A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Heves harcok Harkovban és Zaporizzsjában, több régióban légiriadót rendeltek el

Események

conflict Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
Ukrainian servicemen ride on armoured personnel carriers (APC) on a road toward Bakhmut, Donetsk region, on July 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 494. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:46
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:51
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Harkovot és Zaporizzsját támadták az oroszok

Egy ember meghalt, hat pedig megsebesült, amikor az orosz erők Zaporizzsja és Harkov megyéket ágyúzták – jelentették helyi tisztviselők.

07:57
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Generátorokat kap Ukrajna

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) 430, a japán kormánytól származó forrásból vásárolt generátort adott át Herszon megyének.

09:03
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2023. július 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7609 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7267 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. július 1-jén nem érkeztek Budapestre vonattal.

09:57
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Előrenyomulás a déli frontvonalon

Az ukrán erők haladnak és előrenyomulnak a déli frontvonal mentén - moondta Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a Donyeck és Zaporizzsja megyében harcoló ukrán haderő parancsnoka.

10:22
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a Rivnei Atomerőműbe ment

Volodimir Zelenszkij elnök ellátogatott a Rivnei Atomerőműbe, ahol a regionális biztonsági intézkedésekről tárgyalt – jelentette az elnöki hivatal.

10:52
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó több ukrán megyében

Nem sokkal éjfél után megszólaltak a légiriadó-szirénák Ukrajna középső, keleti és déli régióiban.

Dróntámadások veszélyére figyelmeztettek Cserkaszi, Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Kirovohrad és Zaporizzsja megyében, valamint rakétatámadás veszélyére Odesszában és ballisztikus fegyverek veszélyére keleten.

11:23
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás-veszély Kijevben

Az ukrán légierő Kijevet és a környező területet, valamint Zsitomir megyét is felvette a dróntámadásokkal fenyegetett helyek listájára.

13:32
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcokról számolnak be az Antonivszkij híd közelében

A Déli Hadműveleti Parancsnokság szóvivője, Natalja Humeniuk szerint heves harcok folynak a lerombolt Antonivszkij híd környékén Herszon területen - írja a The Kyiv Independent.

14:22
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország lemondja a legfontosabb nemzetközi légi bemutatóját

Oroszország lemondta a 2023-as Maks nemzetközi légibemutatót " biztonsági aggályok" miatt, a közelmúltban Oroszországon belül történt pilóta nélküli légi járművek elleni támadások miatt - közölte a brit védelmi minisztérium.

A légi bemutató "kulcsfontosságúvá vált az exportvásárlók biztosítása szempontjából" - áll a frissítésben.

15:08
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Egy sérült Kijevben

Három magánház megrongálódott a lezuhanó dróntörmelék következtében Kijev térségében, egy személy megsérült - közölte Facebook-oldalán Ruszlan Kravcsenko, a térség katonai vezetője.

Oroszország 12 napos szünet után az éjszaka folyamán dróntámadást indított Kijev és a környező régió ellen.

Az ország légiereje szerint a támadásban nyolc iráni gyártmányú Shahed drónt és három cirkálórakétát vetettek be, amelyeket az ukrán légvédelmi rendszer lelőtt.

16:02
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek hatalmas készültségben vannak

Lengyelország 500 rendőrt küld a Fehéroroszországgal közös határára - közölte Mariusz Kaminski belügyminiszter vasárnap - írja a Reuters.

"A Fehéroroszországgal közös határon kialakult feszült helyzet miatt úgy döntöttem, hogy 500 lengyel rendőrrel erősítjük meg erőinket a megelőző és terrorizmusellenes egységekből" - írta a Twitteren.

16:50
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Ezek Oroszország harci veszteségek becslései július 2-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

17:26
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Bezár a Prigozsin irányítása alatt álló orosz médiacsoport

Jevgenyij Prigozsin médiaholdingcsoportja bezárja kapuit - közölte az egyik médium igazgatója.

A lázadás leállítását célzó megállapodás értelmében Prigozsin, Vlagyimir Putyin elnök egykori szövetségese Fehéroroszországba vonulhatott száműzetésbe, és emberei választhattak, hogy csatlakoznak-e hozzá, integrálódnak-e az orosz fegyveres erőkbe, vagy hazatérnek.

A Patriot Media, amelynek legismertebb megjelenési formája a RIA FAN hírportál volt, erősen nacionalista, Kreml-barát szerkesztői irányvonalat képviselt, ugyanakkor pozitívan tudósított Prigozsinról és Wagner-csoportjáról.

17:45
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg 11 támadást vert vissza Donyecknél

Az elmúlt nap folyamán az orosz csapatok déli csoportja az ukrán fegyveres erők 11 támadását verte vissza Donyeck irányában - közölte az orosz Honvédelmi Minisztérium .

Az osztály szerint az ukrán csapatok a Donyecki területet próbálták megtámadni, Bahkmut, Vodyany, Novobakhmutovka, Severny, Pervomajsky és Maryinka településeken.

17:55
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök Odesszába látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-ukrajnai Odesszába látogatott vasárnap, az ukrán haditengerészet napján.

Zelenszkij a Telegramon közölte, hogy meghallgatta Olekszij Nejizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnokának beszámolóját a fekete-tengeri hadműveleti helyzetről, valamint a haditengerészet védelmi képességeiről és fejlesztési stratégiájáról a háború alatt és az azt követő időszakban.

Megvitatták a haditengerészeti drónprogram és rakétaprogram időközi eredményeit és fejlesztési kilátásait is.

Az elnök felköszöntötte a haditengerészet katonáit ünnepnapjuk alkalmából. "Oroszországban sokan úgy gondolták, hogy a Fekete-tenger kizárólag az ő vízterületük, és abban reménykedtek, hogy haditengerészetünk nem lesz képes ellenállni az orosz csapásoknak. Nos, katonáink bátorsága és ügyessége lerombolta az ellenségnek ezeket a reményeit, és a tengerbe fojtotta őket" - hangoztatta köszöntőjében Zelenszkij.

18:20
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov reagált a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadástól való félelmekre

Szergej Lavrov visszautasította azt az ukrán nyilatkozatot, miszerint Oroszország támadást tervez az orosz erők által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű ellen.

Tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy "komoly fenyegetés" áll fenn az oroszok által megszállt Zaporizzsjai atomerőműben, mivel Moszkva "technikailag készen áll" arra, hogy robbanást idézzen elő a létesítményben.

18:45
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Továbbra is lassú az ellentámadás

Az ukrán erők tegnap akár 1,5 km mélyen is előretörést érhettek el a frontvonal egy részén - közölték katonai elemzők.

A The Institute for the Study of War orosz forrásokra hivatkozva közölte, hogy Kijev ellentámadása "legalább négy szektorban" folytatódott. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok "csekély előnyre tettek szert" Rozdolivka város közelében, amely 18 km-re északra fekszik Bakhmut várostól.

Orosz források azt is állították, hogy Ukrajna folytatta ellentámadását az ország keleti részén lévő Zaporizzsja-Donyeck határ mentén. Az ukrán csapatok a Donyecki területen fekvő Velyka Novoszilka várostól délnyugatra haladnak előre - jelentette az amerikai székhelyű agytröszt.

A zaporizzsjai Orikhivtől délre és délnyugatra is folytak hadműveletek - egy orosz milblogger azt állítja, hogy a kijevi erők akár 1,5 km-es és 6 km széles térnyerést értek el dél felé, Robotyne városa felé.

18:59
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt Belgorod közelében

A légvédelmi erők lelőttek egy repülőgép típusú pilóta nélküli légijárművet Belgorod környékén – közölte Vjacseszlav Gladkov oroszországi kormányzó a Telegram csatornáján .

19:41
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

CIA-igazgató: A háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értékelése szerint az ukrajnai háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre.

William Burns, a CIA igazgatója az angliai Ditchley Alapítvány éves előadásán a BBC beszámolója alapján helyi idő szerint szombaton arról beszélt, hogy az ukrajnai orosz hadművelet miatt érzett csalódottság új lehetőséget biztosít az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek értesülések gyűjtésére egy héttel a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai kudarcba fulladt oroszországi lázadása után.

"Ez az elégedetlenség egyedülálló lehetőséget teremt a CIA számára" - hangoztatta Burns, tekintettel lehetséges ügynökök toborzására. "Nem fogjuk ezt a lehetőséget elmulasztani" - tette hozzá.

20:31
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Három irányban próbálnak támadni az ukrán csapatok

Három irányban, Donyeck, Krasznolimanszk és Dél-Donyeck körzetében próbálkoztak támadó műveletekkel az ukrán csapatok az utóbbi egy napban - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap.

Az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén elszenvedett ukrán embervesztséget mintegy 605 főre tette, közülük 360-an Donyeck környékén estek el.

Közölte, hogy teljesen megsemmisítették a Herszon régióban található Antonyivszkij-hídnál lévő Antonyivszkij-szigeten partra szállt ukrán alakulatot.

A megsemmisített haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett egyebek között nyolc harckocsit, több vontatott löveget, gyalogsági harcjárművet és hadianyagraktárat.

21:19
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarországi iparkamarák humanitárius adományt juttattak el a beregszászi Bátyú nagyközségbe

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) humanitárius segélyt adott át a Beregszászi járásban található Bátyú nagyközség önkormányzata részére a kistérségben élő belső menekültek és a helyi rászorulók megsegítésére.

A segélyszállítmányt az ukrajnai partnereknek a Záhony-Csap közúti határátkelő közelében kialakított humanitárius központban átadó Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke elmondta, hogy a 2010-es évek közepétől szoros munkakapcsolatot ápoltak a régió önkormányzataival és gazdasági szereplőivel.

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően eddig két alkalommal hoztak tartósélelmiszer-segélyt.

A kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantását követően, amikor arról érkeztek hírek, hogy újabb menekülthullám várható Kárpátalján, gyűjtést indítottak, hogy ezúttal a Bátyú központú kistérség önkormányzatának terheit csökkentsék a belső menekültek és a helyi rászorulók ellátását illetően.

22:01
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy orosz katonai repülőtér közelében

Az orosz média közlése szerint "erős robbanás" történt egy dél-oroszországi katonai repülőtér közelében. A Mash nevű Telegram-csatorna szerint az állítólagos robbanás az oroszországi Krasznodar régióban található Primorsko-Akhtarsk kikötővárosban történt.

Állítólag az orosz légvédelem lelőtt egy, a terület felé tartó rakétát.

A krasznodari régió vezetője szerint nem történt személyi sérülés vagy egyéb kár az incidens során - írja a Sky News.

22:44
július 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok előrenyomulnak Zaporizzsja megyében

A Zaporizzsja megyei Bergyanszk és Melitopol városok irányában keserves harcok árán, de fokozatosan nyomulnak előre az ukrán csapatok, eközben viszont az ország keleti részében az orosz erők értek el előrehaladást - közölte Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes vasárnap a Telegramon.

A helyettes tárcavezető szerint az ukrán csapatok a tartalékosokkal megerősített orosz erők intenzív ellenállásával néznek szembe, "de kitartóan és fáradhatatlanul teremtik meg a feltételeket a gyors előrehaladáshoz".

Beszámolt egyúttal arról is, hogy az orosz erők támadóműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében, Avgyijivka, Liman és Marjinka települések irányába, a Luhanszk megyei Szvatove felé pedig előrehaladást értek el.

"Ott most kemény csaták folynak. Az ellenség támadja Bilohorivkát, Szerebrjankát. A helyzet meglehetősen bonyolult" - fűzte hozzá Maljar.

06:32
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!