Világháborús állapotok Kijevben, Törökország üzent Putyinnak

Események

Bakhmut, Ukrajna, tank, háború, Oroszország, tüzérség, Donyeck
DONETSK, UKRAINE - NOVEMBER 01: Ukrainian servicemen fire artillery from a self propelled howitzer toward Russian positions near Bakhmut, Ukraine on Nov 1, 2022 Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 252. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:18
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT találja

05:28
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ne reménykedjenek az oroszok a télben

Oroszország téli tétje mindenki számára teljesen átlátható, és ezt a kihívást pontosan úgy kell tekinteni, mint egész Európa kihívását - mondta Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti videóbeszédében.

Az elnök szerint Moszkva minden téli nehézséget az egységes Európa kudarcának állítólagos bizonyítékaként fog bemutatni, ezért közösen kell bebizonyítanunk, hogy a kudarc róluk szól, nem pedig Európáról.

"Mindent megteszünk azért, hogy az emberek áramot és hőt kapjanak a télen, de meg kell értenünk, hogy Oroszország mindent megtesz azért, hogy tönkretegye a normális életet" - mondta az ukrán elnök.

 

05:30
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Foszforlövedékekkel lőhették az oroszok Bakhmutot - videó

Az ukrán hadsereg szerint a genfi egyezményben tiltott foszforlövedékeket használtak az oroszok Bakhmut ellen.

06:03
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárakat, rakétavetőket lőttek ki az ukránok

A déli ukrán parancsnokság közlése szerint megsemmisítettek egy Grad többszörös rakétavetőt, egy Akatsia önjáró harckocsit és egy Tor légvédelmi rakétakomplexumot. Az ukrán haderő emellett kilőtt három lőszerraktárt is Mikolajiv és Herszon megyében.

06:36
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5637, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6977 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 308 ember, köztük 119 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:54
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

120 ezer katonát soroz be Oroszország

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy országszerte 2700 sorozóbizottság kezdte meg a munkát, a tervek szerint 120 ezer férfit hívnak be - írja az ISW amerikai agytröszt.

A szakértők megjegyzik, hogy az orosz sorozótisztek annak ellenére folytatják a férfiak mozgósítását, hogy Sojgu korábban bejelentette a részleges mozgósítás befejezését és a sorkatonai szolgálatra való áttérést október 28-án.

07:21
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc gabonahajó indulhat el holnap

November 3-án várhatóan nyolc gabonát szállító hajó halad át a gabonafolyosón az ENSZ és Törökország által közösen közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében - mondta Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov.

08:49
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Így készülnek a télre Kijevben

Több mint 1000 fűtőponttal készülnek a télre Kijevben Vitalij Klicsko polgármester szerint. Az orosz rakéta- és dróntámadások miatt már 40%-ban károsodott az ukrajnai infrastruktúra, egy időre már víz és áram nélkül maradt Kijev egy része is. 

09:37
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

16 ezer háztartás maradt áram nélkül Kijevben

Olekszij Kuleba kijevi kormányzó szerint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül Kijevben. Azt írta a Telegramon, hogy a szakemberek három napja dolgoznak a hibák elhárításán, és valószínűleg még ma sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

10:20
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai műholdat lőtt ki Oroszország

Oroszország szerda reggel kilőtt egy Szojuz típusú katonai rakétát - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

10:34
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai lépés Kijevben

Kijevben több mint ezer fűtőpontot készítenek elő az ukrán főváros hatóságai arra az esetre, ha az orosz támadások miatt leállna a távfűtés - közölte szerdán a polgármester.

Vitalij Klicsko a Telegram üzenetküldő platformon azt írta, hogy a város különböző forgatókönyveteket mérlegel az orosz rakétatámadások miatt. "Az a legrosszabbik, amelyben se elektromos áram, se víz, se távfűtés nincs. Erre az esetre készítünk elő több mint ezer fűtési pontot városunkban" - írta.

Ezeket a helyeket generátorokkal szerelik fel, és rendelkezni fognak a legszükségesebb dolgokkal, köztük vízzel - tette hozzá. A rakéta- és dróntámadások Ukrajna energetikai infrastruktúrájának mintegy 40 százalékában tettek kárt, rövid időre Kijev egyes részei is áram és víz nélkül maradtak.

10:54
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt üzente Törökország Putyinnak

Ankara a gabonaüzlet Oroszország általi közelmúltbeli felfüggesztése miatt tájékoztatta az orosz védelmi minisztérium vezetőjét, Szergej Sojgut Kijev álláspontjáról a megállapodással kapcsolatban. 

Hulusi Akar török védelmi miniszter szerint a török fél biztosította az orosz felet arról, hogy nincs aggodalom a folyosó biztonságával kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint Ankara Oroszországgal és Ukrajnával is kapcsolatban áll a helyzet megoldása érdekében.

11:15
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő hír az orosz gázszállításról

Októberben Oroszország került az élre az indiai olajexportőrök között, India pedig a történelem során először megkerülte Európát az orosz olaj tengeri utánpótlásában - írja a RIA Novosztyi a Vortexa, az olaj és a gáz tartályhajós szállítását a világ minden tájáról nyomon követő cég adataira hivatkozva.

Az orosz cégek napi 946 ezer hordót szállítottak Indiába, ami az ország teljes olajimportjának 22 százaléka. Irak részesedése 20,5 százalékra esett, Szaúd-Arábia pedig 16 százalékra.

India teljes olajvásárlása októberben 5 százalékkal nőtt szeptemberhez képest, az oroszországi szállítás pedig 8 százalékkal. Abszolút értékben az ország majdnem utolérte Kínát, amely ugyanabban a hónapban napi több mint egymillió hordót importált orosz beszállítóktól.

A tengeri szállítások Indiába 34 százalékkal haladták meg az Európai Unióba irányuló szállításokat, ami azt jelzi, hogy az európai vállalatok élesen visszautasították az orosz nyersanyagok beszerzését a részleges embargó decemberi életbe lépése előtt. Ezt az információt megerősíti, hogy októberben két százalékkal csökkent az összes oroszországi olajexport az előző hónaphoz képest.

A Vortexa elemzői szerint decemberben csökkenhet az orosz olaj indiai importja is, mivel a nyugati országok részleges embargóval egyidejűleg szállítási korlátozásokat terveznek. Az orosz balti kikötőkből olajat szállító jégosztályú tartályhajók hiánya lesz az egyik legnagyobb kihívás.

12:25
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bejelentés a NATO-ról

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az orosz határ közelében lévő NATO-csapatok létszáma február óta 2,5-szeresére emelkedett, és meghaladja a 30 ezret.

„Kelet- és Közép-Európában, valamint a balti országokban nem regionális NATO-államok fegyveres erőit vetik be, harcászati ??csoportokat hoznak létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában" - mondta Sojgu november 2-án.

Megjegyezte, hogy a NATO lépései veszélyeztetik Moszkva partnereit, elsősorban Fehéroroszországot. Az orosz védelmi minisztérium kiemelt feladatának tekinti a szomszédja biztonságának biztosítását.

12:54
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin még nem tudja, indul-e az elnöki székért 2024-ben

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem döntött arról, hogy indul-e az elnökválasztáson 2024-ben. Ezt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilatkozta.

Korábban Szergej Sztepasin volt miniszterelnök felmérte Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételének lehetőségét a 2024-es választásokon. Megjegyezte, hogy "nem lehet mindig az ország vezetője", de Putyinnak egyelőre hivatalban kell maradnia.

Júliusban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az államfő részt vesz-e a 2024-es elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin pedig azt mondta, hogy már az a tény, hogy jogában áll új ciklusra megválasztani, stabilizálja az oroszországi helyzetet. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem döntötte el, hogy indul-e a választásokon.

13:05
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország döntött az ukrán gabona sorsáról

Oroszország újra részt vesz a fekete-tengeri gabonaszállításban – közölte Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője november 2-án. Szerinte Moszkvának elegendő garanciát nyújtottak a szállításhoz: Ukrajna különösen biztosította az orosz felet arról, hogy a humanitárius folyosót csak a rendeltetésének megfelelően használják majd.

Az egyezségnek köszönhetően újra lehet exportálni az ukrán gabonát a Fekete-tengeren.

13:34
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Terrortámadást akadályozott meg az FSZB

Az ukrán biztonsági szolgálatok egy krími energetikai infrastrukturális létesítmény ellen tervezett szabotázsakciójának megakadályozásáról számolt be szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten őrizetbe vettek egy ukrán állampolgárt, akitől három robbanószerkezetet és egy térképet foglaltak le, amely a Krím egyik régiójában lévő távvezeték-tornyok elrendezését ábrázolta. Az 1978-as születésű gyanúsítottat a tájékoztatás szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte be.

A támadás következtében az FSZB által idézett energetikai szakértők szerint mintegy ötezer fogyasztó maradt volna áramellátás nélkül. Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője a gyanúsítottat "terroristának" nevezte. Az ügyben szabotázs előkészítése és robbanóanyagok tiltott forgalma címén indult büntetőeljárás.

14:16
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

II. Katalin szobrát rongálták meg Odesszában - fotó

14:22
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok a béketárgyalásról beszéltek

Moszkva egyértelmű jelzéseket vár Kijevtől, hogy folytatni akarja a tárgyalásokat – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"Továbbra is egyértelmű jelzéseket várunk a kijevi vezetéstől, hogy van-e szándékuk a tárgyalás folytatására, figyelembe véve az új területi helyzeteket" - mondta a diplomata.

14:40
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev visszahozná a halálbüntetést

A halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot szükség esetén az orosz alkotmánybíróság jogi álláspontjának megváltoztatásával lehet áthidalni - írta Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegramon.

A politikus szerint Oroszországban jelenleg moratórium van érvényben a halálbüntetésre: „Nagyon humánus, ellentétben egyébként a legnagyobb atomfegyverrel rendelkező országokkal (USA, Kína, India)" – hangsúlyozta Medvegyev.

15:12
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Itt van Putyin követelése

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy az orosz hadsereg szükségleteit kielégítő fegyvereket folyamatosan fejlesszék, és maradjanak is hatékonyak. Ezt a kormány alá tartozó koordinációs tanács tagjaival folytatott megbeszélésén jelentette ki.

Az elnök szerint ehhez fontos az aktív verseny biztosítása a gyártók és a fejlesztők között. Emellett a repülőgép felszerelésének minden eleménél figyelembe kell venni az azt használók véleményét is.

Putyin azt is megjegyezte, hogy Oroszország mára kialakította a védelmi minisztérium, a rendvédelmi szervek és a régiók közötti szoros együttműködési mechanizmusát. Ennek a munkának nem szabad a bürokrácia elvén alapulnia – hangsúlyozta az elnök.

Korábban a Kreml szóvivője elmondta , hogy november 2-án délután Putyin találkozót tervez az ország Biztonsági Tanácsának állandó tagjaival.

16:11
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Iráni kémeket tartóztattak le

Azerbajdzsánban letartóztattak egy 19 iráni kémből álló, Szíriában kiképzett csoportot, amelynek célja az iszlám radikális eszmék terjesztése volt. Szélsőséges videóanyagokat és tiltott könyveket foglaltak le tőlük.

A kémeknek Azerbajdzsán nemzeti érdekei ellen akartak tenni, hogy radikális szélsőséges vallási eszméket hirdessenek. A csoportot különféle lőfegyverek használatára és harci taktikákra is kiképezték Szíriában. Nagy összegeket adtak a csoportnak, hogy elvégezhessék feladataikat

- áll a biztonsági szolgálatok közleményében.

A nyomozók megállapították, hogy a csoport szélsőséges anyagok, például szórólapok és pólók terjesztését tervezte a tüntetéseken részt vevő polgárok között. Ezeket a tárgyakat Irán azerbajdzsáni nagykövetségének járművén hozták be az országba.

Korábban Ivan Tertel, a fehérorosz KGB vezetője azt mondta, hogy a különleges szolgálatok őrizetbe vettek egy ukrán kémet és két általa beszervezett állampolgárt.

16:48
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő felfedezés Herszonnál

A Rozsnyói Különleges Erők az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lőszerraktárát találták meg a herszoni régióban - írja a Lenta.

A Rozsnyói Különleges Erők szerint több mint 1,5 ezer darab ukrán lőszert találtak a felderítés során. Ezek között volt 400 darab 120 milliméter kaliberű akna, több mint ezer darab 125 és 152 milliméter kaliberű tüzérségi lövedék és körülbelül 120 darab akna is.

A talált lőszereket a rozsnyóiak átadták az orosz hadseregnek. A sérült aknákat és lövedékeket pedig megsemmisítették.

17:12
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországot bombázták az ukránok

A kijevi alakulat folytatja a polgári infrastruktúra bombázását Herszonban, 18 HIMARS rakétát lőtt ki. A légvédelmi egységek 12 rakétát lőttek le

- olvasható a jelentésben.

Erről a mentőszolgálat november 2-án, szerdán számolt be az újságíróknak. Az ukrán alakulatok a következő két hétben megpróbálják áttörni a Dnyeper jobb partján lévő védelmet - mutatnak rá katonai szakértők.

November 1-jén Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az orosz hadsereg megakadályozta az ukrán fegyveres erők támadási kísérleteit Herszon térségében. Hozzátette, hogy az ukrán csapatok megpróbáltak előre nyomulni több területen is.

18:30
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev régióban vészhelyzeti áramszünet lépett érvénybe

Vészhelyzeti áramszünet kezdődött Kijev régióban - írja a RIA News.

18:47
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg két HIMARS rakétát lőtt ki Szvatovo városra

Az ukrán katonák két rakétát lőttek ki a HIMARS MLRS rakétavető rendszerből Szvatovo városára – írta a RIA Novosztyi.

A HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) többszörös kilövésű rakétarendszert amit az Egyesült Álamokban fejlesztettek ki 1996-2000-ben, és 2003 óta gyártják. A hatótávolsága akár 80 kilométer is lehet.

19:20
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák továbbra is Kijev védelmi vonalait erősítik

Az ukrán szárazföldi erők arról számoltak be , hogy továbbra is erősítik Kijev védelmi vonalait, erődítményeket építenek a főváros körül.

Elsősorban tüzelőállásokat és menedékhelyeket építenek, illetve robbanásveszélyes és egyéb akadályokat is, ezzel több soros védelmi vonalat alakítanak ki.

20:29
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt az áramellátás Kurszkban

A Kurszk régióban található Guevo faluban teljesen helyreállt az áramszolgáltatás, amely az ukrán támadás után megszakadt - mondta a régió kormányzója, Roman Starovoit.

Korábban Starovoit azt mondta, hogy szerda reggel az ukrán csapatok tüzérséggel lőttek a Szudzsanszkij járásbeli Guevo falura. Öten megsérültek, köztük három gyerek. Több ház megrongálódott, köztük egy helyi élelmiszerbolt is. A falu áram nélkül maradt.
Az áramellátást teljesen helyreállították - írta Starovoit Telegram csatornáján.

22:56
november 02, 2022
Vágólapra másolva!

Mintegy 14 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Mintegy 14 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból Ukrajnában Oroszország hadművelete miatt - közölte szerdán Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén.

Grandi úgy fogalmazott, hogy évtizedek óta nem tapasztalt gyorsaságú és nagyságú menekültáradatról van szó, amely nyomán világszerte több mint 103 millióra emelkedett a menekültek és otthonukat elhagyni készerültek száma.Egyben felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna lakossága "a világ egyik legkeményebb telével kénytelen szembesülni rendkívül nehéz körülmények között" ideértve a polgári infrastruktúrában okozott további háborús pusztítást, ami "a humanitárius segítségnyújtást egy cseppé teszi a szükségletek tengerében".

Grandi elmondta, hogy a humanitárius szervezetek "drámai mértékben fokozták segítségnyújtásukat, de ennél sokkal többet kell tenni, azzal kezdve, hogy le kell állítani ezt az értelmetlen háborút". Mindazonáltal a konfliktus valószínű elhúzódására való tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felkészül a további menekülthullámokra Ukrajna területén belül és kívül is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!