Nem kímélik az oroszok Kijevet, folytatódnak a véres harcok Bahmutnál

Ukrajna, Oroszország, háború, katona, bomba, üzenet, tarack, Donyeck
Donyecki terület, 2023. július 10. Ukrán katona üzenetet ír egy lövedékre egy 2Sz3 Akacija 152 milliméteres önjáró tarackban, amellyel az orosz állásokat készülnek lőni a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. július 10-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 504. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:45
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:49
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán pilótákat képeznek ki Dániában

Augusztusban indul Dániában az ukrán pilóták kiképzése az amerikai F-16-os harci repülőgépeken - közölte Troels Lund Poulsendán védelmi miniszter

A tájékoztatás szerint egy kiképzőközpontot létesítenek Romániában is. "Remélhetőleg már jövő év elejére látunk majd eredményeket" - emelte ki Poulsen. A kiképzés azonban még nem jelenti azt, hogy Ukrajna valóban kap majd F-16-os gépeket döntés ugyanis erről még nem született.

06:55
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner-zsoldosok képezik ki a fehérorosz katonákat

Fehéroroszországban az orosz Wagner zsoldosai is részt vesznek majd a hadsereg kiképzésében - jelentette az ország védelmi minisztériuma.

Jelenleg 200 Wagner-zsoldos van az országban, ők lövészetet tanítanak a fehérorosz katonákna, a többiek érkezésére még várnak. A tervek szerint különös figyelmet fordítanak majd a harci műveletek technikáira és módszereire - jegyezték meg a hivatalban.

07:29
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megkaphatja Ukrajna a régóta várt rakétákat

Amerikai és európai tisztviselők szerint a Biden-kormányzat fontolgatja, hogy nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal fegyverezze fel Ukrajnát - írja a New York Times.

A cirkálórakéták hatótávolsága meghaladja a 300 kilométert.

08:05
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6554 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6522 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

10:17
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia több millió dollárral támogatja Ukrajnát

A brit kormány kedden közölte, hogy 50 millió GBP (64,65 millió dollár) támogatási csomagot nyújt a felszerelések javítására és egy katonai rehabilitációs központ létrehozására Ukrajnában. Az új támogatási részlet keretében, amelyet a NATO e heti vilniusi csúcstalálkozóján vitatnak meg, az Egyesült Királyság és a G7-tagok több ezer Challenger 2 lőszert és több mint 70 harci és logisztikai járművet biztosítanak.

10:53
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország nagy hatótávolságú rekétákat ígért Ukrajnának

Franciaország megkezdi Ukrajnának nagy hatótávolságú Scalp rakéták szállítását, amelyek lehetővé teszik a kijevi erők védelmét - jelentette ki Emmanuel Macron elnök. „Úgy döntöttem, hogy növelem a fegyverek és felszerelések szállítását, hogy az ukránok képesek legyenek nagy csapást mérni, miközben megtartjuk azt a doktrínát, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy megvédje területét" – mondta kedden.

11:32
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Németország tenger alatti robbanóanyag nyomaira bukkant

Németország tenger alatti robbanóanyag nyomait találta egy jachtról vett mintákban, amelyekről azt gyanítja, hogy „a robbanóanyag szállítására használták" az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásához – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsa Svédországgal és Dániával küldött levelében. Megmagyarázhatatlan robbanások sorozata érte tavaly szeptemberben az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1- es és 2-es vezetékeket Németország, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében.

12:06
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország már második éjszaka bombázta Kijevet

Oroszország második egymást követő éjszaka kamikaze dróntámadások hullámát indította Kijev és térsége ellen - közölte az ukrán hadsereg szerdán, néhány órával azelőtt, hogy Zelenszkijnek találkoznia kellett volna az Ukrajna függetlenségét támogató Nato vezetőivel egy csúcstalálkozón.

Az ukrán hadsereg előzetes tájékoztatása szerint nem érkezett azonnali jelentés áldozatokról vagy nagyobb pusztításról. Minden drónt elfogtak, mielőtt célba ért volna.

12:38
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb támadás Kijev ellen

Moszkva a NATO-csúcs első napján drónokkal támadta Kijevet és Odesszát, majd szerda hajnalban újabb csapást mértek Kijevre az iráni Shahed drónokkal. A helyi hatóságok szerint összesen 15 drón vette célba az ukrán fővárost, ezeket viszont sikerült hatástalanítaniuk.

Szintén támadták az oroszok a Cserkaszi térséget, ahol egy gyárépületet ért találat, amely ki is gyulladt, Ennek következtében ketten sérültek meg. Közben Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője bejelentette, hogy az orosz hadsereg ellentámadást indított Krasznolimanszk irányában. Szintén elmondta, hogy a támadó ukrán csapatokat Uladarnál sikerült visszaszorítani a kiinduló pontjukra.

13:20
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Németország további rakétákat küld Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij a Telegram-csatornáján köszönetet mondott Németországnak, amiért beleegyezett, hogy további Patriot-indítórakétákat és rakétákat küld Ukrajnának, miután a vilniusi NATO-csúcson beszélt Olaf Scholz kancellárral.

13:57
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők ismét előrehaladtak Bahmut város közelében

Az ukrán fegyveres erők ma reggel némi előrehaladást jelentettek Bahmut város közelében a Donyecki területen folyó harcokban, és azt is állítják, hogy az éjszaka folyamán 11 drónt lőttek le.

A vezérkar legutóbbi frissítése a Facebookon így szól:

Ukrajna védelmi erői folytatják a támadó műveleteket Bahmut, Melitopol és Berdjanszk irányában.

14:30
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Reagált a Kreml az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákra

A Reuters jelentette, hogy a Kreml szerdán azt mondta, hogy a Nyugat számára elhibázott és "potenciálisan nagyon veszélyes", hogy biztonsági garanciákat adjon Ukrajnának.

A Kreml azt állította, hogy azok Oroszország saját biztonságát sértenék.

15:09
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Berlin nem szállít cirkálórakétákat Kijevnek

Boris Pistorius német védelmi miniszter megerősítette, hogy a német kormány nem hajlandó német cirkálórakétákat szállítani Ukrajnának.

"Ha az egyes partnerek ezt teszik, az az ő szuverén döntésük. Nem áll szándékunkban változtatni az álláspontunkon" - mondta Pistorius kedden a Vilniusban zajló NATO-csúcstalálkozó margóján. Ugyanakkor nem lát teret a bírálatra Németországgal szemben, amely jelenleg Ukrajna második legnagyobb szövetségese az Egyesült Államok után a fegyverszállítások tekintetében. "Ukrajna légvédelme egyáltalán nem képzelhető el nélkülünk" - mondta a miniszter.

15:55
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva kazettás bombákat fog használni válaszul az amerikai döntésre

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az orosz erők megkezdik a kazettás bombák használatát, válaszul arra a washingtoni döntésre, hogy Kijevnek szállítanak ilyen fegyvereket.

Sojgu szerint Moszkva "tartózkodott és tartózkodik" a fegyverek Ukrajna elleni bevetésétől, mert megérti "azt a veszélyt, amelyet ezek a lőszerek jelentenek a polgári lakosságra nézve". Hozzátette, hogy Oroszországnak vannak kazettás bombái, és ezek "sokkal hatékonyabbak, mint az amerikaiak". A fegyver amerikai szállítása Ukrajnának "meghosszabbítja a háborút" - mondta.

Emberi jogi szervezetek arról számoltak be, hogy mind Oroszország, mind Ukrajna használt kazettás bombákat a háborúban, és hogy a gyakorlat civil áldozatokat követelt.

16:23
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Zaporizzsját lőtték, egy ember meghalt

Az elmúlt nap folyamán, július az orosz hadsereg 16 települést lőtt Zaporizzsja régióban. Egy ember meghalt.

17:08
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több mint kétszázszor támadta Szumit

Oroszország egy nap alatt 225-ször csapott le Szumi megyére Az orosz hadsereg július 11-én nyolc közösséget lőtt le Szumi megye határa mentén, 225 robbanást okozva – jelentette a Szumi megye katonai igazgatása a Facebookon.

17:30
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Biden mérlegeli az ATACMS rakéták Ukrajnába küldését

Az Egyesült Államok és Európa tisztviselői szerint a Biden-kormányzat azon vitatkozik, hogy felfegyverezze-e Ukrajnát nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal – írja a New York Times.
A hadsereg taktikai rakétarendszerei, más néven "támadó rakéták", több mint 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkező, felszínről felszínre irányított cirkálórakéták.

17:52
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Belgorodot lőtték

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorodi terület kormányzója a Telegramban tette közzé napi jelentését. Több olyan területet is felsorol, amelyet az ukrán erők lőttek, de néhány távvezeték megrongálódásán kívül nem számolt be se áldozatokról, se jelentős következményekről.

18:40
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Bahmut közelében

Katonai szakértő, Andrij Marocsko nyugalmazott LPR alezredes elmondta, hogy Bahmut várostól délnyugatra heves harcok folynak. Erről a RIA Novosztyi számolt be.

Marocsko arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők megpróbálják elfoglalni a Kleshcheevka település közelében lévő magaslatokat.

21:31
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat veszélybe sodorja az ukrán népet

A Nyugat a fegyvergyártó vállalatok érdekében veszélyezteti az ukrán emberek életét - hangoztatta szerdai beszédében Ali Hamenei nagyajatolláh, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője.

A nagyajatolláh úgy vélte, az ukrajnai háború annak bizonyítéka hogy

a Nyugat tovább folytatja ragadozó és gyarmatosító magatartását;

továbbá azzal vádolta a liberális demokrácia szerinte hamis védelmezőit, hogy

eközben tovább védik a gyarmatosítást. 

22:17
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország meglepő bejelentést tett

A fehérorosz belügyi tárca tárgyalásokat folytat a Wagner orosz biztonsági magánvállalat képviselőivel az ország különleges alakulatainak felkészítésében való részvételről - közölte szerdán Mikalaj Karpenkov, a fehérorosz belügyminisztériumi erők parancsnoka.

Tárgyalások folynak a Wagner képviselőivel arról, hogy részt vesznek majd katonai kiképzéseinken, és átadják felbecsülhetetlen harci tapasztalataikat

- közölte Karpenkov.

23:24
július 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem mond le területi igényeiről

Ukrajna nem mond le azon területek iránti igényeiről, amelyeket sajátjának tart, cserébe a NATO-tagság perspektívájáért - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vilniusi sajtótájékoztatóján.

Azt kell mondanom, sosem cserélnénk semmilyen státuszra semekkora területünket, még akkor sem, ha egy faluról volna szó, amelynek egyetlen lakója egy apóka volna

- mondta az elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!