A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tovább emelkedett a Kahovka-gát halálos áldozatainak száma, légicsapás Herszon megyében

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona a lőállásában a aBahmuthoz közeli fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 481. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:03
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:14
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 6936 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6148 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 93 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:25
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Egyetlen Patriot sem pusztult el

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök tucatnyi katonának és katonai egységnek név szerint köszönte a meg a harctéri erőfeszítéseit, egyben bejelentve, hogy az ukrán csapatok lépésről lépésre haladnak előre az ellentámadással. 

Volodimir Zelenszkij kiemelte a léfvédelem hatékonyságát. Azt mondta, hogy egy hét alatt csaknem három tucat rakétát és mintegy ötven támadó drónt semlegesítettek. "E támadások során minden Kalibr és Kinzsal rakéta megsemmisült. Mindegy, hogy Oroszországban ki mondja, hogy a Patriotjainkat megsemmisítették, még mindig itt vannak, dolgoznak, mind orosz rakétákat lőnek le. A lehető leghatékonyabban. Egyetlen Patriot sem pusztult el!" - jelentette ki az ukrán elnök.

06:52
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kezében a döntés

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sürgette Oroszországot, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek eljuttatását a kahovkai gátkatasztrófa által érintett területekre. Ukrán és orosz tisztviselők szerint legalább 35 ember halt meg a június 6-i gátomlás következtében, 31-en pedig eltűntek, és több ezer embert evakuáltak. Több száz házat öntött el a víz.

Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatta a gát összeomlásáért, mindkettő szándékos szabotázsra hivatkozva.

Az ENSZ szerint Moszkva "eddig visszautasította az ideiglenes katonai ellenőrzése alatt álló területekre való bejutásra vonatkozó kérésünket. Sürgetjük az orosz hatóságokat, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el. Nem tagadható meg a segély azoktól, akiknek szükségük van rá."

07:20
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországnak volt eszköze, indítéka és lehetősége is

Oroszországnak megvolt az eszköze, az indítéka és a lehetősége a kahovkai gát lerombolására – derül ki exkluzív drónfotókból és az Associated Press híradója által szerzett információkból. A gát felett készült képeken egy robbanóanyaggal megrakott autó látható az építmény tetején, és két tisztviselő szerint orosz csapatok állomásoztak a gát belsejében egy olyan döntő jelentőségű területen, ami az ukránok szerint a gátat megsemmisítő robbanás középpontja lehetett – jelentette az AP.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a hírügynökség megjegyzésére.

07:56
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Odesszából

Június 19-én hajnalban számos robbanás hallatszott Odessza déli kikötőjében. Az ukrán légierő korábban rakétafenyegetésre figyelmeztetett.

A hatóságok szerint a légvédelem aktív a régióban.

08:33
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Avdijivkát szétzúzták a harcok

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök méltatta a keleti orosz támadások nagyon hatékony visszaverését. Avdijivkát szétzúzták a hónapok óta tartó harcok, de az ottani katonai adminisztráció vezetője szerint a védőerők előrenyomulását biztosították az elmúlt két hétben.

09:03
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország tagadja az ukrán területszerzést

Vasárnap Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja régió oroszok által beiktatott kormányzója azt állította, hogy súlyos veszteségek árán, de a Zaporizzsja déli részén található Pjatykhatkij falu visszakerült Kijev kezébe.

Az egyik legismertebb orosz katonai blogger, War Gonzo is azt közölte, hogy az orosz erők tüzérséggel próbálnak ellentámadásba lendülni. Moszkva később cáfolta ezeket az értékeléseket.
Az orosz védelmi minisztérium Telegram-oldalán megjelent bejegyzésben ez állt: "A Pjatykhatkij elleni támadást visszaverték. Több mint egy tucat harckocsit, páncélozott járművet és munkaerőt semmisítettek meg."

Az ukrán hadsereg nem nyilatkozott a település helyzetéről.

09:31
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint minden támadást visszavertek

Az orosz védelmi minisztérium napi jelentésében azt állította, hogy erői egy sor ukrán támadást visszavertek az 1000 km hosszú frontvonal három szakaszán, és nem tettek említést Pjatykhatkijról – írja a Reuters. A harctéri jelentéseket független források nem tudták ellenőrizni.

10:00
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Koleraszerű baktériumokat találtak a gátomlás után

A helyi egészségügyi hatóságok több területen is koleraszerű baktériumot mutattak ki a vízből a Kahovka-gát összeomlását követően, ami akut bélfertőzéseket okozhat. A dél-ukrajnai Mikolajiv régió lakosságát figyelmeztették, hogy ne használják ivásra, úszásra vagy horgászatra a nyílt vizet.

10:31
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nem zárható ki egy Svédország elleni orosz támadás

A svéd parlament védelmi bizottságának jelentése szerint nem zárható ki egy Svédország elleni orosz katonai támadás. A ma nyilvánosságra kerülő elemzés arra figyelmeztet, hogy Moszkva műveleteket hajthat végre "légi erőkkel, tengeri erőkkel, nagy hatótávolságú fegyverekkel vagy nukleáris fegyverekkel".
"Oroszország tovább csökkentette a katonai erő alkalmazásának küszöbét, és magas politikai és katonai kockázatvállalási hajlandóságot mutat" - áll a közleményben.
Az SVT közszolgálati műsorszolgáltató szerint a jelentés NATO-tagságon alapuló új védelmi doktrínát is felvázol Svédország számára.

11:03
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai elnök sikeresnek tartja a békemissziót

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök értékelésében igyekezett pozitív színben feltüntetni a Kijevben és Moszkvában járt afrikai békeküldöttséget. A Twitteren azt írta: „Az afrikai békekezdeményezés hatásos volt, végső sikerét a háború megállítása után lehet lemérni". A Kreml szerint a tervet nehéz megvalósítani, Zelenszkij pedig azt mondta, hogy a tárgyalások mostani engedélyezése befagyasztaná a háborút. Az afrikai delegáció a háború kezdete óta az első, amely külön, négyszemközt tárgyalt mindkét vezetővel a békekezdeményezésükről.

11:32
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Erősen ágyúzzák az oroszok Nikopolt

Mikola Lukasuk, a Dnyipropetrovszki Tartomány Tanácsának vezetője azt mondta, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban erősen ágyúzta Nikopol városát, és megrongált több kritikus infrastrukturális létesítményt, két elektromos elosztót és egy gázvezetéket is.
A város, ahol az orosz invázió előtt körülbelül 100 ezer polgár élt, mára csak 10 kilométerre van a kiszáradó Kahovka-tározón túl állomásozó orosz csapatoktól.

12:06
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ENSZ-jelentés az áldozatokról

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 2022. február 24-e óta több mint 24 000 civil sérült meg és 8895 halt meg Oroszország ukrajnai inváziója következtében. A szervezet azonban úgy véli, hogy a tényleges számok jóval magasabbak az oroszok által megszállt területekről érkező információk hiánya miatt.

12:40
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna átmenetileg szünetelteti az ellentámadását

A kijevi erők ideiglenesen leállítják a támadást, hogy átértékeljék taktikájukat a jövőbeli támadási műveleteket tekintve - állítja a Háborút Tanulmányozó Intézet (ISW).

Az észt védelmi erők hírszerzési központjának ezredese, Margo Grosberg június 16-án azt mondta, hogy értékelése szerint "a következő hét napban nem fogunk offenzívát látni".

A Wall Street Journal június 17-én hasonlóképpen arról számolt be, hogy az ukrán erők "az elmúlt napokban többnyire szüneteltették előrenyomulásukat", mivel a kijevi parancsnokság felülvizsgálja a támadási taktikát.

Az ISW a háborúról szóló legfrissebb jelentésében azt írja, hogy ezek a jelentések összhangban vannak az ország déli és keleti részein az ukrán ellentámadások mértékéről szóló megfigyeléseikkel.

Hozzáteszi, hogy Ukrajna még nem kötelezte rendelkezésre álló erőinek többségét az ellentámadó hadműveletekre.

A műveleti szünetek a nagyobb offenzívák általános jellemzői, és ez a szünet nem jelenti az ukrán ellentámadás végét - tette hozzá a frissítés.

13:05
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás során nyolc település szabadult fel

Nyolc települést szabadítottak fel az elmúlt két hétben az ukrán ellentámadás során Berdjanszk és Melitopol térségében, köztük Piatykhatszkij falut - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes egy Telegram-posztban.

13:33
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán egységek lövöldözései Belgorodban

A Valujszkij városi negyedben hét ember megsérült az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lövöldözése során. Köztük egy gyermek is – mondta Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója hétfőn a Telegram csatornán .

Öt lakóházban keletkeztek károk. Az egyik háztartásban egy melléképület ég.

14:03
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Leszerelt izraeli Merkava harckocsikat küldhetnek Ukrajnának és Lengyelországnak

Ukrajna és Lengyelország nagy tételben kaphat leszerelt izraeli Merkava harckocsikat, amelyek eladása a múlt héten vált ismertté. Erről a Walla portál számolt be június 18-án egy névtelenül nyilatkozó lengyel katonai szakértőre hivatkozva.

Mint pontosították, a tankok szállításáról szóló tárgyalásokat Izrael amerikai nyomásra kezdeményezheti.

Egy izraeli katonai körökből származó forrás megerősítette, hogy a második és harmadik generációs Merkava harckocsikat valószínű leszállítják a két európai országnak. Hangsúlyozta, végleges megállapodás még nem született.

Egy meg nem nevezett szakértő szerint a páncélozott járműveket Lengyelországnak és Ukrajnának szánják. Megjegyezte, hogy Kijev rendelkezik harckocsikkal és páncélozott harckocsikkal, de a kijevi hatóságok egy elhúzódó konfliktusra készülnek, és megpróbálnak 2024 végéig fegyvereket felhalmozni.

14:32
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz hadsereg áttelepíti erőit

Az orosz hadsereg úgy tűnik, megkezdte csapatainak áttelepítését a Dnyeper folyó keleti partjáról Bahmutba és Zaporizzsjába – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legújabb hírszerzési frissítésében.

A DGF [Dnyipro Erőcsoport] átcsoportosítása azt az orosz felfogást tükrözi, amely szerint a Kahovka-gát összeomlása és az ebből eredő áradások után kevésbé valószínű egy jelentős ukrán támadás a Dnyeperen

- írja a HM.

14:59
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg csapást mért Herszonra

Június 19-én hajnali három órakor az orosz hadsereg ágyúzta Herszon városát, találat érte a város különböző részein lévő két benzinkutat és egy autógyár területét. Erről Olekszandr Tolokonnikov, az UMA sajtóirodájának vezetője számolt be a Jedijnij Noviny maratonon.

15:33
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint száz tengerészgyalogost semmisítettek meg orosz vadászgépek Novodonyeck közelében

A Csendes-óceáni Flotta (TOF) 23 fős tengerészgyalogsági rohamosztaga megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 103 tengerészgyalogosát Novodonyeck település közelében. Ezt Ruszlan Kurbanov kapitány, az Északi Flotta tengerészgyalogsági alakulatának egyik harckocsizó századának parancsnoka közölte hétfőn.

Az éjszaka folyamán az ukrán egységek ellentámadást indítottak, de a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogos rohamosztagának ellentámadása miatt vereséget szenvedtek.

Novodonyeckoje öt órán keresztül az AFU ellenőrzése alatt állt. A mi különítményünk 23 tagja harcolt a 37. odesszai dandár 103 tengerészgyalogosával szemben. A három órás harc során az ellenséget megsemmisítettük

- mondta Kurbanov a hadsereg által rendelkezésre bocsátott videofelvételen.

Az Északi Flotta Tengerészgyalogos Dandár támadó különítményének megbízott parancsnoka szerint az orosz csapatok a NATO típusú páncélozott járműveket találtak el.

Kurbanov szerint a francia harckocsi mellett megtalálták a harcjármű részletes használati utasítását.

"Minden járműben van egy kézikönyv a vezető és a tüzér számára. A Novodonyeckben maradt összes járműben elektronikai problémákat észleltünk. A kézikönyveket most a tengerészgyalogosaink tanulmányozzák, hogy fejlesszék képességeiket a vadászgépek legyőzésében" - zárta a tiszt.

16:00
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le a légvédelmi rendszerek a Krím északi részén

Légvédelmi rendszerek lőttek le két drónt a Krím északi részén - írta Telegram-csatornáján Szergej Akszjonov köztársasági vezető.

"Az éjszaka folyamán a Krím északi részén a légvédelmi rendszer rutin légvédelmi műveletet hajtott végre két alacsonyan repülő UAV ellen. Kérjük, maradjanak nyugodtak, és csak ellenőrzött információforrásokban bízzanak" - írta.

16:19
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint jól halad az ellentámadás

Az ukrán csapatok vasárnap elfoglalták a Zaporizzsja megyei Pjatihatki falut. Az ukrán elnök közleménye szerint

"lépésről lépésre", jól halad az ukrán ellentámadás.

Pjatihatki elfoglalását az orosz erők is elismerték. Az ellenség "hullámszerű" ellentámadásai hatalmas veszteségek árán, de eredménnyel jártak - írta Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Telegramon.
A térséget tüzérséggel lövik továbbra is az orosz erők, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat - tette hozzá Rogov.

Moszkva közben vasárnap arról is tájékoztatott, hogy a mintegy ezer kilométeren húzódó ukrajnai frontvonal három régiójában is heves harcok folytak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai videoüzenetében arról számolt be, hogy az ukrán erők

nagyon hatékonyan verték vissza a támadásokat

Avdijivka közelében, a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban, és hangsúlyozta, hogy az ellentámadás jól halad.

16:42
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az FSZB meghiúsította a zaporizzsjai vezetők elleni terrortámadás-sorozatot

Az FSZB közölte, hogy meghiúsította a Zaporizzsjai terület vezetői ellen elkövetett ukrajnai terrortámadási kísérleteket.

A régió vezetői és a rendfenntartó erők vezetői elleni szabotázsakciókat az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának (GUR) megbízásából készítették elő.

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonosította az Állami Hírszerzési Igazgatóság tisztjét, aki a beszervezett zaporizzsjai lakosokat vezette, valamint a szabotázscselekmény elkövetőjét. Bűntársát őrizetbe vették. A bűnüldözők lefoglalták a terrorcselekmények elkövetésének eszközeit is, valamint azonosították a kommunikációs és finanszírozási csatornákat.

A terrortámadások és a robbanóeszközök illegális kereskedelme miatt büntetőeljárásokat indítottak.

16:59
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja térségében egyre több ukrán harcos adja meg magát

Egyre több ukrán katona adja meg magát a zaporizzsjai területen. Erről Volodimir Rogov, a Zaporizzsjai Mi Oroszországgal vagyunk elnevezésű közéleti mozgalom vezetője beszélt a RIA Novosztyinak június 19-én.

Rogov szerint a katonák nem adják életüket és testi épségüket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rezsimjéért.

Hozzátette azt is, hogy az ukrán hadsereg szándékosan megrongálja a haditechnikai eszközöket, hogy elkerülje a harcot.

17:32
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tokió megállapodott Kijevvel, hogy részt vesz Ukrajna újjáépítésében

Japán hétfőn megállapodott Ukrajnával egy olyan kapcsolattartó rendszer létrehozásáról, amelynek révén bekapcsolódik a háborúban károkat szenvedett területek újjáépítésébe.

Vatanabe Hiromicsi japán újjáépítési miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szándéknyilatkozatot írt alá a témáról Tokióban.

A bejelentés szerint Japán segítséget fog nyújtani házak és iskolák újjáépítésében, a víz- és szennyvízszolgáltatások, valamint a közlekedési infrastruktúra helyreállításában.

A lerombolt területek újjáépítéséhez Tokió azon tapasztalatai alapján látja el tanácsokkal és ismeretekkel Kijevet, amelyeket az északkeleti országrészt 2011-ben ért pusztító földrengés és az azt követő cunami utáni helyreállítás során szerzett.

18:30
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

A kahovkai vízerőmű rekonstrukciója akkor kezdődhet meg, ha az ukrán sereg visszavonul

A kahovkai vízerőmű helyreállítása akkor kezdődhet meg, ha az ukrán csapatokat kellően biztonságos távolságra szorították vissza - mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Saldo, a Herszon régió megbízott kormányzója.

"(...) amikor az ellenséget biztonságos távolságba szorítjuk vissza, megkezdjük a kahovkai vízerőmű újjáépítését. Nincs más út - a Herszon régió bal partjának és a Krím északi részének ökológiája és gazdasága túlságosan függ tőle. Ez elvi kérdés" - mondta.

Ugyanakkor Saldo szerint még korai lenne konkrét tervekről és projektekről beszélni.

19:39
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán belügyminisztérium: Herszon megyében még mindig több település van elárasztva

A dél-ukrajnai Herszon megyében, az ukrán ellenőrzésű területen még mindig öt település, benne 843 ház van elárasztva a kahovai vízerőmű felrobbantása következtében, a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján pedig 17 település - közölte az ukrán belügyminisztérium hétfőn a Telegramon.

A Dnyeperen ugyanakkor a vízszint fokozatos apadása figyelhető meg, a nap eleje óta hét centiméterrel csökkent - jegyezte meg a tárca.

Közlése szerint eddig az ukrán oldalon 2783 embert evakuáltak, köztük 309 gyermeket és 80 mozgáskorlátozottat, továbbá 284 állatot. 716 embert mentettek ki, köztük 30 gyermeket és 40 mozgáskorlátozottat.

Pszichológiai segítséget 401 személynek nyújtottak. A mentést végzők vasárnap több mint 23 ezer tonna vizet szivattyúztak ki 78 házból és pincéből.

A munkálatok kezdete óta 497 épületből és pincéből több mint 132 ezer tonna vizet távolítottak el, miközben 442 tonna ivóvizet és 36 597 kilogramm élelmiszert, és alapvető szükségleti cikket szállítottak az árvíz sújtotta településekre.

20:25
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugati haditechnika megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Külföldi gyártmányú haditechnikai eszközök tárolásának helyszínére mért csoportos csapást éjjel Ukrajnában nagyhatótávolságú, tengeri indítású, precíziós fegyverekkel az orosz hadsereg - közölte a hétfői hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadsereg szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán hadsereg a nap folyamán a legaktívabb támadási kísérleteket a donyecki régió déli részén és Donyeck város irányában tette. Beszámolója szerint az ukrán fél vesztesége az elsőként említett frontszakaszon több mint 100 katona, valamint három harckocsi, 10 gyalogsági harcjármű, 14 páncélozott harcjármű, a másodikon pedig több mint 340 katona, valamint egyebek között két páncélozott harcjármű, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi löveg, és egy lőszerraktár volt.

Konasenkov állítása szerint a többi frontszakaszon csaknem kétszáz ukrán katona esett el.

21:07
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország fehérorosz fegyvereseket képez ki Alekszandr Lukasenka megbuktatására

A lengyelországi Poznanban fehérorosz fegyvereseket képeznek ki Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbuktatására - jelentette a The Times.

"Harci kiképzéseket szervezett a BYPOL, amely a fehéroroszországi biztonsági szolgálatok volt tagjaiból áll, akik a 2020-as tüntetések idején elmenekültek az országból" - írta a lap.

A csoport vezetőjének szavaira hivatkozva a cikk szerzői rámutattak, hogy több száz fehérorosz állampolgár már több hónapja harci kiképzésen vesz részt Lengyelországban.

Az újság azt is megjegyezte, hogy a BYPOL korábban már rendezett szabotázsakciókat Fehéroroszország területén.

21:28
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kamikaze drón támadott meg egy elektromos alállomást a Kurszki régióban

Kamikaze drón támadott meg egy villamosenergia-alállomást a Kurszki területen. Számolt be a SHOT a Telegram csatornáján..

A támadás június 17-én éjjel történt, de csak hétfőn, június 19-én vált ismertté. A drón a Popovo-Lezhachi faluban található alállomás közelében zuhant le és robbant fel.

A támadás következtében senki sem sérült meg. Ugyanakkor Tetkino és Popovo-Lezhachi falvakban több mint 1800 ház maradt áram nélkül.

22:24
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-vezetők nem hívják meg Ukrajnát a szövetséghez való csatlakozásra

A NATO vezetői nem fogják meghívni Ukrajnát a szövetséghez való csatlakozásra a július közepén Vilniusban tartandó csúcstalálkozón - erősítette meg hétfőn Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

"A vilniusi csúcstalálkozón és a csúcstalálkozó előkészületei során nem tárgyalunk arról, hogy hivatalos meghívót adjunk ki" - mondta újságíróknak, miután Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral, hozzátéve, hogy a vezetők arról fognak beszélni, hogyan lehetne Ukrajnát közelebb hozni a szövetséghez.

Stoltenberg azt is hozzátette, hogy Kijev csatlakozása csak a konfliktus befejezését követően lehetséges.

23:27
június 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz szuperragadozó

Az Aligátornak nevezett orosz Ka-52-es helikopter egy szuperragadozó. Így értékeli ezt Peter Ciciu, a 19FortyFive amerikai magazin rovatvezetője.

"Az orosz pilóták adaptálják vadászati képességeiket, és az Aligator továbbra is egy igazi ragadozó, akitől félni kell a harctéren" - írja a szerző.

A cikkíró megjegyzi, hogy az orosz Ka-52-es sikeresen semmisíti meg az ukrán páncélozott járműveket a különleges katonai műveleti zónában (SMO). Sichiu szerint az orosz Ka-52-es sikerét brit szakértők is elismerik.

Júniusban az orosz védelmi minisztérium videón mutatta be, ahogy az ukrán fegyveres erők páncélozott járműveit dél-donyecki irányban Ka-52-es helikopterek semmisítik meg.

06:21
június 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!