A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a rakéta- és dróntámadások, robbanások voltak Odesszában is

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Egy AK47-es fegyver másolatát tartó baba egy rakéta maradványain egy Avdijivkához közeli faluban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 491. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:05
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:15
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

11 halottja van a kramatorszki támadásnak

A Kramatorszk elleni keddi orosz támadás támadás áldozatainak a száma 11-re nőtt, köztük három gyerek. Több mint 60 ember megsebesült. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat a rendőrség különleges erőivel együtt őrizetbe vette a terrortámadást koordináló személyt - közölte éjszakai videójában az ukrán elnök, aki szerint további áldozatok lehetnek még a romok alatt.

06:29
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb szankciók Oroszország ellen

Új törvény születik, amely megakadályozza, hogy az Egyesült Királyság jogászai tanácsot adjanak orosz cégeknek bizonyos üzleti ügyletekkel kapcsolatban, és ezzel megakadályozzák Moszkva ukrajnai hadigépezetét abban, hogy gazdaságilag profitáljanak a jogi ismeretekből.

Tisztviselők szerint a szankció befolyásolhatja Oroszország azon képességét, hogy jogi tanácsot kapjon a globális vállalatok közötti kereskedelmi ügyletektől a nemzetközi pénzkölcsönökig.

06:55
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dagesztánba utazott Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök először jelent meg nyilvános programon a Wagner-csoport múlt szombati lázdási kísérlete óta. Dagesztánba utazott, ahol meglátogatta a derbenti Naryn-Kala erődöt, és elnökölt egy turizmusfejlesztéssel foglalkozó tanácskozáson.

07:27
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadták az emberek Vlagyimir Putyint - videó

Derbent városában izgatott tömeg fogadta az orosz elnököt. Vlagyimir Putyin többekkel kezet fogot, néhányan fényképet is készítettek vele.

07:56
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Nem kételkedtem az oroszok támogatásában

A dél-oroszországi Dagesztán tartomány vezetőjével tartott megbeszélésen, a szombati lázadás kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: „Nem kételkedtem a reakcióban Dagesztánban és az egész országban".

08:30
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 7059 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6032 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:59
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztathatták Szurovikin tábornokot

Hivatalosan még nem erősítették meg, de két forrás is azt mondta a The Moscow Times-nak, hogy az orosz hadsereg második parancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok előzetes letartóztatásban van. Az "Armageddon tábornoknak" nevezett vezérezredest szombat óta nem látták.

Korábban a New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva írt arról, hogy egy magas rangú orosz tábornok - valószínűleg Szurovikin - előzetesen tudott a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a tervéről, hogy fellázad az orosz katonai vezetés ellen.

Szurovikin volt az orosz déli hadseregcsoport parancsnoka az Ukrajna elleni invázió kezdetekor, majd néhány hónappal később a teljes inváziós haderő a vezetése alá került. Egészen idén januárig irányította a műveleteket, ekkor vette át a helyét Valerij Geraszimov vezérkari főnök, de Szurovikin második parancsnok maradt.

09:30
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Nemkívánatos szervezet lett Oroszországban a Novaja Gazeta Europe

A Kreml-kritikus Novaja Gazeta Europe-ot gyakorlatilag eltiltották az oroszországi működéstől. Az NGE-t a Novaja Gazeta független orosz lap médiaengedélyének megvonása után alapították az egykori újságírói, jelenleg Oroszországon kívülről működik.
A főügyészség azzal vádolta a Novaja Gazeta Europe-ot, hogy "hamis információkat terjesztett az oroszországi állampolgárok jogainak és szabadságainak állítólagos széles körű megsértéséről".

10:17
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Scholz: Ukrajnát segítjük, nem az orosz rendszerváltást

A német kancellár arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin még sokáig marad-e hivatalában orosz elnökként, úgy válaszolt, hogy a Nyugat célja Ukrajna támogatása a védekezésben, nem pedig az orosz rendszerváltás.
Olaf Scholz ugyanakkor úgy véli, a múlt szombati sikertelen lázadás meggyengítette Putyint. "Úgy gondolom, hogy legyengült, mivel ez azt mutatja, hogy az autokratikus hatalmi struktúrákban repedések vannak, és nincs olyan szilárdan a nyeregben, mint mindig állítja" - mondta az ARD német műsorszolgáltatónak.

10:53
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij egyértelmű jelzést vár a NATO-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világos üzenetet szeretne arról, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz, amikor az Oroszországgal folytatott háború véget ér. Egy sajtótájékoztatón azt mondta:

Megértjük, hogy a háború alatt nem lehetünk NATO-tagok, de biztosnak kell lennünk abban, hogy a háború után azok leszünk.
Az ukrán elnök egyben reményét fejezte ki, hogy Kijev biztonsági garanciákat kap az ország védelmében, amíg el nem fogadják a nyugati katonai szövetség tagjává.

Ukrajna a lehető leghamarabb szeretne csatlakozni, de a szövetség megosztott abban, hogy milyen gyorsan kell ezt a lépést megtenni. A nyugati kormányok – köztük az Egyesült Államok és Németország – tartanak attól, hogy a szövetség közelebb kerülhet ahhoz, hogy aktív háborúba lépjen Oroszországgal. Moszkva régóta a NATO kelet-európai terjeszkedését a nyugati ellenségeskedés bizonyítékának tekinti.

11:33
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lassú ukrán előrenyomulás

Az ukrán erők lassan, de biztosan előrenyomulnak a frontvonalon az ország keleti és délkeleti részén, valamint Bahmut környékén – közölték magas rangú ukrán katonai tisztviselők. Valerij Zaluzsnyij tábornok azt mondta Mark Milleynek, az Egyesült Államok vezérkari főnökének, hogy erőinek „sikerült megragadnia a stratégiai kezdeményezést".
Az ukrán védelmi miniszter-helyettes, Hanna Maliar az országos televízióban nyilatkozva azt mondta, hogy az erőik Berdjanszk és Mariupol térségében is előre haladtak.

12:05
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Új vezetőt kapott az ukrán fegyvergyár

Kijev Herman Szmetanint nevezte ki az Ukroboronprom állami fegyvergyártó új vezetőjévé. "Az újonnan kinevezett vezérigazgatóra három fő feladata vár: növelje a lőszer- és katonai felszerelések gyártását, hatékony korrupcióellenes infrastruktúrát építsen ki a vállalatnál, és átalakítsa az Ukroboronpromot" - mondta Olekszander Kamiszin, Ukrajna stratégiai iparágaiért felelős miniszter.

12:47
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország ukrán híroldalakat blokkolt

Fehéroroszország megkezdte több ukrán híroldal hozzáférésének blokkolását, mert állítólag "lejáratják a Fehérorosz Köztársaság elnökét" – jelentette be a fehérorosz főügyészség. A hatóságok szerint az öt szóban forgó oldal hamis és szélsőséges tartalmat tett közzé, feltehetően arra ösztönözve a fehérorosz állampolgárokat, hogy szembeszálljanak az állami hatalommal.
Fehéroroszországban az elnök megsértése börtönnel büntethető.

13:09
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Visszahallgatták a kahovkai gáton lévő orosz katonák telefonbeszélgetéseit

Egy közös vizsgálat szerint a Szabad Európa Rádió és a Slidstvo.info újságírói azonosították az orosz hadsereg azon tagjait, akik a június 6-i gátrobbanás idején irányították a Kahovkai Vízerőművet. A 205. dandár katonái, a gátat megszálló orosz haderő és parancsnokaik közötti telefonbeszélgetések lehallgatása azt jelzi, hogy

a hadsereg „parancsra" várt a gát lerombolásának éjszakáján.
Oroszország tagadta a felelősségét a gát robbanásáért, még úgy is, hogy hadseregük az ukrajnai invázió kezdetén elfoglalta az erőművet, amely azóta orosz ellenőrzés alatt állt. A katasztrófa éjszakáján lehallgatott kommunikációk azt mutatják, hogy az oroszok „menekülési pontokat" terveztek, és „parancsra" vártak feletteseiktől.

Az újságírók azonosítottak több orosz tisztet, akik június 6-án éjjel irányították a Kahovka gátat, köztük Denisz Miscsenko őrnagyot, a 205. dandár parancsnok-helyettesét.

13:39
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Szumit támadják

Az orosz hadsereg június 28-án támadást indított négy határ menti község ellen Szumi megyében – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás a Telegramon.

A bejegyzés szerint a négy községben összesen 36 robbanást rögzítettek, amelyeket aknavetős támadások, tüzérségi lövedékek és aknák okoztak

14:15
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elutasította Ukrajna felfegyverzését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Washington és Kijev felhívását Ukrajna felfegyverzésére.

A Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta, attól tart, hogy izraeli fegyvereket Ukrajnán keresztül átadhatják Iránnak.

14:52
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország az EU segítségét kéri

Lengyelország azt várja az Európai Uniótól, hogy segítsen finanszírozni a keleti határa megerősítését célzó intézkedéseket - közölte csütörtökön egy lengyel miniszterhelyettes, miután Varsó a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte miatti aggodalmak miatt bejelentette a biztonsági intézkedések szigorítását.

15:22
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai gépfegyverek nem működnek

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára szállított amerikai gépfegyverek nem működtek, amikor megpróbálták használni azokat. Ezt az Ukrán Fegyveres Erők elfogott harcosa, Szerhij Kravetsz mondta egy június 29-én közzétett videóban.

Behoztak egy amerikai géppuskapárt. Szépnek tűntek, vadonatújak voltak, de miután megtöltöttük őket, és megpróbáltuk használni - nem működtek hiába próbáltuk többször is. Ezután hívtuk a szerelőket, és ők elvitték a fegyvereket. (...) „ez a NATO-segítség" - mondta a katona.

A hadifogoly azt is elmondta, hogy Bahmutnál súlyos veszteségek érték az ukrán századot, ezért az utcáról soroztak be embereket, hogy pótolják a katonákat. Hozzátette az újonnan érkezők nagyon kevés kiképzést kaptak. Azt is hozzátette, hogy a század parancsnokság nélkül maradt a harcban.

Korábban, más ukrán hadifoglyok azt állították, hogy az ukrán hadvezetés nem törődik a katonái életével, biztonságukkal. Vitalij Szerij hadifogoly elmondta, hogy a parancsnokság annak ellenére küldött embereket a hátsó dandárjából támadóállásokba, hogy a katonáknak nem volt semmilyen katonai tapasztalatuk.

15:45
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna vészhelyzeti gyakorlatot tart a zaporizzsjai atomerőműben

A Zaporizzsjai atomerőműnél vészhelyzeti gyakorlatokat tart Ukrajna - közölte Jurij Malasko, a regionális katonai közigazgatás Kijev által kinevezett vezetője a Telegram-csatornáján.

Korábban Volodimir Zelenszkij közölte, hogy jelentést kapott az ukrán hírszerző és biztonsági szolgálatoktól, amely szerint Oroszország állítólag fontolgat sőt, előkészítette egy olyan terrorcselekmény forgatókönyvét, amely a zaporizzsjai atomerőműben történő sugárzáskibocsátással járna.

16:22
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő csapást mért Krasznoliman irányában

Az orosz légierő csapást mért az ukrán hadseregre és megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik harckocsiját Krasznoliman irányában. Erről a RIA Novosztyi számolt be a védelmi minisztériumra hivatkozva.

17:03
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna számos területen folytatja offenzívát

Az ukrán csapatok folytatják az offenzívákat számos kulcsfontosságú keleti és délkeleti állás ellen - közölte a fegyveres erők vezérkara.

Ukrajna védelmi erői folytatják a támadó műveletet Bakhmut, Melitopol és Berdjan térségében" - áll a közleményben, amelyet egy Twitter-bejegyzésben közöltek - írja a Sky News.

Mindez akkor történt, amikor egy magas rangú tábornok szerint Ukrajna "lassú és folyamatos" haladást ért el az ellentámadásban - jelentette az Institute for the Study of War, egy amerikai székhelyű kutatóintézet.

17:27
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeckben 11 települést támadtak

A Suspilne ukrán állami műsorszolgáltató jelentése szerint tegnap Donyecki területen 11 települést lőttek, egy ember meghalt. A donyecki rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy Zalisznében két tömbáhzat és egy házat, valamint egy banképületet rongáltak meg a támadások, az áramszolgáltatás pedig megszűnt a településen.

17:42
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország büntetőeljárást indít 160 külföldi zsoldos ellen

Az állami orosz TASZS hírügynökség jelentése szerint az Oroszország büntetőeljárást indít 33 különböző országból származó 160 zsoldos ellen, akik állításuk szerint az ukrán fegyveres erőkben tevékenykednek az országban.

18:02
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Halad a Ferenc pápa békemissziója

Matteo Zuppi bíboros, pápai megbízott és Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje csütörtökön Moszkvában találkozik - jelentette a a RIA Novoszty.

A Kreml szerint mindezt egy nappal azután, hogy Zuppi humanitárius kérdésekről tárgyalt Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadójával.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy nagyra értékeli az ukrajnai háború lehetséges politikai és diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseket.

18:23
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU-nak nem kellene gyorsított eljárással felvennie Ukrajnát

Dánia támogatja Ukrajna, Moldova, Grúzia és a nyugat-balkáni országok uniós tagságát, de a "geopolitikai körülmények" nem indokolják a kormányzási reformok megkerülését - jelentette ki Lars Lokke Rasmussen pénzügyminiszter.

Rasmussen a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: az EU azt kockáztatja, hogy "instabilitást importál", ha lazít a demokráciára és a korrupcióra vonatkozó előírásokon, hogy felgyorsítsa Ukrajna és más tagjelölt országok csatlakozását.

Ukrajna uniós tagságáról kérdezve Rasmussen azt mondta, hogy az EU-nak nem szabadna "lejjebb engednie a lécet", hanem inkább beruházásokkal és támogatással kellene segítenie Ukrajnát abban, hogy a blokk normáihoz igazodjon - írja az FT.

18:40
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

A kramatorszki támadásban két ukrán tábornokot is megöltek Moszkva szerint

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy két ukrán tábornokot és legfeljebb 50 tisztet ölt meg kedden Kramatorszk városát ért rakétatámadásban - közölte a RIA állami hírügynökség.

Szerdán a Kreml és a védelmi minisztérium azt állította, hogy a támadás katonai célpontok ellen irányult.

18:54
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ukrán csónakokat süllyesztett el az Antonovszkij-híd közelében

Az ukrán katonák nem alakítottak ki hídfőket az Antonovszkij-híd közelében, az elmúlt két napban az orosz tüzérek hat hajót süllyesztettek el, 30 katonával, akik megpróbáltak leszállni az átkelő támaszainál – mondta Volodimir Saldo, Herszon régió megbízott kormányzója, idézte a RIA.

19:30
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport nem fog tovább harcolni Ukrajnában

Kyrylo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője június 29-én az Ukrajinszka Pravda című lapnak elmondta, hogy információi szerint a Wagner-csoport zsoldosai többé nem fognak harcolni Ukrajna területén.

20:34
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg menekülésre szólította fel az orosz határ menti Szumi megye lakóit

Az ukrán hadsereg menekülésre szólította fel csütörtökön az orosz határ menti, északkeleti fekvésű Szumi megye lakóit a folytonos tüzérségi támadások miatt.

"Mindenkit felszólítok, kérem meneküljenek, hogy megóvhassák saját életüket!" - közölte Szerhij Najev ukrán altábornagy Telegram-oldalán. Mint írta, a helyi hatóságok az emberek segítségére lesznek az evakuációban.

Oroszország naponta rakétavetőkkel, tüzérséggel és siklóbombákkal támadja a térséget. "Szumi az északi műveleti térség legveszélyesebb szakasza" - húzta alá az ukrán altábornagy.

20:53
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlanul Ukrajnába látogatott Mike Pence volt amerikai alelnök

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Mike Pence volt amerikai alelnök csütörtökön, fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is - ezt maga Pence közölte az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

A korábbi alelnök is versenybe száll azért, hogy a republikánus párt jelöltjeként elindulhasson a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása "megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére".

21:41
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok

Öt halottja és kilenc sebesültje volt az elmúlt nap orosz támadásainak.

Az Ukrajna keleti és déli részén végrehajtott orosz támadásokban öt civil meghalt és további kilenc megsebesült az elmúlt nap folyamán - közölték az ukrán regionális hatóságok.

22:17
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lett miniszterelnök: Kockázatos a száműzetés felajánlása Prigozsinnak

Kockázatot jelent Európára nézve a fehéroroszországi száműzetés felajánlása a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak - figyelmeztetett Krisjanis Karins lett miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt csütörtökön.

"Ez a fenyegetés valószínűleg nem közvetlen katonai támadást jelent, inkább az Európába ismeretlen céllal történő beszivárgás veszélye nőne meg" - tette hozzá a lett államfő.

Karins azt is elmondta, hogy a meghiúsult oroszországi lázadás után ismeretlen számú, magasan képzett Wagner-zsoldos várhatóan csatlakozik Prigozsinhoz a Lettországgal határos országban.

"Figyelemmel kísérünk mindent, ami Fehéroroszországban történik" - mondta Karins, és szót emelt az Európai Unió külső határainak biztonságosabbá tétele érdekében is.

22:58
június 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikerekről számolt be

Az ukrán hadsereg ellentámadása 1300 métert haladt előre az oroszok által ellenőrzött Berdjanszk felé az ukrajnai zaporizzsjai körzetben - jelentette Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes június 29-én.

06:24
június 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!