Folytatódik a harc Bahmutért, komoly veszteségek vannak mindkét oldalon

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Drónt reptető ukrán katonák Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 446. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:08
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításukat ITT TALÁLJA.

06:17
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 5656 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5747 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 87 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:26
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Aachenből Párizsba utazott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel. A megbeszélésen szó volt Franciaország Ukrajnának nyújtott katonai segítségéről, különösen az ország védelmi képességeinek megerősítésére és az ukrán égbolt védelmére vonatkozó szükségletekről.

Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy Franciaország támogatja a szövetségesek elvi közös döntését a "vadászgépek koalíciójának" létrehozásáról, amelyre Ukrajna már régóta vár.

06:43
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Francia ígéretek

Emmanuel Macron és Volodimir Zelenszkij három órán át tárgyalt a francia elnöki palotában.

Macron hivatala közölte, hogy Franciaország több tucat könnyű harckocsit és páncélozott járművet fog szállítani „az elkövetkező hetekben", konkrét számok megadása nélkül. További légvédelmi rendszereket is ígértek, de részleteket ezúttal sem hoztak nyilvánosságra.

Franciaország az idén mintegy 2000 ukrán katonát kíván kiképezni Franciaországban, és közel 4000 másikat Lengyelországban egy szélesebb körű európai erőfeszítés részeként – közölte a francia elnök hivatala.

07:15
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így vigyáztak Zelenszkijre Berlinben

Mielőtt az ukrán elnök Párizsba utazott volna, korábban Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója megosztott egy videót a Volodimir Zelenszkij utazása előtt bevezetett "példátlan" biztonsági intézkedésekről. Az utcákat lezárták, és több tucat rendőrautó járőrözött a látogatás idején.

07:48
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij elhagyta a telefonját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök berlini látogatása során az autóban felejtette az okostelefonját – írja a Bild. A német kancellárral való találkozója után Zelenszkij helikopterbe szállt, hogy továbbutazzon. Amikor az ajtók már zárva voltak, és minden készen állt a felszállásra, az elnök rájött, hogy a mobiltelefonja és power bankja az őt szállító autóban maradt. Egy német rendőr szaladt vissza az autóhoz és hozta az ukrán államfő után a fontos technikai eszközt.

08:20
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Sokan kritizálják Zelenszkijt Németországban és Franciaországban is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben mondott köszönetet a német elnöknek és a kancellárnak az "erőteljes katonai segélycsomagért", valamint Emmanuel Macron francia vezetőnek és Franciaország népének Ukrajna támogatásáért.

A felhasználók azonban negatívan reagáltak az ukrán elnök üzenetére:
- Biztos vagyok benne, hogy nem csak taktikai nadrágod és pulóvered van - írta egyikük.
- Még egy nap pizsamában – írta egy másik kommentelő.
- Vegyél magadnak öltönyt. Van pénzed. - írta egy harmadik.
- Német adófizető vagyok. Tisztázzuk: soha nem leszek az Ön oldalán. Ön soha nem látott méretű háborús sztár - háborodott fel valaki.
- Mikor hagyja abba a pénzért koldulást? – kérdezte egy kommentelő.
- Micsoda bohócműsor – írta egy felhasználó.

08:52
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az elmúlt 24 órában legalább 620 katonát veszített az orosz fél – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az elesett orosz katonák teljes számát 198 880-ra teszik.

A háború kezdete óta összesen 3756 harckocsi, 7325 páncélozott harcjármű és 308 katonai repülőgép semmisült meg az ellenséges veszteségekről szóló napi ukrán jelentés szerint.

09:06
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nem fest jó képet a brit jelentés

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők létszáma a háború kezdete óta jelentősen csökkent, a csapatok mára többnyire rosszul képzett mozgósított tartalékosokból állnak, és egyre inkább az elavult felszerelésekre támaszkodnak. Sok egység erőtlen, csak nagyon egyszerű gyalogsági műveleteket hajtanak végre – közölték.

09:50
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-ban nincs konszenzus Ukrajna tagságáról

A The Washington Post által megkérdezett források szerint a NATO nem ad ki hivatalos meghívót Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozásra a közelgő júliusi vilniusi csúcstalálkozón.
A balti nemzetek és a Cseh Köztársaság konkrét lépéseket támogat a tagsághoz vezető út meghatározásában a csúcstalálkozó előtt. Ezek az országok azzal érvelnek, hogy Ukrajna elég szenvedést viselt el ahhoz, hogy kiérdemelje helyét, és a habozás csak felhatalmazza Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
A cikk szerint Franciaország, Németország és az Egyesült Államok "lassabb, óvatosabb megközelítést" preferál. A gyors felemelkedés ellen felhozott érvek közé tartozik a harctéri támogatás prioritása.

10:14
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérek elérték az Azov zászlóalj bázisát

Az orosz tüzérek elérték az „Azov" ukrán nemzeti zászlóalj ideiglenes bázisát a Donyecki Népköztársaságban – mondta Vadim Asztafjev, a „Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.
Az orosz katonaság megsemmisítette az ellenség lőszerraktárát, hét katonai járművet, az ukrán csapatok két tüzérségi lőállását és egy 120 milliméteres aknavetőt. Emellett a „Déli" csapatcsoport repülőgépei megtámadták az ukrán fegyveres erők 5. dandár 25. zászlóaljának ideiglenes bevetési pontját Krasznoe faluban - közölte a szóvivő.

10:51
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok aggódik Oroszország új lépése miatt

Az USA-nak aggódnia kell az Oroszország és Irán közötti kapcsolat erősödése miatt – írja a 19FortyFive.
"Washingtonnak és a hasonló gondolkodású országoknak sürgősen lépéseket kell tenniük az Amerika-ellenes orosz-iráni tengely ellensúlyozására, mielőtt további károk érik Amerika nemzeti érdekeit" - mondta James Phillips és Peter Brooks.
A szerzők szerint Moszkva és Teherán erősíti a kétoldalú katonai, külpolitikai és gazdasági együttműködést. Az újságírók szerint ez "aláássa az Egyesült Államok érdekeit Európában, Eurázsiában és a Közel-Keleten".
Irán negyedik generációs Szu-35-ös vadászrepülőgépek és egyéb felszerelések vásárlását tervezi Oroszországtól. Emellett – írja az újság – attól tartanak, hogy a Kreml segíthet partnerének az atomprogramban, valamint a nagy hatótávolságú rakéták ügyében.

11:15
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú kínai békeküldöttség indult

Egy magas rangú kínai követ hétfőn ukrajnai, oroszországi és más európai városokba utazik, Peking szerint az ukrajnai válság "politikai rendezésének" megvitatása céljából - írja a Reuters.

Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője és korábbi oroszországi nagykövete a többnapos út során Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is ellátogat - jelentette be pénteken a külügyminisztérium anélkül, hogy részletes menetrendet közölt volna.

Ő a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki a tavaly februári orosz invázió óta Ukrajnába látogat, és utazása egybeeshet az Ukrajna által régóta várt ellentámadás kezdetével, amely az általa elfoglalt területek visszafoglalására irányul.

11:48
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia nagy hatótávolságú harci drónokat küld Ukrajnába

Nagy-Britannia több száz új, több mint 200 kilométeres hatótávolságú, nagy hatótávolságú támadó drónt küld Ukrajnának - közölte a kormány hétfőn, miután Volodimir Zelenszkij elnök az országba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson Rishi Sunak miniszterelnökkel.

"A miniszterelnök ma megerősíti több száz légvédelmi rakéta és további pilóta nélküli légi rendszerek, köztük több száz új, több mint 200 km-es hatótávolságú, nagy hatótávolságú támadó drón további brit szállítását" - írja a Reuters szerint a kormány közleményében.

"Ezek mindegyike az elkövetkező hónapokban kerül leszállításra, miközben Ukrajna felkészül a folyamatban lévő orosz invázióval szembeni ellenállásának fokozására".

13:02
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hat halott, három sebesült Herszon régióban

Az elmúlt napban hat ember meghalt, három másik megsebesült a herszoni régiót ért orosz támadás itán lövések következtében – írta az ukrán Suspilne a helyi hatóságokra hivatkozva.

14:09
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Luhanszkban

Több robbanásról számoltak be ma reggel a helyiek a városban – írta az ukrán Suspilne. Leonyid Pasecsnik a régió vezetője a Telegramon azt írta, az ágyúzásnak nincsenek áldozatai.

14:40
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Krímben

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy robbanásokat hallottak Jevpatorijában, a Krím nyugati partvidékén, amelyet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Ukrajnától.

14:58
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

A G7 vezetői szigorítanák az Oroszországgal szembeni szankciókat

A G7-országok vezetői a héten Japánban tartandó csúcstalálkozójukon az Oroszországgal szembeni szankciók szigorítását tervezik - közölték tisztviselők a Reuters hírügynökséggel.

A vezetők által a május 19-21-i találkozó során bejelentendő új intézkedések a harmadik országokat érintő szankciók kijátszását célozzák majd, és Oroszország jövőbeni energiatermelésének aláásására, valamint az orosz hadsereget támogató kereskedelem megfékezésére törekszenek - tették hozzá.

15:32
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új rohamcsapatokat küld Bakhmutba

Oroszország új támadó erőket küld az ostromlott kelet-ukrajnai Bakhmut városának peremére - állította Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Közben az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint Kijev "első sikeres támadó művelete a város védelmében" megmutatta, hogy erői képesek előrenyomulni és szembeszállni az ottani orosz csapatokkal - írja a Sky News.

15:54
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több drón csapott le orosz légibázisra

Több drón csapott le egy orosz légibázisra az ukrán határtól 150 km-re északra - közölte a brit védelmi minisztérium. Egy An-124-es nehéz szállító repülőgép "valószínűleg megsérült" - tette hozzá a védelmi hírszerzés legfrissebb jelentésében.

A Seshcha légibázis az orosz katonai szállító repülőgépek (VTA) csomópontja Nyugat-Oroszországban. A telephelyet arra is használják, hogy iráni gyártmányú, egyirányú támadásra alkalmas pilóta nélküli légi járműveket (UAV) indítsanak az ukrán főváros, Kijev felé - írja jelentésében a brit védelmi minisztérium.

16:38
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők a teljes arcvonalon aktivizálódtak

Az ukrán csapatok a teljes érintkezési vonalon megerősödtek – mondta Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője a Rosszija 24 tévécsatorna adásában .

Ez még nem az az ellentámadás, amiről sokat beszélnek. Azt látjuk, hogy az ellenség megpróbálja felderíteni az állásainkat, egyes területeken erélyes felderítést próbál végezni" - mondta a régió vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a DPR hatóságai készültek az események ilyen alakulására, a helyzet egyes területeken bonyolultabbá vált, de összességében ellenőrzés alatt áll.

17:14
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az Ukrajnába küldött fegyverek becsült veszteségei

Ukrajna súlyos fegyverveszteséget szenvedett az orosz csapások után, beleértve a Nyugat által Kijevnek szállított felszereléseket is - áll a Craig Hooper által írt Forbes cikkében .

Az ukrajnai veszteségek száma elképesztő. A hivatalosan Ukrajnába érkezett mintegy 152 darab M777-es nagyméretű, 155 mm-es vontatott taracknak ??több mint egyharmada már megsérült vagy megsemmisült.

A szerző hozzátette, hogy az orosz erők önjáró tüzérségi támasztékokat (ACS) is megsemmisítenek, köztük a lengyel AHS Krabot és az amerikai M109-est . Elmondása szerint a veszteség aránya körülbelül 18-21 százalék. Hooper elmondta, hogy a nyugati országok által Ukrajnának szállított több mint 180 berendezésből legalább 36 megsérült vagy megsemmisült.

17:36
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérek megsemmisítették az ukrán fegyveres erők lőszerraktárát Avdeevkánál

Az orosz lövészek május 15-én, hétfőn megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lőszerraktárát Avdiivka irányában. Izvesztyija megmutatta a vonatkozó felvételt.

A felvételen az látható, hogy az orosz hadsereg céloz, több lövést is lead, majd fekete füstfelhők emelkednek a célpont fölé.

17:47
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás a gabonafolyósóról

A Reuters arról értesült, hogy az ukrán külügyminisztérium azt közölte, hogy a hétre nem terveznek további tárgyalásokat a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos kezdeményezésről.

18:04
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 150 ezer orosz katona van a dél-ukrajnai megszállt területeken

Mintegy 152 ezer orosz katona tartózkodik a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatti részeiben, jelenleg védekezésre rendezkednek be - mondta el Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Szavai szerint az orosz erők Zaporizzsja megye megszállt részében védekezésre készülnek, erősítik állasaikat és új erődítményeket építenek. "Az ellenség tudatában van annak, hogy már nincs ereje aktív támadó akcióhoz. Az egyetlen feladat, amivel szembe kell nézniük, a jelenlegi pozícióik megtartása - fejtette ki Csernyak. "Ugyanezeket a folyamatokat figyeljük meg Herszon megye megszállt részén" - tette hozzá.

18:28
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország több tucat páncélozott járművet szállít Ukrajnának

Franciaország több ukrán zászlóaljat kiképez és szerel fel tucatnyi páncélozott járművel és könnyű harckocsival, köztük az AMX-10RC-vel – áll a vezetők május 14-i találkozója után kiadott közös nyilatkozatban.

18:41
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Avdeevka és Maryinsky településeknél sikeres volt az orosz támadás

Az Ukrán Fegyveres Erők (APU) próbálkozásai az orosz erőkkel szembeni ellenállásra sikertelenek voltak, az orosz egységeknek egyszerre több irányban sikerült javítaniuk pozíciójukon. Ezt május 15-én jelentette be Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetője.

18:58
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

4 Shahed drónt, 1 Orlan drónt lőttek le az ukránok

Az ukrán légvédelem négy Shahed-136/131 kamikaze drónt és egy Orlan-10 drónt lőtt le május 15-én éjjel – jelentette a légierő parancsnoksága.

19:32
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: Az ukrán erők előrenyomultak Bahmutnál

Területi nyereséget értek el az ukrán erők a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei, orosz ostrom alatt álló Bahmutnál - állította az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn.

"Csapataink előrenyomulása Bahmut felé a város védelmét célzó támadó akciók első sikere" - írta Olekszandr Szirszkij vezérezredes a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. "Az elmúlt napok megmutatták, hogy ilyen rendkívül nehéz körülmények között is képesek vagyunk előrehaladni és megsemmisíteni az ellenséget" (...) "Kevesebb erőforrással harcolunk, mint az ellenség, de képesek vagyunk meggátolni a terveit" - tette hozzá.

Az ukrán hadsereg a múlt héten közölte, hogy a hónapok óta tartó súlyos harcok után megkezdte az orosz erők visszaszorítását Bahmutban és környékén, Moszkva elismerte, hogy erői a várostól északra visszavonultak.

20:18
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyosan megsebesült az ellene elkövetett merényletben a luhanszki régió belügyminisztere

Súlyosan megsebesült az ellene elkövetett merényletben Ihor Kornet, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió ügyvivő belügyminisztere, a robbantásban egy ember meghalt - közölte Leonyid Paszecsnyik, az Oroszországhoz csatolt terület megbízott vezetője a Telegram-oldalán.

A Luhanszk belvárosában végrehajtott támadásban egy járókelő meghalt, a hét sebesült között van a miniszter három testőre is - idézte a biztonsági szerveket a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tárcavezetőt intenzív osztályra szállították. Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia alezredese a kezelőorvosokra hivatkozva arról számolt be, hogy Ihor Kornet életben van és állapota stabil.

21:07
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova kilép a FÁK Parlamenti Közgyűléséből

Igor Grosu moldovai parlamenti elnök hétfőn bejelentette: kezdeményezi az ország kilépését a Független Államok Közössége (FÁK) Parlamenti Közgyűléséből.

"Döntést hoztam arról, hogy kezdeményezem Moldova kilépését a FÁK Parlamenti Közgyűléséről szóló megállapodásból" - mondta Grosu sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette, a FÁK struktúrái "haszontalanok" az ország számára.

Elmondása szerint a döntést az állampolgárokkal, a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselőivel és Maia Sandu államfővel folytatott konzultációt követően hozták meg.

21:56
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Örmény kormányfő: Jereván nem segít Moszkvának kijátszani a szankciókat

Örményország szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, de nem segít neki kijátszani az ukrajnai háború miatt kiszabott nyugati szankciókat - jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn a Respekt című cseh lapnak nyilatkozva.

"Ott, ahol van erre lehetőség, készséggel állunk elébe az orosz keresletnek. A szankciók viszont határt szabnak az együttműködésnek. Nagyon világosan megmondtuk Oroszországnak: nem kívánunk ártani nektek, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy szankciók hatálya alá kerüljünk. Itt nincs semmiféle titok" - húzta alá Pasinján, akit az Armenpress örmény hírügynökség idézett.

Az örmény miniszterelnök beszélt arról is, hogy az Ukrajna elleni orosz háború következtében a korábbi teherszállítmányozási logisztikai láncolatok megszakadtak, illetve nem működnek többé, így számos termék, amely korábban közvetlenül érkezett Oroszországba, mára Örményországon, Kazahsztánon, illetve más közvetítő országokon keresztül érkezik oda.

22:34
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Harkovot támadják az oroszok

Az orosz erők hétfőn ágyútüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkov megyére, a támadás következtében két civil meghalt, egy megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

"Az ellenség ismét tüzet nyitott a kupjanszki járásban lévő, front menti Dvoricsna falura. Az ágyúzás következtében két ember meghalt: egy 65 éves nő és egy férfi. Rajtuk kívül egy 52 éves férfi repeszsebesülésekkel kórházba került" - írta a kormányzó.

Az ukrán légvédelem déli parancsnoksága arról számolt be, hogy hétfőn négy orosz drónt - két felderítő és két csapásmérő pilóta nélküli repülőgépet- semmisítettek meg Herszon megye fölött.

23:20
május 15, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő orosz bejelentés

Vlagyimir Putyin megkönnyítette az orosz hadseregben harcoló külföldi állampolgárok orosz állampolgárrá válását.

Ez azokra vonatkozik, akik az orosz-ukrán háború kezdete óta kötöttek szerződést az orosz fegyveres erőkkel - írja a Sky News.

Azok, akik "egyéves időtartamra" csatlakoztak az orosz hadsereghez egyszerűsített eljárással kérhetik az orosz állampolgárságot a most közzétett rendelet szerint.

Az egyszerűsített eljárás vonatkozik a katonák családtagjaira is.

Az új rendelet felülír egy korábbi rendeletet, ami még előírta, hogy a külföldieknek legalább egy évig kell szolgálniuk, és legalább hat hónapig aktívan részt kell venniük a harcokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről