Megszólaltak a szirénák Kijevben, az ukránok ellentámadást indítottak Harkovban

Események

Ukrán válság 2022, háború, ukrán, orosz, harc, Kijev, rom, pusztítás
Kijev, 2022. március 3. Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt épületnél Kijevben 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Ez volt élő közvetítésünk az ukrán-orosz háború kilencedik napjáról. A folytatást itt találja.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül92 bejegyzés
01:00
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Korábbi közvetítésünk

Korábbi közvetítésünket ITT találja!

01:17
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonák Herszon utcáin

Az oroszok már bevették Herszont, a Krím-félszigettől északnyugatra fekvő dél-ukrajnai várost.

Ezen a videón az látható, hogy orosz katonai járművek haladnak végig a város utcáin.

01:42
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A franciák átirányítják a Charles de Gaulle anyahajót a keleti NATO-államok védelmére

A francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hadihajó elhagyta Ciprust, ahol eddig azért állomásozott, hogy a közel-keleti terrorelhárító misszióókban vegyen részt. A hajó olyan pozíció felé tart, ahonnan felderítő repülésre tud gépeket indítani - mondta Florence Parly francia védelmi miniszter a BFMTV-nek. 

Küldetésünk szigorúan elrettentő, nincsenek háborús szándékaink– mondta a miniszter. A Rafale vadászgépek és felderítő repülőgépek feladata a NATO keleti szárnyának megerősítése.

02:22
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

05:15
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nem érte találat az erőművet

Az erőműkomplexumon kívül, egy oktató épület gyulladt ki a zaporizzsjai atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Az ukrán illetékesek nem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást a környéken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss videójában kijelentette, hogy Oroszország a háborúban "nukleáris terrorizmushoz" folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.

- húzta alá az ukrán elnök.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

A Zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője a Facebookon azt írta, hogy a tűzoltóknak sikerült bejutniuk a létesítménybe, és nincs sugárveszély.

05:46
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban

Akadozik több független internetes hírportál és a Facebook elérhetősége Oroszországból - jelentette az AFP francia hírügynökség péntek hajnalban.

A GlobalCheck nevű internetes szolgáltatás és a hírügynökség Moszkvában dolgozó munkatársai egyaránt azt tapasztalták, hogy nem lehet elérni a világ legnagyobb közösségi oldalát, a Meduza, a Deutsche Welle, a Szabad Európa oldalát és a BBC orosz szolgáltatását sem.

Képünk ilusztráció Forrás: Luisella Planeta Leoni / Pixabay

A Meduza úgy tudja, hogy egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.

05:56
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi - jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.

Boris Johnson Forrás: AFP/Jessica Taylor

Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azt követően, hogy orosz csapatok támadása miatt tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.

- idézi a brit kormány közleménye Johnsont.

07:04
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Eloltották a tüzet

Sikerült eloltani a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél, ahol egy oktatóépület gyulladt ki az erőműkomplexumon kívül az orosz csapatok támadását követően. A tűzesetnek nincsenek sérültjei.

07:48
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az atomerőmű

08:02
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Tudták, mit csinálnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében kijelentette: az orosz tankok nem véletlenül lőttek az atomerőműre:

Ezek a tankok fel vannak szerelve hőkamerákkal, úgyhogy tudták, mit csinálnak"

- hangsúlyozta Zelenszkij.

08:11
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Blokkoltak két híroldalt Oroszországban

A hozzáférést a főügyészség 2022. február 24-én kelt, az információról, az információs technológiáról és az információ védelméről rendelkező törvény megsértésére hivatkozó határozata alapján korlátozták.

Péntekre virradóra az orosz felhasználók beszámolója szerint a Meduza és a Szabadság Rádió mellettgondot jelentett a BBC orosz szolgálata és a Deutsche Welle német műsorszolgáltató honlapjaihoz való hozzáférés is.Utóbbi médium adását Oroszországban korábban megszüntették, munkatársait pedig megfosztották az akkreditációtól. A felhasználók a Facebook működésében is komoly fennakadásokról számoltak be.

A Roszkomnadzor kedden, szintén a főügyészség kérésére blokkolta a hozzáférést az Eho Moszkvi rádióállomás és a Dozsgy online televízió adását. Csütörtökön az Eho Moszkvi igazgatótanácsa úgy döntött, hogy felszámolja az 1990 augusztusa óta sugárzó adót.

A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai "különleges hadműveletéről".A hatóság azt állította, hogy e "hamis információk" a harci műveletek módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásokra és a polgári áldozatokra vonatkoztak. A két médiumban emellett felhívások hangzottak el nyilvános tömegrendezvények megszervezésére Oroszországban.

08:36
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Egy millió dollárt ajánlott fel egy orosz üzletember Putyin elfogásáért

Egy millió dollárt ajánlott fel egy orosz származású üzletember azoknak, akik letartóztatják Vlagyimir Putyint - írja a Fox News.

Alex Konanykhin a közösségi-oldalán jelentette be a felajánlását. Posztjában úgy fogalmazott, a jutalom azoknak a tiszteknek jár, akik "eleget tesznek alkotmányus kötelességüknek" és a nemzetközi jog értelmében letartóztatják Putyint, mint "háborús bűnöst".

08:43
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Szétlőtt orosz járművekről közölt képeket az ukrán védelmi minisztérium

Megsemmisített orosz katonai járművekről közölt képeket az ukrán védelmi minisztérium a Twitter-oldalán péntek reggel.

A bejegyzés szerint a fotók a Kijev melletti Brovary közelében készültek.

08:56
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megtalálták az ukrán bácsit, aki a Nyugatinál tűnt el

Csütörtökön a XXII. kerületben, az utcán találtak meg a rendőrök azt az idős ukrán férfit, akit hozzátartozói a Nyugati pályaudvaron veszítettek szem elől szerdán - írja a Police.hu. A közlemény szerint az Ukrajnából Budapestre érkezett, itt elszállásolt család szerdán akart tovább utazni Prágába. ANyugati pályaudvaron csomagjaikat pakolták ki a taxiból, amikor a 82 éves férfi elkeveredett mellőlük.

Miután bejelentették az eltűnést, a Budapesti Rendőr-főkapitányság körözést adott ki, és azonnal keresni kezdték a magyarul nem beszélő bácsit.

Miután megtalálták az idős férfit a mentők kórházba vitték, ahonnan másnap családtagjaival együtt távozott.

09:09
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Három merényletkísérletet élt túl az ukrán elnök a héten

Három merényletet élt túl a múlt héten Volodimir Zelenszkij - tudta meg a The Times. A lap értesülését az ukrán védelmi minisztérium is megerősítette.

A merényleteket ráadásul az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) háború-ellenes tisztjei segítettek megakadályozni,

ők riasztották az ukrán hatóságokat.

Zsoldosok vadásznak az ukrán elnökre Forrás: AFP/Ukraine Presidency

A lap korábban azt írta, hogy az ukrán elnökre 400 orosz zsoldos vadászik, akik hetekkel ezelőtt érkeztek meg Kijevbe, hogy lefejezzék az ukrán vezetést.

09:13
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az orosz értékpapírok kereskedelmét az amerikai tőzsdén kívüli piacon

Az amerikai pénzügyi szektor felügyeletéért felelős Finra csütörtökön felfüggesztette a tőzsdén kívüli kereskedést számos, az Egyesült Államokban jegyzett orosz vállalat papírjaival.

A tilalom a Sberbank, a VTB, a Globaltrans, a Lenta, az NLMK, a NOVATEK, a Gazprom, a Lukoil, a Norilsk Nickel, a PhosAgro, a RusHydro, a Tatneft, a Gazprom Neft, a Polyus, a Severstal, a Rosneft, a Surgutneftegaz és a VK letéti jegyeire (ADR) vonatkozik.

Előzőleg a Londoni Értéktőzsde (LSE) jelentette be, hogy felfüggeszti a kereskedést 27 orosz cég papírjaival.

09:33
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz az oroszok által szétbombázott Borodianka - videó

Az AFP hírügynökség Twitter-oldalán osztott meg egy felvételt a Kijevtől 60 kilométerre található Borodiankából.

A videón látható, hogy az orosz tüzérségi csapásokban több épület teljesen megsemmisült, vagy jelentősen megrongálódott.

09:37
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Elfoglalták az oroszok Európa legnagyobb atomerőművét

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

09:49
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nobel-díjas tudósok szólaltak fel a békéért

Több mint száz Nobel-díjas írta alá azt a kiáltványt, amelyben az ukrajnai háború befejezésére és az orosz csapatok Ukrajnából való kivonulására szólítottak fel.

Csütörtökön kiadott kiáltványukban a tudósok azzal érveltek, hogya tudomány erős fegyvereket adott a politikusok kezébe, de nekik azokat békés célokra kell használniuk.

– A maghasadás felfedezése megteremtette az alapot a nukleáris pusztító fegyverek megépítéséhez. Jelenlegi mennyiségük alkalmas arra, hogy a Földet lakhatatlanná tegyék az emberek számára, és megsemmisítsék az emberi civilizációt. Ilyen fegyvereket ezért soha nem szabad használni! – fogalmaztak.

A kiáltványt aláíró 103 tudós hangsúlyozta, hogy "a tudományos felfedezéseket kizárólag békés célokra, valamint a világ jóléte és boldogsága érdekében lehet felhasználni, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának tiszteletben tartásával".

Felszólítjuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jog szerinti megállapodásokat, hívja vissza fegyveres erőit, és kezdjen tárgyalásokat, teremtsen békét – zárul a nyilatkozat.

A kiáltványt, amelyet a világ sok országának tudósai írtak alá, a Max Planck Társaság és a Nobel-díjasok lindaui találkozója nevű szervezet kezdeményezte.

09:58
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága

Elég erősek vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában.

Az interjú összefoglalóját itt tudja elolvasni.

10:03
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Március 8-ig zárva lesz az orosz értéktőzsde

Nem nyit ki az orosz értéktőzsdemárcius 5-én, 7-én és 8-án - jelentette be pénteken a börze.

Oroszországban szombaton munkanap lesz, amivel ledolgozzák a hétfőt, így háromnapos munkaszünet lesz vasárnaptól országosan.

A moszkvai értéktőzsde utoljára egy hete pénteken volt nyitva.

Akkor a rubel elszámolású MOEX index 21,20 százalék emelkedéssel, 16 060,83 ponton zárt, egy hét alatt 30,66 százalékkal gyengült. A dollárban számított RTS index múlt pénteken 26,12 százalékkal, 936,94 pontra erősödött, egy hét alatt 35,99 százalékkal süllyedt.

10:16
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Normális a háttérsugárzás a zaporizzsjai atomerőműnél

Normális a háttérsugárzás a régióban - írta a RIA Novosztyi hírügynökség az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzatának közlése alapján.

Az objektum területén korábban tűz volt, amelyet eloltottak.

A RIA Novosztyi idézte Dmitro Orlovot, Enerhodar polgármesterét - a létesítmény ennek a városnak a területén található - arról, hogy a településen és az erőműben nem folynak harcok.

10:25
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ugatással jelzik az ukrán rendőrkutyák, ha közeledik az ellenség

A kutyus neve Bayraktar, és jelenleg a kijevi rendőrség kiképzőhelyén arra tanítják be, hogy ugatással jelezze, ha az ellenség közeledik - írja Twitter-oldalán az ukrán külügyminisztérium.

10:41
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok Kijev bekerítésére koncentrálnak

Az ukránok szerint az oroszok Kijev bekerítésére koncentrálnak

Az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán több alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, és felszólították az embereket, hogy siessenek az óvóhelyekre.

Az ukrán hatóságok állítása szerint

az országot egy hete támadó orosz csapatok elhagyták a Kijevtől északnyugatra levő hosztomeli repülőteret,

amelyet az offenzíva első napjaiban elfoglaltak.

Ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművel haladnak légiriadó alatt egy néptelen sugárúton Kijevben március 1-jén Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A stratégiai fontosságú Mariupol déli kikötővárost időközben a hírek szerint teljesen körülzárták, és az orosz erők "jelentős technikai fölénnyel rendelkeznek". Támadás érte továbbá az ukrán légvédelmi rendszert a Fekete-tenger partján. Ezeket az ukrán közléseket független forrásból nem tudták megerősíteni.

10:46
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányszóvivő: Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az orosz-ukrán háború elől menekülőknek, senki nem marad segítség nélkül - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatornán.

kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki,ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek.

10:58
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai atomerőmű elleni támadásról beszélt a NATO-főtitkár

– Ez az eset is bizonyítja a háború meggondolatlanságát, és annak fontosságát, hogy véget vessenek a harcoknak és kivonják az orosz csapatokat – mondta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban.

 
Péntek reggelre az orosz csapatok átvették az ellenőrzést Európa legnagyobb atomerőműve fellet.
A létesítményben korábban tűz ütött ki,
de ezt sikerült megfékezni, a sugárzés szintje normális a régióban.

11:10
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító-repülőgépe - videó

Megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító-repülőgépe, az AN-225-ös - ez derül ki egy a Twitteren is közzétett videóból. A felvétel a Kijev mellett található Antonov Nemzetközi Repülőtér egyik hangárjánál készült.

Az AN-225-öst a szovjet űrprogram kiszolgálására fejlesztették ki a '80-as évek második felében. A 250 tonna hasznos teher szállítására képes gépből mindössze egy működő és egy félig összerszerelt példány volt.

11:36
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

15 év börtön járhat az orosz hadseregről szóló "hamis információk" terjesztéséért

Akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik „szándékosan hamis információkat terjesztenek" az orosz fegyveres erőkről - erről fogadott el egy törvényt az orosz parlament pénteken a Reuters híre szerint.

Az új rendelekzés szerintazokat is börtönbüntetéssel sújthatják, akik nyilvánosan felszólalnak az Oroszország elleni szankciók bevezetése érdekében.

11:39
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az ukrán erők kilőnek egy orosz járművet

A Twitteren közzétett felvétel Poltavánál készült.

11:43
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Mérsékelten csökken az európai gázár

Mérsékelten csökkent a gáz ára pénteken délelőtt a holland gáztőzsdén, tovább távolodott a csütörtökön beállított rekordszinttől.

A Power of Syberia gázvezeték Forrás:Gazprom.com

A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében két órával a kereskedés kezdete után 153 eurón jegyeztek 1 megawattórát, ami 4,8 százalékos árcsökkenés a nyitószinthez képest. Közel 24 órával korábban rekordszinten, 198,56 eurón állt a jegyzés.

Egy éve még csak 16,76 eurón állt a gázár.

A pénteki árcsökkenésben szerepet játszik a Gazprom cégnek az a bejelentése, miszerint a terveknek megfelelően zajlik a gáz továbbítása Ukrajnán át, a rendelések alapján pénteken 109,5 millió köbméter földgázt juttatnak a megrendelőknek.

11:49
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Már 47 halálos áldozata van a Csernyihiv elleni támadásnak

Negyvenhétre nőtt a Csernyihiv lakónegyede elleni csüötrtöki orosz légicsapások halálos áldozatainak a száma - írja a The Telegraph a regionális hatóságok pénteki közlése alapján.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt épületnél Csernyihiv központjában március 3-án Forrás: MTI/AP/Dmitro Kumaka

Korábban 33 áldozatról számoltak be.

12:19
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz vadászgépet Volnovakta felett

Egy orosz Szu-25-ös vadászgépet lőttek le az ukránok Volnovakta felett.

A tweet szerint a gép polgári célpontokat támadott.

12:20
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: A NATO nem akar háborút Oroszországgal

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

Stoltenberg hangsúlyozta:Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék.

12:31
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Miért foglalták el Európa legnagyobb atomerőművét az oroszok?

– Ez eddig is egy nagyon intenzív háború volt, de valószínűleg még ennél is rosszabbra fordulhat a jövőben, hacsak nem születik valami politikai megoldás – mondta el az Origónak adott interjúban Demkó Attila. 

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetőjével készült anygunkat itt tudja elolvasni.

12:49
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

NAÜ-főigazgató: Szerencsések vagyunk, hogy nem szabadult ki sugárzás

NAÜ-főigazgató: Szerencsések vagyunk, hogy nem szabadult ki sugárzás

– Szerencsések vagyunk, hogy nem szabadult ki sugárzás, és nem sérültek meg a reaktorok – mondta a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadás kapcsán Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Bécsben.

Grossi megerősítette, hogy

az erőmű egyik kiképző épületét találta el egy orosz lövedék, a keletkezett tüzet pedig az ukrán tűzoltók megfékezték.

A főigazgató azt is elmondta, szeretne elutazni Csernobilba, és egy megállapodást tető alá hozni a két fél között, arról, hogy a jövőben nem támadnak atomerőműveket.

– Szerintem nem kéne megvárnunk, hogy egy ilyen eset újra megtörténjen – mondta Grossi.

13:04
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Klicsko szerint dicsőség lenne meghalni Ukrajnáért

Vlagyimir Klicsko szerint dicsőség lenne meghalni Ukrajnáért

Dicsőség lenne meghalni a hazáért- mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban horror lett az élet.

A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban.A legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott.Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. 

Soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni.Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett gépkarabély van a kezükben, de nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat- emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak.

A bokszlegenda kiemelte: ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

13:10
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csapatok hatoltak be Mikolajivbe

A közel fél milliós lakosú Mikolajiv polgármestere közölte, hogy orosz csapatok hatoltak be a városba.

Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója később megerősítette a támadás hírét, de elmondta, hogy sikeresen visszaverték azt. 

Mariupol városa továbbra is ukrán kézen van, a tanácsadó szerint kontroll alatt tartják a helyzetet - írja a Sky News.

13:25
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zsitomirban egy iskolát is lebombázott az orosz hadsereg - videó

A 24TV azt írja, hogy péntek délelőtt a civil infrastruktúra ellen indított támadást Zsitomirban az orosz hadsereg, a bombázásban az iskola fele teljesen megsemmisült.

13:28
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Lvivben nem működnek a telefonok

Andrej Sadovy polgármester közlése szerint a vezetékes telefonok nem működnek, sőt a mobilokkal sem lehet hívást kezdeményezni vagy fogadni.

Arról is érkeztek hírek, hogy az orosz megszállók lekapcsolták a Vodafone és a Kyivstar mobilhálózatokat egész Herszon régióban.

13:44
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak az oroszok egy üzemet Bergyanszknál

Elfoglaltak az orosz csapatok egy üzemet Bergyanszknál - írja a 24tv.ua híroldal a helyi városvezetés közlése alapján. A létesítményből minden dolgozót elküldtek,a lakosokat pedig felszólította a városvezetés, hogy kerüljék el az üzem területét. 

A helyiek már több napja tiltakoznak a városháza előtt az orosz megszállás ellen.

14:18
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A Balti Államok Tanácsa felfüggesztette Oroszország tagságát

A Balti Államok Tanácsa felfüggesztette Oroszország tagságát

Ukrajna megtámadása miatt felfüggesztette Oroszország tagságát a Balti-tenger térségének országait tömörítő, a regionális kormányközi együttműködés céljából létrehozott szervezet, a Balti Államok Tanácsa - közölte pénteken a lengyel külügyminisztérium.

A tárca honlapján közzétett dokumentum szerinta tanács összes tagállamának külügyminiszterei - leszámítva Oroszországot - határozatot fogadtak el az orosz tagság teljes körű, a szervezet munkájának minden - kormányzati, regionális és önkormányzati - szintjét érintő, azonnali felfüggesztéséről.

A Balti Államok Tanácsának tagjai az Oroszországi Föderáció mellett Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia és Svédország, valamint az Európai Bizottság (EB).

Felfüggesztik a tanácsban Fehéroroszország megfigyelői státuszát is, a döntést Minszk szerepvállalásával indokolták az Ukrajnával szembeni orosz agresszióban.

14:26
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megsérült a zaporizzsjai atomerőmű két munkatársa

Megsérült a zaporizzsjai atomerőmű két munkatársa

Megsérült két biztonsági alkalmazott a zaporizzsjai atomerőműben - közölte a NAÜ főigazgatója. Rafael Grossi azt is elmondta, hogy az erőműben jelenlega hat közül csak egy reaktor üzemel,a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.

14:41
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

Lukasenka: Fehéroroszország nem vesz részt a hadműveletekben

– A fehérorosz hadsereg nem vett részt a különleges hadműveletben, és nem is fontolgatja ezt – idézte a fehérorosz állami média az elnököt.

– Nincs rá szükség – mondta beszédében, aláhúzva, hogy

senki sem kérte a fehérorosz hadsereg beavatkozását.

– Nincs okuk aggodalomra – nyugtatta a lakosságot.

Egyúttal megismételte: megerősítik az ukrán határ közelében állomásozó fehérorosz csapatokat .

Az elnök szerint országát újra és újra megpróbálják belerángatni a konfliktusba.

Lukasenka: Senki sem kérte a fehérorosz hadsereg beavatkozását Forrás: AFP/Siarhei Leskiec

A gyakran "Európa utolsó diktátoraként" jellemzett elnök lehetővé tette, hogy az orosz csapatok hadrendbe fejlődjenek területén az Ukrajna elleni támadás során. Emellett

orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat vetettek be fehérorosz területről.

Ugyanakkor az ország az orosz-ukrán béketárgyalások helyszíneként szolgál.

A kijevi kormány korábban azt állította, hogy fehérorosz csapatok harcolnak Ukrajnában, illetve készülnek támadásra az ország ellen.

14:53
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne vegyen részt ebben a háborúban

Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne vegyen részt ebben a háborúban

El kell kerülni, hogy belekeveredjünk ebbe a háborúba, ezért Magyarország sem katonát, sem fegyvert nem küld a háborúba, és

- mondta Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben, a NATO külügyminisztereinek tanácskozását követően.

15:33
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU felfüggeszti a határokon átnyúló együttműködéseit Oroszországgal és Fehéroroszországgal

Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

Az Oroszországgal közös nyolc program teljes uniós finanszírozása 178 millió, míg a Fehéroroszországgal közös két programé 257 millió euró az 2014-2020 közötti időszakra.A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak. Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik.

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette azt is, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel történő együttműködést a kutatás, a tudomány és az innováció területén.

A Bizottság a Horizont Európa 95,5 milliárd euró költségvetésű kutatási és innovációs program keretében nem köt új szerződéseket és megállapodásokat orosz szervezetekkel. E programban jelenleg nincs olyan, folyamatban lévő projekt, amelyben orosz szervezetek részt vennének. Négy orosz kutatószervezet részvételével, több projektre vonatkozó támogatási megállapodás előkészítése zajlott, de a Bizottság a felfüggesztés mellett döntött.

A kisebb összköltségvetésű - 79 milliárd eurós - Horizont 2020 program 86 projektjében jelenleg 78 orosz szervezet veszt részt. A Bizottság felfüggeszti a meglévő szerződések értelmében történő kifizetéseket is.

15:58
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Nincsenek barátságtalan szándékaink a szomszédjaival szemben

Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a környező országokkal szemben, minden cselekedete kizárólag az ellene irányuló barátságtalan intézkedésekre adott válasz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy online rendezvényen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban március 3-án Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov

– Szeretném még egyszer hangsúlyozni:

és ne vezessenek be korlátozásokat. Mi minden kötelezettségünknek eleget teszünk, és ezután is így fogunk tenni – mondta Putyin.

16:01
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanások ráztak meg egy lakóépületet Irpinyben - videó

16:36
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A Microsoft is kivonul Oroszországból

A cég közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy felfüggesztik a termékeik és szolgáltatásaik árusítását Oroszországban - írja a Financial Post.

16:40
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Egymillió ukrajnai menekültre számítanak Olaszországban

Egymillióra becsülte azoknak az ukrajnai menekülteknek a számát, akik Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományon keresztül mehetnek tovább Olaszország és Európa többi része felé Luca Zaia venetói kormányzó, aki az úton levők számára a Covid-19 előírások átmeneti enyhítését szorgalmazta pénteki sajtótájékoztatóján.

Luca Zaia hangsúlyozta, hogy az északkelet-olaszországi határrégiók "tranzitövezetnek" számítanak, mivel az érkezők nagy része Friuli-Venezia Giulián és Venetón lép be az országba, majd innen akar továbbjutni.

A mintegy ötmillió lelket számláló Veneto kormányzója, az Északi Liga politikusa a két tartományban felállítandó menekülttáborok helyett azt szorgalmazta, hogy a menekülteket engedjék tovább.

Az oltás, vagy megfelelő adag vakcina nélküli ukrajnai menekülteknek útjuk folytatásához védettségi igazolásra van szükségük, ezért Luca Zaia javasolta, hogy az egészségügyi hatóságok átmenetileg fogadják el, hogy negatív teszteredménnyel is távolsági buszra vagy vonatra szállhassanak.

16:56
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint eddig 331 civil halt meg a háború miatt

Guardian azt írja az ENSZ adataira hivatkozva, hogy eddig 331 civil halt meg Ukrajnában a háború miatt, köztük 19 gyerek.

A civil sebesültek száma 675.

Az áldozatok többsége robbanás következtében halt meg.

16:59
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kazettás bombákat használ Ukrajnában

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Oroszország kazettás bombákat használ az ukrajnai invázióban - írja a BBC.

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számú (általában pár száz), kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről történő leoldás után, még a levegőben, ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja.

A NATO-főtitkár egy sajtótájékoztatón mondta, hogy bizonyítékaik vannak arról, hogy Oroszország kazettás bombákat és más olyan fegyvereket is használ, amik sértik a nemzetközi jogot.

Elmondta azt is, hogy a NATO nem hozna létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, és nem tervez csapatokat küldeni, de további segítséget ígért Kijevnek.

Jens Stoltenberg felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy azonnal vessen véget az orosz inváziónak.

17:25
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen az aktuális harci helyzet Ukrajnában

A brit védelmi minisztérium (MoD) ma délután közzétette legújabb nyilvános hírszerzési jelentését, ami egy térképen ábrázolja az aktuális ukrajnai harci helyzetet - írja a Sky News.

Eszerint Kijevet gyakorlatilag bekerítették az orosz csapatok.

Forrás: Ministry of Defence twitter

Ukrajna déli részének nagy része orosz ellenőrzés alatt áll, beleértve Melitopolt és Herszon városát is.

Az orosz határon fekvő Harkovot és az északabbra fekvő Csernyihivet bekerítették az orosz csapatok.

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz katonai egységek várhatóan tovább vonulnak Kijev felé.

17:53
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A FedEx felfüggeszti minden tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban

A FedEx logisztikai vállat felfüggeszti minden tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban - írja a Sky News.

A cég szerint az ezekből az országokból feladott és az ezekbe az országokba küldött csomagok nem kerülnek kézbesítésre.

A FedEx ideiglenesen felfüggeszti szolgáltatásait Ukrajnában is, hogy megóvja munkatársait - közölte a cég.

18:43
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 700 ezren érkeztek eddig Ukrajnából Lengyelországba

Az ukrajnai háború kezdete óta már 706,3 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba - közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán péntek délután. Egy felmérés szerint a lengyelek 73 százaléka bekapcsolódott az ukránoknak szánt segítségnyújtásba.

Csak csütörtökön 99,2 ezren, péntek 15 óráig pedig 59,1 ezren lépték át a határt - derült ki a határőrség adataiból.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közölte: Lengyelországba összesen 170 ország állampolgárai menekültek Ukrajnából, a harmadik országok polgárainak egy része - például az ukrán egyetemek indiai hallgatói - már haza is utazott.

Varsó főpolgármestere, Rafal Trzaskowski egy csütörtöki rádióinterjúban elmondta: a fővárosba egyelőre mintegy 100 ezer ukrajnai menekült érkezett, illetve utazott át rajta.

Közülük mintegy 3 ezren fordultak meg a varsói Ursynów negyed stadionjában létesített, átmeneti szállást is biztosító önkormányzati befogadóközpontban.

Csütörtökön a Mazóviai vajdaság szervezésében a varsói Torwar stadionban egy másik, 500 férőhelyes befogadóközpont is megnyílt.

Lengyelország-szerte összesen mintegy 30 befogadóközpont és 22 információs központ működik az ukrajnai menekültek számára. Varsóban az információs központok a három legforgalmasabb pályaudvaron, valamint a Chopin repülőtéren is találhatók.

18:50
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupolban nincs áram, fűtés és élelem

Az ukrajnai Mariupol városában nincs víz, fűtés és áram, kifogyóban van az élelmiszer is.

A várost az orosz hadsereg már öt napja támadja, a polgármester a civilek evakuálását sürgette.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

19:09
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Hétvégén folytatódhatnak a béketárgyalások

Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a harmadik fordulót az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon - közölte pénteken Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, a küldöttség tagja.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

19:13
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra

A Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Novák Katalin köztársasági elnökjelölt személyesen mérte fel Beregszászon a kárpátaljai lakosság és a Magyarországgal szomszédos megyében menedéket kapott belső-ukrajnai menekültek helyzetét.

Novák Katalin a négy magyarországi egyházkerület püspökeivel érkezett Beregszászra, akikkel együtt közös istentiszteleten vett rész a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőivel és lelkészeivel.
A beregszászi református templomban Novák Katalin kijelentette, hogy

mi, magyarok kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra. Valamikor tettekkel, valamikor szavakkal, valamikor pedig puszta jelenlétével kész segíteni az ember. Úgy érzem, hogy a legtöbb, amit mi most tehetünk, hogy itt vagyunk, hogy veletek vagyunk, önökkel vagyunk ma is

- fogalmazott a református szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete.

19:26
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Hét ember, köztük két gyermek is meghalt egy orosz légicsapás után egy vidéki lakónegyedben

Hét ember, köztük két gyerek meghalt, miután pénteken orosz légicsapás érte a kijevi régió egyik vidéki lakónegyedét – közölte az ukrán rendőrség. A Guardian szerint a rendőrség szerint a sztrájk Markhalivka falut érte, körülbelül 6 mérföldre az ukrán főváros délnyugati külvárosától.

Rusztem Umerov ukrán parlamenti képviselő megosztott egy fotót Markhalivkáról, ahol azt állította, hogy három gyermek halt meg egy orosz támadás következtében.

19:29
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ötszáz kilós besült bombával pózolnak ukrán katonák

Ötszáz kilós besült bombával pózolnak ukrán katonák - tanúsítja egy fotó a Twitteren. A fotón egy FAB-500-as bomba látható, ami ötszáz kilót nyom, és azt írták mellé, hogy

19:38
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A BBC felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban

Biztonsági okokból felfüggeszti oroszországi tevékenységét a BBC - közölte pénteken a brit közszolgálati műsorszolgáltató.

A döntést a BBC az Oroszországban pénteken elfogadott törvénnyel indokolta, amely alapján szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése, valamint azzal, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták az orosz nyelvű hírportálját.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken korlátozta az oroszországi hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához.

19:41
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétamaradványt fotóztak Zelenszkij rezidenciájának kertjében

Zelenszkij ukrán elnök szóvivője a közösségi oldalán osztotta meg azt a fotót, amely jól mutatja, hogy Zelenszkij rezidenciájának kertjében valószínűsíthetően egy rakétának a maradványát találták meg. A szóvivő szerint Zelenszkij azzal kommentálta a képeket, hogy

19:58
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Egy hétéves ukrán kislány egy romániai menekülttáborban ünnepelte meg születésnapját

Egy hétéves ukrajnai kislány épségben eljutott egy romániai menekülttáborba. Születésnapja volt, és

úgy gondolta, hogy majd egyedül kell ünnepelnie, de amikor a tábor dolgozói megtudták, ezt tették:

A videó mellé odaírták, hogy

20:02
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ideiglenes védelmet vezet be az Európai Unió a menekülteknek

Az Európai Unió Tanácsa egyhangúlag elfogadta az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelmére vonatkozó végrehajtási határozatot - közölte az uniós testület pénteken.

Az ideiglenes védelem olyan sürgősségi mechanizmus, amely a személyek tömeges beáramlása esetén alkalmazható.

Célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is, védelmet nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek a származási országukba.

20:11
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

EMMI: A kormány 24 órás szolgálatban biztosítja a menekültek egészségügyi ellátását

A kormány 24 órás szolgálatban biztosítja az ukrajnai háborús menekültek egészségügyi ellátását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pénteken az MTI-vel. Azt írták, hogy

Magyarország minden ukrajnai menekültet fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít nekik.

A nap 24 órájában egészségügyi mobilcsapatok várják a menekülteket már a határ menti gyűjtőpontokon biztosítják az emberek egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését, és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

A menekülthullám elindulása óta csaknem 100 menekült igényelt kórházi, többségében rövidebb ambuláns ellátást. Jelenleg 14-en vannak kórházban, közülük 9 gyermek

- közölték.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az egészségügyi csapatok a Tarpán, Fehérgyarmaton, Mándokon, Vásárosnaményban, Aranyosapátiban található gyűjtőpontokon dolgoznak, ahol amellett, hogy regisztrálják a menekülteket, egészségügyi szűrésükről, indokolt esetben egészségügyi vizsgálatukról is gondoskodnak, és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

Az egészségügyi munkacsoportok egy orvosból, egy vezető ápolóból, egy ápolóból és egy adminisztrátorból állnak, a csapatok két 12 órás műszakban dolgoznak.

A gyűjtőpontokon a menekülteknél felmérik, hogy oltottak-e, kérnek-e vakcinát. Tesztet végeznek az oltatlan menekülteknél koronavírus-fertőzésre utaló tünetek esetén és mindenkinél, aki menekültszálláson kéri az elhelyezését. A protokoll szerint igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóságot is értesítik, amely karantént rendel el, komolyabb tüneteknél a beteget kórházba viszik.
Azok a menekültek, akik Magyarországon terveznek letelepedni és egyénileg oldják meg az elhelyezésüket, a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatóhoz fordulhatnak, míg azoknak, akiket tömeges szálláshelyen fogadnak be, ott biztosítják az egészségügyi jelenlétet és a gyógyszeres ellátást is. A kórházak által összeállított egészségügyi csapatokon túl a karitatív szervezetek is segítik az egészségügyi feladatok ellátását - olvasható a közleményben.

20:19
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Brüsszelben rendkívüli külügyi értekezleten vett részt Szijjártó Péter

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta:

Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében felajánlott 600 millió forint értékű szállítmányt, 800 tonna ételt, és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközökből álló segélyt juttat el Ukrajnába.

Magyarországra a háború kirobbanása óta 140 ezer menekült érkezett, köztük mintegy 100 ezren ukrán nemzetiségűek, 22 ezren magyar nemzetiségűek, továbbá nagyjából 18 ezren unión kívüli országok állampolgárai, akiknek Magyarország segített a hazautazásukban - tájékoztatott. Több uniós ország szakminisztere komoly elismeréssel illette az Ukrajnával szomszédos országokat, köztük Magyarországot a menekültek befogadásáért és ellátásáért - emelte ki Szijjártó Péter.

20:45
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A G7 külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint Oroszország további súlyos szankciókkal nézhet szembe

A G7 külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint Oroszország további súlyos szankciókkal nézhet szembe Ukrajna megszállása miatt – írja a Guardian. A nyilatkozat szerint:

Továbbra is további súlyos szankciókat fogunk bevezetni az orosz agresszióra válaszul, amelyet a fehéroroszországi Lukasenko-rezsim tett lehetővé

- idézik Daniel Boffey tudósítását.

Sürgetjük Oroszországot, hogy állítsa le támadásait, különösen az ukrán atomerőművek közvetlen közelében

- tette hozzá a Guardian brüsszeli irodavezetője.

20:47
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz médiafelügyelet elrendelte a Facebook blokkolását

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte

az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat.

A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést. Az AFP francia hírügynökség oroszországi tudósítói már érzékelték is, hogy a platform és a hozzá tartozó csevegőalkalmazás, a Messenger nem működik, csak virtuális magánhálózaton (VPN).

Forrás: AFP/Chris Delmas
20:50
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rossz bánásmódról számolnak be Ukrajnából menekülő afrikai diákok

Ukrán katonák fegyvert szegezve szállították le a vonatról az országból menekülő Oduola Adebowale nigériai egyetemistát és a társait - ezt maga az orvostanhallgató Adebowale mondta el a Reuters brit hírügynökségnek a nigériai Abujába érkezve pénteken.

Az ukrán katonák arra hivatkoztak, hogy csak terhes nőket engednek felszállni a Lemberg és a lengyel határ között közlekedő vonatra, de az egyetemisták látták, amint több terhes afrikai nőt is megállítanak.

- mondta az egyetemista, akinek végül sikerült kijutnia Ukrajnából. Több külföldi diák is panaszkodott hasonlóra a közösségi médiában, mondván, hogy rosszul bántak velük, és a sor végére állították őket, amikor megpróbáltak az orosz invázió elől elmenekülni Ukrajnából. A Reuters nem tudta független forrással megerősíttetni, hogy ázsiai és afrikai diákokat leszállítottak a vonatokról, feltartották őket a határon, és a hosszú sorok végére állították őket. Az ukrán rendőrség és határőrség egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére. Az Afrikai Unió azonban a héten megdöbbenését fejezte ki a hallottak miatt, és az ENSZ menekültügyi hivatala közölte, hogy felszólították az Ukrajnával szomszédos országokat, nyissák meg a határt az afrikai állampolgárok előtt is.

Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron Fotó: Koncz Márton - Origo

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken azt állította, hogy segélyvonalat hoztak létre az afrikai és ázsiai diákok számára, hogy segítsék a távozásukat.

- írta a miniszter a Twitter-üzenetében. Adebowale végül több órát várt a vonatra Lembergben, majd engedélyt kapott, hogy Romániába utazzék. Egyike volt annak a 415 diáknak, aki a nigériai kormány bérelte repülőgépen utazott Bukarestből Abujába. A nigériai kormány Lengyelországba és Magyarországra is küldött gépeket az állampolgárai kimenekítésére. Az egyik, Varsóban várakozó diák, a 25 éves menedzserszakos Alexander Orah internetes kapcsolat segítségével elmondta a Reutersnak, hogy

őt és két társát a rendőrök kirángatták az egyik kijevi vonatról, arra hivatkozva, hogy az az ukránoknak van fenntartva. Végül felengedték őket egy, a lengyel határon fekvő Medikába tartó vonatra, ott viszont a határőrök azt közölték velük, hogy az afrikaiaknak, dél-ázsiaiaknak és araboknak másik, romániai átkelőt kell igénybe venniük. Amikor ennek ellenszegültek, a határőrök úttorlasszal próbálták megakadályozni az átlépésüket, és rájuk szegezték a fegyverüket.

A Reuters ezt a beszámolót sem tudta független forrásból megerősíttetni.

20:57
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

100 ember még mindig a romok alatt rekedhetett a szétbombázott Borodiankában

Körülbelül 100 ember még mindig romok alatt rekedhetett, miután rakétatámadás érte a Kijevtől 60 kilométerre északnyugatra fekvő Borodjanka kisváros egyik nagy lakótömbjét – közölte az ukrán állami katasztrófavédelem. A Guardian arról tudósít, hogy a szolgálat szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „körülbelül 100 ember rekedhetett a romok alatt" Borodiankán, de

Borodianka Forrás: AFP/EyePress News

- mondta a szervezet szóvivője.

21:18
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevet bombázzák az oroszok

21:30
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon-elemzés: Az orosz csapatok csupán 25 kilométerre vannak Kijevtől

Egy magas rangú amerikai védelmi tiszt tájékoztatta az újságírókat arról, hogyan látja a Pentagon a fő fejleményeket Oroszország ukrajnai inváziójának kilencedik napján - írja a BBC.

Íme a főbb pontok:

Oroszország több mint 500 rakétát lőtt ki az invázió kezdete óta, és Oroszország előre megtervezett harci erejének 92%-a most Ukrajnán belül van.

Az Ukrajna feletti légtér továbbra is vitatott.

Az orosz erők fő előrenyomulása Kijevtől északra még mindig körülbelül 25 km-re (16 mérföldre) van a városon kívül.

Az orosz erők körülbelül 10 km-re vannak Csernyihiv és Harkov városközpontjától.

Délen még mindig heves harcok zajlanak Herszonban, amely állítólag orosz ellenőrzés alá került – az amerikai tisztviselők nem tudták vitatni ezt az állítást.

Most harcok dúlnak Mikolajivban, Odesszától északkeletre.

Az Egyesült Államok nem értékeli, hogy az oroszok Mariupolban tartózkodnak, azonban Moszkva szándékában áll Mariupolt északról és a partról körülvenni.

A zaporizzsja atomerőmű elleni támadás az orosz invázió „vakmerőségét" mutatja, de az amerikai értékelések szerint az erőműből egyelőre nincs radioaktív szivárgás.

21:33
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A FedEx felfüggeszti szolgáltatásait Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban

A FedEx Corporation pénteken bejelentette, hogy Ukrajnában az összes szolgáltatást felfüggeszti alkalmazottai biztonsága érdekében, és az ország támogatására Oroszországban és Fehéroroszországban is felfüggeszti szolgáltatásait - írja az NBC News.

– mondta Frederick Smith, a vállalat elnök-vezérigazgatója, valamint Raj Subramaniam, a vállalat elnöke és ügyvezető igazgatója – áll a cég közleményben.

Tankcsapdákat szerelnek össze helyi lakosok Lvivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Mikola Tisz

A FedEx közölte, hogy Ukrajnában dolgozó alkalmazottainak közvetlen pénzügyi segítséget és forrásokat biztosít, beleértve a segélyvonalat.

A cég közlése szerint több mint 1,5 millió dollárt adományoz humanitárius segélyként, 1 millió dollárt „természetbeni szállításként olyan szervezeteknek, amelyek ellátmányt szállítanak a térségbe", valamint 550 000 dollár készpénzadományt európai nem kormányzati szervezeteknek.

21:48
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Putyin elmagyarázta Scholznak Moszkva céljait

Részletesen elmagyarázta Olaf Scholz német kancellárnak az ukrajnai orosz "különleges művelet" céljait Vlagyimir Putyin elnök, amelyeket Moszkva feltétlenül teljesíteni kíván - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető pénteken telefonon beszélt egymással. Berlini tájékoztatás szerint Scholz az orosz invázió haladéktalan leállítását követelte és aggodalmát fejezte ki a katonai műveletek és az áldozatok miatt.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország kész a párbeszédre minden féllel, aki békét akar Ukrajnában, az orosz feltételek maradéktalan teljesítése esetén. Ezeket Ukrajna demilitarizálásában és "nácitlanításában", valamint a Krím Oroszország részeként és a Donyec-medencei szakadár köztársaságok függetlenként történő elismerésében nevezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte a legfőbb veszély a neonáci alakulatoktól ered, amelyek háborús bűncselekményeket követnek el, civileket élő pajzsnak használnak, és fegyverrel akadályozzák meg, hogy az emberek biztonságos helyre vonuljanak. Azt állította, hogy Ukrajnában több mint hatezer külföldi állampolgár, zömmel diák tartózkodik, "akiket gyakorlatilag túszul ejtettek".

Hibáztatta a nyugati országokat amiatt, hogy nyolc évig szemet hunytak a minszki megállapodások Kijev általi nem teljesítése miatt. Valamint "szemet hunytak a népirtás felett, amelyet a kijevi rezsim a Donyec-medence lakosai ellen követett el", és szemet hunytak mintegy 14 ezer ember, köztük gyerekek halála felett is.

Forrás: AFP/Aris Messinis

Elmondta még, hogy Ukrajnában albán, horvát, koszovói zsoldosok, sőt, dzsihadisták jelentek meg, akik Szíriában szereztek harci tapasztalatokat. Putyin szerint az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a polgári lakosság életének megkíméléséért, és "durva propagandista hírhamisításnak" nevezte az arra vonatkozó állításokat, hogy az orosz erők Kijevet és más ukrán városokat tűz alá vettek. A Kreml tájékoztatása szerint a felek kifejezték abbéli reményüket, hogy az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulóján Kijev "észszerű és konstruktív" álláspontot képvisel majd.

Az ukrajnai konfliktusról pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott eszmecserét. A moszkvai katonai tárca szerint Sojgu a "különleges művelet" okai között nevezte meg, hogy a kijevi vezetés nyolc éven át megtagadta a minszki megállapodások végrehajtását, "ösztönözte a nácik és neonácik belépését a hatalmi struktúrákba", a közelmúltban pedig sokkal intenzívebbé vált a Donyec-medencei polgári lakosság ágyúzása. A tárcavezető az állította, hogy az orosz haderő kizárólag katonai célpontokat támad.

Tankcsapdákat szerelnek össze helyi lakosok Lvivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Mikola Tisz

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) pénteki közleményében azzal vádolta meg a NATO-t, hogy információval látja el az ukrán hadsereget az orosz fegyveres erők mozgásáról és terveiről. A tájékoztatás szerint a Lengyelországban működő logisztikai központot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és a szövetség több más tagja üzemelteti. Az SZVR azt állította, hogy

A brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC pénteken közölte, hogy biztonsági okokból felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A döntést a BBC az Oroszországban pénteken elfogadott törvénnyel indokolta, amely alapján szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése, valamint azzal, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták az orosz nyelvű hírportálját. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken korlátozta az oroszországi hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához. Este a hatóság bejelentette, hogy a Facebook eddigi lassítása után teljesen hozzáférhetetlenné tette Oroszországban a közösségi médiumot. A Facebookon Oroszországban az elmúlt napokban tömegével jelentek meg pánikkeltést célzó, egyebek között bankcsődök tömegét kilátásba helyező, valamint az orosz politikai rendszert becsmérlő, ukránbarát fizetett hirdetések.

21:53
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Bakondi György: Már több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra

Már több mint 140 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

 

Bakondi György azt mondta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) becslése szerint ez a szám a 250 ezret is eléri majd. Kiemelte: a jövőbeli menekültek száma attól függ, hogy az orosz-ukrán háború egyre súlyosabbá váló cselekményei milyen mértékben terjednek ki Ukrajna nyugati részeire.
A kormány kötelességének érzi, hogy védelmet nyújtson azon embereknek, akik "a háború poklából menekülnek át az első biztonságos országba, Magyarországra" - jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó. Bakondi György hangsúlyozta: Magyarország nem várt az Európai Unióra, hanem saját erőforrásaiból, állami és állampolgári adakozásból elkezdte a menekültek segítését, sikerrel.

21:57
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A cégek pénzzel, a civilek önkéntes munkával segítenek a menekülteknek

Cégek és érdekképviseletek pénzt, valamint telekommunikációs eszközöket ajánlottak fel pénteken, civilek önkéntes munkával, Győrben segítőpontok felállításával támogatják az ukrajnai háború elől menekülőket.

 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 5 millió forinttal járul hozzá az Ukrajnából a háború miatt Magyarországra menekülők lakhatásához, ellátásához, körülményeik javításához. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy akik csatlakozni kívánnak hozzájuk, pénzadományukat a feladat ellátásában vezető szerepet játszó Vásárosnamény önkormányzatának 11744065-15403399-10480001 számú adománygyűjtő számlájára utalhatják. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb online kereskedője, az eMAG-Extreme Digital 10 millió forintos gyorssegéllyel járul hozzá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájához, és a platformján lehetővé teszi a vásárlóknak online pénzadományok felajánlását. Az így befolyt összeget ugyancsak a szeretetszolgálatnak továbbítja. A magyarországi magánegészségügyi szolgáltatók közösen segítik az Ukrajnából érkező menekülteket. Győrben info- és segítőpont nyílik az Ukrajnából érkező menekülteknek. A Magyar Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata önkéntes munkával a nap 24 órájában nyújt segítséget az ukrajnai válsághelyzetben otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak.

22:20
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányszóvivő: Magyarország összefogott, Magyarország segít

Magyarország összefogott, Magyarország segít - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban, amelyet a Nyugati pályaudvaron készítettek.

 

Elmondta, hogy az elmúlt napokban egy emberként mozdult meg az ország, "legyen szó az állami szervekről, az önkormányzatokról, a civilekről, vagy éppen a karitatív szervezetekről". Hozzátette: állami vállalatok is csatlakoztak az összefogáshoz, a Nyugati pályaudvaron a MÁV fontos feladatokat lát el, mert oda érkeznek Záhonyból azok a mentesítő vonatok, amelyek szolidaritási jeggyel a háború elől menekülőket szállítják. A pályaudvaron Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy február 27-e óta szállítják különvonatokkal az ukrajnai háború elől menekülőket, a vonatok március 2. óta négyóránként közlekednek.

Hozzátette: eddig csaknem tízezer menekültnek a közlekedését tudták segíteni, a háború kitörése óta pedig mintegy húszezer ember lépte át a magyar-ukrán határt vonattal.A videóban Szentkirályi Alexandra a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik önkéntesét a menekültek fogadásáról kérdezte. Az önkéntes azt mondta, hogy gördülékeny az érkezők ellátása.

22:23
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt: Ha egy magyar közösség valahol veszélybe kerül, "Magyarország hazavárja őket"

A legtermészetesebb, hogy ha egy magyar közösség valahol veszélybe kerül, akkor "Magyarország hazavárja őket" - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Vásárosnaményban, ahol adományszállítmányt adott át az Ukrajnából érkező menekülteket segítő karitatív szervezeteknek.

 

Az eseményen az orosz-ukrán háborúra utalva Semjén Zsolt azt mondta, egyrészt szomorú és megrendítő érzés, hogy a harcok elől menekülőknek kell segíteni, másrészt "felemelő és heroikus" is, hiszen az egész ország megmozdult: karitatív szervezetek, egyházak, családok segítenek a bajbajutottakon. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, Kárpátaljáról a magyarok "hazajönnek, hazamenekülnek" Magyarországra. Úgy fogalmazott:mert ők itt otthon vannak, a legtermészetesebb, ha egy magyar közösség valahol veszélybe kerül, akkor Magyarország hazavárja őket.Megjegyezte, az Ukrajnából Magyarországra menekülő ukránokat és bármilyen, harmadik országbeli, Ukrajnában jogszerűen tartózkodókat -, "itt baráti szeretettel várjuk, segítünk nekik". Megerősítette, mindenkiről gondoskodunk, a kormány segítséget nyújt az itt maradóknak munkát találni. Semjén Zsolt az eseményen két teherautónyi adományt adott át menekülteket segítő szervezeteknek, a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes megjegyezte, az adomány egy részét a vajdasági magyar közösség gyűjtötte össze és küldte el Vásárosnaményba.

Ez mutatja azt a szolidaritást, amely a magyar nemzetrészek között van- mondta Semjén Zsolt, hozzátéve, ahogyan a többi nemzetrész segíti a bajba jutott nemzetrészt, szolidaritásból, emberségből és magyarságból mutat példát minden magyarnak.

23:22
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Odessza is tankcsapdákkal készül az orosz invázióra

Odessza is tankcsapdákkal készül az orosz invázióra - erről osztottak meg egy videót a Twitteren.

A videó mellé azt írták, hogy

23:36
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A nagy francia cégek nem sietnek kivonulni Oroszországból, a kormány óvatos

Egy héttel az ukrajnai háború kezdete után kevés francia nagyvállalat jelentette be, hogy kivonulna Oroszországból, a francia kormány pedig óvatosan adagolja az üzleti közösségnek szánt üzeneteit.

A brit BP, a Shell és a Jaguar Land Rover, az amerikai ExxonMobil és a Disney, a német Daimler Truck, a norvég Equinor, a Volvo svéd autógyár, valamint a Microsoft és a Meta amerikai számítástechnikai óriáscégek és számos multinacionális vállalat elhatárolódott Oroszországtól, és bejelentette kivonulását az orosz piacról.

Franciaországban ez az elhatárolódás félénk, leszámítva pár luxuscéget, köztük a Hermest, a Chanelt és az LVMH-t. A Hermes például - amelynek a részvényeit valamivel több mint 14 százalékban az LVMH birtokolja - pénteken jelentette be, hogy felfüggeszti kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, ahol három üzlete van, az egyik a moszkvai, a Vörös-téren lévő híres GUM áruházban.

A többi nagy francia luxusipari és kozmetikai nagyvállalat, a Kering és a l'Oréal péntek reggel nem válaszoltak az AFP francia hírügynökség megkeresésére.

A CMA CGM hajógyár bejelentette, hogy beszünteti az orosz kikötők kiszolgálását, de inkább biztonsági okokból, mint megtorló intézkedésként. A cég az orosz piacról nem vonul ki. Az Oroszországban jelentős érdekeltségekkel rendelkező TotalEnergies a napokban úgy döntött, hogy nem finanszíroz újabb projekteket az országban, de kivonulást ez az energetikai óriáscég sem emlegetett. A TotalEnergies egyeztette álláspontját a francia hatóságokkal, amelyek ezt megértették, sőt, a nagyvállalat elnökét, Patrick Pouyannét kedden fogadták a pénzügyminisztériumban és az Élysée-palotában is a francia és orosz cégeket magában foglaló Trianoni Párbeszéd találkozója keretében. A Société Générale bankház, amely a leányvállalata, a Roszbank révén kivált érintett az orosz-ukrán háborúban, még csütörtökön közölte, hogy ellenáll, ha meg akarnák fosztani oroszországi kintlevőségétől.

A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követően Bisivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Forrás: MTI/EPA

A kormány részéről Bruno Le Maire pénzügyminiszter kijelentette:

"gondot lát" abban, hogy egyes vállalatok az orosz hatalom közelében lévőkkel működnek együtt, de nem szólította fel egyértelműen a francia cégeket, hogy vizsgálják felül oroszországi jelenlétüket.

A miniszternek visszakoznia kellett korábbi álláspontjától, amikor kijelentette, hogy az Európai Uniónak "totális gazdasági és pénzügyi háborút" kell folytatnia Oroszország ellen. Később úgy ítélte meg, hogy a "háború" szó nem is volt helyénvaló. Kijelentése nagy vihart kavart, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nyíltan bírálta őt.

- mondta az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő élelmiszeripari vállalkozó. Franciaország a legnagyobb külföldi munkaadó és a második legnagyobb külföldi közvetlen befektető Oroszországban.

23:53
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Elveszítette az uralmat egy harckocsi felett egy orosz katona

A videófelvételen jól látható, ahogyan a harckocsi kisodródik és maga alá gyűr egy személyautót.

23:55
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így robbant fel egy harckocsi

23:58
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így égett Harkov

A videón az Ukrajnában lángokban álló épületek, károk és a romok alól mentett ember látható.

00:02
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megrázó felvételek: A Sky News stábja így menekült Kijevben

Az alábbi videón a Sky News csapatának megrázó beszámolója látható a héten Ukrajnában történt erőszakos lesről.

Hétfőn Kijev közelében megtámadták Stuart Ramsay főtudósítót és csapatát. Richie Mockler kamerakezelőnek két töltény fúródott a páncéljába, Stuart megsebesült.

Tapasztalataik jól illusztrálják a káosz és az erőszak mértékét, miközben Oroszország inváziója egy új és halálosabb szakaszba lép

- írták.

A videó itt tekinthető meg.

00:14
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

További szankciókat vet ki Svájc Oroszországgal szemben

Svájc némi vonakodás után az Európai Unió korábbi szankcióit is átvette. Elsőként Bern is beutazási korlátozásokat rendelt el azokkal szemben, akiket az EU szankciókkal sújtott, néhány nappal később pedig a vagyonbefagyasztást is bevezették.

Pénteken az orosz jegybankkal folytatott tranzakciókat tiltotta meg a svájci kormány, továbbá átvette azt az uniós intézkedést, hogy több orosz bankot kizártak a nemzetközi tranzakciók végrehajtásához szükséges SWIFT kommunikációs hálózatból, emellett pedig Svájc a pénzügy szolgáltatásokra és bizonyos termékekre vonatkozó exportkorlátozásokat is bevezetett.

Tilos mostantól Svájcból Oroszországba exportálni minden olyan terméket, amely hozzájárulhat Oroszország katonai és technológiai fejlődéséhez, vagy a védelmi és a biztonsági szektor fejlesztéséhez.

Az új szabályozás tiltja a repüléshez és az űrkutatáshoz kötődő termékek kivitelét, valamint korlátozza egyes, az olajiparhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások exportját is.

Gennagyij Gatyilov, Oroszország genfi ENSZ-nagykövete csalódottságának adott hangot, és úgy fogalmazott, hogy a berni kormány döntésének "lesznek bizonyos negatív hatásai".

Csalódottak vagyunk, mert nagyon jó politikai kapcsolataink voltak Svájccal. Svájc még rosszabb időszakokban is megőrizte semlegességét" - hangoztatta a diplomata.

A svájci kormány úgy véli, hogy az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések összeegyeztethetőek az ország semlegességével. A büntetőintézkedésekkel párhuzamosan a svájci kormány arról is határozott, hogy a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat egyelőre a hagyományos menekültügyi eljárás nélkül befogadják.

00:15
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország nem működik együtt a Hersonban tervezett humanitárius folyosók kialakításában

A dél-ukrajnai Herszon város helyi tisztségviselői pénteken azt mondták, hogy Oroszország nem éli meg a maga oldalát a „humanitárius folyosókról" szóló alkuban, még akkor sem, ha az élelmiszer- és egyéb szükségleti cikkek készletei kezdenek apadni a régióban - írja a The Washington Post.

Ukrajna és Oroszország vezetői csütörtökön bejelentették, hogy megállapodtak ideiglenes tűzszünetben, hogy támogassák a „humanitárius folyosókat" a civilek evakuálására, és az élelmiszerek és gyógyszerek kiszállítására.

A Herson régióban tartózkodó helyi ukrán tisztviselők azonban azt mondják, hogy az orosz hadsereg nem dolgozik velük, hanem saját segélyek egyoldalú szétosztásának tervét szorgalmazzák - írják.

00:20
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol lakosai csak a robbanásokat hallják

Az egyetlen dolog, amit hallunk, az a robbanások

- a lakosai szerint Mariupol kikötőváros „humanitárius katasztrófához" közeledik - írja a The New York Times. 

Mariupol, Dél-Ukrajna egyik kulcsfontosságú kikötővárosa napok óta ostrom alatt áll, polgári területek égtek és pusztultak

– derül ki a The New York Times által hitelesített videóból és a lakosokkal készült interjúkból.

Képek csak szórványosan jelentek meg a város áram- és mobilhálózat-kimaradása miatt. Mihail Versinin, a Donyecki Területi Járőrrendőrség vezetője azt elmondta, hogy miután a lakosok helyreállították kapcsolataikat, arra számított, hogy „borzalmas felvételek" árasztják el az internetet. 

A Times újságírói január végén jártak Mariupolban, miközben a lakosok és a katonák az erőszak eszkalációjára készültek.

A város mindössze 14 mérföldre van az Oroszország által támogatott szeparatisták frontvonalától, és konfliktusok helyszíne volt már jóval a legutóbbi invázió előtt.

00:55
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody's

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B3"-ról két fokozattal "Caa2"-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló, hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

A cég az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

A Moody's módszertana alapján az Ukrajnától most megvont "B3" osztályzat is mélyen a spekulatív sávban volt, az új "Caa2" minősítés pedig már nagyon magas adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

A "Caa2" besorolás nyolc fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától.

00:57
március 04, 2022
Vágólapra másolva!

A volt osztrák kancellár kilép a Lukoil felügyelőbizottságából

Mindig is elkötelezett voltam amellett, hogy az EU és Oroszország között konstruktív kapcsolat legyen, de Ukrajna erőszakos lerohanásával, a gátlástalan harcmodorral és civilek bombázásával Oroszország átlépett egy bizonyos határt" - fogalmazott Wolfgang Schüssel az egykori politikus, világossá téve, hogy utolsó munkanapjait a háború befejezésére felszólító nyilatkozat kidolgozásával töltötte a cégnél.

A Lukoil igazgatótanácsa csütörtökön adott ki közleményt, melyben a fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére szólított fel.

A Lukoil Oroszország második legnagyobb vállalata a Gazprom után, és a legnagyobb olyan cég az országban, amely nem állami tulajdonban van. Csaknem 80 milliárd dolláros bevétele van, és több mint 100 ezer embert foglalkoztat.

A Lukoil és leányvállalatai 28 országban vannak jelen.
Schüssel a jobbközép Osztrák Néppárt politikusaként 2000-től 2007-ig volt osztrák kancellár.
Christian Kern, aki szociáldemokrata politikusként vezette Ausztriát 2016 tavaszától másfél éven át, az orosz támadás első napján mondott le az RZD orosz vasúttársaság felügyelőbizottsági tagságáról.

01:04
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevben megszólaltak a szirénák

A kijevi kormány Telegram csatornája szerint jelenleg légiriadó-szirénák működnek Kijevben - írja a Fox News.

01:10
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ellentámadás Harkovban

Az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak az orosz csapatok ellen Harkov térségében - ezt Oleg Szinegubov, Harkov katonai-igazgatási vezetője jelentette be, melyet az Ukrán Pravda közölt Twitteren.

06:59
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Blokád alatt Mariupol

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

"Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására" - mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

"Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

07:25
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

További információk itt

Ezt a közvetítést lezártuk, friss, szombat reggeltől frissített percről percre közvetítésünket itt találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!