A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zelenszkij már a saját embereit hibáztatja

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Ukrán katonák pihenője néhány kilométerre a donbászi frontvonaltól
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 169. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:01
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:14
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Nem marad válasz nélkül a Marhanec elleni támadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: Ukrajna fegyveres erői nem hagyják válasz nélkül a Dnyipropetrovszk régiót ért rakétatámadást. 13 ember halt meg Marhanecben, több tucatnyian pedig megsebesültek, amikor mintegy 80 Grad rakéta csapódott be a település épületeibe. Találatot kapott egy hostel és két iskola is.

Az ukrán elnök szerint  hasonló típusú támadások érték a napokban Mikolajivot és Harkovot is, ami ismét azt bizonyítja, hogy szükség van az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére. "Minél erősebbek a fegyvereink, és minél nagyobb a hatótávolságuk, annál hamarabb véget ér ez a kegyetlen háború" - mondta az elnök.

06:26
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Mikor lesz vége a háborúnak?

Hogy mikor lesz vége a háborúnak, valójában közvetlenül függ az Oroszország által elszenvedett veszteségek mértékétől - véli az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: "Minél több veszteséget szenvednek el a megszállók, annál hamarabb tudjuk felszabadítani földünket és garantálni Ukrajna biztonságát. Ezen gondolkodjon el mindenki, aki védi államunkat és segíti Ukrajnát: hogyan lehet a lehető legnagyobb veszteséget okozni a megszállóknak, hogy a háború ideje rövidüljön."

06:49
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Konferenciát tartanak az ukrán partnerállamok

Az ukrán partnerállamok védelmi miniszteri szintű konferenciája kezdődik el Koppenhágában, ahol megvitatják Ukrajna további támogatását, beleértve a fegyvereket is.

"Hálás vagyok minden partnerünknek, aki megérti, hogy csak az orosz katonai, politikai, gazdasági veszteségek révén lehet közelebb hozni Ukrajna és egész Európa biztonságának visszatérését. Minél több fegyvert, minél több katonai-technikai és pénzügyi támogatást kap Ukrajna, népünk és minden európai ember annál hamarabb élheti át újra a békét és a stabilitást az életében" - fogalmazott az ukrán elnök.

07:11
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyosan megsérült a krími légitámaszpont

Műholdfelvételek jelentős károkat és több megsemmisült orosz harci gépet mutatnak be a krími légitámaszponton a hét eleji robbanások következtében. Az orosz fennhatóság alatt álló Krím félsziget nyugati részén fekvő Szaki támaszpontot kedden robbantássorozat rázta meg, egy ember meghalt.

Ukrajna nem vállalta magára a felelősséget, de az új bizonyítékok egy célzott támadás lehetőségére utalnak. A bázis fő kifutópályái sértetlenek, de legalább nyolc repülőgép megsérült vagy megsemmisült, legtöbbjük a bázis egy olyan területén, ahol nagyszámú repülőgép parkolt a szabadban - távol a hangárok takarásától.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a robbanásokat egy a tűzbiztonsági szabályok megsértése miatt felrobbant lőszer okozta, és tagadta, hogy bármilyen repülőgép megsérült volna.

07:20
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Jogos célpont Ukrajna számára

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace azt mondta, hogy szerinte a krími Szaki légitámaszpont „jogos célpont" Ukrajna számára. „Oroszország illegálisan megszállta a Krímet 2014-ben, miközbn az jogilag Ukrajna területe a mai napig is. Ukrajnának az ENSZ-cikkek értelmében joga van megvédeni a területét, és megtenni a szükséges lépéseket a megszálló erőkkel szemben."

07:41
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az oroszok tudják, hogy ideje elhagyni Herszont

Volodimir Zelenszkij elnök az oroszok által megszállt területek lakosaihoz fordulva kijelentette, hogy „bármit is ígérnek a megszállók, az egyetlen lehetőségük a menekülés, vagyis ha időben megtehetik". Ukrajna lépéseket tett az ellentámadás megindítására, hogy visszaszerezze a déli Herszon várost, amelyet a teljes körű invázió első napjaiban Oroszország elfoglalt.

07:56
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lövedékek találták el Nikopolt

Az orosz csapatok augusztus 10-én későn este lőtték a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol körzetét – jelentette a Telegramon Jevhen Jevtusenko, aki a Nikopol kerületi katonai közigazgatás vezetője. A lakóknak azt tanácsolták, hogy maradjanak menhelyen, mert fennáll az ismétlődő ágyúzás veszélye. Áldozatokról nincs információ.

08:17
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6634 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5726 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 355 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 10-én 146 ember, köztük 34 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

08:40
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Melitopolból

Ivan Fedorov melitopoli polgármester arról számolt be, hogy augusztus 10-én este több robbanás is hallatszott a megszállt Melitopolban. Fedorov szerint a helyi rendőrkapitányság oroszok által elfoglalt épületét vették célba. A helyszínen tűz ütött ki. Az áldozatokról egyelőre nincs információ.

08:58
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság három további MLRS-t biztosít Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság további három rakétavetőt küld Ukrajnába, megduplázva ezzel az ukrán fegyvertárban lévő összes rakétát. Az MLRS hasonló az amerikai HIMARS-hoz, és ugyanazokat a rakétákat használja, amelyek hatótávolsága akár 80 km is lehet. Wallace kijelentette, hogy nagyon elégedett azzal, ahogy Ukrajna alkalmazza az MLRS-t, és elmondása szerint az ukrán erők egyre pontosabban találnak el precíz célpontokat, különösen orosz lőszerraktárakat és parancsnoki központokat.

09:04
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kilőttek egy sörfőzdét

Az oroszbarát szeparatisták azzal vádolták Ukrajnát, hogy szerdán a megszállt Donyeck városában kilőttek egy sörfőzdét. Egy ember meghalt és ammónia szivárgott, ami tüzet okozott – írja a Reuters.

09:25
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kína szerint az Egyesült Államok a válság felbujtója

A Reuters jelentése szerint Kína az Egyesült Államokat nevezte a válság „fő felbujtójának". Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete a Taszsz orosz állami hírügynökségnek adott interjújában azzal vádolta Washingtont, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO védelmi szövetségének kiterjesztésével.

09:41
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Még több gabonaszállító indulhat

Az ENSZ arra számít, hogy egyre több hajótársaság akar majd gabonát exportálni Ukrajnából, miután az ENSZ, valamint Oroszország, Ukrajna és Törökország megállapodott a tranzitkezelésről – közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő. Frederick Kenney, az ENSZ ideiglenes isztambuli koordinátora szerint eddig 24 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket. A hajók száma a közeljövőben várhatóan növekedni fog, ahogyan sikeresek a szállítások.

10:08
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz megfigyelő repülőgépek kétszer is beléptek Alaszka légvédelmi övezetébe

Egy orosz repülőgép augusztus 8. és augusztus 9. között kétszer lépett be az alaszkai légvédelmi azonosító zónába (ADIZ), és ott lépett szolgálatba – jelentette az észak-amerikai légi védelmi parancsnokság a Twitteren. A megfigyelő repülőgép nem lépett be az amerikai vagy kanadai szuverén légtérbe.

10:40
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország tiltakozik

Észtország közölte, hogy behívta az orosz nagykövetet, és hivatalosan tiltakozott a légterének orosz helikopter általi megsértése miatt. „Észtország rendkívül súlyos és sajnálatos incidensnek tartja ezt, ami teljesen elfogadhatatlan" – jelentette be a minisztérium, mondván, hogy egy helikopter engedély nélkül repült át Észtország délkeleti része felett.

11:04
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Befagyaszthatják a kötvényeket

Ukrajna tengerentúli hitelezői támogatták a közel 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvény kifizetésének két évre történő befagyasztására vonatkozó kérést, ami lehetővé teszi az adósságfizetés elkerülését – írja a Reuters. Ukrajna miniszterelnöke szerint ez csaknem 6 milliárd dollárt takarít meg az országnak, miközben segíti a gazdaság stabilizálását és a hadsereg megerősítését.

11:31
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán-dán védelmi megállapodás

Az ukrán állami védelmi vállalat együttműködési megállapodást ír alá a dán védelmi szövetséggel. Az Ukroboronprom szerint a 18 nagy védelmi vállalat által képviselt Dán Védelmi és Biztonsági Ipari Szövetséggel kötött megállapodás várhatóan megerősíti Ukrajna védelmi képességét. „Lehetséges együttműködésről beszélünk a pilóta nélküli és tengeri rendszerek, a kibervédelem, a lehetséges ipari együttműködés területén" – áll a közleményben.

12:04
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

110 milliárd dollárnál járnak a károk

A Kijevi Közgazdasági Főiskola elemzői szerint az Oroszország által Ukrajnában zajló totális háború a lakó- és nem lakóépületekben, valamint infrastrukturális épületekben 110 milliárd dollár értékű kárt okozott. Csak a múlt héten keletkezett károkat 2,1 milliárd dollárra becsülik.

12:24
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Visszavert orosz offenzíva Donyeckben

Az ukrán vezérkar mai jelentése szerint az orosz csapatok veszteségek mellett visszavonultak, miután sikertelenül próbáltak előrenyomulni Bakhmutske és Zaitseve falvak közelében.

13:06
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kudarcba fulladt a zaporizzsjai erőmű elleni ukrán támadás

A Reuters jelentése szerint az orosz légvédelem meghiúsította a megszállt Enerhodar város és a közeli Zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat.

13:23
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ülést tart az ENSZ BT a megszállt atomerőmű miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 11-én, csütörtökön rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az orosz csapatok által megszállt, Kijev és Moszkva egymás bombázásával vádolt Zaporizzsja ukrán atomerőmű helyzetét. A G7 azt követelte Oroszországtól, hogy "azonnal adja vissza" Ukrajnának az üzem irányítását – írta a le Monde.

14:07
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tud teljesíteni egyes hadi megrendeléseket Oroszország

Oroszország nagy valószínűséggel nem lesz képes teljesíteni egyes páncélozott harcjárművekre vonatkozó exportmegrendeléseket, mivel Oroszország saját erői számára rendkívüli igény mutatkozik a járművekre Ukrajnában, valamint a nyugati szankciók növekvő hatása miatt – jelentette a brit védelmi minisztérium.

14:28
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna kétéves moratóriumot kapott az adósságára

Kijev kétéves moratóriumot kapott nemzetközi hitelezőitől 20 milliárd dollárra becsült külföldi adósságára – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "A befektetők Ukrajna külső adóssága kapcsán beleegyeztek, hogy 2024-ig elhalasztják a kifizetéseket. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy fenntartsa a makroszintű pénzügyi stabilitását" - írta Smihal a Twitteren.

15:00
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai patthelyzet Ukrajnában

Ukrajna ellentámadása a déli Herszon régióban nem ért el területi előrelépést, és Oroszország offenzívája a keleti Donyecki területen úgy tűnik, hogy a napi ágyúzás, bombázások és támadási kísérletek ellenére a front teljes hosszában megállt. Az orosz-ukrán háború 24. hetében mindkét fél katonai patthelyzetbe került, egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a két fél gyakorlatilag holtpontra jutott egymás ellen.

"Tekintve, hogy az oroszok erők kimerültek, a legtöbb, amiben reménykedhetnek, hogy elfoglalják Donyeck többi részét. Nem hiszem, hogy képesek lennének bevenni Mikolajevet, nemhogy Odesszát" - mondta az Al Jazeerának Panagiotis Gartzonikas, a görög hadsereg egykori páncélos hadosztályparancsnoka, a görög Nemzeti Védelmi Főiskola tanára.

15:33
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Bombázták az oroszok Nikopolt, három ember meghalt - képek

A dnyipropetrovszki terület hatóságai arról számoltak be, hogy az orosz csapatok lakóházakra mértek csapást Nikopolban. Eddig három halottról és kilenc sebesültről tudni. Mintegy 40 lakóépületben keletkezett kár.

16:10
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-ukrán tüzérségi párbaj

A Donbászban az elmúlt napban tizenegy civil halt meg: hatan Bahmoutban, hárman Szuledarban, egy Krasznohorivkában és egy Avdiivkában - jelentette Pavlo Kirilenko a donyecki régió katonai adminisztrációjának vezetője. A Soledar városát folyamatosan ágyúzó orosz erők megpróbálják kiűzni onnan az ukrán hadsereget, hogy a közeli, nagyobb város, Bakhmut felé haladjanak előre.

Az orosz előrenyomulás nagyon lassú, és a háború két sereg tüzérségi párbajává fajult, néhány helység körül megszilárdulva.

16:35
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Gúnyos videóval reagált az ukrán védelmi minisztérium a krími légitámaszpont felrobbanására

Az ukrán védelmi minisztérium azt írta, "Hacsak nem akarnak egy kellemetlenül forró nyári szünetet, azt tanácsoljuk nagyra becsült orosz vendégeinknek, hogy ne látogassanak el az ukrajnai Krímre. Ugyanis semmilyen naptej nem védi meg őket az engedély nélküli területeken történő dohányzás veszélyes hatásaitól".

A "nem engedélyezett területeken való dohányzásra" való utalás az orosz hatóságok azon felvetésére utal, hogy a robbanásokat, amelyek a jelek szerint több, akkoriban a földön tartózkodó repülőgépet is megsemmisítettek, a bázison véletlenül keletkezett tűz okozta.

17:43
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki menekülteknek ingyenes lakhatást biztosítanak

"A kötelező evakuálás magában foglalja az emberek elhelyezését is" - mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. A Donyeck régióból evakuált embereknek ingyenes lakhatást és szociális garanciákat biztosítanak.

18:27
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megkétszerezte támadásai számát

Oroszország megduplázta az ukrán katonai állásokra és civil infrastruktúrára irányuló légicsapások számát az előző héthez képest - tudatta Olekszij Hromov ukrán dandártábornok.

"Az ellenség gépei és helikopterei elkerülik a légvédelmünk hatósugarába való berepülést, ezért ezeknek a támadásoknak a pontossága alacsony" - mondta a Reuters sajtótájékoztatóján.

19:04
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaverték a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadásokat

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

19:53
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml ellenzi, hogy Svájc képviselje Ukrajnát Oroszországban

Ivan Nechaev, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte: Moszkva elutasítja Kijev azon elképzelését, hogy Svájc képviselje hivatalosan Ukrajnát Oroszországban, mivel a Kreml már nem tekinti Svájcot semlegesnek.

21:17
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok támadták meg a Zaporizzzsja atomerőművet

Az Energoatom, Ukrajna állami nukleáris vállalata közölte, hogy az orosz csapatok augusztus 11-én négyszer lőttek a Zaporizzsja atomerőműre. Személyi sérülés nem történt.

Korábban az orostzok azt mondták, hogy sikeresen visszaverték az ukránok támadását az atomerőműnél.

22:12
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna még a tél előtt 220 000 embert szeretne evakuálni

Ukrajna célja, hogy még a tél előtt evakuálja a lakosság kétharmadát az általa ellenőrzött területekről, részben azért, mert az emberek nem tudnak fűteni a háború által megrongált infrastruktúra miatt.

A kormány mintegy 220 000 ember evakuálását tervezi a mintegy 350 000 emberből, köztük 52 000 gyereket – mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes egy sajtótájékoztatón.

A múlt hónap végén Ukrajna bejelentette az emberek kötelező evakuálását az Oroszországgal folytatott heves harcok színhelyéül szolgáló Donyeck régióból, hogy megmentsék a civil életeket – írja a Reuters.

00:00
augusztus 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok több orosz támadást is visszavertek Donyeckben

Az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását Donyeck régióban, Bahmut, Maryinka és Pisky közelében - tudatta az ukrán vezérkar.

06:31
augusztus 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!