A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden eddiginél nagyobb támadásra készülnek az oroszok

Események

ukrán háború, Ukrajna, válság 2022, ukrajna, ukrán, háború, orosz ukrán konfliktus, Harkov, tank, roncs, katona
Ukrainian serviceman walks past a destroyed armoured personnel carrier (APC), not far from the front line in the south of Kharkiv region, on July 11, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 139. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:07
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország nem játszott a szabályok szerint

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében bírálta azt a kanadai döntést, miszerint visszaadják Németországnak az Északi Áramlat gázvezeték Kanadában megjavított turbináit. Az ukrán elnök szerint a szankciók alóli kivételről szóló döntést Moszkvában a gyengeség megnyilvánulásaként fogják fel. "Oroszország soha nem játszott a szabályok szerint az energiaszektorban, és most sem fog játszani, hacsak nem lát erőt. Nem férhet kétség afelől, hogy Oroszország nemcsak korlátozni fogja, amennyire csak lehetséges, hanem a legégetőbb pillanatban teljesen leállítja majd Európa gázellátását" - fogalmazott az ukrán elnök.

06:33
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán-török tárgyalások

Az ukrán elnök telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török ??elnökkel a Fekete-tengeren áthaladó hajózási útvonalak biztosításáról, hogy az ukrán kikötőkben ragadt gabonát el tudják szállítani a főleg afrikai célországokba. Volodimir Zelenszkij a tárgyalás eredményéről nem nyilatkozott az éjszakai videóüzenetében, csupán azt ismételte meg, hogy minél előbb elindulhatnak a szállítások, a világon annál kevesebb ember fogja érezni az Oroszország által gerjesztett élelmiszerválság hatását.

06:57
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Brazil-orosz üzemanyag-megállapodás körvonalazódik

Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy közel áll ahhoz, hogy megállapodást kössön jóval olcsóbb gázolaj vásárlásáról Oroszországból. Az egyelőre nem világos, hogy Brazília hogyan vásárolhatna orosz gázolajat anélkül, hogy szembeszállna a nyugati szankciókkal.

Bolsonaro néhány nappal a háború kitörése előtt találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amikor orosz műtrágyaszállításokról állapodtak meg.

07:11
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Skócia szünetelteti a szuperszponzori rendszert

A skót kormány három hónapos szünetet hirdetett az ukrán menekülteket támogató úgynevezett szuperszponzori programjában. Szerdától nem fogadnak új kérelmeket, hogy az eddig beárkezetteket feldolgozhassák. Egy hónapja Nicola Sturgeon miniszterelnök még azt mondta, hogy nem tervezik a program felfüggesztését.

Skócia az orosz invázió óta több mint 7000 menedéket kereső ukránt fogadott be, akiknek kétharmada a szuperszponzori program keretében jelentkezett.

07:34
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb halottakat találtak a Csaszov Jar-i épületben

Az ukrán állam katasztrófavédelmi szolgálata (SES) tájékoztatása szerint 33-ra emelkedett a Csaszov Jar-i rakétacsapás áldozatainak száma. Az éjszaka két holttestet találtak a kutatók, egyikük egy körülbelül 9 éves kislány. Egyre kevesebb a remény, hogy élve találnak meg bárkit a vasárnap kilőtt lakóépület romjai alatt.

Tovább kutatnak Forrás: AFP/Miguel Medina
07:54
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország ismét segít

Magyarország területére 2022. július 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5762 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4658 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 221 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 11-én 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

08:16
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonai felszerelésekből nyílt kiállítás Prágában

Ukrán háborús trófeaként orosz katonai felszereléseket állítanak közszemlére a cseh fővárosban. Egy sérült T-90 harckocsi mellett Buk légvédelmi rendszert és Msta tarackot mutatnak be, valamint hatástalanított rakétákat és lövedékeket, amelyekkel Oroszország lőtte az ukrán városokat. "Ez a kiállítás azt bizonyítja, hogy milyen létfontosságú számunkra a partnerországok támogatása" - mondta Denisz Monasztirszki ukrán belügyminiszter, aki emlékeztetett: "Az orosz propaganda szereti ijesztegetni az embereket, hogy tankjaik elérhetik Prágát, Berlint vagy Párizst. Az ukránok bizonyítják, hogy csak így, ócskavas formájában".

A kiállítást később elviszik Lengyelországba, Németországba és Hollandiába is.

08:41
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Iráni drónokat vethet be Oroszország

Irán azt tervezi, hogy több száz fegyverkezésre alkalmas drónt szállít Oroszországnak egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette: „Az iráni kormány arra készül, hogy akár több száz UAV-t (pilóta nélküli légijárművet), köztük fegyverkezésre alkalmas drónokat is biztosítson Oroszországnak, gyorsított szállítással. Sullivan szerint Irán részéről már júliusban elkezdődhet az orosz erők kiképzése a gépek használatára.

A drónok döntő szerepet játszottak az ukrajnai háború mindkét oldalán a rakéták távoli kilövésétől kezdve a kis bombák célpontra dobásán át a tüzérségi és szárazföldi csapatok felderítéséig. Az ukrán erők különösen sikeresek voltak a török ??gyártmányú Bayraktar fegyveres harci UAV-k használatában, az Egyesült Államok és más szövetségesek pedig sokféle kisebb drónt szállítottak Kijevnek.

09:08
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

80 törvény az orosz képviselők előtt

Az orosz parlament alsóháza július 15-én rendkívüli ülésre gyűlik össze, ahol több mint 80 törvénytervezetet tárgyalnak meg. „Valamivel több mint 60 témát tervezünk megvizsgálni" – mondta Vlagyimir Vasziljev, az Egységes Oroszország párt vezetője, de azt nem árulta el, melyek ezek a témák.

09:30
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Negyedszerre lőttek ki egy orosz lőszerraktárat az ukránok

Szerhij Bratcsuk, az odesszai terület katonai közigazgatásának szóvivője a Telegramon közölte, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz lőszerraktárt a megszállt Nova Kahovkában. Az UNIAN hírügynökség szerint ez a negyedik alkalom, hogy megsemmisítik a lőszerraktárakat a településen.

10:06
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Nem a birodalmát, csak a műsorszolgáltatási jogokat adja át az ukrán milliárdos

Natalja Jemcsenko, a System Capital Management (SCM) közkapcsolati és kommunikációs igazgatója pontosította Rinat Ahmetov ukrán oligarcha korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a Media Group Ukraine az állam javára átadja televízióinak összes ukrán licencét, földfelszíni és műholdas műsorszórási csatornákat, valamint nyomtatott sajtóengedélyek. "Csak azt adjuk vissza az államnak, ami az államé – vagyis a műsorszórási engedélyeket. Pontosan ez áll Rinat Ahmetov nyilatkozatában. És pontosan ezt fogják tenni. nem ruházza át a médiacsoport egyéb vagyonát az államnak" – írta Jemcsenko.

11:00
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte reggel Mikolajivot

Négy ember megsebesült, miután ma reggel rakéták csapódtak be Mikolajivba- jelentette Olekszandr Sjenkevics polgármester. A tájékoztatás szerint a rakéták két egészségügyi intézményt és lakóépületeket találtak el.

11:19
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb települést foglaltak el az oroszok a donyecki régióban

Folytatódik az orosz előrenyomulás a Donyeckben, miután elfoglalták Hrihorivka városát - közölte a brit védelmi minisztérium.

Az orosz erők folytatják támadásukat Szlovjanszk és Kramatorszk városai felé, és valószínűleg átcsoportosítják erőiket a közeljövőben esedékes offenzívákhoz - áll a minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében.

11:35
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt a Dinamó Kijev egykori focistája Bakhmutnál

Több hírportál beszámolója szerint Szerhij Balancsuk a Dinamó Kijev egykori focistája Bakhmutnál, egy tüzérségi támadásban halt meg. Balancsuk 47 éves volt.

11:55
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki lakosok 80 százaléka elmenekült

Február 24-én még 1 670 000 ember élt a régió ellenőrzött területein, mára körülbelül 340 ezer ember maradt – mondta Pavlo Kirilenko kormányzó.

Ukrajna kelet-ukrajnai Donyeck régióját az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások érték, a tisztviselők a régió elhagyására szólították fel már korábban is a lakosságot.

12:19
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi támadás ért egy oroszok elfoglalta települést - videó

Több tucat ember megsérült az ukrán fegyveres erők Novaja Kakhovkánál végrehajtott csapása következtében – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség

A település a Dnyeper folyónál fekszik, Herszon egy olyan területén, amelyet az oroszbarát erők elfoglaltak Ukrajna déli részén. Vlagyimir Leontyev a régió vezetője azt mondta, vannak áldozatok, és sok a sérült, a károk felmérése pedig folyamatban van.

12:41
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Hamarosan kiderül, kivégzik-e a fogoly brit és marokkói harcosokat

A Reuters az Interfax orosz hírügynökséget idézi, amely szerint az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselője azt mondta, hogy

egy hónapon belül döntést hoznak a halálra ítélt brit és marokkói harcosok fellebbezéseiről.

A huszonnyolc éves Aiden Aslin Newarkból, a 48 éves Shaun Pinner Watfordból, valamint a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahim az ukrán fegyveres erőkkel harcolt, amikor elfogták őket. Ukrajna és a nyugati országok azt állítják, hogy a férfiak hadifoglyok, akik a genfi egyezmények értelmében védelemre jogosultak.

A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. Forrás: MTI/EPA/-

Liz Truss brit külügyminiszter kijelentette, hogy teljes mértékben elítéli az ítéletet. "Ők hadifoglyok. Ez egy kirakatper, amelynek egyáltalán nincs legitimitása" - mondta a miniszter.

13:02
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Lángokban egy orosz tank – videó

Egy orosz T-72B tankot lőttek ki, a támadást az ukrán 25. légideszant rögzítette.

13:29
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-ukrán tárgyalások jöhetnek a gabona ügyében

Oroszország és Ukrajna a gabonaválságról tárgyal holnap Isztambulban - jelentette az orosz Interfax hírügynökség az orosz külügyminisztériumra hivatkozva. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az ukrajnai háború miatt mintegy 22 millió tonna gabona rekedt Ukrajnán belül, ami egyre súlyosabb válságot jelent az ország számára.

Az orosz invázió előtt Ukrajna havonta hat-hét millió tonna gabonát tudott exportálni, de júniusban csak 2,2 millió tonnát szállított az Ukrán Gabonaszövetség szerint. (Sky News)

13:54
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 1 milliárd eurós támogatás Ukrajnának

Az Európai Tanács újabb 1 milliárd eurós hitelt szavazott meg Ukrajnának a makroszintű pénzügyi támogatási csomagból - közölte az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

14:21
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz adatok az Ukrajnában meghalt külföldi katonákról

Oroszország azt állítja, hogy az elmúlt három hétben jelentős számú Ukrajnában harcoló külföldi zsoldost ölt meg, köztük 23 britet. Az orosz védelmi minisztérium napi operatív tájékoztatójában - bizonyítékok bemutatása nélkül - azt állítja, hogy Ukrajnában az aktív zsoldosok teljes száma nem a Kijev által állított 20 ezer, hanem mintegy 2700.

Állításuk szerint az elmúlt három hétben 166 lengyel, 50 grúz, 23 brit, 21 román és 15 kanadai fegyverest öltek meg. (The Guardian)

14:43
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

35-re emelkedett a halálos áldozatok száma Csasziv Jar-ban

A Donyecki területhez tartozó Csasziv Jar-ban egy ötemeletes lakóházat ért orosz rakétacsapás, a támadásban az eddigi adatok szerint 35 ember, köztük egy gyermek halt meg. Kilenc embert sikerült kimenteni - jelentette az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

15:06
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz álláspont a béketárgyalások újraindításáról

Sok ukrán szeretne orosz állampolgár lenni, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy nappal az után, hogy Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, amely minden ukrán állampolgárra kiterjeszti az orosz állampolgársághoz való gyors hozzáférést.

Eddig csak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiók lakói, valamint a déli Zaporizzsja és Herszon régiók lakói voltak jogosultak az egyszerűsített eljárásra.

Peszkov az Ukrajnával való béketárgyalásokról azt mondta: "nincs szó" a Kijevvel folytatott béketárgyalások újraindításáról. (Sky News)

15:24
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Lepottyant egy II. világháborús orosz tank a trélerről – videó

A videót posztoló azt írta, a 2. világháborús orosz T-34-es harckocsi halottnak tetteti magát, hogy ne küldjék Ukrajnába.

15:43
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Különleges akcióval hoztak ki öt ukránt az orosz fogságból

Öt ukrán szabadult ki orosz fogságból a herszoni régióban. A védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága mai bejelentése szerint a megszállt déli régióban "különleges műveletet" hajtottak végre öt ukrán kiszabadítására az orosz fogságból.

16:04
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Öt uniós ország zárolta az orosz oligarchák vagyonának meghatározó részét

Az Európai Unió eddig 13,8 milliárd euró értékben fagyasztotta be a Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt szankciókkal sújtott orosz oligarchák, más magánszemélyek és szervezetek vagyonát - közölte Didier Reynders uniós igazságügyi biztos.

A tisztviselő szerint ennek túlnyomó többsége – 12 milliárd euró - az unió 27 tagállama közül ötből származik, és felszólította a többieket, hogy zárkózzanak fel - jelentette a Reuters. Az öt országot Reynders nem nevezte meg.

A szankciós feketelistán 98 szervezet és közel 1160 személy szerepel Oroszország ukrajnai szerepvállalása miatt. (The Guardian)

16:41
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán-orosz delegáció tárgyal szerdán Isztambulban a gabonaszállítás ügyében

Az orosz és az ukrán fél az ENSZ megbízottjával ül tárgyalóasztalhoz a gabonaexport Fekete-tengeren át történő újraindításának ügyében – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

17:21
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább hét ember halt meg egy ukrán rakétatámadás után

Legalább hét ember meghalt az orosz megszállás alatt álló herszoni régióban, Nova Kakhovkában, egy lőszerraktárra mért ukrán rakétacsapás után. A halálos áldozatokról szóló információt a városi orosz adminisztráció közölte, ukrán források még nem közöltek adatot.

A rakétatámadás egy kulcsfontosságú vasútvonalhoz és a Dnyipro folyó gátjához közeli raktárépületet ért.

17:39
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elzárták a Melitopolból kivezető utakat

Elzárták a már orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol városából a Zaporizzsja felé vezető kijáratokat

- közölte Ivan Fedorov, a város polgármestere - írja a SkyNews. Fedorov szerint ennek az az oka, hogy az oroszok tartanak egy ukrán ellentámadástól, ezért a civileket élő pajzsként használják. Az egész várost túszul ejtették, nem tudni, hány napig tart a blokád, de harcolunk azért, hogy megnyissák az átjárót - írta a Telegramon. A délkelet-ukrajnai Mariupoltól mintegy 120 mérföldre nyugatra fekvő Melitopol február 26-án került orosz ellenőrzés alá.

18:04
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok bekerítették a donyecki Szeverszk várost

Az orosz erők bekerítették a donyecki területen lévő Szeverszk városát - jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség Rodion Mirosznyikra, a Moszkva-barát szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetőjére hivatkozva, írja a SkyNews. Szeverszk egy másik szakadár terület, amelyet Moszkva megpróbál kiszakítani Kijev ellenőrzése alól, és az ukrajnai kelet-donbászi régióért folyó harc frontvonalában fekszik. A múlt hónapban az orosz csapatok kegyetlen bombázások után ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyeck és Liszicsanszk városát. Liszicsanszk elfoglalása után egyes elemzők azt jósolták, hogy Moszkva csapatainak időre van szükségük az újrafegyverkezéshez és az átcsoportosításhoz, de ukrán tisztviselők szerint nem volt szünet a támadásokban.

19:41
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

A Nyugat meg akarja támadni Oroszországot

A Nyugat stratégiai terveket dolgozott ki Oroszország ellen, amelynek katonai főirányait már ismerjük - ezt Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök mondta július 12-én a katonai egyetemek végzettjei és vezető tisztjei tiszteletére rendezett ünnepségen, írja az IZ. Elmondása szerint az esetleges nyugati támadás lehetőségeit, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalások során részletesen megvitatta. A fehérorosz elnök július 2-án bejelentette, hogy elrendelte a nyugati fővárosok célba vételét. Az államfő szerint, ha a NATO csapást mér Fehéroroszország stratégiai területeire, akkor a válaszcsapás nem marad el.

20:10
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők - mondta el Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyi idő szerint hétfőn. Sullivan hozzátette: az Egyesült Államok információi alapján Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára. Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő visszautasította az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentéseit. Aláhúzta: az iszlám köztársaság a diplomáciai megoldás híve, bár megérti Oroszország NATO-val kapcsolatos aggodalmait. Egyúttal rámutatott: Irán és Oroszország technológiai együttműködése jóval az ukrajnai háború előtt kezdődött.Irán hivatalosan semleges álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktusban, bár a teheráni kormány szimpatizál a moszkvai vezetéssel.Az iszlám köztársaság szorosabbra fűzte kapcsolatait Oroszországgal, miután az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan felmondta a bécsi atomalkut.

21:03
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét Harkovot támadják az oroszok

Az orosz erők kedden ismét támadták Ukrajna második legnépesebb városát, a keleti országrészben lévő Harkivot, délen pedig Mikolajivot, ahol civilek is áldozatul estek - közölték az érintett megyék kormányzói. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója közölte, hogy a régió központját ért orosz támadás következtében legalább tizenketten sérültek meg. Szavai szerint a lövedékek két egészégügyi intézményt és több lakóházat találtak el a városban.
Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhely ipari övezetét érték találatok. Helyi források a Telegram-csatornán legalább 15 becsapódásról számoltak be, az egyik után komoly tűz keletkezett. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

23:32
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lőszerraktárat semmisíthettek meg

Az ukrán erők újabb orosz lőszerraktárra mértek csapást kedden a java részben orosz megszállás alatt lévő dél-ukrajnai Herszon megyében - közölte kedden az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a Facebookon. A közlemény szerint a Nova Kahovka településen lévő orosz bázis elleni támadás után nem sokkal a Csarivne településen lévő orosz lőszerraktár ellen hajtott végre az ukrán hadsereg célzott támadást. A déli parancsnokság közölte, hogy a Fekete-tengeren az orosz erők hajócsoportját öt rakétahajóra növelték, és egy tengeralattjáróval is bővült. Így összesen 44 darab Kalibr típusú rakétarendszer van készenlétben. Nagy partra szállító hajóból három tartózkodik a térségben. Az ukrán déli parancsnokság megállapította, hogy továbbra is nagy a tenger felől indított rakétacsapások és a stratégiai repülőgépek támadásainak veszélye.

01:57
július 12, 2022
Vágólapra másolva!

Megállapodott Oroszország és az EU

Az Európai Unió és Oroszország megállapodott Kalinyingrad kérdésében, így az oroszok szabadon szállíthatnak majd árúkat a térségbe. Az Izvesztijának nyilatkozó magasrangú orosz tisztségviselő szerint Brüsszel olyan javaslatot tett, amely teljes mértékben megfelel Moszkvának. A dokumentum szerint minden Kalinyingradba szállított árú kivételt fog képezni a szankciók alól. A lap viszont kiemeli, hogy most Litvániának is el kell fogadnia az unió javaslatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!