A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a rakéta- és dróntámadások, robbanások voltak Odesszában is

Események

conflict Horizontal
Az ukrán 45. dandár katonája egy Leleka felderítő drón indítására készül Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 490. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:03
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:17
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, mi lesz az amerikai csomagban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videójában elmondta, mit tartamaz majd a legújabb, 500 millió dollár értékű amerikai katonai segélycsomag. Ma új védelmi csomagunk van az Egyesült Államokból harcosaink számára.

"Páncélozott járműveket kapunk és lőszerek a Patriots, a Stingers és a HIMARS-rendszerek számára, valamint további tüzérségi lövedékeket. Köszönöm Biden elnök úrnak, a Kongresszusnak és minden amerikainak!" - mondta Zelenszkij.

06:30
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Négy halottja van a pizzériát ért rakétacsapásnak

Legkevesebb négy ember meghalt, amikor orosz csapás ért egy sűrűn beépített területet Kramatorszkban, elpusztítva egy pizzériát és megrongálva a közeli épületeket. Az egyik halott egy tinédzser. Az éjszaka beállta közben a mentőknek sikerült kirángatniuk egy sérült nőt a romok közül. Nem tudni, hogy vannak-e még emberek a lerombolt épületben. 42 sérültek láttak el az orvosok.

06:58
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök elítélte a rakétacsapásokat

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában elítélte a Kramatorszk elleni rakétacsapásokat, amelyekben legalább négy ember meghalt. Az ukrán elnök elmondta, hogy a halálos merényleteket S-300-as rakétákkal hajtották végre.

"Ma az orosz terroristák is brutálisan ágyúzták Kramatorszkot... Sajnos vannak halottak és sebesültek. A segítségnyújtás folyamatban van. A romokat eltakarítják" - mondta.

07:26
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Hat robbanást jelentettek Melitopolból

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei megszálló adminisztráció munkatársa szerint "robbanások sorozata" történt az oroszok által megszállt Melitopol városában. Helyi idő szerint hajnali 1 óra körül Rogov azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy hat robbanás történt, és azt mondta, hogy további részletek következnek.

Az utóbbi hónapokban gyakoribbá váltak az orosz megszállt város elleni támadások, amelyek valószínűleg Ukrajna ellentámadásának részét képezik, és jelenleg a déli és keleti frontvonal mentén zajlanak. Az ukrán hadsereg az ellentámadás részeként június 26-án 1,5 kilométeres előrenyomulásról számolt be Melitopol felé, megszilárdítva ezzel az újonnan elfoglalt pozíciókat.

Melitopol 2022 márciusa óta van orosz ellenőrzés alatt.

07:45
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6319 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4814 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:11
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök kemény választ sürget a NATO-tól

Andrzej Duda lengyel elnök "nagyon-nagyon kemény" választ sürget a NATO-tól a Wagner-csapatok fehéroroszországi telepítését követően. "Ez nagyon komoly és nagyon aggasztó, és nagyon erős döntéseket kell hoznunk" - mondta.

Aggodalmát Gitanas Nauseda litván elnök is megerősítette, és azt mondta újságíróknak: "Ha a Wagner bevetné sorozatgyilkosait Fehéroroszországban, minden szomszédos ország még nagyobb veszélybe kerülne.

08:40
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO kész védekezni minden fenyegetés ellen

"Túl korai még végleges ítéletet hozni arról, hogy Prigozsin Fehéroroszországba költözött, és valószínűleg haderejének egy része is Fehéroroszországban lesz" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hét NATO-tagország vezetőivel folytatott megbeszélést követően.

"Egyértelmű üzenetet küldtünk Moszkvának és Minszknek, hogy a NATO azért van, hogy megvédjen minden szövetségest, a NATO területének minden centiméterét" - mondta Stoltenberg.

09:26
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: A háború elmélyítette a megosztottságot Oroszországban

A hétvégi oroszországi események annak a jele, hogy a háború elmélyítette a megosztottságot Oroszországban – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Annak ellenére, hogy elemzők szerint a lázadás meggyengítette Vlagyimir Putyint, Stoltenberg szerint Ukrajna szövetségesei nem becsülhetik alá Oroszországot.

09:59
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődik a Wagner-erők leszerelése

Az oroszországi Wagner-erők várhatóan megkezdik a leszerelési folyamatot, miután Moszkva bejelentette, hogy a csoport fegyvereket, járműveket és felszereléseket ad át. A Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér és Vlagyimir Putyin orosz elnök között megkötött megállapodás értelmében a haderő egyes elemeit feloszlatják, beépítik az orosz hadseregbe, vagy Prigozsinnal együtt fehéroroszországi száműzetésbe indulnak.

10:39
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoportot teljes egészében Oroszország finanszírozta

A Wagner-zsoldoscsoportot teljes egészében az orosz állam finanszírozta, amely 2022 májusa és 2023 májusa között 86 milliárd rubelt (1 milliárd dollárt) költött rá – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ráadásul Prigozsin, aki a csoport szombati lázadását vezette, majdnem ugyanennyit keresett ugyanebben az időszakban az élelmiszer- és vendéglátó üzletágából – mondta Putyin a biztonsági szolgálatok vezetőivel tartott megbeszélésen.

11:25
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a kramatorszki rakétatámadásban

Többen meghaltak és több mint ötvenen megsebesültek kedden a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, ahol orosz rakétatámadás ért egy éttermet - közölte a helyi mentőszolgálat.

A halálos áldozatok között három gyermek is volt

a mentőszolgálat Telegramon közzétett tájékoztatása szerint.

Kramatorszk mellett egy falut is rakétatámadás ért, ott öt ember sebesült meg.
Az Ukrajna középső részén fekvő Kremencsukban, ahol egy éve egy bevásárlóközpontot ért támadás, kedden egy háztömb kapott rakétatalálatot. A robbanásnak ezúttal nem voltak halálos áldozatai.

Oroszország tagadja, hogy polgári célpontokat támadna az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított "különleges katonai műveletben".

12:07
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai szankciók

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma kedden új szankciókat jelentett be négy olyan cég ellen, amelyek szerinte tiltott aranykereskedelemmel foglalkoznak a Wagner Mercenary csoport finanszírozásának elősegítése érdekében. A pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős helyettes államtitkára, Brian Nelson elmondta, hogy a cégek az Egyesült Arab Emírségekben, a Közép-afrikai Köztársaságban és Oroszországban találhatók, a zsoldoscsoport saját fenntartására használt tranzakciókkal. "A Wagner-csoport brutális műveleteit részben a természeti erőforrások kiaknázásával finanszírozza olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság és Mali" - mondta Nelson.

12:39
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megrovást kapott a kijevi polgármester

Ukrajna kormánya megrovásban részesítette Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét, mivel a város tisztségviselőit bírálták a bombaóvóhelyek állapotával kapcsolatban, miután egy orosz légitámadás során három, utcára zárt ember meghalt. A kormány közölte, hogy jóváhagyta két kijevi körzet vezetőjének és két megbízott kerületi vezetőjének felmentését is – írja a Reuters. Az nem derült ki azonnal, hogy a korábbi bokszbajnok Klicsko számíthat-e újabb retorziókra.

13:17
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország 24 tankot adott Ukrajnának

Csehország 24 harckocsit, 76 gyalogsági harcjárművet (IFV), 645 páncéltörő irányított rakétát és egyéb segélyeket szállított Ukrajnának 2023 januárja és májusa között – idézte a Prágai Rádió Petr Fiala miniszterelnököt.
A cseh fegyverszállítmányok Kijev számára 16 légvédelmi rendszerhez szükséges járművet, 57 000 tüzérségi lövedéket, 144 légvédelmi rendszert, vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védelmi berendezéseket, valamint pótalkatrészeket és egyéb segédeszközöket is tartalmaztak.
Február 23-án a cseh védelmi minisztérium bejelentette, hogy eddig 4,9 milliárd cseh korona (230 millió dollár) értékben nyújtott katonai segítséget, beleértve a T-72-es tankokat, tüzérséget, rakétatüzérséget és helikoptereket. 2023-ra mintegy 2 milliárd cseh koronát különítettek el Kijev támogatására.

13:58
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kiürítési tervek egy zaporizzsjai támadás esetére

Ukrajna terveket dolgozott ki több megye lakóinak evakuálására arra az esetre, ha Oroszország támadást hajtana végre az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőműben – közölte Dmitro Lubinec ombudsman a nemzeti televízióban, aki erre valós lehetőséget lát.
"Minden egészségügyi felszerelést előkészítettek, és kidolgozták azokat a logisztikai útvonalakat, ahol az embereket elhelyezik. Ilyen helyzet esetén nemcsak állami mechanizmusokat vonnak be, hanem önkéntes csoportokat is" - mondta Lubinec.
Korábban Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke azt mondta, hogy Oroszország befejezte az atomerőmű elleni támadás előkészületeit, és elaknásította az erőmű hűtőtavát.
Az ENSZ szakosított szerve, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ugyanakkor azt közölte, hogy vezetőjük, Rafael Grossi legutóbbi zaporizzsjai látogatása során nem fedeztek fel új aknákat. A Fehér Ház is azt közölte, hogy jelenleg nem lát nukleáris veszélyt Ukrajnában.

14:44
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz tábornok tudott a Wagner-lázadásról

Egy orosz tábornok előzetesen tudott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport főnökének terveiről, hogy fellázad az orosz katonai vezetés ellen – állítják a New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselők. Az amerikaiak jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a tábornok segítette-e Prigozsint tervének megfogalmazásában, és hogy az orosz hadsereg többi tagja támogatta-e a felkelést.
Elemzők azt feltételezték, hogy Prigozsin nem indította volna el a lázadást, hacsak nem hiszi el, hogy a hatalmi pozíciókban lévők támogatnák őt, így az amerikai tisztviselők azt hitték, hogy jelentős belső támogatása van.
Amerikai tisztviselők azt mondták a New York Timesnak, hogy Szergej Szurovikin tábornok, korábbi orosz főparancsnok segíthetett Prigozsinnak.

15:25
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók Tajvannál

Tajvan kedden két orosz hadihajót észlelt keleti partjainál, és saját repülőgépeket és hajókat küldött megfigyelésre - közölte a sziget védelmi minisztériuma.

A minisztérium kedden késő este kiadott közleményében azt írta, hogy a két fregatt északi irányban hajózott Tajvan keleti partjainál, majd "elhagyta a válaszzónánkat" délkeleti irányban Suao kikötővárosnál, ahol egy jelentős tajvani haditengerészeti bázis található.

A tajvani hadsereg repülőgépeket és hajókat küldött megfigyelésre, és aktiválta a parti rakétarendszereket - tette hozzá, további részletek közlése nélkül.

16:02
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország éjszaka Herszont támadta

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató jelentése szerint az éjszaka folyamán három ember megsérült orosz lövésekben Herszon térségében.

A herszoni községet 12 alkalommal érte találat, 49 lövedéket lőttek ki. A község három lakója megsebesült.

16:31
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna éjjel hat orosz Shahed drónt semmisített meg

Két drónt lelőttek a Cserkaszi terület felett, de további kettő egy üres raktárépületet talált el a térségben - közölték. Az állításokat nem ellenőrizték függetlenül.

17:00
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia Nasams rakétákat küld Ukrajnának

Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda megerősítette, hogy országa két Nasams hordozórakétát szállít Ukrajnának.

17:21
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok folytatták Harkov ágyúzását

Oleh Synyehubov, Harkov kormányzója arról számolt be, hogy ma reggel folytatódott a régió orosz ágyúzása. A Telegramon ezt írta:

Az ellenség továbbra is lövi Harkovot, sajnos áldozatok is vannak.

Ma reggel az orosz megszállók föld-levegő rakétákkal lőttek egy falut a Kupjanszki járásban. Egy 70 éves asszony, aki a saját udvarán tartózkodott a bombázáskor, súlyosan megsérült. Az orvosok most az életéért küzdenek.

17:59
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Zaporizzsja területén

Vlagyimir Rogov, a megszállt Zaporizzsjai terület Oroszország által kinevezett vezetője arról számolt be, hogy Polohij városában robbanások hallatszódtak. A Telegramon azt írta, hogy három robbanást hallottak a vasútállomás közelében. Kijelentette, hogy jelenleg nincs információja károkról vagy áldozatokról.

18:21
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás „fő eseménye” még hátravan

Az ellentámadás "fő eseménye" még mindig hátravan, Ukrajna legfőbb tartalékait még nem használták fel az ellentámadás során – mondta Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter.

19:03
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás megzavarta az orosz logisztikát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy az Ukrajna szárazföldi része és a megszállt Krím közötti Csonhár hidak elleni állítólagos ukrán támadás negatívan érintette az orosz csapatokat.

Az útlezárások miatt június 22-én a létfontosságú orosz logisztikai konvojoknak legalább másfélszer annyi időbe telt a frontvonal elérése.

20:02
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb partnerséget kötött

Fehéroroszországban a képviselők ratifikálták a Fehérorosz Köztársaság és Oroszország közötti megállapodást a két ország fegyveres erőinek közös kiképzésére szolgáló harci kiképző központok létrehozásáról és működtetéséről – írja a Suspilne.

A megállapodás szabályozza a fehérorosz és oroszországi fegyveres erők katonáinak közös kiképzésére szolgáló kiképző és harci központok létrehozását és működtetését a felek fegyveres erőinek katonai egységei alapján. A dokumentum meghatározza fő feladataikat és a védelmi minisztériumok interakciójának rendjét is e központok biztosítása során. A megállapodás végrehajtásáért felelős felek felhatalmazott szervei a két ország védelmi minisztériumai.

21:10
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy orosz kémet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) kémelhárítása őrizetbe vett egy orosz hírszerző ügynököt, aki június 27-én részt vett a Kramatorszk központjában lévő kávézó elleni támadásban - közölte Vaszil Maljuk, az SBU vezetője.

Az őrizetbe vett gyanúsított az orosz fegyveres erők vezérkari főigazgatóságának (GRU) ügynöke volt. Június 27-én az volt a feladata, hogy kiderítse, nyitva van-e az említett kávézó, és rögzítse a látogatók jelenlétét.

21:54
június 28, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc visszavonta az Ukrajnának tett ígéretét

A Svájci Szövetségi Tanács elutasította a Leopard 1 harckocsik Ukrajnába történő exportjára vonatkozó kérelmet. A tanács döntését azzal indokolta, hogy Svájc semlegességi politikát folytat.

A szóban forgó harckocsik jelenleg Olaszországban vannak raktáron. Megjegyezték, hogy ezeket a járműveket Németországban kellene megjavítani, mielőtt Ukrajnába szállítják őket.

06:30
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!