Bármelyik pillanatban elindulhat a háború eddigi legvéresebb csatája

Események

dróntámadás, drón, Kijev, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború
This photograph taken on May 28, 2023, in Kyiv, shows the explosion of a drone after it was shot down during a massive Russian drones strike mainly targetting the Ukrainian capital. Russia carried out the "most important" drone attack on Kyiv in the night of May 27, since the start of the invasion, military authorities said. "In total a record number of explosive drones launched were counted: 54!" Ukraine's air force said in a Telegram post. Forty of the drones targeted the capital, killing two people and wounding three. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 460. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
08:36
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:40
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte ma reggel is Kijevet

Oroszország május 29-én a kora reggeli órákban újabb légitámadást indított Ukrajna ellen drónokkal és cirkálórakétákkal - írta a Kyiv Independent. A város katonai vezetése szerint több mint 40 célpontot lőttek le.

"Újabb kihívást jelentő éjszaka a főváros számára" - írta Vitalij Klicsko kijevi polgármester a  Telegramon. A kilőtt drónok törmelékei egy lakóház tetejére hullottak a város Podilszkij kerületében, valamint a Szvjatosin és a Holoszijevszkij kerületbenm- írta a polgármester.

08:42
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4017-an léptek be be Magyarország területére vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6402 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - tájékoztatta Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményben az MTI-t hétfőn.

 

09:58
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tüzet jelentett az odesszai kikötőben

Az odesszai kikötőben éjszaka tűz ütött ki, amely megrongálta az infrastruktúrát. Számolt be Natalja Humenyuk, az Ukrán Fegyveres Erők Déli Operatív Parancsnokságának hivatalos szóvivője.

10:29
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Japán azt reméli, hogy Erdogan újraválasztása után megerősíti az együttműködést Törökországgal

A japán kormány Recep Tayyip Erdogan újraválasztását követően arra számít, hogy megerősíti kapcsolatait Törökországgal és fokozza az együttműködést több kérdésben, köztük az Ukrajna körüli helyzetben - mondta Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár hétfőn Tokióban tartott sajtótájékoztatóján.

"A japán kormány gratulál Erdogan úrnak újraválasztásához. Továbbra is azon kívánunk dolgozni, hogy továbbfejlesszük a kétoldalú kapcsolatokat Törökországgal. Emellett várakozással tekintünk az ukrajnai helyzettel kapcsolatos együttműködés megerősítése, valamint a térség békéjének és stabilitásának erősítése elé" - mondta.

11:07
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ukrán erődítményt semmisítettek meg Donbászban

A Nyugati Katonai Körzet Szvjaszpek TOS-1A szakasza Donbászban egyetlen termobarikus lövedékkel megsemmisített egy ukrán erődítményt, amelyben ellenséges személyzet tartózkodott - közölte a RIA Novosztyi.

11:32
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország a biztonsága érdekében fedezi az utakat az Oroszországgal közös határon

Fehéroroszország intézkedéseket hozott az Oroszországgal összekötő utak fedezésére a biztonság érdekében - közölte Alekszandr Volfovics altábornagy, a köztársaság Biztonsági Tanácsának államtitkára az ONT tévécsatornának.

Elmondása szerint az ország megerősítette az államhatárt a KGB, a határőrizeti szervek és a belügyminisztérium szoros együttműködésének megszervezésével. Ezenkívül a különleges műveleti erők egységeinek második fokozata fedezik a fő útvonalakat - mondta Volfovics.

Ennek során a keleti határ felé is fordítottunk figyelmet. Semmiképpen sem zárkózunk el stratégiai partnereinktől, az Orosz Föderációtól. Számos lépést tettünk többek között különböző utak fedezésére

- hangsúlyozta a tábornok.

Hozzátette, hogy ezeknek az intézkedéseknek az a célja, hogy biztosítsák az emberek biztonságát mind Fehéroroszországban, mind Oroszországban.

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy a köztársaság határ menti régióinak lakossága aktívan tájékoztatja az illetékes hatóságokat az ismeretlen személyek és eszközök megjelenéséről.

Volfovics emlékeztetett arra, hogy a közeljövőben aláírásra kerül a népi milíciáról szóló elnöki rendelet. A rendelet értelmében a férfiak a fő feladataiktól elvonatkoztatva járőröznek majd a lakott területeken, szükség esetén segítve a területvédelmi egységeket és biztosítva a rendet.

A tábornok hozzátette, hogy nemcsak a férfiak, hanem a nők is kifejezték a népi milíciához való csatlakozási szándékukat.

11:57
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg több mint 20 ukrán katonát ejtett fogjul Belogorovka közelében

Az orosz hadsereg az elmúlt két napban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 81. Független Légideszant Brigádjának több mint 20 katonáját ejtette foglyul a Luhanszki Népköztársaság (LNR) területén lévő Belgorovka falu közelében. Számolt be május 29-én, hétfőn Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, az LNR Népi Milícia munkatársa.

Az elmúlt két napban rohamosztagaink számos sikeres műveletet hajtottak végre Belogorovka település környékén. (...) A 81. AFU-dandár 23 katonáját foglyul ejtettük

- mondta a TASZSZ-nek.

Marocsko megjegyezte, hogy az orosz katonák előnyös pozíciókat foglaltak el az érintkezési vonal ezen szakaszán.

Hozzátette, hogy a hadifoglyok orvosi ellátásban részesültek. Megjegyezték, hogy fogva tartásuk módja megfelel a nemzetközi humanitárius jog valamennyi normájának. A nyomozó szervek most a katonákkal együtt dolgoznak - mondta Marocsko.

12:32
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg a Kijevet ért támadásban

A Kijevet ért robbanások után hétfő este több infrastrukturális létesítményben keletkezett kár. Számolt be Andrej Nebytov, a regionális rendőrkapitányság vezetője.

Az éjszaka folyamán egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el. Robbanásokról érkeztek jelentések a fővárosból, Vinnicából, Zsitomirból, Kijevből, Kirovográdból, Lembergből, Odesszából, Poltavából és Hmelnickij területéről. Odesszában a hatóságok a kikötői infrastruktúrában keletkezett károkról és tűzről számoltak be, és Kijev Szvjatosinszkij kerületében is tűz ütött ki.

13:03
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők feladták állásaikat Kupjanszk irányában

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tagjai a heves esőzések miatt kénytelenek voltak elhagyni egyes állásaikat Kupjanszk irányában. Számolt be május 29-én, hétfőn Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) népi milíciájának munkatársa.

13:39
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin a törökországi elnökválasztás győztese

A törökországi elnökválasztás eredménye - amelyet Tayyip Erdogan hivatalban lévő vezető nyert meg - Vlagyimir Putyin orosz elnök "győzelmét" is jelenti - írta a Newsweek című amerikai magazin.

Erdogan győzelme "jó hír" az orosz vezető számára - írta a lap. Törökország közvetítő Moszkva és Kijev között, miközben szoros diplomáciai kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ezenkívül az erős gazdasági kapcsolatok fenntartása is prioritás marad mindkét ország számára. A török vezető ígéretet tett az Oroszországgal közös gázközpont-projekt folytatására is.

14:03
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai célpontra mértek csapást az orosz erők Hmelnyickijben

Oroszország légicsapást mért hétfőn kora este egy katonai célpontra Ukrajna nyugati részén, Hmelnyickijben. A mentők még mindig küzdenek a tűz megfékezéséért - közölte a régió kormányzója.

"Jelenleg is folynak a munkálatok az üzem- és kenőanyagok, valamint a lőszerek raktáraiban keletkezett tüzek megfékezésére" - írja a Reuters.

14:30
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők a határmenti településeket lőtték

Belgorod kormányzója hétfőn közölte, hogy az ukrán erők egyszerre több határ menti települést is lőttek.

Hozzátette: Szebekino városában két ipari létesítményt lőttek, és négy alkalmazott megsebesült.

15:03
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ballisztikus rakétákkal támadta Kijevet

Oroszország ballisztikus rakétákat lőtt ki Kijevre hétfő reggel - közölte az ukrán légierő.

Az ellenség ballisztikus rakétákat - Iszkandereket - használt. Lehetséges, hogy S-300-as és S-400-as rakétákat is használtak

- mondta Jurij Ihnat a légierő szóvivője.

Legalább tizenegy robbanás hallatszott a fővárosban a délelőtti órákban. Éjszaka is támadást indítottak Kijev ellen. Ukrajna a támadás során 37 rakétát és 29 "Shahed" drónt lőtt le országszerte.

Vitalij Klicsko polgármester szerint legalább egy ember kórházba került a reggeli kijevi támadásban.

15:27
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin felmondta az európai fegyveres erőkről szóló szerződést

Aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) felmondásáról rendelkező törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentumot a jogi információk hivatalos portálján hétfőn tették közzé.

16:00
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai szenátor került fel az orosz körözési listára

Az orosz belügyminisztérium körözési listára tette Lindsey Graham amerikai szenátort - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Korábban, május 26-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtószolgálata terjesztett egy videót a Grahammal való találkozójáról, amelyen a szenátor az oroszokról beszélt, mondván, hogy az USA anyagilag részt vett a halálukban.

Május 28-án arról számoltak be, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (IC) elnöke, Alekszandr Bastrykin utasítást adott arra, hogy indítsanak büntetőeljárást Graham ellen az oroszok megöléséről szóló megjegyzései miatt.

A Reuters később azt írta, hogy Zelenszkij irodája egy szerkesztett felvételt terjesztett a szenátor beszédéről. Az ügynökség szerint az oroszokról és a költekezésről szóló mondatok a párbeszéd során különböző időpontokban hangzottak el.

16:31
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin aláírta Kirgizisztánnal a légvédelmi rendszerről szóló megállapodást

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely ratifikálja az Oroszország és Kirgizisztán közötti, közös regionális légvédelmi rendszer létrehozásáról szóló megállapodást - a megállapodást 2022. augusztus 16-án írták alá Moszkvában, amelynek dokumentumát a jogi információk hivatalos honlapján tették közzé.

A dokumentum szerint a felek a régió légvédelmének javítása érdekében létrehozzák a két ország közös regionális légvédelmi rendszerét, amely a FÁK-tagállamok közös légvédelmi rendszerének szerves részét képezi.

A megállapodás 10. cikkelye értelmében az orosz-kirgiz közös regionális légvédelmi rendszerhez rendelt csapatok (erők) telepítéséhez egy öthektáros földterület kerül Oroszországhoz ideiglenes használatra térítésmentesen a dokumentum időtartamára.

17:01
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Németország megkezdi az ukrán csapatok kiképzését az Abrams harckocsikra

200 ukrán katona kiképzését kezdték meg Abrams harckocsikon a németországi Grafenwoehrben található amerikai gyakorlótéren. Erről a Spiegel magazin számolt be május 29-én.

Az ukrán katonák éleslövészetet gyakorolnak a tankokon, megtanulják a harckocsik kezelését, taktikai akciókat hajtanak végre és orvosi kiképzésen vesznek részt.

A katonákat a tankok karbantartására és javítására is kiképzik.

17:28
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén – a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

Duda azzal indokolta meg jóváhagyását, hogy a lengyel közvéleménynek átlátható módon kell értesülnie arról, az orosz befolyáshoz miként viszonyultak a Lengyelországban a fontos posztokat betöltő emberek:

 

Nem titok, hogy Oroszország és vezetése több éve különféle módokon próbálta befolyásolni más országok politikáját úgy, hogy fölénybe jusson a számára előnyös megoldások, ezen belül gazdasági megoldások révén   

– magyarázta a lengyel elnök.

18:02
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij segédje szerint Kijev béketerve az egyetlen módja a háború befejezésének

Ihor Zhovkva diplomáciai főtanácsadó azt mondta, Ukrajna nem fontolgatja a tűzszünetet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy megtartsa területi nyereségét.

 

Kijelentette, hogy Kijev életbe akarja léptetni 10 pontos béketervét, amely a moszkvai csapatok teljes kivonását követeli meg.  

Kína, Brazília, a Vatikán és Dél-Afrika az elmúlt hónapokban olyan béketerveket terjesztett elő, amelyeket lehetségesnek lát a konfliktusra vonatkozóan.

De Zhovkva úr azt mondta: „Nem lehet brazil béketerv, kínai béketerv, dél-afrikai béketerv, amikor az ukrajnai háborúról beszélünk".

18:34
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat semmisítettek meg

A RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat támadtak, és a nemzet védelmi minisztériuma szerint minden célpontot megsemmisítették.

Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy Oroszország országszerte támadott célpontokat, és több tucat rakétát és drónt használt – írja a Reuters.

19:20
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelmi rendszerek egyre hatékonyabban semmisítik meg a Storm Shadow rakétákat

Az orosz légvédelmi rendszerek egyre hatékonyabban tudják elfogni a nagy hatótávolságú brit Storm Shadow rakétákat. Napról napra nő az elfogott rakéták száma. Számolt be a TASZSZ május 29-én a Donyecki Népköztársaság biztonsági szerveinek képviselőjére hivatkozva.

 

Az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat semmisítettek meg  

A RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat támadtak, és a nemzet védelmi minisztériuma szerint minden célpontot megsemmisítették.

Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy Oroszország országszerte támadott célpontokat, és több tucat rakétát és drónt használt – írja a Reuters.

20:03
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia 2,59 milliárd dollárnyi katonai segélyt küld Ukrajnának

„Dánia idén és jövőre 2,59 milliárd dollárral kívánja növelni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyre fordított kiadásait” – közölte Mette Frederiksen miniszterelnök.

 

A hatmillió alatti lakosú Dánia márciusban 1 milliárd dolláros alapot hozott létre Ukrajnának 2023-ban nyújtott katonai, polgári és üzleti segélyek finanszírozására.  

Frederiksen asszony, akit potenciális jelöltnek tartanak arra, hogy új NATO-főkapitány legyen, a dán közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a kormány idén és jövőre is pénzemelést tervez.

 

Ez a jelentős hozzájárulás rövid és középtávon tovább erősíti Ukrajna fegyveres erőinek harci képességeit  

– mondta Volodimir Zelenszkij.

20:40
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnöki hivatal helyettes szóvivője szerint a mai „az egyik legsúlyosabb nap” a háborúban

A Kijev fővárosa elleni éjszakai bombázást – amely során állítólag az ukrán védelmi erők elfogták a legtöbb rakétát és drónt – ma reggel újabb, cirkáló és ballisztikus rakétákkal végrehajtott orosz támadás követte.

Ihor Zhovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva „borzasztónak" nevezte a legutóbbi támadásokat.

 

Ez a háború egyik legsúlyosabb napja, és sajnos úgy gondoljuk, hogy ez megismétlődhet  

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy Moszkva miért veszi célba Kijevet, és nem katonai célpontokat, Zsovkva azt mondta, hogy az orosz erők polgári területeket támadnak meg, hogy „megakadályozzák Ukrajnát abban, amit a csatatéren tervez" – ez valószínűleg Kijev széles körben várt ellentámadására utal.

21:13
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

EU-tisztviselő: Oroszország csak akkor lesz nyitott a tárgyalásokra, ha megnyeri a háborút

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője kijelentette, hogy Oroszország csak akkor hajlandó tárgyalásokat kezdeni, ha megnyeri az ukrajnai háborút.

A vezető uniós diplomata hozzátette, hogy „nem optimista" azzal kapcsolatban, hogy mi történhet ezen a nyáron.

 

Egy mai barcelonai rendezvényen Borrell azt mondta, látja „Oroszország egyértelmű szándékát a háború megnyerésére".  

21:53
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-főnök szerint a Bahmut pezsgőgyárat átadják Oroszországnak

Az orosz magánzsoldosokból álló Wagner-csoport vezetője olyan felvételt tett közzé, amelyen a kelet-ukrajnai Bahmut város pezsgőgyárán sétál át.

A lerombolt város a háború leghosszabb és leghevesebb csatájának helyszíne, az orosz támadások élén Wagner-harcosok állnak.

 

A Wagner alapítója és finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin a hónap elején kinyilvánította az ellenőrzést Bahmut felett, és azt mondta, harcosai megkezdik az állások átadását a reguláris orosz csapatoknak.  

Egy állítólagos videóban, amelyet ma a város pezsgőgyárában készítettek, Prigozhin azt állította, hogy átadja a gyárat az orosz hadseregnek.

22:26
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak a kelet-ukrajnai város elleni támadásban

Korábban az ukrán főügyészség azt közölte, hogy egy ember meghalt, amikor egy lövedék becsapódott egy benzinkútba Toreck városában.

Egy későbbi Telegram-bejegyzésében Pavlo Kyrylenko, a régió kormányzója elmondta, hogy két ember meghalt a Toretszk elleni csapásokban, amelyek állítólag nagy, robbanásveszélyes légibombákkal is érintettek.

Kyrylenko szerint egy többemeletes épület is megsérült a támadásban.

23:04
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij segédje szerint Kijev béketerve az egyetlen módja a háború befejezésének

Ihor Zhovkva diplomáciai főtanácsadó azt mondta, Ukrajna nem fontolgatja a tűzszünetet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy megtartsa területi nyereségét.

Kijelentette, hogy Kijev életbe akarja léptetni 10 pontos béketervét, amely a moszkvai csapatok teljes kivonását követeli meg.

 

Kína, Brazília, a Vatikán és Dél-Afrika az elmúlt hónapokban olyan béketerveket terjesztett elő, amelyeket lehetségesnek lát a konfliktusra vonatkozóan.  

Ugyanakkor Zhovkva elmondta: "Nem lehet brazil béketerv, kínai béketerv, dél-afrikai béketerv, amikor az ukrajnai háborúról beszélünk".

23:37
május 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapások „jelentős pszichológiai hatással” vannak az ukránokra – mondta a volt parancsnok

Egy katonai szakértő szerint az orosz támadások „jelentős pszichológiai hatással" vannak a kijevi lakosokra annak ellenére, hogy a fővárosban ritkák a halálesetek.

Sir Richard Barrons tábornok, a Brit Összhaderőnemi Parancsnokság korábbi parancsnoka a Sky News-nak azt mondta, hogy ez „valószínűleg az egyik cél" Moszkva erőinek a sokat hangoztatott ukrán ellentámadás előtt.

 

Kijelentette, hogy a Kijev elleni támadások „nem okoznak annyi halálesetet és pusztítást, de egyértelműen jelentős pszichológiai hatással vannak a lakosságra".  

06:23
május 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről