A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Pusztító orosz támadások Ukrajna-szerte

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 362. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:01
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:08
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 4758 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5616 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 102 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

05:20
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kiszámítható fronthelyzetet vár az ukrán elnök

Természetesen a katonai kérdéseket, a titkosszolgálati akciók részleteit nem lehet teljes egészében elmondani, de azt akarom, hogy az embereink és a népünk pontosan lássa, milyen helyzet van a front különböző szakaszain, mik Ukrajna rövid- és hosszútávú tervei, és azt mivel szeretnénk elérni - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:47
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a háború végéről beszélt

A katonai helyzet nagyon bonyolult - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij több donbászi várost is említett, ahol hónapok óta harcok zajlanak, és azt mondta: "minél több veszteséget szenved el Oroszország a Donbászban - Bahmutban, Vuhledarban, Marinkában, Kreminnában -, annál gyorsabban vége lehet a háborúnak Ukrajna győzelmével."

06:22
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Macron és Zelenszkij

Emmanuel Macron vasárnap egy telefonbeszélgetésben megerősítette a NATO-fegyverek küldését Ukrajnának. A fancia elnök azután beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy egy interjúban kijelentette: Oroszország vereségét szeretné látni a háborúban, de azt Franciaország sosem fogja támogatni, hogy megalázzák, tönkretegyék Oroszországot.

Macron hivatalának közleménye szerint a két vezető megvitatta Zelenszkij legutóbbi londoni, párizsi és európai uniós brüsszeli látogatásait is. Megerősítették, hogy a francia államfő támogatja a Zelenszkij által előterjesztett 10 pontos békejavaslatot.

06:54
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak

Helyi tisztségviselők szerint három ember meghalt egy ágyúzásban a dél-ukrajnai Berislav város közelében vasárnap. A regionális katonai adminisztráció közölte, hogy az orosz erők „hatalmas tüzérségi tűzzel" csaptak le Burgunka falura, és az egyik lövedék egy családi ház udvarát találta el.

07:29
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lőszerszállítás nélkül heteken belül vége lenne a háborúnak

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint a háború „heteken belül" véget érhet, ha az EU nem tudja növelni az Ukrajnának szánt lőszerellátását. Az EU külügyminisztereinek hétfői ülésén terveket terjeszt elő arról, hogy a meglévő, 3,6 milliárd eurós európai békeeszközből az EU közösen szerezzen be lőszert a Covid-válság idején végzett oltóanyagok beszerzésének mintájára. Az ötletet először Kaja Kallas észt miniszterelnök javasolta.

Borrell szerint az észt ötlet középtávon működne, de úgy véli, hogy a hiányok olyan sürgősek, hogy az uniós országoknak a meglévő készletekből kell lehívniuk. „Fel kell használnunk azt, amivel a tagállamok rendelkeznek" – mondta. Az EU védelmi minisztereinek március 8-9-re tervezett rendkívüli találkozója lehetőséget ad az országoknak, hogy lőszert kínáljanak fel a meglévő készleteikből.

„Sokkal többet kell tenni, és sokkal gyorsabban" - mondta Borrell. "Jelenleg csaknem 10 hónapba telik az európai hadseregnek, hogy megvásároljon egy 155 mm-es kaliberű lőszert, és csaknem három évbe telik, hogy levegő-levegő rakétát vásároljon. Ez nincs összhangban azzal a háborús helyzettel, amelyben élünk" - emlékeztetett az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

08:01
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint Ukrajna nukleáris incidens megrendezését tervezi

Oroszország azt állítja, hogy Ukrajna nukleáris incidenst szervez, és Moszkvát hibáztatja majd az ENSZ ülése előtt. Az invázió kezdete óta Oroszország többször is megvádolta Kijevet, hogy nem hagyományos fegyverekkel, biológiai vagy radioaktív anyagok felhasználásával "hamis zászló" műveleteket tervez, ilyen támadás azonban nem valósult meg.

Az orosz védelmi minisztérium most azt állította, hogy egy európai országból radioaktív anyagokat szállítottak Ukrajnába, Kijev pedig nagyszabású "provokációra" készül. "A provokáció célja, hogy megvádolja az orosz hadsereget azzal, hogy válogatás nélkül csap le radioaktív létesítményekre Ukrajnában, ami radioaktív anyagok kiszivárgásához és a terület szennyezéséhez vezet" - áll a közleményben.

Ukrajna és szövetségesei viszautasították a vádakat, és azzal vádolták Moszkvát, hogy maga tervez incidenseket, hogy Ukrajnát hibáztassa.

08:04
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette Kínát

Az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Kínát, hogy következményei lesznek, ha Peking anyagi támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni invázióhoz. Antony Blinken egy interjúban azt mondta, miután találkozott kínai kollégájával, Wang Yi-vel, hogy Washington aggódik, hogy Peking fegyverek szállítását fontolgatja Moszkvának.

08:31
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nem tudták leváltani a NAÜ-szakértőket

Egy ukrán külügyminisztériumi jelentés szerint Oroszország blokkolta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek leváltását a megszállt Zaporizzsja atomerőműben. A NAÜ egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

08:48
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb szankciókat tervez

A Bloomberg News szerint a Fehér Ház újabb szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben, amelyek a kulcsfontosságú iparágakat célozzák meg. Az új korlátozások az orosz védelmi- és energiaszektorra, pénzintézetekre és több magánszemélyre vonatkoznak. Amerika és szövetségesei a szankciók kijátszásának és megkerülésének megakadályozását is vizsgálhatják annak érdekében, hogy megzavarják az Oroszországnak harmadik országoktól kapott támogatást. A Fehér Ház nem kommentálta az értesülést.

A hónap elején az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be Moszkvával szemben hét személy, köztük hat orosz és egy ukrán kibertevékenysége miatt. A Kreml válaszul 77 amerikai állampolgárt nem engedett be Oroszországba.

09:27
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nem fizetnek az orosz önkénteseknek

Az orosz hadsereg tartalékos önkénteseinek havi 20-40 ezer forintnak megfelelő rubelt ígértek a 2021-től kezdődő hároméves szerződéseikért, de szinte azonnal felmondták őket – közölte egy amerikai központú elemző szervezet, az Institute for the Study of War (ISW).

Orosz katonai bloggerek most azt állítják, hogy lehetetlenné tették az újoncok számára, hogy megszerezzék a 2022 tavaszán és nyarán folytatott harcukat igazoló dokumentumokat, amelyek a kifizetéshez szükségesek. A szeptemberben Szvatove és Kreminna környékén harcoló orosz katonák sem kaptak kártérítést a sérüléseikért.

Az ISW szerint az ígért kifizetések és juttatási kötelezettségek teljesítése kimerítené az orosz állami költségvetést.

09:44
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több amerikai katona kerülhet Lengyelországba

A lengyel kormányfő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnökkel megvitatják az amerikai csapatok tartós lengyelországi állomásoztatásának lehetőségét. „Folyamatban van a megbeszélés Biden elnök adminisztrációjával arról, hogy állandóbbá tegyük csapataik jelenlétét és növeljék létszámukat" – mondta Mateusz Morawiecki a CBS Face the Nation című műsorában vasárnap.

10:21
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Német NATO-költések

Egy jelentés szerint a Németországot kormányzó Szociáldemokrata Párt társelnöke szkeptikus a NATO azon céljával kapcsolatban, hogy minden egyes tagállam GDP-jének (bruttó hazai össztermék) 2 százalékát fordítsa védelmi kiadásokra. Saskia Esken a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, mindig is azon töprengett, vajon ez a számítás „a helyes út-e".
A német politikai vezetés folyamatosan tétovázik, hogy mekkora katonai segítséget adjon Ukrajnának.
Olaf Scholz kancellár pártja a közelmúltban elkötelezte magát a 2%-os NATO-cél elérése mellett, de kisebbik koalíciós partnere, a Zöldek tagjait nem sikerült erről maradéktalanul meggyőzni.

11:02
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hálás Észtországnak

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren köszönetet mondott Észtországnak az Ukrajnának szánt "közös közvetlen fegyver- és lőszerbeszerzésre" vonatkozó javaslatért, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem vesz részt személyesen az EU külügyi tanácsának brüsszeli ülésén a mai napon.

11:31
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz győzelmi jelentést várnak a britek

Oroszország azt fogja állítani, hogy Bakhmutot elfoglalták, hogy igazodjon az évfordulóhoz, függetlenül a valóságtól - állította a brit védelmi minisztérium.

Az orosz erőkre valószínűleg egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik, ahogy közeledik az invázió évfordulója - áll a brit hírszerzés legfrissebb jelentésében.

11:53
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna-szerte

Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el - írja a The Guardian.

12:09
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Biden Kijevben

Kijevbe érkezett Joe Biden amerikai elnök - jelentették hétfőn hírügynökségek. Biden lengyelországi látogatása előtt érkezett az ukrán fővárosba, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. Biden kijevi látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre. Részletek itt.

13:04
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az oroszoknak az új moldovai miniszterelnök

Moldova új miniszterelnöke szerint az orosz csapatoknak el kell hagyniuk Transznyisztriát, magát a régiót pedig demilitarizálni kell, és integrálni kell Moldovába.

13:32
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztatták a krími híd felrobbantóit

Az Unian ukrán hírügynökség arról ír, hogy Oroszországban a 12 gyanúsított közül nyolcat tartóztattak le, a krími hídon történt robbanással kapcsoslatosan - írja a Mandiner.

A nyomozóbizottság vezetője azt mondta: a nyomozás szerint az ukrán különleges szolgálatok részt vettek a robbantás szervezésében.

Hangsúlyozta: a gyanúsítottak között négy ország állampolgára szerepel: orosz, ukrán, georgiai és örmény személyek. A szakértők jelenleg még vizsgálják a hídrobbanás körülményeit.

14:16
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Három ember meghalt és öt megsebesült egy orosz támadásban

Egy család három tagja meghalt, öt pedig megsebesült egy orosz ágyútámadásban - jelentette az ukrán belügyminisztérium.

A csapás a kora reggeli órákban érte a Herszon megyében található Burgunka falut.

A sérültek között három gyermek is van, akik 8, 10 és 13 évesek.

14:47
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkvába érkezett Kína vezető diplomatája

Wang Yi, Kína vezető diplomatája Moszkvába érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges ukrajnai béketervről - jelentette orosz Kommerszant című lap.

15:34
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem fogja megvédeni Bakhmutot

Volodimir Zelenszkij utalt arra, hogy az ukránok kivonulnak a keleti Bakhmut városából, ha annak védelme túl sok emberéletet követelne.

Kevesebb mint 5000 civil maradt a frontvonalban lévő Donyecki területhez tartozó városban, amelynek lakossága a háború előtt 70 ezer fő volt.

15:59
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 450 gyermek meghalt és 924 megsérült

Az ukrajnai háborúban, amelynek a héten lesz egyéves évfordulója, legalább 461 gyermek halt meg és 924 másik megsebesült - közölte az ukrán főügyészség.

16:36
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok 75-ször lőtték Herszon területét

Az orosz erők február 19-én 75 alkalommal lőttek többszörös rakétarendszerekkel, aknavetőkkel, tüzérséggel, harckocsikkal és drónokkal településeket a Herszon területen - jelentette a regionális katonai közigazgatás. Herszon városát kilencszer lőtték, lakóépületek rongálódtak meg.

17:25
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állítások

Az ukrán vezérkar február 20-án jelentette, hogy Oroszország a teljes körű invázió kezdete óta mintegy 143 680 katonát, 3 316 tankot, 6 553 páncélozott harcjárművet, 23 34 tüzérségi rendszert, 243 légvédelmi harcászati rendszert, 471 többszörös rakétarendszert, 299 repülőgépet, 287 helikoptert, 2 048 drónt, 873 cirkálórakétát, 18 hadihajót, 5 209 járművet és üzemanyagtartályt, valamint 225 speciális felszerelést veszített.

18:32
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Meloni olasz miniszterelnök Kijevbe látogat

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - közölte egy politikai forrás vasárnap, írja a Reuters.

Meloni, aki októberben lépett hivatalba, korábban azt mondta, hogy Kijevbe kíván látogatni az Ukrajna tavalyi orosz megszállásának február 24-i évfordulója előtt.

19:10
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Bekérette a román külügy Ukrajna bukaresti nagykövetét a Duna-deltában épülő ukrán hajóút miatt

Bekérette a román külügyminisztérium hétfőn Ukrajna bukaresti nagykövetét a Bisztroje-csatornán zajló medermélyítési munkálatok miatt, és Románia az Európai Bizottsághoz fordul, ha azt tapasztalja, hogy az ukrán fél mélyíti a hajóutat, veszélyeztetve ezzel a Duna-delta páratlan élővilágát - jelentette be hétfőn Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

Ukrajna 2004-ben kezdett csatornázási munkálatokat a Duna-deltában az északi - a Románia és Ukrajna közti országhatár nyomvonalát képező - Chilia-ág torkolatvidékén, hogy saját tengeri kijáratot nyisson folyami kikötői számára.

A Chilia-ágat a Fekete-tengerrel összekötő Bisztroje-csatorna mélyítését később nemzetközi nyomásra felfüggesztette.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ülésére érkező kormányfő újságírók érdeklődésére elmondta: felkérték az ukrán felet, tegyen lehetővé Románia számára egy - a meder mélységének meghatározására kiterjedő - helyszíni vizsgálatot a Bisztroje-csatornán, annak mélyítéséhez ugyanis Románia környezetvédelmi okok miatt nem járult hozzá.

19:57
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer ukrán katonát képeznek az idén Németországban

Az év végére meghaladja a háromezret a végzősök száma a német hadsereg (Bundeswehr) ukrán katonáknak szervezett kiképzőprogramjaiban - mondta hétfőn a német védelmi miniszter.

Boris Pistorius az Alsó-Szászország tartományi Munsterben működő harckocsizó-képző központban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a programok a terveknek megfelelően haladnak, a hazájukat az orosz támadások ellen védő ukrán katonák pedig nagyon elkötelezettek és elszántak.

Március végére le is szállítják a védekezés támogatását szolgáló német Marder páncélozott harcjárműveket és Leopard 2 A6 típusú harckocsikat, és az ukrán katonák készen állnak majd a használatukra - jelentette ki a miniszter.

20:39
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Japán újabb, 5,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának

A japán kormány újabb, 5,5 milliárd dolláros (több mint 1970 milliárd forintos) támogatást nyújt Ukrajnának - jelentette be a szigetország miniszterelnöke hétfőn.

"Még mindig rendkívül fontos, hogy segítsük azokat, akiknek életét a háború romba döntötte, és helyre kell állítani az infrastruktúrát is" - szögezte le Kisida Fumio a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) megbeszélésén elmondott beszédében.

Hozzátette, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-es országcsoport - melynek soros elnökségét Japán tölti be - pénteken tartandó virtuális csúcstalálkozójára meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is.

Egyúttal hozzátette: ő maga is szeretne ellátogatni Ukrajnába, "amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek".

21:09
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Peking visszautasítja az amerikai vádat, miszerint fegyvert szállítana Oroszországnak

Visszautasította Kína hétfőn azt az amerikai vádakat, miszerint fegyvert szállítana Oroszországnak, hogy támogassa Moszkva katonai erőfeszítéseit Ukrajnában.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államoknak nincs joga arra, hogy parancsokat osztogasson Pekingnek.

Hozzátette, hogy nem Kína, hanem éppen az Egyesült Államok szállít fegyvereket az ukrajnai konfliktusba.

Sohasem fogjuk eltűrni, hogy az Egyesült Államok beleszóljon a kínai-orosz kapcsolatokba - jelentette ki.

A szóvivő elmondta, hogy Peking továbbra is "szilárdan a párbeszéd és a béke oldalán áll". Felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel "mások hibáztatásával és hamis információk terjesztésével".

22:01
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Világháború lesz, ha Kína összefog Oroszországgal

Világháborúhoz vezetne, ha Kína szövetkezne Oroszországgal - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy hétfői német interjúban.

A Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban az ukrán elnök kiemelte: Ukrajnának fontos, hogy Kína ne támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

Mint mondta, valójában azt szeretné, hogy Kína Ukrajna mellé álljon, de nem gondolja, hogy ez "ebben a pillanatban" lehetséges. Az viszont lehetséges, hogy Kína "pragmatikus" álláspontot foglaljon el, hiszen "ha szövetségre lép Oroszországgal, akkor világháború lesz, és Kína tisztában van ezzel".

Elmondta, hogy Kínának Kijev úgynevezett tízpontos béketerve támogatójaként lehet szerepe, mindenekelőtt a nukleáris biztonság garantálásában, az Egyesült Államokkal és az EU egyes tagállamaival együtt.

Kérdésre válaszolva hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy Kína katonai segítséget nyújtana Oroszországnak.

00:15
február 20, 2023
Vágólapra másolva!

Biden biztonsági garanciákat kért magának az orosz kormánytól, mielőtt Ukrajnába ment

Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök - közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn Telegram-csatornáján.

Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, elutazott Kijevbe. Sok fegyvert ígért, és sírig tartó hűséget esküdött a neonáci rezsimnek"- írta a volt orosz állam- és kormányfő az amerikai elnök kijevi látogatásáról.

Medvegyev nem részletezte, hogy pontosan ki adta ezeket a garanciákat Bidennek.
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban újságíróknak azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki látogatás előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának elnökhelyettese, ugyancsak a Telegramon, úgy vélekedett, hogy a kijevi úttal, "maximálisan hősies külsőségek között" kezdetét vette Biden újraválasztási kampánya.

És ha Ukrajna nem támogatja majd kampányát a harctéren aratott diadallal, akkor magának Bidennek még mindig több lehetősége marad a további lépésekre, amit aztán bölcsességként és rugalmasságként lehet feltüntetni, szemben Brüsszellel vagy Berlinnel, amelyek kénytelenek voltak felégetni minden hidat Oroszország felé"- írta Koszacsov, aki szerint kijevi látogatásával az amerikai elnök mielőbbi harci sikereket sürgetett Ukrajnától.

TÖBB OROSZ PARLEMENTI KÉPVISELŐ ÚGY VÉLEKEDETT, HOGY A BIDEN-VIZIT SEMMILYEN HATÁST NEM GYAKOROL A "KÜLÖNLEGES HADMŰVELET" MENETÉRE, AZ ELNÖK LEGFELJEBB AZ EU-BAN ÉS A SAJÁT VÁLASZTÓI KÖRÉBEN SZEREZ MAJD PONTOKAT.

05:33
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!