A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fokozódnak a harcok Ukrajnában

Események

Liman, 2022. október 4.
Ukrán katona elesett bajtársainak holttestét keresi az orosz hadseregtől néhány napja visszafoglalt kelet-ukrajnai Limanban 2022. október 3-án.
MTI/AP/Jevhen Maloletka
Liman, 2022. október 4. Ukrán katona elesett bajtársainak holttestét keresi az orosz hadseregtől néhány napja visszafoglalt kelet-ukrajnai Limanban 2022. október 3-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 224. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
06:07
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket itt találja.

06:09
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán nemzetet tüntették ki a varsói biztonságpolitikai fórumon

Az ukrán nemzetnek ítélték oda idén a Szabadság Lovagja díjat a Warsaw Security Forum nemzetközi varsói konferencián, a kitüntetést Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége vette át kedden.

A kedd esti ünnepségen mondott köszöntőbeszédben Ingrida Simonyte litván kormányfő hangsúlyozta: minden nemzet erejét a szabadságért és hazájukért harcolni akaró emberek adják. "Ma biztosan megmondhatom, hogy Ukrajna legyőzhetetlen" - jelentette ki.
Olena Zelenszka is tiszteletét fejezte ki az ukrán nemzet iránt, Lengyelországnak pedig köszönetet mondott azért, hogy lakosai "naponta szellemileg fegyverzik fel" Ukrajnát.A varsói biztonságpolitikai konferenciát 2014 óta szervezik, a Szabadság Lovagja díját a szabadság, az igazságosság és a demokrácia fejlesztésében szerzett érdemekért adják át évente. Tavaly a kitüntetést Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikusnak ítélték oda.

A kedden kezdődött, kétnapos varsói biztonsági fórum első napján mások mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Ben Wallace brit védelmi miniszter, Annalena Baerbock német külügyminiszter is részt vett.

06:12
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországban bekérették a kazah nagykövetet

Oroszországban bekérették Jermek Koserbajev kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet, Petro Brublevszkijt az erre vonatkozó bejelentések ellenére sem utasították ki - ismertette kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, akit a Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Korábban a közösségi médiában olyan felvétel jelent meg, amelyen az ukrán diplomata arról beszélt, hogy a kijevi vezetés arra törekszik, hogy minél több oroszt öljön meg. Nem sokkal később a kazah külügyi tárca közölte, hogy Brublevszkijt bekérették a minisztériumba, ahol tiltakoztak a kijelentései ellen. A helyi sajtóban szeptember elején olyan hírek jelentek meg, miszerint a hatóságok követelésére elhagyta Kazahsztánt.
Zaharova szerint Moszkva fel van háborodva, miután nem teljesültek Asztana azon ígéretei, hogy Brublevszkij rövid határidőn belül elhagyja Kazahsztánt és soha többé nem térhet oda vissza."Ez a személy ismételten megjelent Kazahsztán fővárosában és nyilvánvalóan nem azzal a céllal, hogy összeszedje a holmiját és elvigye a családját. Nem is burkoltan diplomáciai fogadásokon vesz részt a nagykövetség vezetőjének minőségében. Tekintettel erre a helyzetre október 4-én bekérették Jermek Koserbajevet, a Kazah Köztársaság nagykövetét az orosz külügyminisztériumba, ahol közölték vele a helyzet tarthatatlanságát" - tájékoztatott Zaharova.

Oroszország arra számít, hogy Kazahsztán - nemcsak a szövetségesi viszony szellemében, de a nemzetiségek elleni uszítást hét évig terjedő börtönnel büntető saját törvényei értelmében - nem hagyja magát megvezettetni a kijevi vezetés által, és lépéseket tesz Brublevszkij végleges kiutasítására - tette hozzá.

Mindemellett Ajbek Szmadijarov kazah külügyi szóvivő korábban arról beszélt, hogy Asztana nem követelte az ukrán nagykövet kiutasítását, Brublevszkij mindössze szabadságra ment.

07:45
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

2000 felvétel a háborús bűnökről

Körülbelül 2000, háborús bűnöket rögzítő videót, fotót és hangfelvételt adtak át az ENSZ Emberi Jogi tanácsa által létrehozott, Ukrajnával foglalkozó Független Nemzetközi Vizsgálóbizottság számára. 

08:07
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől 2022. október 4-én 31 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

10:17
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok lelőttek két harcihelikoptert Herszonban

Az ukrán hadsere lelőtt egy Mi-8-as és Mi-24-es helikoptert a Herszon megyei, Kosztromka és Bruszkinszkij körzetében.

10:34
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok orosz felszereléseket semmisítettek meg délen

Az ukrán „Dél" hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az ukrán erők 31 orosz katonát megöltek, és több mint 40 felszerelést semmisítettek meg, köztük 8 harckocsit, 26 páncélozott járművet és egy Msta-B tarackot is délen.

11:22
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint eddig ezeket a veszteségeket okozták az oroszoknak

11:42
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz kommunikációs vonalakra mértek csapást Herszonban

Két orosz földi kommunikációs vonalat is elszakítottak Herszon megye északi részén, és az orosz egységeket a Herszon-Dnyipropetrovszk megye határától délre, a Beriszlav terület felé kényszerítették.

12:00
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Irányváltásra van szükség az európai politikában

Irányváltásra van szükség az európai politikában, mert teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

Kovács Zoltán azt mondta, nem lehet szó nélkül elmenni az olajra és az olajtermékekre kivetett brüsszeli korlátozások mellett.

Úgy fogalmazott, hosszú ideig a háború kitörése után arról volt szó, hogy az energiát illetően nem vezetnek be szankciókat, majd júniusban hirtelen minden megváltozott, és Brüsszel kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj, illetve olajszármazékok tiltásáról, szankciójáról.

12:12
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Csatlakoztak a szakadár régiók Oroszországhoz

Putyin aláírta a szövetségi alkotmánymódosítást, így négy új megye csatlakozik a mai naptól az Orosz Föderációhoz, a lakosaikat pedig orosz állampolgárként ismerik el.

13:03
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a Gazprom bejelentése

Újraindítja a Gazprom a gázszállítást Olaszországba Ausztrián keresztül, miután sikerült rendezni az osztrák hálózatüzemeltetővel a kapacitásfoglalásokat, ami miatt a hét végén le kellet állítani a szállítást.

"Az osztrák üzemeltető beleegyezett, hogy megerősítse az LLC Gazprom Export szállítási foglalásait (nomináció), ami lehetővé teszi az Ausztrián keresztül történő orosz gázszállítások újraindítását" - közölte a Gazprom az olasz média szerint.

14:08
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő osztrák bejelentés a háborúról

A The Hill amerikai lap értesülései szerint Ausztria készen áll arra, hogy meditátorként szolgáljon az orosz - ukrán béketárgyalások során. Az amerikai kormány folyamatosan konzultál a NATO-országokkal az orosz nukleáris fenyegetésről. Állítólag egy ilyen beszélgetés során ajánlotta fel egy osztrák tisztségviselő, hogy Ausztria semleges félként részt venne és helyszínt biztosítana az orosz - ukrán béketárgyalásoknak.

15:42
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő bejelentette, hogy az orosz hadsereg több olyan települést is visszafoglalt, amelyek korábban ukrán kézre kerültek az elmúlt hetek ellentámadásai során. Hozzátette, hogy az ukránoknak valóban sikerült néhány várost és falvat az irányításuk alá vonni, de ezeket sorra visszafogják foglalni az oroszok, hiszen ezek a területek most és örökre Oroszországhoz tartoznak.

16:03
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Visszatérnek az orosz sportolók

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) engedélyezi, hogy az orosz és fehérorosz sportolók ismét ringbe szálljanak - olvasható a szövetség honlapján közzétett szerdai üzenetben, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a politikának nem szabad befolyásolnia a sportot. Szerintük minden sportolónak egyenlő feltételeket és lehetőségeket kell biztosítani. Az orosz sportolók ezenfelül saját zászlójuk és himnuszok alatt versenyezhetnek.

16:40
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez lenne a válasz az orosz atomcsapásra

Atomfegyverek ukrajnai bevetését érintő orosz fenyegetések következtében nem zárható ki egy nukleáris konfliktus kirobbanása sem - vélekedett Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában.

Milos Zeman, miután fogadta Tamím bin Hamad ász-Száni sejket, katari emírt, újságírók előtt kijelentette: egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak, nem csak az európai államok részéről.

"Még a válasz előtt teljesen világos figyelmeztetést kellene küldeni, hogy amennyiben az Oroszországi Föderáció atomfegyvereket fog használni Ukrajna területén, a válasz nemcsak diplomáciai, hanem katonai is lesz, annak minden következményével" - mondta Zeman a sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember végén a részleges mozgósítás bejelentésekor beszélt atomfegyverek esetleges bevetéséről Ukrajnában. Putyin "nukleáris zsarolással" vádolta a Nyugatot, és kijelentette, hogy Moszkva erre határozott válasz adna.

16:58
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb ütközet kezdődhet délel

A Financial Times szerint az Egyesült Államok sürgeti Kijevet, hogy indítsanak offenzívát Dél-Ukrajnában, még mielőtt az idő rosszra fordul, hiszen a tél beköszöntével nehéz lesz megakadályozni, hogy az oroszok megerősítsék állásaikat. Az amerikaiak szerint télen az a hadsereg kerül előnybe, amely védekezik, az ő álláspontjuk szerint ez jelenleg Oroszország.

17:02
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónok csaptak le Kijev mellett - videó

17:11
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin friss bejelentése Ukrajnáról

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a neonáci eszmék világszerte elterjedtek, azonban sehol sem dicsőítik azokat úgy, mint Ukrajnában, ahol állami szinten támogatják a szélsőséges nézeteket. Hozzátette, hogy ezzel szemben Oroszországban tisztelik az ukránokat, jelenleg is több mint 3 millió ukrán él az országban, akiket egyenlőnek tekintenek és tisztelnek - számolt be róla a Ria Novosti hivatalos Telegram-csatornája.

A "tragédia" ellenére Oroszország tiszteli az ukrán embereket és kultúrájukat, a nyelvet, az irodalmat és így tovább.

Sosem hagytuk, hogy az történjen, ami történt Ukrajnában az orosz kultúrával és nyelvvel kapcsolatban. Mi egy másik utat választottunk: mindig tisztelni fogunk mindent, ami ukrán" - húzta alá az orosz elnök.

17:46
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Itt a bizonyíték Washington szerepére

Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

17:52
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

A Dior újranyitja boltjait Oroszországban

A Dior a tervek szerint újranyitja üzleteit Oroszországban, értesült róla az Izvesztija. Arról még nincs pontos információ, hogy a luxusmárka boltjai mikor nyitnak meg ismét a vásárlók előtt, azonban azt már most lehet tudni, hogy egyelőre csak a parfümöket és kozmetikumokat értékesítő boltjaik megnyitását tervezik.

18:09
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az OPEC+ jelentősen csökkenti az olajtermelést

Nyugati sajtóértesülések szerint az amerikai nyomás ellenére az OPEC+ jelentős mértékben, akár napi kétmillió hordóval csökkenti az olajtermelést. Joe Biden amerika elnök állítólag még az utolsó pillanatokban is próbálta meggyőzni többek között Szaúd-Arábiát, azonban teljesen sikertelenül, csütörtök reggel jelenthetik be az intézkedés életbe lépését. Az OPEC+ azt várja, hogy ezzel újra emelkedésnek indul majd az olajár.

18:32
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Hivatalos: itt az OPEC+ drámai bejelentése

Az OPEC+ országok megszavazták, hogy napi 2 millió hordóval csökkentik az olajtermelést - számolt be róla a Ria Novosti.

18:46
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Államosítja Oroszország az ukrán atomerőművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasításba adta, hogy folytassák le a zaporozsjei atomerőmű államosítását - számolt be róla az Izvesztija hivatalos Telegram-csatornája.

22:09
október 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kész gázt szállítani az épen maradt vezetéken

Oroszország készen áll a gázszállításra a Északi Áramlat-2 vezeték sértetlenül maradt szálán - közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a Rosszíja 24 hírtévével. Sajnos diverzió miatt az egyik vezetékszál megsérült, vizsgálatra van szükség, amelynek megfelelően további döntéseket kell hozni ennek a szálnak a sorsáról. Ami a második vezetékszálat illeti, az készen áll, megépült. Ha az európai kollégák meghoznák a szükséges jogi döntéseket a tanúsítással és a korlátozások feloldásával kapcsolatban, akkor úgy gondolom, hogy Oroszország rövid időn belül biztosítani tudná a megfelelő szállítást a vezetéknek ezen a szálán- mondta a miniszterelnök-helyettes. Megjegyezte, hogy sem az Északi Áramlat projekt üzemeltetője, sem pedig az orosz szervezetek - a Gazprom és a Rosztyehnadzor - nem kaptak engedélyt arra, hogy kivizsgálják a csővezetékeken történt incidenseket. Novak hangsúlyozta, hogy egy objektív vizsgálathoz szükség van az orosz szakemberek részvételére. A Kommerszant című gazdasági lap szerint Németország, Dánia és Svédország közös vizsgálócsoportot kíván felállítani az Északi Áramlat vezetékein történt rendkívüli események kivizsgálására. A Kreml szerint Moszkvának részt kell vennie a helyszíni szemlében és magában a vizsgálatban is. Az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékrendszer három szálán szeptember 26-án jelentősen csökkent a nyomás. A NATO szabotázscselekménynek, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható. Novak ésszerűnek nevezte az Európai Unió országainak azt a döntését, hogy nem vezetnek be árplafont az orosz gázra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!