Totális kudarc volt az ukrán ellentámadás, rengeteg katona halt meg Zelenszkij parancsára

Események

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Uragan, sorozatvető
Ukrainian artillery unit fires with a BM-27 Uragan, a self-propelled 220 mm multiple rocket launcher, at a position near a frontline in Donetsk region on August 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 189. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
06:08
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:13
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg déli főparancsnoksága jelentő orosz veszteségekről számol be: e szerint 117 orosz katonát öltek meg és több mint 30 egységnyi haditechnikai eszközt semmisítettek meg, köztük kilenc T-72-es harckocsit, három Grad típusú sorozetvetőt, egy Giatsint-S önjáró löveget, egy Msta önjáró tarackot és 18 páncélozott járművet.

Emellett négy orosz ellenőrzőpontra és négy szállítási útvonalra mértek csapást, köztük kettőt a Dnyeperen átívelő Antonivszkij hídra.

06:22
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán gabonahajó érkezett Afrikába - videó

A hajó búzát szállított, Dzsibutiban kötött ki.

06:45
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Avdivka orosz rakétatámadás után - képek

07:27
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Iráni drónok segítenek az oroszoknak Ukrajnában

Az oroszok Mohajer-6 és Shahed sorozatú drónokat kaptak Irántól, a szállításról az amerikai kormány szóvivője is beszélt.

08:09
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Pánik Enerhodarban

A polgármestere szerint az oroszok folyamatosan lövik a várost, a lakosság pánikban, ugyanis az oroszok nem engedik ki őket.

08:33
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6899, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8820 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 28 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:57
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Nem hagyják átkelni az oroszokat a Dnyipró folyón

Az ukránok kihasználják a szárazföldön szerzett előnyüket, és megkezdték a folyón átkelő orosz pontonkompok támadását.

09:19
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Elindultak az ellenőrök a zaporizzsjai erőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata ma reggel indult el Kijevből, hogy a kelet-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműbe utazzon - jelentette a Reuters.

A csoport a létesítményben keletkezett károkat vizsgálja meg, valamint a biztonsági és munkamódszereket értékeli.

Attól tartanak, hogy sugárszivárgás történhet az atomerőműben - Európa legnagyobb atomerőművében - a közelben történt támadások miatt. Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja a lövésekért.

09:37
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Visszaszorították a frontvonalat az ukránok

A brit hírszerzés szerint az ukránoknak sikerült visszaszorítaniuk a kevésbé védett orosz frontvonalat. Azt is hozzátették, hogy Oroszország most valószínűleg megpróbálja az erre kijelölt tartalék egységeivel betömni a lyukakat a frontvonalukon.

10:06
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij radioaktív katasztrófáról beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes".

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye - fogalmazott az elnök.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

10:39
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Vízumtilalmat vezetnének be az orosz állampolgároknak az ukránok

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni.

A Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva "népirtó agressziós háborúját".

Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek - mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

11:39
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Stabilizálnunk kell a helyzetet

"Végre sikerült lépést tennünk hat hónapnyi kínkeserves munka után. Nagyon fontos feladatunk van, amennyire csak lehet, stabilizálnunk kell a helyzetet. Háborús zónába megyünk, ehhez garanciákat kellett vállalnia nemcsak Oroszországnak, hanem Ukrajnának is. Ezt mindkét féltől megkaptuk" - nyilatkozta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációjának vezetője.

Egyelőre nem tudni, mikor érik el az atomerőművet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözli Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatóját Kijevben 2022. augusztus 30-án Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Hivatal
12:15
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára

A ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete szakértőket kért fel, hogy támogassák Ukrajnát a világörökségi nevezés benyújtásában, hogy azt az UNESCO világörökségi bizottsága sürgősen elbírálhassa - közölték azután, hogy a szervezet főtitkára, Audrey Azoulay fogadta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális minisztert kedden Párizsban, a szervezet székhelyén.

Az UNESCO közölte: azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres Odessza óvárosát a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lvivi (Lemberg) műemlékekkel együtt a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne.
Odessza mindössze néhány tíz kilométerre fekszik a frontvonalról, és már több tüzérségi támadás is érte. 1899-ben felavatott szépművészeti múzeumának nagy üvegmennyezetei és üvegablakai például már megsemmisültek egy július 24-ei orosz támadásban.

Az UNESCO anyagilag segíti a szépművészeti és a modern művészeti múzeumban a háború kezdete óta keletkezett károk felszámolását, pénzt ad arra is, hogy szakembereket vegyenek fel a gyűjtemények megvédésére, helyszínen használható védelmi eszközöket vásároljanak, műkincseket digitalizáljanak.
A szervezet közleménye szerint az UNESCO már eddig is hétmillió euróval támogatta az ukrajnai műemlékek védelmét a háborús károktól.

12:50
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Holnap érkeznek meg az atomenergiai szakértők a zaporizzsjai atomerőműhöz

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői holnap reggel érkeznek meg a zaporizzsjai atomerőműhöz a TASS orosz hírügynökség szerint. A nyolcfős csapat várhatóan két napig fog dolgozni az atomerőmű stabilizálásán.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója (k) távozik egy kijevi szállodából 2022. augusztus 31-én Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej
13:26
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Lángol egy olajraktár a Krímben

Tűz ütött ki egy olajraktárban a krími Dzsankoj közelében. Az épület hatalmas lángokkal ég, több robbanást is jelentettek.

14:17
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az ukrán hadsereg nem tudott ellentámadást indítani

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadseregnek nem sikerült ellentámadást indítaniuk az ország déli részén. Az orosz fél szerint az ukránok rengeteg embert és fegyvert vesztettek, többek között 3 helikopter és 4 harci repülőgép megsemmisítéséről adtak jelentést.

14:56
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikerekről számolt be

Az orosz beszámolókkal ellentétben Ukrajna sikeres ellentámadásról adott hírt. A herszoni városi tanács vezetője szerint az ukrán katonák sikereket értek el Herszon, Beriszlav és Kahovka településeken, de részleteket nem közölt.

15:38
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Gabonasilók lángolnak Mikolajivban

Az ukrán katasztrófavédelem szerint orosz rakétatámadás miatt több gabonasiló is kigyulladt Mikolajivban, Ukrajna második legnagyobb kikötővárosában.

16:05
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a NAÜ munkatársai Zaporizzsjába

Megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata Zaporizzsjába. A várostól normál esetben körülbelül kétórás autóútra található az atomerőmű, de kérdéses, mennyi idő alatt tudnak odaérni a háborús körülmények között. A szakértők két napot terveznek az erőműnél tölteni.

17:13
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonai szóvivő: Összeomlott az ukrán támadás a déli fronton

Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán erők az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi ellen megkísérelt sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek, az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében vereséget szenvedett. Konasenkov beszámolója szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-ös, egy Szu-24-est és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

17:34
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Kárpátaljai kórházakat támogat a Katolikus Karitász

Hétmillió forint értékű egészségügyi támogatást juttatott el a beregszászi, nagyszőlősi és rahói kórházak részére a Katolikus Káritász.

A nagyszőlősi és a rahói kórház ötmillió forint értékben orvosi és sebészeti eszközöket, valamint két-két generátort kapott áramkimaradás esetére, míg a Linner Bertalan Beregszászi Járási Kórháznak 40 gyógymatracot hozott a segélyszervezet mintegy kétmillió forint értékben.

A Katolikus Karitász országos igazgatója, Écsy Gábor aláhúzta, hogy korábban már több alkalommal támogatták a kárpátaljai egészségügyi intézményeket és közvetlenül a rászorulókat is.

A most átadott eszközállományt részben Németországban, részben Magyarországon szerezték be.

Amikor baj van, össze kell fogni és azt kell nézni, kinek, hol, mire van szüksége - fogalmazott a segélyszervezet országos igazgatója, aki elmondta, hogy a magyar emberek segítőkészek: adományokkal, munkájukkal, vagy önkéntes felajánlásaikkal támogatják a Katolikus Karitász programjait.

17:58
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

A Donyecki Népköztársaság szerint Ukrajna már nagy hatótávolságú HIMARS rakétákkal is rendelkezik

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Pervij Kanalnak meg nem nevezett forrásokra utalva azt hangoztatta, hogy Ukrajna már háromszáz kilométeres hatótávolságú rakétákat is kaphatott az amerikai HIMARS rakétasorozatvető rendszerekhez.

Mint mondta, az orosz és a szakadár "szövetséges erők" kísérletet tesznek ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítésére.

Korábban Pusilin úgy nyilatkozott, amennyiben Kijevet ilyen eszközökkel látják el, az ukrán fegyveres erőket 300 kilométeres távolságra kell visszaszorítani a köztársaság településeitől.

Kedden több olyan ukrajnai településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást, amelyek szakadár vagy orosz ellenőrzés alatt állnak.

Leonyid Paszecsnyik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője egy keddi felszólalásában azt hangoztatta, hogy Kijevet nem szabad "odaadni" a "nacionalistáknak", vagy az amerikaiaknak és a briteknek.

18:26
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén, az ukrán parancsnokság sikeres támadásokról számolt be

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján.

Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak.

A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely, Herszon utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve.

A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépületek, egészségügyi és oktatási intézmények. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban.

Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol térségét ágyúzták, egy helyi lakos sérült meg.

A városban 12 többemeletes lakóház, több üzlet, egy gyógyszertár, egy utánpótlás-sportiskola, egy kulturális és sporttelep, egy helyi kollégium és egy gyógyszeripari vállalkozás épülete rongálódott meg.

19:00
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Svédország újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának

Svédország mintegy 500 millió svéd korona (40 millió font) értékű tüzérségi lőszert adományoz Ukrajnának - közölte a svéd kormány.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kérte Svédországot, hogy lássa el Ukrajnát Archer tüzérségi rendszerekkel, RBS-70 légvédelmi rendszerekkel és tüzérségi lőszerrel.

A bejelentés után Kuleba köszönetet mondott Svédországnak hogy újabb segélycsomagot juttat Ukrajnának, amibe a katonai segítség mellett az ország újjáépítésének támogatása is szerepel - írja a The Guardian.

19:28
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Leállítja az EU a vízumok könnyített kiadását az oroszoknak

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Az eseményen elhangzott: a vízumok könnyített kiadásának leállítása kompromisszumnak tekinthető, mert a tagállamok eltérően viszonyulnak a kérdéshez.

A balti államok, Lengyelország, Finnország és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Németország, Franciaország és Ausztria ellenezték ezt a lépést.

Az általános érvényű vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben Magyarország is ellenezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon megjelent nyilatkozatában azt mondta, az általános vízumtilalom ellen több tagország is felszólalt, "így tettem én is" - szögezte le a magyar diplomácia irányítója.

"A könnyített vízumkiadás befagyasztása jó irányba tett lépés, de nem elégséges" - fogalmazta meg a cseh álláspontot Jan Lipavsky, de elismerte, hogy kompromisszumra van szükség.

Úgy vélekedett: Európának "meg kell mutatnia Oroszországnak, hogy egységes, képes megegyezni", szerinte a jelenlegi nemzetközi helyzetben "az EU-nak erős politikai jelzést kell küldenie Moszkvának".

Az Európai Bizottság és a további illetékes intézmények most azon fognak dolgozni, hogyan oldják meg a balti államok problémáját, amelyek határain keresztül az orosz állampolgárok százezrei áramlanak Európába - mutatott rá a cseh külügyminiszter.

A vízumkiadás teljes leállítása az oroszoknak lehetetlenné tenne bármiféle kapcsolatokat az orosz civil társadalommal - nyilatkozta a találkozó után Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter újságíróknak.

20:02
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországnak kémkedhetett a német gazdasági minisztérium két magas beosztású munkatársa

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanújába került a német szövetségi gazdasági minisztérium két magas beosztású munkatársa - írta szerdán a Die Zeit című német hetilap a hírportálján.

A beszámoló szerint mindkét minisztériumi dolgozó energiaügyekkel foglalkozik és kulcsfontosságú pozíciót tölt be a földgázellátás biztonságával kapcsolatban.

Tevékenységük miatt a tárca vezetője, Robert Habeck közvetlen környezetéből kértek segítséget a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól (BfV).

A miniszter bizalmasai azért fordultak a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálathoz, mert úgy vélték, a két munkatárs feltűnően "oroszbarát" álláspontot képvisel számos ügyben, amelyek Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben komoly politikai jelentőségre tettek szert.

Ilyen ügy volt a többi között az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezési folyamatának leállítása, a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat németországi érdekeltségeit összefogó Gazporm Germania vagyonkezelői felügyelet alá rendelése és az orosz földgázszállítások visszafogása miatt megrendült gázimportőr, az Uniper támogatása.

A két munkatárs ezekben az ügyekben a Zöldekhez tartozó tárcavezető politikai irányvonalától homlokegyenest eltérő álláspontot foglalt el.

Az általuk jegyzett minisztériumi dokumentumokból szinte sugárzik a Moszkva iránti megértés - írta a Die Zeit, hozzátéve, hogy kormányzati körökben obstrukcióként, a munka szándékos akadályozásaként jellemzik az illetők tevékenységét.

20:51
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katona lőtt le két FSZB-s orosz tisztet Herszonban

Egy orosz vizsgálat részletesen leírja, hogy hogyan lőtt agyon egy katona két FSZB-tisztet, miután rajtakapták, hogy egyenruhában alkoholt fogyasztott. A vizsgálat szerint az incidens a következőképpen zajlott le:

Az FSZB - a KGB utódja - négy tisztje besétált a Food Fuel kávézóba az orosz elenőrzés alatt álló Herszonban, Ukrajna déli részén.

Ekkor észrevettek két részeg orosz altisztet, egy őrmestert és egy törzsőrmestert, akik alkoholt fogyasztottak egyenruhában.

Ekkor a négy FSZB tiszt kérdőrevonta a katonákat, amiért egyenruhában isznak, mire az őrmester elővette a pisztolyát és a földbe lőtt.

Ezt látva az egyik tiszt megpróbálta elvenni tőle a fegyvert, mire a másik orosz katona rálőtt az FSZB-sekre egy Kalasnyikov géppuskájával, ezután kitört a tűzpárbaj a két fél között.

Az őrmester és két FSZB-tiszt meghalt a lövöldözésben - írja a Sky News.

21:58
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányzóhelyettes: Az oroszok újabb csapatokat irányítanak Herszon megyébe

Oroszország újabb csapatokat irányított át Herszon megyébe, az ott elszenvedett veszteségei ugyanis "óriásiak" - jelentette ki Jurij Szobolevszkij, a dél-ukrajnai régió helyettes kormányzója egy szerdai tévéműsorban.

A helyi vezető szavai szerint szemtanúk megerősítették az orosz haditechnikai eszközök haladását keleti irányból és a Krím félsziget felől Herszon felé - írta az UNIAN hírügynökség.

Ugyanakkor Szobolevszkij tartózkodott az orosz parancsnokság intézkedésének értékelésétől. Szerinte az ukrán fegyveres erőknek kell választ adniuk, hogy ez az orosz erők megerősítése vagy pusztán rotációról van szó.

A tisztségviselő megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint az ukrán ellentámadás komoly veszteségeket okozott az orosz erőknek, de konkrét adatokat nem közölt.

Természetesen nincsenek számok. Vannak értesülések arról, hogy a katonai kórházuk túlzsúfolt. Kilencven százalékban vehetjük ezt biztosra, hiszen nagyon korlátozott a hozzáférés az információkhoz. Úgy tudjuk, erre felkészültek, ezért nyitottak külön kórházat nyitottak Beriszlavban. Köztudott viszont, hogy már ott is teltház van - mondta Szoblevszkij.

Kiemelte, hogy az orosz katonák továbbra is emberi pajzsként használják a helyi lakosokat, ezért is fontos a lakosság evakuálása.

22:13
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: Készül az orosz-iráni együttműködés alapdokumentuma

Zárószakaszához érkezett orosz-iráni együttműködésről szóló átfogó dokumentum kidolgozása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

Lavrov a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a két ország kapcsolatai fejlődnek és "új minőségi szintet értek el".

A készülő átfogó államközi szerződés "stratégiai jelentőségű lesz", mert az elkövetkező évtizedekre meg fogja határozni az orosz-iráni kapcsolatok további fejlődésének alapvető irányvonalait - mondta.

Méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem a szankciók ellenére is rekordütemben növekszik, az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal bővült, és elérte a 2,7 milliárd dollárt.

Köszönetet mondott iráni hivatali partnerének Teheránnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos "kiegyensúlyozott" álláspontjáért és Oroszország biztonsági aggodalmainak megértéséért.

Teherán megérti Oroszország biztonsági aggodalmait, teljesen jogosnak tartja őket, és megérti azokat az indítékokat, amelyek az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei destabilizáló politikájára válaszul tett lépéseinket motiválták - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov elmondta, hogy egyebek között a közel-keleti rendezésről, az afganisztáni, dél-kaukázusi, iraki, jemeni és Kaszpi-tengeri helyzetről is egyeztetett vendégével.

23:30
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország heteken belül megtilthatja a legtöbb orosz állampolgár beutazását az országba

Észtország célja, hogy heteken belül megakadályozza az oroszok többségének a beutazását az országba - közölte az ország külügyminisztere.

Ha lehetséges, regionális partnereivel közösen fog fellépni ebben az ügyben - tette hozzá Urmas Reinsalu.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva nem fogja hagyni "következmények nélkül" ezt a lépést - írja a Sky News.

00:44
augusztus 31, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Melitopolt

Nagyjából tíz robbanást lehetett hallani Melitopoltól délre - közölte a város ukrán polgármestere, Ivan Fedorov. A robbanások az egész városban hallatszottak - írja a SkyNews.

06:24
szeptember 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről