Európában egyre többen már a háború utáni időket tervezik

Események

Ukrainian rescuers are dismantling the damaged structures of a residential building 2022,Conflict,November,Residential Building,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna, Harkov
KHARKIV REGION, UKRAINE - DECEMBER 02: Ukrainian rescuers are dismantling the damaged structures of a residential building, as a result of a Russian missile hit in the village of Kluhyno-Bashkyrivka, Kharkiv region on December 02, 2022. Sofia Bobok / Anadolu Agency (Photo by SOFIA BOBOK / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 283. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
06:48
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat itt találja.

07:04
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol fő temetője jelentősen nagyobb lett

Jelentősen megnőtt a sírok száma Mariupolban, a város nyugati oldalán található Starokrymske temetőben – derül ki a Maxar Technologies vállalat által közzétett új műholdfelvételekből.

Egymás mellett tettek közzé két műholdképet a temetőről, az egyik március 29-én készült, a másik november 30-án. A felvétel a sírhelyek számának nagymértékű növekedését mutatja.

Feltételezések szerint több mint 20 000 ember halt meg, de a mariupoli városi tanács szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb is lehet.

07:08
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

76-szor támadták az oroszok a határ menti településeket

Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megye Szeredyno-Budska, Znob-Novhorodska, Krasnopilska és Bilopilska településeket vették tűz alá december 2-án – közölte Dmitro Zsivickij kormányzó.

08:23
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2022. december 2-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6490 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5612 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 200 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 2-án 22 ember, köztük 6 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

09:30
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada kiterjeszti az Irán elleni szankciókat a drónok miatt

Kanada december 2-án újabb szankciókat vezetett be iráni magánszemélyek és jogi személyek ellen, köztük egy olyan cég ellen, amely segít az iráni gyártmányú Shahed-136 drónok fejlesztésében, amelyeket Oroszország a háborúban vetett be.

10:20
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország reagált a NATO-bővítésre

Oroszországnak csapatokat kell majd felállítania északon, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Ezt a védelmi minisztérium által kiadott, a katonai vezetők számára készült orosz Voyennaya Mysl című magazin decemberi száma közölte.

A mi részünkről ez szárazföldi és partmenti csapatokat, rakéta- és tüzérségi csapatokat, légvédelmi csapatokat és légierő - beleértve a pilóta nélküli repülőgépeket is – kiépítését jelenti, valamint nagy hatótávolságú, precíziós irányítású csapások tervezését igényelné Finnország és Svédország északi területein lévő célpontok ellen - áll az anyagban.

A kiadvány szerint jelenleg Finnország és Svédország esetleges felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe kell a legsürgetőbb kihívásnak tekinteni Oroszország számára, mivel a katonai blokkal közös határ több mint ezer kilométerrel megnő. Emellett rámutatnak, hogy a NATO közös haderő alakulatai ezeknek az országoknak a területén is bevethetők lennének.

10:45
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nem szállít több fegyvert az USA Ukrajnának?

Washington megtagadhatja, hogy fegyvereket szállítson Kijevnek, ha felismeri, hogy a konfliktus eszkalálódásának kockázata meghaladja az érdekeit. Erről ír Patrick Buchanan, a The American Conservative magazin szerzője, hívja fel rá a figyelmet az iz.ru hírportál.

Véleménye szerint az elmúlt hónapok ukrajnai konfliktusa megmutatta, hogy az Egyesült Államokban nagyszámú "forrófejű" van, akik készek konfliktusba keveredni egy atomhatalommal anélkül, hogy számításba vennék a következményeket. Ez a tendencia különösen a lengyelországi rakéta-incidens után volt nyilvánvaló - mondta.

"Számunkra a konfliktus legnagyobb tétje nem az, hogy ki fogja ellenőrizni Luhanszk, Donyeck vagy Herszon városát, hanem az, hogy ne rángassanak bele minket egy katonai konfliktusba, egészen a nukleáris háborúig" - figyelmeztetett.

11:10
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kisiklott egy NATO-hadifelszerelést szállító vonat

Kisiklott egy tehervonat Görögországban, amely tankokból, páncélosokból és konténerekből álló rakományt szállított.

A hadifelszerelést nem sokkal előtte rakodták át Evros kikötőjében az Endurance amerikai szállítóhajóról, és a balkáni és balti államokba szállították volna a felszerelést.

11:40
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hírszerzés: az orosz csapatok fő célja most ez a város

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette az ukrajnai válságról szóló legfrissebb hírszerzési jelentését.

Eszerint az orosz erők az általános katonai erőfeszítéseik és tűzerőjük nagy részét továbbra is a donyecki területen található Bahmut város körül összpontosítják. Ez valószínűleg a város bekerítését jelenti, észak és dél felé történő taktikai előrenyomulással.

A jelentés szerint Oroszország 2022 augusztus eleje óta Bahmutot tekinti fő támadási törekvésének.

Azt is megállapítja, hogy "reális a lehetősége annak, hogy Bahmut elfoglalása elsősorban szimbolikus" és "politikai céllá vált Oroszország számára".

12:10
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Erre figyelmeztet a külügyminiszter

Putyin arra használhatja a béketárgyalásokat, hogy feltöltse a hadseregét - figyelmeztet a brit külügyminiszter.

A The Telegraphnak adott interjújában James Cleverly azt mondta, fennáll a veszélye annak, hogy "a tűzszünetet Putyin valójában csak arra használja fel, hogy több katonát képezzen ki, több lőszert gyártson, és újjáépítse és felfegyverezze a fegyveres erőit".

Figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy kész lenne tárgyalni Putyinnal, ha valóban a háború befejezésére törekszik - amire eddig nem került sor.

12:42
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az állambiztonsági szolgálat vizsgálja a TV-csatornát

A lett állambiztonsági szolgálat közölte, hogy megkezdte a Dozhd független orosz televíziós csatorna nyilatkozatainak vizsgálatát, mert azt gyanítják, hogy a csatorna segíti az ukrajnai háborúban részt vevő Moszkva-barát csapatokat.

A Dozhd, vagyis a TV Rain Lettországból és máshonnan is sugároz, miután az orosz hatóságok bezáratták moszkvai stúdióját azzal az indokkal, hogy szándékosan hamis információkat terjesztett az ukrajnai orosz csapatokról.

A lett állambiztonsági szolgálat most azt közölte, hogy a Dozhd egyik hírműsorának egyik riportere reményét fejezte ki, hogy a csatorna sok orosz katonának tudott segíteni alapvető felszereléssel és kényelmi eszközökkel.

"A kijelentések ... felvetik a gyanút, hogy a tévécsatorna segítséget nyújt az orosz megszálló erők katonáinak" - áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy aki az orosz erőknek segít, az büntetőjogi felelősségre vonható.

A szolgálat közölte, hogy többször figyelmeztette a politikai döntéshozókat azokra a kihívásokra, "amelyek abból erednek, hogy Oroszország úgynevezett független médiumai Lettországba helyezik át tevékenységüket".

13:22
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hawk légvédelmi rakétarendszert szállít Spanyolország Ukrajnának

"Az 1. Hawkjainkat Spanyolország biztosítja" - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren pénteken, miután találkozott spanyol kollégájával, Margarita Roblesszel.

13:51
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az orosz veszteségek

Ukrajna szerint az orosz katonai veszteségek már meghaladták a 90 ezer főt, állításuk szerint 90 600 orosz katona halt meg az orosz-ukrán háború kezdete óta és 5886 orosz páncélozott harcjármű megsemmisült.

A háborúban bevetett orosz katonai eszközök közül 263 helikopter, 2917 harckocsi és 280 repülőgép is megsemmisült az ukrán hadsereg közlése szerint.

14:19
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Durva harcok

Az ukrán hadvezetés közlése szerint az elmúlt nap folyamán Donyeck és Luhanszk megyékben hat település közelében visszaverték az orosz támadásokat.

A hadsereg közlése szerint Donyeckben Szoledar, Opytne, Nevelske, Krasznohorivka és Marinka; Luhanszban pedig Chervonopopivka település közelében folytak a harcok.

14:51
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is áramszünetekre kell számítania a kijevieknek

Kijevben rendkívüli áramszüneteket vezettek be. Erről szombaton számolt be a DTEK ukrán energetikai vállalat.

"A stabilizációs áramszünetek korábban készült ütemtervei még nem lépnek életbe" - közölte a vállalat a honlapján közzétett közleményében.

Megjegyzik, hogy a DTEK energetikai mérnökei az NEC Ukrenergo szakembereivel együtt mindent megtesznek a helyzet mielőbbi stabilizálása érdekében.

Korábban szombaton az odesszai katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója, Szerhij Bratcsuk szintén azt mondta, hogy a régióban vészhelyzeti áramkimaradásokat vezettek be.

15:21
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország HIMARS-rakétavetőkkel bővíti védelmi rendszerét

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba - közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.

A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás - amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása - az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmét illetően, mert "lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy (konfliktus esetén) megütköznének a gyalogos egységek".

15:54
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Herszonban helyreállt az áramszolgáltatás

A szakemberek teljesen helyreállították az áramellátást a Nova Kakhovka járás településein, amely az ukrán légitámadások miatt szünetelt, számolt be róla az Izvesztyia hírportál a Nova Kakhovka-i közigazgatási tájékoztatás alapján.

Mint írták, "december 3-tól a körzet minden településén helyreállt az áramszolgáltatás az intenzív aknavető- és tüzérségi ágyúzás után, valamint a lakosok gázzal és vízzel is rendelkeznek. A mobiltelefon- és internetszolgáltatások működnek".

Hozzátette, hogy Nova Kakhovkában továbbra is működik a városi kazánház, ahonnan a szociálisan fontos létesítmények hőellátása történik. Megjegyzik, hogy előző nap egy újabb adag szenet szállítottak a városba, hogy ellássák a kerület alacsony jövedelmű lakosait.

16:27
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia ukrán önjáró lövegeket javít

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter december 3-án közölte, hogy országa megjavított két megrongálódott PzH2000-es önjáró löveget.

A javítás után ezeket visszaküldték Ukrajnának, továbbá a lövegekhez való lőszereket is küldtek.

16:56
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálás Herszonban

Az ukrán hatóságok Herszonban evakuálásra szólították fel a Dnyeper folyó keleti partján élőket.

A folyó az ukrán és az orosz csapatok közötti frontvonal a térségben, amióta Oroszország kivonult a körzetből. Herszon város és a régió azóta folyamatos bombázás alatt áll.

Jaroszlav Janusevics kormányzó közölte, hogy az ukrán hatóságok segítenek az embereknek az evakuálásban szombattól hétfőig - írja a Kyiv Independent.

17:28
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Donbaszba látogathat Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag az orosz ellenőrzés alatt álló Donbaszba látogat.

Az orosz média december 3-án közölte a lehetséges látogatásról szóló híreket anélkül, hogy pontos helyet vagy lehetséges dátumot neveztek volna meg.

18:41
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 15 millió ukrán hagyta el a háború kitörés óta az országot

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 14,5 millió állampolgár hagyta el Ukrajnát, ebből legalább 11,7 millió fő az Európai Unió valamely országába távozott - jelentette be Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa hivatalos Facebook-oldalán. Továbbá megjegyezte azt is, hogy Ukrajnában 4,7 millió belső menekültet tartanak nyilván.

19:19
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első Hawk légvédelmi rendszerek Ukrajnába

Megérkeztek az első spanyol Hawk légvédelmi rendszerek Ukrajnába – közölte a Twitteren Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. A miniszter Margarita Robles spanyol védelmi miniszterrel együtt tisztelegett az Ukrajnáért vívott harcokban elesett hősök emléke előtt és meglátogatták a sebesült katonákat az odesszai kórházban. Korábban arról számoltak be, hogy Spanyolország legalább hat Hawk-rendszert ad át Ukrajnának.

20:02
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz repülőgépet Donyeckben

A Donyeck megyei Pidhorodne település közelében lelőttek egy eddig ismeretlen típusú orosz repülőgépet – számolt be róla az ukrán légvédelem december 3-i közleményében.

23:18
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Zaporizzsját

Erős robbanások rázták meg az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsját. December 3-án további két megyében, Dnyipropetrovszk és Harkov térségében is megszólaltak a légiriadók. Sebesültekről és a károkról egyelőre nem érkeztek hírek - írja a lenta.

06:55
december 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről