Nem csillapodnak a harcok Donyecknél, az ukránok ismét Moszkvát támadták

Események

Ukrajna, Oroszország, tüzérség, lövés, lövedék, orosz tüzérség, állás, háború, orosz-ukrán háború
Ukrajna, 2023. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 532. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:33
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:39
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kibertámadás Ukrajna ellen

Az ukrán különleges erők sikeresen meghiúsítottak egy orosz kísérletet a hadsereg harci információs rendszerének feltörésére - jelentette be augusztus 8-án az ukrán biztonsági szolgálat (SBU).

A támadási kísérlet a Sandworm néven ismert orosz hackercsoporthoz köthető - áll a tájékoztatásban. Az SBU teljes jelentése szerint a támadás az ukrán katonák által használt androidos készülékekre irányult. 

06:47
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos amerikai engedélyt kaptak az ukránok

A Pentagon bejelentette, hogy Joe Biden elnök engedélyezte ukrán pilóták kiképzését F-16-osok vadászgépekre.

07:52
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva közelében lőttek le két drónt

Szergej Szobjanyin Moszkva polgármestere szerint az orosz légvédelem augusztus 9-én éjjel megsemmisített két drónt a város közelében.

08:21
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6756 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

08:48
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket lőtték az ukránok

Az ukránok legalább tizenegy tüzérségi támadást indítottak Donyeck ellen, három lövedéket pedig Makiivkára lőttek ki - írta a Ria Novosztyi.  Károkról, vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

09:31
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb Leopradokat kap az Eu-tól

Több tucat használt Leopard 1 harckocsit - amelyek egykor Belgiumé voltak - vásárolt meg egy nagy európai ország az ukrán hadsereg számára - állítja a fegyvereket értékesítő fegyverkereskedő.

Freddy Versluys, az OIP Land Systems védelmi magánvállalat vezérigazgatója a Guardiannek elmondta, hogy 49 harckocsit adott el egy másik európai kormánynak, amelyet titoktartási záradék miatt nem nevezhetett meg. Azt mondta, hogy az árat sem hozhatja nyilvánosságra. Versluys hozzátette, hogy akár hat hónap is eltelhet, mire ezek a harckocsik az ukrajnai harctérre kerülnek.

Versluys korábban 50 Leopard 1 harckocsit vásárolt darabonként 37 000 euróért (13 millió forint), amelyeket a belga kormány 2014-ben kivont a forgalomból.

10:08
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz Brajnszk megyét érte bombatámadás

Alexander Bogomaz, az oroszországi Brjanszk megye kormányzója azt állította, hogy Bila Berezka városát augusztus 9-én este ágyúzták.

10:36
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Biden engedélyezte az F-16-os kiképzést

A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök "zöld utat adott" az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépekre való kiképzésére.

"Dánia és Hollandia átveszi a vezetést az kiképzés terén terén" - mondta Singh.

11:05
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kibertámadásokat hajt végre Ukrajna ellen

Ukrajnát több jelentős kibertámadás érte. Oroszország megkezdte teljes körű háborúját és Ukrajna készen áll arra, hogy szembenézzen a Kreml kiberhadviselésével, amely párhuzamosan a szárazföldi offenzíva mellett zajlik – írja a Kyiv Independent.

11:53
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült ki szállít Ukrajnának Leopardokat

A német Handelsblatt újság arról számolt be, hogy a harckocsik megrendelője a Rheinmetall fegyvergyártó cég volt. A cég és a német védelmi minisztérium nem nyilatkozott.

Az elavult fegyverek – gyakran magáncégek kezében lévő -fegyverek iránt jelenleg nagy a kereslet. Az összecsapások rávilágítottak arra a nehéz helyzetre, amellyel a nyugati kormányok szembesülnek: Ukrajnának fegyvereket találni több mint egy éves intenzív háború után.

12:24
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy Oroszország egyik ma reggel csapást mért három közösségre Szumi megyében. A helyi hatóság nem számolt be sérültekről vagy károkról.

13:06
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz helikopter az ukránok

Az ukrán fegyveres erők vezérkara ma reggel azt állította, hogy lelőttek egy orosz helikoptert.

13:53
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA nem hajlandó az ukrajnai konfliktus békés rendezésére

Douglas McGregor ezredes, a Pentagon főnökének volt tanácsadója a YouTube csatornának adott interjúban kifejtette, hogy az USA nem áll készen arra, hogy lehetővé tegye az ukrajnai konfliktus békés rendezését. Szerinte ebben az esetben Washington kénytelen lenne beismerni a vereséget. Washington nem szándékozik beismerni tévedését.

14:27
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kazettás bombákkal támadta Liszicsanszkot

A Luhanszki Népköztársaság (LPR) egyik képviselője, Jurij Jurov arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kazettás bombákkal lőtték Liszicsanszk városát. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

Jurov leszögezte, hogy áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek információk.

15:10
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika és Bulgária fegyverekkel támogatják Ukrajnát

Az Egyesült Államok megállapodást kötött Bulgáriával és Dél-Koreával, hogy 155 milliméteres kaliberű lövedékeket szállítanak Ukrajnának.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter most megbeszélést folytatott Maria Gabriel bolgár külügyminiszterrel az Ukrajnának nyújtott segítségről és az energiaellátás diverzifikálásáról. Erről az amerikai külügyminisztérium honlapja számolt be.

15:45
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

52 ember megsérült a Moszkvától északkeletre egy robbanásban

Robbanás rázott meg szerdán egy optikai-mechanikai gyárat a Moszkvától 50 kilométerre északkeletre fekvő Szergijev Poszad városában, legalább 52 ember megsérült.

A közlemény szerint a robbanás a jelek szerint egy pirotechnikai eszközöket tartalmazó raktárban történt. A népszerű Mash online hírcsatorna szerint a raktárat egy pirotechnikai cég bérelte.

A közösségi médiában közzétett, meg nem erősített felvételeken hatalmas füstoszlop, és magas épületek ablakai kitörtek. A létesítményt evakuálták.

A Szergijev Posadban lévő gyár optikai eszközöket gyárt, ügyfelei között az orosz biztonsági erők is. szerepelnek.

16:22
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Németország mégis küld Taurusokat Ukrajnának

A német kormány nagy valószínűséggel döntést hoz a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő leszállításáról. Ezt az Alternatíva Németországért (AdG) párt egyik képviselője, Eugen Schmidt jelentette ki - írja az Izvesztyija.

Schmidt emlékeztetett arra, hogy Berlin először elutasította a harckocsik szállítását, de később megváltoztatta álláspontját, és Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának. A képviselő véleménye szerint ugyanígy fognak dönteni a rakétákkal kapcsolatban is.

Elmondta, hogy jelenleg a német parlamentben a pártok többsége támogatja a katonai segélynyújtást Kijevnek, annak ellenére, hogy az ukrán hadsereg kudarcot vallott az ellentámadásban.

17:05
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország növeli a haderejét a nyugati határánál

Oroszország növelni fogja erőit a nyugati határainál - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Ez azután történt, hogy Lengyelország bejelentette, hogy tervezi hadseregének megerősítését, Litvánia és Lettország pedig közölte, hogy megerősíti erőit a Fehéroroszországgal közös határainál.

Szergej Sojgu elmondta, hogy jelentős NATO-erők és fegyverek telepítésére számít Finnországban is, amely nemrég csatlakozott a katonai szövetséghez.

17:30
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

18 éves fiú halt meg orosz bombatámadásban

Egy 18 éves fiú meghalt egy Nikopol elleni orosz ágyútámadásban - közölte az ukrán főügyészség.

Három férfi is megsebesült a támadásban, amely megrongált egy templomot, magánházakat, gazdasági épületeket, autókat és villanyvezetékeket.

Nikopol Ukrajna déli részén, a Dnyepper folyótól jobbra fekszik.

18:05
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Csak 30 ezer tartalékos maradt az ukrán ellentámadásra

Vaszil Dandykin tartalékos százados, az Izvesztyija hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán erőknél az ellentámadási akciókra összesen mintegy 30 ezer fő maradt .

Észszerűbb lenne visszatartani őket. De az ellenség számára Artemivszk ostroma fontos, rengeteg embert állítottak oda " - jegyezte meg Dandykin.

Elmondta, hogy az AFU jelenleg Kleshcheyevka felé nyomul előre. Az ellenség nem ért el sikereket, de naponta áldozza fel embereit - tette hozzá a szakértő.

18:29
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy gyerek a donyecki ukrán támadásban

A Reuters jelentése szerint egy gyermek meghalt és két ember megsebesült, amikor egy ukrán tüzérségi lövedék eltalált egy kétszintes épületet Donyeckben - közölte szerdán Telegram-csatornáján a régió oroszok által kinevezett vezetője, Denisz Puszilin.

18:48
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország katonákat vezényel a fehérorosz határra

Lengyelország 2000 katonát küld a fehérorosz határra a határőrség támogatására - közölte a belügyminiszter-helyettes. Maciej Wasik bejelentésére azt követően került sor, hogy az ország tegnap beleegyezett a katonák számának növelésébe, miután erősítésre vonatkozó kérést nyújtottak be.

Aggodalmak merültek fel Fehéroroszország esetleges katonai fellépése miatt, miután a jelentések szerint úgy döntött, hogy gyakorlatokat tart a Suwalki-szakadékban - a szomszédos Lengyelország és Litvánia aggodalmára.

Fehérorosz tisztviselők megerősítették, hogy egy harckocsizó egység éleslövészetet tartott a Gozhsky lőtéren - alig 15 km-re Grodno városától, amely a fehérorosz-lengyel határon fekszik. Az orosz Wagner zsoldosok is részt vettek a határ közelében tartott gyakorlatokon, és felmerült, hogy a csoport egy "sátorvárost" hoz létre 24 km-re Fehéroroszország és Ukrajna déli határától.

19:48
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin új rendeletet adott ki

Pendeletben adott engedélyt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a devizaalapú állami garanciák rubelben történő teljesítésére.

A rendelet értelmében az állami garanciákat a kedvezményezett kérésére, de akár anélkül is lehet majd - rubelben - teljesíteni, ha erre devizában nincs lehetőség. A kifizetéseket az orosz jegybanknak a követelés napján érvényes árfolyamán fogják teljesíteni.

Az orosz pénzügyminisztérium februárban készítette elő az elnöki rendelettervezetet a devizában nyújtott állami garanciák rubelben történő kifizetéséről. A tárca rámutatott, hogy a geopolitikai helyzet miatt Oroszország korlátozottan képes teljesíteni a devizakötelezettségeket, a változtatásokra pedig azért van szükség, hogy elkerüljék a devizatranszfer lehetetlensége miatt elmaradó teljesítéseket.

20:14
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb szankciókat vezet be

Az Egyesült Államok kiszélesíti a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat: nyolc személy és öt vállalat ellen hozott újabb intézkedéseket.

Ez az intézkedés több olyan szervezetet céloz meg, amelyek részt vesznek a fehérorosz rezsim által gyakorolt társadalmi elnyomásában és a haszonszerzés reményében támogatták az orosz felet az ukrajnai háborúban

- olvasható a közleményben.

20:56
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja, hogy közük lenne a támadáshoz

Zelenszkij elnök egyik főtanácsadója nyilatkozatában tagadta, hogy Ukrajna drónnal próbálta volna megtámadni a zaporizzsjai atomerőmű elhasznált fűtőelemeit, miután az orosz média a nap folyamán ezt állította.

Kijev ismét hangsúlyozta, hogy az erőművet "nem fenyegeti" ukrán támadás.

Kétségtelen, hogy Ukrajna nem hajtott végre semmiféle dróntámadást a ZNPP ellen, nem tervez és még elméletben sem fog ilyet tenni

- mondta Mihajlo Podoljak.

21:25
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt tervezik a lengyelek Moszkva szerint

Az orosz védelmi miniszter szerint Lengyelország azt tervezi, hogy megszállja Nyugat-Ukrajnát és szerinte "Európa legerősebb hadseregét" tervezik felépíteni.

A cél elérése érdekében nagy mennyiségben kezdtek fegyvereket vásárolni Washingtontól és Nagy-Britanniától, emellett szoros együttműködésre törekszenek Ukrajnával - mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

22:00
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas támogatásra szorul majd Ukrajna 2024-ben

Ukrajnának 2024-ben legalább 42 milliárd dollár (14,8 ezer milliárd forint) külföldi pénzügyi támogatásra lesz szüksége a magas védelmi és biztonsági kiadások miatt - mondta Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter.

22:45
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb fegyvereket adott Ukrajnának

Németország bejelentette, hogy két újabb Patriot légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának, a most elküldött segélycsomag tartalmaz még Bandvagn 206 lánctalpas terepjárókat, lőszert, felderítő drónokat, gépfegyvereket és elsősegélycsomagokat is.

23:23
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Belgorodban

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajna északkeleti határán fekvő Belgorod régió kormányzója elmondta, hogy egy ember meghalt az ukrán bombázások miatt a határ menti Gorkovszkij faluban.

A Telegrammon azt írta, hogy a férfi repeszsérülésekbe halt bele, és hogy további négy ember megsebesült.

23:46
augusztus 09, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a Zaporizzsját ért rakétacsapásban

Legalább három ember meghalt a Zaporizzsja ellen augusztus 9-én végrehajtott orosz rakétacsapásban - jelentette Jurij Malasko, a Zaporizzsjai terület kormányzója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről