Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

Avdivka, ágyú, tarackágyú, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Donyecki Népköztársaság
Avdijivka, 2022. november 22. Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagja egy 152 mm-es 2A36 Giatsint-B tarackágyúval készül tüzet nyitni a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2022. november 22-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Alessandro Guerra
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 274. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
05:06
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:18
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Energiaterrort folytatnak az oroszok

Az ukrán elnök emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette az orosz csapásokat az energetikai létesítmények ellen - írta a The Guardian.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdán késő este tartott ülésén Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna olyan határozatot fog előterjeszteni, amely elítéli "az energiaterror minden formáját". Oroszország valószínűsíthető vétójára utalva azt mondta: képtelenség, hogy vétót az emel, aki ezt a háborút vívja.

05:21
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

31 rakétát lőttek Kijevre

Vitalij Klicsko, a város polgármestere szerdai beszámolójában azt mondta,  Kijevre 31 rakétát lőttek az oroszok, abból 21-et lelőttek, mielőtt célba értek volna, tíz azonban becsapódott.

A védelmet kikerülő rakéták közül az egyik a város északi részén, Vyshgorodban egy lakóházba csapódott, három ember meghalt és 15 megsebesült. (The Guardian)

05:54
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Átadnák a lengyelek a nekik szánt légvédelmi rakétákat Ukrajnának

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter arra kérte Németországot, hogy a Lengyelországnak felajánlott Patriot rakétavetőket küldje Nyugat-Ukrajnába. Ez megvédi Ukrajnát a további halálesetek és áramszünetek ellen, és növeli a biztonságot keleti határainkon - írta Blaszczak a Twitteren.

06:25
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Tagadják az ukrán állam létezését

Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) jelentése szerint az orosz politikusok továbbra is népirtó retorikát hirdetnek Ukrajna ellen.

Idézik Andrej Medvegyev a moszkvai városi duma-helyettesének november 23-i bejegyzését a Telegramon, ami szerint Medvegyev "kategorikusan tagadja az ukrán nemzet létezését", emellett az ukrán államiság teljes felszámolására szólított fel.

08:58
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev 70%-a áram nélkül maradt

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy a közüzemi szolgáltatók egész éjjel dolgoztak a helyreállításon.

A polgármester szerint a város egy részén már helyreállt a vízellátás, miután Oroszország november 23-án rakétacsapást mért Ukrajnára. Reméli, hogy a nap első felében mindenhol újraindul a vízellátás.

10:54
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország átcsoportosíthatta a légideszant egységeit Donbászba

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint egyes VDV-egységeket valószínűleg mozgósított tartalékosokkal erősítették meg, és Donyeck és Luhanszk megyék különösen fontosnak ítélt szektoraiba küldhetik őket.

11:57
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Újraindulnak az erőművek

Az energiaügyi miniszter szerint az atomerőművek november 24-én estig újra megkezdik a munkát, csökkentve a támadások okozta áramhiányt.

Az orosz tömeges rakétatámadás miatt először november 23-án áramtalanították Ukrajna összes atomerőművét - közölte a minisztérium.

12:47
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a háború kezdete óta megöltek 83030 orosz katonát, valamint megsemmisítettek többek közt orosz tankot, 278 repülőt és 261 helikoptert.

13:51
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt, hárman megsérültek Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában két civilt meghalt Bahmutban, hárman pedig megsebesültek Donyeck megye más településein - mondta Pavlo Kyrylenko, a megye kormányzója.

Az orosz csapatok Harkov megyét is megtámadták, megsebesítve egy embert Morohovec faluban, és megrongáltak több lakóépületet Kupianszkban és Dvoricsnában

– mondta Oleh Szinjehubov, a megye kormányzója.

Valentyin Reznicsenko, a megye kormányzója szerint a Dnyipro megyei Marhanec közösséget az éjszaka folyamán ötször találták el nehéztüzérséggel, több mint 30 lövedéket lőttek ki rájuk. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

14:38
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország bejelentése az olaj árplafonjáról

A Kreml azt közölte, hogy Oroszország nem tervez olajat szállítani olyan országoknak, amelyek támogatják az orosz olaj árplafonját - írja a Guardian.

15:01
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti áramellátás a zaporizzsjai atomerőműben

Megkezdődött a „hideg leállás" az orosz felügyelet alatt álló zaporizzsjai atomerőmű két reaktorában, miután megszűnt az áramszállítás Ukrajnából, az orosz hálózathoz való csatlakoztatás pedig továbbra is lehetetlen az erőmű elleni ukrán támadások miatt.

Az ukrán fegyveres erők másfél hónapos szünet után, néhány napja újraindították a támadásokat a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Ezt követően, szerdán Ukrajna leállította az erőmű áramellátását, az orosz hálózathoz való csatlakoztatása azonban technikailag továbbra is lehetetlen: ukrán lövések több kapcsolóberendezést is megsemmisítettek az atomerőmű környékén – tudatta Renat Karchaa.

Alekszej Lihacsev, a Roszatom vezetője azt nyilatkozta: vállalatának az a sürgető feladata – és erről állítása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával is tárgyalt –, hogy megkezdjék a vezetékek helyreállítását, nem csak Ukrajna, hanem Oroszország felé is.

15:13
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

A Déli Áramlat gázvezeték elleni terrortámadást akadályozott meg az FSZB

Megakadályoztak az orosz biztonsági erők egy robbantásos merényletet a Törökországba és Európába gázt szállító Déli Áramlat vezeték ellen Volgográd megyében - közölte az csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati központja.

Az FSZB szerint a szabotázs- és terrorcselekmény-kísérlet mögött ukrán különleges szolgálatok álltak. Az üggyel kapcsolatban négy orosz állampolgárt őrizetbe vettek. A TASZSZ hírügynökség közölte, hogy a Déli Áramlat az orosz Déli Folyosó gázszállító rendszer része.

A házkutatások során a hatóságok négy mágneses aknát, négy kilogramm plasztik robbanószert, késleltetett működésű detonátorokat, 593 ezer rubel (mintegy 3,9 millió forint) készpénzt és kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Utóbbiakon az ukrán különleges szolgálatoknál lévő kapcsolattartóval folytatott üzenetváltást és robbanószerkezetek összeszerelésére vonatkozó útmutatást találtak, valamint a robbantás helyének koordinátáit.

A gyanúsítottak ellen büntetőeljárás indult terrorcselekmény előkészítése, terrorista csoport szervezése és robbanóanyagok illegális birtoklása miatt

15:55
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

A legtöbb vonat késik az áramszünet miatt

95 vonat közlekedik, de többségük több mint egy órát késik - jelentette az Ukrzaliznicja ukrán állami vasúttársaság. Egyes útvonalakon a késés eléri a 10-13 órát

16:30
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevben mindenhol helyreállították a vízellátást

Egyes fogyasztók alacsony víznyomást tapasztalnak, mivel eltart egy ideig, amíg a rendszer eléri a teljes kapacitást – mondta Vitalij Klicsko polgármester.

17:21
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar becslése szerint legfeljebb 15 ezer fehérorosz kész harcolni Ukrajna ellen

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának becslése szerint a fehérorosz erők 10-15 ezer tagja kész harcolni Ukrajna ellen orosz pénzért - közölte Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"A Fehérorosz Köztársaság hatalmi struktúráinak mintegy 10-15 ezer embere készen áll arra, hogy részt vegyen az Oroszországi Föderáció úgynevezett különleges katonai műveletében. Mindenekelőtt a magas pénzügyi támogatás vonzereje miatt" - fogalmazott a katonai vezető.

Hromov ugyanakkor alacsonyra értékelte a fehérorosz fegyveres erők készségét a független katonai műveletekre. Szavai szerint a kijevi vezérkar az erkölcsi és pszichológiai állapotot alacsonynak tartja, és emlékeztetett arra, hogy a katonák többsége megtagadta az Oroszország Ukrajna elleni háborújában való részvételt.

Az ukrán vezérkar csütörtökön videoüzentben sürgős felhívást intézett a fehérorosz néphez, hogy Fehéroroszországot Oroszország ne vonhassa be Ukrajna elleni háborújába.

18:25
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev nagy részében még mindig nincs áram

Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen állították helyre a szerdai újabb, főként a polgári infrastruktúra megsemmisítését célzó nagyszabású orosz rakétatámadás után - közölte csütörtökön Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

A városvezető a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy a vízellátást a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, részben pedig a jobb oldalon visszaállították Kijevben.

"A Kijivvodokanal vízművállalat energiamérnökei és szakemberei egész éjszaka azon dolgoztak, hogy helyreállítsák a főváros létfenntartását. A város bal partján már helyreállt a vízellátás. A jobb oldalon reggelre tervezzük a helyreállítását. A főváros 70 százaléka még mindig áram nélkül van" - írta Klicsko.

Hangsúlyozta: az energetikai szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszakapcsolják az áramot, de ez attól függ, hogy sikerül-e helyreállítani az egyensúlyt egész Ukrajna energiarendszerében.

20:24
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Kijev az orosz követelések teljesítésével véget vethet a civilek szenvedésének

Kijev az orosz követelések teljesítésével véget vethet a lakosság szenvedésének - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

"Az ukrán vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy a helyzetet (amely az ukrán energetikai létesítményekre mért csapások után alakult ki) normális mederbe terelje, (...) úgy oldja meg, hogy az orosz fél követeléseit teljesíti, és ezzel véget vet a helyi lakosság minden szenvedésének" - mondta Peszkov.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-bejegyzését kommentálva, amely Oroszország "megbüntetését" sürgette, a szóvivő kijelentette: Moszkva csak akkor hajlandó ilyen elítélő nyilatkozatokat elfogadni, ha hasonlóak hangzanak el a Donyec-medencével kapcsolatban is.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán fegyveres erők ott 2014 óta támadnak polgári célpontokat, ami ellen a hivatalos Párizs soha nem tiltakozott.

Peszkov azt mondta, hogy az orosz katonai csapások célpontjai közvetlenül vagy közvetve az ukrán katonai képességekkel voltak kapcsolatosak, szociális objektumokat nem ért támadás.

21:22
november 24, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tizenötezren tűntek el a háború kezdete óta

Több mint 15 ezer embernek veszett nyoma Ukrajnában a kilenc hónapja tartó háborúban - közölte csütörtökön Kijevben az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának (ICMP) egyik vezetője.

A hágai székhelyű bizottság, amelyet a balkáni háború idején hoztak létre az 1990-es években, júliusban nyitott irodát Kijevben, hogy dokumentálja és nyomon kövesse az eltűnt személyeket.

Matthew Holliday, az ICMP európai programigazgatója közölte: nem tudni, hány embert kényszerítettek áttelepülésre, tartanak fogságban Oroszországban, ahol életben vannak, de elszakadtak a családjuktól, illetve hány ember halt meg, és temették el hevenyészett sírokba.

A nyomozás Ukrajnában még évekig fog tartani a harcok megszűnte után - mondta Holliday a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban. A 15 ezer óvatos becslés, ha figyelembe veszik, hogy csak Mariupol kikötővárosban a hatóságok szerint legalább 25 ezer ember halt meg vagy tűnt el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!