A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ma megnézhetik az emberek a királynő koporsóját

Események

royals death TOPSHOTS Horizontal
Tömeg figyeli a II. Erzsébet királynő koporsóját szállító halottaskocsit, amely Edinburgh-n keresztül a Holyroodhouse palota felé hajt
Vágólapra másolva!
Szombaton hivatalosan is III. Károly lett a brit uralkodó. Édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtökön halt meg, 96 éves korában. A temetés szeptember 19-én lesz.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
06:02
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:27
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A koporsó utazása Balmoralból Edinburghba

A királynő koporsója az edinburgh-i Holyroodhouse palotába ért, miután hatórás utazást tett Skóciában a Balmoral kastélyából.

Tömeg figyeli a II. Erzsébet királynő koporsóját szállító halottaskocsit, amely Edinburgh-n keresztül a Holyroodhouse palota felé hajt Forrás: AFP/Oli Scarff
06:31
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő corgijai új otthont kapnak

A BBC megerősítette, hogy a királynő szeretett kutyái fiával, András herceggel és ex-feleségével, Sarah Fergusonnal fognak lakni a The Royal Lodge otthonában, egy kastélyban a Windsor Estate területén.

Egy András herceghez közel álló forrás azt mondta: A corgik visszatérnek a királyi páholyba a herceghez és a hercegnéhez. A hercegné a kutyasétáltatás és a lovaglás miatt kötődött Őfelségéhez, és még válása után is folytatta barátságát Őfelségével.

06:46
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-i megemlékezésen is szóba került a királynő

A szeptember 11-i New York-i merényletek évfordulóján tartott megemlékezésen Joe Biden amerikai elnök felidézte Erzsébet királynő részvétét és reményét kifejező üzeneteit: "A gyász az ár, amit a szerelemért fizetünk" - írta a terrortámadás után II. Erzsébet.

Az amerikai elnök megerősítette, hogy részt vesz Őfelsége szeptember 19-i temetésén.

07:04
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A brazil elnök is a temetésre utazik

Jair Bolsonaro brazil elnök bejelentette, hogy részt vesz a királynő temetésén. A brazil külügyminisztérium a Reutersnek küldött feljegyzésében közölte, hogy az elnök Londonba utazik a szeptember 19-i temetés előtt.

Bár Brazília nem része a Nemzetközösségnek, Bolsonaro háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Brazíliában a királynő halála alkalmából. Egy tweetben azt írta, hogy II. Erzsébet „nemcsak a britek királynője, hanem valamennyiünkké".

A királynő 1968-ban látogatott Brazíliába.

07:23
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő portréjával világították ki a Burj Khalifát

A világ legmagasabb épületén, a Burj Khalifán is II. Erzsébet portréja látható. Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaiban található épület kivilágítása a legfényesebb tisztelgés a néhai uralkodó előtt. A 830 méteres felhőkarcoló másik oldalát a Union Jack zászló világítja meg.

07:40
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Kiadták a ravatalhoz lépőkre vonatkozó szabályokat

Kiterjedt szabályokat és előírásokat tettek közzé azok számára, akik meg szeretnék tekinteni a ravatalon II. Erzsébet koporsóját. Szeptember 19-én, a temetés napján reggel 6:30-ig várják a királynő tisztelőit, de figyelmeztetnek, hogy a temetésre várhatóan százezrek utaznak majd Londonba. A nagy tömeg miatt hosszú sorokra és késésekre kell számítani a tömegközlekedésen.

Az embereknek sok órán, esetleg egy éjszanán át kell majd sorba állniuk, és nagyon kevés lehetőségük lesz leülni, ezért nem ajánlják, hogy bárki kisgyereket vigyen magával. Személyenként csak egy kis 40x30x20 cm-es táska engedélyezett egyszerű nyitással vagy cipzárral.

A sorbanállási útvonalon korlátozott helyek állnak rendelkezésre élelmiszervásárlásra, ezért arra biztatják a lakosságot, hogy hozzanak magukkal ételt és italt. De ezeket el kell fogyasztani, vagy el kell dobni, mielőtt belépnek a palotába.

Tiltják a nem átlátszó kulacsokat vagy vizes palackokat. Virágokat csak a Green Park erre a célre fenntartott területére lehet vinni, egyébként a tiltott tárgyak közé tartoznak, csakúgy, mint a gyertyák, puha játékok vagy fényképek.

Természetesen tilalom alá esnek az éles tárgyak, festékszórók, lakatok, láncok, mászófelszerelések és minden egyéb veszélyes tárgy. Nem megengedettek a plakátok, zászlók, reklám- vagy marketingüzenetek.

Semmilyen kempingfelszerelést - beleértve a hűtőt, a hálózsákot, a takarót, az összecsukható széket - nem szabad vinni, valamint nem összecsukható babakocsit sem.

A tiltott eszközök listája Forrás: Origo
07:53
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Mi történik ma?

III. Károly király és felesége, Camilla (Queen Consort) a londoni Westminster Hallba látogat, ahol a Parlament mindkét háza részvétét fejezi ki az új uralkodónak. Később Edinburgh-ba repülnek, ahol részt vesznek a kulcsok ünnepségén, a király pedig megvizsgálja a díszőrséget. Ezután Károly körmenetben vezeti a királyi családot, miközben a királynő koporsóját a Holyroodhouse palotából a közeli St. Giles-katedrálisba viszik hálaadó istentiszteletre.

A nagyközönség 17 órától 24 órán keresztül tekintheti meg a koporsót a székesegyházban és róhatja le tiszteletét. A király ezután audienciát tart Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel és Alison Johnstone-nal, a skót parlament elnökével. Később este a király és a királyi család többi tagja virrasztást rendez a katedrálisban édesanyjuk tiszteletére.

08:08
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Egyforma címlapok

Lényegében ugyanazzal a címlapi fotóval jelentek meg a mai napilapok Nagy-Britanniában. Ezen a királynő zászlóval letakart koporsó látható, amint az edinburghi Holyrood-palotába vitték. A főcímek is nagyon hasonlóak voltak: „A királynő utolsó útja kezdődik", „A királynő legszomorúbb útja kezdődik", az „Utolsó hazautazás", az „Utolsó nagy út", „A királynő utolsó nagy utazása".

08:21
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Gyász a Salamon-szigeteken

A Salamon-szigeteken, azon kevés országok egyikén, ahol még mindig a brit uralkodó az államfő, háromnapos gyászt hirdettek, köztük egy munkaszüneti napot szeptember 12-én, hétfőn.

08:37
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly király vezeti a családi körmenetet

III. Károly király körmenetben vezeti majd a királyi családot édesanyja koporsója mögött, amikor azt a Holyroodhouse palotából a közeli St. Giles katedrálisba viszik, ahol családja és a skót társadalom minden területéről összevont gyülekezet részt vesz az életéért hálaadó istentiszteleten.

A királyi gyászolókkal kapcsolatos részleteket még nem hozták nyilvánosságra, de a feltételezések szerint Sussex hercege és hercegnője (Harry és Meghan), valamint az új walesi herceg és hercegnő (Vilmos és Katalin) is jelen lesznek. Károly gyalog vezeti majd a királyi családtagok egy részét, míg a Queen Consort (Kamilla) és a monarchia többi tagja autókkal követi majd.

A közönség tagjai 24 órán keresztül tekinthetik meg a koporsót, hogy leróják tiszteletüket, mielőtt Londonba viszik.

A II. Erzsébet királynő koporsóját szállító menet, amint a Holyroodhouse palota felé hajt Forrás: AFP/Jamie Williamson
08:52
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet igazi szenvedélye a lóverseny volt

Sikeres versenyló-tulajdonosként és -tenyésztőként a királynő versenyzés iránti szeretete ritka bepillantást engedett a közszolgálati élet mögött meghúzódó valódi személyébe. „Régebben azt mondta nekem: Jó olyan helyre jönni, ahol nincs friss festék szaga" – emlékszik vissza Richard Hannon tréner.
A Racing Post újság egy példánya mindig ott volt a királynő napi levelezésében. II. Erzsébetet éppen tavaly ismerték el a versenyzéshez való hozzájárulásáért tulajdonosként és tenyésztőként azzal, hogy bekerült a British Champions Series Hírességek Csarnokába.

2020. május 31-én készült fotó II. Erzsébet brit királynőről, aki egy 14 éves Fell Pony-n lovagol a Windsor Home Parkban Forrás: AFP/Steve Parsons
09:08
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Károlyt királyként is visszavárják erdélyi birtokára

II. Erzsébet életében többször megemlítette, hogy erdélyi magyar felmenőkkel rendelkezik, ükanyja, Rhédey Klaudia Erdőszentgyörgyön született. III. Károly 1998-ban járt először Erdélyben, 8 hónappal Diana hercegnő tragikus halála után, ahol távoli rokona, Kálnoky Tibor gróf látta vendégül a kastélyában, ahova azóta is rendszeresen visszajárt.

– Több mint 20 éve rendszeres vendég nálunk, sőt a családunk 1600-as években alapított zalánpataki üveghutája egyes régi épületeit megvásárolta vendégháznak, amit felújítottunk a számára – mondta korábban a Borsnak Kálnoky gróf, aki hozzátette, Károly imádja a természetet és rajong az egyszerű, vidéki életért.

Károly walesi herceg 2017-es romániai látogatásán Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

– Reméljük, hogy őfensége királyként továbbra is lehetőséget ad arra, hogy azzal a tiszteletteljes családiassággal üdvözöljük, amellyel látjuk átkelni virágzó rétjeinken, barátságos falvainkon és megállni beszélgetni a falvak lakóival. Éljen III. Károly király! – mondta a gróf.

09:23
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Vita a munkaszüneti nap körül

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy szeptember 22-én, csütörtökön, „egyszeri munkaszüneti napot" tartanak nemzeti gyásznapként II. Erzsébet királynő emlékére.

Egyes felvetések szerint a nem tervezett munkaszüneti nap akár 1,5 milliárd dollárba is kerülhet a gazdaságnak, és az ünnepnap bonyodalmakat okozna a vállalkozásoknak az üzletek bezárása és a személyzet ütemezése miatt.

Az Ausztrál Orvosi Szövetség elnöke, Steve Robson professzor azt mondta, hogy az egészségügyi rendszer számára csapás az extra szabadnap. „A kórházakban, a rendelőkben és a háziorvosi rendelőkben a betegek fogadása előjegyzésre történik. Vannak betegek, akik hosszú ideje várnak kezelésekre, műtétekre, amik pont erre a napra esnek, de ezeket le kell mondani, így sokan ismét a várólisták végére kerülnek.

09:42
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A részvétkönyv üzeneteit archiválhatják a jövő generációi számára

A királyi család hivatalos online részvétkönyve nyitva áll az emberek előtt, hogy tisztelegjenek II. Erzsébet emléke előtt. Az üzenetek egy részét átadják a királyi család tagjainak, és a Királyi Levéltárban őrizhetik az utókor számára.

10:17
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

További részletek arról, mi várható ma

Amint azt korábbi, a mai nap eseményeit ismertető írásunkban említettük, a király fogja vezetni a királyi családot az édesanyja koporsója mögötti körmenetben.

A királynőt a Holyroodhouse-palotából a közeli Szent Giles-székesegyházba viszik, mielőtt a családja és a gyülekezet részt vesz az életéért mondott hálaadó istentiszteleten.

Bár a királyi gyászolókról még nem hoztak nyilvánosságra teljes részleteket, találgatások szerint Harry és Meghan is ott lehet a csoportban.

Várhatóan az új walesi herceg és hercegné is csatlakozik majd, miután a múlt héten a windsori kastélyban tartott összejövetelen egységesen kiálltak Sussex hercegével és hercegnéjével.

Károly király gyalogosan vezeti majd a menetet. Várhatóan velük tart lesz York hercege, Wessex grófja, a hercegnő és férje, Sir Tim Laurence ellentengernagy is.

A trónörökös királynő és a monarchia más tagjai valószínűleg autókban követik majd őket.

A nyilvánosság tagjai ezután 24 órán keresztül megtekinthetik a koporsót, hogy leróják kegyeletüket, mielőtt Londonba szállítják, ahol a koporsót díszfekvésbe helyezik.

10:35
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Károly az édesanyja halálának pillanatában Ausztrália királya lett

Az ausztrál szövetségi kormány vasárnap hirdette ki Károly trónra lépését.

Victoria városa, amely Viktória királynőről (az új király ük-ük-nagyanyjáról) kapta a nevét, ma reggel az állam melbourne-i kormányházában tartott ünnepségen kiáltotta ki az új uralkodót - számolt be róla Benita Kolovos.

A proklamációt közösen írta alá Victoria kormányzója, Linda Dessau, a miniszterelnök, Daniel Andrews, a főbíró, a parlament felsőházának elnöke és az alsóház elnöke.

Andrews a ceremóniát követő nyilatkozatában megerősítette, hogy a parlament mindkét háza kedden ülésezni fog, hogy a képviselők felesküdhessenek az új uralkodónak. Ezt részvétnyilvánítási indítványok követik majd.

Ezt követően a parlament a tisztelet jeléül egy hétre elnapolja munkáját, és szeptember végén tér vissza.

Victoria az egyetlen olyan állam vagy terület, ahol a képviselőknek az alkotmány értelmében hűséget kell esküdniük az új uralkodónak elődjük halála után.

10:52
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A Király a Westminster Hallba látogat

A Király a Westminster Hallba látogat

III. Károly király a Westminster Hallban tett látogatással kezdi a napot - uralkodóként először látogat el a parlamentbe.

Camilla angol királynő kíséretében meghallgatja a lordelnök Lord McFall és Sir Lindsay Hoyle a Képviselőház elnökének beszédét, amelyben a házak nevében részvétüket fejezik ki.

A király ezután fog felszólalni.

A csarnok a Westminster-palota legrégebbi, 1097-ből származó része. Korábban mindkét ház használta már ünnepi beszédek megtartására, például Erzsébet királynő ezüst-, arany- és gyémántjubileuma alkalmából.

A királynő koporsóját is itt helyezik el a nyilvánosság számára.

11:10
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A királynőt hétfő reggelig a Westminster Hallban ravatalozzák fel

A királynőt szerdán a londoni Westminster Hallban ravatalozzák fel, itt róhatja majd le mindenki a tiszteletét. A néhai uralkodó díszfekvőhelye a Westminster Hallban szerdán 17 órakor nyílik meg a nagyközönség előtt, és a királynő temetésének napján, szeptember 19-én, hétfőn reggel 6.30-kor történő bezárásáig a nap 24 órájában nyitva lesz. A Westminster Hall 1099-ben épült, és olyan kulcsfontosságú események helyszíne volt, mint I. Károly pere, koronázási bankettek és a világ vezetőinek beszédei.

11:29
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az uralkodó minden nap betartotta a cserkészlányként tett ígéretét

Erzsébet hercegnő 1937-ben lépett be cserkészcsapatba

Mint több ezer lány Angliában, ő is tett egy ígéretet - mondta Claire Keen, az 1. Stockton Brook Brownie és Guide csoport barna baglya.

"Minden nap betartotta azt az ígéretet, amit 11 éves korában tett" - mondta.

"Megígérte, hogy mindent megtesz ami erejéből telik és hite szerint élt. Az embereket szolgálta.

"A királynő maga testesítette meg a vezetés szellemét."

11:55
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Írország közgyűlése tiszteleg az uralkodó előtt

Az észak-írországi törvényhozó gyűlés tagjai Stormontban gyűlnek össze, hogy tisztelegjenek II. Erzsébet királynő előtt.

A közgyűlés elnöke által delegált Alex Maskey elmondta, hogy "a közszolgálatnak szentelt hosszú élet elismeréseként" gyűlnek össze II. Erzsébet tiszteletére.

Később a Nagyteremben egy részvétnyilvánító könyvet is megnyitnak és a hivatalos online részvétnyilvánítási könyvek linkjét a közgyűlés honlapján teszik közzé.

12:13
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy monarchiaellenes tüntetőt

Letartóztattak egy 22 éves nőt, miután egy tüntető monarchiaellenes táblát tartott a St Giles' katedrális előtt, ahova ma szállítják a királynő koporsóját.

A tüntetőt tegnap délután látták a tömegben, közvetlenül a király kihirdetése előtt, kezében egy "ku*** imperializmus, eltörölni a monarchiát" feliratú táblával.

Állítólag látták, ahogy a rendőrök elvezetik, a tömeg vegyes reakciói közepette.

12:45
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is fennmaradhat-e a monarchia?

Sir Anthony Seldon történész és író szerint Károly király nagyon is tudatában van annak, hogy a királynő halála után felelősséggel tartozik a monarchia megújításáért.

Sir Anthony szerint a monarchiák mindenütt hanyatlóban vannak, és ez egy "haldokló márka világszerte".

A királynő trónra lépésekor 100 monarchia létezett, most pedig csak 25.

A királynő megmutatta, hogy a monarchia lehet releváns és támogathatja a demokráciát, erősítve a nemzeti identitás érzését.

12:57
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas tömegeket várnak ma Edinburghba

Az edinburgh-i gyászolók hétfőn 17 óra 30 perctől tekinthetik meg a királynő koporsóját a St Giles-székesegyházban, az eseményre hatalmas tömegeket várnak.

A skót kormány bejelentette, hogy a megtekintés kedden 15 óráig tart majd. Utána a koporsót felkészítik arra, hogy a St Gilesból az edinburgh-i repülőtérre szállítsák onnan pedig a brit légierő egyik repülőgépével a London melletti Northoltba viszik.

13:36
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkezett Károly angol király a Westminster Hallba

Megérkezett Károly angol király és a királynő a Westminster Hallba, ahol az alsóház és a lordok háza képviselőinek részvétét fogadja édesanyja, II.Erzsébet királynő halála miatt.

Károlynak ez az első látogatása uralkodóként a parlamentben.

14:02
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta III. Károly király a parlamentben

III.Károly a beszéde előtt fogadta a brit alsóház és a lordok háza képviselőinek részvétnyílvánításait édesanyja, II.Erzsébet halála miatt.

A király elmondta, hogy "mélyen hálás" a képviselők és az emberek együttérzéséért édesanyja halála miatt, ez szerinte "kifejezi" azt, amit a királynő mindenki számára jelentett.

Hozzátette, hogy édesanyja uralkodóként "önzetlenségben és kötelességtudatban mutatott példát", Károly egyúttal megfogadta, hogy követni fogja II.Erzsébetnek az alkotmányos kormányzás iránti elkötelezettségben mutatott példáját.

A beszéd után III.Károly Edinburghbe utazik, mivel a királynő koporsóját a Holyroodhouse-palotából a St Giles-székesegyházba viszik.

14:17
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Új-Zéland már nem tervezi, hogy köztársasággá alakuljon

Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern kijelentette, hogy kormánya jelenleg már nem törekszik a köztársasággá alakulásra II.Erzsébet királynő halála után.

Ardern kifejtette, hogy hisz abban, hogy Új-Zéland államformája végül köztársasággá alakul, és ez valószínűleg még az ő életében megtörténik, de kormánya számára jelenleg vannak fontosabb kérdések, amelyekkel foglalkoznia kell.

A jelenlegi rendszerben a brit uralkodó Új-Zéland államfője, és egy főkormányzó képviseli őt az országban.

14:29
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas erőkkel készül az angol rendőrség II.Erzsébet temetésére

A hírek szerint akár 10 000 rendőr is részt vehet az eddigi legnagyobb biztonsági műveletben az Egyesült Királyság történetében.

A műveletben részt vesz a hadsereg, az MI5 ügynökei és a SAS kommandó tagjai is, biztosítva, hogy II.Erzsébet temetése problémamentesen történjen meg.

A néhai uralkodó holttestét közúton szállítják skót városokon és falvakon keresztül erős biztonsági kísérettel a szeptember 19-én, hétfőn 11 órakor a Westminster apátságban tartandó temetés előtt.

15:10
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az olasz elnök megerősítette, hogy részt vesz a királynő temetésén

Sergio Mattarella kijelentette, hogy részt vesz II.Erzsébet királynő temetésén jövő hétfőn.

Az eseményre többek között Joe Biden amerikai elnök és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök is már biztosan elutazik.

15:23
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Rendzavarás miatt emeltek vádat a monarchiaellenes táblát tartó nő ellen

Vádat emeltek egy nő ellen, akit tegnap tartóztattak le, miután monarchiaellenes transzparenst tartott a kezében III.Károly király trónra lépésének kihirdetésekor a skóciai Edinburghban.

Az angol rendőrség közlése szerint a 22 éves nő ellen rendzavarás miatt emeltek vádat, de már elengedték, viszont később az üggyel kapcsolatban meg kell jelennie a városi bíróságon.

15:49
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek II.Erzsébetre az Egyesült Királyságban

Vasárnap országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek II.Erzsébetre az Egyesült Királyságban. Az eseményre a néhai angol királynő temetése előtt egy nappal, este 8 órakor kerül sor.

A Downing Street közlése szerint lehetőséget szeretnének biztosítani mindenkinek, hogy közösen emlékezzenek meg a néhai II.Erzsébet királynőről.

16:12
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

András herceg nem visel majd egyenruhát a gyászidőszak alatt a hivatalos eseményeken

András, yorki herceg nem fog egyenruhát viselni a gyászidőszak alatt a hivatalos eseményeken.

Ez alól kivételt képez majd a Westminster Hallban tartott végső virrasztás.

16:47
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ágyúlövésekkel köszöntötték III.Károlyt Edinburghben

21 ágyúlövéssel köszöntötték III.Károlyt Edinburghben. Az új király megkapta a város kulcsát és megtekintette a tiszteletére kivezényelt díszőrséget is.

Az uralkodó a Holyroodhouse-palota előtt összegyűlt tömeget is üdvözölte, néhányukkal kezet is fogott.

17:48
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a királynő koporsójának átszállítása a St Giles-székesegyházba

A királynő koporsója megkezdte útját a Holyroodhouse-palotából az edinburgh-i St Giles-székesegyházba.

A halottaskocsit III.Károly király gyalog kíséri, őt három testvére, a királyi hercegnő, Wessex grófja és York hercege követi.

18:18
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Százezrek kísérik a királynőt Edinburgh utcáin

Zsúfolásig megteltek Edinburgh utcái gyászolókkal, hogy együtt kísérjék utolsó útjára a királynőt. III. Károly és testvérei a hagyományoknak megfelelően gyászmeneten vesznek részt a skót fővárosban, miközben óriási tömeg figyeli az eseményeket. Több százezer ember van a helyszínen.

18:30
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő koporsója megérkezett a St Giles-székesegyházhoz

A királynő koporsója megérkezett az edinburgh-i St Giles-székesegyházhoz, miután korábban elhagyta a Holyroodhouse-palotát.

A katedrálisban most istentiszteletet tartanak, amely körülbelül egy órán át tart majd.

Ezt követően várhatóan 17 óra 30 perc körül a nyilvánosság számára is megnyílik a lehetőség, hogy a katedrálisban leróhassák a tiszteletüket a néhai angol királynő előtt.

18:44
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját Edinburgh-ban

Felravatalozták hétfőn az edinburgh-i St. Giles székesegyházban a múlt héten meghalt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját. A szertartáson jelen volt III. Károly király.

A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet királynő koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába, és innen hétfő délután vitték át a skót nemzeti egyház - Church of Scotland - főtemplomába.

19:32
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért az intentisztelet a St. Giles templomban, távozik a királyi család

Véget ért az intentisztelet a nemzeti himnusz eléneklésével St. Giles templomban; a király és a királyi család tagjai most hagyják el a székesegyházat.

Ezután a nagyközönség meglátogathatja a királynő koporsóját a templomban, ahol 24 órán át marad.

23:02
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Hosszú sorokban várakoznak a gyászolók a St Giles templom előtt

Ideiglenesen megállították a belépést a St. Giles templomba. Sorok alakultak ki a történelmi épület bejáratánál, amely elé az elmúlt órában folyamatosan érkeztek az emberek. Egy rendőr közölte a sorban várakozókkal, hogy "kis késés" van, azonban hamarosan újra indulnak. A király éppen a helyszínre tart.

23:11
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkezett III. Károly a St. Giles templomhoz

A király elhagyta a skót parlamentet és nemrégen megérkezett a St. Giles templomhoz, hogy édesanyja mellett virrasszon. Ez a hagyomány 1936 óta él a brit királyi családban. András herceg, Edward herceg és Anne hercegnő is az uralkodóval utazott a helyszínre. A királyt kis éljenzés fogadta, amikor megérkezett a templomhoz.

00:27
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Edinburgh-ban véget ért a királyi virrasztás

III. Károly és testvérei befejezték virrasztásukat a Szent Giles-székesegyházban, amely körülbelül 10 percig tartott.

A király hitvese és Wessex grófnője a koporsóval szemközti üléseken ült, miközben a virrasztás zajlott.

00:33
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Így virrasztott III. Károly Edinburgh-ban – videó

III. Károly a hercegnővel, York hercegével és Wessex grófjával együtt virrasztott a királynő koporsójánál Edinburgh-ban.

Miután a király látogatást tett a skót parlamentben, visszatértek a St Giles-katedrálisba.

A videó a virrasztásról.

02:19
szeptember 13, 2022
Vágólapra másolva!

Mi történik, amikor a királynő koporsója elhagyja Skóciát?

Kedden 17 órakor halottaskocsi viszi a néhai királynő koporsóját az edinburghi repülőtérre. A Brit Királyi Légierő repülőgépén repül a dél-ruislipi bázisra.

Díszőrök köszöntik az Angliába érkezést. A királynő koporsóját a Buckingham-palotába viszik.

A király, valamint a királyi család többi tagja is ott lesz. A Westminster-apátságban tartandó szertartás próbáját is megrendezik.

A király ezután Észak-Írországba látogat a királynéval.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!