Robbantások Ukrajnában és Oroszországban is, egyre durvább a háború

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője a hacosai között, Bahmutban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 457. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
06:02
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:12
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elítéli az előkészületet

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai, vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz-ukrán konfliktus során "súlyos következményekkel" járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

06:21
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 5828 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4436 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 25-én 47 ember, köztük 22 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:53
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Új katonai segély Ukrajnának

A Reuters szerint az Egyesült Államok 300 millió dollár értékű, új katonai segélyt jelent be Ukrajnának. A várhatóan föld-föld rakétavetőket és egyéb általános lőszereket tartalmazó csomagot pénteken jelenthetik be – írja a hírügynökség két hivatalos forrásra hivatkozva.

Finnország korábban bejelentette, hogy 109 millió eurós katonai segélycsomagot tervez.

07:17
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Két orosz gépet lőtt le a Nemzeti Gárda

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videójában azt állította, hogy az ukrán nemzeti gárda két orosz „SU típusú" repülőgépet lőtt le Zaporizzsja régióban. További részleteket nem árul el a repülőgépekről. (Az SU hívójel a Szuhoj – orosz katonai repülőgépeket gyártó – repülőgépekre vonatkozik.)

„Hálás vagyok két különösen pontos harcosunknak" – mondta a videóban az elnök. "Egyikük egyébként már elnyerte az Ukrajna Hőse címet, és nemcsak az ellenséges repülőgépeket, hanem egy cirkálórakétát is lelőtt."

07:46
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenka szerint az atomfegyverek már úton vannak

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint Oroszország már megkezdte a taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországnak történő átadását. Ez azután történt, hogy a két ország megállapodást írt alá a harctéri helyzetekben való használatra tervezett fegyverek Fehéroroszországba telepítéséről. 

A rakéták bevetését először Vlagyimir Putyin jelentette be márciusban – az elnök többször is figyelmeztetett, hogy Oroszország készen áll nukleáris fegyverek bevetésére, ha arra szükség lesz „területi integritásának" védelmében. Arról, hogy mikor kezdődik a fegyverek átadása, nem árultak el részleteket.

A TASZSZ orosz állami hírügynöség szerint a robbanófejeket egy különleges létesítményben tárolják majd, amelyik egy hónapon belül készülhet el.  A TASZSZ úgy tudja, hogy a hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket szállító Iskander-M rakétákat már átadták a fehérorosz fegyveres erőknek, és néhány Szu-25-ös repülőgépet átalakítottak nukleáris fegyverek esetleges használatára.

A NATO kijelentette, hogy nem látja szükségét saját nukleáris helyzetének módosítására, bár Putyin nukleáris retorikája "veszélyes és felelőtlen".

A taktikai nukleáris fegyverek kisebb erejű, harctéri használatra tervezett fegyverek, szemben a stratégiai fegyverekkel, amelyek egész városokat képesek kiirtani.

08:02
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Berdjanszkban

Több robbanásról számoltak be május 25-én késő este az oroszok által megszállt Berdjanszk városában, amely Ukrajna déli részén található Zaporizzsja megyében – jelentette több ukrán sajtótermék a helyi Telegram csatornákra hivatkozva.

08:26
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Kijevben és Dnyipróban

Május 26-ára virradóan Kijevben és a közép-déli Dnyipro városában is robbanások hangjait jelentették – közölte a Szuszpilne hírügynökség. A kijevi város katonai igazgatása a Telegramon arról számolt be, hogy a főváros és a környező megye feletti légvédelem működik.

Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere nem említett semmilyen robbanást, de a Telegramon ezt írta: "Ne filmezzen és ne posztoljon semmilyen fotót vagy videót!"

Az ukrán tisztviselők arra kérik a lakosokat, hogy ne tegyenek közzé semmilyen fényképet vagy videót az orosz támadásokról, hogy ne fedjenek fel érzékeny információkat az orosz fél számára.

08:52
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

A kijevi légvédelem kiiktatott minden rakétát

Kijev illetékesei szerint a város légvédelme lelőtt minden orosz rakétát, amelyet május 26-án hajnalban indítottak a fővárosra, amikor Oroszország május eleje óta 13. légitámadást hajtotta végre a város ellen. A kijevi katonai igazgatás vezetője, Szerhij Popko a Telegramon azt mondta, hogy a támadást Tu-95 stratégiai bombázók hajtották végre a Kaszpi-tenger térségéből, valószínűleg X-101/555 cirkálórakétákkal.

Az esetleges áldozatokról vagy pusztulásokról szóló információk meghatározása még folyamatban van – mondta Popko.

09:28
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak az oroszországi Krasznodarban

Robbanások történtek a dél-oroszországi Krasznodar város központjában május 26-án kora reggel – jelentette a "Baza" helyi Telegram csatorna. A "Baza" szerint a város légvédelme működött, miután a várost drónok támadták meg. Egy tanú szerint a drónokhoz hasonló hangokat hallottak.
A Krasznodar megyei Ilszkij olajfinomítóban május 5-én történt robbanás, amit állítólag egy dróntámadás okozott.

10:00
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin koporsókkal pózoló videója egy PR-kampány nyitánya lehet

Felkerült egy videó a Wagner-zsoldoscsoport alapítójáról, Jevgenyij Prigozsinról, amint két koporsó mellett áll – az egyiket amerikai, a másikat pedig török zászlóval takarták le. A koporsók egy Bahmutban meghalt volt amerikai tengerészgyalogosé és egy török állampolgáré, aki felesége mellett halt meg egy épületben, amelyet Prigozsin állítása szerint az ukrán erők robbantottak fel.
Maxim Mironov orosz származású közgazdász professzor, aki jelenleg a madridi IE Egyetemen dolgozik, ezt írta a Twitteren: „Ezt a videót Prigozhin nemzetközi PR-kampányának kezdeteként értelmezem. A videó mögöttes üzenete szerinte az lehet, hogy "normális ember vagyok, tisztelem a csatában elesetteket, itt van a testük, koporsóban, zászlókkal. Lehet velem üzletelni, megfelelő vagyok".
A Sky News katonai elemzője, Sean Bell szerint hogy a Wagner-csoport vezére úgy tűnik, "hiteles alternatívájaként pozícionálja magát" az orosz elnökkel szemben.

10:28
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

1,5 milliárd euró gazdaságtámogatásra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) várhatóan 1,5 milliárd eurót költ Ukrajnában jövőre az infrastruktúra és a gazdaság támogatására – közölte a bank egyik vezetője. A forrás segíti a gazdaság, ezen belül elsősorban a bankok működését, és azt, hogy a köztisztviselők továbbra is fizetést kapjanak.

10:58
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnába kerülhet az orosz vagyon utáni nyereség

Az Európai Unió arról tárgyalt, hogy Ukrajnába küldi az ideiglenesen zárolt 196,6 milliárd eurónyi orosz vagyonból származó nyereséget, amely a globális pénzügyi piacok rendszereiben rekedt – írta a Financial Times az ügyben jártas emberekre hivatkozva.

11:32
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgép terelte arrébb az amerikai bombázókat

A TASZSZ orosz állami médiaügynökség jelentése szerint Oroszország harci repülőgépet vetett be, hogy megakadályozza két amerikai bombázó határsértését. A héten ez a második alkalom, hogy az orosz védelmi minisztérium vadászrepülőgépet indított a határai közelében.
Kedden a minisztérium azt állította, hogy két amerikai B-1 Lancer repült a Fekete-tenger feletti légtere felé. A Pentagon azt válaszolta, hogy a bombázók egy tervezett európai gyakorlaton vettek részt, és az orosz vadászgép interakciója a gépekkel „biztonságos és szakszerű volt".

12:02
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Áradástól tartanak a Zaporizzsja környékén élők

Az ukrajnai Kahovka-tározó közelében, Zaporizzsja környékén élők szerint házaikat veszélyezteti az emelkedő vízszint. Az orosz erők tavaly novemberben megsemmisítették a Nova Kahovka utat és a víztározó gátjának felső részét, közben pedig megrongálták a zsilipek egy részét.
A Theia francia térinformatikai elemző szervezet adatai szerint a tározó vízszintje február közepe óta folyamatosan emelkedett.
David Helms, egy nyugdíjas meteorológus, aki a háború kezdete óta figyeli a tározók szintjét, azt mondta a Sky Newsnak, hogy az árvizek azért alakulhatnak ki, mert a Dnyipro gátrendszerén átjutó vízmennyiség nem igazodik a folyó szezonális vízhozamához. Ez lehet hanyagság, de akár szándékos is.
"Az oroszok egyszerűen nem irányítják és nem egyensúlyozzák aktívan a vízszintet" - mondta Helms, aki a helyzetet egy kis lyukkal rendelkező vödörhöz hasonlította, amelyet épp egy vastag tömlő tölt meg.

12:32
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Wagner-csoport kivonása Bahmutból

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese azt közölte, hogy hírszerzési jelentések szerint az orosz fegyveres erők csapatai most váltják fel a Wagner-csapatokat Bahmutnál. Ez megerősíti a zsoldoscsoport alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak a korábbi bejelentését, miszerint június 1-ig kivonulnak a kelet-ukrajnai városból.
„Bahmut külvárosában az ellenség a Wagner-egységeket reguláris hadsereggel cserélte fel. Magában a városban még Wagner-harcosok maradtak" - írta Maliar a Telegram alkalmazásban.

13:00
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandiában lefoglalták Putyin egykori vejének a telkét

A holland ügyészek lefoglaltak egy telket Amszterdam közelében, amely Vlagyimir Putyin egykori vejének tulajdona – derült ki a Guardian és két másik médiaszervezet, a Follow the Money és a Proekt Media közös vizsgálatából. A duivendrechti telek Jorrit Faassen holland üzletember tulajdona, aki Maria Voroncova, az orosz elnök idősebb lányának volt a férje.
A Moszkvában élő Faassent állítólag kihallgatták a hatóságok a Schiphol repülőtéren, amikor nemrég Hollandiába repült – jelentette csütörtökön a Proekt Media. A nyomozók „szankcióelkerülés" gyanúja miatt hallgathatták ki a férfit, és lefoglalták laptopját és mobiltelefonját. Fasen ezután gyorsan visszatért Moszkvába.

13:30
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Valami mégis eltalálhatta az orosz hadihajót

Felkerült az internetre a felvétel, amelyen látható, hogy egy orosz hadihajót eltalál egy tengeri drón. Ez azután történt, hogy Oroszország azt állítja, hogy meghiúsította az egyik hajója – az Ivan Hursz – elleni támadást szerdán a Fekete-tengeren.
Az orosz védelmi minisztérium megosztott egy felvételt, amelyen állításuk szerint tüzérek láthatók, amint egy, a hajó felé tartó, pilóta nélküli tengeri drónt semmisítenek meg. A támadást „sikertelennek" minősítették.
A most nyilvánosságra került felvételen – amelynek hitelességét nem sikerült ellenőrizni – úgy tűnik, hogy egy drón mégis eltalálta a hajót.

14:01
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Még több hadifoglyot kell ejteni Zelenszkij szerint

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videójában köszönetet mondott azoknak, akik letárgyalták a legutóbbi fogolycserét, amikor 8 tiszt és 98 közkatona - köztük olyanok is, akiket eltűntként tartottak nyilván - hazatérhetett. Az elnök szerint a fronton mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy minél több orosz hadifoglyot ejtenek, annál több ukránt lehet hazahozni.
Az ukrán védelmi tárca egy videót is bemutatott a fogolycserével hazatérő ukránokról.

14:34
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

A brit katonák készek megvédeni Észtországot

Az ország miniszterelnöke szerint a brit csapatok készek megvédeni Észtországot minden lehetséges orosz inváziótól. Kaja Kallas a The Daily Telegraphnak azt mondta, hogy a brit csapatok a NATO-szövetségesekkel együtt megtanulták megvédeni az ország erdeit. Úgy fogalmazott, hogy ez segíthet elrettenteni az esetleges orosz inváziót, mert Vlagyimir Putyin tudni fogja, hogy "itt nem lehet nyerni".
„Számomra fontos, hogy az első perctől kezdve meg tudjuk védeni hazánkat. Ezért a NATO terveinek a gyakorlatban is működniük kell. Ha ezt az ellenfelünk is tudja, az elveszi a kedvét, hogy megtámadjon minket, mert itt nem lehet nyerni" - mondta Kaja Kallas.
Jelenleg több mint 1500 brit katona gyakorlatozik Észtországban az országban valaha tartott legnagyobb NATO-kiképzés részeként. Észtország teljes keleti határa Oroszországgal húzódik – a határ menti város, Narva, mindössze 160 kilométerre van Oroszország második legnagyobb városától, Szentpétervártól.

15:00
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Sárkányfog ellen sárkányfogász

Az elmúlt napokban több hír is érkezett arról, hogy az orosz erők milyen védelmi vonalakat építettek ki a várt ukrán ellentámadás lassítására, megakadályozására. Ezek a védelmi vonalak két fontos tankelhárító eszközt tartalmaztak: az egyik a széles és mély tankelhárító árok, a másik a betonból öntött úgynevezett "sárkányfog". Az ukrán védelmi minisztérium frissen kiadott videójában mutatta meg, hogy a brit Challenger 2 tank hogyan küzdi le mindkét akadályt. Azt írták, ha létezik "sárkányfog", akkor léteznie kell "sárkányfogorvosnak" is.

15:32
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia a háború után is zárolva tartja az orosz vagyont

Nagy-Britannia az ukrajnai háború befejezése után valószínűleg még egy ideig zárolva tartja a lefoglalt orosz állami vagyont, egészen addig, amíg Moszkva beleegyezik az általa okozott károk megtérítésébe – erősítették meg brit tisztviselők. Az Európa Tanács múlt heti csúcstalálkozója létrehozta az Ukrajna számára keletkezett károk digitális nyilvántartását, amely az első lépés az orosz agresszió áldozatainak nemzetközi kártalanítási mechanizmusa felé.

15:59
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a gabonaszerződés felmondásával fenyeget

Oroszország jelezte, hogy ha nem teljesítik a gabona- és műtrágyaexportja javítására vonatkozó követeléseket, akkor július 17-e előtt nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonaszerződést. Márciusban ugyanezt a fenyegetést és követeléseket fogalmazta meg, majd a múlt héten megállapodott abban, hogy 60 napra megújítja az exportmegállapodást.

16:32
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház nagyon világosan megmondta, mit vár az ukránoktól

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja emlékeztette Ukrajnát, hogy nem támogatja amerikai felszerelés felhasználását Oroszországon belüli célpontok megtámadására – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.
"Ismét világossá tettük az ukránok számára, hogy mik az elvárásaink Oroszország megtámadásával kapcsolatban – nem akarjuk ezt ösztönözni vagy lehetővé tenni, semmiképpen sem akarjuk, hogy az Egyesült Államokban gyártott berendezéseket orosz föld megtámadására használják" - fogalmazott Kirby, aki szerint biztosítékot kaptak az ukránoktól, hogy tiszteletben tartják ezeket a kívánságokat.
Kirby megjegyzései azután hangzottak el, hogy ukránok oldalán harcoló orosz fegyveresek néhány napja behatoltak az oroszországi Belgorod megyébe, amihez lehetséges, hogy amerikai felszereléseket és járműveket (is) használtak.

Az Egyesült Államok eddig nem volt hajlandó 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat szállítani Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy ezeket felhasználhatják Oroszországon belüli célpontok csapására. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a szövetségesek vonakodása attól, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szállítsanak Ukrajnának, megakadályozza Kijevet abban, hogy jelentős ellentámadást indítson, és felszabadítsa Ukrajna többi részét.

17:01
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Japán újabb szankciókat jelentett be Moszkva ellen

Japán további szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, miután az ország által a múlt héten rendezett Hetek csoportjának (G7) csúcstalálkozóján megállapodtak abban, hogy fokozzák az intézkedéseket Moszkva ukrajnai inváziójának megbüntetésére - közölte pénteken Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár.

A Reuters jelentése szerint Matsuno, Tokió legfőbb kormányszóvivője elítélte azt is, hogy Oroszország csütörtökön taktikai atomfegyvereket telepített Fehéroroszországba, mondván, hogy ez tovább fokozza az ukrajnai invázió körüli helyzeteket.

"Japán, mint az egyetlen ország, amely háborús időkben atombombázást szenvedett el, soha nem fogadja el Oroszország nukleáris fenyegetését, nemhogy annak használatát" - mondta Matsuno egy szokásos sajtótájékoztatón.

A G7-ekkel összehangolt akcióban Japán 78 csoport és 17 magánszemély, köztük a hadsereg tisztjei oroszországi vagyonát fagyasztja be, és 80 orosz szervezetnek, például a hadsereggel kapcsolatban álló kutatólaboratóriumoknak szóló exporttilalmat rendel el - olvasható a külügyminisztérium pénteki közleményében.

Japán továbbá megtiltja az építőipari és mérnöki szolgáltatások nyújtását Oroszországnak, - áll a kereskedelmi minisztérium közleményében.

17:27
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, 15 pedig megsebesült a Dnyiprot ért támadásban

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy legalább egy ember meghalt és 15-en megsebesültek a ma reggeli orosz támadásban, amely egy egészségügyi létesítményt ért Dnyipro városában.

Dnyiprót az éjszaka folyamán támadások érték. Az ukrán erők azt állították, hogy lelőttek 10 rakétát és 25 drónt, amelyeket Oroszország küldött a területükre.

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója Dimitro Lubinec emberi jogi ombudsmanra hivatkozva arról számolt be, hogy négy ember eltűnt a dnyiproi egészségügyi intézmény támadása következtében.

17:52
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Denisz Pusilin: Donyeck ukrán tűz alá került

Denisz Pusilin, a megszállt Donyecki terület orosz milíciájának vezetője elmondta, hogy Donyeck városa ukrán tűz alá került. Erről a Telegram csatornáján számolt be:

Az ellenség fokozott lövéseknek teszi ki Donyeck városát. Reggel 9 órakor a város Kalininszkij kerületét támadták amerikai Himars rendszerekből. Ennek következtében egy fiatal nő meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Fél órával később ugyanezt a területet ismét támadták ugyanazokkal, amikor újságírók, mentők és más reagáló szolgálatok dolgoztak a lövések helyszínén.

Donyeck Kalininszkij kerületében a lövések következtében két kórház, egy benzinkút és egy kutatóintézet épülete is megrongálódott.

Arra kérem a donyecki lakosokat, hogy ne közlekedjenek az utcákon, hacsak nem feltétlenül szükséges.

18:18
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij videófelvételt osztott meg a Dnyiprót ért rakétatámadásról

Az orosz erők rakétacsapást mértek pénteken a kelet-ukrajnai Dnyipro városára, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet, az eddigi információk szerint egy civil életét vesztette, és legalább 15 megsebesült - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalos közösségi oldalain.

Az ukrán államfő rámutatott arra, hogy a polgári létesítmények elleni szándékos támadás ellentétes az 1949. évi genfi egyezménnyel. Szavai szerint az "orosz terroristák" "ismét kimutatták embertelenségüket".

Hozzátette, hogy a rakétatámadás következményeinek felszámolása és az áldozatok mentése a helyszínen folytatódik.

Az államfő közzétett egy videófelvételt is, amelyen egy lerombolt épület látható, fölötte sűrű füsttel.

18:45
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada AIM-9 rakétákat küld Ukrajnának

Kanada újabb katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának - többek között AIM-9 levegő-rakétákat.

Az ország védelmi minisztériuma a döntést az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport újabb ülését követően jelentette be.
A kanadai védelmi minisztérium azt is megjegyezte, hogy a kézifegyverek és lőszerek szállítása, amelynek átadását a múlt hónapban jelentették be, már folyamatban van.

19:09
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Megakadályoztak egy terrorcselekményt az orosz biztonságiak Gelendzsiknél

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat FSZB őrizetbe vett egy gelendzsiki lakost, egy ukrán szélsőségest, aki terrorcselekményre készült az egyik rendvédelmi létesítményben - tájékoztatta az FSZB pénteken a TASZSZ-t.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megakadályozott egy terrorcselekményt a Krasznodari Területen található Gelendzsik üdülőváros önkormányzati körzetében. A megtett intézkedések eredményeként őrizetbe vettek egy helyi lakost, az ukrán neonácizmus támogatóját, 1981-es születésű orosz állampolgárt, aki a régió egyik rendvédelmi struktúrájának területén improvizált robbanószerkezetet akart felrobbantani

- jelentette az FSZB.

A település szélén lévő erdős területen felszerelt rejtekhelyéről egy használatra kész rögtönzött robbanószerkezetet találtak, a lakóhelyén lévő lakcímén pedig a robbanószerkezet készítéséhez szükséges alkatrészeket

- jelentette az FSZB. Ezen kívül a robbanószerkezetek összeszerelésére és használatára vonatkozó, az ukrán nacionalista csoportok harcosai által kezelt internetes közösségekből szerzett útmutatókat találtak nála.

A 42 éves férfi ellen terrortámadás elkövetésének előkészülete miatt indult büntetőeljárás, és őrizetbe vették.

19:40
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők több száz behatolását regisztrálták Belgorodban

A belgorodi területen a hatóságok az elmúlt nap folyamán mintegy 200 behatolást regisztráltak az ukrán fegyveres erők (AFU) részéről. A lövések és dróntámadások kárt okoztak egy közigazgatási épületben, egy üzletben, a glotovói falusi kulturális központban és több házban - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken Telegram-csatornáján.

20:04
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal célozza be a légvédelmet

Az orosz hadsereg drónokat használ, például a Shahedeket, hogy beazonosítsa Ukrajna légvédelmi rendszereit - mondta Natalia Humeniuk katonai szóvivő május 26-án a televízióban.

20:37
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai tábornok szerint Oroszország nem győzhet

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok kijelentette, hogy Oroszország katonai eszközökkel már nem tud győzelmet aratni Ukrajna felett.
Ukrajna viszont képes lesz felszabadítani minden területét - mondta Milley május 25-én. A felszabadítás azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben megtörténik, és az előttük álló harcok véresek lesznek.

21:00
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia F-16-os vadászgépeket ad Ukrajnának

Hollandia 42 darab F-16-os vadászrepülőgépet fog Ukrajnának küldeni - jelentette a Bloomberg május 26-án.

21:40
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Dnyiproban 30 főre emelkedett az orosz ágyúzás halálos áldozatainak száma, köztük két gyermek - közölte Szerhij Liszak, a helyi közigazgatás vezetője.

22:15
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

A brazil elnök Putyinnal beszélt a háborúról

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elmondta, hogy beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyin elnökkel, és megismételte országa tárgyalási készségét mindkét féllel.

Lula a Twitteren megköszönte Putyinnak, hogy meghívta őt a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, és azt írta:

Megköszöntem a meghívást a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, és azt válaszoltam, hogy jelenleg nem tudok Oroszországba utazni, de megismételtem Brazília készségét, hogy Indiával, Indonéziával és Kínával együtt a béke érdekében tárgyalni fog a konfliktusban érintett mindkét féllel.

22:38
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz atomfegyverek kerülnek Fehéroroszországba

Moszkva és Minszk megállapodást írt alá atomfegyverek fehéroroszországi elhelyezéséről.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és fehérorosz kollégája, Viktor Hrenin május 25-én írta alá az orosz nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő elhelyezéséről szóló dokumentumokat.

Bővebben itt olvashat a megállapodás részleteiről.

23:19
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

128 gyereket evakuáltak a Donyeckből

128 gyereket evakuáltak családjukkal vagy törvényes gyámjukkal együtt a front menti településekről - jelentette a Donyecki Területi Adminisztráció.

23:44
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanást jelentettek a megszállt Mariupolból - videó

01:27
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg rakétákkal lőtte Mariupolt

Mariupol polgármestere elmondta, hogy az ukrán csapatok városra mért csapásaban nem sérült meg senki, és a városi infrastruktúrában sem keletkeztek károk - írja a Ria Novosztyi.

Az ukránok két nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki a város irányába.

01:42
május 26, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán régióban is légiriadót hirdettek

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában Mikolajiv régióban, valamint a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén - írja a Ria Novosztyi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről