A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a kegyetlen harcok, már csak néhány Bahmutba vezető út van ukrán kézen

Események

war army conflict Horizontal orosz ukrán háború
155 mm-es lövedékeket pakoló ukrán katona Bahmut határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 389. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:52
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:08
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Szíria volt az ukrán háború előszobája

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: Amikor szükségük lett volna rá, Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, ami a büntetlenség érzését keltette a Kremlben, és jelentős részben ez táplálja a mostani agresszivitást. Az orosz bombák ugyanúgy elpusztították Szíria városait, mint ma az ukrán városokat - emlékeztetett az ukrán elnök.

07:12
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Új megoldásokat keresnek az ukránok fegyverellátására

Az ukrán elnök éjszakai videójában beszámolt arról, hogy megbeszélésre került sor Ukrajna és az Egyesült Államok között egy kiterjesztett védelmi formátumról. Ukrajna oldaláról a honvédelmi miniszter, a főparancsnok, a hadműveleti stratégiai csoportok parancsnokai, a légierő parancsnoka, valamint a hivatal vezetője vett részt a tárgyaláson.

"Célunk nyilvánvaló – katonáink megerősítése, új megoldások keresése, hogy Ukrajna képes legyen aktív fellépésre, megvédeni magát az orosz terrortól, helyreállítani a valódi biztonságot" - mondta Volodimir Zelenszkij.

08:02
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újraindította az oroszok kitoloncolását

Egy jelentés szerint az Egyesült Államok újraindította a mozgósítás elől menekülő oroszok kitoloncolását, miután leállította a folyamatot a háború kezdetekor.

A The Guardian jelentése szerint egy orosz férfit, aki az Egyesült Államokba menekült, miután Vlagyimir Putyin bejelentette az ukrajnai háború miatti mozgósítást, a hétvégén "hirtelen" visszatoloncolták Oroszországba. A férfi állítólag azon orosz menedékkérők között van, akik a konfliktus kezdete óta utaztak az Egyesült Államokba, és most attól tartanak, hogy a Biden-kormányzat visszaküldi őket Oroszországba, ahol bebörtönözhetik vagy a háború frontvonalára küldhetik őket.

08:18
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5672 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4998 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 18-án 28 ember, közülük 6 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:52
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Már csak néhány Bahmutba vezető út van ukrán kézen

Ukrajna szilárdan kitart Bahmut mellett az intenzív orosz támadásokkal szemben, hogy élelmet, gyógyszert és lőszert juttasson el a csapataihoz – mondta az ukrán hadsereg szóvivője. Szerhij Cserevaty azt is mondta, hogy a sebesült katonákat evakuálják a városból. Az ICTV ukrán tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy az ukrán felderítők és a tüzérségi fedezék segítettek nyitva tartani néhány utat Bahmutba.

Azt állította, hogy az ukrán hadsereg 193 orosz katonát ölt meg, és további 199-et megsebesített az ostromlott keleti város közelében pénteken. A Kijev-barát erők szerinte két orosz drónt is lelőttek, és megsemmisítettek öt ellenséges lőszerraktárat. Cherevaty állításait függetlne források nem tudták ellenőrizni. Az ukrán veszteségekről nem beszélt.

09:31
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Elindultak a kanadai Leopard 2-esek Ukrajna felé

Anita Anand kanadai védelmi miniszter közzétett egy videót arról, hogy egy Bergepanzer 3 páncélozott mentőjárművet raknak egy ukrán teherszállító repülőgépre, egy külön tweetben pedig a Kanadai Királyi Légierő adott ki egy videót, amelyen a Leopard 2 tankokat szállítórepülőgépre rakják. Kanada nyolc Leopard 2 harckocsit, 8000 tüzérségi lőszert és egy tucat légvédelmi rakétát ígért Ukrajnának.
Ottawa több mint 1800 kiképzőlőszert is küld Kijevnek a Leopard 1 harckocsikhoz, amelyeket Dánia, Németország és Hollandia adományoz.

09:54
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Mariupolban járt Vlagyimir Putyin

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Előző nap az orosz vezető a Krím félszigeten tett előre be nem jelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján. Mariupol felkeresése az első ismertté vált alkalom, hogy Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt.

10:40
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak, 14-en megsebesültek Donyeckben

A régió kormányzója szerint a donyecki városok elleni merényletekben két ember meghalt, további 14 pedig megsebesült. Pavlo Kirilenko elmondta, hogy Kramatorszk bombázása során két ember meghalt és nyolc megsebesült – közülük három kritikus állapotban van. Az orosz csapatok kazettás lőszerrel vették célba a város egyik parkját. A hírek szerint egy tucat lakóépület és több autó is megrongálódott a támadásban.

Kirilenko szerint az orosz megszállók több sortüzet indítottak a Kramatorszktól délkeletre fekvő Kostyantynivka városra. A támadásban egy iskola, valamint 10 magánház, kilenc toronyház, több magángépkocsi és garázs, valamint egy gyerekbolt is megrongálódott.

11:17
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kitartóan tagad az ukrán védelmi minisztérium

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szerint nem küldenek csapatokat kiképzés nélkül Bahmutba, annak ellenére, hogy azt állítja a Kreml. Szerinte azokat a csapatokat, akik korábban nem szolgáltak a hadseregben, kiképzőközpontokba küldik.

A nagyszabású háború miatt a kiképzés lerövidített menetrendben, de a képzés minőségének romlása nélkül zajlik" - írta Maliar a Telegramon.

Azt is vitatta, hogy Ukrajna nőket kényszerít a háborúban való harcra. Nem mozgósítunk nőket beleegyezésük nélkül, még orvosokat sem. És női katonákat sem küldünk beleegyezésük nélkül a háború frontvonalába" - mondta Hanna Mailar.

11:48
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Éjszakai dróntámadás érte Lviv régióját

Ukrajna szerint az éjszakai dróntámadások egy része Lviv viszonylag békés nyugati régióját érte. Dnyiprót is célba vették, akárcsak Kijevet, ahol a légvédelem minden támadó drónt lelőtt. Az ukrán légierő szerint 16 drónból 11 megsemmisült.

12:25
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg által közzétett, ellenőrízetlen összesítés szerint pénteken további 880 orosz katona vesztette életét. A vezérkar közölte, hogy ez azt jelenti, hogy a háború tavaly februári kitörése óta több mint 164 000 orosz katona vesztette életét. További öt harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és nyolc tüzérségi rendszert kiiktattak az ukrán erők – áll a Facebookon közzétett jelentésben.

12:55
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők több mint 80 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán erők március 18-án 83 orosz támadást vertek vissza - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara. A jelentések szerint az orosz csapatok Lyman, Bahmut, Avdiivka, Marinka és Shakhtarsk felé folytattak offenzívát.

13:34
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ megerősítette a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbítását

Az ENSZ közleménye szerint mintegy "25 millió tonna gabonát és élelmiszert szállítottak 45 országba, ami hozzájárult a globális élelmiszerárak csökkenéséhez és a piacok stabilizálásához".

14:07
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna keményebb mozgósításra készülhet

Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy Kijev a mozgósítási folyamat szigorítására készül. Ezt Facebook-oldalán közölte - írja az orosz Lenta.

Most már nem csak idézéseket fognak átadni. Most mindenkit tömegesen összepakolnak, beviszik a katonai nyilvántartásba és besorozási hivatalba, onnan pedig azonnal kiképzésre pár napra és a frontvonalra viszik őket" – jósolta a politikus.

14:40
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hiába a megrendelések, Európában nincs elég robbanóanyag

Hatalmas problémába ütköztött az Európai Unió, képtelenek elegendő lőszert szállítani Ukrajnának. Elsősorban komoly robbanóanyaghiány miatt késik a gyártásuk - erről a Financial Times (FT) számolt be cikkében

A kiadvány szerint az EU lőpor-, műanyag robbanóanyag- és TNT-hiánnyal küzd, ami miatt nem tudja gyorsan teljesíteni a megrendeléseket. Európai tisztviselők a fő problémaként azt említik, hogy a blokk védelmi ipara nincs a legjobb állapotban a nagyüzemi katonai termeléshez.

Az európai lőszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy a fegyverek iránti kereslet növekedése csak tovább emelheti áraikat (2022-ben már 20 százalékkal drágultak), de a gyártási mennyiséget nem tudják emelni.

15:12
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeres orosz elhárítás Harkovban

Az orosz katonaság meghiúsította az Ukrán Fegyveres Erők (APU) két kísérletét arra, hogy felderítést végezzenek és tartalékaikat Kupjanszk irányába helyezzék át. Erről a Nyugati csoport sajtóközpontjának vezetőjére, Szergej Zibinszkij ezredesre hivatkozva számolt be a RIA Novosztyi .

Elmondása szerint az ukrán hadsereg felderítő műveleteket tervez végrehajtani Grjanyikovka falu közelében, Harkiv régióban, valamint tartalék áthelyezést és csapatok rotációját Persotravneve település közelében.

15:52
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Elhárított ukrán támadások

Hét ukrán drónt semmisítettek meg a luhanszki (LPR) és a donyecki (DPR) népköztársaság településein, valamint a Herszon és Harkiv régiókban - jelentette vasárnap az orosz védelmi minisztérium .

A légvédelmi rendszerek kilenc HIMARS és Vilkha rakétát fogtak el a nap folyamán. Kotljarovka, Cservonopopovka, Golikovo, Blagodatnoje, Kirillovka, Sztarajja Zburjevka településeken is megsemmisültek az ukrán fegyveres erők pilóta nélküli légi járművei.

16:35
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

50 ukrán katonát öltek meg két település mellett

Az orosz csapatok egy nap alatt több mint 50 ukrán katonát semmisítettek meg Juzsno-Donyeck és Zaporozsje irányban - jelentette az orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov.

17:19
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Melitopolt nyilvánítja Zaporizzsja régió fővárosává

A brit védelmi minisztérium (MoD) közzétette a legfrissebb hírszerzési jelentését, amiben az áll, hogy Zaporizzsja orosz ellenőrzés alatt álló részén a hatóságok közzétettek egy rendeletet, amelyben a megszállt Melitopolt a régió fővárosává nyilvánították.

Megállapítják, hogy a régió oroszok által beiktatott vezetője, Jevgenyij Balickij azt mondta, hogy a lépés "ideiglenes intézkedés", amíg Zaporizzsja városát Oroszország nem vonja ismét ellenőrzés alá - írja a Sky News.

17:44
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb botrányos kijelentése

Oroszországot és cinkosait nemcsak az Ukrajna, hanem a más országok, köztük a Szíria ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kell vonni - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében.

"Az ukrán szankciók az Oroszországra nehezedő globális nyomás részét képezik. El kell szigetelnie a világnak mindazokat, akik fegyvereket gyártanak az Ukrajna elleni terror céljára - beleértve a Sahíd drónok szállítását -, akik segítenek Oroszországnak az agresszió szításában, akik támogatják a nemzetközi jog oroszországi megsemmisítését. Ez nemcsak az ukránok elleni terrorra vonatkozik, nemcsak a területünk elcsatolására tett kísérletekre, kezdve a Krímmel, hanem a nemzetközi rend, a normális békés emberi élet elleni más orosz agressziókra is, beleértve a Szíria területén elkövetett agressziót is" - hangoztatta az államfő szombat esti üzenetében.

Hangsúlyozta, hogy Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, és ez a büntetlenség érzését keltette a Kremlben és cinkosaiban. "A szíriai városokat ugyanúgy rombolták le az orosz bombák, mint a mi ukrán városainkat. Ez a büntetlenség rejlik nagyrészt a Kreml jelenlegi agresszivitása hátterében is" - fejtette ki. Zelenszkij szerint garantálni fogja a békét a világ sok más részén az, hogy az ukrán nép megvédi magát és helyreállítja az ország területi integritását.

18:26
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Fehérorosz állambiztonsági szolgálat: Terrorcselekményre készülő külföldivel végeztek Hrodnában

A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) tagjai vasárnap végeztek egy terrorcselekményre készülő fegyveres külföldivel, aki beszivárgott az ország területére - közölte a BelTa helyi hírügynökség a KGB-re hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az automata fegyverekkel és kézigránátok felrobbantásával fegyveres ellenállást tanúsító külföldit a lengyel határ melletti Hrodna városában lőtték le.

A művelet során polgári lakosok és a karhatalmi erők tagjai nem sebesültek meg.

Az állambiztonság szolgálat, a belügyminisztérium, valamint a határőrség más rendvédelmi szervezetekkel közösen vizsgálatot indított az ügyben.

19:23
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétacsapások

Három civil meghalt és további kettő megsebesült egy zaporizzsja megyei falu orosz ágyúzásában - közölték az ukrán hatóságok.

A jelentés szerint az orosz erők egy lakóépületet vettek célba a délkelet-ukrajnai Kamyanske faluban. Az ukrán hatóságok egyúttal figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy, ha lehet hagyják el a veszélyesnek számító területeket - írja a The Guardian.

20:15
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből

Alapanyaghiány akadályozza az európai országok azon erőfeszítéseit, hogy Ukrajnát fegyverekkel lássák el.

A Financial Times-nak nyilatkozó védelmi ipari források elmondták, hogy a lőpor, a robbanóanyagok, a TNT hiánycikk, ami akár három évvel is késleltetheti a lőszergyártás tervezett felfuttatását.

Ez azt jelenti, hogy az európai védelmi ipar minden bizonnyal nem lesz képes teljesíteni az Ukrajna számára várható uniós megrendeléseket.

Egy német tisztviselő a lapnak azt mondta, hogy az "alapvető" probléma az, hogy a védelmi ipar "nincs megfelelő állapotban a nagyüzemi haditermeléshez" - írja a The Guardian.

21:09
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent a Wagner vezére

A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin a héten a RIA orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán erők április közepén öt különböző irányban készülnek ellentámadást indítani.

Prigozsin egyúttal felszólította az orosz erőket, hogy készüljenek fel ezekre az ellentámadásokra a lőszer és a felszerelés megőrzésével - ezzel arra utalt, hogy az ukrán erőknek elegendő harci erejük lehet a hatékony ellentámadások megindításához.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai elemzőintézet szerint azonban valószínűleg azért tette ezeket a megjegyzéseket, hogy "igazolja a Wagner-csoport kudarcát a Bahmut bekerítésére indított offenzívában."

A Wagner-csoport állt a Bahmut körüli orosz offenzíva élére, de az ISW szerint egyre kevésbé képes eredményeket felmutatni a harcokban - írja a Sky News.

23:54
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Négy ukrán katona halt meg egy kiképzőközpontban

A tragédiáról pontosabb részleteket nem közöltek. A Csernyihiv megyei kiképzőközpont közleménye szerint az Állami Nyomozó Iroda hatósági vizsgálatot indított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!