Teljes káosz Ukrajnában, új, halálos fegyvereket vetnek be a fronton

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, katona, aknavető, fehérorosz, Donyeck, Bahmut
(FILES) Belarusian volunteer soldiers from the Kastus Kalinouski regiment, a regiment made up of Belarusian opposition volunteers formed to defend Ukraine, prepare a 120mm mortar to fire at a front line position near Bakhmut in the Donetsk region, on April 9, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. - In eastern Ukraine, a few soldiers bustle around an old Soviet mortar stuck in the mud. All Belarusian volunteers, they have taken up arms against Russia's invasion to fight for democracy. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 436. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
02:00
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elvágták az ukrán erők egyik utánpótlási útvonalát

„Orosz csapatok leromboltak egy hidat a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jar település közelében, amelyet az ukrán fegyveres erők arra használtak, hogy lőszert és tartalékokat szállítsanak Bahmutba” – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

02:00
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elvágták az ukrán erők egyik utánpótlási útvonalát

„Orosz csapatok leromboltak egy hidat a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jar település közelében, amelyet az ukrán fegyveres erők arra használtak, hogy lőszert és tartalékokat szállítsanak Bahmutba” – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

02:00
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

A légvédelem lesz Oroszország aduásza, és előnyhöz juttatja Ukrajnával szemben

„A légvédelem komoly előnyt jelent Oroszországnak Ukrajnával szemben” – írja Brendan Cole a Newsweek cikkében.

 

Kilencszáz vadászgép és 120 bombázó. Ez egy alku tárgya a várható ukrán ellentámadás előtt  

– írja a kiadvány.

A szerző véleménye szerint a légierő – elsöprő légi fölénye ellenére – még nem használta ki azt teljes mértékben.

 

Oroszországnak nagyon nagy tartalékai vannak, tízszer akkorák, mint az ukrán tartalékok. Így az ukránok számára a szárazföldön valós taktikai kockázatot jelent, ha nem rendelkeznek légvédelemmel  

– zárja Cole.

 

A nyugati politikusok folyamatosan arról beszélnek, hogy Ukrajnának a csatatéren kell legyőznie Oroszországot, és egyre több fegyvert pumpálnak a kijevi rezsimbe.  

A Kreml erre azt válaszolta, hogy a katonai segítség alapvetően nem old meg semmit, csak meghosszabbítja az ukrán nép szenvedését.

06:29
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:30
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte Kijevet

Több detonáció hallatszott Kijevben csütörtök este, a főváros központja felett drónok jelentek meg - jelentette több hírügynökség helyszíni tudósítókra és szemtanúkra hivatkozva.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy egy drónt lelőttek.
A főváros katonai vezetése közölte, hogy akcióba lépett a légvédelem. Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője is megerősítette egy drónt lelövését. (MTI)

06:35
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika tagadja a Kreml elleni támadást

Hazugságnak minősítette a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a Kreml állítását az Egyesült Államok érintettségéről az orosz elnöki hivatal ellen dróntámadásban.

John Kirby az amerikai elnöki hivatal sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államok nem indított vizsgálatot az ügyben, hanem jelenleg próbál minden információt összegyűjteni a történtekről, azokkal kapcsolatban ugyanis egyelőre nem rendelkezik semmilyen meggyőző bizonyítékkal. Hozzátette: egy dolog biztos, az Egyesült Államok nem érintett az incidensben, ellentétben Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő "hazugságaival". (MTI)

07:10
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai megfejtette Putyin stratégiáját

Az ukrajnai orosz erők olyannyira leépültek, hogy nem tudnak jelentős támadást indítani, és egyelőre a megszállt területek ellenőrzésének megszilárdítására összpontosítanak - mondta az amerikai hírszerzés vezetője. Avril Haines szerint Putyin stratégiája valószínűleg a háború elnyújtása, abban a reményben, hogy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás elfogy. (The Guardian)

07:29
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5684 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4812 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrssiebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 7 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:37
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Saját drónját lőtte le Ukrajna Kijev felett - videó

Andrij Jermak ukrán elnöki vezérkari főnök kezdetben azt mondta, hogy egy ellenséges drónt lőttek le, a légierő azonban később azt mondta, hogy ukrán volt, és a "nemkívánatos körülmények" elkerülése érdekében semmisítették meg.

08:21
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogtak egy korrupt ukrán városvezetőt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) május 4-én őrizetbe vette Voznyecsenszk alpolgármesterét, miután sikkasztási ügyet leplezett le a Mikolajivi területen - írta a The Guardian.

08:42
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódtak a harcok Herszonban

Heves ágyútűz alatt áll Herszon, ahol péntek este 56 órás kijárási tilalom lép életbe, miközben a héten jelentősen megnőtt a déli város elleni orosz támadások intenzitása - írta a The Guardian.

Egyes lakosok elmondták, hogy családtagjaikat elküldték a városból, vagy a folyótól távolabbi, biztonságosabb helyekre költöztek, és hozzátették, hogy "valami nagy dologra" számítanak az elkövetkező napokban, mivel az ukrán erők is fokozták az orosz állások ágyúzását.

09:07
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elöntheti a víz a zaporizzsjai erőművet

Egy orosz tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy rekordmagas vízszint fenyegeti a Nova Kahovkai gátat, ha a gát átszakadna, akkor a zaporizzsjai erőmű szivattyúállomásainak áramkábel-vezetékét elöntené a víz.

Ez kockázatot jelent a nukleáris biztonságra nézve is - írta a The Guardian. 

10:10
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kína együttműködik Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében

Peking fenn kívánja tartani a Moszkvával való együttműködést annak érdekében, hogy ténylegesen hozzájáruljon az ukrán válság megoldásához - jelentette ki Csin Gang kínai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

A miniszterek május 4-én találkoztak az SCO Külügyminiszteri Tanácsának indiai ülése alkalmával.

A felek megállapodtak abban is, hogy megerősítik az együttműködést az ázsiai-csendes-óceáni térségben, szembeszállnak az új hidegháborúval, és fenntartják a regionális békét és stabilitást.

10:38
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Szumi térségében

Robbanások történtek péntek reggel az észak-ukrajnai Szumi régióban - számolt be a Zerkalo Nedeli hetilap.

11:25
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev átlépte a határt a Kreml elleni dróncsapással

A Kreml elleni dróntámadást úgy kell felfogni, hogy Kijev átlépett egy piros vonalat – írja a Global Times, szakértőkre hivatkozva.

"Ez az incidens átlépett egy határt az orosz-ukrán konfliktusban, amelyben eddig egyik fél sem indított támadást a másik fél vezetői ellen" - írták a szerzők.

Kínai politikai elemzők szerint Moszkva megtorló intézkedéseket fog tenni. "Egyes kínai szakértők úgy vélik, hogy a Kreml elleni dróntámadás minden jel szerint ukrán szélsőségesekhez kapcsolódik, akik az orosz-ukrán konfliktus meghosszabbítására és a háború folytatására kényszerítik a vezető ukrán tisztviselőket. Mindeközben valószínűsíthető, hogy az említett akciókat a nemzetközi hegemón erők támogatták, sőt bátorították" - írták a cikk szerzői.

"Ukrajnában a békét támogatók és a háborút szorgalmazók közötti megosztottság egyre erősödik" - mondta Wang Xiaoquan, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Orosz, Kelet-európai és Közép-ázsiai Tanulmányok Intézetének munkatársa.

12:30
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat megerősítette Oroszországot és tönkretette Ukrajnát

A Nyugat azt tervezte, hogy meggyengíti Oroszországot, de végül Ukrajna elpusztításával megerősítette - nyilatkozott Petr Pelz tábornok, a cseh katonai hírszerzés volt vezetője a Radio Universumnak adott interjújában.

A tábornok megjegyezte, hogy a Nyugat által anyagilag támogatott Ukrajna már nem létezik államként, mert az iparát tönkretették. Arra is rámutatott, hogy a Londonból Kijevbe szállított, szegényített urániumot tartalmazó lövedékek hosszú távú negatív következményekkel járnak az ukrán népre nézve.

Pelz arra is rámutatott, hogy az Oroszország gyengítésére tett kísérletek a kapcsolatok romlásához és katonai akciókhoz vezettek Európában. A volt cseh hírszerzési főnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók törvénytelenek voltak.

Ugyanakkor Pelz szerint a Nyugat barátságtalan fellépése megerősítette Oroszország és Kína szövetségét - írja a Gazeta.ru. A tábornok véleménye szerint a helyzetből az egyetlen kiutat a tárgyalások jelentik.

13:02
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Semmi esélye az ukrán F-16-os vadászgépeknek az orosz légvédelem ellen

Az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek nem lesznek képesek felülmúlni az orosz légvédelmi  rendszereket - mondta az amerikai légierő veteránja és egykori F-16-os pilótája, John Venable pénteken a Business Insiderrel folytatott beszélgetésben.

Szerinte az F-16-oshoz hasonló negyedik generációs vadászgépeknek "nincs keresnivalójuk a modern harctéren".

Venable emellett megjegyezte, hogy ezek a repülőgépek több okból sem alkalmasak az ukrán légierő számára, többek között azért, mert az orosz fejlett Sz-400-as légvédelmi rendszer képes "túljárni az F-16-osok irányítóberendezéseinek eszén" - pontosított a Gazeta.ru.

Az amerikai légierő veteránja arra a következtetésre jutott, hogy Kijev ellátása ezekkel a vadászgépekkel nem változtatná meg a katonai műveletek menetét, és nem befolyásolná a tavaszi ellentámadás sikerét sem.

13:31
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót

A Taszsz orosz állami hírügynökség jelentése szerint az oroszországi Krasznodar régióban található Ilszkij olajfinomítót már a második egymást követő napon érte dróntámadás - idézi a lap a katasztrófavédelmi szolgálatot, amely közölte:

A drón megtámadta az Ilszkij olajfinomító területét, aminek következtében 60 négyzetméteres területen tűz ütött ki. Jelenleg a tüzet megszüntették.

14:13
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy a Wagner május 10-én elhagyja Bahmutot

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport zsoldoscsapatának vezetője pénteken hirtelen és drámai bejelentést tett közzé, miszerint csapatai elhagyják az ukrán Bahmut várost, amelyet tavaly nyár óta próbálnak elfoglalni.

Prigozsin kijelentette, hogy május 10-én visszavonulnak – ezzel véget vetve a háború leghosszabb és legvéresebb csatájában való részvételüknek – a súlyos veszteségek és a nem megfelelő lőszerellátás miatt. Arra kérte a védelmi főnököket, hogy vezessék be helyükre a reguláris hadsereg csapatait.

Prigozsin korábban közzétett egy videót, amelyen orosz holttestek között áll, és a védelmi vezetőket hibáztatja az Ukrajnában elszenvedett veszteségekért. Prigozsin a videóban azt kiabálta: „70%-os lőszerhiányunk van. Sojgu! Geraszimov! Hol van a (...) lőszer?". A Szergej Sojgu védelmi miniszterre és Valerij Geraszimov vezérkari főnökre való hivatkozás újra fellobbantotta a Prigozsin és az orosz berendezkedésű erők közötti viszályt.

"A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vannak ítélve" – mondta Prigozsin.

14:49
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint Oroszország konkrét lépésekkel fog válaszolni a Kreml dróntámadásaira

Moszkva nem beszéddel, hanem konkrét tettekkel fog válaszolni Kijev azon kísérletére, hogy drónokról támadja a Kremlt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának (CFM) ülését követően.

"Ez egyértelműen ellenséges cselekedet volt. Teljesen világos, hogy a kijevi terroristák nem követhették volna el "uraik" tudta nélkül. (...) Konkrét tettekkel fogunk válaszolni" - mondta.

Lavrov külön kitért Washington hozzáállására a történtekhez, és felhívta a figyelmet Anthony Blinken amerikai külügyminiszter megjegyzéseire. "[Ő] azt mondta, hogy az USA nem fog beleszólni, hogy Ukrajna milyen módszerekkel védi meg szuverenitását. Azt hiszem, ez mindent elmond" - mutatott rá a miniszter.

15:32
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Peszkov szerint folytatódhatnak Oroszország és az USA közötti kapcsolatok

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok folytatása lehetséges, még akkor is, ha Moszkva úgy véli, hogy Washington részt vett a Kreml elleni dróntámadásban. Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője május 5-én elmondta, a kölcsönös kapcsolatok segítenék Oroszország céljainak elérését.

Korábban, május 5-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország készen áll a Nyugattal való tárgyalásra. Az orosz külügyminiszter rámutatott, hogy Oroszország soha nem volt hajlandó rendezni azokat a problémákat, amelyek az USA intézkedései nyomán merültek fel, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy szembeszálljanak Oroszországgal. Lavrov annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a Kreml elleni dróntámadást Kijev nem hajthatta volna végre Washington utasításai nélkül.

15:52
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán hadsereg külföldi kiképzőinek egyik telephelyét

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán fegyveres erők külföldi kiképzőinek egyik telephelyét az észak-ukrajnai Csernyihiv területen - közölte pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Szergej Zibinszkij, az orosz nyugati hadseregcsoport sajtóközpontjának vezetője.

A tájékoztatás szerint "a hadseregcsoport csapást mért a külföldi kiképzők ideiglenes állomáshelyére, ahova a 119. területvédelmi dandár 163. zászlóaljának kiképzőit, katonáit, személyzetét és felszerelését telepítették Lizunovka település térségében".

16:30
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Észak-Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el a Csernyihivi régióban is. Ezt megelőzően Szumiban adtak ki figyelmeztetést.

17:02
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

A volt orosz védelmi miniszterhelyettes csatlakozik a Wagnerhez

Oroszország korábbi védelmi miniszterhelyettese mint parancsnokhelyettes csatlakozott a Wagner zsoldoscsoporthoz - jelentették az orosz háborúpárti közösségi médiacsatornák.

A Telegramon közzétett videón Mihail Mizsintsev vezérezredes Wagner márkájú harci felszerelésben látható, amint egy kiképzőtáborba látogat, és bejárja a kelet-ukrajnai Bahmut városában lévő orosz állásokat.

A múlt hónapban a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata közölte, hogy felajánlotta Mizsincevnek, hogy felveszi őt, egy nappal azután, hogy állítólag a védelmi minisztérium kirúgta.
Mizsincev, aki tavaly a háború első hónapjaiban az ukrajnai Mariupol város ostromát irányította, csak tavaly szeptemberben lett a logisztikáért és ellátmányozásért felelős védelmi miniszterhelyettes.

17:22
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij fogadja a bahreini külügyminisztert

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta ukrajnai látogatásán Abdel Latif bin Rashed al-Zayani bahreini külügyminisztert,

 

és felajánlotta neki, hogy vegyen részt az ukrajnai konfliktus rendezésében Kijev javaslatai alapján.  

Erről az ukrán elnök honlapja számolt be pénteken.

Zelenszkij az al-Zajanival folytatott találkozója során elmondta, hogy ez az első bahreini külügyminiszteri látogatás Ukrajnában azóta, hogy 1992 júliusában felvették a diplomáciai kapcsolatokat az országok között.

A bahreini külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy Abdullah bin Ahmed Al Khalifa külügyminiszter-helyettes az Alekszej Szkoszjev manamai orosz nagykövettel folytatott megbeszélésén elmondta, hogy a királyság elítéli a Kreml elleni dróntámadást, és veszélyes eszkalációnak tartja. Abdullah bin Ahmed megismételte, „Bahrein határozott álláspontját az orosz-ukrán válság párbeszéd és diplomácia útján történő megoldása mellett" – közölte a bahreini külügyminisztérium.

17:32
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elvágták az ukrán erők egyik utánpótlási útvonalát

„Orosz csapatok leromboltak egy hidat a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jar település közelében, amelyet az ukrán fegyveres erők arra használtak, hogy lőszert és tartalékokat szállítsanak Bahmutba” – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

17:47
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők 300 ukrán katonát semmisítettek meg Donyecknél

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) Donyeck irányában megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 300 katonáját és külföldi zsoldosait. Erről Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője számolt be pénteken újságíróknak.

 

A nap folyamán akár 300 ukrán katona és zsoldos, három gyalogsági harcjármű, négy páncélozott harcjármű, egy Grad MLRS jármű, valamint egy Akatszija önjáró tüzérségi egység megsemmisült  

– mondta Konasenkov.

 

Emellett az orosz fegyveres erők megsemmisítették az AFU 54. és 110. gépesített dandárjának két lőszerraktárát a donyecki népköztársaság területén található Kramatorsk és Avdijivka településeken  

– tette hozzá.

18:29
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők május 9-ig be akarják venni Bahmutot

„Oroszország május 9-ig, a második világháborút a nyugati fronton lezáró győzelem napjáig át akarja venni az ellenőrzést a Donyeck megyei Bahmut fölött, ezért máshonnan a városhoz vezényelnek újabb Wagner-zsoldosokat” – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken a Telegramon.

 

A tisztségviselő hangsúlyozta: az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál.  

Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője pénteken bejelentette, hogy a zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot.

Ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a lőszerkészletük. Szavai szerint zsoldosai „lőszer híján értelmetlen halálra vannak ítélve".

 

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt közölte, hogy az orosz erők ismét irányított légibombákkal támadták pénteken a régiót,  

aminek következtében az eddigi információk szerint egy helyi lakos sérült meg, összedőlt egy templom, és mintegy 12 lakóházban keletkeztek károk.

19:00
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin a győzelem napi felvonulásról tárgyal a Biztonsági Tanáccsal

„Vlagyimir Putyin a keddi győzelem napi felvonulás előkészületeiről tárgyalt ma a Biztonsági Tanáccsal” – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség a Kremlre hivatkozva.

Moszkva közölte, hogy a felvonulást annak ellenére folytatják, hogy Ukrajna szerda hajnalban megpróbálta megölni Putyint a Kreml elleni drónnal.

Kijev tagadta, hogy köze lenne az esethez.

20:04
május 05, 2023
Vágólapra másolva!

Bíróság elé áll egy orosz színházi rendező, akit a „terrorizmus igazolásával" vádolnak

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy prominens orosz színházi rendezőt, miután azzal vádolták, hogy terrorizmust igazolt az Iszlám Állam harcosaihoz házasodó orosz nőkről szóló díjnyertes színművel – jelentette a TASS állami hírügynökség.

A nyomozók a héten indítottak eljárást Jevgenyija (Zsenya) Berkovics és Szvetlana Petrijcsuk drámaíró ellen, azt állítva, hogy Petrijcsuk „Finist, a bátor sólyom" című filmje, amelyet Berkovics irányításával 2020-ban mutattak be, törvényt sértett.

Moszkva fokozta a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását, és arra ösztönözte a polgárokat, hogy jelentsenek fel mindenkit, akiről azt gyanítják, hogy hűtlenséget tanúsított Oroszország ukrajnai inváziója óta.

08:18
május 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről