Egyre véresebbek a harcok, az ukránok már azt sem tudják, hogyan szervezzék át megmaradt erőiket

Események

Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, tank, orosz tank, Donyeck, T-90
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 378. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:37
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:40
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik az elkeseredett harc Bahmutért - videó

Folytatódnak a heves harcok a kelet-ukrajnai Bahmut városában és környékén, eközben az ukrán erők "korlátozott harci visszavonulást" hajtanak végre Kelet-Bahmutban, de továbbra is nagy veszteségeket okoznak az előrenyomuló oroszoknak - áll az amerikai székhelyű Institute for the Study of War legfrissebb jelentésében.

05:50
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Két települést lőttek az oroszok Ukrajna északkeleti részén

Az oroszok Szumi területen Bilopillia és Esman településeket támadták, aknavetőkkel és tüzérséggel - írta a Kyiv Independent.

06:09
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4214, az román-magyar határszakaszon belépők közül 3553 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 38 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:56
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Új fejlemény az Északi-Áramlat elleni támadás ügyében

Új hírszerzési adatok arra utalnak, hogy egy ukránbarát csoport hajtotta végre tavaly az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadást - írta a New York Times.

Zelenszkij egyik vezető tanácsadója azt mondta, hogy Kijev egyáltalán nem volt érintett az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadásban, és nincs információja a történtekről.

Oroszország helyettes ENSZ-megbízottja szerint a jelentés csak azt bizonyítja, hogy a nemzetközi vizsgálat megindítására irányuló kezdeményezésük nagyon is időszerű.

08:16
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióhoz

Tagadta szerda este Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz.

A The New York Times című amerikai lap szerdán hírszerzési forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az amerikai titkosszolgálatok által összegyűjtött adatok alapján egy ukránbarát csoport követte el az akciót, de arra nincs bizonyíték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek vagy az ő belső körének köze lett volna a támadáshoz. A lap szerint "fennáll annak lehetősége, hogy az ukrán kormánnyal vagy titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévő harmadik fél titokban hajtotta végre a műveletet".

09:03
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az Északi Áramlat elleni támadásokról szóló médiajelentések figyelemelterelésre irányulnak

Az Északi Áramlat gázvezetékeket ért támadásokról szóló médiabeszámolók összehangolt erőfeszítések a figyelem elterelésére, és a Kreml értetlenül áll az előtt, hogy amerikai tisztviselők hogyan feltételezhetnek bármit is a támadásokról vizsgálat nélkül - közölte szerdán a Kreml.

A New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy vezető tanácsadói részt vettek volna az akcióban, vagy hogy az elkövetők az ukrán kormány bármelyik tisztségviselőjének utasítására cselekedtek volna.

09:30
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Von Der Leyen szerint az EU soha nem fogadja el az orosz fenyegetéseket

Ursula von der Leyen, az Európai Unió Bizottságának elnöke kedden az Ukrajna támogatását erősítő látogatása során a kanadai parlament előtt felszólalva kijelentette, hogy Európa soha nem fogadja el a biztonságát fenyegető orosz fenyegetéseket.

"Soha nem fogjuk elfogadni, hogy egy katonai hatalom, amely birodalmi fantáziákkal rendelkezik, tankjaival átgördüljön egy nemzetközi határon" - mondta beszédében, több mint egy évvel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

Hozzátette, hogy a 27 országból álló blokk "soha nem fogja elfogadni az európai biztonságot és nemzetközi közösségünk alapjait érintő fenyegetéseket".

Von der Leyen "szilárd katonai és gazdasági támogatást" sürgetett Ukrajnának, miközben újból felszólította Oroszországot, hogy "fizessen meg az agresszió bűntettéért", miután novemberben javasolta egy speciális bíróság felállítását az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatosan.

10:09
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner állítása szerint a keleti Bahmut az ellenőrzése alá került

Az orosz Wagner zsoldoscsoport teljes mértékben ellenőrzése alá vonta Bahmut keleti részét - közölte szerdán Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. "A Wagner katonai egységei átvették az ellenőrzést Bahmut keleti része felett" - közölte Prigozsin a Telegram-al.
Kedden Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, amennyiben átveszik az ellenőrzést Bahmut felett az orosz csapatok, úgy "megnyílik az út" számukra, hogy további ukrajnai városokat foglalhassanak el.

10:38
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább csökkenhet az ukrajnai búza és kukorica termelés és export

Mivel a földek tele vannak aknákkal és kevés a készpénz, sok ukrán gazdálkodó valószínűleg kisebb területet fog bevetni idén tavasszal, ami a tavalyi zavarok után újabb csapást jelenthet a globális élelmiszerellátásra.

Ukrajna a világpiacok egyik fő búza- és kukoricaszállítója, és a háború miatt tavaly a termelés és az export visszaesett, ami a kulcsfontosságú nyersanyagok árát meredeken felfelé küldte.
A kínálat tovább csökkenhet mivel a gazdáknak problémát okoznak a megugró költségek, többek között a műtrágyaárak. Ukrajna exportkapacitása pedig erősen korlátozott, mivel egyes területeket Oroszország megszállt, és a korábbi frontvonalak közelében fel nem robbant lőszerek vannak.

11:17
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Sikertelen Orosz támadások

Az orosz erők több mint 30 sikertelen támadást hajtottak végre az elmúlt nap folyamán Orekhovo-Vasziljevka közelében, 20 km-re északnyugatra Bahmuttól - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara mai napi frissítésében.
A frontvonal bahmuti szakasza mentén 10 település területét lőtték - tették hozzá.
"Az ellenség a jelentős veszteségek ellenére ... továbbra is ostromolja Bahmut városát" - tette hozzá a vezérkar.

11:45
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták haubikok küldését Ukrajnának

A dél-koreai kormány jóváhagyta a Lengyelországnak szóló kiviteli engedélyeket, hogy Ukrajnának szállítson haubikokat

"A DAPA-n belül áttekintettük az összes dokumentációt és a lehetséges problémákat... majd meghoztuk a döntést, hogy kiadjuk a kiviteli engedélyt Lengyelországnak" - mondta a Reutersnek a DAPA szöuli székhelyén adott interjúban.

12:24
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-főtitkár ma Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

ENSZ-főtitkár ma Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.Tegnap már online tárgyalások kezdődtek a partnerekkel a gabonaüzlet meghosszabbításáról. Ukrajna korábban reményét fejezte ki, hogy az üzletet egy évvel meghosszabbítják, hogy az importőrök és exportőrök számára stabilitási garanciát nyújtsanak, és hogy az üzletet a mikolajivi kikötőre is kiterjesszék.

13:07
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Pavlo Kijelenko, Donyeck ukrán kormányzójának háborús jelentése

Március 7-én az orosz megszálló erők ötször lőtték Kosztyantyinivkát. Március 8-án reggel kétszer lőtték Avdijivkát. A 2022. február 24. óta először nem volt sebesült vagy halott civil. Lakóépületek azonban megsemmisültek és megrongálódtak a lövések következtében.

13:27
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az invázió ellátásával vádolt teherhajók titkos útja

Irán titokban nagy mennyiségű lőszert, rakétát és aknavetőgránátot szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, és továbbiak küldését is tervezi - mondta egy biztonsági forrás a Sky Newsnak.

A forrás azt állította, hogy két orosz zászló alatt közlekedő teherhajó januárban indult el egy iráni kikötőből, és a Kaszpi-tengeren keresztül Oroszországba tartott, mintegy 100 millió töltényt és körülbelül 300 000 lövedéket szállítva.

A szállítmányok között állítólag rakétavetőkhöz, aknavetőkhöz és gépfegyverekhez való lőszerek is voltak. A forrás szerint Moszkva készpénzzel fizetett a lőszerekért. Az állítólagos katonai segítség mennyiségét nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

13:53
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

"Ellenséges besúgót" fogtak el

Őrizetbe vettek egy férfit az ukrajnai Odessza kikötővárosban, mert "ellenséges besúgó" volt. Tiltott közösségi oldalakon osztott meg információkat ukrán bázisokról és "kritikus infrastrukturális létesítmények" elhelyezkedéséről. Az információkat az orosz erők célzott rakétacsapások előkészítésére és végrehajtására használták fel.

A férfi az információk megosztása mellett a tiltott közösségi oldalakon és saját oldalain az államhatalom erőszakos elfoglalására és az ukrán nép megsemmisítésére szólított fel.

14:54
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetők Grúziában

A volt szovjet országban, Grúziában tegnap este tüntetések törtek ki, a rendőrség könnygázt és kábító gránátokat vetett be a tüntetők ellen.
A tüntetések azután kezdődtek, hogy a parlament elfogadta azt az ellentmondásos törvénytervezetet, amely előírná, hogy a külföldi finanszírozásban részesülő szervezetek "külföldi ügynökként" regisztráltassák magukat.
Félő, hogy a törvényjavaslat egy vitatott oroszországi törvény mintáját követi, amely már eddig is szigorú szabályokat vezetett be a külföldi kapcsolatokkal rendelkező szervezetekre és személyekre, és akadályozhatja az országnak az EU-val való szorosabb kapcsolatra irányuló reményeit.
A fővárosban, Tbilisziben, az ország parlamentjének épülete előtt több ezer tüntetőt lehetett látni, egyesek köveket és benzinbombákat dobáltak a rendőrökre. Mások grúz zászlókat, valamint európai uniós és ukrán zászlókat tartottak a kezükben.

15:16
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: hiteles lehet a videó, amelyen egy fogságba esett ukrán katonát orosz csapatok végeznek ki

A felvételen az látható, amint egy fogva tartott ukrán harcost egy sekély árokban állva több automata fegyverrel agyonlőnek, miután azt mondta: "Dicsőség Ukrajnának".

"Tudomásunk van erről a közösségi médiában közzétett videóról, amely azt mutatja, hogy egy ukrán katonát hors de combat (nem harcban) látszólag kivégeznek az orosz fegyveres erők. Az előzetes vizsgálat alapján úgy véljük, hogy a videó hiteles lehet" - mondta az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője az Agence France-Presse-nek.

15:41
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Uniós védelmi miniszterek megegyezése szerint további lőszereket rendelnek és szállítanak Ukrajnának

Az uniós védelmi miniszterek szerdán megvitatták a tervet, mely szerint 1 milliárd euró értékben lőszert szállítanak Ukrajnának, és további lőszerekre vonatkozó közös megrendeléseket adnak le, hogy biztosítsák az ellátást.

"Első számú prioritásunk a légvédelmi rendszerek, valamint a lőszerek, lőszerek és még egyszer lőszerek" - mondta az ukrán védelmi miniszter a találkozóra érkezve.

15:54
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Két iráni drónt semmisített meg az éjszaka folyamán Ukrajna légvédelme

Az ukrán hatóság a Telegramon közzétett frissítésében azt írta, hogy a kamikaze drónokat oroszok indították az ország északi részéről.
"2023. március 8-án éjfélkor a légvédelem megsemmisített két iráni "Shahed-131/136" kamikaze drónt, amelyekkel a megszállók északi irányból támadták Ukrajnát" - áll a bejegyzésben.

20:08
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev megtagadta 70 hadifogoly átvételét

Közzétette hetven olyan ukrán katona nevét szerdán Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, akit állítása szerint az orosz-ukrán fogolycsere keretében az ukrán fél nem volt hajlandó visszavenni.

Itt van a 70 katona listája, akiket az ukrán fél nem akart kicserélni a mieinkre. Ahogy mondani szokták, mindenki vonja le a következtetést- írta az ombudsman a Telegram-csatornáján. Moszkalkova kedden közölte, hogy Kijev a korábban elért megállapodás ellenére, a 160-at 160-ért csereformátum helyett csak 90 ember cseréjébe egyezett bele, és orosz fogságban tartott 70 ukrán katona átvételére nem volt hajlandó. Az ukrán fél kedden 130 ukrán katona szabadon bocsátásáról számolt be. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint ugyanezen a napon 90 orosz katona tért vissza "a Kijev által ellenőrzött területről". Az elengedett orosz hadifoglyok a moszkvai katonai tárca egészségügyi létesítményeiben vizsgálaton esnek át, és szükség esetén rehabilitációra küldik őket.

20:42
március 08, 2023
Vágólapra másolva!

Egymilliárd euró értékű lőszeradományt sürget Ukrajnának Josep Borrell

Egymilliárd euró értékű közös lőszeradományt sürgetett a háborúban álló Ukrajnának Stockholmban Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

A főképviselő az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozója után azt mondta, reméli, hogy a szállításról már az uniós külügyminiszterek március 20-i találkozóján sikerül egyezségre jutni.
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy hazájának egymillió tüzérségi lövedékre van szüksége négymilliárd euró értékben ahhoz, hogy újabb ellentámadásokat indíthasson az orosz erők ellen.

05:33
március 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!