Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 508. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés
08:36
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:43
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas aknamezők nehezítik az ukrán ellentámadást

Kiterjedt aknamezők akadályozzák Ukrajna ellenoffenzíváját - írta a Washington Post. Az oroszok az 5-16 kilométer mélységű területeket sűrűn aláaknázták páncéltörő és élőerő elleni aknákkal, ezzel lassítva az ukrán előrehaladást.

A lap szerint Ukrajna a Nyugattól kért aknamentesítési és mérnöki felszerelések kevesebb mint 15%-át kapta meg

.

08:47
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 15 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7733 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7237 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:57
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte az orosz Szevasztopolt

Ukrán dróntámadást vert vissza az orosz légierő vasárnap reggel a Krím-félszigeten lévő Szevasztopolnál - jelentette be a város Moszkva által kinevezett kormányzója.

Mihail Razvozsajev Telegram-üzenetében azt közölte, az orosz fél kilenc drónt semmisített meg a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol fölött, áldozatok nincsenek, "a városban nyugalom van".
Az RBC orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a támadás miatt a kikötő körüli kompjáratokat néhány órára felfüggesztették. A bejelentést Ukrajna egyelőre nem kommentálta. Szevasztopolt többször támadták az ukrajnai háború kezdete óta.

10:59
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb Wagner-kontingens érkezett Fehéroroszországba

A fehéroroszországi katonai tevékenységet figyelő helyi Hajun projekt szerint péntekre virradó éjjel egy legalább 60 járműből álló Wagner-zsoldosokat szállító katonai oszlop lépett be Oroszországból Fehéroroszországba.  

A közlemény szerint a járművek, köztük teherautók, kisteherautók, furgonok és buszok a donyecki és luhanszki népköztársaságok rendszámtábláit viselték. (The Guardian)

11:37
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megduplázná Amerika az Ukrajnának nyújtott támogatást

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az Ukrajnának nyújtott támogatás megduplázása a legjobb módja a világgazdaság megsegítésének - írja az AFP.

Yellen a G20-ak indiai pénzügyminiszteri csúcstalálkozójának margóján elmondta, hogy kulcsfontosságú prioritás, hogy "megduplázzuk Ukrajnának nyújtott támogatásunkat" az Oroszországgal szembeni védekezésben.

Miután februárban Kijevbe látogatott, Yellen elmondta, hogy első kézből látta, hogy a külföldi segítség milyen jelentős változást hozott mind a civilek, mind az ukrán hadsereg számára. (The Guardian)

12:26
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsját lőtték az oroszok

Az oroszok az éjszaka Zaporizzsját lőtték, a város egy részében megszűnt az áramszolgáltatás, egy ember megsérült - jelentette Anatolij Kurtyev megbízott polgármester.

13:33
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás egy orosz város ellen

Az oroszországi Belgorod régió kormányzója vasárnap közölte, hogy az ukrán erők Grad rakétákkal lőtték az ukrán határ közelében fekvő oroszországi Szebekino városát, megölve egy bicikliző nőt.

Ukrajna részéről nem érkezett azonnali kommentár, amely szinte soha nem vállalja nyilvánosan a felelősséget az Oroszországon belüli támadásokért - jelentette a Reuters. A The Guardian nem tudta ellenőrizni a történteket.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója azt mondta, hogy a Grad rakéták egy piac területét találták el, megrongálva egy épületet és két autót.

14:22
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Elhagyta az utolsó gabonahajó Ukrajnát

A Reuters szerint az utolsó hajó, amelynek a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében biztonságos áthaladást biztosított, elhagyta az odesszai kikötőt.

A megállapodás meghosszabbításának határideje gyorsan közeledik: Ukrajnának és Oroszországnak holnapig van ideje megújítani a megállapodást, de Moszkva eddig elutasította ezt.

Vlagyimir Putyin többször fenyegetőzött az alku felmondásával, amelyet kulcsfontosságúnak tartanak a fejlődő országok éhínség elleni küzdelmében.

Putyin az alku elutasítását azzal indokolta, hogy az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra vonatkozó kötelezettségvállalások még nem teljesültek.

15:06
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin értékelése az ukrán ellentámadásról

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a területek visszafoglalását célzó ukrán ellentámadás nem járt sikerrel, és az orosz védelem áttörésére tett kísérletek kudarcot vallottak.

Putyin az állami televíziónak adott interjúban tette a megjegyzéseket, amelynek részleteit vasárnap hozták nyilvánosságra - jelentette a Reuters.

Putyin így fogalmazott: Az ellenségnek a védelmünk áttörésére tett minden kísérlete az egész offenzíva során nem járt sikerrel.

16:05
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Utcán talált robbanóeszköztől sebesült meg két gyerek Herszonban

Két gyermek megsérült egy ismeretlen robbanószerkezet felrobbanása után a herszoni Tryfonivkában. A 8 és 10 éves gyerekek az utcán találták a tárgyat, amely játék közben felrobbant.

A sérültek agyrázkódást és koponyasérülést szenvedtek, míg a kisebbik fiú a karján és a törzsén repeszdaraboktól, a lábán pedig égési sérüléseket szenvedett. Mindketten kórházba kerültek.

18:50
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin újabb bejelentése

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televízió vasárnapi, Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában közzétett interjúban.

Leszögezte: Oroszországnak "kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron".

Egyúttal bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába.

A kijevi kormány közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a "megszállók elűzésére" fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni.

19:43
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos orosz csapás

Az orosz erők vasárnap ismét ágyúzták a kelet-ukrajnai Harkov megyét, a támadásban egy civil meghalt - jelentette be a megye kormányzója.

Oleh Szinyehubov a Telegram közösségi oldalon azt közölte, hogy a támadás lakónegyedet ért, a halálos áldozat egy 33 éves férfi.

Vasárnapra virradóra orosz légitámadás érte a Donyeck régiót is. A térségben található Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Honcsarenko azt mondta, hogy a támadás ipari területet ért, áldozatok nincsenek.

20:24
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szóvivő: Az ukrán hadsereg Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé próbált áttörni, de sikertelenül

Az ukrán hadsereg megpróbált áttörni Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé a hétvégén, de sikertelenül - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán hadseregből egy nap alatt 740-en haltak meg, közülük 270-en a Donyeck régióban dúló harcokban.

Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők tizenöt támadását verték vissza, és megsemmisítették Razdolivka és Ivano-Darivka térségében az 54. gépesített dandár, illetve az ukrán Nemzeti Gárda 4. műveleti célú dandárjának lőszerraktárait, valamint a 3. rohamdandár parancsnoki pontját Dilejivka mellett.

Herszonban a 126. ukrán területvédelmi dandár lőszerraktárát semmisítették meg.

21:59
július 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, ki veszi meg a Yandexet

Az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője, Szergej Kirijenko több olyan befektetőnek is üzletet ajánlott a Yandex orosz részének megvásárlására, akik Jurij Kovalcsuk érdekeit képviselhetik - tudta meg a Meduza és a The Bell.

2023 júniusában a Yandex az összeomlás szélén állt: a vállalat igazgatótanácsa nem akarta átadni azt a nyugati szankciók alatt álló üzletembereknek, bár Vlagyimir Putyin jóváhagyta a potenciális vevőket.

A Yandex Oroszország legjelentősebb tech vállalata, jelen van a közép-ázsiai régióban is.

06:20
július 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!