Nem látni, hol a vége: egyre brutálisabb a háború

Események

Bakhmut, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, tüzérség, tank, Oroszország, katona
Ukrainian artillerymen from the 24th brigade load an ammunition inside of a 2S1 Gvozdika self-propelled howitzer at a position along the front line in the vicinity of Bakhmut, Donetsk region, on December 10, 2022 amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor Tkachov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 291. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:00
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

07:02
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5463 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 4120 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 134 ember, köztük 57 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:11
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

A Pentagon jóváhagyta az ukránok Oroszországon belüli csapásait

A Pentagon hallgatólagosan jóváhagyta Ukrajna Oroszországon belüli célpontok elleni nagy hatótávolságú támadásait, miután az oroszok több rakétacsapást mértek Kijev kritikus infrastruktúrájára - írta a The Times.

A lap szerint Washington csak azt a feltételt támasztotta, hogy Kijev tartsa be a nemzetközi jogot és a genfi egyezményeket, amikor az Egyesült Államok által szállított fegyvereket használja.

07:45
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább bombázzák az oroszok a Szumi régiót

A Szumi régió határ menti településeit lövik az oroszok, tegnap Znob-Novhorodszke és Seredyna-Buda településeket lőtték - írta Dmytro Zsivickij kormányzó a Telegramon.

08:26
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna rakétázta Melitopolt - videó

Az ukrán haderő tegnap este HIMARS-rakétákkal mérhetett csapást az orosz ellenőrzés alatt álló Melitopolra – írta Reuters. A Moszkva-barát hatóságok szerint a szombat esti rakétatámadásban két ember meghalt, 10 pedig megsebesült, míg az elmozdított ukrán polgármester szerint több tucat orosz halt meg.

09:01
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán aknamentesítőket képez ki az Egyesült Államok

Száz csapat ukrán aknamentesítőt képez ki az Egyesült Államok – írta a Nexta. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma idén 91,5 millió dollárt különített el az ukrajnai aknamentesítési csapatok képzésére, felszerelésére és munkájuk biztosítására.

09:37
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fokozott orosz mozgósítás Luhanszkban

Az ukrajnai kelet-luhanszki területen lévő Szeverodonyeck közelében harcoló erőinek megerősítése érdekében Oroszország fokozta a mozgósítást a terület megszállt részein - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

11:05
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnán keresztül megindul a gázszállítás

A Reuters jelentése szerint az orosz Gazprom közölte, hogy vasárnap 42,6 millió köbméter gáz szállítását tervezi Európába Ukrajnán keresztül, ami megfelel az elmúlt napok szállítási mennyiségének.

11:30
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az Oroszok a teljes költségvetésük 30%-át háborús költekezésre fordítják 2023-ban

A brit védelmi minisztérium szerint a Vlagyimir Putyin által aláírt költségvetési tervezet, amely szerint 2023-ban több mint 9 billió rubelt (143 milliárd amerikai dollárt) különítenek el a "a védelem, a biztonság és a bűnüldözés" területére, valószínűleg "túl optimista".

A védelmi minisztérium hozzáteszi, hogy ez az összeg "jelentős" növekedés az előző évekhez képest, és "Oroszország teljes költségvetésének több mint 30 százalékát" fogja kitenni.

12:09
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Január 1-től már csak rubellel lehet fizetni a megszállt területeken

Az ukrajnai Herszon régió orosz beiktatású adminisztrációja közölte, hogy megkezdte a helyben forgalomban lévő ukrán hrivnya valuta átváltását orosz rubelre, a régió Moszkva által ellenőrzött területein a hrivnya forgalom január 1-jén megszűnik.

A régió Moszkva által kinevezett adminisztrációja által szombaton a Telegramon közzétett videóban Andrej Peretonkin, az orosz központi bank helyi fiókjának vezetője azt mondta: "A lakosok kényelme érdekében és a régiónak az orosz gazdasági térbe való zökkenőmentesebb integrációja érdekében a héten a Herszon régióban a bankok megkezdték a valutaváltási műveleteket".

12:41
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés szerint nem számíthatunk békére

James Cleverly, a brit külügyminiszter azt mondta, hogy nem lát semmi olyat Oroszország részéről, ami arra utalna, hogy Putyin szeretné lezárni az ukrajnai konfliktust.

Ezzel arra a nemrégiben megjelent hírre reagált, miszerint Putyin azt sugallta, hogy béketárgyalások lehetnek a láthatáron.

Cleverly kijelentette, hogy bár Nagy-Britannia a lehető leghamarabb béketárgyalásokat szeretne, kiemelte, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, milyen körülmények között hajlandó tárgyalni Oroszországgal.

13:19
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb segély Ukrajnának

Norvégia 100 millió dollárt biztosít Ukrajnának energiahálózata helyreállítására.

"Köszönöm minden norvégnak ezt a döntést." - reagált Zelenszkij elnök.

13:35
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország újgenerációs fegyverek bevetését tervezi

Oroszország volt elnöke, Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy az ország fokozza az új generációs fegyverek gyártását, hogy megvédje magát az európai, amerikai és ausztrál ellenségektől. Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, nem közölt részleteket a fegyverekről.

Medvegyev Telegramon keresztül nyilatkozott:

Fokozzuk a legerősebb katonai eszközök gyártását. Beleértve azokat is, amelyek új elveken alapulnak.
Az ellenségünk nemcsak a mi szülőföldünk, Malorosszija kijevi tartományában ásták be magukat.
Hanem Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és egy sor más helyen is, amelyek hűséget fogadtak a náciknak".

14:00
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben

Közel egy hét óta ez az első légiriadó a fővárosban.

A kijevieknek legutóbb december 5-én kellett menedéket keresniük, amikor Oroszország több mint 70 rakétával csapott le Ukrajnára.

14:28
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt a bombázásokban

Két ember meghalt, további öt pedig megsebesült, miután orosz csapatok lőtték a déli Herszon régiót - közölte vasárnap a kormányzó.

Herszon városát novemberben foglalták vissza az ukrán erők egy kijevi ellentámadás során.

A Telegramon a kormányzó, Jaroszlav Janusevics azt írta:

Az ellenség ismét támadta Herszon lakónegyedeit.Tegnap este két ember halt meg az orosz ágyúzás következtében.

14:57
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Harckészültségben az orosz flotta

Nyolc orosz hadihajó állt harckészültségbe a Fekete-tengeren, Kalibr rakétahordozót nem észleltek.

Egy héttel ezelőtt a haditengerészet arról számolt be, hogy négy orosz hajót észleltek a Fekete-tengeren, amelyek 24 Kalibr rakétát szállítottak.

15:23
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fegyvereket kap Ukrajna

Ukrajna és Németország megállapodásra jutott további fegyverek szállításáról - közölte Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete.

Németország ígéretet tett fegyverek és lőszerek szállítására és tárgyalások folynak a modern Leopard 2-es harckocsik szállításáról.

15:59
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Herszonban a lakások 90%-ában újra van áram

Jaroszlav Janusevics, a terület kormányzója bejelentette, hogy Herszonban a fogyasztók közel 90%-a számára helyreállt az áramszolgáltatás.
A DTEK ukrán áramszolgáltató szerint az oroszok a visszavonuláskor "teljesen tönkretették" Herszon energiahálózatát.

17:12
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb részletek derültek ki Erdogan és Putyin telefonbeszélgetéséről

A Reuters jelentése szerint megvitatták a két ország közös energetikai projektjeit, főként a gázszektort érintő kérdésekre tértek ki részletesen.

A két vezető egy regionális gázközpont létrehozásáról beszélt, ami Törökországban kapna helyet.

A telefonbeszélgetés során Erdogan és Putyin a gabonaszállításokról is tárgyalt. Szó esett arról, hogy a gabonán felül más termékek importjára is sor kerülhet Oroszországból.

Moszkva az egyes szankciók feloldására szólította fel a nyugati országokat, hogy Moszkva szabadon exportálhassa műtrágyáját és mezőgazdasági termékeit - a fekete-tengeri gabonaegyezmény egy részét, amelynek feltételei Moszkva szerint nem teljesülnek.

A telefonbeszélgetésében szó esett egy 30 kilométeres biztonsági folyosó létrehozásáról is Törökország szíriai határán - közölte Erdogan hivatala vasárnap.

17:41
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij és Macron az ukrán-orosz békéről tárgyaltak

A telefonbeszélgetésre körülbelül egy héttel azután került sor, hogy Macron azt mondta, hogy ha Putyin beleegyezik az oroszországi háborút lezáró tárgyalásokba, a Nyugatnak meg kellene fontolnia, hogy biztonsági garanciákat adjon Oroszországnak.

17:52
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Még mindig 300 000 ember van áram nélkül

A helyzet javul a kritikus infrastruktúrát ért orosz dróntámadás után az Odesszai területen - közölte Makszim Marcsenko, az oblasztyi terület kormányzója.

18:16
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Lángol Donyeck belvárosa a rakétatámadás után

Játékbolt tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán rakétatámadás érte az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeck belvárosát 2022. december 11-én. Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
18:49
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Állítólag az ukránok egy Wagner-bázisra mértek csapást

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki területének kormányzója szerint robbanás történt a Wagner zsoldoscsoport kadiivkai bázisán.

A kormányzó tájékoztatása szerint "hatalmasak az orosz veszteségek" a támadás következtében - írja a Kyiv Independent.

19:29
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán kormányfő: Az orosz rakétatámadások megrongálták az ország összes hő- és vízerőművét

Az orosz erők masszív rakétatámadásai következtében megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve - írta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap a Facebookon.

Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni - hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten száz millió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására.

További 50 millió hrivnyát - 543 millió forintot - pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint 5 milliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

20:07
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Bakhmutban

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint - a Donyecki területen lévő, harcok sújtotta Bakhmutban - az orosz erők az egyik járművüket ágyúzták, miközben vizet szállítottak.

A hivatal közlése szerint a támadásban senki sem sérült meg, de az egyik autóban kár keletkezett - írja a Kyiv Independent.

20:45
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Szünetelt az odesszai kikötő működése az orosz dróntámadások miatt

Az ukrajnai Odessza kikötője vasárnap nem működött a régióban található energetikai létesítményeket ért legújabb orosz támadás után - közölte Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, de hozzátette, hogy a gabonaexport várhatóan nem kerül felfüggesztésre és folytatódni fog - írja a The Guardian.

Oroszország iráni gyártmányú drónokkal támadott két energetikai létesítményt a térségben aminek következtében 1,5 millió ember maradt áram nélkül - közölték ukrán tisztviselők.

21:39
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozza a katonai aktivitást Mariupolban

Petro Adriuscsenko, Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója szerint megnőtt a katonai aktivitás az orosz ellenőrzés alatt álló városban, például kiugróan sok harci helikopter tartott az Azovstal acélmű felé a mai napon - írja a Kíiv Independent.

00:38
december 11, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekkórházat lőttek az ukránok

Az ukrán hadsereg Donyeck bombázása során megrongált egy gyerekkórházat - állítják az oroszok. Sérültekről és a károkról még nem érkeztek hírek. Vasárnap az ukrán tüzérség nagy erőkkel támadta a donyecki régiót, több mint harminc rakétát lőve ki a területre - írja a ria.

05:27
december 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!