Világháborús állapotok Kijevben, Törökország üzent Putyinnak

Események

ukrán válság 2022, ukrajna, ukrán, orosz, orosz ukrán háború, háború, pusztítás, romok, izjum, izium
IZIUM, KHARKIV, UKRAINE - SEPTEMBER 14: A view of the damaged building after Russian Forces withdrawal as Russia-Ukraine war continues in Izium, Kharkiv Oblast, Ukraine on September 14, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 253. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:17
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT találja

05:21
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Figyelmeztet az orosz külügy

Oroszország szerint az atomhatalmak "a fegyveres konfliktus szélén tántorognak". Az orosz külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a tömegpusztító fegyverekkel való provokációk "katasztrofális következményekkel" járhatnak.

05:24
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja külvárosait lövik az oroszok

A terület kormányzója, Olekszandr Starukh felszólította a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács titkára elmondta, hogy a légvédelem iráni gyártmányú drónokat semmisített meg Zaporizzsjában.

05:46
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Titokban segíthet Észak-Korea az oroszoknak

A Fehér Ház azzal vádolta Észak-Koreát, hogy titokban jelentős mennyiségű tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai invázió támogatására, miközben megpróbálja azt a látszatot kelteni, mintha azokat a Közel-Kelet vagy Észak-Afrika országaiba küldenék - írta a The Guardian.

06:08
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Részletek az Északi Áramlat elleni támadásról

Részleteket hoztak nyilvánosságra az Északi Áramlat gázvezeték ellleni támadásról, a robbanásokban -  a Nord Stream AG közlése szerint -  a Balti-tengerben lévő vezeték mintegy 250 méteres szakasza megsemmisült.

06:35
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Dupla pénzt ígérnek a besorozott oroszoknak

Az oroszok olyan fizetéseket ígérnek az önkénteseknek és a mozgósított férfiaknak, amelyek több mint kétszerese az átlagos civil fizetéseknek - közölte az ISW amerikai agytröszt. A Kremlnek a közeljövőben valószínűleg nagyobb mértékben kell majd a szövetségi költségvetéshez nyúlnia, hogy fedezni tudja a fizetések költségeit - áll a jelentésben.

07:05
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6659 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5505 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 317 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 37 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:23
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc orosz cirkálórakéta áll kilövésre készen a Fekete-tengeren

Az ukrán hadsereg négy lőszerraktárt és üzemanyagot szállító járműveket semmisített meg délen - közölte az ukrán déli parancsnokság. Az ukrán hadvezetés szerint Oroszországnak jelenleg hét hajója van a Fekete-tengeren, köztük egy hadihajó és egy rakétahordozó, nyolc Kalibr cirkálórakétával a fedélzetén.

09:11
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első orosz szakemberek Zaporizzsjába

Oroszország bejelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőmű az orosz Roszenyergoatom fennhatósága alá kerül, és már meg is érkeztek az első orosz szakemberek a létesítményhez.

09:39
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Újra van áram Kijevben

Minden háztartásban visszaállították az áramszolgáltatást Kijev régióban - közölte a régió kormányzóka, Olekszij Kuleba.

10:15
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Újraindult a gabonaszállítás

Csütörtökön újraindult a fekete-tengeri gabonaszállítás, egy nappal azután, hogy Oroszország felújította részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban. Ukrajna szerint 290 ezer tonna élelmiszerrel indultak el a teherhajók európai és ázsiai országok felé.

10:34
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az atomerőművet ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról

Ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így csak dízelgenerátorokkal működik - közölte csütörtökön az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat.

Az orosz kézben lévő, de ukrán dolgozók által üzemeltetett erőműben 15 napra elegendő üzemanyag van a generátorok működtetéséhez - írta az ukrán cég.

11:45
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Közép-Ukrajnában folytatódnak a harcok

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az orosz erők csapásokat mértek a közép-ukrajnai Krivij Rihre, valamint az északkeleti Szumira és Harkivra. A keleti Luhanszk és Donyeck régiókban is súlyos harcok folynak.

A beszámoló szerint az orosz hadsereg megpróbálja megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, és arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bizonyos területeken feltartsa az ukrán védelmi erők műveleteit - közölték.

12:01
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT leszavazta az ukrán "katonai biológiai laborokról" szóló orosz javaslatot

Elutasította helyi idő szerint szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország javaslatát, hogy alakuljon vizsgálóbizottság annak a bizonyítékokkal alá nem támasztott állításnak a feltárására, miszerint Ukrajna és az Egyesült Államok a biológiai fegyvereket tiltó egyezményt sértő "katonai biológiai" tevékenységet végez.

Oroszország a szavazás előtt egy 300 oldalas dokumentumot küldött körbe a tanács tagjainak, melyben azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával ukrajnai biológiai laborokban katonai biológiai tevékenység folyik.
A javaslatot egyedül Kína támogatta. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemmel szavazott, a BT többi 10 tagja pedig tartózkodott. A határozatot így nem fogadták el mert nem kapta meg a minimálisan szükséges kilenc igen szavazatot.
Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a szavazás után elmondta, hogy kormánya "rendkívül csalódott" amiatt, hogy a tanács nem reagált pozitívan a bizottság felállítására vonatkozó kérésére.
Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete azt válaszolta, hogy a Egyesült Államok a határozat ellen szavazott, "mert a javaslat dezinformáción, őszintétlenségen, rosszhiszeműségen és a tanács iránti tisztelet teljes hiányán alapul".
Oroszország azt is állította, hogy Ukrajnának van egy biológiai laboratóriumokból álló hálózata, amely finanszírozást és kutatási támogatást kap az Egyesült Államoktól.Az amerikai nagykövet szerint Oroszország visszaél a tanácsban betöltött pozíciójával, mert ezekkel a "hamis állításokkal" már a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 197 részes államának találkozóján is előhozakodott, de állításait semmilyen hiteles bizonyítékkal nem támasztotta alá, és a részt vevő országok túlnyomó többsége légből kapottnak találta az orosz vádakat.
A nem állandó BT-tag Mexikó képviselője szintén úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy Moszkva nem hozakodott elő olyan bizonyítékkal, amely indokolná vizsgáló bizottság felállítását, ráadásul a bizottság nem lehetne objektív és független, ha a BT állandó tagjaként Oroszország is részt vesz a munkájában.
Tény, hogy Ukrajnában léteznek biológiai laborok, amelyeket Ukrajna működtet, és amelyek támogatásban részesülnek az Egyesült Államoktól. Ez az együttműködés az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor a cél az egykori Szovjetunió biológiafegyver-készleteinek felszámolása volt. A laborok jelenleg a biológiai fenyegetéscsökkentő programban vesznek részt, melynek célja a pusztító járványok kialakulásának megakadályozása.
"Ukrajnának nincs biológiafegyver-programja. Az Egyesült Államoknak sincs biológiaifegyver-programja. Nem léteznek ukrajnai biológiaifegyver-laboratóriumok, amelyeket az Egyesült Államok támogat" - szögezte la Thomas-Greenfield.

12:49
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hat hajó indult el Ukrajna kikötőiből a gabonaegyezmény helyreállítása óta

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi miniszter szavait idézve.

Akar beszámolója szerint a gabonafolyosón eddig 426 hajó hagyta el Ukrajnát, több mint 9,7 millió tonna gabonával.

Az egyezmény augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.
Az egyezmény november 19-én lejár.Ezzel kapcsolatban a török védelmi miniszter azt mondta, hogy a megállapodás meghosszabbítását illetően a Recep Tayyip Erdogan török elnök által kijelölt keretek között összpontosítják törekvéseiket.

13:41
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev: Ukrajna nem vállalt új kötelezettséget a gabonaexportról szóló megállapodásban

Ukrajna nem vállalt új kötelezettséget a júliusi gabonamegállapodásban foglaltakhoz képest - közölte csütörtökön az ukrán külügyminiszter szóvivője. A szóvivő a közösségi médiában úgy fogalmazott, Ukrajna sosem használta a fekete-tengeri folyosót hadi eszközök szállítására és nem is tervezi.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy Oroszország felújítja részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott. A tárca szerint "az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni". Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével szerdán juttatott el írásos garanciákat a közös koordinációs központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel Oroszország elleni katonai akciókra.

14:44
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

730 orosz katona halt meg csütörtökön

Az ukrán hadsereg szerint tegnap 730 orosz katona halt meg. A számuk így a háború kezdete óta  68900-ra nőtt.

15:03
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycsere várható ma

A donyecki orosz vezetés egyik munkatársa szerint fogolycsere várható ma: Ukrajna és Oroszország is 107-107 rabot fog átadni a másik országnak. 

15:41
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Bekérették a moszkvai brit nagykövetet az orosz külügyminisztériumba

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt ígérte, hogy Moszkva bizonyítékokat tartalmazó információkat mutat be a misszióvezetőnek Nagy-Britannia részvételéről az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja elleni támadásban és az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakcióban. A szóvivő szerint az alapvető bizonyítékokat a közvélemény is megismerheti majd.

A nagykövet több mint fél órát töltött a külügyminisztériumban, majd távozóban nem kívánt válaszolni az őt az épület előtt váró mintegy húsz fős újságírócsoport kérdéseire. Az RT orosz állami médiaszolgáltató helyszíni beszámolója szerint a bejáratnál egy diákcsoport azt skandálta, hogy Nagy-Britannia terrorista ország.
Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az sms-t, amelyben Liz Truss brit miniszterelnök egy perccel a gázvezetékek felrobbantása után azonnal jelentést tesz Antony Blinken amerikai külügyminiszternek arról, hogy "elvégeztetett" - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára a FÁK-beli kollégáival a Moszkvában, csütörtökön folytatott megbeszélésén.

Patrusev azt hangoztatta, hogy a csővezetékek elleni támadás fő haszonélvezője az Egyesült Államok volt, az orosz védelmi minisztérium szerint pedig a brit haditengerészet is részt vett ennek tervezésében és a végrehajtásában.

Azt, hogy Truss egy perccel az Északi Áramlat felrobbanása után sms-t küldött Blinkenek azzal a szöveggel, hogy "It's done" (Elvégeztetett), a Kim Dotcom néven ismertté vált informatikai vállalkozó és hacker állította a Twitteren. Dotcom szerint az oroszok így tudták meg, hogy Nagy-Britannia felrobbantotta a csővezetékeket. A történetnek a sajtó egy része által felkapott verziója szerint az üzenetet Truss nem arról a telefonról küldte, amelyet sajtóértesülések szerint hackerek törtek fel.

Kim Dotcom (Kim Schmitz) német-finn vállalkozó, a Megaupload és a Mega fájlcserélő szolgáltatás alapítója jelenleg Új-Zélandon él. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja. Az Egyesült Államok kezdeményezte Új-Zélandnál a kiadatását, amit Dotcom a bíróságon támadott meg.

18:36
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a krími híd helyreállításában

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a krími híd helyreállításában, és reményét fejezte ki, hogy minden tervet a közeljövőben megvalósítanak.

A Krimszkij hídon október 8-án kora reggel felrobbantottak egy teherautót - ennek következtében egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya kigyulladt, a híd részben összeomlott.

18:52
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Javítják a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat sajtóközleményében azt írta, hogy az orosz megszállók igyekeznek megjavítani a zaporizzsjai atomerőműnek a támadásokban megrongálódott vezetékeit, és a közeljövőben össze akarják azokat kötni a krími és Donyec-medencei megszállt területekkel. A vállalat emlékeztetett arra, hogy az atomerőművet csütörtökön ismételten lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így jelenleg csak dízelgenerátorokkal működik.

Az Enerhoatom arra is kitért, hogy az atomerőmű és környékének orosz ágyúzása nemcsak az atomerőmű infrastruktúrájában, hanem az állatvilágban is komoly károkat okoz. A létesítmény elaknásított térségében az elmúlt három hónapban legalább harminc kutya, róka és vaddisznó pusztult el. Az atomerőmű blokkjainak hidegleállási állapotba helyezése miatt pedig a hűtőtó hőmérséklete 13 Celsius fokra csökkent, ami a halak tömeges pusztulásához vezetett.

19:10
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán főparancsnok: Oroszország kétszer több repülőgépet veszített Ukrajnában, mint Afganisztánban

Február 24. óta az ukrán erők kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit az afganisztáni háború tíz éve alatt a szovjet hadsereg elveszített - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében

Szám szerint 278 orosz repülőgépet Ukrajnában, szemben 118 szovjet repülőgéppel, amely Afganisztánban semmisült meg - írta a főparancsnok.

19:32
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Krasznodar 10500 embert fogadott be Hersonból

A Krasznodari város és környéke több mint 10,5 ezer embert fogodott be Herszon régióból, miután bejelentették az emberek kitelepítését a régióból – írja a RIA Novosti.

20:05
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

107 hadifogoly érkezett vissza Ukrajnába

Andrij Jermak elnöki hivatal vezetője szerint november 3-án százhét ukrán katona szabadult ki orosz hadifogságból, köztük az azovstali acélgyár 74 védője.

20:39
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecket, Makijvkát és Jaszinovataját is lövik az ukránok

Az ukrán katonák Donyecket, Makeevkát és Jaszinovataját lövik – jelentette a DPR képviseleti irodája az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordináló közös központban.

21:27
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem megsemmisített nyolc harci drónt

Az orosz légvédelmi erők nyolc ukrán drónt, valamint 13 HIMARS, Olkha és Uragan rakétát semmisítettek meg az elmúlt napban - jelentette csütörtökön Igor Konasenkov védelmi minisztériumi szóvivő.

22:00
november 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok egy óra alatt hét rakétát lőttek ki Panteleymonovkára

Az ukrán katonák egy óra alatt hét NATO-kaliberű lövedéket lőttek ki Panteleymonovkára – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) DPR képviseleti irodája.

Panteleymonovka 38 kilométerre található Donyecktől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!