A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre kevesebb fegyverük van az ukránoknak, Putyin kezében van az indítókulcs

Események

conflict army war Horizontal
A 43. tüzérdandár ukrán katonái 155 mm-es önjáró Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) tarackból lőnek az orosz állások felé a Donyeck megyei Bahmut melletti frontvonalon
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 478. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:00
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:18
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oktatás és biztonság

Olena Zelenszka, Ukrajna first lady-je a háború sújtotta országban élő gyermekek oktatására és biztonságára szólított fel, miután megosztott egy videót, amelyen a diákok táncolnak egy óvóhelyen.

"Tavaly a diákok ballagási keringőt táncoltak az iskola romjain. Most menhelyeken" - írta Zelenszka asszony.

06:26
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos vezető érkezhet Kijevbe

Ukrajna fővárosának lakóit figyelmeztették, hogy ma egy napközbeni "esemény miatt" korlátozzák a forgalmat Kijevben és környékén. Az ukrán rendőrség azt mondta, hogy tájékoztatást adnak ki, hogy mikor indulhat újra a forgalom.

További részleteket nem közöltek az eseményről, de hasonló óvintézkedéseket tettek, amikor külföldi vezetők jártak a városban.

06:50
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nehéz a helyzet

Az NBC Newsnak adott interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ellentámadásról beszélt. Azt mondta, hogy a frontvonalról érkező hírek "általában pozitívak", de hozzátette, hogy a helyzet "nehéz".

Az ellentámadás nagyon fontos Ukrajna számára, nemcsak a terület visszaszerzése, hanem annak bizonyítása miatt is, hogy a Nyugat több milliárd dollárnyi támogatása nem megy kárba.

"Hősies népünk, csapataink, akik most a frontvonal elején állnak, nagyon kemény ellenállással néznek szembe, és megértjük, miért, mert ha Oroszország elveszíti ezt a hadjáratot Ukrajnával szemben, azt mondanám, az valójában a háború elvesztését jelenti" - mondta.

07:19
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 7001 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6244 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:54
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

NAÜ: Létfontosságú, hogy a vízszint változatlan maradjon

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének (Nemzetközi Atomenergia Ügynüökség - NAÜ) vezetője videót osztott meg a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatása után. Rafael Grossi azért ment a helyszínre, hogy felmérje a biztonsági helyzetet a Nova Kahovka gát múlt heti lerombolása után.

A gát egyebek mellett visszatartott egy tározót, amely egy külön tavon keresztül szivattyúzta a vizet a zaporizzsjai erőmű atomreaktorainak és radioaktív hulladéktárolóinak hűtésére.

Grossi a látogatása után egy videóban elmondta, hogy az erőmű biztonsága szempontjából létfontosságú, hogy a vízszint változatlan maradjon.

08:28
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellenőrök az erőműben maradnak

Rafael Grossi és a NAÜ-ellenőrök látogatása kapcsán a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség azt írta, hogy az orosz kézen lévő atomerőműben számos intézkedést tettek, hogy stabilizálják a kahovkai gátszakadás miatt kialakult helyzetet. Hogy Európa legnagyobb atomerőművében a lekapcsolt reaktorok és a radioaktív hulladéktároló létesítmények hűtése is rendben van, az üzemben maradó NAÜ-ellenőrök hivatottak igazolni.

Az erőmű biztonságáról szóló orosz-ukrán dokumentum aláírása irreális, miközben a felek még mindig harcolnak - mondta Rafael Grossi.

Az ukránok által birtokolt területek felé haladva rövid időre fegyvertűz állította meg a NAÜ konvoját, de a delegáció a szervezet szóvivője szerint nem volt közvetlen veszélyben.

08:56
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csecsen harcosokat telepítettek az orosz határvidékre

Csecsen harcosokat telepítettek az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióba, hogy megakadályozzák az "ukrán szabotázscsoportok" támadásait - közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető. Az elmúlt hónapban Belgorod egy sor határon átnyúló behatolásról számolt be az Ukrajna-barát orosz partizáncsoportok részéről, amelyek magukat Vlagyimir Putyin ellenfelének nevezték.
"Az ukrajnai határral szomszédos területek lakói nyugodtak lehetnek... Aki megsérti a határainkat, villámválaszt kap" - mondta Kadirov.

Ukrajna tagadja, hogy részt vett volna a határokon átnyúló támadásokban, és azt az orosz invázió közvetlen következményeként értelmezi.

09:27
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-szakértők levélben fordultak Moszkvához

ENSZ-szakértők egy csoportja azt közölte, hogy levélben fordultak Moszkvához, hogy aggodalmukat fejezzék ki az orosz katonai erők által ukrán civilekkel és hadifoglyokkal szemben alkalmazott kínzások miatt.
A szakértők közleménye szerint a kínzások áramütést és színlelt kivégzést is magukban foglaltak. Ezek belső szervek károsodását, csontrepedéseket és töréseket, agyvérzést és pszichés traumákat eredményeztek.
Moszkva korábban tagadta a hadifoglyok kínzását vagy bántalmazását, és azt állítja, hogy szándékosan nem vesz célba Ukrajnában élő civileket.

09:59
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai elnök próbál közvetíteni

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Lengyelországba utazott, hogy onnan Ukrajnába és Oroszországba menjen egy afrikai békemisszió részeként – jelentette be hivatala. Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnökkel, szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyinnal találkozik.
Ezen a héten a kulcsfontosságú afrikai államok hangsúlyozták a gabonaimport szükségességét az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának kezelése érdekében.
Putyin kedden azt mondta, hogy Oroszország fontolgatja a kilépését a tavaly júliusban az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, mivel saját gabona- és műtrágyaszállításai továbbra is akadályokba ütköznek.

10:28
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás sokáig tart és drága

Ukrajna folyamatosan halad az orosz erők elleni, még csak formálódó ellentámadásában, de a nehéznek bizonyuló csata valószínűleg sok időt vesz igénybe, és magas lesz a költsége – mondta egy magas rangú amerikai tábornok. Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a NATO brüsszeli főhadiszállásán dicsérte az ukrán erők vezetését, ügyességét és morálját, és szembe állította ezt Oroszországgal, mondván: „Vezetésük nem feltétlenül koherens, csapataik morálja nem magas, és védekező pozíciókban ülnek, és sokan közülük nem is tudom, miért vannak ott."

11:05
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz-kanadai kapcsolatok a megszakadás szélén állnak

Az orosz külügyminisztérium beidézett egy kanadai diplomatát Moszkvába, tiltakozásul egy Antonov-repülőgép torontói elkobzása miatt, és figyelmeztetett, hogy az orosz-kanadai kapcsolatok a "megszakadás szélén" állnak.

Kanada szombaton elrendelte egy orosz lajstromozású Antonov-124-es teherszállító repülőgép lefoglalását a torontói repülőtéren, hogy nyomást gyakoroljon Moszkvára az ukrajnai invázió miatt.
Kanada épp akkor jelentette be a repülőgép lefoglalását, amikor Justin Trudeau miniszterelnök Kijevben egy új, 500 millió dolláros katonai segély szállítására tett ígéretet.

Oroszország azt mondta Brian Ebelnek, Kanada moszkvai nagykövetségének helyettes vezetőjének, hogy a repülőgép lefoglalását "cinikus lopásnak" tartja. Kanada "russzofób politikája a legsúlyosabb következményekkel jár majd az orosz-kanadai kapcsolatokra, amelyek a Trudeau-kormányzat hibája miatt megszakadnak" - áll az orosz minisztérium közleményében.

11:19
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb nyugati fegyvereket kap

A Handelsblatt üzleti napilap jelentése szerint a szövetségesek további 14 Leopard 2 harckocsit küldenek Ukrajnába. NATO-forrásokra hivatkozva Dánia és Hollandia finanszírozná a német gyártmányú járműveket, amiket a Rheinmetall csoport szállít és újít fel januárig. A szerződéseket már aláírták, amibe a német kormányt is bevonták, mivel bele kell egyeznie a járművek exportjába.

11:46
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

A spanyolok is fegyvereket küldenek

Spanyolország 20 páncélozott csapatszállító járművet és négy Leopard 2A4-es harckocsit ad Ukrajnának – közölte Margarita Robles spanyol védelmi miniszter, aki egy Role gyorsan bevethető sürgősségi kórházegység adományozását is bejelentette, amelyik képes támogatni a műtéteket és az alapvető posztoperatív kezeléseket.

12:30
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Sok gyerek hal meg taposóaknák miatt

Az UNICEF szerint az aknák és más robbanószerkezetek legalább 20 gyerek halálát okozták az orosz-ukrán háború kezdete óta, további 69-en pedig megsérültek 2022. február 24. és 2023. május 30. között.

Mustapha Ben Messaoud, az UNICEF vezető vészhelyzeti koordinátora aggodalmának adott hangot a gyerekeket fenyegető fokozott kockázat miatt, mivel a nyári hónapokban több időt töltenek felügyelet nélkül a szabadban.

Ukrajna mintegy egyharmadát aknák borítják, így ez a világ egyik legrobbanásveszélyesebb országa.

13:09
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin hamarosan beszédet mond

Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan beszédet mond a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

13:33
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb világháborús provokáció

Ukrán vadászpilótákat képeznek ki F-16-os repülőgépek vezetésére – közölte a NATO főtitkára. A szövetségesek még nem állapodtak meg az úgynevezett negyedik generációs amerikai vadászgépek Ukrajnába szállításáról, de Jens Stoltenberg szerint az ukrán személyzet kiképzése már folyamatban van.

14:06
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránoknak adnák a befagyasztott pénzeket

Az Egyesült Államok Kongresszusának republikánus és demokrata képviselői olyan jogszabályt vezettek be, amely megkönnyíti Ukrajna számára az orosz megszállók elleni harc finanszírozását lefoglalt és befagyasztott orosz vagyon felhasználásával.

14:26
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

A Lenta szerint ismét Kijevet támadja az orosz hadsereg. A városban egy nagyobb robbanás volt hallható, a polgármester szerint az oroszok rakétáztak. Emellett Ukrajna gyakorlatilag teljes területén légi riadó van érvényben.

15:01
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vérdíjat tűztek ki az oroszok

Több mint tízezer orosz katona kapott jutalmat ellenséges haditechnikai eszköz megsemmisítéséért vagy elfogásáért az ukrajnai "különleges hadművelet" kezdete óta - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint tavaly 7064 katonát jutalmaztak 11 586 ukrán és nyugati haditechnikai eszköz megsemmisítéséért, az idei év öt hónapjában pedig 3193-at 4145-ért.

"A kifizetés, amelyet a katonák személyes bankszámlájára utalnak át, a katonai egységek parancsnokainak utasítása alapján történik. Mindemellett nincs semmilyen korlátozás a katonáknak történő kifizetésekben amiatt, hogy korábban hány ellenséges haditechnikai eszközt semmisítettek meg" - hangzott a moszkvai katonai tárca tájékoztatása.

15:10
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin hamarosan beszédet mond

Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan beszédet mond a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

15:46
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Oroszország kérése

Oroszország bejelentette, hogy ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsához kíván fordulni az Északi Áramlat vezeték gázrobbanásának vizsgálata miatt. Néhány napja került nyilvánosságra az az információ, miszerint Ukrajnának részletes tervei voltak az Északi Áramlat vezetékeit érintő szabotázsra, amiről hónapokkal a ténylege akció előtt már Washingtonban is tudtak.

16:36
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin az orosz gazdaságról

Vlagyimir Putyin szerint a nyitottság az orosz gazdasági sikerek kulcsa. Az orosz elnök erről a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon beszélt.

16:40
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Új flottát épít Oroszország

Az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon tartot beszédében elmondta, hogy Oroszország folytatja a jégtörő flotta építését, amely kulcsszerepet játszik majd az északi tengeri útonon.

16:44
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Többszáz nyugati vállalatot támadtak meg egyszerre

Az Izvesztija értesülései szerint orosz hackerek egyszerre többszáz nyugati vállalat ellen intéztek összehangolt támadást. Ezek között szerepel a BBC, a British Airways és a Shell is. Az Egyesült Államokban főleg kormányhivatalokat ás állami szervezeteket érte kibertámadás. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a hackerek milyen információkat tudtak megszerezni.

17:09
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadást vertek vissza az oroszok

Jelentős veszteségeket szenvedtek az ukrán erők, amikor az elmúlt nap folyamán sikertelen támadási kísérleteket hajtottak végre Donyeck körzetében és Donyeck megye déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A dél-donyecki frontszakaszon az ukrán fél az orosz tábornok szerint több mint 200 katonát és öt harckocsit, hét gyalogsági és öt páncélozott harcjárművet, a donyeckin pedig mintegy 215 katonát és egy lőszerraktárt veszített egyebek között. Az érintkezési vonal mentén másutt a beszámoló alapján további mintegy 140 ukrán katona esett el.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a háború kezdete óta megsemmisített ukrán páncélosok és páncélozott járművek száma több mint 10 ezer.

17:52
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos ukrán veszteségek

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervéri nemzetközi gazdasági fórumon elmondta, hogy az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek el az ellentámadás során. Hozzátette, hogy kicsivel több mint egy hét leforgása alatt az ukránok 186 tankja és 416 páncélozott járműve semmisült meg.

18:49
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a német fordulat

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a lakosság 52 százaléka úgy érzi, hogy az ország nem birkózik meg a válságövezetekből érkező sok menekülttel, és kisebbségi, 45 százalékos az a vélemény, hogy Németország elviseli a menekültek érkezésével járó terheket.

Az adatok a közhangulat változását jelzik. Alig két hónappal korábban, márciusban még 51 százalék úgy látta, hogy az ország képes megbirkózni a menekültügyi kihívásokkal, és 46 százalék érzékelt túlherhelést.

00:03
június 16, 2023
Vágólapra másolva!

Mentegetőzik a cseh elnök egy nyilatkozata miatt

Markéta Reháková, a cseh államfő szóvivője pénteken cáfolta, hogy Petr Pavel egy csütörtöki rádióinterjúban a Nyugaton élő oroszok internálására és üldözésére szólított volna fel.

"A köztársasági elnök a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió ukrán nyelvű adásában csütörtökön elhangzott interjújában csak arról beszélt, hogy a biztonsági szolgálatoknak az eddigieknél szigorúbban kellene ellenőrizniük a Nyugaton élő orosz állampolgárokat, mert országuk háborút indított Ukrajna ellen" - jelentette ki Markéta Reháková.

Petr Pavel az interjúban azt mondta: "Amint több korábbi konfliktus esetében, úgy a most folyó ukrajnai háború miatt is az orosz állampolgárokkal szembeni biztonsági intézkedéseknek szigorúbbaknak kellene lenniük, mint rendes időkben, hiszen hazájuk agresszív háborút folytat."

Ugyan "együttérző azokkal az oroszokkal, akik nehéz helyzetbe kerültek amiatt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, mert nem feltétlenül értenek egyet ezzel, de egyszerűen ez a háború ára" - jelentette ki. Hasonló helyzetnek nevezte a japán származásúak "megfigyelését" a második világháború idején az Egyesült Államokban.

Markéta Reháková, akit a SZER/SZR utólag kért fel az államfő kijelentéseinek pontosítására, azt állította: Petr Pavel szerint a szigorúbb ellenőrzés nem minden Nyugaton élő oroszt érintene, hanem csak olyan embereket, akiknél "kockázati tényezők állnak fenn".

Az Egyesült Államokban élő japánok második világháború alatti megfigyeléséről szóló megjegyzéssel a cseh elnök arra akart rámutatni, hogy "az ellenséges állampolgárok elleni korlátozó intézkedések nem jelentenek újdonságot, már a múltban is alkalmazták azokat, sőt keményebb formában".

A cseh elnök nem állította, hogy most is ilyen intézkedésekre lenne szükség, és "semmi esetre sem gondolt internálásra vagy bármiféle üldözésre" - szögezte le a szóvivő.

08:16
június 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!