

Az amerikaiak úgy tudják, hogy Odessza és Ocsakiv kikötőiben – akárcsak korábban a Dnyeper folyóban – helyeznek el aknákat az orosz katonák.

Az oroszok mindezt tagadják, és az ukránokat vádolják azzal, hogy aknákat telepítenek a saját kikötőikbe.

22:52
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Videóüzenetet küldött a börtönből az oroszok által halálra ítélt brit katona

Aiden Aslin azt fontolgatja, hogy Kirill pátriárkától kér kegyelmet.

Mintegy negyedórás videót töltött fel a donyeci börtönből Aiden Aslin, az egyik brit önkéntes, aki Mariupolban esett orosz hadifogságba.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Aslint nemrég a „Donyecki Népköztársaság" ítélőtáblája halálbüntetéssel sújtotta, de még nem járt le a fellebbezési idő - írja a Mandiner

Azt hitte „a jó oldalon harcol"

A brit férfi mondhatni „megtért" azután, hogy kimondták rá a legsúlyosabb ítéletet. A videóban hosszasan beszélt arról, hogy az ukránok civileket lőnek nehéztüzérséggel a Donbaszban, illetve, hogy

Mariupolban az azovosok élő pajzsnak használták a lakóházakat és ezek lakosait.

Többször is kitér arra, hogy élete legnagyobb hibája volt, hogy beállt az ukrán tengerészgyalogságba, és hogy azt hitte, hogy a jó oldalon harcol, de „naiv és buta volt".

23:08
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország mintegy félmilliárd eurós kölcsönt vesz fel az ukrajnai menekültek megsegítésére

Ez minden idők eddigi legnagyobb, CEB által jóváhagyott hitele - írja a Mandiner

Lengyelország 450 millió euró (mintegy 180 milliárd forint) kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) az Oroszország indította háború miatt Ukrajnából elmenekültek megsegítésére – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken.

Az Európa Tanács varsói keltezésű közleményében arról tájékoztatott, hogy

a CEB által jóváhagyott, minden idők legnagyobb hitele támogatni fogja a lengyel kormányt abban, hogy kezelni tudja az ukrajnai háború elől menekülők tömeges beáramlását,elhelyezését és hosszútávú megsegítését.

23:23
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán alakulatokat kerítettek be az oroszok

Igor Konasenkov tábornok szerint sikerült felszámolni az ukrán hadsereg bekerített alakulatait a kelet-ukrajnai Zolote körüli harcokban.

A települést heves harcok után sikerült elfoglalnia az orosz hadseregnek.

Konasenkov közlése szerint már Liszicsanszk városát is több oldalról fenyegeti az orosz és a szeparatista hadsereg, akik áttörték az ukrán csapatok jól előkészített védelmét a térségben és folytatják a megkezdett offenzívát - írja az iz.ru

23:41
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a svájci vámhivatal

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra - jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Májusban három tonna, Oroszországból származó arany érkezett az alpesi országba, ahol számos, aranytömbök olvasztására alkalmas finomító működik.

Az ukrajnai háború kezdete óta most először érkezett orosz arany Svájcba - közölte a vámhivatal, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, ki volt az importőr.

Az 194 millió svájci frank (76,8 milliárd forint) értékű, három tonnányi arany Nagy-Britanniából érkezett, de származási országként Oroszország van feltüntetve - tudatta pénteki közleményében a Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Iroda (OFDF).

Tekintettel az érvényben lévő szankciókra, az OFDF megvizsgálja az érintett behozatalt" - közölte a hivatal, amely szerint törvényi okokból semmilyen információ nem adható ki az aranyimportőrről.

Március 7. óta az orosz finomítókból kikerült aranytömböket tilos Svájcban megvásárolni. Ugyanakkor a március 7. előtt orosz finomítókban előállított aranytömbök elvileg továbbra is forgalmazhatók az OFDF szerint.

A nemesfémkereskedők svájci szövetsége (ASFCMP) szerint egyetlen tagjuk sem részese az ügyleteknek.

A tizennégy svájci nemesfém-feldolgozót tömörítő szakmai szövetség ugyanakkor elővigyázatosságra intette tagjait. "Kétes eredetű arany nem kerülhet Svájcba" - írta közleményében a szervezet.

Ez a tizennégy vállalat dolgozza fel a Svájcban olvasztott arany 90 százalékát.

23:55
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint az EU oroszgyűlölő

Moszkva „reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását", szögezte le Szergej Lavrov - írja a Mandiner

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Bakuban kijelentette, hogy az EU-tagjelölti státusz megadása Ukrajnának és Moldovának nem jelent kockázatot Oroszország számára. Mint mondta, Moszkva az Európai Uniót nem tekinti katonai blokknak, ellentétben a NATO-val.

Azzal vádolta meg ugyanakkor az európai országokat, hogy Oroszország ellen szövetkeznek.

A második világháború kezdetén Hitler az európai országok jelentős részét, ha nem a nagyobb részét a zászlaja alá gyűjtötte a Szovjetunió elleni háborúhoz. Most ugyanúgy, az Európai Unió, a NATO-val együtt, ilyen modern koalíciót szervez, hogy harcoljanak, lényegében háborút folytassanak az Oroszországi Föderáció ellen – mondta.

„Moszkva reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását"

A tárcavezető hozzátette, hogy Moszkva

reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását,

és „figyelemmel kíséri azokat a lépéseket", amelyeket Brüsszel, valamint Moldova és Ukrajna tesz majd, miután megkapta a tagjelölti státuszt.

Lavrov kijelentette: nem számít arra, hogy „az Európai Unió jelenlegi oroszgyűlölete belátható időn belül, vagy akár hosszú távon elmúlik".

01:51
június 24, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin üzent az oroszoknak

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a most végzett érettségizőknek. A Kreml honlapján megjelent üzenetben az elnök kihangsúlyozta, hogy mindenkinek fontos megtalálnia a maga útját, és egy olyan foglalkozást, ahol a legnagyobb mértékben tudják megnyilvánul a tehetségük és képességeik, és hasznosítani is tudják azokat. "Az embernek mindig magasra kell tennie a lécet, bármilyen területen is helyezkedjen el. A legkisebb feladat elvégzésekor is a tökéletességre kell törekedni, az embernek mindent bele kell adnia" - írta az üzenetben.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy sok lehetőség áll a fiatalok előtt, és bármit is választanak, nem szabad feladniuk akkor sem, ha valami elsőre nem sikerül. Ha kitartanak, sikeresek lesznek és valóra válthatják az álmaikat. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!