Az oroszok folyamatosan bombázzák az ukrán városokat, a béketárgyalások nem haladnak, messze a háború vége

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, támadás, orosz tank, megsemmisült, Trosztyanec, Ukrajna
Trosztyanec, 2022. március 28. Megrongálódott orosz tankot néz két ember a kelet-ukrajnai Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 35. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
06:12
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az orosz visszavonuló nem feledteti a robbanásokat és az aknákat

Az ukrán haderő nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit annak ellenére sem, hogy Oroszország Kijev és Csernyihiv térségében katonai tevékenységének korlátozását jelentette be - hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjel közzétett videóüzenetében.

Az államfő pozitívnak minősítette a két fél között Isztambulban folyó tárgyalásokról érkező jelzéseket, de kijelentette, hogy ezek nem feledtetik a robbanásokat és az orosz aknákat.

Egyúttal - nyugati vezetőkhöz hasonlóan - ő is óvatosságra intett azokkal az orosz közlésekkel kapcsolatban, hogy Moszkva jelentősen visszafogja katonai műveleteit több körzetben. Mint mondta, Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit, és csak tényleges orosz feszültségenyhítő lépések esetén javulhat a bizalom a két fél között.

Az orosz hadsereg még mindig nagyon komoly erővel rendelkezik ahhoz, hogy folytassa a támadásokat országunkban - mondta az elnök.

06:21
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

18 millió ember szorul humanitárius segítségre

Becslések szerint Ukrajnában 18 millió embernek lesz szüksége humanitárius segítségre az orosz invázió miatt - mondta a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) vezetője.

Francesco Rocca kifejtette, hogy az Ukrán Vöröskereszt a háború kezdete óta 400 ezer emberhez jutott el élelmiszerrel, ágyneművel, takarókkal, sátrakkal és vízzel. (Sky News)

 

06:31
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 800 ezren áram nélkül Ukrajnában

Számos településen március 28-tól újra van áram, azonban a becslések szerint

1491 településen 831 ezer lakos továbbra is áram nélkül maradt

- közölte az ukrán energiaügyi minisztérium. (Kyev Independent)

06:54
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

5000 ember halt meg Mariupolban

Mintegy 5000 ember halt meg az orosz invázióban Mariupolban,

nyilatkozta Petro Andruscsenko polgármesteri tanácsadó az NHK online csatornának.

A tisztviselő szerint a hatóságok a folyamatos harcok miatt nem tudták felmérni a Mariupolban keletkezett károk teljes mértékét.

Kiégett autóbusz Mariupolban, március 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/Stringer
08:45
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: megtévesztés lehet az orosz visszavonuló

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz kivonulási ígéret célja a félrevezetés - írja a BBC.

Az ukrán hadsereg szerint a kivonulások "valószínűleg egyes egységek rotációjáról" van szó, amelynek célja az ukrán katonai vezetés félrevezetése. 

A frissítés a Pentagon szóvivőjének, John Kirbynek a kijelentéseit idézi, aki szerint a Kijevet fenyegető veszély fennmaradt.

09:20
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Nehézfegyverekkel lőnek az oroszok egy várost Luhanszkban

Áldozatok is vannak, de ezek száma egyelőre nem ismert - írta a Nexta.

10:03
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ezért vonultak vissza az oroszok a brit védelmi minisztérium szerint

A súlyos veszteségeket elszenvedő orosz csapatok kénytelenek visszavonulni Oroszország, illetve Fehéroroszország területére, hogy újraszerveződjenek és utánpótlást szerezzenek - írja szerdai napi jelentésében a brit védelmi minisztérium. A tárca szerint

Mint írják, az orosz erők vélhetően továbbra is nehéztüzérségi támadásokkal próbálják ellensúlyozni a korlátozott szárazföldi manőverező képességeiket.

A brit védelmi minisztérium szerint, azon orosz kijelentés, miszerint a továbbiakban Donyekcre és Luhanszkra öszpontosítanak, beismerése annak, hogy a csapataik nem tudnak több fronton egyszerre előtertörést elérni.

10:09
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat lehetett hallani Kijev közelében

Szerda reggel is megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, majd

- számolt be a BBC tudosítója.

Az ukrán fővárosban tartózkodó Jeremy Bowen a Twitteren azt írta, hogy a tüzérségi eszközök hangját a belvárosban is hallani lehetett. Bowen azt is hozzátette: nem világos, hogy az orosz vagy az ukrán csapatok, esetleg mindketten lőttek-e.

10:35
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

9 ezer menekült érkezett Magyarországra kedden

5 607 fő lépett be Magyarország területére március 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 248 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írja szerdai reggeli közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség

2 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 1589 ember, köztük 623 gyermek érkezett Budapestre vonattal kedden Forrás: Nagy Boglárka

Budapestre kedden 1589 ember, köztük 623 gyermek érkezett vonattal - írja szerda reggeli közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken

17 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

10:48
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

12 halálos áldozata van a mikolajivi igazgatási központ elleni támadásnak

Eddig 12 áldozat holttestét emelték ki a mentőcsapatok annak kilencemeletes épületnek a romjai közül, amelyet kedden ért rakétatalálat Mikolajivben - közölte az ukrán vészhelyzeti minisztérium szerda reggel a Twitteren.

A regionális igazgatási épületet elleni csapásban 33-an sérültek meg,

18 embert pedig sikerült kimenteni a törmelékek közül.

A mentőcsapatok továbbra is a helyszínen a dolgoznak.

A támadás célpontja vélhetően a helyi kormányzó, Vitalij Kim lehetett, de ő nem tartozkodott az épületben ekkor.

11:10
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai és ipari célpontokat bombáztak az oroszok Nyugat-Ukrajnában

Katonai és ipari létesítményekre lőtt kedden az orosz hadsereg Hmelnyick megyében – írja a Karpatalja.ma Szerhij Hamalij, a terület katonai közigazgatásának vezetőjének közlése alapján.

Mint írják, napközben a Sztarosztjantinyivi katonai objektum ellen intéztek légitámadást, éjszaka pedig három csapást mértek a környékbeli ipari objektumokra.

A kormányzó szerint a tüzet mindenhol sikerült lokalizálni. Az áldozatok pontos számáról egyelőre nincs információ. A lap azt is megjegyzi, hogy a háború kitörése óta először érte rakétatámadás a területet.

11:14
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Három humanitárius folyosót nyitnak meg szerdán

Három humanitárius folyosót nyitnak meg szerdán a civilek evakuálására  - közölte Irina Verescsuk, miniszterelnök-helyettes. Az egyelőre nem derült ki, hogy hol nyitják meg ezeket a folyosókat.

11:27
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Lakónegyedet ért találat egy luhanszki városban

Lakónegyedet ért támadás szerda reggel Liszicsanszkban - közölte a megyei közigazgatási hivatal vezetője a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson. Ahogy korábban írtuk, szerda reggel az orosz erők nehéztüzérséggel lőtték a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében található várost.

Szerhij Hajdaj arról tájékozatott, hogy több panelházban kiterjedt károk keletkeztek, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak.

Ukrán médiaforrások áldozatokról is hírt adtak, de pontos számukat még nem tudni.

11:33
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

"Csendesen" telt az éjszaka Kijevben

Viszonylag csendesen telt az éjszaka az ukrán fővárosban, bár a környékről ágyúzást lehetett hallani - mondta szerda reggel a televízióban Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko kijevi polgármester első helyettese.

Ahogy korábban is írtuk, a város környékén robbanásokat lehetett hallani az éjszaka, de az nem világos, hogy melyik fél nyitott tüzet.

Kedd délutáni helyzetjelentésében az ukrán vezérkar még azt közölte, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyéből Fehéroroszországba.

11:52
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi maradt a lakóházból a rakétacsapás után - videó

A Twitteren tettek közzé egy felvételt az egyik lakóépületről, amit szerda reggel ért rakétatámadás Liszicsanszkban.

Az áldozatok száma egyelőre nem ismert.

12:13
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Csernyihiv kormányzója nem látja, hogy csökkent volna az orosz csapatok aktivitása

Nem látja Csernyihiv kormányzója, hogy az orosz csapatok csökentették volna az aktivitásukat a régióban, annak ellenére hogy Moszkva ezt ígérte - írja a The Guardian

Hiszünk ebben? Természetesen nem - írta Vjacseszlav Chaus a Telegramon. A kormányzó arról is beszámolt, hogy szerdára virradó éjjel az orosz erők tüzérségi támadásokat és légicsapásokat hajtottak végre Nyizsinben és Csernyihivben.

 

12:52
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Volt NATO-parancsnok: Addig nem lesz béke, amíg Putyin az orosz elnök

Amíg Putyin a Kremlben van, addig nem lehet béke Európában - mondta a BBC-nek Sir Richard Shirreff, a NATO volt európai főparancsnok-helyettese. 

Shirreff azt is hozzátette:gyanakvó azzal az orosz ígérettel szemben, amely szerint csökkentik a katonai aktivitást Kijev és Csernyihiv környékén.

– Ez szinte biztosan annak a felismerése, hogy a több fronton való előretörés terve kudarcot vallott – mondta Shirreff, aki azonban azt sem zárta ki, hogy a bejelentés "egyfajta félervezetés" lehet.

A szakértő arról is beszélt, hogy egyelőre nem látja a NATO-erők képességeinek olyan mértékű felfutását, ami szerint elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy Oroszországot elrettentsék a további agressziótól.

13:03
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint 17 ezer embert veszítettek az oroszok az ukránok szerint

17 300 embert vesztettek az orosz csapatok a háború február 24-i kezdete óta - írja a The Kyiv Independent az ukrán fegyveres erők közlése alapján.

Szerintük az oroszok emellett elvesztettek már többek között 131 repülőt, 131 helikoptert, 605 tankot és 1723 páncélozott csapatszállító járművet.

13:27
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint embert hurcoltak el egy mariupoli szülészetről

Az orosz csapatok több mint 70 embert, nőket és az egészségügyi személyzet tagjait hurcolták el egy mariupoli szülészetről - jelentette be szerdán az azovi-tengeri kikötőváros vezetősége Telegram-üzenetben.

A közlés szerint mind ez idáig összesen több mint 20 ezer mariupolit hurcoltak el akaratuk ellenére távoli orosz városokba, az embereket az irataiktól is megfosztották.A tájékoztatást független forrásokból nem lehet megerősíteni, mert a város február vége óta blokád alatt áll.

13:33
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta az ukrán elnök tanácsadója az orosz csapatmozgásokról

Oroszország Ukrajna északi részéről keletre vezényli át a csapatait, hogy megpróbálja bekeríteni az ukrán csapatokat, de Kijev környékén is hagynak egységeket, amelyekkel leköthetik a fővárost védő ukrán erők egy részét - mondta Olekszij Arestovics.

13:33
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

1200 embernek segítettek kedden a humanitárius tranzitponton

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 1161 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 271 ember töltötte a létesítményben.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bővebben erről ITT írtunk.

13:40
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint négymillióan menekültek el Ukrajnából

Több mint négymillióan menekültek el Ukrajnából az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán.

A főbiztosság összesítése szerint

a menekültek pontos száma 4 019 287.

A háború kezdete előtt körülbelül 44 millióan éltek Ukrajnában.

Már több mint négymillióan menekültek el Ukrajnából Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legtöbb menekült (2,34 millió) a lengyel határ felé indult útnak, míg Romániába 609 ezren érkeztek.

Ugyancsak százezrek menekültek Moldova, Magyarország és Szlovákia irányába. Németországba több mint 280 000 ukrán állampolgár érkezett. Mivel a schengeni övezet belső határain nincsen állandó határellenőrzés, és az ukrán útlevéllel rendelkezők 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Németországban, valós számuk ennél valószínűleg sokkal magasabb.

14:50
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint nem történt áttörés a keddi béketárgyaláson

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatót tartott a törökországi béketárgyalásról szerdán.

Itt azt mondta, hogy nem történt áttörés a tárgyalás során.
Pozitívum, hogy az ukrán fél elkezdte pontosan kidolgozni és papírra vetni a javaslatait, ezt eddig nem sikerült elérnünk- mondta Peszkov.

Emellett Peszkov azt is mondta, hogy nem történt előrelépés, vagy olyasmi ami ígéretes lenne- írja a BBC az Interfax hírügynökség nyomán.

14:57
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Csernyihiv ellen óriási támadást indított az orosz sereg

A Guardian azt írja, hogy a város polgármestere azt mondta, hogy nem igaz, hogy az orosz csapatok csökkentenék a régióban a hadi jelenlétet, ugyanis "kolosszális támadást" indítottak a város ellen.

A polgármester szerint pont az ellenkezője történt annak, mint amit az oroszok mondtak.

Azt is mondta, hogy 25 ember sebesült meg a támadásokban, ők kótházban vannak.

15:06
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Műholdképeken a rommá lőtt Mariupol - videó

15:20
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

64 ukrán katonai objektumot semmisítettek meg az oroszok az elmúlt egy napban

Hmelnyickij megyében nagypontosságú levegő-föld rakétákkal üzemanyag-raktárakat, a Donyeck megyében található Kamjanka községnél pedig Iszkander harcászati rakétával üzemanyag- és tüzérségi lőszerraktárt semmisített meg az orosz haderő - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatása szerintaz elmúlt 24 óra alatt összesen 64 ukrán katonai objektumot pusztítottak el.Konasenkov közéjük sorolta az ukrán különleges műveleti erők Mikolajiv megyei főhadiszállását.

15:24
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy rakéta csapódik egy igazgatási épületbe Mikolajivben

Egy videót tett közzé a Twitteren az ukrán külügyminisztérium arról, ahogy egy rakéta becsapódott Mikolajivben a regionális igazgatási központ épületébe kedden.

A támadásnak 12 halálos áldozata van.

15:31
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint már 124 repülőt veszített az ukrán légierő

Légiharcban lelőtték az ukrán légierő egy Szu-24-esét, a légvédelem pedig megsemmisített 10 drónt - mondta az orosz katonai szóvivő szerdán. 

Igor Konasenkov vezérőrnagy beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 124 repülőgépet és 77 helikoptert, 214 légvédelmi rakétarendszert, 321 pilóta nélküli légi járművet, 1752 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 184 rakéta-sorozatvetőt, 734 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1640 speciális katonai járművet veszítettek.

16:01
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szakértőket nevezett ki a feltételezett háborús bűnök kivizsgálására

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerdán kinevezett három emberi jogi szakértőt, hogy vizsgálják ki az Ukrajnában elkövetett feltételezett háborús bűnöket.

A független testületet a norvégiai Erik Mose vezeti. Mose a norvégiai legfelsőbb bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága bírája, valamint a ruandai népirtás ügyében vizsgálódó nemzetközi törvényszék elnöke volt.

A csoport két másik tagja Bosznia-Hercegovina emberi jogi ombudsmanja, Jasminka Dzumhur, illetve a kolumbiai Pablo de Greiff, az ENSZ szakértője.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március 4-én határozatot fogadott el, amelyben nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta az ukrajnai háborúban elkövetett jogsértések felderítésére egyelőre egyéves mandátummal. A Kijev által benyújtott szöveg elítélte az orosz agresszióból fakadó jogsértéseket, és az orosz hadsereg azonnali kivonására szólított fel.

A nyomozók feladata az lesz, hogy fogadják, összegyűjtsék és elemezzék a jogsértésre vonatkozó bizonyítékokat az esetleges jövőbeli bírósági tárgyalások céljából, illetve azonosítsák az elkövetőket és a felelősöket.

16:04
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Volt orosz külügyminiszter: Moszkva félrevezet mindenkit

Putyint az ukrán ellenállás álcázott diplomáciai lépésekre kényszerítette - idézte a Sky News Andrej Kozirev, egykori orosz külügyminiszter Twitter-bejegyzését.

A politikus szerint, aki 1990 és 1996 között volt az orosz diplomácia vezetője, Moszkva visszalépési ígérete

Kozirev azt is hozzátette, hogy Putyin "csakis az erő nyelvét érti".

16:20
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

A románok szerint az oroszok engedték el a Fekete-tengeren sodródó ukrán aknákat

Katonai szakértők szerint a Fekete-tengeren sodródó ukrán tengeri aknákat két orosz kotróhajó szedte fel és vélhetően szándékosan engedte szabadon, hogy a tengeri áramlatok elsodorják őket - írta szerdán a román Adevarul hírportál.

Constantin Ciorobea tartalékos ellentengernagy, a román haditengerészet vezérkari főnökének volt helyettese kizártnak tartja, hogy vihar letéphette volna a horgonyokról a tengeri aknákat, amelyekkel az ukránok vontak védővonalat Odessza kikötője elé. Elmondta: tudomása van arról, hogy az orosz haditengerészet március 15-én Odessza térségébe küldte két kotróhajóját, vélhetően azért, hogy biztonságos útvonalat szabadítsanak fel egy esetleges partraszálláshoz az orosz hadihajók számára.

Levágták a horgonyokról az aknákat, és legalább néhányat közülük szabadjára engedtek. Aztán néhány nap után, március 18-án kiadták a figyelmeztetést – vélekedett Ciorobea. Szerinte ezt a "munkahipotézist" igazolja az is, hogy a Fekete-tengeren szabadon sodródó aknák veszélyéről nem az odesszai, hanem az orosz novorosszijszki NAVTEX-állomás adott ki elsőként figyelmeztetést, és meglepő módon ezzel egy időben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is közleményt adott ki az ügyben, holott nincsen semmilyen kompetenciája a témában.

16:51
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Légicsapás érte a Vöröskereszt épületét Mariupolban

Légicsapás érte a Vöröskereszt épületét Mariupolban - írja az AFP az ombudsman közlése alapján.

Ukrán tisztviselők humanitárius katasztrófától tartanak

az orosz erők által ostromlott kikötővárosban.

17:45
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Így változott meg Mariupol a háború kitörése óta - videó

Az AP News előtte-utána műholdfelvételen mutatja be, hogy mekkora pusztítás történt a városban.

17:49
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők nem tettek le Kijev körbezárásáról

Az ukrán vezérkar szerint megtévesztő a bejelentés az orosz csapatkivonásokról Kijev és Csernyihiv környékéről, valójában Moszkva nem mondott le az ukrán főváros körbezárásának tervéről - idézte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a katonai vezetés közleményét.

A vezérkar közölte: bizonyos jelek arra utalnak, hogy az oroszok egységeket csoportosítanak át annak érdekében, hogy a fő erőket keleti irányba összpontosíthassák. "Az úgynevezett csapatkivonás valószínűleg az egyes egységek rotációja, és célja az ukrán fegyveres erők katonai vezetésének félrevezetése, valamint olyan illúzió keltése, miszerint a megszállók nem akarják körbezárni Kijevet  - állította a vezérkar.

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.
A vezérkar szerdán, déltájban közzétett helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a csernobili atomerőműnél folytatódik az orosz csapatok létszámának növelése. Vegyes haditechnikai eszközökből álló hadoszlop mozgását rögzítették a Kijevtől északnyugatra fekvő Ivankiv település felől a csernobili atomerőmű irányába.Ugyancsak az ukrán vezérkar jelentette, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz mintegy kétezer katona érkezett erősítésként Georgia orosz ellenőrzés alatt lévő területeiről, azaz Abháziából és Dél-Oszétiából.

18:03
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett az áldozatok száma Mikolajivban

Közben 15-re emelkedett a déli országrészben a mikolajivi megyei kormányzói hivatal épületét kedden ért támadás következtében meghaltak száma.

A kilencemeletes épületbe orosz lövedék csapódott be, és szinte teljesen romba döntötte a hivatalt. Az ukrán katasztrófavédelem még folytatja a mentési munkálatokat.

Az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai Mikolajivban, 2022. március 30-án Forrás: MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata/-

Az észak-ukrajnai Csernyihiv térségében Nyizsin települést támadták az orosz erők még kedden, a helyi polgármester szerdán a Facebookon arról számolt be, hogy

egy polgári személy meghalt, hat - köztük egy gyermek - megsérült.

Tíz lakóházban keletkeztek károk.

A Donyeck megyei Liszicsanszk város elleni szerdai orosz nehéztüzérségi támadás következtében négytagú család sérült meg repeszektől, a két gyermek súlyos állapotban van - hozta nyilvánosságra Szerhij Hajdaj, a megye katonai adminisztrációjának vezetője. A Telegram üzenetküldő portálon nem sokkal később Hajdaj arról adott hírt, hogy egy

Liszicsanszkból indult evakuációs buszt tűz alá vettek az orosz erők.

Hozzátette, hogy senki nem sérült meg, és az elmúlt napon 260 lakost menekítettek ki a városból.

Az Ukrajinszka Pravda helyi hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban elrabolták az ukrán ortodox egyház egyik papját, Szerhij Csudinovicsot. Szemtanúk szerint a papot a templomból hurcolták el ismeretlenek, akik rendőröknek adták ki magukat.

A templomot átkutatták, a bent lévő híveket igazoltatni próbálták,

azonban az emberek nem adták át nekik irataikat. A pap Herszonban ismert civil aktivista és önkéntes is egyben - írta a hírportál.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 131 orosz repülőgépet, ugyanennyi helikoptert, hét hadihajót, 605 harckocsit, 1723 páncélozott harcjárművet, 305 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt.

18:31
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Irpiny városban 300 civil halt meg a polgármester szerint

A városban mint egy 300 civil, 16 területvédelmi képviselő és 50 katona halt meg Alekszandr Makrusin polgármester szerint.

19:09
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Emberek százai állnak sorba élelemért Mariupolban - fotó

Az egyesült államokbeli Maxar Technologies vállalat új műholdfelvételein látszik, ahogy több száz ember áll sorban egy szupermarket előtt a dél-ukrajnai Mariupol városában kedden. A drámai jelenetről a The New York Times számolt be.

A teljes hírt itt olvashatja.

19:26
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadásra készülnek az oroszok

Az orosz erők átcsoportosulnak, új offenzívára készülnek az ukrán védelmi minisztérium szerint - írja a Reuters. Oroszország fő célja a kelet-ukrajnai ukrán erők bekerítése - mondta Oleksandr Motuzyanyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz erők továbbra is megpróbálják elfoglalni Mariupol kikötővárost és a luhanszki Popasna és Rubizhne városokat - tette hozzá. Megfigyelték ugyan az orosz erők elmozdulását Kijev és Csernyihiv térségéből, de ezt nem tekinti tömeges visszavonulásnak - mondta.

19:36
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin üzent: ezt követeli Ukrajnától

Vlagyimir Putyin francia kollégájával, Emmanuel Macronnal kedd este folytatott telefonbeszélgetése során kijelentette, hogy Mariupol orosz ágyúzása csak akkor ér véget, ha a várost védő ukrán csapatok megadják magukat - közölte a Kreml.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

20:57
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok átcsoportosítása zajlik

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint

A kép illusztráció Forrás: Sputnik via AFP

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy az orosz haderő minden fő feladatát elvégezték ezeken a területeken, és az orosz csapatok átcsoportosításának célja

Korábban az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy nem látják az orosz csapatok tömeges kivonását Kijev és Csernyigov irányában.

20:58
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos információkat osztottak meg az orosz csapatok mozgásáról

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz csapatok tervezett átcsoportosítása zajlik Kijev és Csernyigov térségben.

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy az orosz erők minden fő feladatát elvégezték ezeken a területeken.Az orosz csapatok átcsoportosításának célja a kiemelt területeken az akciók aktiválása és a teljes Donbasz régió felszabadítása.

Korábban az ukrán védelmi minisztérium kijelentette, hogy nem észlelik az orosz csapatok tömeges kivonását Kijev és Csernyigov térségben.

21:19
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Videón egy megsemmisült orosz harckocsi

Egy Mariupolból származó videón látható egy megsemmisült és két elfogott orosz T-72B3 típusú harckocsi.

22:16
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Erőteljes robbanás rázta meg Harkovot - videó

23:17
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatámadás érte Dnyipro városát

A hatóságok egyelőre nem árulták el, hogy mi volt a támadás célpontja. Az egymillió lakosú közép-ukrajnai várost ez idáig csak kevés rakétatámadás érte. A legsúlyosabb megrongálta a repterét.

23:24
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Döbbenetes felvételen egy orosz hadoszlop elleni támadás - videó

Ukrán UAV felvételek láthatóak azon a videón, amelyen egy orosz hadoszlop elleni támadás utóhatásait mutatják be, köztük különböző járműveket.

23:32
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Hazudhatnak Putyinnak bizalmasai az orosz hadsereg ukrajnai sikereiről

„Információink vannak arról, hogy Putyin és a katonai vezetői között feszültség lehet" - nyilatkozta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója.

Úgy gondoljuk, hogy Putyint félretájékoztatják tanácsadói arról, hogy milyen rosszul teljesít az orosz hadsereg, és hogy az orosz gazdaságot megbénítják a szankciók, mert vezető tanácsadói túlságosan félnek elmondani neki az igazat.

Hozzátette, hogy ebből egyre világosabbá válik, hogy Putyin háborúja stratégiai baklövés volt, amely hosszú távon gyengébbé teszi Oroszországot, és egyre inkább elszigeteli azt.

00:21
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Így kerülgetik az aknákat az ukrán sofőrök - videó

Kijevtől nem messze, Borodjanka közelében alig lehet közlekedni az utakon az aknáktól.

00:23
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok kivonulnak Csernobilból

Az orosz erők megkezdik kivonulásukat a csernobili atomerőműből – jelentette az AFP az amerikai Pentagonra hivatkozva - erről ír a The Guardian.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az orosz csapatok „elsétálnak" a létesítményből, és Fehéroroszországba mennek.

00:41
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Az oroszok karnyújtásnyira vannak Mariupoltól

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint az orosz erők "nagyon-nagyon közel" vannak Mariupol városközpontjához - írja a BBC. A Pentagon újságíróinak tartott tájékoztatóján Kirby azzal vádolta Oroszországot, hogy polgári infrastruktúrát, lakóépületeket és kórházakat céloz meg.

- mondta Kirby.

- jelentette ki, majd hozzátette, hogy

"megfelelő időben" az Egyesült Államok felülvizsgálja a háború tanulságait és az ukrán erők támogatásában betöltött szerepét.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a színház megsemmisült épületéről a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Forrás: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/-
01:36
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Atomfegyvert szállító orosz repülők léphettek be a svéd légtérbe

A svéd TV4 híradója szerint március 2-án nukleáris fegyverekkel felszerelt orosz repülőgépek léptek be Svédország légterébe - erről ír a SkyNews. A svéd TV4 híradójának egy forrás azt mondta, hogy

a lépés szándékos megfélemlítés volt, a támadógépeket nukleáris fegyverekkel látták el, "amit az orosz pilóták egyértelműen megmutattak". 

07:13
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború fejleményeiről ITT írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!