A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 497. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
05:58
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:09
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 6629 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4181 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:23
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

16 hónapja van orosz kézen az atomerőmű

Éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emlékeztetett, hogy napra pontosan 16 hónapja került orosz ellenőrzés alá a zaporizzsjai atomerőmű. Szerinte most arra kell figyelnie a világnak, mit csinálnak az üzemet megszálló orosz erők. Úgy véli, hogy a nemzetközi figyelem és egy esetleges terrorcselekmény esetén adandó gyors válasz elriaszthatja Oroszországot attól, hogy a kahovkai gátrobbantáshoz hasonló gonoszságot kövessen el.

Ukrán hírszerzési információk szerint az oroszok robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyeztek el az atomerőmű több blokkjának a tetején - mondta az ukrán elnök.

06:58
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz-szír légvédelmi gyakorlat kezdődik

Orosz hírügynökségek szerint megkezdődnek az orosz-szíriai közös légierő és légvédelmi gyakorlatok Szíriában. A gyakorlatok hat napig tartanak. "A kiképzés során a tervek szerint kidolgozzák a légiközlekedési, légvédelmi és elektronikus hadviselési erők közös fellépését a légicsapások visszaszorításában" - mondta Oleg Gurinov ellentengernagy, a Szíriai Orosz Megbékélési Központ vezetője.

07:26
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

43 sérültje van a Pervomajszkij városát ért rakétacsapásnak

Feltehetően egy orosz Iskander rakéta csapódott be kedden a harkovi régióban található Pervomajszkij városába, nyolc lakóépületben okozva károkat. A támadásnak - az eddigi adatok szerint - nincs halálos áldozata. 43 ember, köztük 12 gyerek sebesült meg. Kórházba került egy 10 és egy 3 hónapos gyerek is. Makszim Zsorin polgármester szerint egy ukrán katona temetése miatt gyűltek össze az emberek kora délután, amikor a rakéta közéjük csapódott.

A környéken csak lakóépületek vannak. A város 90 km-re délre van Harkovtól és viszonylag távol esik a harci gócpontoktól.

07:51
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ankara: Svédország biztonsági problémákat okoz a NATO-nak

Törökország szerint az, hogy Svédország nem tudta megakadályozni a Korán-égető tiltakozásokat, "biztonsági aggályokat" vet fel az ország esetleges NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Múlt héten egy iraki menekült égetett el egy Koránt egy stockholmi mecset előtt.

Hakan Fidan török ??külügyminiszter azt mondta, Törökország továbbra is jóváhagyja Svédország tagságát, ha a nemzet "befejezi házi feladatát", és erőfeszítéseket tesz aggodalmai megoldására.

"Az a tény, hogy a svéd biztonsági rendszer nem képes megakadályozni a provokációkat, és egy olyan –ország képét mutatja be, amely problémákat hoz a NATO-nak - ahelyett, hogy nagyobb hatalommal bírna -, stratégiai és biztonsági szempontok mentén gondolkodtat el bennünket" – mondta Fidan.

08:22
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Idén 185 ezer újonc csatlakozott az orosz hadsereghez

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azt állította, hogy az év eleje óta 185 000 újonc csatlakozott hivatásos szerződéses katonaként az orosz hadsereghez.

A Telegramon közzétett videóban a politikus azt mondta, hogy az elmúlt héten, a Wagner-csoport lázadása után csaknem 10 000 újonc csatlakozott a sereghez - jelentős részük korábban a Wagner kötelékében harcolt.

08:56
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc csatlakozik az európai légvédelmi rendszerhez

Svájc csatlakozni akar az európai légvédelmi ernyőhöz - a kritikusok szerint ez a lépés összeegyeztethetetlen az ország semlegességének régóta fennálló hagyományával.
A European Sky Shield egy közös légvédelmi rendszer, amelyet Németország hozott létre tavaly az európai légvédelem fellendítésére.

Viola Amherd svájci védelmi miniszter pénteken, osztrák és német kollégáival találkozva írja alá a programhoz való csatlakozási szándéknyilatkozatot. "Svájc részt kíván venni az Európai Égbolt Pajzs kezdeményezésben, és szándéknyilatkozatot írnak alá Bernben" - közölte a védelmi tárca.

Eddig tizenhét európai ország csatlakozott a projekthez, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Finnország és Svédország. Célja, hogy csökkentse az országok költségeit a lég- és rakétavédelmi rendszerek, például a Patriot rakétarendszer beszerzésének összehangolásával, valamint erősítse az együttműködést a képzés, a karbantartás és a logisztika terén.

A svájci lépés kritikusai aggályosnak tartják, hogy a szigorúan semleges országot katonailag függővé teszik más országoktól és a NATO-tól, ezzel célponttá változtatva az alpesi államot.

09:25
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

598 könyvtár sérült meg Ukrajnában

Az orosz invázió kezdete óta 1582 ukrán kulturális helyszín, köztük 598 könyvtár sérült meg Ukrajnában, harmaduk szinte teljesen megsemmisült - közölte a Kulturális Minisztérium. Az ukrán kormány, a Világbank, az Európai Bizottság és az ENSZ korábban úgy becsülte, hogy a háború több mint 2 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna kulturális örökségének.

09:55
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

2-3000 dollárral megvesztegethetőek voltak az ukrán sorozótisztek

A kramatorszki járási toborzóközpont vezetője és két munkatársa ellen indult eljárás okirathamisítás gyanújával, akik fejenként 2-3000 dollárért olyan egészségügyi igazolást állítottak ki hadköteles, de az országot elhagyni akaró férfiak számára, amely szerint katonai szolgálatra alkalmatlanok.
Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár 9 év börtönbüntetést is kaphatnak.

10:22
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Fogolycserével szabadulhatna ki az amerikai újságíró

A Kreml közölte, hogy a Wall Street Journal őrizetbe vett újságírója, Evan Gershkovich ügyében „bizonyos kapcsolatok" állnak fenn az Egyesült Államokkal, de a részleteket nem akarta nyilvánosságra hozni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Elemzők szerint a kémkedés vádjával március óta orosz rácsok mögött lévő amerikai újságírót és a kiberbűnözés vádjával amerikai őrizetben lévő Vlagyimir Dunajevet érintheti a fogolycsere. Hosszú idő után hétfőn mindkét fogvatartott találkozhatott a saját országa konzuljával, illetve nagykövetével.

10:50
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

25 millió eurós EBRD-kölcsön Dnyiprónak

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közölte, hogy 25 millió eurós kölcsönt ad az ukrán Dnyipro városának, hogy segítsen megbirkózni a harcok elől menekülő emberek beáramlásával. A Reuters szerint a kölcsön hozzájárulna a létfontosságú önkormányzati szolgáltatások folyamatos biztosításához a délkeleti városban, miután olyan emberek érkeztek, akik más helyekről menekülni kényszerültek az ukrajnai háború miatt.

11:18
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Szófiába utazik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az új kormány meghívására Bulgáriába látogat – jelentette a 24 Chasa című bolgár lap diplomáciai forrásaira hivatkozva. A látogatásra valószínűleg július 6-án, csütörtökön kerül sor, de a részleteket biztonsági okokból titokban tartják.
A hír azután érkezett, hogy a bolgár törvényhozók állítólag nem voltak hajlandóak meghallgatni Zelenszkij felhívását, amelyben az Ukrajnának nyújtott segélyek növelésére buzdította volna őket.

11:55
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő ukrán bejelentés

Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok robbanószerkezetet helyezhettek el a zaporizzsjai atomerőmű több blokkjának a tetején is. Ezzel gyakorlatilag egyidejűleg az oroszok bejelentették, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a zaporizzsjai térségben.

12:35
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna: hatékony az oroszok szuperfegyvere

Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy rendkívül hatékony az oroszok elektronikus hadviselésre kifejlesztett fegyvere. Képes hatástalanítani a GPS-vezérelte rakétákat, valamint az amerikai HIMARS-rendszereket is.

13:19
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Olajvezetéket akartak felrobbanta

Az orosz biztonsági szolgálat lelőtt egy férfit, aki Tyumen közelében tervezett robbantást - írja a Baza. Információk szerint a biztonsági szolgálat emberei egy fegyveres férfit találtak a Kukuszki erdő. Amikor megpróbálták letartóztatni, tűzharc alakult ki, amely során a gyanúsított meghalt. A férfinél az orosz biztonsági szolgálat egy házilag készített robbanószerkezetet is talált. Mivel a közelben olaj és gázvezeték található, ezért a hatóságok azt feltételezik, hogy a merénylő szabotázsra készült.

14:35
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatni kell az együttműködést Oroszországgal

Magyarország továbbra is fenntartja együttműködését Oroszországgal az európai uniós szankciók által nem korlátozott területeken, mivel ez nemzeti érdek, különösen az energiabiztonság vonatkozásában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Muraskóval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hazánkban jelenleg zajló Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszteri Konferencia lehetőséget biztosított a két ország közötti együttműködés legfontosabb kérdéseinek áttekintésére.

15:38
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban

Médiaértesülések szerint több robbanás is volt Herszonban, valószínüleg az oroszok repülőgépekről indított rakétákkal támadtak. Emellett a Kurszk térséget is támadás érte, ott az elektromos hálózat mellett egy gázvezeték is megsérült.

18:00
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor robbanhat ki a harmadik világháború

A Financial Times értesülései szerint három atomhatalom, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország jelezték Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy amennyiben taktikai atombombát vet be Ukrajnában, hagyományos fegyverekkel fognak csapást mérni Oroszországra, ez állhatott a hátterében annak, hogy az oroszok az elmúlt hónapokban hivatalos kommunikációban egyre kevesebbet emlegetik a nukleáris fegyvereket.

18:49
július 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt akarják az amerikaiak

Szerdai brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány azt szeretné, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lenne a NATO következő főtitkára.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap NATO-forrásai szerint a tagállamok azt remélték, hogy már a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján sikerül megállapodásra jutni a jelenlegi főtitkár, a tisztségében a héten egy évvel meghosszabbított Jens Stoltenberg utódjáról, de egyelőre nem sikerült közös jelöltet találni.

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Németország volt védelmi miniszterét igyekszik rávenni a NATO-főtitkári tisztség elvállalására - írta NATO-illetékeseket idézve a brit lap.

06:27
július 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!