A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kikötővárosokat támadnak az oroszok, újra megnyílik a krími híd

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy páncélozott személyszállítóban a Donyeck régióbeli Kosztyantyinivka város közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 511. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
06:03
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:17
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Árválság, politikai- és migránsválság

A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezésnek köszönhetően sikerült megakadályoznunk egy árválságot a globális élelmiszerpiacon. Az áremelkedést elkerülhetetlenül politikai- és migránsválságok követték volna, különösen az afrikai és ázsiai országokban. Nyilvánvaló, hogy az orosz vezetés most megpróbálja kiprovokálni ezeket a válságokat. Exportunk nélkül sajnos nagyon is kézzelfogható lesz a gabonahiány a világpiacon. Ennek megelőzésén dolgozunk partnereinkkel - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:25
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

51 ezer ukrán harcos kapott kitüntetést

Csak kedden hét elnöki rendeletben összesen 1255 harcost, illetve katonai egységeket tüntetett ki az ukrán elnök. Így tavaly február 24., az orosz katonai invázió kezdete óta, csaknem 51 ezer ukrán harcos kapott állami kitüntetést.

"Köszönöm mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol! Dicsőség minden hősünknek! Mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol, harcosainkat kiképezi, gyógyítja és segíti a sebek utáni felépülésüket! Köszönöm mindenkinek a világon, aki segít! Ukrajna nyerni fog!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:57
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Krím tárt karokkal vár minden vendéget

A Krím félszigetet a szárazfölddel összekötő híd elleni hétfői halálos támadás következtében rengeteg turista próbálja elhagyni a területet, amely régóta népszerű nyaralóhely volt az oroszok számára.

Annak ellenére, hogy mára a Krím is közvetlen érintettségbe került a háborúval, az orosz állami tévé továbbra is arra biztatja az embereket, hogy oda utazzanak a nyári vakációjuk alatt.

Egy brit újságíró megosztott egy részletet az orosz tévé műsorából, amelyben a riporter azt mondja: „A Krím tárt karokkal vár minden vendéget!".

07:26
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Öt donyecki falut ágyúztak az oroszok

Az orosz erők július 18-án este rakétatüzérséggel indítottak támadást öt donyecki falu, köztük a Pokrovszkij kerületben található Zselanne Perse ellen. A támadásban öt ember, köztük két gyerek megsebesült.

A Zselanne Perse elleni támadás az odesszai régióban végrehajtott hatalmas csapást követi, amelyet a krími hídtámadás „megtorlásaként " hajtottak végre .

07:47
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Kijev és Odessza ellen

Az orosz erők helyi idő szerint hajnali 1 órakor drónokkal és rakétákkal vették célba Odessza megyét – jelentette a Suspilne. A várost többször támadták Kalibr cirkáló rakéták, Kh-22 rakéták és Shahed drónok. Áldozatokról, illetve a polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az oroszok iráni gyártmányú drónokkal támadták Kijev megyét helyi idő szerint hajnali 5 óra körül – jelentette Szerhij Popko, a kijevi város katonai igazgatás vezetője a Telegramon. A légvédelem állítólag minden drónt észlelt és megsemmisített. Károkról ebben az esetben sincs információ.

08:11
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 6081 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5680 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 112 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:41
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Brit miniszter: A NATO hatékony elrettentő eszköz

Ben Wallace leköszönő brit védelmi miniszter számos érdekes megfigyelést tett az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Szerinte a NATO léte önmagában hatékony elrettentő eszköz. Azt tapasztalta, hogy Oroszország figyelmes a NATO-területekkel szemben, semmiképp sem akarja provokálni a katonai szervezetet.

Wallace úgy látja: az ukrajnai háború felélénkítette a NATO-t, amely szerinte 1991 óta stagnált.
"Úgy gondolom, az ukrajnai háború megnyerhető. Szerintem Oroszország sokkal törékenyebb, mint ahogy azt az oroszok be akarják ismerni... Az orosz hadsereg hierarchiájának szétesése nagyon is valóságos, a veszteségek aránya szörnyű" - fogalmazott a távozó miniszter.

09:17
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Eltérően látják a harci helyzetet

Oroszország és Ukrajna merőben eltérő beszámolót adott ki az északkelet-ukrajnai harcokról. Moszkva csapatai előretöréséről számolt be, Kijev pedig azt mondta, hogy megragadta a kezdeményezést a térségben. Ugyanakkor mindkét fél arról számolt be, hogy a harc nem enyhült. Ukrajna jelentős előrelépésről számolt be a múlt hónap elején keleten indított ellentámadásban és a déli falvak elfoglalásában, Moszkva szerint pedig visszavert minden előrelépést a kijevi erők részéről.
A brit védelmi minisztérium legutóbbi jelentése szerint mindkét fél "marginális előrelépést" ért el az elmúlt hét során.

09:43
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-nek vannak még ötletei

Az Egyesült Nemzetek Szervezete azt közölte, hogy „számos ötletet elemeznek" az ukrán és orosz gabona és műtrágya globális piacokra juttatása érdekében, miután Moszkva felmondta az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztül történő biztonságos exportját lehetővé tevő megállapodásból. Konkrétabb felvetéseket nem említettek.

10:07
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Utat keresnek az orosz gabonának

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytatott török ??kollégájával, Hakan Fidannal az orosz gabona exportjának módjairól olyan útvonalakon, amelyek „nem lennének kitéve Kijevnek és a nyugati szabotázsnak" – közölte az orosz külügyminisztérium.

11:05
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország csapatáthelyezésekkel reagált

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter közölte, hogy két lengyel dandárt szállítottak át az ország nyugati részéből a fehérorosz határhoz közeli helyszínekre. A lépés válasz a Wagner-csoport növekvő jelenlétére a szomszédos országban.
Az egyik dandár egy új bázison Kolnóban, Lengyelország északkeleti részén található, a másik Biala Podlaskában, egy kelet-lengyelországi városban van, körülbelül 32 kilométerre a fehérorosz határtól.
Július 17-én a Wagner-csoport harcosainak már a harmadik konvoja érkezett Fehéroroszországba Oroszországból.

11:42
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi katonai bázisokat hoznának létre Ukrajnában

Módosítani kell az alkotmányt, hogy lehetővé tegye külföldi katonai bázisok működését Ukrajnában – írta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Liga.net-en vezetett rovatában.
Az ukrán alkotmány 17. cikkelye kimondja, hogy "külföldi katonai bázisok nem engedélyezhetők Ukrajna területén". A tilalom eltörlése mellett Reznyikov javasolta a 17. cikk módosítását, amely tartalmazza azt a rendelkezést, amely szerint "Ukrajna önállóan választja meg a biztonságát garantáló mechanizmusokat". Ez nagyobb szabadságot biztosítana Ukrajnának abban, hogy nemzetközi szervezetekbe és szerződésekbe lépjen anélkül, hogy megsértené a jelenlegi alkotmányban meghatározott szuverenitási kötelezettségeit.

12:10
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz egy krími katonai bázison - videó

Több mint kétezer embert menekítettek ki ideiglenesen a kelet-krími Kirovszki katonai bázissal szomszédos területről, miután tűz ütött ki a támaszpont gyakorlóterén.

12:52
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Litván aknamentesítési koalíció

Litvánia koalíciót állít össze, hogy segítse Ukrajnát az aknamentesítési erőfeszítésekben – jelentette be a litván védelmi minisztérium. Arvydas Anusauskas védelmi miniszter szerint sürgősen meg kell erősíteni a nyugati segítséget Ukrajna ellentámadásához, különös tekintettel az aknamentesítő rendszerekre.
Az aknamentesítési koalíción kívül a litván védelmi minisztérium egy új segélycsomagot is bemutatott júliusra, több mint 26 millió dollár értékben.
Ukrajna a kért aknamentesítő berendezések eddig kevesebb mint 15%-át kapta meg. Mély aknamezők állnak az ukrán erők és az orosz csapatok között. Az aknamentesítési kapacitás hiánya lelassítja az ukrán ellentámadást.

13:40
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta a legnagyobb támadás érte Odesszát

Az eddigi legnagyobb rakéta-és dróntámadás érte az éjjel a kikötővárost, az oroszok szándékosan támadták a gabonaterminálokat – mondta Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő

Goncsarenko szerint az oroszok több mint 30 rakétát és 30 drónt vetettek be.

"Putyin megpróbál minél nagyobb káoszt okozni a világban azzal, hogy leállítja az ukrán mezőgazdasági exportot, leállítja Odessza kikötőit, és világszerte emberek millióit ítéli éhezésre – mondta a képviselő.

15:06
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz feltételek az ukrán gabonaexport újraindításához

"Az Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás rögzíti, hogy az egyezmény három évig van érvényben, és ha a felek valamelyike fel akarja mondani, akkor azt három hónappal korábban jeleznie kell" - idézte a dokumentumot a Szputnyik rádiónak nyilatkozó Zaharova. "Mi jeleztük ezt" - tette hozzá.
"Ennek megfelelően az ENSZ-nek még mindig van három hónapja, hogy kézzelfogható eredményeket érjen el" - folytatta a szóvivő. "Ha vannak konkrét eredmények, vissza fogunk térni a kérdés megvitatásához" - hangsúlyozta.

Oroszország korábban tájékoztatott, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt, amely hétfőn járt le. A megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, cserébe pedig az ígérték Oroszországnak, hogy a szankciók ellenére élelmiszert és műtrágyát szállíthat a nemzetközi piacra. Moszkva szerint ez utóbbi feltétel nem teljesült.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak. (MTI)

15:50
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika nem kockáztat háborút az oroszokkal

Oroszország nem mondta Dél-Afrikának, hogy Vlagyimir Putyin elnök letartóztatása a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján háborút jelentene - közölte a Kreml szerdán a Reuters jelentése szerint.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban újságíróknak azt mondta, hogy mindenki megértette - anélkül, hogy elmagyarázták volna neki -, mit jelentene Putyin jogainak megsértésére irányuló kísérlet.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök engedélyt kért a nemzetközi büntetőbíróságtól, hogy ne tartóztassa le Putyint, mert ez hadüzenettel érne fel - derült ki a helyi bíróság kedden közzétett beadványából.

Dél-Afrika a jövő hónapban ad otthont a BRICS-országok - Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika - klubjának csúcstalálkozójának. Az ICC azonban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, amelyben háborús bűntettel vádolja, az ukrán gyerekek Oroszországba való deportálásával. Dél-Afrika, mint az ICC tagja, köteles letartóztatni őt, ha személyesen jelenik meg a csúcstalálkozón.

A dél-afrikai elnöki hivatal kora délutáni közlése szerint "közös megegyezés" született arról, hogy Putyin nem vesz részt személyesen a csúcstalálkozón, helyette Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az augusztus 22-24-i rendezvényen.

16:22
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Brit kémfőnök: Putyin és Prigozsin együtt teáztak a napokban

A lázadást vezető Wagner-vezér Putyinnal teázott az elmúlt napokban – mondta Sir Richard Moore, a brit MI6 főnöke. A Wagner-főnök a reggelinél áruló volt, a vacsoránál megkegyelmeztek neki, néhány nappal később pedig meghívták teázni. Ez nekem is furcsa – mondta Moore. 

18:05
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz légitámadás érte Odesszát - videó

Az oroszok helyi idő szerint hajnali 1 órakor iráni gyártmányú drónokkal és rakétákkal támadták Odesszát.

A várost több találat is érte.

20:07
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, mennyi gabona semmisült meg a csornomorszki kikötőben

Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter július 19-i közleménye szerint, az odesszai Csornomorszk kikötő infrastruktúráját ért orosz támadás 60 000 tonna gabonát semmisített meg.

20:42
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Írország 5,6 millió dollárnyi segélyt nyújt Ukrajnának

Leo Varadkar ír miniszterelnök július 19-i kijevi látogatásán bejelentette, hogy országa 5,6 millió dollár humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának.

23:59
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősítik az ukrán-fehérorosz határt az ukránok a Wagner-zsoldosok érkezése miatt

Az ukrán fegyveres erők újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán-fehérorosz határ védelmét, miután a Wagner orosz zsoldossereg csapatai Fehéroroszországba érkeztek - közölte Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka szerdán a Telegramon.
Tudjuk, hogy az utóbbi időben Wagner-zsoldosok érkeznek Fehéroroszország területére. Most (...) olyan feltételeket teremtünk, hogy Ukrajna államhatára teljesen átjárhatatlan legyen az ellenséges erők számára- fogalmazott a parancsnok. Kifejtette, hogy egyebek mellett a csernyihivi régióban az ukrán hadsereg kiásott már több mint negyven kilométer hosszú árkot harckocsik behatolásának megakadályozására. Emellett több mint harmincezer, különböző típusú aknacsapdát alakítottak ki a határ mentén.
Egy fehérorosz megfigyelőcsoport szerint a napokban a Wagner-zsoldosoknak már a hatodik, 100-120 katonai járműből álló hadoszlopa érkezett meg Fehéroroszországba.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 30-án rendelte el Ukrajna északi határának megerősítését, miután a Wagner tagjai - kudarcba fulladt oroszországi lázadásuk után - a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországban kezdtek tömegesen megjelenni - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

01:40
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket és Jasinovatszkij körzetét lövik az ukránok

Az ukrán katonák 18, 155 milliméteres „NATO" kaliberű lövedékkel lőtték Donyecket és a Jasinovatszkij körzetet – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete. 

02:38
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét légiriadót rendeltek el több régióban

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Csernyihiv, Szumi, Poltava és Dnyipropetrovszk régiójában, valamint a Zaporozsje régió Kijev ellenőrzése alatt álló részén – írja a RIA Novosztyi.
Korábban Ukrajna Nikolaev és Harkiv régiójában jelentették be a riasztást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!