Evakuálják az embereket Harkovban, drónokkal támadják a Krím félszigetet

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán nő egy civileknek szervezett ötnapos katonai kiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 535. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
08:07
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:10
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 8488 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10235 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:15
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Tömeges evakuálás kezdődött Kupjanszkból

63 embert, köztük kilenc gyereket evakuáltak Harkov megye Kupjanszk régiójából, mivel megkezdődik a tömeges evakuálás. A régió kormányzója, Oleg Szinegubov megerősítette, hogy az emberek első hulláma elhagyta a körzetet, miközben a frontvonaltól számított 10 kilométeres körzetben a gyerekek kötelező evakuálását fontolgatják.

Összesen körülbelül 12 000 embert evakuálhatnak, Harkov frontvonaltól távolabb eső részei pedig ideiglenesen 3500 embernek adnak otthont, "de ez a szám gyorsan 16 000-re növelhető" - mondta Szinegubov.

09:04
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 575 ukrán katona haláláról adott ki jelentést

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői 575 ukrán katonát öltek meg pénteken országszerte. A független forrásból nem igazolt jelentés területi bontás szerint is közli az áldozatok számát: 180-an haltak meg Donyecknél, 165-en Kupjanszknál, 115-en Krasznolimanszkijnál, 60-an Zaporizzsja térségében, 35-en a dél-donyecki területen, 20-an pedig Herszonnál haltak meg az orosz jelentés szerint.

Ukrajna napi jelentésében nem számolt be veszteségről – bár ezek a frissítések ritkán tartalmazzák az áldozatok valódi számát.

09:46
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Dnyipropetrovszk támadása során több házat talált ért, egy ember kórházba került

Egy 71 éves nő került kórházba egy orosz lövöldözés után Dnyipropetrovszk régióban – közölte a térség katonai adminisztrátora. A Telegram Szerhij Lisak azt írta, hogy 15 magánház, hat gazdasági épület és öt elektromos vezeték, valamint számos autó sérült meg. "Nikopol megborzongott az ellenséges lövedékektől. Az orosz hadsereg nehéztüzérséggel borította be a várost" - fogalmazott.

10:21
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb razziát tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei letartóztattak több olyan embert, akik pénzért segítettek külföldre szökni férfiaknak a hadiállapot miatt elrendelt katonai szolgálat elől. Három csoportot fogtak el, akik egészségügyi intézmények és önkormányzati szervek tisztviselőiből álltak.

"A bűnözők hamisított okmányok alapján, vagy az úgynevezett "zöld kártyával" juttatták külföldre azokat, aki ki akartak bújni a fegyveres szolgálat alól. Fejenként 2500 és 5000 dollár közötti összeget kértek az emberek kicsempészéséért.

10:53
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szakértő: A Nyugat miatt lassú az ukrán ellentámadás

A Nyugat nem teljesítette, amit ígért, és ami még fontosabb, a töredékét sem teljesítette annak, amire Ukrajnában szükség van - mondta John Spencer, a Modern War Institute városi hadviselés tanulmányok vezetője.

A második világháború óta egyetlen más katonaságnak sem kellett áttörnie "ilyen kiterjedt aknavédett védelmi vonalakat" – írta a Twitteren. Azt is állította, hogy egyetlen nyugati katonaság sem próbálkozna ilyen lépéssel Ukrajnánál ezerszer több felszerelés nélkül.

11:37
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy orosz üzemvezetőt

Az orosz állami média szerint letartóztatták annak a cégnek az igazgatóját, amelynek Szergijev Poszadban szerdán felrobbant a raktára. A robbanásnak több mint 60 sérültje van, egy ember pedig meghalt.

A TASS arról számolt be, hogy Szergej Csankajevet, a Piro-Ross műszaki igazgatóját őrizetbe vették, miközben a nyomozók átkutatták a céget, dokumentumokat foglaltak le és kihallgatták az alkalmazottakat.

További részleteket nem közöltek a vádakról, vagy arról, hogy Csankajev részt vett-e a robbantásban.

12:20
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaszereztek egy települést

Az orosz erők egy éjszakai ellentámadás során visszaszerezték az ellenőrzést a Luhanszki területen fekvő Urozhaine felett - közölte Vlagyimir Rogov, a Moszkva ellenőrzése alatt álló Zaporizzsjai terület orosz tisztviselője.

12:58
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 20 drónt lőtt le a Krím félsziget felett

Oroszország 20 ukrán drónt lőtt le, amelyek a Krím félszigetet vették célba - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Tizennégy drónt az orosz légvédelem lőtt le, további hatot pedig elektronikusan megzavartak - közölte a minisztérium egy Telegram-üzenetben. Áldozatok és károk nem voltak.

13:27
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy nő Harkovban

Meghalt egy idős nő szombaton kora reggel a kelet-ukrajnai Harkov régióban egy települést ért orosz támadás következtében - közölte egy helyi tisztségviselő a Reuters szerint.

13:51
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Krivij Riht

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih védelmi tanácsának vezetője megerősítette, hogy ma reggel robbanások voltak a városban. A

Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója szerint a robbanások valószínűleg rakétatámadásra utalnak.

14:33
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egy rendőr meghalt Orikhovban

Egy rendőr meghalt és 12 ember megsebesült a Zaporizzsjai területen lévő Orikhovban végrehajtott irányított orosz légitámadásban - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon.

14:47
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokról számoltak be a Krímben

Robbanásokról érkeztek jelentések az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő Kercs környékén, ahol az Oroszországba vezető híd található.

A hatóságok leállították a forgalmat a hídon.

15:19
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Sojgu ellenőrzi az Északi Flottát

Szergej Sojgu ellenőrizte az Északi Flotta távoli sarkvidéki helyőrségeit - közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton.

Mint mondták, Sojgu ellenőrizte a katonai infrastruktúrát, valamint "a kritikus létesítmények védelmére és megvédésére irányuló akciókra való felkészültséget." - írja a The Independent.

Hadihajók különítménye, köztük a Kulakov ellentengernagy romboló, az Alekszandr Otrakovszkij partraszálló hajó és az Altaj mentőhajó az Északi-sarkvidékre ment - közölte a minisztérium.

15:55
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak a Zaporizzsjai területen

A lakosok arról számoltak be, hogy robbanásokat hallottak és füstfelhőket láttak a jelenleg orosz megszállás alatt álló Zaporizzsjai Berdjanszkból. Egyesek arról számoltak be, hogy ukrán drónt láttak a fejük felett repülni.

16:18
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ígéretet tett az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere megígérte, hogy a Kijevnek szállított Taurus cirkálórakétákat csak Ukrajna határain belül használják fel. Ez vita tárgyát képezte Kijev és nyugati szövetségesei között – Kijev Taurus rakétákat kért, amelyek több mint 500 km-t képesek megtenni, de Németország elutasította a kérést, azon aggódva, hogy a nagy hatótávolság miatt orosz területekre mérnének velük csapást.

16:56
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Három Shahed drónt lőttek le az ukránok

Az ukrán légierő augusztus 12-én jelentette, hogy az éjszaka folyamán Oroszország által indított öt Shahed drónból hármat lelőtt a légvédelem Zaporizzsjai területen.

17:18
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Bezárhatnak a moszkvai repterek

Az orosz sajtó arról számolt be, hogy a Kreml néhány vagy az összes moszkvai repülőtér bezárását fontolgatja, mivel Kijev folytatja dróntámadásait az orosz főváros ellen.

17:46
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenka tárgyalni akar a lengyelekkel

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy elrendelte a „kapcsolatfelvételt" Lengyelországgal, és kész tárgyalni a határfeszültségek fokozódása közepette. „Beszélnünk kell a lengyelekkel. Megparancsoltam a miniszterelnöknek, hogy vegye fel velük a kapcsolatot" – mondta Lukasenka a Belta állami hírügynökségnek.

18:03
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az egymillió lövedék negyedét leszállították

Az Európai Unió 223 800 lövedéket szállított Ukrajnának annak a tervnek az első része keretében, amely egymillió tüzérségi lövedéket biztosít Kijev Oroszország elleni harcának megsegítésére – közölte egy szóvivő.

18:19
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Néhol előrenyomulnak az ukránok is

Az ukrán erők jelentős előrenyomulást értek el Zaporizzsja megye nyugati részén. Az augusztus 11-én közzétett és az Institute for the Study of War által elemzett geolokációs felvételek megerősítik, hogy az ukrán erők elérték a Zaporizzsjai terület nyugati részén, Orikhivtól 10 kilométerre délre fekvő Robotyne északi külterületét.

18:49
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Oroszország 253 290 katonát vesztett Ukrajnában az ukránok szerint. Az ukrán fegyveres erők vezérkara augusztus 12-én arról számolt be, hogy az orosz erők csak az elmúlt nap folyamán 510 áldozatot szenvedtek Ukrajnában.

19:26
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz Szu-30-as vadászrepülőgép

Lezuhant egy orosz Szu-30-as vadászrepülőgép az ország Kalinyingrádi területen augusztus 12-én.

A balesetben a személyzet valamennyi tagja meghalt - jelentette a TASZSZ, hozzátéve, hogy az előzetes adatok szerint a repülőgép "műszaki meghibásodás" miatt zuhant le.

20:28
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna humanitárius folyósót hozott létre a Fekete-tengeren

Ukrajna megkezdte a Fekete-tengeren újonnan létrehozott "humanitárius folyosó" használatára hajlandó hajók nyilvántartásba vételét, amelynek célja a biztonságos hajózási útvonalak segítése.

"A regisztráció már megkezdődött" - idézte az Interfax Ukrajna Dmytro Pletencsukot, az ukrán haditengerészet szóvivőjét.

"Természetesen minden az Ukrán Fegyveres Erők felügyelete alatt fog zajlani. Mindent megteszünk a biztonság garantálása érdekében".

Egy iparági forrás tegnap a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy még egyetlen hajó sem haladt át a folyosón - írja a The Guardian.

21:25
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán sikerek Robotyne település környékén

Az ukrán erők "részsikereket" értek el a zaporizzsjai körzetben lévő Robotyne település környékén; beásták magukat az általuk elfoglalt területeten illetve ellencsapásokat mérnek az orosz tüzérségi erőkre - közölte az ukrán vezérkar.

22:12
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek rengeteg katonát küldtek a határra

Lengyelország védelmi minisztere kijelentette, hogy az ország további csapatok telepítésével erősítette meg a Fehéroroszországgal közös határát.

Mariusz Blaszczak a kelet-lengyelországi Jarylowkában találkozott a nemrég a fehérorosz határ közelébe telepített csapatok egy részével. Hangsúlyozta, hogy a fokozott katonai jelenlét a térségben kizárólag elrettentő célt szolgál, egyúttal cáfolta a Minszk és Moszkva által hangoztatott "ellenségeskedést" - írja a Sky News.

"A megnövelt katonai jelenlétünk mögött álló szándék félreérthetetlen - elrettentésre törekszünk, nem pedig agresszióra" - mondta.

08:21
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!