A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 387. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
04:59
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Mariupolra emlékezett az ukrán elnök

Éjszakai videüzenetében az ukrán elnök megemlékezett az egy évvel ezelőtti eseményekről, amikor orosz bombák rombolták le a mariupoli színházat, amit menedékként használtak civilek. Az áldozatok pontos száma azóta is rejtély.

Volodimir Zelenszkij szerint hamarosan eljön a nap, amikor felszabadítják Mariupolt, ahogy a többi ukrán várost is.

05:26
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Pentagon: Nem törekszünk eszkalációra

"Nem keresünk konfliktust Oroszországgal, nem törekszünk az eszkalációra Oroszországgal" - mondta Pat Ryder, a Pentagon szóvivője. Mint mondta, az Egyesült Államok nem vár bocsánatkérést Oroszországtól, miután egy Szu-27-es repülőgép levágta egy MQ-9 drón légcsavarját, és az a Fekete-tengerbe kényszerítette.

"Van arra utaló jelünk, hogy Oroszország valószínűleg erőfeszítéseket tesz az MQ-9 törmelék összesezdésére, de nagyon valószínűtlen, hogy képesek lesznek bármi hasznosat visszaszerezni. Az Egyesült Államok lépéseket tett a repülőgép fedélzetén lévő információk védelmére, és a repülőgép rendkívül mély vízbe zuhant" - mondta a szóvivő.

05:54
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő Bahmut védelmét dicsérte

Rishi Sunak brit miniszterelnök az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a bahmuti védelmet méltatta, egyben beszámolt arról, hogy zajlik az ukrán tengerészgyalogosok szigetországi kiképzése.

A Downing Street szóvivője szerint a vezetők megállapodtak abban, hogy a francia erők hozzáadása a kiképzési programhoz, előnyhöz juttathatja Ukrajnát a harctéren. A brit miniszterelnök hozzátette, hogy létfontosságú, hogy Ukrajna képes legyen a lehető leghamarabb megváltoztatni a harctéri egyenletet.

06:27
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 5221 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4780 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 16-án 35 ember, közülük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:56
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Washingtont aggasztja a csökkenő ukrán lőszerkészlet

Ukrajnának nincs vesztegetni való ideje, az Egyesült Államok pedig a lehető leggyorsabban fegyvereket szállít a háború sújtotta területre – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a POLITICO szerint.
A vezető tisztviselőkkel folytatott megbeszélést követően Austin hangsúlyozta, hogy "Gyorsan és teljes mértékben teljesítenünk kell ígéreteinket. Ebbe beletartozik, hogy páncélozott képességeinket a csatatérre szállítjuk, és biztosítjuk, hogy az ukrán katonák a lehető leghamarabb megkapják az új rendszerek használatához szükséges kiképzést, pótalkatrészeket és karbantartási támogatást."

Mióta 2022 második felében visszafoglalta a területek nagy részét, Ukrajna az utóbbi időben védekezésbe lépett, és még idén ellentámadást tervez, amint kiszárad a sáros talaj, és megérkeznek a Nyugatról ígért páncélozott járművek és harckocsik.

07:29
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-tankok megsemmisítésére készülnek az oroszok

Az orosz T-90M harckocsik legénysége intenzíven készül a NATO harckocsik, az amerikai M1 Abrams, a német Leopard 2 és a brit Challenger 2 megsemmisítésére Ukrajnában – derül ki egy, az orosz védelmi minisztérium által pénteken közzétett videóból - számolt be a ria.ru.

„A kiképzés során a legénység megvizsgálja a nyugati gyártású harckocsik leggyengébb és legsérülékenyebb helyeit, felkészül a taktikai sajátosságokra, és csiszolja tudását a harcjármű irányítása terén" – közölte a tárca.

Moszkva tavaly tavasszal jegyzéket küldött a NATO-országoknak a kijevi hatóságok fegyverellátása miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy az Ukrajnának szánt katonai felszereléseket tartalmazó rakomány az orosz hadsereg legitim célpontjává válik. Elmondása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei közvetlenül részt vesznek a konfliktusban - nemcsak fegyverek átadásával, hanem az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és más országokban zajló ukrán katonai egységek kiképzésével is.

07:55
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova nincs egyedül

James Cleverly brit külügyminiszter moldovai látogatásán azt mondta: "A legjobb módja annak, hogy megvédjük Moldovát az orosz támadásoktól, ha megvédjük Ukrajnát!"

A tárcavezető 10 millió fontnyi brit segély folyósítását jelentette be, amit Moldova a gazdasági és államigazgatási reformokhoz használhat fel, beleértve az energiaszektort is.

Cleverly megismételte támogatási ígéretét, kijelentve, hogy Moldova nincs egyedül.

08:30
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Aktív vita zajlik az Ukrajnának küldendő vadászgépekről

Miután Lengyelország bejelentette, hogy napokon belül átad 4 db MiG-29-es vadászgépet Ukrajnának, a szervizelést követően pedig további repülők szállítását tervezi, Dánia miniszterelnöke arról beszélt, hogy aktív vita zajlik a nyugati nemzetek között a vadászrepülőkről.

Mette Frederiksen a dán TV2-nek azt mondta:

Ez olyasmi, amiről a szövetséges országok csoportjában tárgyalunk. Ez egy nagy kívánság Ukrajnától.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok januárban kizárta, hogy repülőgépeket küldjön Ukrajnába, de a múlt hónapban Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere kijelentette, hogy kész repülőgépekkel ellátni kelet-európai szövetségeseit. Ez lehetővé tenné a kelet-európai országok számára, hogy szovjet gyártású vadászgépeiket Ukrajnába küldjék.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy az ország megkezdheti a tárgyalásokat a repülőgépek szállításáról.

09:01
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az F-16-osok Amerikában maradnak

A Fehér Ház szerint Lengyelország szuverén döntése, hogy Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeket ad át, és ez nem készteti Joe Bident arra, hogy amerikai F-16-os repülőgépekkel lássa el Kijevet.

Az amerikai elnök korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fogja biztosítani azokat az F-16-os vadászgépeket, amelyeket Ukrajna kért az Oroszország elleni harchoz. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy Duda elnök bejelentése nem változtat az F-16-osok helyzetén.

09:43
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nem látszik az ukránok bahmuti kivonulása

Denisz Puszilin, a megszállt Donyeck oroszok által beiktatott vezetője a Tass állami hírügynökségnek azt mondta, hogy nem látja annak jelét, hogy Ukrajna kivonulna Bahmutból.

Bahmutban a helyzet továbbra is bonyolult, nehéz – vagyis nem látjuk, hogy az ellenség megkezdte volna kivonni az egységeit

- fogalmazott.

10:58
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt a kínai és az ukrán külügyminiszter

A két ország közötti laza diplomáciai kapcsolatok ellenére telefonon beszélt egymással a kínai és az ukrán külügyminiszter.

A hívást követően a kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy Kína továbbra is reménykedik az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszédben, "bármilyen nehéz vagy kihívásokkal is jár".

Hozzátették, Csin Kang reméli, hogy a két fél nem zárja be az ajtót a politikai megoldás előtt.
Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba elmondta, hogy országa területi integritásának fontosságáról tárgyalt kínai kollégájával.

Kína az elmúlt hetekben békeközvetítőként pozícionálta magát, és saját béketervét mutatta be Oroszországnak és Ukrajnának. Ennek ellenére továbbra is Oroszország közeli szövetségese, és nem volt hajlandó elítélni az ukrajnai háborút.

11:51
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkvába utazik a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan a jövő héten Moszkvába látogat Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, majd virtuális találkozót tart Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

12:43
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kémeket vettek őrizetbe Lengyelországban

A lengyel hatóságok azt állítják, hogy őrizetbe vették egy orosz kémcsoport kilenc tagját, akik szerintük az Ukrajnába szállított fegyverekről gyűjtöttek információkat, és a szállítások szabotálását tervezték. A NATO-szövetségesekkel egyeztetett, több hónapig tartó nyomozás során a lengyel biztonsági szolgálat, az ABW legalább 50 olyan elektronikus kémeszközt (kamerákat, GPS helymeghatározó eszközöket) talált, amelyeket az Ukrajnába irányuló segélyek megfigyelésére használtak. A hatóságok szerint bizonyítékaik vannak, hogy a csoportot az orosz hírszerzés fizette.

A lengyel hatóságok egyelőre nem nevezték meg a gyanúsítottakat, és nem közölték állampolgárságukat sem, csak annyit, hogy „Kelet-Lengyelországból származó külföldiek". Fehérorosz sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy a fogvatartottak közül hárman fehérorosz állampolgárok.

13:13
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ 120 napos gabonamegállapodást szeretne

Az ENSZ az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből származó gabonaszállítmányok biztonságos kivitelét lehetővé tevő megállapodás 120 napos megújítását szorgalmazza a hét végén lejáró határidő előtt. Szintén a 120 napos hosszabbítást javasolja Ukrajna és a szerződés létrehozásában aktív Törökország is.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt mondta, hogy a megállapodást „60 nappal meghosszabbítják". Szerinte a szerződés időtartamának orosz és ENSZ-értelmezése közötti különbség az ENSZ alkalmatlanságát jelzi.

14:34
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Herének nevezte az olasz védelmi minisztert a Wagner-csoport vezetője

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a Wagner-zsoldosok afrikai tevékenységének nyomására vezette vissza az Olaszországot sújtó jelenlegi migránsrohamot, szerinte ez része a hibrid hadviselés stratégiájának.

A Wagner-csoportnak csapatai vannak a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában.
Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin nem fogadta jól Crosetto szavait.

Nem érdekel bennünket, hogy mi történik a migrációs válsággal, nem foglalkozunk vele. Van egy rakás saját problémánk, amellyel meg kell birkózni

- mondta. Prigozsin ezután egy sértő orosz kifejezéssel a herékhez hasonlította Guido Crosettót.

Idén mintegy 20 ezer migráns érte el az olasz partokat, ami több mint háromszorosa az előző év azonos időszakában érkezettek számának.

19:02
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovákia 13 darab MiG 29-es vadászgépet ad át Ukrajnának

Szlovákia 13 darab szovjet gyártmányú MiG 29-es vadászgépet, illetve egy légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának - jelentette be Eduard Heger szlovák ügyvezető kormányfő a kabinet pénteki online ülését követő sajtótájékoztatóján Pozsonyban.
A vadászgépek átadásának folyamata a lengyel féllel, Ukrajnával és további szövetségesekkel egyeztetve zajlik- jelentette ki Eduard Heger. Tájékoztatása szerint a döntést egyhangúlag hozta meg az ügyvezető kormány, s azt állította: erre az alkotmánnyal összhangban került sor. Robert Fico, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke, korábban többször is annak a nézetének adott hangot, hogy a decemberben, egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson megbukott Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nincs jogköre döntéseket hozni nagy horderejű külpolitikai kérdésekben, így a vadászgépek átadásának ügyében sem. A témában, az Irány több alkalommal is rendkívüli parlamenti ülést indítványozott, de azok egyikét sem tartották meg a kormánypártok képviselőinek parlamenti obstrukciói miatt. Jaroslav Nad ügyvezető védelmi miniszter a pénteki döntéssel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy vadászgépek mellett Szlovákia a Kub légvédelmi rendszerének egy részét, illetve a hozzájuk tartozó alkatrészeket és lőszert is átad Ukrajnának, s mint mondta, az átadási folyamat néhány héten belül lezajlik majd.A vadászgépek átadásáról hozott döntés ellen több szlovák ellenzéki párt is tiltakozott, köztük az Ukrajnának történő szlovák fegyverszállítást elutasító Irány is, amelynek elnöke, Robert Fico pénteken bejelentette: büntető feljelentést tesz az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A szlovák fegyverzet átadásának előzménye, hogy Eduard Heger a február eleji brüsszeli EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozója során ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja a készleten lévő összes MiG 29-es vadászgépét Ukrajnának.

19:05
március 17, 2023
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - jelentette be a hágai székhelyű bíróság pénteken. A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

07:33
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!